Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Aλλαγή κυβέρνησης, όχι πολιτεύματος...

Με αυστηρό τόνο απευθύνεται ο Γιάννης Πανούσης σε όσους επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πολιτεύματος ή δημοκρατικής εκτροπής.

Σε...
συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει:

Υπενθυμίζω ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι στηρίζουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και όχι τη λαϊκή δημοκρατία. Έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, όχι αλλαγή πολιτεύματος.

Για όσους εξακολουθούν να προκαλούν επεισόδια με το πρόσχημα «επειδή η κυβέρνηση είναι αριστερή κάνουμε ό,τι θέλουμε», ο κ. Πανούσης αναφέρει:

Μερικοί ταυτίζουν την έννοια του αγωνιστή με τη ρίψη μολότοφ. Ε, δεν θα τους περάσει...
 

Είναι αήττητος ο Αλ.Τσίπρας;



 ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
Εάν η κυρία Φώφη Γεννηματά είχε διαβάσει εφημερίδες εχθές το πρωί, πριν από την αντιπαράθεσή της με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, ίσως γλίτωνε την ελαφρά συντριβή που υπέστη κατά τη συζήτηση της ερώτησής της στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού. Θα διάβαζε στον Τύπο τα όσα εξομολογήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης, απαντώντας στον Π. Λαφαζάνη για την πιθανότητα εναλλακτικής χρηματοδότησης της χώρας: «Τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα και στο Ιράν μάς είπαν κλείστε πρώτα τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση...». Τι άλλο αποδεικνύει αυτή η φράση του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπήρχε και η πιθανότητα της ρήξης με τους εταίρους, συνέπεια της οποίας θα ήταν και η έξοδος από το ευρώ; Γιατί να ψάχνει αλλού λοιπόν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα στις κουβέντες του αλλοπρόσαλλου Βαρουφάκη, το ένοχο μυστικό της κυβέρνησης που ήταν, σύμφωνα με την ερώτησή της, η ανομολόγητη επιθυμία της να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή;

Ακόμη κι αν ήταν πάντως, δύσκολα θα αποδειχθεί πλέον, καθώς ο πρωθυπουργός, μετά το δημοψήφισμα του 60%, επέλεξε μιαν επώδυνη συμφωνία αντί της ηρωικής εξόδου, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα σήμαινε ανατίναξη του κράτους... Δεν τα κατάφερε χθες η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, καθώς έπαιξε στο γήπεδο του Α.Τσίπρα, ο οποίος είναι ασυναγώνιστος στις μάχες με τα λόγια. Θα μπορούσε ωστόσο να αντιπολιτευτεί καλύτερα, χρησιμοποιώντας μερικά ακόμη από τα επιχειρήματα του Ι. Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποδόμησε στην ουσία το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, καλώντας το κόμμα να παραδεχτεί ότι είχε μαξιμαλιστικούς στόχους, ενώ υπενθύμισε πως η βασική τους ανάλυση, ότι με την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και ότι αυτό ήταν το μέγα διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ...

Η αχίλλειος πτέρνα του πρωθυπουργικού αφηγήματος είναι οι λάθος-ιδεοληπτικές αναγνώσεις της πραγματικότητας και η οικονομική πανωλεθρία που προκάλεσε η εξάμηνη αβεβαιότητα. Στο γήπεδο της οικονομίας θα ηττηθεί, εάν ηττηθεί, ο κ. Τσίπρας, σε όλα τα άλλα υπερέχει.
kathimerini.gr

Το σχέδιο - απάντηση της Αθήνας στο Βερολίνο...


Το Μέγαρο ΜαξίμουΈνα πρόγραμμα «επιθετικής άμυνας» στα συρτάρια του Μαξίμου, σε περίπτωση που οι δανειστές προκαλούσαν ασύντακτη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση, στο ενδεχόμενο ρήξης στις διαπραγματεύσεις, είχε...
επεξεργαστεί συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες της άτεγκτης γερμανικής πλευράς.

«Φυσικά, αυτονοήτως είχα δώσει εντολή προσωπικά στον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα. Αυτό είναι ένδειξη ότι επιδίωξα την έκτακτη ανάγκη;»  τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη.  

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως «για πρώτη φορά είχε λεχθεί ότι η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο από το 2012 όχι τώρα. Το σχέδιο αυτό επικαιροποιείται συνεχώς και την ύπαρξή του παραδέχθηκε ο ίδιος ο Γιούνκερ».

«Ρωτήστε τη γερμανική κυβέρνηση για το σχέδιο που λένε ότι υπάρχει ακόμη στο τραπέζι. Ο Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup στη Ρίγα είπε ότι ορισμένοι υπουργοί εξέφραζαν την αγωνία τους και ζήτησαν να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για σχέδιο Β», υπογράμμισε.

«Αν είχαν έτοιμο και το δήλωναν ευθαρσώς, εμείς ως κυβέρνηση δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας στο ενδεχόμενο που γινόταν πράξη αυτή η απειλή; Όχι μόνο δικαίωμα, αλλά υποχρέωση», σημείωσε.

Στην κρίσιμη εκείνη φάση το επιτελείο του Μαξίμου συνειδητοποίησε ότι στην αντίπαλη πλευρά κερδίζουν έδαφος οι απόψεις για συνολική ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι άρχισαν να επεξεργάζονται ακόμη πιο προωθημένα σενάρια προκειμένου να αυξήσουν για τους δανειστές το κόστος μιας ρήξης.

Στη λίστα των μέτρων εθνικοποιήσεις και έλεγχος των γερμανικών εταιρείων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κυβέρνηση θα εφάρμοζε το σύστημα της «επιθετικής άμυνας».  Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές, αυτό περιελάμβανε τα εξής:

Εθνικοποίηση του ΟΠΑΠ
Εθνικοποίηση οδικών αξόνων (διόδια)
Εθνικοποίηση ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και Ολυμπίας Οδού
Επανεκκίνηση ενεργειών για την έκδοση Χριστοφοράκου και επανεξέταση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens
Προστασία ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, κυρίως αυτών για τα οποία είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Γερμανία
Ελεγχος θεμάτων διαφθοράς εταιρειών γερμανικών συμφερόντων (Siemens, OTE, Lidl, Allianz, ΜΑΝ, Hochtief)
Ελεγχος εταιρειών που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προμηθειών του ελληνικού Δημοσίου
efsyn.gr

Περισσότεροι από 40.000 Αθηναίοι σάλπαραν για το Αιγαίο...


Δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Σύμφωνα με... το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, χθες στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας πραγματοποιήθηκαν 27 δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου με συνολικά 27.912 επιβάτες με 5.039 οχήματα να ξεκινούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Ταυτόχρονα από Ραφήνα έγιναν 16 δρομολόγια με 8.768 επιβάτες και 1.678 αυτοκίνητα. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού προτίμησαν 8.386 πολίτες με 853 οχήματα στα 43 δρομολόγια που πραγματοποιήθηκαν.

Σήμερα από το λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου είναι προγραμματισμένα 41 δρομολόγια συνολικά.

«Ενα κόμμα υπέρ της δραχμής θα είναι αποτυχημένο και περιθωριακό»...


Γιώργος ΣταθάκηςΤριακονταετούς διάρκειας θα είναι το νέο δάνειο της Ελλάδας από τον ESM αποκαλύπτει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και επισημαίνει ότι με την συμφωνία επέρχεται μια μίνι αναδιάρθρωση χρέους, κάτι που...
εδώ και καιρό ζητάει το ΔΝΤ. Χαρακτηρίζει τη συμφωνία δύσκολη αλλά βιώσιμη καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit.

Όσον αφορά τα capital controls ο κ. Σταθάκης λέει ότι θα διαρκέσουν μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα και αφού έχει ψηφιστεί η νέα συμφωνία. «Δεν έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία καθώς το βασικό πρόβλημα, δηλαδή οι εισαγωγές έχουν σχεδόν ομαλοποιηθεί, ενώ οι περισσότερες συναλλαγές των πολιτών γίνονται με κάρτες, μέσω ΑΤΜ ή web banking» λέει.

Ο υπουργός Οικονομίας θεωρεί αναπόδραστη εξέλιξη τις εκλογές αν χαθεί η πλειοψηφία στην Βουλή και «καρφώνει» τους διαφωνούντες του Σύριζα λέγοντας ότι «ένα κόμμα της δραχμής θα είναι αποτυχημένο και περιθωριακό. Το ζήτημα σε τελική ανάλυση δεν είναι το νόμισμα, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται» λέει. Προαναγγέλλει επίσης αλλαγές στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση του νέου Επενδυτικού Νόμου τον Οκτώβριο.

Από τή Regatta παραδοσιακών σκαφών τών Σπετσών (18 – 21 Ιουνίου 2015)

Οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές στά 470, Τ. Μάντης και Π. Καγιαλής, συμμετείχαν καί αυτοί με τήν παραδοσιακή λέμβο (λατίνι) Αλεξάνδρα Χ
Γιά νά δείτε λεπτομέρειες καί φωτογραφίες τού αγώνα παραδοσιακών σκαφών διαβάστε τήν σχετική ανάρτηση τής "Νέας Μυκόνου" κάνοντας "κλίκ" : ΕΔΩ

Η Ευρωζώνη χάνει το στοίχημα της σύγκλισης



PATTANAIK / REUTERS BREAKINGVIEWS
Η οικονομία της Ευρωζώνης πηγαίνει καλύτερα και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη από το αναμενόμενο στην Ισπανία, όπου το ΑΕΠ ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών. Ωστόσο, παρόμοιες θετικές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους επενδυτές να παραβλέψουν δύο βασικά προβλήματα.
Πρώτον, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ενοχλητικά χαμηλό επίπεδο, δηλαδή στο 0,2%. Στην Ισπανία οι τιμές καταναλωτή ήταν αυτόν τον Ιούλιο κατά 0,1% χαμηλότερες απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι απέχουν πολύ από τον στόχο για τον πληθωρισμό, που ορίζεται λίγο κάτω από το 2%. Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% σε σχέση με τον Μάιο, ο άθλος του κ. Ντράγκι μοιάζει να είναι ηράκλειος.
Η αποπληθωριστική δυναμική έχει παγκόσμιες διαστάσεις, ωστόσο η δεύτερη πρόκληση είναι σαφώς ευρωπαϊκή. Η νομισματική ένωση αποτυγχάνει να πετύχει έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της, δηλαδή την οικονομική σύγκλιση, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γενικά οι διαφορές στο κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ μεταξύ των κρατών μελών έχουν αυξηθεί από τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ, το 1999, σύμφωνα με τη μελέτη. Υπήρξε μια παροδική σύγκλιση μεταξύ 2006 και 2008. Η κρίση όμως ανέτρεψε τη σύγκλιση και με το παραπάνω. Η Ισπανία και η Πορτογαλία, χώρες σχετικά χαμηλού εισοδήματος και από τις πρώτες που υιοθέτησαν το ευρώ, απέχουν από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης όσο απείχαν πάντα.
Η Ελλάδα έχει υποχωρήσει ακόμη πιο πίσω. Και η Ιταλία η οποία εθεωρείτο χώρα υψηλού εισοδήματος απέκλινε προς τη λάθος κατεύθυνση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραθέτει τρεις λόγους για την αποτυχία, κανείς εκ των οποίων δεν συνδέεται άμεσα με τη νομισματική ένωση την ίδια.
Ο πρώτος λόγος είναι αδύναμοι εθνικοί θεσμικοί οργανισμοί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι διαρθρωτικές αδυναμίες σε εθνικό επίπεδο και η έλλειψη εσωτερικού ανταγωνισμού οδήγησαν σε κακή κατανομή κεφαλαίων. Τέλος, δεν υπήρξε επαρκής πρόνοια ώστε να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική άνοδος των τιμών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες αναπτύχθηκαν αφότου η ίδρυση της νομισματικής ένωσης οδήγησε στην οξεία υποχώρηση των πραγματικών επιτοκίων δανεισμού σε ορισμένες χώρες.
Φυσικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε αναλάβει εποπτικό ρόλο όταν συνέβαιναν όλα αυτά. Στην ουσία, οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε στους πολιτικούς ότι τα έκαναν θάλασσα. Ατυχώς, είναι πολύ πιο εύκολο να περιγράψει κανείς τα προβλήματα παρά να τα αντιμετωπίσει.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Επιχειρήσεις: δεν επαρκεί η μικρή χαλάρωση στα capital controls


Οι θεσμοί ζητούν προαπαιτούμενα και η κυβέρνηση 20-25 δισ. ευρώ


Ενα μεγάλο πακέτο με προαπαιτούμενα μέτρα καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση εντός του Αυγούστου, με «αντίβαρο» την εκταμίευση μιας μεγάλης πρώτης δόσης που μπορεί να κινηθεί μεταξύ 20-25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίου με πολλά και σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγές στη φορολόγηση αγροτών κ.λπ.). Ωστόσο, η κυβέρνηση ζητά να εκταμιευθεί και δόση της τάξης των 20-25 δισ. ευρώ με την οποία θα καλύπτεται:

-  η λήξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και τα οποία ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ·

-  η κάλυψη των 7,16 δισ. ευρώ του δανείου «γέφυρας» που ελήφθη τον Ιούλιο και πρέπει να αποπληρωθεί τον Οκτώβριο·

-  διάφορες άλλες λήξεις δανείων και χρέους, όπως, για παράδειγμα, το 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο·

-  η προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ – βέβαια, το ποσό αυτό θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του ESM·

-  διάφορες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς προμηθευτές του.

Χθες, άνοιξαν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης κατά την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, και τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη. Στόχος των δύο πλευρών παραμένει η επίτευξη συμφωνίας έως τις 11 Αυγούστου, αλλά χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως «φιλόδοξος», καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και «δύσκολα».

Επί της ουσίας, Αθήνα και θεσμοί έχουν κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα για να διαμορφώσουν το κείμενο του νέου Μνημονίου. Η χθεσινή –πρώτη σε πολιτικό επίπεδο– συνάντηση διήρκεσε σχεδόν 6 ώρες και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο διαμονής των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα. Δηλαδή, το πώς θα γίνονται οι συναντήσεις από εδώ και στο εξής, αλλά και το πώς θα αντιμετωπίζονται προβλήματα, ώστε να μην «υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές».

Παράλληλα, όμως, η συζήτηση εισήλθε και στην ουσία των ζητημάτων. Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε δε ότι, «όπως καταλαβαίνετε, υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα», αλλά «η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση περιλαμβάνονται: