Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Την σύνθεση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει η «Καθημερινή»...

 
Πως αντιμετώπισαν το δημοσίευμα, στην Κουμουνδούρου...
Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της "Καθημερινής της Κυριακής" αναφέρεται στα στελέχη που θα αναλάβουν  υπουργεία σε μία, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πρώτη φορά που...
μια εφημερίδα, και μάλιστα συντηρητική, καταπιάνεται με το θέμα, θεωρώντας δεδομένη την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ρεπορτάζ στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και τις ενδείξεις αποσύνθεσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην χθεσινή του ομιλία στην Χαλκιδική, ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει ποτέ"!
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, θεωρούν όμως ότι έχει την αξία του περισσότερο γιατί παρουσιάζει την νίκη του κόμματος ως αναπόφευκτη. Ως προς τα ονόματα, ο Γ. Δραγασάκης εμφανίζεται ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τους Γ. Σταθάκη και Ε. Τσακαλώτο να έχουν την ευθύνη των οικονομικών υπουργείων. Ως "ακλόνητα φαβορί" για τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Αμυνας παρουσιάζονται οι Ζ. Κωνσταντοπούλου και Θ. Δρίτσας αντιστοίχως, με την "Αριστερή Πλατφόρμα" του Π. Λαφαζάνη να αναλαμβάνει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας. Λιγότερο σίγουρη θεωρεί το ρεπορτάζ την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Ν. Κοτζιά, κάποιες θέσεις που ίσως δοθούν στους "αιρετικούς οικονομολόγους" Γ. Βαρουφάκη και Κ. Λαπαβίτσα, ενώ αναζητείται ρόλος για τον Α. Μητρόπουλο και τους άλλους πασοκογενείς του κόμματος. 
Η δημοσίευση του άρθρου έρχεται σε μια στιγμή όπου στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριαρχούν ηττοπάθεια και εσωτερικές διενέξεις, όπως εκφράστηκαν και χθες με την ανακοίνωση-απάντηση του ΠΑΣΟΚ για την ομιλία του Α. Σαμαρά στα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας στην Χαλκιδική.
Στα κυριακάτικα φύλλα το Μέγαρο Μαξίμου κάνει μια ύστατη προσπάθεια αλλαγής του κλίματος με διαρροές περί επικείμενων φοροελαφρύνσεων, που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα "Βήματος" και "Καθημερινής". Χαρακτηριστικό όμως για την περιρρέουσα  ατμόσφαιρα είναι το πρωτοσέλιδο άρθρο του εκδότη του "Βήματος" που ξεκινάει με την "φημολογία" ότι "ο Α. Σαμαράς δεν θέλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία, ο δε Α. Τσίπρας δεν επείγεται να την αναλάβει" επειδή αυξάνει με την πάροδο του χρόνου την δύναμη του.  Από την πλευρά της η "Καθημερινή", στο κύριο άρθρο της, διεκτραγωδεί τις διαμάχες μεταξύ των υπουργών και τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών, καταλήγοντας: "Χωρίς καθαρή γραμμή την οποία όλοι να ακολουθούν με πειθαρχία, και ιδιαιτέρως οι υπουργοί, το ατύχημα δύσκολα θα αποφευχθεί".
tvxs.gr

Σόρος: Το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα

Σκληρή κριτική στην εμμονή της Γερμανίας στις πολιτικές λιτότητας ασκεί ο θρυλικός επενδυτής George Soros ο οποίος επίσης εκτιμά ότι δεν αποτελεί λύση αυτό που κάποιοι περιγράφουν ως «περισσότερη Ευρώπη».
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους, ο Soros στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Το στοίχημα για την Ευρώπη» σημειώνει:
-Το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποτίθεται πως ήταν μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, μετασχηματίστηκε σε μια σχέση ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες. Ως εκ τούτου απορρίπτει την ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης», λέγοντας ότι αυτό επί της ουσίας θα σημάνει αυτομάτως περισσότερη λιτότητα, περικοπές και υψηλή ανεργία». 
-Η Ευρώπη είναι από πολλές απόψεις η πιο ανεπτυγμένη ήπειρος και ταυτοχρόνως το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και όμως βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης.
-Η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες-οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό τους. Εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα. Αν έφευγε η Γερμανία, σίγουρα θα σημειωνόταν υποτίμηση του ευρώ. Οι χώρες-οφειλέτες θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους και το χρέος θα συρρικνωνόταν σε πραγματικούς όρους. Και αν έλεγχαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα υπήρχε πλέον κίνδυνος αθέτησης
-Το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στο Βερολίνο, θα ανακούφιζε όμως τις υπόλοιπες χώρες.
parapolitiki.com

Ποιος τελειώνει το Μνημόνιο;

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 To ισχυρό επιχείρημα με το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει την προεδρική εκλογή από την παρούσα Βουλή, είναι ότι το Μνημόνιο τελειώνει, ολοκληρώνεται μάλλον και η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ελευθερία μας κερδήθηκε με αίμα, αλλά κατακτήθηκε, συνεχίζουμε μόνοι τον δρόμο για την ανάπτυξη. Θα επισημάνει επίσης πόσο καταστροφική θα είναι για τη χώρα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με την ίδια επιχειρηματολογία, συν τα δεινά που θα υποστούμε σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέλθει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές εάν καταστεί αδύνατη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρασυρμένα από τη ρητορική των αντιπάλων τους και τα δύο κόμματα της κυβέρνησης αφηγούνται μια λάθος ιστορία, δίνουν λύσεις σε ανύπαρκτα διλήμματα, μας λυτρώνουν από ανύπαρκτα βάσανα.

Το Μνημόνιο έτσι κι αλλιώς τελειώνει στο τέλος του χρόνου, τότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Αρα ούτε σκίζεται, ούτε καταργείται, ούτε τίποτα. Υπογράψαμε αυτή τη δανειακή σύμβαση γιατί ήταν απαγορευτικό να δανειστούμε από τις αγορές. Αρα, το τι θα συμβεί την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά, εξαρτάται από έναν και μόνο παράγοντα: εάν θα μας συμφέρει να δανειστούμε τα χρήματα που θα μας λείπουν από τις αγορές.

Αντί λοιπόν για τους σκυλοκαβγάδες και τους λεονταρισμούς με τα Μνημόνια, οι πολίτες αδημονούν να ακούσουν συγκεκριμένα και πειστικά επιχειρήματα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση: α) Ποια ακριβώς πρέπει να είναι η διευθέτηση του χρέους, καθώς καθορίζει τις δαπάνες του κράτους και την πιθανότητα ανακούφισης των βαρέως πληγέντων από την κρίση. β) Με ποιο επιτόκιο μας συμφέρει να δανειστούμε από τις αγορές; γ) Αν δεν υπογράψουμε νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, λύσουμε τη σχέση με το ΔΝΤ και δεν προκύψουν χαμηλά επιτόκια, ποια θα είναι η ζημία; δ) Ποιες ακριβώς είναι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της χώρας;

Είναι μερικά μόνον ερωτήματα, τα οποία δυστυχώς δεν απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, αφού συνήθως κυριαρχούν τα τριτεύοντα: Ηταν τελικώς σφάλμα αυτό που είπε ο Γεωργιάδης για τις τράπεζες; Με ποιον είναι ο Ντινόπουλος; Ο Σταθάκης πάει ΔΝΤ! Αλίμονό μας.
kathimerini.gr

Ρέ, πού πάμε ρέ, πού πάμε;!..

Όταν στό facebook, εν έτει 2014 (Ζωή νάχουμε), τό βασικό θέμα συζήτησης είναι ο γάμος τής Κωνσταντοπούλου, 
έ! τό πρόβλημά μας, ως χώρα, δέν είναι πολιτικό.



Έγινε στά Λουτρά Αιδηψού ο γάμος τής Ζωής Κωνσταντοπούλου


Εν πάσει περιπτώσει επειδή εδώ δέν είναι facebook, ευχόμαστε στούς νεόνυμφους βίον ανθόσπαρτο. Νά ζήσουνε, νά ευτυχήσουν καί νά δούν πολλούς απογόνους.

Nτούρου, ντούρου, ντούρου η ΕΥΠ στήν ...Κουμουνδούρου!

Μυστικοί πράκτορες στην Κουμουνδούρου

Είναι κάπως ασυνήθιστο να κυκλοφορούν στα γραφεία ενός αριστερού κόμματος… μυστικοί πράκτορες. mistikospraktorasΚι όμως, χθες, συνδικαλιστές της ΕΥΠ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Οι συνδικαλιστές είπαν τα προβλήματά τους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη «θεσμικής αναδιοργάνωσης της ΕΥΠ», για να προσθέσει πως «αυτός ο νευραλγικός τομέας της Πολιτείας πρέπει να πάψει να αξιοποιείται για μικροκομματικά συμφέροντα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας». Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος σε «μικροκομματικά συμφέροντα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας», ωστόσο γνωρίζω ότι η συνάντηση έλαβε χώρα 24 μόλις ώρες αφότου η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε απαντήσει στον Πάνο Σκουρλέτη πως το κινητό του δεν παρακολουθείται από την ΕΥΠ, αλλά μπορεί να παρακολουθείται από ιδιώτες…
Η εν λόγω υπηρεσία είχε ξεκινήσει έρευνα, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει δημοσίως ότι «ακούει περίεργους ήχους» κάθε φορά που χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του –ιδιαίτερα όταν μιλάει με τον Αλέξη Τσίπρα. Και από την απάντηση, φαίνεται ότι ο Σκουρλέτης συνεχίζει να μην μπορεί να κοιμάται ήσυχος, αφού αποκλείστηκαν μόνο οι νόμιμες συνακροάσεις, αλλά όχι και οι υποκλοπές.
matrix24

Η Μύκονος όγδοος δήμος στήν Ελλάδα μέ μικρότερο μέσο όρο ηλικίας...

Στατιστικά στοιχεία

Οι γηραιότεροι και νεαρότεροι δήμοι της Ελλάδας

Εντυπωσιακά στοιχεία για τον πληθυσμό της χώρας, την ηλικία του και τους δήμους που έχουν τους περισσότερους γέρους, προκύπτουν από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. ilikies
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο γηραιότερος δήμος της Ελλάδας είναι ο δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, με μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων τους τα 57,9 χρόνια, ενώ στον αντίποδα ο νεαρότερος δήμος είναι εκείνος της Φυλής, με μέσο όρο 35,5 ετών.
Ο πιο νεανικός πληθυσμός εντοπίζεται σε περιοχές που έχουν μεγάλη παρουσία Ρομά, φοιτητών αλλά και πόλεις που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία, ενώ τα ορεινά χωριά της Ηπείρου και οι περιοχές της Θεσσαλίας αποκαλύπτουν την εγκατάλειψη της περιφέρειας από τους νέους.
Από τις εκπλήξεις που προκύπτουν από τα στοιχεία είναι και ο δήμος Παλλήνης. Το 2001 ήταν ένας από τους πιο γερασμένους δήμους της χώρας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, αλλά σήμερα είναι ο ένατος πιο «νεανικός», με μέσο όρο 37,2 χρόνια. Το φαινόμενο αυτό πιθανότατα να οφείλεται στην εγκατάσταση πολλών νέων ζευγαριών στην περιοχή τα οποία έφυγαν από το κέντρο για τα προάστια. «Είμαστε ένας καινούργιος δήμος, με το 70% του πληθυσμού μας να είναι νέοι κάτοικοι που έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν εδώ -ως νέοι οικογενειάρχες- από άλλες περιοχές», αναφέρει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος.
«Η επιλογή αυτή αφενός προσδίδει μια δυναμική και αφετέρου δημιουργεί ασφυκτική πίεση για περισσότερες εγκαταστάσεις και υποδομές. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη περίπου 4.500 κάτοικοι συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα και περίπου 1.500 κάτοικοι στα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου σε νεόδμητες εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τριών σχολικών μονάδων, ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο βρεφονηπιακών σταθμών και διεκδικούμε την κατασκευή ενός ακόμη μεταξύ άλλων έργων...».
Η εντελώς αντίθετη εικόνα υπάρχει στην Κίμωλο. Από τους 650 μόνιμους κατοίκους, μόνο 46 είναι από 5 έως 18 ετών και ο δήμος είναι ο δεύτερος πιο γερασμένος στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη περίπτωση συνιστά ο Δήμος της Μυκόνου, οι κάτοικοι του οποίου -με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη- κατατάσσονται όγδοοι στον κατάλογο των δήμων με τον πιο νεανικό πληθυσμό. Ενας εξ αυτών, ο 32χρονος δικηγόρος Κωνσταντίνος Κουκάς, πριν από τέσσερις μήνες εξελέγη και ο νεαρότερος δήμαρχος σε όλη τη χώρα..
Οι πιο γερασμένοι δήμοι της Ελλάδας (σε έτη) 
Κεντρικών Τζουμέρκων (Ηπειρος) 57,9
Κιμώλου (Κυκλάδες) 55,7
Γορτυνίας (Πελοπόννησος) 54,8
Αργιθέας (Θεσσαλία) 54,3
Οροπεδίου Λασιθίου (Κρήτη) 54,1
Λίμνης Πλαστήρα (Θεσσαλία) 53,6
Δωδώνης (Ηπειρος) 53,6
Γεωργίου Καραϊσκάκη (Ηπειρος) 53,3
Αγράφων (Στ. Ελλάδα) 53,3
Βόρειων Τζουμέρκων (Ηπειρος) 52,8
Αμφίπολης (Κ. Μακεδονία) 52,8
Οι νεότεροι δήμοι της Ελλάδας 
Φυλής (Αττική) 35,3
Ευόσμου- Κορδελιού (Θεσσαλονίκη) 35,9
Ασπροπύργου (Αττική) 35,9
Ρεθύμνης (Κρήτη) 36,2
Αχαρνών (Αττική) 36,8
Κω (Δωδεκάνησα) 36,9
Ξάνθης (Θράκη) 36,9
Μυκόνου (Κυκλάδες) 37
Παλλήνης (Αττική) 37,2
Μύκης (Θράκη) 37,2

matrix24

Γκάλοπ: 11 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. με 11 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36% (έναντι 31% τον Ιούλιο σε ανάλογη έρευνα της εταιρείας και η Ν.Δ. 25% (έναντι 24% τον Ιούλιο). Στην τρίτη θέση βρίσκεται Το Ποτάμι με 9,5% (10,5%) και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5% (8,5%), το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), το ΠΑΣΟΚ με 5,5% (7,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% (4,5%) και η ΔΗΜΑΡ με 1% (1,5%). Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 5% (6%).

Σύμφωνα με τα ποσοστά αυτά η εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών διαμορφώνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 146 (από 142 έως 150), ΝΔ 66 (61 - 72), Το Ποτάμι 25 (20 - 30), Χρυσή Αυγή 20 (16 - 24), ΚΚΕ 17 (15 - 20), ΠΑΣΟΚ 15 (12 - 17), Ανεξάρτητοι Έλληνες 11 (8 - 13) και ΔΗΜΑΡ καμία έδρα.

Στο ερώτημα για την παράσταση νίκης («ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις, αν υποθέσουμε ότι αύριο είχαμε πάλι εκλογές, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε») το 64% (54% τον Ιούλιο) των ερωτηθέντων απαντά «ο ΣΥΡΙΖΑ» και 24% (32%) «η ΝΔ».

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται από τους ερωτηθέντες ο Αντώνης Σαμαράς με 38% (από 43% τον Ιούλιο), έναντι 34% (29%) του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 28% (28%) του δείγματος απαντάει «κανένας από τους δύο» ή δεν εκφράζει γνώμη.

Στο ερώτημα εάν πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι, καθώς το 49% λέει ότι «μάλλον δεν χρειάζεται» και το 46% ότι «μάλλον χρειάζεται», ενώ το 5% δεν διατυπώνει γνώμη.
 thepressproject.gr