Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η πραγματικότητα ξεπερνάει -κατά πολύ- τόν Ευγένιο Ιονέσκο...

Ο διαχρονικός "Ρινόκερος" τού Ιονέσκο
Kammi vs Skagia
                                   Σάν σκηνή από τίς "πρόβες" τού έργου :  
Η "γαμψή ρίς" τού "σκηνοθέτη" είναι φυσική καί σέ αντίθεση μέ αυτή τού ρινόκερου ακολουθεί πτωτική "πορεία".                                                    
                
    Τό θεατρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο παραμένει πάντα επίκαιρο, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε...
        Ο Ευγένιος Ιονέσκο (1909-1994) έγραψε τον «Ρινόκερο» το 1958. Το θεατρικό αυτό έργο ανήκει στο κίνημα που ήκμασε τη δεκαετία του ‘ 50 και που αργότερα πήρε την ονομασία «Θέατρο του Παραλόγου» εκφράζοντας τη βασική άποψη ότι «η ζωή είναι ολοφάνερα χωρίς νόημα» και έχοντας ως  χαρακτηριστικά γνωρίσματα τη γλωσσική ασυναρτησία, την παρωδία καθιερωμένων αξιών και τη χαλαρή ή ανύπαρκτη πλοκή. Το Θέατρο του Παραλόγου βρήκε μεγάλη απήχηση μέσα στον απόηχο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που επικρατούσε.
       Ο «Ρινόκερος» είναι ένα έργο συμβολικό που πραγματεύεται την άνοδο του ναζισμού στα χρόνια που προηγήθηκαν. Είναι ένα σχόλιο του συγγραφέα για το πόσο εύκολα οι άνθρωποι  απελευθερώνουν τα κτηνώδη ένστικτά τους νιώθοντας την ασφάλεια της  πλειοψηφίας. Η ιδέα του ολοκληρωτισμού μεταδίδεται σαν ασθένεια από τον έναν στον άλλο και τελικά εξαπλώνεται σ’ όλη την πόλη. Μόνο ο ήρωας του έργου απέχει απ΄ αυτή τη μαζική υστερία και μένει μόνος του, μετέωρος ανάμεσα στη διάθεσή του να αντισταθεί και στην ενοχή του που δεν ακολούθησε τους άλλους. Στα έργα του, ο Ιονέσκο διακωμωδεί τις πιο κοινότοπες καταστάσεις, ενώ απεικονίζει τη μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του.                                                                                                                           {"Χαϊδέψτε έναν κύκλο καί αυτός θά γίνει φαύλος", είναι μία από τίς διάσημες φράσεις του πού, αφότου τήν άκουσα, δέν μπορώ νά ησυχάσω καί αναρωτιέμαι, συνεχώς :  "πώς θ΄αντεπεξέλθουμε" μ΄ όλους αυτούς τούς κύκλους πού επιζητούν τά χάδια...}    
Δ.Ν.Α.                                               

Ο Ιταλός τά είπε ωμά κι ακουμπιστά...

Λέτα: Χρειάζεται μια Ευρώπη των λαών...

Υπέρ μιας Ευρώπης η οποία να δώσει σαφείς απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα, με συνέντευξή του στην ιταλική διαδικτυακή πύλη Il Sussidiario.net.


«Δεν χρειαζόμαστε αποκλειστικά και...
μόνο την Ευρώπη της δημοσιονομικής αυστηρής προσαρμογής. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη των λαών, η οποία να είναι σε θέση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις ανάγκες και στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Ενρίκο Λέττα κάλεσε, επίσης, τους συμπατριώτες του να αποδείξουν στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι «δεν πρέπει να λένε, πλέον, στην Ιταλία, ότι πρέπει να διαβάσει το μάθημά της» και «να δείξουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους , περιορίζοντας την υποτίμηση των δυνατοτήτων τους».

Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό, «η χώρα του έκανε και συνεχίζει να κάνει θυσίες όχι επειδή της το επέβαλε κάποιος, αλλά διότι χαρακτηρίζεται από πνεύμα ενότητας και θέλει να ξαναρχίσει να οικοδομεί το μέλλον των παιδιών της. Επειδή είναι μια χώρα που θέλει να μιλά την γλώσσα της αλήθειας, την γλώσσα του αισθήματος ευθύνης».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού, τέλος, υπογράμμισε ότι «όλος ο πλανήτης τρέχει και αλλάζει, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος, πριν λίγες ημέρες, επισκεπτόμενος το Αζερμπαϊτζάν». Για το λόγο αυτό, θεωρεί ότι η Ιταλία πρέπει να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης , όχι όμως, μόνη της, αλλά «μέσα σε μια πιο σταθερή και δυνατή Ευρώπη, ιδίως σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο»...