Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιος τελειώνει το Μνημόνιο;

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 To ισχυρό επιχείρημα με το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει την προεδρική εκλογή από την παρούσα Βουλή, είναι ότι το Μνημόνιο τελειώνει, ολοκληρώνεται μάλλον και η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ελευθερία μας κερδήθηκε με αίμα, αλλά κατακτήθηκε, συνεχίζουμε μόνοι τον δρόμο για την ανάπτυξη. Θα επισημάνει επίσης πόσο καταστροφική θα είναι για τη χώρα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με την ίδια επιχειρηματολογία, συν τα δεινά που θα υποστούμε σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέλθει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές εάν καταστεί αδύνατη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρασυρμένα από τη ρητορική των αντιπάλων τους και τα δύο κόμματα της κυβέρνησης αφηγούνται μια λάθος ιστορία, δίνουν λύσεις σε ανύπαρκτα διλήμματα, μας λυτρώνουν από ανύπαρκτα βάσανα.

Το Μνημόνιο έτσι κι αλλιώς τελειώνει στο τέλος του χρόνου, τότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Αρα ούτε σκίζεται, ούτε καταργείται, ούτε τίποτα. Υπογράψαμε αυτή τη δανειακή σύμβαση γιατί ήταν απαγορευτικό να δανειστούμε από τις αγορές. Αρα, το τι θα συμβεί την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά, εξαρτάται από έναν και μόνο παράγοντα: εάν θα μας συμφέρει να δανειστούμε τα χρήματα που θα μας λείπουν από τις αγορές.

Αντί λοιπόν για τους σκυλοκαβγάδες και τους λεονταρισμούς με τα Μνημόνια, οι πολίτες αδημονούν να ακούσουν συγκεκριμένα και πειστικά επιχειρήματα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση: α) Ποια ακριβώς πρέπει να είναι η διευθέτηση του χρέους, καθώς καθορίζει τις δαπάνες του κράτους και την πιθανότητα ανακούφισης των βαρέως πληγέντων από την κρίση. β) Με ποιο επιτόκιο μας συμφέρει να δανειστούμε από τις αγορές; γ) Αν δεν υπογράψουμε νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, λύσουμε τη σχέση με το ΔΝΤ και δεν προκύψουν χαμηλά επιτόκια, ποια θα είναι η ζημία; δ) Ποιες ακριβώς είναι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της χώρας;

Είναι μερικά μόνον ερωτήματα, τα οποία δυστυχώς δεν απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, αφού συνήθως κυριαρχούν τα τριτεύοντα: Ηταν τελικώς σφάλμα αυτό που είπε ο Γεωργιάδης για τις τράπεζες; Με ποιον είναι ο Ντινόπουλος; Ο Σταθάκης πάει ΔΝΤ! Αλίμονό μας.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.