Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Πρόβλημα η "σιωπή" Τσιόρδα γιά τήν κυβέρνηση. Μεγαλύτερο εάν ‘‘μιλήσει’’...

  «Χείλη ερμητικά κλειστά» από τον Τσιόδρα...
Ολοένα και περισσότερο συζητείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο η διαρκής και ηχηρή σιωπή του Σωτήρη Τσιόδρα: σε μία συγκυρία που η ανασφάλεια εντείνεται και η αβεβαιότητα έχει γενικευθεί αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και το σενάριο τρίτου κύματος, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας κρατά κλειστά τα χείλη του και αρνείται να αποφανθεί για οτιδήποτε. 

Μάλιστα, λέγεται ότι στον ίδιο έχει διαμηνυθεί πως στην κυβέρνηση θα ήθελαν, σε «ανώτατο επίπεδο», να δουν τον διαπρεπή επιστήμονα να προβαίνει σε ανακοινώσεις για την υγειονομική κρίση. Όμως, επειδή ο ίδιος δεν συνηθίζει να λέει ψέματα, ο Neo είναι σε θέση να γνωρίζει πως αν ο Τσιόδρας αποφάσιζε να μιλήσει, τότε για τους κυβερνώντες θα ίσχυε η παροιμία «πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί». 

Βλέπετε, ο Τσιόδρας φέρεται να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τις πρόσφατες -πολιτικές- αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου, είτε πρόκειται για τη διαχείριση της πανδημίας, είτε για την επιστροφή στην καραντίνα της περασμένης εβδομάδας, είτε για το βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων, είτε φυσικά για το αυθαίρετο όριο των 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια. 

Υπ’ αυτή την έννοια, μπορεί η διαρκής σιωπή του Σωτήρη Τσιόδρα να δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, όμως, αν ο ίδιος έλυνε τη σιωπή του το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο…
 
matrix24.gr
 
 Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή ‘‘Νέα Μύκονο’’

"Έκαστος εφ ώ ετάχθη" γιά τήν αποφυγή διαμοιρασμού καί ανάληψης "αλλοτρίων ευθυνών"...

Βατόπουλος: Εμείς δεν είμαστε πρωθυπουργοί...

«Η επιτροπή λέει για τα κρούσματα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Την ευθύνη των επιπτώσεων την έχει η Πολιτεία» 

Έμμεσο πλην σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι η ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις είναι δική της, έστειλε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Άλκης Βατόπουλος, στον απόηχο της δυσφορίας που έχει προκαλέσει σε επαγγελματικούς κλάδους η παράταση του lock down και το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου αυτή την εβδομάδα.

«Η επιτροπή είναι προσανατολισμένη στα θέματα της υγείας. Κατανοούμε τις άλλες παραμέτρους, αλλά την τελική ευθύνη για το πρόβλημα συνολικά, για την αγορά, την έχει η κυβέρνηση. Η πολιτεία θα δει τι άλλες επιπτώσεις έχει η πανδημία και θα αποφασίσει τι θα γίνει τελικά» σημείωσε με νόημα ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104.6, και πρόσθεσε:
«Εμείς δεν είμαστε πρωθυπουργοί, δεν εκλεχτήκαμε από τον κόσμο και δεν έχουμε την πλήρη εικόνα τι γίνεται, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ζημιά μπορεί να γίνεται, δεν είναι η δουλειά μας αυτή.
Η επιτροπή λέει για τα κρούσματα και την πίεση στο σύστημα υγείας, κοιτάει κυρίως το ιατρικό μέρος».
Διευκρίνισε δε ότι «τα κοιτάμε και τα συνυπολογίζουμε και τα άλλα, αλλά την πλήρη εικόνα των επιπτώσεων στην κοινωνία πρέπει να την έχει η Πολιτεία».
Για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο επιβάρυνσης του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες σημείωσε ότι «εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, που εξαρτώνται από την κινητικότητα στην κοινωνία. Γι’ αυτό οι δραστηριότητες πρέπει να ανοίγουν μία μία και να υπάρχει εκτίμηση των στοιχείων». Τόνισε πάντως ότι «όσο πιο πολύ συνωστίζεται ο κόσμος, τόσο αυξάνονται τα κρούσματα», διευκρινίζοντας πάντως για τις εικόνες της περασμένης εβδομάδας ότι «η εκκλησία κλειστός χώρος, η παραλία ανοιχτός».

Όσον αφορά στα σχολεία ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «δεν επηρεάζεται η κινητικότητα εφόσον τηρούνται κάποια μέτρα, είναι ψευδοπρόβλημα ότι εάν μείνουν παιδιά στο σπίτι είναι καλύτερα», ενώ σημείωσε ότι προ διμήνου «κλείσανε τα σχολεία επειδή σε εκείνη τη φάση, διότι θεωρήθηκε ότι η επίδραση στην κινητικότητα ήταν μεγάλη».
Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει απάντηση «διότι πρέπει να δούμε πώς πέθαναν, πού πέθαναν, αν κάποιο νοσοκομείο είχε ΜΕΘ, να δούμε τι ακριβώς ισχύει. Είναι μία γενικότητα, δυσάρεστη μεν, αλλά πρέπει να διερευνηθεί υπό ποίες συνθήκες, τι είχαν, σε ποια νοσοκομεία, τι υποδομή υπήρχε».
Για τα εμβόλια τέλος δήλωσε ότι το παγκόσμιο πρόβλημα είναι η παρασκευή τους και γι’ αυτό χρειάζεται συνεννόηση όλων και με τις εταιρίες για να βρεθεί τρόπος να φτιαχθούν κι άλλα εμβόλια, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να αυξηθεί η δυνατότητα του συστήματος για εμβολιασμούς.