Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

H σάτιρα τής επικαιρότητας...

                                                             
...από ΤΑ ΝΕΑ
          tanea.gr

Φόρος τιμής στον τελευταίο επαναστάτη

Οι Κουβανοί πλημμυρίζουν την πλατεία της Επανάστασης...
για το τελευταίο αντίο στον Φιντέλ Κάστρο...
Οι Κουβανοί θ' αρχίσουν να συγκεντρώνονται από σήμερα στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, για τη διάρκειας μιας εβδομάδας τελετή στη...
μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, ηγέτη της επανάστασης του 1959 και ηγέτη της Κούβας, για 50 χρόνια.
Ο Κάστρο πέθανε την Παρασκευή, σε ηλικία 90 ετών. Ο ίδιος, είχε παραιτηθεί από την εξουσία εξαιτίας προβλημάτων υγείας, μεταβιβάζοντας την προεδρική εξουσία στον αδερφό του, Ραούλ Κάστρο.
Ο Κάστρο αποτεφρώθηκε το Σάββατο και οι στάχτες του θα μεταφερθούν με πομπή στην πόλη Σαντιάγο ντε Κούβα, στα ανατολικά της Κούβας, απ' όπου και ξεκίνησε η επανάσταση.
Η κυβέρνηση κάλεσε τους Κουβανούς στην Πλατεία της Επανάστασης για μία διήμερη τελετή μνήμης, που θ' αρχίσει στις 09:00 το πρωί τοπική ώρα..

Σημείο αναφοράς στην τελετή, θα είναι η τεφροδόχος με τη στάχτη του Φιντέλ Κάστρο...

Ποιός είναι ο «δαιμόνιος» Φιγιόν;...

Φρανσουά Φιγιόν
Νικητής στις προκριματικές εκλογές της (κεντρο)δεξιάς στη Γαλλία, αναδεικνύεται ο Φρανσουά Φιγιόν που ήταν και το φαβορί πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για τον δεύτερο γύρο. Το ποσοστό που...
έλαβε στην εσωκομματική διαδικασία με αντίπαλο των Αλέν Ζιπέ, άγγιξε το 66,5%. Το προφίλ του νέου ηγέτη των «Ρεπουμπλικανών» που καλείται να αντιμετωπίσει τη Μαρίν Λεπέν στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2017.

Σκιές κατά την πρωθυπουργική του θητεία
«Συμβολίζει την απόλυτη σοβαρότητα. Στις δημόσιες εμφανίσεις του είναι συγκροτημένος, επιδεικνύει μετριοπάθεια και πλήρη αυτοκυριαρχία», επισημαίνει στην Deutsche Welle ο πολιτικός επιστήμων Ντομινίκ Γκρίλμαγερ, ερευνητής στο Γαλλογερμανικό Ινστιτούτο του Λούντβιγκσμπουργκ.

Υπό τη στιβαρή καθοδήγηση του Νικολά Σαρκοζί ο Φιγιόν κατόρθωσε να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο για πέντε ολόκληρα χρόνια, από το 2007 έως το 2012, χωρίς να υποπέσει σε κάποιο ολέθριο σφάλμα.

Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός στη Γαλλία που κατάφερε να ολοκληρώσει μία πλήρη θητεία χωρίς «παρατράγουδα».

Δεν λείπουν βέβαια κάποιες σκιές μετά από μία πρόσκληση για ένα ταξίδι πολυτελείας στην Αίγυπτο το 2010, την οποία δέχθηκε ο Φιγιόν από τον τότε πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ. Αλλά ακόμη κι αυτό αποτελεί πταίσμα σε σύγκριση με την παλαιότερη καταδίκη του Αλέν Ζιπέ για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος.

Φανατικός οπαδός του αυτοκινήτου
Ο Φρανσουά Φιγιόν κατάγεται από το Λε Μαν της βόρειας Γαλλίας, μία πόλη που φημίζεται για τους αγώνες ταχύτητας και...

Ποιος σέβεται τον κρατικό προϋπολογισμό;


Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι το βασικό και το κεντρικό εργαλείο άσκησης της οικονομικής πολιτικής μιας κυβέρνησης. Θα ήταν εύλογο, λοιπόν, η διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού να γίνεται αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης, η εκτέλεσή του να ασκείται και να παρακολουθείται με επιμέλεια, και τελικά ο απολογισμός του να γίνεται με διαφάνεια, ήτοι με ακρίβεια, έγκαιρα και με τρόπο που θα είναι κατανοητός στον ενδιαφερόμενο πολίτη. Αυτό θα ήταν σωστή, δημοκρατική διακυβέρνηση. Οπως, ίσως, φαντάζεστε, η Ελλάδα δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Στο 61% των χωρών του ΟΟΣΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός κατατίθεται στη Βουλή τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την έναρξη του νέου οικονομικού έτους. Σε Πολωνία, Καναδά, Γερμανία και Δανία, τα κοινοβούλια τον συζητούν επί 4 μήνες. Στις ΗΠΑ, η συζήτησή του είναι εξονυχιστική, διαρκεί 8 μήνες. Συνολικά, στις μισές χώρες του ΟΟΣΑ διαρκεί πάνω από 3 μήνες και σε 14 από αυτές διαρκεί 2 μήνες. Στην Ελλάδα η συζήτηση διαρκεί μόλις 1 (ένα) μήνα. Η χώρα μας βρίσκεται στην περίλαμπρη τελευταία θέση.
Πόσο μπορεί, ωστόσο, μια Βουλή να επιδράσει στη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού; Εξαρτάται, από χώρα σε χώρα. Στις ΗΠΑ...

Την Τρίτη, τελικά, το Washington Group...

Μετά από οργιώδες παρασκήνιο και καθώς πλησιάζει το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τελικά το άτυπο όργανο συντονισμού των δανειστών Washington Group θα...
συνεδριάσει σύμφωνα με πληροφορίες μέσω τηλεδιάσκεψης την προσεχή Τρίτη.

Έπειτα από τη διάψευση του Βερολίνου δια της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών για τη σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένη την περασμένη Παρασκευή τελικά οι δανειστές αποφάσισαν να
βάλουν επι τάπητος το ελληνικό ζήτημα και να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και το ΔΝΤ να καταφέρει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό μνημόνιο.
Ως γνωστόν οι διαφορές βρίσκονται στα μέτρα για το ελληνικό χρέος, καθώς το Ταμείο φέρεται να ζητάει εκ των προτέρων καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ενώ οι Ευρωπαίοι - κυρίως το Βερολίνο- επιμένουν να καθοριστούν μόνο τα βραχυπροθέσμα...
 

Έκτακτο Πολιτικό Συμβούλιο στον ΣΥΡΙΖΑ...


Η συνεδρίαση θα γίνει το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου...

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα στις 9.30 το πρωί, με θέμα τις...
εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιθυμούν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα επαφών, μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων...

To φιάσκο...




Η αλήθεια είναι ότι η σύνθεση του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου σηματοδότησε μια επιστροφή στο κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. και...
αποδείχτηκε μεγάλο φιάσκο. 

Ουδείς κατάλαβε γιατί θα έπρεπε τώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μας θυμίσει το πολιτικό προσωπικό του κόμματός του, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις πρόσωπα που είτε σηματοδοτούν την ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης Σαμαρά είτε παραπέμπουν στις «ανέμελες» στιγμές της κυβέρνησης Καραμανλή.

Στο διαδίκτυο έγινε πάρτι από χιουμοριστικές και σατιρικές αναρτήσεις, ενώ ακόμη και στελέχη της Ν.Δ. έσπευσαν να τονίσουν ότι με τέτοιες κινήσεις ο Τσίπρας θα μείνει στην κυβέρνηση την επόμενη... δεκαετία.

Ματαίως το επικοινωνιακό επιτελείο επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι δεν προδιαγράφεται υπουργική θέση για κανέναν από όσους μετέχουν στη σκιώδη κυβέρνηση. Σύσσωμος σχεδόν ο Τύπος, βλέποντας την ανάληψη θέσεων από πρόσωπα όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και λοιποί, διαπίστωσε ότι ο Κυριάκος είναι δέσμιος παραλυτικών εσωκομματικών ισορροπιών.
Η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες προσκρούει στις παγιωμένες τάσεις και δυνάμεις εντός του κόμματος και οι βαρόνοι επιβάλλουν πρόσωπα. Μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι, με δεδομένη τη σύνθεση της Κ.Ο., ήταν λάθος του Μητσοτάκη να επιλέξει να διαλύσει τους τομείς εργασίας σε κόμμα και Βουλή και να ανακηρύξει σκιώδεις υπουργούς παλιών κυβερνήσεων που ηττήθηκαν πολλαπλώς σε εκλογές.

Εκτιμούν ότι στο πλαίσιο αυτό ακόμη και η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη είναι πολιτικό πρόβλημα για τον Κυριάκο, με δεδομένη την αδιάλειπτη παρουσία της επί τρεις δεκαετίες στα τεκταινόμενα της Δεξιάς. Για να φύγει από αυτήν την κριτική η Ν.Δ., επέλεξε τη στροφή στην πίεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης... topontiki.gr