Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Μά, ποιά ...διαφθορά...;;;

Τού Κώστα Μητρόπουλου


ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο τίτλος προστέθηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Τής Μαριορής ο φερετζές κάτι μού θύμισε εψές...

Άλλο αθώωση, άλλο παραγραφή κι άλλο τής θείας τους "τά ιμάτια καί τά προσόψια"...
Η απαλλαγή Τσουκάτου ενισχύει τήν άποψη πολλών ερευνητών ότι οι αρχαίοι έβαζαν τό μαντήλι στά μάτια τής Θέμιδας...

...όπως η Μαριορή βάζει τό φερετζέ της...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ "Νέας Μυκόνου" : Παραλλαγή στό σκίτσο τού Δημήτρη Χαντζόπουλου πού δημοσίευσε ο ίδιος στή σελίδα του καί η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στίς 20/11/2019.

"...επανέρχονται με την κυνικότητα αυτού που θέλει να διαιωνίσει τη διαφθορά του ...και να την κατοχυρώσει, μάλιστα, θεσμικά..."

Η μίζα ως «κατάκτηση» μιας πολιτικής τάξης
Στο σουρεαλιστικό σκηνικό των τελευταίων ημερών ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς της μεταπολίτευσης καταλήγει πρακτικά σε ατιμωρησία, 61 «προσωπικότητες» ζητούν την αποφυλάκιση του  Γιάννου Παπαντωνίου, η κυβέρνηση επιχειρεί να παράσχει συνταγματική ασυλία για το αδίκημα της δωροδοκίας υπουργών και ο κεντρικός τραπεζίτης ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο novartis.
Η απόφαση της δικαιοσύνης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε 21 χρόνια μετά τη διάπραξη των αδικημάτων και 13 χρόνια μετά την έναρξη της διερεύνησης με αποτέλεσμα για το σκάνδαλο να μην πληρώσει ουσιαστικά κανείς. Παρά την παραδοχή Τσουκάτου για μίζες που κατέληγαν σε κομματικά - τουλάχιστον - ταμεία, τα πειστήρια για την εμπλοκή και των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα στοιχεία που «παράπεσαν» στη δικαιοσύνη και τις αποδράσεις των προσώπων κλειδιά, τελικά το σκάνδαλο «παραγράφηκε» διά της καθυστέρησης και της λήθης.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να κατοχυρώσει μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης την ποινική ασυλία των υπουργών για το αδίκημα της δωροδοκίας, δικαιώνοντας το θεώρημα Τσιάρα ότι «η μίζα ανήκει στα καθήκοντα ενός υπουργού» και αρνείται πεισματικά την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86. Συστηματικά και οργανωμένα επιχειρείται η εφαρμογή του μοντέλου Siemens και για το σκάνδαλο Novartis ενώ ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ούτε με τις μίζες χιλιάδων γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν, εισπράττοντας τεράστια ποσά σε εποχές σκληρών μνημονίων για την κοινωνία.
Τέλος, με μια προκλητική και χυδαία επιστολή τους, 61 πρόσωπα ζητούν αποφυλάκιση του προφυλακισμένου για τις μίζες των υποβρυχίων, Παπαντωνίου, την κράτηση του οποίου θεωρούν «ύβρη και σκάνδαλο». Κοινώς, δεν είναι σκάνδαλο η διαφθορά αλλά ότι κρατείται ο πολιτικός που πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη».
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε τυχαίο χρόνο αλλά στο σημείο που το παλιό πολιτικό κατεστημένο έχει επανακάμψει, σχεδόν σύσσωμο, στα πολιτικά πράγματα και επιδιώκει τη ρεβάνς και όχι μόνο αυτή. Θεωρούν ότι μαζί με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ηττήθηκε και κάθε προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να καταδικάσει ηθικά το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα, φτωχοποίησε την ελληνική κοινωνία. Έτσι επανέρχονται με την κυνικότητα αυτού που θέλει να διαιωνίσει τη διαφθορά του ως αναφαίρετο δικαίωμα και να την κατοχυρώσει, μάλιστα, θεσμικά.
Και ενώ όλοι κλέβουν και μένουν ατιμώρητοι, «ταΐζουν» μέσα από τα μίντια «Ρουβίκωνα» και καταστολή.

Για τέτοιες ειδήσεις δεν υπάρχει χώρος στα περισσότερα κανάλια, στα περισσότερα ραδιόφωνα, στις περισσότερες εφημερίδες...



Πλυντήριο βρώμικου χρήματος, κανονικά…
«Πλυντήριο βρώμικου χρήματος» λοιπόν, και «ανατροπή των διεθνών προτύπων καταπολέμησης της διαφθοράς». Στη βάση όλ’ αυτά και με αφορμή τις «βολικές» ρυθμίσεις που έσπευσε να περάσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των τροποποιήσεων των νέων ποινικών κωδίκων.
 Εδώ που τα λέμε, μας ξεφώνισαν κανονικά οι Financial Times. Ως Χώρα δηλαδή, δεν μας χαρίστηκαν καθόλου. Μιλώντας πρωτοσέλιδα για «Πλυντήριο βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα». Ενώ στην συνέχεια είπαν να το κάνουν κάπως πιο συγκεκριμένο το πράμα. Λέγοντας πως «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανατρέπει την προσήλωση στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Και δεν είναι να πεις κανά αριστερόστροφο μέσο οι FT, που τόχει βάλει σκοπό να αποδομήσει την φιλελεύθερη Κυβέρνησή μας, το αντίθετο θα έλεγα…
«Πλυντήριο βρώμικου χρήματος» λοιπόν, και «ανατροπή των διεθνών προτύπων καταπολέμησης της διαφθοράς». Στη βάση όλ’ αυτά και με αφορμή τις «βολικές» ρυθμίσεις που έσπευσε να περάσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των τροποποιήσεων των νέων ποινικών κωδίκων. Τροποποιήσεις σύμφωνα νε τις οποίες από τη μια παρέχεται διαρκής (και αναδρομική!) ασυλία σε τραπεζικά στελέχη τα οποία βαρύνονται με το αδίκημα της εγκληματικής απιστίας σε βάρος του δημοσίου. Κι από την άλλη «ξεπαγώνουν» τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία υπόδικων (υπόδικων!!!) εφοπλιστών, τραπεζιτών, επιχειρηματιών. Αν τώρα πηγαίνει ο νους σας σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις υπόδικων επιχειρηματιών, μπορεί και να μην πέφτετε έξω…
Παράλληλα με όλ’ αυτά, και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία εισήλθε ήδη στην τελική της φάση, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται να περιλάβει την –προτεινόμενη από την προαναθεωρητική Βουλή- ερμηνευτική δήλωση, σύμφωνα με την οποία δεν θα παραγράφεται σε χρόνο ρεκόρ το αδίκημα της δωροδοκίας υπουργών. Μάλιστα, όπως το ακούτε, η κυβερνητική πλειοψηφία το αρνείται. Τα συμπεράσματα όθεν στη λογική και στην συνείδηση του καθενός από μας…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε, ως τώρα, να παραστεί και ν’ απαντήσει σε «επίκαιρη ερώτηση» του Αλέξη Τσίπρα με την ως άνω θεματολογία, κατά την διαδικασία της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Όπως αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεχείρησε να απαξιώσει το δημοσίευμα των FT, υποστηρίζοντας πως δεν έλαβαν υπ’ όψιν το μεταβατικό της ισχύος των νέων ρυθμίσεων προβλεπόμενο τρίμηνο. Ισχυρισμός που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι –αντιθέτως- οι FT σημειώνουν ότι «σύμφωνα με την ελληνική αρχή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το τρίμηνο δεν είναι επαρκής χρόνος, ώστε να ελεγχθούν οι άνω των 1.300 σχετικές υποθέσεις». Οπότε, καταλαβαίνετε…
Η ουσία του πράγματος είναι πως, έως πριν μερικές ημέρες, και πριν από τις «μαγικές» κυβερνητικές παρεμβάσεις στους ποινικούς κώδικες, ουδείς ελεγχόμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπορούσε να πάρει τα χρήματά του. Ενώ τώρα, όλα ελεύθερα κι ωραία. Και… δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία, δεν ξέρω αν θα πρέπει να το συνυπολογίσουμε στους «λογαριασμούς» μας, αλλά ας το πούμε, έτσι να μας βρίσκεται. Με βάση τις περί ων ο λόγος κυβερνητικές «ρυθμίσεις», επιστρέφεται το –έως τώρα δεσμευμένο- ποσόν των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ στον Κωνσταντίνο Φρουζή. Τον ισχυρό άνδρα της Novartis, ξέρετε…
Αλλά τι τα θέλετε. Τίποτα απ’ όλ’ αυτά τα –τουλάχιστον – «επιλήψιμα» δεν θα μπορούσε να περάσει εύκολα, αν υπήρχε τρόπος να τα μάθουν οι πολίτες. Όμως πώς να τα μάθουν; Για τέτοιες ειδήσεις δεν υπάρχει χώρος στα περισσότερα κανάλια, στα περισσότερα ραδιόφωνα, στις περισσότερες εφημερίδες. Οπότε παίξε μπάλα μάστορα, δικό σου το γήπεδο…