Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Σέ όλους τούς φίλους καί τούς αναγνώστες :
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 
μέ  
ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ 
καί
 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ

από τή 
"ΝΕΑ ΜΥΚΟΝΟ"
καί τόν Δ.Ν.Α.

 

Τα Χριστούγεννα και τα έθιμα...

 Τα Χριστούγεννα και τα έθιμαΤα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός + γέννα) δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και, κατ' επέκταση, το...
σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων ("Γιορτές των Χριστουγέννων"). Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου.

Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων, ονομάζεται στη λαογραφία και Δωδεκαήμερο.

Ιστορία του εορτασμού των Χριστουγέννων
Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή

Η Γέννηση του Ιησού σε πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ. Άλλες ιστορικές πηγές επισημαίνουν πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335, αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόμενοι σε αρχαίους ύμνους με χριστουγεννιάτικη θεματολογία, θεωρούν ότι τα πρώτα βήματα που οδήγησαν στον εορτασμό αυτό έγιναν μέσα στον 3ο αιώνα.

Επί Πάπα Ιουλίου Α' (337-352), τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και θεσπίσθηκε ως επέτειος η...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Να παύσει κάθε μορφή βίας στον πλανήτη»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Βαρθολομαίος: «Να παύσει κάθε μορφή βίας στον πλανήτη»

Να βιώσουν οι πάντες «τον απόλυτο σεβασμό της αξίας του προσώπου, του συνανθρώπου και την παύση κάθε μορφής βίας» εύχεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρεται στα «ογκούμενα κύματα βίας και βαρβαρότητας, τα οποία εξακολουθούν να μαστίζουν διάφορες περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή και μάλιστα τους γηγενείς εκεί χριστιανούς, στο όνομα συχνά της θρησκείας».

Ιερώνυμος: «Η γέννηση του Χριστού μας βρίσκει κενούς, άδειους, εστερημένους από νόημα...»... Επεξεργασία | Προεπισκόπηση | Διαγραφή


Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ΙερώνυμοςΣήμερα γιορτάζουμε την επίσκεψη του Θεού στους ανθρώπους και η γέννησή Του έρχεται να μας θέσει ισχυρά ερωτήματα και να μας εμπνεύσει δυνατές απαντήσεις αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
«Η γέννησή Του μας βρίσκει και πάλι σε απερίγραπτη δυσκολία, σε πρωτοφανή δοκιμασία. Σε θλίψη, πτώχεια, πείνα, δίψα, σε πόνο, ανασφάλεια, σε κρίση... 

...μας βρίσκει κενούς, άδειους, εστερημένους από νόημα...» σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος και υπογραμμίζει ότι η γέννηση του Χριστού, μας προκαλεί να πάψουμε να υποκρινόμαστε τους χαρούμενους και τους αισιόδοξους, να αποθέσουμε τα παλαιά μας προσωπεία και να ενδυθούμε τον Χριστό και να αναζητήσουμε την προσωπική μας γέννηση, η οποία μπορεί πράγματι να μας δώσει χαρά και αισιοδοξία.
«Τα Χριστούγεννα δεν είναι ένα από τα πολλά παυσίπονα που θα μαλακώσουν τον πόνο μας, ούτε ένας πανηγυρικός θόρυβος, ούτε πολύ περισσότερο μία ευκαιρία απλώς για εξωτερικές φιλανθρωπικές δράσεις και τυπικές εκδηλώσεις που προσφέρουν εφήμερη συναισθηματική ικανοποίηση. Ο Χριστός γεννάται και μας προκαλεί και μας προσκαλεί σε εσωτερική αλλαγή, σε αληθινή γέννηση και αναγέννηση. Η αληθινή μας γέννηση δεν θα συντελεστεί στον κρότο και στη λάμψη των εξωτερικών μας εκδηλώσεων, αλλά στη σιωπηλή φάτνη της καρδιάς μας» επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος.
Ο μακαριώτατος καλεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν το πρόσωπο του Χριστού στα πρόσωπα των αδελφών τους και στον εσωτερικό χώρο της καρδιάς τους. 

«Ας ανοίξουμε χώρο στην καρδιά μας, με ειλικρίνεια, πραότητα, καταλλαγή για να γεννηθεί ο Χριστός μέσα μας και εμείς μαζί Του» καταλήγει.
efsyn.gr

Ο «κερασμένος καφές» αναβιώνει

GAIA PIANIGIANI / THE NEW YORK TIMES

Καυτός αρωματικός καφές, που λατρεύουν οι Ιταλοί. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα μέσο για να επιδείξουν τη γενναιόδωρη ψυχή τους.
Καυτός αρωματικός καφές, που λατρεύουν οι Ιταλοί. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα μέσο για να επιδείξουν τη γενναιόδωρη ψυχή τους.
Ενα ηλιόλουστο πρωινό του Δεκέμβρη η Λόρα Κοτζολίνο εισήλθε στο καφενείο της γωνίας και παρήγγειλε το συνηθισμένο εσπρέσο της που έφτασε έπειτα από λίγη ώρα αχνιστός πάνω στο μαρμάρινο τραπέζι. Αφού απόλαυσε το άρωμα, ήπιε το καφεδάκι και σηκώθηκε να πληρώσει. Ομως αντί να πληρώσει για ένα καφέ, πλήρωσε για δύο, αφήνοντας την απόδειξη για κάποιον άλλο που θα θελήσει να απολαύσει τον «κερασμένο καφέ» του. «Πρόκειται για μία απλή, ανώνυμη, γενναιοδωρία» εξηγεί η Κοτζολίνο, επισημαίνοντας ότι ως γέννημα-θρέμμα της Νάπολης καταλαβαίνει πόσο σημαντικός είναι ο καφές.
Αυτού του είδους οι «κερασμένοι καφέδες» είναι μία παλαιά ναπολιτάνικη παράδοση που άκμασε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και γνωρίζει και πάλι ημέρες δόξας λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Από τη Νάπολη, μέσω του Ιντερνετ, η συνήθεια έχει καταλάβει κάθε γωνιά της Ιταλίας και έχει αποκτήσει οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο από τη Σουηδία μέχρι τη Βραζιλία. Σε κάποια μέρη της Ιταλίας, μάλιστα, η ίδια αρχή ή αρχή του «κερασμένου» ισχύει και για την πίτσα, τα σάντουιτς ή ακόμα και τα βιβλία.

Η Νάπολη είναι γνωστή για την ομορφιά της, τη μαφία και το χάος. Πάνω από όλα οι Ναπολιτάνοι είναι γνωστοί για την αλληλεγγύη που τους διακρίνει ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση των «κερασμένων καφέδων» αλλά μαρτυρά τις μικρές γενναιόδωρες πράξεις για τις οποίες είναι γνωστοί οι Ιταλοί. Ταυτόχρονα καταδεικνύει την ιδιαίτερη θέση που έχει ο καφές στη ζωή τους. Περισσότερο από το 90% των Ιταλών πίνει καφέ στο σπίτι, ενώ αναλογεί ένα καφέ μπαρ για κάθε 490 Ιταλούς, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής καφέ ΙLLY.

Το 2010 δημιουργήθηκε στην Ιταλία το δίκτυο των «κερασμένων καφέδων». Σήμερα σε ολόκληρη την Ιταλία, τα καφέ μπαρ που ανήκουν στο δίκτυο έχουν στις προθήκες τους τη σχετική σήμανση. Ο πελάτης μπορεί να βάλει την απόδειξη σε ένα αχρησιμοποίητο φλιτζάνι και οποιοσδήποτε έχει ανάγκη μπορεί να το πάρει και να το γεμίσει με καφέ, ενώ σε άλλα καταστήματα αρκεί να πληρώσει ο επισκέπτης προκαταβολικά και το κατάστημα διατηρεί μία λίστα με τους πληρωμένους καφέδες και κρεμάει τις αποδείξεις στη βιτρίνα. Καθώς οι οικονομικώς πιο ευάλωτοι νιώθουν όλο και περισσότερο τα δεινά της οικονομικής κρίσης, τα καφενεία άρχισαν να προσκαλούν τους πελάτες τους να πληρώσουν και ένα σάντουιτς για όσους έχουν ανάγκη. Από το 2012 και μία πιτσαρία κάθε βδομάδα καταφέρνει να προσφέρει περί τις 15 πίτσες στους φτωχούς.

Ομως στη Νάπολη, με τις διαφορετικές γειτονιές, τα καφενεία έχουν ένα ιδιαίτερο χώρο στη συλλογική καρδιά ως σημεία συνάντησης των πάντων, γερουσιαστών, οικογενειών με παιδιά και εγγόνια, καλλιτεχνών δρόμου, επιχειρηματιών ακόμα και ζητιάνων. Ακόμα και πριν αρχίσει η παράδοση του χαρισμένου καφέ, κάποια καφενεία δημιουργούσαν τη δική τους παράδοση.
kathimerini.gr

Κρίσιμη χρονιά για τα νομίσματα το 2015


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
 Η αγορά συναλλάγματος θα κλείσει το 2014 αφήνοντας ηχηρό αποτύπωμα. Το 2015 μπορεί κάλλιστα να πυροδοτήσει ιστορικές εξελίξεις στον τομέα των νομισμάτων, καθώς η κατά κύριο λόγο υποτονική αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει από τον λήθαργο στον οποίο υπέπεσε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, από το 2009 έως και τα μέσα του 2014.

Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγει o επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Saxo Bank, Τζον Χάρντι, o οποίος σε ανάλυσή του αναφέρει πως, καθώς προχωράμε στο 2015, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες και οικονομίες ανά τον κόσμο θα είναι πλήρως αποσυντονισμένες, με την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου να προσδίδει μια νέα δραματική διάσταση από πλευράς γεωπολιτικής και οικονομίας στις παγκόσμιες αγορές. Το βασικό σενάριο για τα κύρια νομίσματα προβλέπει την αύξηση των επιτοκίων της Fed ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο και την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση του δολαρίου, χάρη στην υπεραπόδοση της οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, αναμένεται να σημειωθεί μια σχετικά ομαλή πτώση στο ιαπωνικό γιεν. Η ΕΚΤ πρόκειται να αποφασίσει στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου ή Μαρτίου την εφαρμογή ενός προγράμματος πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης.
kathimerini.gr

Η χρονιά της 29ης Δεκεμβρίου...

«Δεν υπάρχουν πια ήρεμες χρονιές, τουλάχιστον εδώ. Εδώ οι χρονιές είναι πλέον φουσκωμένες, έχουν γεγονότα που, στο άλλο σύμπαν, θα ήθελαν μία δεκαετία για να ξετυλιχτούν»...

Την Πρωτοχρονιά του 2014 υπέγραφα, για πολλοστή φορά φοβάμαι, την είσοδό μου στη σφαίρα του γελοίου. Το...
κομμάτι είχε τίτλο «Η χρονιά των απαντήσεων». H χρονιά που ξεκινάει, έλεγα, θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μας ταλαιπωρούν. Δεν γινόταν να διαψευστώ με πιο αστείο τρόπο. Θα λείπουν ώρες για να φύγει η χρονιά, αλλά οι τίτλοι τέλους της θα παραμένουν κενοί. Το 2012 ήταν η χρονιά της οργής. Το 2013, του συμβιβασμού. Το 2014 θα είναι, απλώς, η χρονιά της 29ης Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν πια ήρεμες χρονιές, τουλάχιστον εδώ. Εδώ οι χρονιές είναι πλέον φουσκωμένες, έχουν γεγονότα που, στο άλλο σύμπαν, θα ήθελαν μία δεκαετία για να ξετυλιχτούν. Ελπίζω αυτό να μη συμβαίνει και με τις ζωές μας, να μην τρώμε πολλά χρόνια μέσα σε ένα. Κατά μία εκδοχή αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Η Ελλάδα περνάει παιδικές αρρώστιες σε μεγάλη ηλικία. Ας τελειώνει μαζί τους μέσα σε σύντομο χρόνο.

Τι έγινε, λοιπόν, τη χρονιά που φεύγει; 'Ενα μικρό φως άναψε μέσα στη νύχτα. Κάποιοι θα το δουν ως σήμα της ανάκαμψης, κάποιοι άλλοι θα το εκλάβουν ως σινιάλο ανατροπής. Όπως και να έχει, είναι μικρό για να φωτίσει το σκοτεινό τοπίο. Η Ελλάδα έκανε βήματα. Όμως ήταν γύρω από το ίδιο σημείο, ίσως και λίγο προς τα πίσω. 

Η περίπτωση της Αμφίπολης είναι ενδεικτική. Όταν όλοι αναζητούν την ελπίδα στο μέλλον, εμείς την ψάξαμε δύο χιλιάδες χρόνια πίσω, στο παρελθόν. 

Είναι η εμμονή μας με τις εκκρεμότητες που σέρνουμε από το παρελθόν. Οι μνήμες του εμφυλίου αναβιώνουν σε γενιές που δεν τις έχουν ζήσει. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας παραμένει προσκολλημένο σε ήθη και άλλοθι των '70ς. Και πιο δυνατά ακούγεται ο πολιτικός λόγος που υπόσχεται επιστροφή στο παρελθόν. Οι δημοφιλέστεροι είναι, συνήθως, οι πιο γραφικοί. Οι κραυγές έχουν αντικασταστήσει τον διάλογο και τα συνθήματα τη λογική. Το μόνο καλό μέσα σε όλα αυτά είναι η ενδυνάμωση του εθνικού μας κυνισμού. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα για να μας συγκλονίσει. Δυστυχώς και τίποτα για να μας εμπνεύσει...

Κώστας Γιαννακίδης

Ανοικτά τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου...

"Να συμβάλλουμε στο εορταστικό κλίμα" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ...



Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος 4314/2014 (ΦΕΚ 265Α) και σύμφωνα με το άρθρο 108 δίνεται η δυνατότητα στους...
εμπόρους που το επιθυμούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28 Δεκεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις ώρες ανοίγματος είναι αυτό που ισχύει γενικότερα για τις Κυριακές, δηλαδή από τις 11:00 έως τις 20:00, ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι, στο πλαίσιο της δυνατότητας να προσαρμόσουν εντός αυτού τα σχετικά εορταστικά ωράριά τους, έχουν ορίσει τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων της περιοχής τους από τις 11:00 έως τις 18:00.

«Κατά συνέπεια, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά την τελευταία Κυριακή του χρόνου, συμβάλλοντας στο εορταστικό κλίμα και δίνοντας ακόμη μία δυνατότητα στους καταναλωτές να κατέβουν στις τοπικές αγορές και να κάνουν τις τελευταίες αγορές του χρόνου που φεύγει, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ...
newsbeast.gr

Απίστευτο! Με την αγορά 420.000 γυαλιών, δώρο ένα... ελληνικό νησί!...

  
Ενα ολόκληρο ελληνικό νησί προσφέρεται ως δώρο με την αγορά... 420.000 σκελετών γυαλιών. Οχι, δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για...
την προσφορά ενός γερμανικού οίκου οπτικών προς τους μεγάλους πελάτες του. Με μια λεπτομέρεια: το νησάκι που εμφανίζεται στην προσφορά, ο Αγιος Αθανάσιος στον Κορινθιακό κόλπο, δεν ανήκει στην εταιρεία που το προσφέρει, αλλά θα αγοραστεί αν υπάρξει ενδιαφέρον.

Κάθε χρόνο η γερμανική εταιρεία Libuda Optic World εκδίδει έναν «κατάλογο κινήτρων» προς τους μεγάλους πελάτες. Ο φετινός τιτλοφορείται «Ανήθικη προσφορά για τους καλύτερους πελάτες» και το μεγαλύτερο δώρο του είναι... το νησάκι Αγιος Αθανάσιος. «Οι διακοπές στη Μαγιόρκα θα ήταν καταπληκτικές, αν δεν υπήρχε τόσο πολύς τουρισμός. Ιδέα: τι λέτε να αποκτήσετε το δικό σας νησί; Στη δική σας παραλία κανείς δεν θα σας ενοχλεί πια. Στον Κορινθιακό κόλπο, κοντά στην Ιτέα και όχι μακριά από τους Δελφούς, το χιονοδρομικό κέντρου του Παρνασσού και το ιστορικό λιμάνι του Γαλαξιδίου, βρίσκεται αυτό το καταπληκτικό νησί. Από το ύψωμά του προσφέρει μια υπέροχη θέα. Θα ήταν το ιδανικό σημείο για την κατασκευή μιας ιδιωτικής βίλας. Μεγάλος αριθμός από ελαιόδεντρα και πεύκα βρίσκονται διασκορπισμένα στο νησί, ενώ μια στενή αμμώδης παραλία βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και γεμάτη ψάρια», αναφέρει ο κατάλογος και καταλήγει: Προσφορά: με την αγορά 420.000 σκελετών γυαλιών και μηδενική συμμετοχή, ή με την αγορά 155.000 σκελετών και συμμετοχή 999.999 ευρώ.

«Η εταιρεία Libuda Optica World είναι ταυτόχρονα κατασκευαστής και αντιπρόσωπος γνωστών εταιρειών, με 3.000 καταστήματα ως πελάτες στη Γερμανία», εξηγεί ο κ. Στέφαν Πρόις, εκπρόσωπος της εταιρείας, στην Καθημερινή.

«Σε προηγούμενους καταλόγους κινήτρων, το μεγαλύτερο δώρο ήταν η πτήση στο Διάστημα όπως προσφερόταν από τη Virgin. Μετά το πρόσφατο ατύχημα, αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε αυτή την επιλογή και αναζητήσαμε μια προσφορά που θα ήταν πολύ δελεαστική για τους πελάτες μας. Στη Γερμανία, πολλοί είναι οι άνθρωποι που πάνε κάθε χρόνο διακοπές κυρίως στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο. Αλλά πολύ περισσότεροι ονειρεύονται να είχαν το δικό τους εξοχικό - ιδανικά, το δικό τους ελληνικό νησί. Αυτή ήταν η ιδέα πίσω από την προσφορά μας».

Με μια «λεπτομέρεια»: το νησί... δεν ανήκει στην εταιρεία που το προσφέρει «αλλά προσφέρεται από εξειδικευμένα μεσιτικά γραφεία. Αν ένας πελάτης ενδιαφερθεί για την προσφορά, τότε η Libuda θα αγοράσει το νησί για λογαριασμό του. Και ναι, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς αρκετοί μεγάλοι πελάτες έχουν έως τώρα επικοινωνήσει μαζί μας, ζητώντας να μάθουν για τις κλιματικές συνθήκες στην περιοχή, αν επιτρέπεται να χτίσεις στο νησί κ.λπ. Θεωρούμε ότι η πρόταση του καταλόγου μας είναι κολακευτική για την Ελλάδα, γιατί δείχνει την απήχηση των ελληνικών νησιών στους Γερμανούς. Είναι μια ιδέα marketing, αλλά με σοβαρό background».

Σύμφωνα με τις αναφορές ελληνικών και διεθνών μεσιτικών ιστοσελίδων, ο Αγιος Αθανάσιος έχει έκταση 10 στρεμμάτων και πωλείται προς 1,5-1,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με κάποιες από τις αγγελίες, ο ιδιοκτήτης έχει εκδώσει τις απαραίτητες άδειες, που βεβαιώνουν ότι μπορεί να χτιστεί μια κατοικία 360 τ.μ.

kathimerini.gr

"Ερυθρόλευκα" χρόνια πολλά!...

Ερυθρόλευκα χρόνια πολλά! - ΒΙΝΤΕΟ 
BINTEO...
Δείτε τις χριστουγεννιάτικες ευχές των παικτών, του προπονητή, στελεχών του Ολυμπιακού και του μοναδικού...
Λεόνε, καθώς και τις αστείες προσπάθειές τους να σας ευχηθούν στα ελληνικά…
 
από

«Καμία βιομηχανική χώρα από το '40 δεν βίωσε την ύφεση της Ελλάδας»...



Ως ανύπαρκτη εκτιμά σήμερα την απειλή που υπήρχε για ολόκληρη την Ευρωζώνη σε περίπτωση εγκατάλειψής της από την Ελλάδα, ο Αυστριακός οικονομολόγος του...
Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σούλμαιστερ.
Σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ και συγχρόνως επισημαίνει το γεγονός ότι η τρόικα συνειδητοποιεί πλέον πως η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα - και όχι μόνο - υπήρξε αντιπαραγωγική.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο ίδιος θεωρεί ότι ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έχει τώρα λιγότερα περιθώρια από ό, τι κατά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012, όταν όπως σημειώνει, κυριαρχούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η άποψη πως θα απειλούνταν ολόκληρη η Νομισματική Ένωση, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, κάτι που δεν υπάρχει πλέον και ως εκ τούτου είναι περιορισμένο το δυναμικό άσκησης πίεσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι είναι σαφές πως η τρόικα συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα - και όχι μόνο - ήταν αντιπαραγωγική, καθώς, όπως σημειώνει, ακριβώς στις χώρες όπου έγιναν οι περισσότερες περικοπές υπήρξε ταχύτερη αύξηση του ποσοστού του δημοσίου χρέους και αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, όπως επίσης για τη Βρετανία όπου το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε, ενώ τα περιθώρια σε σχέση με μια ενδεχόμενη κατανόηση από πλευράς δανειστών έγιναν σαφώς μεγαλύτερα.

Ο ίδιος δεν φαίνεται να συμμερίζεται το επιχείρημα ότι, παρά τους όρους λιτότητας η ελληνική οικονομία παρουσίασε τελευταία ανάπτυξη και παρατηρεί πως «η χώρα βρίσκεται σε μια ύφεση την οποία δεν βίωσε καμία βιομηχανική χώρα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και πως δεν αρκεί μόνον ένα τρίμηνο για εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα , ενώ κανείς θα διερωτάται σε δέκα έως είκοσι χρόνια, για το πώς μπορούσε η πολιτική να δράσει τόσο στενοκέφαλα.

Ο Στέφαν Σούλμαιστερ επισημαίνει ότι και στις Βρυξέλλες κερδίζει έδαφος η αντίληψη πως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν λειτουργεί, ενώ, κατά την άποψή του, το Πακέτο Επενδύσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποτελεί προσπάθεια να παρακάμψει τους δικούς του κώδικες, καθώς ο ίδιος έχει καταλάβει ότι είναι αναγκαίες οι δημόσιες επενδύσεις.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκ προοιμίου χαμένος και τονίζει πως αυτός θα πρέπει να φροντίσει να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες φορολογικοί νόμοι, καθώς, όπως προσθέτει, είναι γνωστό ότι «ντε φάκτο» οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους και πως εάν υπάρξει στο θέμα αυτό μια στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά κυρίως με την Ελβετία, τότε ο κ. Τσίπρας θα βγει κερδισμένος.

Τέλος, κατά την άποψη του Αυστριακού οικονομολόγου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι και η Γερμανία κυνηγά τους φοροφυγάδες της στην Ελβετία και πως αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να το έχει και η Ελλάδα.

Ο Στέφαν Σούλμαιστερ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστρίας που στηρίζουν την αυστριακή πρωτοβουλία «Η Ελλάδα ανθίζει», για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας εικόνας της άλλης Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα που χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές της κρίσης και που, όπως τονίζεται σχετικά, πολλές φορές αγγίζουν το ρατσισμό.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας γυρίστηκε πριν δύο χρόνια από τον Αυστριακό σκηνοθέτη και συγγραφέα Φάμπιαν Εντερ, η ομότιτλη ταινία-ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε από το κοινό πρόγραμμα των δημόσιων Τηλεοράσεων των τριών γερμανόφωνων χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας, το 3SAT, ενώ παρουσιάστηκε επίσημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

160 = Καλπογιάννης

160 = Καλπογιάννης Θυμάστε τον απίθανο τύπο, που απήγαγε την ψηφοδόχο και καμαρώνει ακόμα σαν γύφτικο σκεπάρνι!
Κοντολογίς τρέχα γύρευε. Τα νούμερα δεν βγαίνουν τουτέστιν. Σούρουπο με συννεφιά και ψιλή βροχή οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές χάλασαν τη συνταγή και βροντοφώναξαν αγεληδόν «Σταύρος Δήμας». Μας είχαν συνηθίσει ίσαμε χθες να λένε σε όλα «ναι». Εκατοντάδες δουλικές καταφάσεις. Κάθε μια, μαχαιριά στην καρδιά της κοινωνίας. Η φάτσα του εκλεκτού της συγκυβέρνησης δεν τραβάει κατά πώς φαίνεται. Οδεύουμε προς δωδεκαήμερο εκπτώσεων και ανατροπών. Πιθανότατα στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία ο υποψήφιος Πρόεδρος θα 'ναι άλλος.
Ανυπερθέτως ο ΘΑμαράθ έχει δεσμευτεί πως θα επιμείνει στην επιλογή Δήμα μέχρι τέλους. Η πολιτική, όμως, είναι η τέχνη τού να αυτοδιαψεύδεσαι. Καίτοι δεξιός ο Κλαματιανός, δεν φημίζεται για τις δεξιότητές του. Το '12 έταζε επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές και εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων. Τα 'κανε γαργάρα μόλις του τράβηξε το αυτί η Κάνγκελα. Κατηγορεί μάλιστα τον Τσίπρα ως καταστροφέα της χώρας, επειδή του καταλογίζει ακριβώς εκείνα για τα οποία εγκαλούσε τον ΓΑΠ, όταν ο ίδιος βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ετσι είναι! Τα μνημόνια προκαλούν αμνησία. Και η εξουσία απληστία.
Λειψά ψηφαλάκια και χλεχλέδες ψηφοφόροι. Συνέβαλε κι η βρόχα ούτως ώστε να μοιάζει με σούπα η σεμνή τελετή. Πού οι παλιές ένδοξες εποχές. Στην εκλογή Σαρτζετάκη, φέρ' ειπείν, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον εκ Ιωαννίνων ορμώμενο πολιτευτή της Νου Δου, Ελευθέριο Καλπογιάννη. Θυμάστε τον απίθανο τύπο, που απήγαγε την ψηφοδόχο και καμαρώνει ακόμα σαν γύφτικο σκεπάρνι!
Περηφανευόταν χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό της γενέτειράς του για το μεγαλόπνοο κατόρθωμά του. «Η κάλπη είναι σύμβολο της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης», παραλογιζόταν. «Ιερά κιβωτός, όπου εναποθέτει κάθε πολίτης τη θέλησή του, τη σκέψη του, την ψήφο του», εξακολουθούσε. Η βεραμάν απόχρωση των ψηφοδελτίων τού 'φερε στον νου τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ και φρούμαξε σαν ταύρος μπροστά σε κόκκινο πανί.
Ηλεκτρίστηκε από ρεύμα πολλών μεγαβάτ. -«Θωμά», κάνει στον εξ Αιτωλοακαρνανίας συνάδελφο Χούτα, «ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κατρακύλα είναι να πάρουμε την κάλπη». -«Πάψε ρε», αποκρίνεται εκείνος. Λευτερώνεται ο Λευτέρης και εφορμά. «Ανασκουμπώνομαι, κατεβαίνω απ' τα ορεινά έδρανα και τη βάζω στον ώμο», αναπαριστά τη σκηνή. -«"Πού την πας;" μου λέει ο Παπανδρέου. "Δεν τη χρειάζεσαι", απαντώ. Ο Μητσοτάκης που ήταν δίπλα γελούσε». Το πόπολο ζητά άρτο αλλά ψοφάει για θέαμα. Κι ο Καλπογιάννης χαχάνισε τελευταίος, καθώς διπλασίασε τους σταυρούς του στις επόμενες εκλογές.
Μετεωρος

Σκίτσο του Mιχάλη Κουντούρη


Το «ασφαλιστικό βιογραφικό»:

  Δείτε όλα τα ένσημά σας με ένα κλικ!

Το «ασφαλιστικό βιογραφικό»: Δείτε όλα τα ένσημά σας με ένα κλικ!

Κάθε εργαζόμενος από τις 29 Δεκεμβρίου θα έχει πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του μέσω του προσωπικού υπολογιστή του.

Αριθμός ενσήμων, ενημέρωση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, υπολογισμός του ύψους της σύνταξης, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, θα εμφανίζονται στην οθόνη με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» που προς το παρόν «κρατά» το ασφαλιστικό προφίλ από το 1994 έως σήμερα, για 5,35 εκατομμύρια ασφαλισμένους στη χώρα, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης μίλησε για ακόμη ένα «άθλο του υπουργείου Εργασίας που χαράζει με μια καθαρή διαχωριστική γραμμή το παρελθόν από το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Ένα, κατά γενική ομολογία, ουσιαστικό άλμα για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη».

Κλικ στο www.atlas...

Στην νέα ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από την 1η-1-1994 μέχρι σήμερα, δίνοντας στο σύνολο των ασφαλισμένων εργαζόμενων της χώρας τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση μέσω ατομικών ψηφιακών λογαριασμών στο «ασφαλιστικό τους προφίλ».

Οι ασφαλισμένοι αρκεί μόνο να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και να καταχωρήσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους.

Με τον τρόπο αυτό θα εμφανιστούν στην οθόνη τους συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα μπορούν να δουν αναλυτικά την πλήρη ανάλυση του χρόνου ασφάλισης.

Έτσι, μεταξύ άλλων, μπορούν να εκτιμήσουν το συνολικό χρόνο ασφάλισης τους, να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις ή σημεία που χρήζουν διόρθωσης, αλλά και να παρακολουθούν κάθε μήνα την απρόσκοπτη ενημέρωση του λογαριασμού τους, όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης.

Ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης συγκεντρώνει σήμερα δεδομένα με ποσοστό αξιοπιστίας άνω του 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους δύο μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, εξήγησε ο κ. Χάλαρης.

Ο Ρήγας επιβεβαίωσε ότι ο Βενιζέλος προτιμά ένα μικρό δικό του ΠΑΣΟΚ και τη μη εκλογή ΠτΔ (video)

24.12.14 

Γκάφα Ρήγα : Παραδέχεται ότι ο Βενιζέλος ήθελε εξαρχής τίς εκλογές. 
 Χριστουγεννιάτικος-προεκλογικός μποναμάς -έστω καί κατά λάθος- σέ όσους δημοκράτες ψηφοφόρους τών Κυκλάδων -καί όχι μόνον- δέν είχαν πάρει χαμπάρι (ακόμη;;;!!!) ποιό είναι "τό ακριβές δρομολόγιο" τής άγονης πολιτικής γραμμής...

 
 «Λοιπόν σε αφήνω τώρα γιατί με τραβάει ένας μ@λ@κας από τη ΝΕΡΙΤ» (ΒΙΝΤΕΟ)...
Απίστευτο βίντεο! Καλό είναι να ερωτηθεί ο Ρήγας αν είναι ο ίδιος που λέει αυτά τα τέρατα ή κάποιος που τον μιμείται. Διότι αν είναι ο ίδιος, θα πρέπει ...
να ακολουθήσει και δεύτερη ερώτηση: Ποιος τελικά απειλεί αυτή τη ρημάδα την σταθερότητα που υπερασπίζεται ο Βενιζέλος, κουβαλώντας τον σταυρό του μαρτυρίου πέρα δώθε επί μία τριετία;

Όταν αντιλαμβάνεται πως η κάμερα είναι ανοιχτή και γράφει λέει βιαστικά στον συνομιλητή του: «Λοιπόν σε αφήνω τώρα γιατί με τραβάει ένας μ@λ@κας από τη ΝΕΡΙΤ». 
από epikairo.gr

Γιά τό ίδιο θέμα η "parapolitiki.gr" σχολίασε ως εξής : 
Ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό video βλέπει από χθες το φως της δημοσιότητας στο οποίο ο στενός συνομιλητής του Ευάγγελου Βενιζέλου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας ομολογεί την αληθινή στρατηγική του εθνικού μας Αντιπροέδρου.

Όπως έχει γράψει η Παραπολιτική εδώ και πάρα πολύ καιρό, ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προτιμά να πάμε σε εκλογές ώστε να ελέγχει απόλυτα το νέο συρρικνωμένο μόρφωμα «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη» που θα προκύψει από τις κάλπες.

Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς προτιμά να μην λάβει ο ίδιος τα νέα μέτρα που απαιτούνται για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ανάκαμψης της χώρας, θεωρώντας ότι η ψήφιση τους θα σκάσει ως ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Χωρίς άλλα σχόλια, απολαύστε την κυνική ομολογία του Παναγιώτη Ρήγα:
parapolitiki.com

Tό newsbomb.gr, γιά τό ίδιο θέμα, σημείωσε :

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ Η ΚΑΜΕΡΑ «ΕΓΡΑΦΕ»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας μιλάει στο τηλέφωνο, αποκαλύπτοντας στον συνομιλητή του πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήθελε εξαρχής εκλογές, καθώς «με Σηφουνάκιδες, Μωραϊτιδες κτλ ξέρει πως η κυβέρνηση θα πέσει».
«Αναθεώρηση του Συντάγματος, απεμπλοκή της χώρας από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ολοκλήρωση της συμφωνίας... Ο Βενιζέλος λέει κάτι συγκεκριμένο, επειδή όμως δεν ξέρω αν θα μπορέσει, αν θα υλοποιηθούν, και επειδή η κυβέρνηση έτσι όπως είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος το ξέρει πολύ καλά, με Σηφουνάκιδες, με Μωραϊτιδες κλπ θα πέσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καλύτερα να πάμε σε εκλογές για να τελειώνει αυτή η ιστορία και αυτό το παραμύθι.
Αυτό που κάνει ο Βενιζέλος είναι ότι αφενός θέλει να φαίνεται πως παίρνει πρωτοβουλίες, και το πιστεύει μέχρι ενός σημείου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χρεωθεί αυτός την αποτυχία της ιστορίας», ακούγεται να λέει.
Δεν έχει αντιληφθεί όμως ότι η κάμερα απέναντί του είναι ανοιχτή και γράφει ό,τι λέει!
newsbomb.gr
 Δείτε το βιντεο:

Βαρυσήμαντες δηλώσεις Λοβέρδου...


Πάμε σε εκλογές; 
Το πιθανότερο, αφού ο Ανδρέας ο Loverδος, ο υπουργός, δήλωσε χθες ότι «είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για εκλογή Προέδρου»...
από τή στήλη  ΦAΛHPEYΣ
     στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του 2014


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
BLOOMBERG
 Μεταξύ των πιο επικερδών επενδύσεων μέσα στο 2014 ήταν ο καφές, τα 20ετή και 30ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, το αμερικανικό δολάριο, το ινδικό χρηματιστήριο, ο ενεργειακός κολοσσός Hanergy Thin Film Power Group και οι μετοχές των εταιρειών βιοτεχνολογίας που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Στη λίστα των επενδύσεων με τα υψηλότερα κέρδη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους φιγουράρει και ο αμερικανικός δείκτης S&P 500, με άνοδο 12% πέραν των κερδών της τάξεως του 30% που καταγράφηκαν το 2013.

Στους χαμένους περιλαμβάνονται το ρούβλι, το ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin, το πετρέλαιο Μπρεντ, οι μετοχές των αυστραλιανών εταιρειών εξόρυξης λόγω της υποχώρησης των τιμών στα εμπορεύματα, οι μετοχές και τα ομολόγα των ενεργειακών εταιρειών. Εάν ένας επενδυτής τοποθετούσε, για παράδειγμα, 10.000 δολάρια στο ομολογιακό αμοιβαίο AllianceBernstein, το οποίο επικεντρώνεται σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, θα του απέμεναν 8.852 δολάρια λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Αντίθετα, το ομολογιακό αμοιβαίο Vanguard Exrended Duration Treasury Index Fund παρουσίασε αποδόσεις 45% από επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου. Οπότε με μια τοποθέτηση 10.000 δολαρίων κατά τις αρχές του έτους θα κατέληγε κανείς με 14.506 δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου. Στην Ινδία, η άνοδος του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη κατά 30% αποδίδεται στην εκλογή νέου προέδρου τον Μάιο, οδηγώντας το επενδυτικό κεφάλαιο Matthews India Fund σε κέρδη 59%.

Η ξηρασία στη Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, οδήγησε στα ύψη την τιμή του, με άνοδο 58%. Ηταν μια από λίγες εξαιρέσεις στις πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στις αγορές εμπορευμάτων από την επιβράδυνση των ρυθμών στην παγκόσμια ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές. Πρωταγωνιστής στις απώλειες μεταξύ των εμπορευμάτων ήταν το πετρέλαιο Μπρεντ με πτώση της τιμής του κατά 45% από τις αρχές του έτους, λόγω των αποφάσεων του ΟΠΕΚ και ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας να μη μειώσει την ημερήσια παραγωγή ώστε να στηριχθούν οι τιμές του «μαύρου» χρυσού.
Οι επενδύσεις που ξεχώρισαν
Με άνοδο 249%, η μετοχή της Hanergy Thin Power Group δεν ήταν μόνον η μετοχή με τις υψηλότερες αποδόσεις στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αλλά παγκοσμίως. Η εξαγορά τριών αμερικανικών και μιας γερμανικής εταιρείας που ειδικεύονται στον κλάδο ηλιακής ενέργειας ενίσχυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον όμιλο Hanergy. Μια επένδυση 10.000 δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου θα οδηγούσε σε 34.892 δολάρια, σήμερα.

Αντίθετα, η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες (-89%), σε διεθνή κλίμακα, μέσα στο 2014 ήταν της αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης Arrium Limited, αφού είχε υποχωρήσει κατά 92% το 2013. Στη Wall Street, η μετοχή της Skyworks Solutions, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων και άλλων εξαρτημάτων διασύνδεσης με το Διαδίκτυο, παρουσίασε τα μεγαλύτερα κέρδη (156%) κατά τη διάρκεια του 2014. Το προηγούμενο τρίμηνο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 51% σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε η μετοχή της εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων Sprint (-61%) εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των τιμών.
 kathimerini.gr

Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν να φανεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός




JOE NOCERA / THE NEW YORK TIMES
Πριν από έξι χρόνια η τιμή του πετρελαίου αυξομειωνόταν πολύ έντονα. Τον Ιανουάριο του 2008 βρισκόταν γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι, μέχρι τον Ιούλιο είχε φτάσει τα 147 και μέχρι το τέλος του 2008 είχε υποχωρήσει στα 35 δολάρια το βαρέλι. Η Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ μισούν αυτού του είδους τη μεταβολή των τιμών. Οταν η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή, οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο περιορίζουν την κατανάλωση και αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Οταν η τιμή είναι πολύ χαμηλή, πολλές χώρες που εξάγουν πετρέλαιο αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα διότι τα σχέδιά τους βασίζονται στο ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμένει μεταξύ 100 και 130 δολαρίων το βαρέλι. Το 2008 η Σαουδική Αραβία παρενέβη τόσο όταν η τιμή του πετρελαίου ανέβαινε όσο και όταν έπεφτε. Μαντέψτε τι έγινε. Τίποτα. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ δεν ακολούθησαν τη Σαουδική Αραβία και οι Σαουδάραβες εκτέθηκαν, διότι φάνηκε ότι πλέον δεν διαθέτουν την εξουσία να ελέγχουν μόνοι τους την τιμή του πετρελαίου. Αυτή τη φορά, το πλέον αξιοσημείωτο γεγονός καθ’ όσο έπεφτε η τιμή του πετρελαίου ήταν η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για παρέμβαση από την πλευρά των Σαουδαράβων.

Ενας λόγος για τη νέα στάση που υιοθέτησαν οι Σαουδάραβες είναι ότι...

ΣΤΡΑΒΩΜΟΣ!!!



ΚΟΣΜΟΣ 

Δύο εκατ. δολάρια έπεσαν κατά λάθος σε δρόμο του Χονγκ Κονγκ

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεταλλικά κουτιά που περιείχαν σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα έπεσαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ από ένα θωρακισμένο όχημα χρηματαποστολής, η πόρτα του οποίου άνοιξε κατά λάθος με αποτέλεσμα να προκληθεί φρενίτιδα στο δρόμο με περαστικούς και οδηγούς αυτοκινήτων να σπεύδουν να επωφεληθούν από το απρόοπτο αυτό συμβάν.

Η κυκλοφορία παρέλυσε στην οδό Γκλάστερ στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ καθώς οδηγοί ταξί βγήκαν από τα οχήματά τους προκειμένου να πάρουν κάποια από τα εκατοντάδες χαρτονομίσματα που σκορπίστηκαν σε αυτόν τον πολυσύχναστο δρόμο.

Σε εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση απεικονίζονται περαστικοί να ορμούν με απληστία και να γίνονται ένα με το πλήθος που έχει ήδη συγκεντρωθεί στο σημείο την παραμονή των Χριστουγέννων. Αστυνομικοί, ορισμένοι οπλισμένοι, με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, αναπτύχθηκαν στο σημείο για να αποκλείσουν την περιοχή.

Συνολικά, περισσότερα από 15,23 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (1,96 εκατομμύρια δολάρια) σκορπίστηκαν στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Είναι ωστόσο αδύνατο να υπολογιστεί το ποσό που κατάφεραν να περισυλλέξουν οι αστυνομικοί και αυτό που μάζεψαν οι περαστικοί και οι οδηγοί των διερχόμενων οχημάτων.
«Κάθε πολίτης που θα βρει τα εν λόγω χαρτονομίσματα οφείλει να τα παραδώσει στην αστυνομία όσο το δυνατόν συντομότερα, σε αντίθετη περίπτωση θα διαπράττει κλοπή» προειδοποίησε η αστυνομία σε ένα δελτίο Τύπου.
Σύμφωνα με το διευθυντή της αστυνομίας Ουάν Σίου-χουνγκ, ο οδηγός του βαν ολοκλήρωσε τη διαδρομή του, διάρκειας 30 λεπτών, χωρίς να καταλάβει ότι η πίσω πόρτα του οχήματος ήταν ανοικτή και ότι κιβώτια που περιείχαν χρήματα έπεφταν στο δρόμο.

Μόνο όταν το όχημα έφθασε στον προορισμό του «ανακάλυψαν ότι η πόρτα είχε ανοίξει», διευκρίνισε ο Ουάν μιλώντας στον Τύπο. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα βασιζόμενη στους σειριακούς αριθμούς των χαρτονομισμάτων.

Σύμφωνα με ειδικούς που ερωτήθηκαν σχετικά από μέσα ενημέρωσης, στην περίπτωση που κάποιος κρατήσει τα χαρτονομίσματα, η πράξη αυτή θεωρείται κλοπή και επισύρει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη
kathimerini.gr

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!



















(Από τίς ευχές τών φίλων τής "Ν.Μ.")