Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση!

 
Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ 
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης και την ελάφρυνση του χρέους, δύο προϋποθέσεις αναγκαίες (αν και όχι, από μόνες, ικανές) για να σταθεροποιηθεί το έδαφος της οικονομίας και να προσβλέψουμε σε ανάκαμψη και μεγέθυνση. Η αξιολόγηση εξελίσσεται, όμως, άσχημα. Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων είναι κυριολεκτικά στο μηδέν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (καταφέραμε να) συντάσσεται με το ΔΝΤ στο θέμα των δημοσιονομικών κενών, τα φορολογικά μέτρα είναι στον αέρα. Στο επίκεντρο το ασφαλιστικό, που απορρίπτεται, καθώς οι αλλαγές δεν αποφέρουν (τα υπεσχημένα) 1,8 δισ. ευρώ. Ο κόμπος είναι εδώ, η θηλιά σφίγγει, το σχέδιο Σόιμπλε επανέρχεται στο τραπέζι.
Η κυβέρνηση έκανε δύο κρίσιμα λάθη. Ανοιξε με πρωτοβουλία της το ασφαλιστικό, πρόωρα και λαθεμένα (ως αν ήταν παρακλάδι του φορολογικού...) και, δεύτερο, δεσμεύτηκε ότι δεν θα περικοπούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Ετσι, παγιδεύτηκε και παγίδευσε τη χώρα. Περικοπές θα γίνουν – αφού δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Δεν πρέπει να γίνουν οριζόντιες περικοπές – θα είναι απαράδεκτο. Απομένουν οι περικοπές στους πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες (από την ηλικία των 40 ή των 48 ετών) αναλογικά με τη σημερινή ηλικία τους και, δεύτερο, στη χρηματοδότηση που υποχρεώνεται να δίνει ο φορολογούμενος στα «ευγενή» Ταμεία – ΟΤΕ και ΔΕΗ. Μέτρα βραχυπρόθεσμα, έως ότου γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – με έναρξη διαλόγου αμέσως μετά την αξιολόγηση.
Εύκολες λύσεις, δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Μόνο επώδυνες. Γι’ αυτό, άλλωστε, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφεύγουν να διατυπώσουν ισχυρές προτάσεις. Κάποιοι προτείνουν να βαρύνουμε ακόμη περισσότερο τις νεότερες γενιές, δεσμεύοντας πόρους από το μέλλον – πετρέλαια, αέριο και άλλα αμφιλεγόμενα. Αλλά και η Ν.Δ. (που αποφεύγει τέτοιες ανοησίες...) διατυπώνει προτάσεις εντελώς ανεπαρκείς. Διότι, κι αν ακυρωθούν (ορθώς!..) οι αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους, εξοικονομούνται 150 εκατ. ευρώ. Κι αν διωχτούν όλοι οι ειδικοί σύμβουλοι από τα υπουργεία, έστω ότι εξοικονομούνται κι άλλα 30 εκατ. ευρώ.
Σύνολο, 180 εκατ. Αναζητούνται ακόμη 1,62 δισ. ευρώ. Η Ν.Δ. δεν είναι ακόμη σε θέση να διατυπώσει κάποια σοβαρή συνολική πρόταση.
Προφανώς, ουδείς είναι ευτυχής με τις εξελίξεις, κάθε άλλο. Αλλο αυτό και άλλο αν λίγοι αγρότες νομίζουν ότι δικαιούνται προνόμια έναντι των μισθωτών (παρόλο που η κρίση έχει τσακίσει τα αστικά κέντρα ιδιαίτερα) ή, ακόμη, ότι μπορούν να στέλνουν τελεσίγραφα στην (κάθε) κυβέρνηση. Ή, πάλι, αν ελάχιστοι (που προσποιούνται τους πλούσιους, ενώ είναι απλά υπερδανεισμένοι...) τοκίζουν σε κοινωνική αναταραχή για να μην αποδώσουν λογαριασμό.
Αλλά όλοι όσοι εισηγούνται άμεσα εκλογές, χρήσιμο θα ήταν να θέσουν και να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις: (α) Ποιο κόμμα, αλήθεια, θα ήθελε να τις κερδίσει;.. (β) Μήπως κάποιο θα γοητευόταν από την ιδέα να τις χάσει; Και μετά, τι;..
Διά ταύτα: Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να κλείσει τα αυτιά στις σειρήνες και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση επιτυχώς, ταχύτατα. Μετά από αυτό, όλα τα στοιχήματα θα είναι ανοικτά. Οχι νωρίτερα.

Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Η εκδίκηση της Γεωπολιτικής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ*

​​Επειτα από δύο παγκοσμίους πολέμους, η Ευρώπη αναζήτησε τη σταθερότητα. Στο όνομα της λήθης, τα γεωπολιτικά ζητήματα απωθήθηκαν. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αναβίωσε παλαιούς φόβους. Ομως, η αμερικανική υπερδύναμη έμοιαζε να διαθέτει τη βούληση και τα μέσα για την προέκταση της ψυχροπολεμικής σταθερότητας – και μάλιστα χωρίς αναστολή της ελευθερίας.
Ετσι, η Ευρώπη βίωσε επί εξήντα χρόνια μια ουτοπία, «το τέλος της Ιστορίας». Εφ’ όσον η βία είχε αποκλειστεί, η προσοχή στράφηκε στην Οικονομία, στις Διεθνείς Σχέσεις, στις Ευρωπαϊκές Σπουδές. Οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν όμως πόσο σύντομα η ουτοπία μετασχηματίζεται σε δυστοπία. Η Ουκρανία επανεισήγαγε βιαίως τη Γεωπολιτική στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ρωσία κινείται από δυνάμεις θεμελιωμένες στο συλλογικό υποσυνείδητο, στις ιστορικές και γεωγραφικές εμπειρίες, στα αισθήματα εθνικής υπεραναπλήρωσης μάλλον, παρά στην ικανοποίηση καταναλωτικών επιθυμιών.

Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι αναλύσεις για τον εξ Ανατολών κίνδυνο, το Μεσανατολικό επεφύλαξε νέα δυσάρεστη έκπληξη. Η απειλή του ISIS λαμβάνει μορφές οι οποίες ξεφεύγουν από το πλαίσιο της καθιερωμένης γεωστρατηγικής σκέψης. Ο κατ’ εξοχήν «υβριδικός» πόλεμος εναντίον της Δύσης κινητοποιεί δυνάμεις και δεξιότητες βαθιά ριζωμένες στη μουσουλμανική γεωπολιτική παράδοση, όπως η δικτυωτή πολυκεντρική οργάνωση και η κινητικότητα. Οι καταβολές του Ισλάμ στο γεωγραφικό περιβάλλον της ερήμου διευκολύνουν τους μαχητές του ISIS να αξιοποιούν τις δυνατότητες της παγκοσμιοποίησης· αντιθέτως, η δυτική χριστιανική παράδοση της εδαφικής σταθερότητας δημιουργεί προσκόμματα. Ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος, ιδιαιτέρως ο μεσογειακός, τοποθετείται ανάμεσα στις δύο παραδόσεις.

Η εγκατάλειψη της γεωπολιτικής παιδείας, τόσο στο πεδίο της έρευνας όσο και της εκλαΐκευσης, πληρώνεται ακριβά. Μπροστά στην κατάρρευση των ψευδαισθήσεων, οι λαοί αντιδρούν σπασμωδικά και επιθετικά, όπως όταν αρνούνται να ανταποκριθούν δημιουργικά στις μεταναστευτικές προκλήσεις. Με τον τρόπο αυτό εντείνουν τους κινδύνους για αποσταθεροποίηση· συμβάλλουν, δηλαδή, στη μεταφορά της αστάθειας από τις ευρωπαϊκές περιφέρειες στο εσωτερικό της ηπείρου.

Σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή «περιπέτεια», δηλαδή την αναστροφή των ιστορικών τάσεων, η Ελλάδα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση. Η μακρά περίοδος σταθερότητας και ευημερίας, μοναδική στην ιστορία του ελληνικού έθνους, δημιούργησε ψευδαισθήσεις, η πρώτη από τις οποίες, η ευημερία, κατέρρευσε με την κρίση. Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και η συνεπαγόμενη απογοήτευση καταδεικνύει ότι, χωρίς θυσίες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομική «βαλκανοποίηση» της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών αρχίζει, επίσης, να εγείρει ζητήματα ασφαλείας. Ομως, δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως κατανοητή η φύση και ο χαρακτήρας του νέου δυναμικού γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Η ανάλυση αυτή οδηγεί σε απαισιοδοξία. Η απόσταση ανάμεσα στις απαιτούμενες από τους καιρούς νοοτροπίες και τους ρυθμούς προσαρμογής της ελληνικής κοινωνίας μοιάζει αγεφύρωτη. Η θεώρηση αυτή είναι, όμως, στατική. Αντιστοιχεί περισσότερο στο πνεύμα της απερχόμενης εποχής, το οποίο αγνοεί τις δυνάμεις μέσα στις πολιτισμικές παραδόσεις. Επειδή η ελληνική ιστορία χαρακτηρίζεται από ασυνέχειες και αλλεπάλληλες ανατροπές, οι καταβολές των Ελλήνων τούς προετοιμάζουν για τις επερχόμενες ρήξεις. Ορισμένες ελληνικές ιδιαιτερότητες, δυσθεώρητες μέσα από το πρίσμα της ευρωπαϊκής κανονικότητας, όπως η ναυτιλία και η διασπορά, αποτελούν σήμερα αναξιοποίητες εφεδρείες, καθώς, όσο διαρκούσε η ευρωπαϊκή προστασία, το ελληνικό κατεστημένο δεν είχε κίνητρο να συνδιαλλαγεί μαζί τους. Η αλλαγή των συνθηκών θα τις επαναφέρει στην ενεργό δράση, όπως στο παρελθόν.

Η βίαιη είσοδος των νέων γεωπολιτικών διακυβευμάτων στην Ελλάδα θα διαρρήξει τις οικονομίστικες υπεραπλουστεύσεις. Η επιστροφή της Γεωπολιτικής θα είναι επώδυνη για όλους και θα προκαλέσει σημαντική οπισθοδρόμηση, ίσως και ανατροπή, στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Ομως, θα επιτρέψει, ενδεχομένως, στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό να ανακτήσουν χαμένο έδαφος. Κατά τας Γραφάς, «οι έσχατοι έσονται πρώτοι».

* Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris I).
 
από τήν   Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Διαφαινόμενη διχογνωμία ...για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα…

Αγρότες στα Τέμπη

Μπορεί η πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας να αποφάσισε τη μαζική κινητοποίηση των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος, την ερχόμενη Παρασκευή, ωστόσο...
αγρότες των Τεμπών, των Μικροθηβών και του Προμαχώνα φαίνεται πως κρατούν αποστάσεις από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Μάλιστα, κατέγραψαν και τις δικές τους προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και τις απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «επιδιώκουμε συζήτηση» και για το κόστος παραγωγής. Απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό, δηλώνουν έτοιμοι να απαντήσουν τεκμηριωμένα, δείχνοντας πως η προοπτική ενός διαλόγου δεν έχει αποκλειστεί εντελώς από τα σχέδιά τους: 

Οι χιλιάδες κινητοποιημένοι αγρότες της χώρας και ειδικά οι νέοι, αγωνιούμε για το μέλλον μας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ζητάμε την απόσυρση του. Επιδιώκουμε συζήτηση και για το κόστος παραγωγής που είναι ο μοχλός ανάπτυξης. Απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε τεκμηριωμένα για το ασφαλιστικό το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των αγροκτηνοτρόφων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων, σε αποκλεισμό επαρχιακών οδών εντός Νομού Λάρισας που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές διαδρομές κυκλοφορίας, προχώρησαν σήμερα (Τρίτη) οι αγρότες από τον μπλόκο της Νίκαιας. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 το μεσημέρι έχουν ανοίξει τα Τέμπη και ο προγραμματισμός είναι να μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ και εν συνεχεία να κλείσουν εκ νέου με αρχική κατεύθυνση νέο 24ωρο αποκλεισμό.

Κλειστό παραμένει το τελωνείο του Προμαχώνα, όπου έχει σχηματιστεί ουρά πολλών χιλιομέτρων από φορτηγά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.

Στο Ασπρόχωμα (κοντά στην Καλαμάτα), οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για 4η μέρα σήμερα, με 12ωρο αποκλεισμό από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα, αφήνοντας ανοιχτούς τους παράδρομους και τον κόμβο του αεροδρομίου ελεύθερο, ώστε να εξυπηρετούνται οι οδηγοί. Στο Καλό Νερό Μεσσηνίας, οι αγρότες της Τριφυλίας συνεχίζουν με 4ωρους αποκλεισμούς από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 7 το απόγευμα.

efsyn.gr

Κώδικας Ντα Σπίρτζη…

Όσοι νόμιζαν ότι ξέμπλεξαν με τα πρόστιμα και τις λοιπές αμαρτίες που μέσα στην κρίση έχουν φορτώσει στο αυτοκίνητο είναι γελασμένοι. Ο Παππούς στο MEGA παρουσίασε ένα βαρύ κατάλογο προστίμων αλλά και ποινών.

Πρώτον για…
εκείνους που δεν πέρασαν ΚΤΕΟ (πρόστιμο 150 ευρώ) και δεύτερον για εκείνους που δεν έχουν ασφαλισμένα τα αυτοκίνητα τους. Αν τους πιάσουν δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα βαριά πρόστιμα, αλλά και ποινές φυλάκισης μέχρι 3 ετών.

Όπως λέει ο λαός «και κερατάδες, και δαρμένοι»…
 

Ποιος το ξέρει…


Το προσφυγικό και οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό είναι οι δύο βασικοί πονοκέφαλοι για το Μαξίμου…

Πέραν από...
τις πιέσεις στο εξωτερικό – τρόικα και διάφοροι καλοθελητές που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης- υπάρχει το εσωτερικό μέτωπο που θέριεψε.

Στις αντιδράσεις προστέθηκαν και οι δικαστές σήμερα και όπως παρατήρησε ο Παντελής Καψής στον ΣΚΑΪ, η κατάσταση θυμίζει το 2011, όταν και υπήρχε γενικευμένη κατακραυγή για το μνημόνιο… Τι θα συμβεί; Ποιος το ξέρει…

Σε κάθε περίπτωση, η κρίσιμη ημέρα θα είναι η Παρασκευή. Γιατί; Τότε θα κατέβουν οι αγρότες στο Σύνταγμα και η «ασφυξία» θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα… 
 

Βουλή καλεί Ψυχάρη…

Ο εισαγγελέας αποφασίζει για τα δάνεια του ΔΟΛ

Για διευκρινίσεις σχετικά με το Πόθεν Έσχες…
Διευκρινίσεις από τον Σταύρο Ψυχάρη, σχετικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες που εμφανίζεται να μην έχει καταθέσει...
δηλώσεις επί οκτώ χρόνια, ζητά η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται για τον εκδότη. Την ίδια ώρα, με αίτημά της σε τράπεζα του εξωτερικού, η Επιτροπή ζητά να γνωστοποιηθούν οι κινήσεις ενός λογαριασμού που διαθέτει ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Ειδικότερα, για τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη, ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει ζητήσει τον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων των πόθεν έσχες του. Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής απευθύνθηκαν στην επιτροπή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που είναι αρμόδια για τις παλαιότερες χρήσεις, η οποία απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο κ. Ψυχάρης δηλώσεις Πόθεν Έσχες τη διετία 96-97 και στη συνέχεια το 2001. Από τότε, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και έως το 2009, δεν υπάρχουν κατατεθειμένα πόθεν έσχες. Έτσι, η Βουλή απέστειλε επιστολή στον κ. Ψυχάρη ζητώντας του στοιχεία για τα έτη που εμφανίζεται να μην έχει καταθέσει πόθεν έσχες.
Newpost

Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ ...Για την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου...



Η σημερινή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου έφερε άγρια κόντρα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της...
κυβέρνησης, με πυρά εκατέρωθεν.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε έπειτα από το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική αβεβαιότητα ήταν αυτή που προκάλεσε τις μεγάλες απώλειες του Γενικού Δείκτη Τιμών.

«Μας ανησυχεί βαθύτατα η δραματική πτωτική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου​. Επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας» σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος και συνεχίζει:

Συνδέεται, άλλωστε, με την αίσθηση διογκούμενης πολιτικής αβεβαιότητας, που η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία προκαλεί.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα πορεία και πολιτική. Ειδάλλως, αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στη χώρα και τον Ελληνικό λαό» καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους, ήταν η απάντηση του γραφείου του πρωθυπουργού. «Ο κ. Κουμουτσάκος, δεν έχει προφανώς υπ’ όψιν του τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν ιστορικά χαμηλά 16μήνου, στη σκιά οικονομικών και πολιτικών συγκυριών παγκοσμίου βεληνεκούς» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και προστίθεται:

Όσο κι αν ο κος Κουμουτσάκος επιθυμεί να αποδώσει την παγκόσμια χρηματιστηριακή αναταραχή στην ελληνική κυβέρνηση, φοβούμαστε ότι η πραγματικότητα και η κοινή λογική τον διαψεύδουν.
Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικός.

H κυβέρνηση εργάζεται σταθερά για ανάκαμψη και τη σταθερότητα της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε δραματικές απώλειες 7,87%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 460,56 μονάδες (-8,60%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 97,588 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 229.482.169 τεμάχια.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 3 δισ. ευρώ.

Ποιοι μπαίνουν στο Προεδρικό...

Η ανταπάντηση από το Προεδρικό Μέγαρο στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μεγάλη δραστηριότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο. Κόσμος πάει κι έρχεται...
στον φίλτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρίως από πρόσωπα συγγενή προς τη γαλάζια πολιτική εστία του Πρ. Παυλόπουλου. Οι συναντήσεις αυτές δεν ανακοινώνονται και θεωρούνται ιδιωτικές του Προέδρου. Ετσι το τελευταίο διάστημα μαθαίνω ότι διέβησαν την πύλη του Προεδρικού δύο φορές η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης και προχθές ο Ευ. Μεϊμαράκης, αλλά και ορισμένοι άλλοι που επί του παρόντος δεν έχουν σημασία. Το ερώτημα είναι τι κουβεντιάζει μαζί τους ο κ. Παυλόπουλος, γιατί ορισμένοι κάνουν λόγο για συζητήσεις σχετιζόμενες με πιθανές επερχόμενες πολιτικές περιπλοκές και εξελίξεις.

Για παράδειγμα, αυτό που έμαθα και σας μεταφέρω είναι ότι στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ευ. Μεϊμαράκη ειπώθηκαν πολλά. Ο κ. Παυλόπουλος συνομιλούσε επί δύο ώρες με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και ηττηθέντα από τον Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος. Στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας (όπως μου τη χαρακτήρισαν) συζήτησής τους δεν ήταν δυνατόν να μη βρεθεί και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, τον οποίο και οι δύο θέλουν να περάσει λίγος χρόνος για να τον κρίνουν.

Πηγή: ΒΗΜΑτοδότης

Η ωραία του κουρέα...


Όταν την βλέπεις καταρχήν σκέφτεσαι, πόσους κουρείς θέλει αυτό το μαλλί. Και όταν στη συνέχεια την ακούσεις, αναρωτιέσαι γιατί την καλεί και την ξανακαλεί ο σοβαρός κύριος Χατζηνικολάου στην...

σοβαρή εκπομπή του (η απάντηση ότι δουλεύουν στο ίδιο μαγαζί, δεν είναι επαρκής).

Αφού λοιπόν «η ωραία του κουρέα», Πόπη άκουσε μετα προσοχής τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, τον ρώτησε με βαθυστόχαστο ύφος «που το αποδίδετε αυτό;» (την άρνηση των δημάρχων να δεχθούν την εγκατάσταση κέντρων καταγραφής προσφύγων στην περιοχή τους).

Νίκο, τον κόλλησε στον τοίχο!...
 

Σιγή ιχθύος... για τον «αρχηγό»...



Το ότι τα συστημικά ΜΜΕ χαϊδεύουν και αγαπούν ιδιαίτερα τον πρόεδρο Κυριάκο δεν αποτελεί, πλέον, καν είδηση.

Ο τρόπος, όμως, με...
τον οποίο καλύπτουν τις ειδήσεις και εξελίξεις στο προσφυγικό και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να εκτοξεύσουν ακροδεξιές κορώνες φθάνει στα όρια του σκανδαλώδους.

Κάποτε ήταν η κακιά αριστερή κυβέρνηση που άνοιξε τα σύνορα και γέμισε τη χώρα λαθρομετανάστες. Μετά ήρθε η ανίκανη αριστερή κυβέρνηση που αφήνει τους λαθρομετανάστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Στη συνέχεια η αριστερή κυβέρνηση κατηγορήθηκε για εθνική προδοσία γιατί δήλωνε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.

Εννοείται ότι η κακιά αριστερή κυβέρνηση ευθύνεται που «παραδίδει» τα σύνορα στην FRONTEX, αλλά ευθύνεται πάλι και όταν φέρνει τον στρατό στα σύνορα.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Μυτιλήνη, ζήτησε ακόμη περισσότερη FRONTEX στα σύνορα και χαρακτήρισε ως απολύτως απαραίτητη την μετεξέλιξή της σε μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή.

Ποια ήταν η απάντηση των μέσων ενημέρωσης που προστατεύουν τα «ιερά και όσια της πατρίδος»;

Μούγκα...

(Από τη στήλη «Παρασκήνια» της «Εφημερίδας των Συντακτών»)

Welt: Δεν χορταίνει περικοπές το ΔΝΤ…

Welt: Τις απαιτήσεις του ΔΝΤ από την Ελλάδαδεν θα μπορούσε να επιβάλλει ούτε η Γερμανία

Σκληρή γραμμή από το Ταμείο για το ασφαλιστικό…

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι τόσο μεγάλες, ώστε...
δεν θα μπορούσαν να επιβληθούν ούτε στη Γερμανία, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt», με τίτλο: «Χρηματιστηριακό κραχ στην Ελλάδα – ο φόβος επιστρέφει».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το ΔΝΤ δεν αρκείται στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά υπολογίζει ότι χρειάζεται 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα για να μπορέσει να σταθεί μόνιμα το σύστημα σε σταθερές βάσεις.

Παράλληλα, το Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να αντισταθμισθεί η δικαστική απόφαση , με την οποία θεωρήθηκαν παράνομες οι αποφάσεις για μειώσεις των συντάξεων το 2012. «Γίνεται λόγος για ποσά, τα οποία δεν θα μπορούσαν να επιβληθούν ούτε στη Γερμανία. Ωστόσο, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν μπορεί – κατά την άποψη του ΔΝΤ – να σταθεροποιηθεί διαφορετικά», σημειώνει η εφημερίδα.

Γι’ αυτό, προσθέτει, υπήρξαν οι επισκέψεις εκπροσώπων του ΔΝΤ στο Βερολίνο, αφού το Ταμείο ήθελε να πληροφορηθεί αν η γερμανική κυβέρνηση θα στήριζε μία σκληρή γραμμή για το συνταξιοδοτικό της Ελλάδας ή αν θα υποχωρούσε, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Εάν όχι, οι ειδικοί του ΔΝΤ απειλούν με διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ταμείο.

«Αυτό», προσθέτει το δημοσίευμα, «δεν θα ενοχλούσε τους Έλληνες ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί θα μπορούσαν να το δεχθούν, αλλά η Μέρκελ όχι». Και αυτό , επειδή από την αρχή της κρίσης είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των χωρών της Ευρωζώνης με προβλήματα τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό δεν έχει αλλάξει έως τώρα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει, επομένως, να επιτύχουν έναν συμβιβασμό με το ΔΝΤ, εάν θέλουν να πάρουν χρήματα από το Βερολίνο και τους άλλους Ευρωπαίους. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι ούτε και εγγυημένο. Και αυτό δημιουργεί δικαιολογημένα αβεβαιότητα στους επενδυτές», σημειώνει η Welt, αναφερόμενη στις μεγάλες πωλήσεις σήμερα στο κραχ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σήμερα.

Τό σκίτσο του Δημήτρη Δημαρέλου

                                                                                            από pressproject.gr