Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Οι εκδότες εγκαταλείπουν το MEGA...

Η ΕΣΗΕΑ περίμενε να κλείσει το κανάλι η κυβέρνηση για να την καταγγείλει, αλλά τελικά το κάνουν οι μέτοχοι!

Οι εκδότες μεγαλομέτοχοι του MEGA εγκαταλείπουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κανάλι στην τύχη του, αφού δεν συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βγάζοντας στην ουσία την πρίζα και...
αφήνοντας τους εργαζόμενους στην τύχη τους!

Πρακτικά η απόφαση – όπως όλα δείχνουν, να μη βάλουν χρήματα στα ταμεία του καναλιού οδηγεί μόνο σε δυσοίωνα μονοπάτια… Παρόλα αυτά πριν αναφερθούμε αναλυτικά, θα περιμένουμε το αυριανό ΔΣ της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ.

Τέλος η ΕΣΗΕΑ που επιδεικνύει τεράστια αντανακλαστικά το τελευταίο διάστημα και προκηρύσσει τη μια απεργία μετά την άλλη… Με χαρακτηριστική περίπτωση τη στάση εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς όταν η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή το νόμο για τις 4 τηλεοπτικές άδειες… Με το σκεπτικό ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας (όπως δήθεν κόπτονται και οι καναλάρχες της ΕΙΤΗΣΕΕ)… Τώρα που οι μέτοχοι του MEGA εγκαταλείπουν το κανάλι και τους 450 εργαζόμενους και όχι τελικά η κυβέρνηση όπως υποστήριζαν, θα κάνουν κάτι ή δεν έχει νόημα πια!..

enimerosi24.gr

Η έσχατη απόπειρα αποδόμησης του Τσίπρα...

Mια παραγωγή του υπόδικου (μεταφορικά και κυριολεκτικά) συστήματος των διαπλεκόμενων συμφερόντων, σε σενάριο και σκηνοθεσία Σταύρου Ψυχάρη...

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Φανταστείτε μια Ελλάδα που φορτώνει τους θαλασσοδαρμένους πρόσφυγες σε επιταγμένα, ας πούμε, εμπορικά πλοία. Επιτόπου μιλάμε, όπως...
φτάνουν μισοπεθαμένοι στη Λέσβο και στ’ άλλα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Ποια hotspot’s και ποιες Frontex; Τους φορτώνει, που λέτε, πριν πάρουν ελληνική ανάσα και τους αμολάει αλά τούρκα, με φουσκωτά της συμφοράς και άλλους θαλασσοπνίχτες, στα ανοιχτά των Συρακουσών, της Βενετίας, της Μασσαλίας, του Μπάρι, της Ανκόνας. Κι άσ’ τους να παν να πνιγούν… Και τους πρόσφυγες και τους ευρωπαίους… εταίρους.
Εκεί θέλουν να μας φτάσουν, κι άλλο που δεν θέλουν και οι «δικοί» μας. Διότι δεν είναι μόνο οι Aυστριακοί και οι… Βίζεγκραντ που γράψανε στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση της συνόδου και έκλεισαν τα σύνορα στα Σκόπια, είναι και οι «δικοί« μας, οι πολιτικοί αρχιερείς του αντιΣΥΡΙΖΑ μένους: Κυριάκος Μητσοτάκης & Σία. Οι οποίοι, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πίεση που υφίσταται η χώρας μας από το πραξικοπηματικό κλείσιμο των συνόρων είναι αβάσταχτη,..
και είναι άκρως ανθελληνική και αντιευρωπαϊκή, ποιούν την νήσσα, εκτός. Και τα ρίχνουν όλα στην κυβέρνηση και στον Τσίπρα, εντός· παπαγαλίζοντας τη φωνή του (υπόδικου, πια) μιντιακού εταίρου τους: «Οι εξελίξεις στα βόρεια σύνορά μας είναι απολύτως προβληματικές και η πίεση στο Αιγαίο πολλαπλασιάζεται», αφηγούνται σαν ουδέτεροι πολεμικοί παρατηρητές. Ακολούθως… αναλύουν: «το κλείσιμο των συνόρων επιβλήθηκε ντε φάκτο μετά την άρνηση σειράς γειτονικών χωρών να δεχθούν νέους πρόσφυγες στο έδαφός τους»…

Στόχος ο Αλέξης Τσίπρας
Στον επόμενο τόνο σαρκάζουν: «κατά τα φαινόμενα το βέτο του κ. Τσίπρα κράτησε δυο μέρες». Και αφού εξαντλούν κάθε ίχνος κινδυνολογίας και καταστροφολογίας, του τύπου «τα βόρεια σύνορά μας θα μετατραπούν σε ένα είδος ιδιότυπης «υγειονομικής ζώνης», καταλήγουν: Η ευθύνη του κ. Τσίπρα και των δικών του είναι πλήρης και αμετάθετη…
Αυτό είναι: για την παραβίαση της συμφωνίας που επετεύχθη με το «veto» του Τσίπρα φταίει ο… Τσίπρας! Φταίει ακόμα, (ο Τσίπρας!…) για τον ενδεχόμενο «αποκλεισμό της χώρας απ’ την υπόλοιπη Ευρώπη», την ενδεχόμενη «μετατροπή των βορείων συνόρων μας σε ένα είδος ιδιότυπης υγειονομικής (sic) ζώνης», τον ενδεχόμενο «εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων εντός της ελληνικής επικράτειας», την ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ενδεχόμενο τουρκικό εμφύλιο… Ο Τσίπρας φταίει για κάθε εγχώριο και αποικιακό ενδεχόμενο, «η ευθύνη του είναι πλήρης και αμετάθετη»!
Είναι ολοφάνερο, ότι παρακολουθούμε (και βιώνουμε) την έσχατη επιχείρηση αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα: μια παραγωγή του υπόδικου (μεταφορικά και κυριολεκτικά) συστήματος των διαπλεκόμενων συμφερόντων, σε σενάριο και σκηνοθεσία Σταύρου Ψυχάρη, με πρωταγωνιστή τον ζεν πρεμιέ του πολιτικού νεποτισμού Κυριάκο Μητσοτάκη….

Αποδομούν τη χώρα
Μια χαρά! Θα μπορούσαμε να το διασκεδάζουμε, να περνάμε καλά και να χασκογελάμε, όπως κάνουμε με του Λαζόπουλου τις σάτιρες, ας πούμε, αφού οι χαρακτήρες και η υπόθεση του «έργου» βγάζουν γέλιο… αριστερό. Αλλά δεν είναι θέατρο, ούτε τηλεόραση, το μέλλον της χώρας μας. Και ο Τσίπρας δεν είναι ο Αλέξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας: όταν ο Τσίπρας πηγαίνει στην ευρωπαϊκή σύνοδο για το προσφυγικό και καταφέρνει να αποσπάσει μιαν κοινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για «ανοιχτά σύνορα», είναι η Ελλάδα που απέσπασε τη συμφωνία και όχι ο Τσίπρας.
Και όταν λες και γράφεις «κατά τα φαινόμενα το βέτο του Τσίπρα κράτησε δύο μέρες», δεν σαρκάζεις τον Τσίπρα, την Ελλάδα σαρκάζεις – της Ελλάδας είναι το βέτο, όχι του Τσίπρα. Και ξέρεις, η Ελλάδα είναι η πατρίδα σου και, καθώς χρεώνεις στον Τσίπρα, (δηλαδή στον έλληνα πρωθυπουργό, δηλαδή στην Ελλάδα) την ευθύνη για την ξενόφοβη και αμοράλ και ανθελληνική και αντιευρωπαϊκή αντίδραση της Αυστρίας και των χωρών του Βίζεγκραντ, γίνεσαι και ανθέλληνας· ενώ υποστηρίζεις ότι είσαι ‘έλληνας εκδότης και δημοσιογράφος – έλληνας πολιτικός, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Άκου ανθρωπάκο: όταν λες και γράφεις «η ευθύνη του κ. Τσίπρα και των δικών του, είναι πλήρης και αμετάθετη» για να αποδομήσεις τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του, δεν είσαι απλά ανόητος· είσαι ανθέλληνας. Γιατί αυτό που λες και γράφεις, διαβάζεται «η ευθύνη της Ελλάδας για το προσφυγικό είναι πλήρης και αμετάθετη». Κι αυτό αποδομεί εθνικά, στρατηγικά, γεωπολιτικά τη χώρα μας – όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όταν, μάλιστα, το λες και το γράφεις στο πλαίσιο μιας έσχατης επανάληψης της επιχείρησης «αριστερή παρένθεση», με προσδοκώμενο κέρδος την παλινόρθωση του σάπιου οικονομικού και πολιτικού συστήματος των διαπλεκόμενων συμφερόντων, είσαι άξιος της τύχης σου…


- Η Εποχή on line

zoornalistas.blogspot.gr

«Ρεαλιστική στροφή» ή αποχώρηση ζητά από το ΔΝΤ ο Τσίπρας



07:35 | 01 Μαρ. 2016
Tvxs Ρεπορτάζ

H κόντρα Ευρώπης και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα κρατά ανοιχτό το θρίλερ της αξιολόγησης, με τον ρόλο και τη θέση του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο να αμφισβητείται καθαρά πλέον τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από συγκεκριμένες πλευρές των ευρωπαίων δανειστών.

«'Η συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις ή δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα, θέλεις να αποχωρήσεις και το λες. Αυτή είναι η θέση μου, αυτή πρέπει να είναι και η θέση της Ευρώπης», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς το ΔΝΤ χθες το βράδυ, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, o Aλέξης Τσίπρας – ένα μήνυμα, που αποτυπώνει και το βαρύ κι αμφίρροπο κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον για το Ταμείο στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Αδιέξοδο στο EuroWorkingGroup
Είχε προηγηθεί η ανοιχτή εμπλοκή μεταξύ των δανειστών στην συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, η οποία και δεν επέτρεψε να «κλειδώσει» η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενώ οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο για «βαθύ χάσμα ανάμεσα σε ευρωπαίους και ΔΝΤ στις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό» το οποίο και θα καθορίσει το εάν και ποιού ύψους πρόσθετα μέτρα θα ζητηθούν από την Ελλάδα.
Το ίδιο χάσμα αποτυπώθηκε, κατά τις ίδιες πηγές, και σε ξεχωριστή συνάντηση που είχαν την Κυριακή στη Φραγκφούρτη οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών – Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Παρά την πίεση των «τριών», το Ταμείο φέρεται να παρέμεινε ανένδοτο στους ιλιγγιώδεις υπολογισμούς του για το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν – τα οποία προσδιορίζει έως τα 4 δισ. ευρώ μόνον για τον επόμενο χρόνο – γεγονός που ενεργοποιεί πλέον κινήσεις σε υψηλότερο επίπεδο αλλά και εναλλακτικά σενάρια.
MNI: Ζητείται παρέμβαση Λαγκάρντ
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI η ευρωπαϊκή πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητηθεί απ΄ευθείας παρέμβαση από την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να καμφθεί η σκληρή στάση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και να επέλθει απεμπλοκή.
Την ίδια ώρα, κοινοτικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον η πλευρά της Κομισιόν δεν θα έβλεπε αρνητικά το ενδεχόμενο «μερικής απενεργοποίησης» του Ταμείου και παραμονής του στο πρόγραμμα μόνον σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Είναι το σενάριο που προκρίνει καθαρά και η ελληνική πλευρά, είναι όμως κι ένα σενάριο που δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί με δεδομένη την εμμονή και δέσμευση της Γερμανίας στην ενεργό και πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ και στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.

Την εικόνα αδιεξόδου μεταξύ των θεσμών επεσήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας χθες: «Δεν επιθυμούσα διακαώς την παρουσία του Ταμείου στο 3ο πρόγραμμα. 'Εκανα υποχώρηση όμως, γιατί επιθυμούσα συμφωνία. Τώρα και οι ευρωπαίοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή του Ταμείου στον ρεαλισμό για να προχωρήσουμε».

Το Εurogroup της 7ης Μαρτίου
Υπό τα δεδομένα αυτά, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της αξιολόγησης και τον ρόλο του Ταμείου αποκτά πλέον η συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Μαρτίου, όπου θα κληθεί να πάρει καθαρή θέση και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τα χρονικά περιθώρια για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα να περιορίζονται ασφυκτικά.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η εν λόγω επιστροφή θα γίνει «μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου», ενώ εμμέσως τοποθέτησε χρονικά το κλείσιμο της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου λέγοντας ότι «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την Ανάσταση της οικονομίας».
Το χρονοδιάγραμμα αυτό σηματοδοτεί ήδη τη μετάθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κατά έναν μήνα, καθώς αρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να κλείσει η συμφωνία, έως το Καθολικό Πάσχα κατά το τέλος Μαρτίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε, πάντως, εντός του Μαρτίου την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας και τις «μερικές» υπαναχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των επικουρικών και των υψηλών κύριων συντάξεων.
«Δεν είναι κόκκινη γραμμή μας η προστασία των συντάξεων των 3.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε και την υψηλή φορολόγηση των «εχόντων» – ήτοι, την επιβολή φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ…

Η ιστορία ενός εκδοτικού εκβιασμού

Χρήστος Λαμπράκης
Είναι εκπληκτική η ομοιότητα της συμπεριφοράς του τωρινού ιδιοκτήτη του συγκροτήματος προς τον Αλ. Τσίπρα με εκείνη του Χρ. Λαμπράκη προς τον Α. Παπανδρέου την περίοδο της «Αλλαγής» το 1982 | EUROKINISSI/Μ.ΜΑΓΑΚΙΑΝ

Τσίπρας σε Ψυχάρη: Μπορεί να συναντήσω και τον διάβολο, αλλά…

08:14 | 01 Μαρ. 2016
Tvxs Ανάλυση
«Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο. Το θέμα είναι ότι δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Δεν θα κριθώ από το ποιόν συναντώ ή από το τι μου λέει, αλλά από το τι πράττω»: Μ’ αυτήν τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε, και προσωπικά πια, το γάντι στον Σταύρο Ψυχάρη, απάντησε στο μυθιστορηματικό αφήγημα των «μυστικών ραντεβού» και της… «γάτας των Ιμαλαΐων» και έδειξε πορεία τελικής, μετωπικής σύγκρουσης με την διαπλοκή.

Στη χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο Star ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε μεν τις τέσσερις, μη δημόσιες, συναντήσεις του με τον επικεφαλής του ΔΟΛ πριν γίνει πρωθυπουργός, καταλογίζοντας όμως ανοιχτά στον εκδότη επιχείρηση εκβιασμού της κυβέρνησης – μια επιχείρηση, που συνέδεσε με τον επικείμενο διαγωνισμό για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

«Η δική μου κυβέρνηση δεν εκβιάστηκε από κανέναν, δεν χαρίστηκε σε κανέναν και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Δεν πήρα και δεν θα σηκώσω το τηλέφωνο να ζητήσω χάρη από κανέναν», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως τα ραντεβού με τον Σταύρο Ψυχάρη είχαν γίνει στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με τους επικεφαλής όλων των μέσων ενημέρωσης.

Για το γεγονός ότι οι συναντήσεις με τον συγκεκριμένο εκδότη δεν έγιναν δημόσια, είπε «πως η επιθυμία του συνομιλητή μου ήταν να μην βγούμε σε δημόσιο χώρο».

«Είναι μεμπτό αυτό;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Μεμπτό θα ήταν αν σήμερα, τον ένα χρόνον αφότου έγινα πρωθυπουργός, είχα ευνοήσει εκείνον που λέει ότι μιλούσε μαζί μου».
 

 «Εχει ζητήσει επανειλημμένα να με δει…»
Αντιθέτως, τόνισε, «στον ένα χρόνο που είμαι πρωθυπουργός, έχει ζητήσει επανειλημμένα να με συναντήσει και έχω αρνηθεί».

Με κατηγορηματικό τρόπο απέκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας και τις προειδοποιήσεις του εκδότη ότι έχει «χρυσές εφεδρείες»: «Ας έχει ό,τι θέλει,», απάντησε, «να τα βγάλει όλα στη φόρα και να πάει και στον εισαγγελέα, τον οποίο μαθαίνω ότι συναντά συχνά τελευταία. Δεν με απσχολεί. Εγώ θα κριθώ από τις πράξεις μου. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ χάρη από κανέναν… Δεν ζήτησα χάρη στα δύσκολα., θα ζητήσω τώρα;».

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις επιθέσεις από τον εκδότη του Βήματος με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες – «η αδειοδότηση των καναλιών θα προχωρήσει»,  διαμήνυσε κατηγορηματικά, ενώ επεσήμανε τις αλλεπάλληλες αλλαγές «γραμμής» από τα έντυπα του ΔΟΛ πριν και μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποδίδοντάς τες σε προσπάθεια του συγκροτήματος να προσεγγίσει την κυβέρνηση και «να εξαργυρώσει στήριξη με διευκολύνσεις».

«Τι κάνει… νιάου νιάου στα κεραμίδια; Η… γάτα των Ιμαλαΐων», ήταν η χαρακτηριστική κατακλείδα του Αλέξη Τσίπρα.
 

  Τι ζήτησε ο Ψυχάρης από τον Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη δεν αναφέρθηκε στο τι του ζήτησε ο Σταύρος Ψυχάρης στα περίφημα τέσσερα ραντεβού, νωρίτερα ωστόσο κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο εκδότης ζητούσε ευνοϊκό καθεστώς για το Mega καθώς και να μην γίνει έλεγχος στα δάνειά του.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πραγματικός στόχος του «πολέμου» αυτού,  ήταν να πληγεί το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, όπως και το ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής διακυβέρνησης, σε μια λογική του «όλοι ίδιοι είναι». Στην «απειλή» που αφήνει ο Στ. Ψυχάρης ότι θα επανέλθει με ...ντοκουμέντα, η κυβέρνηση ρίχνει το «γάντι» («θα χαιρόμασταν για κάτι τέτοιο»), ασχέτως αν είναι νοητό να εκβιάζει κάποιος τον πρωθυπουργό της χώρας.
 

  Το εξώδικο Παππά και η απάντηση του ΔΟΛ
Ο πόλεμος Μαξίμου – ΔΟΛ κλιμακώνεται και σε παράλληλο επίπεδο, μετά το εξώδικο που έστειλε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς καταγγέλει «αήθη επίθεση» το πρόσωπό του αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του συγκροτήματος που τον συνδέουν με το κύκλωμα των εκβιαστών - δημοσιογράφων και καλεί τον ΔΟΛ να αποκαταστήσει την αλήθεια, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στα δικαστήρια.

Απαντώντας στο εξώδικο, ο ΔΟΛ έκανε λόγο για «πρωτοφανές στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου γραπτό μνημείο προληπτικής λογοκρισίας προς τον ΔΟΛ και κατ’ επέκταση προς το σύνολο του ελληνικού Τύπου» και για «στοχευμένη επίθεση του υπουργού που στόχο έχει τη χειραγώγηση της δημοσιογραφικής έρευνας και τη δέσμευση της ενημέρωσης».
 

 ΔΟΛ: Δεν… παγιδεύσαμε το διαμέρισμα
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί και το γεγονός ότι στην ίδια ανακοίνωση ο ΔΟΛ σπεύδει να διακηρύξει ότι δεν υπήρξε καμία… υποκλοπή συνομιλίας ή παγίδευση του διαμερίσματος όπου είχε γίνει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη:

«Σε ό,τι αφορά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» με τίτλο «Ο πρόεδρος, ο εκδότης και … η γάτα», κυβερνητικές πηγές διακίνησαν την «υπενθύμιση» ότι η ενδεχόμενη δημοσιοποίηση καταγεγραμμένου υλικού από την μυστική συνάντηση του εκδότη του ΔΟΛ κ. Σταύρου Ψυχάρη με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αλέξη Τσίπρα «αποτελεί κακούργημα».
Κρούουν ανοιχτές θύρες. Ο σεβασμός στην κείμενη νομοθεσία είναι στοιχεία που σφραγίζουν το ήθος, την κουλτούρα και τη δημοσιογραφική ιστορία διαρκείας 94 ετών του ΔΟΛ. Υπενθυμίζουμε, ότι σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ δεν υπήρξε ίχνος πληροφορίας ή έστω υπαινιγμός ότι το υποδεικνυόμενο από τον αρχηγό της αντιπολιτεύσεως διαμέρισμα όπου έλαβε χώρα η φιλική συνάντηση μπορεί να αποτέλεσε αντικείμενο παγιδεύσεως από την πλευρά του ΔΟΛ. Άλλωστε, υποκλοπές δεν κάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι κυβερνήσεις, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες που ελέγχονται από αυτές».

Πόλεμος...

Kαλύπτοντας τα ανομήματά (τους)

Τάσος Παππάς
 Αν πιστέψουμε αυτά που λένε κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένα μέσα ενημέρωσης, εδώ και έναν χρόνο συμβαίνουν στην Ελλάδα εξωφρενικά πράγματα. Ολα μάλιστα... για πρώτη φορά:
1. «Πρώτη φορά έχουμε μια κυβέρνηση που επιχειρεί να στήσει κομματικό κράτος, διορίζοντας παντού δικούς της ανθρώπους».
■ Προφανώς τη χώρα, από το 1974 μέχρι το 2015, την κυβέρνησαν εξωγήινοι με ακομμάτιστη αντίληψη, τιτάνες της ηθικής και πολύ αυστηροί, όταν παραβιαζόταν η νομιμότητα. Οι κατηγορίες της Ν.Δ. για τους «πρασινοφρουρούς» που λυμαίνονταν το δημόσιο χρήμα (1981-1989) και οι κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για τα «γαλάζια παιδιά» που λεηλατούσαν το κράτος (2004-2009) είναι πλάσματα νοσηρής φαντασίας.
2. «Πρώτη φορά κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει την ενημέρωση».
■ Γελάει ο κάθε πικραμένος. Να ξεχάσουμε δηλαδή την αιμομικτική σχέση των παλιών κομμάτων εξουσίας με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ; Να ξεχάσουμε το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις άφηναν σκοπίμως αρρύθμιστο το τηλεοπτικό τοπίο, έδιναν δουλειές στους εργολάβους-ιδιοκτήτες των μέσων, παίρνοντας για αντάλλαγμα την απλόχερη υποστήριξή τους;
Να ξεχάσουμε ακόμη ότι ο εμπνευστής του όρου «διαπλοκή» είναι ο επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ., που υπήρξε και θύμα της; Μήπως πρέπει να ξεχάσουμε ότι για διαπλοκή μιλούσε η Ν.Δ., όταν ήταν στην αντιπολίτευση, για διαπλοκή έκανε λόγο και το ΠΑΣΟΚ, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση; Ας ξεχάσουμε, τέλος, και την αποδιδόμενη στον Κώστα Καραμανλή φράση για τους «πέντε-έξι νταβατζήδες που θέλουν να κάνουν κουμάντο».
3. «Πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά στοχοποιούνται τόσο βάναυσα αρχηγός κόμματος και η σύζυγός του».
■ Να ενημερώσουμε όσους δεν γνωρίζουν και να θυμίσουμε σ’ εκείνους που έχουν απωθήσει από τη μνήμη τους ότι: Οι οπαδοί της Ν.Δ. φώναζαν στις συγκεντρώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή το σύνθημα για τον Ανδρέα Παπανδρέου «αυτός είναι αρχηγός και όχι ο μεθύστακας ο Αμερικανός». Η σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου Δήμητρα Λιάνη διασύρθηκε από κόμματα και μέσα ενημέρωσης (μικρότερης έντασης και κακοήθειας ήταν οι αιχμές για τη Νατάσα Καραμανλή και τη Μαρίκα Μητσοτάκη).
Ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο με μαρτυρίες ανθρώπων του κοινού ποινικού δικαίου και οι κατήγοροί του -κόμματα και μέσα ενημέρωσης- είχαν προεξοφλήσει την καταδίκη του, ασχέτως αν μετά έκαναν μεγαλοπρεπείς κυβιστήσεις.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγορήθηκε (με την ανοχή τής τότε κυβέρνησης) για συνεργασία με τους Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής. Τα αργύρια που υποτίθεται πως πήραν ο Χ. Φλωράκης και ο Λ. Κύρκος, για να οργανώσουν το «βρόμικο ‘89» ήταν ένα κότερο και μία βίλα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στις περισσότερες από τις παραπάνω αθλιότητες πρωταγωνίστησαν πρόσωπα και μέσα ενημέρωσης που και σήμερα δίνουν τον τόνο στην εκστρατεία για τη σωτηρία της πατρίδας από τους ολετήρες.
4. «Πρώτη φορά η χώρα θυμίζει ακυβέρνητο σκάφος, πρώτη φορά η πόλωση έχει εγκατασταθεί στη δημόσια ζωή, πρώτη φορά με ευθύνη της κυβέρνησης καλλιεργείται συστηματικά κλίμα εθνικού διχασμού».
■ Το 1980 η Δεξιά έλεγε πως, αν ερχόταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, θα απειλούνταν η εθνική ασφάλεια, οι διεθνείς σχέσεις της χώρας και η κοινωνική ομαλότητα. Το 1989 οι μισοί Ελληνες αποκαλούσαν τους άλλους μισούς «κλέφτες» και τον αρχηγό τους αρχιαπατεώνα και Δον Κορλεόνε. Για αρκετούς μήνες του 1995 η χώρα ήταν χωρίς πρωθυπουργό και κυβερνούσαν στ’ όνομά του χαρτορίχτρες, ξεματιάστρες και ρασοφόροι.
Αυτό που συμβαίνει είναι πόλεμος. Το παλιό σύστημα νιώθει απειλούμενο και μετέρχεται όλα τα μέσα για να αποτρέψει την ήττα του: συκοφαντίες, κανιβαλισμούς, εκβιασμούς, κιτρινίλα, διασπορά δηλητηριωδών φημών. Το ερώτημα είναι το εξής: Το νέο που θα γεννηθεί (αν προλάβει φυσικά) θα λειτουργήσει όπως το προηγούμενο;
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

«Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια κύριε Χατζηνικολάου;…


Η γάτα των Ιμαλαΐων»…

«Μπορώ να συναντήσω ακόμη και τον διάβολο. Αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το ραντεβού με τον Ψυχάρη. 

Διέψευσε τα…


…όσα γράφτηκαν στο «Βήμα» περί υποσχέσεών του για εξυπηρέτηση των δανείων του Ψυχάρη έναντι επικοινωνιακής υποστήριξης. Και υπογράμμισε πως αν συνέβαινε αυτό θα τον βλέπαμε την άλλη μέρα στο MEGA. 

«Δεν έχω αλλάξει τη στάση μου. Έχω να πάω στο MEGA από το 2012», είπε και πρόσθεσε πως είδε τον Ψυχάρη στα πλαίσια των επαφών που είχε και με όλους τους άλλους εκδότες.

Όσον αφορά δε τη μυστικότητα του ραντεβού, σημείωσε πως αυτό το ζήτησε ο ίδιος ο εκδότης. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο ίδιος μου ζήτησε να μη γίνει η συνάντηση σε δημόσιο χώρο και το δέχτηκα».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς Ψυχάρη περί «χρυσών εφεδρειών» απάντησε πως «ας τα βγάλει όλα στη φόρα, ας πάει στον εισαγγελέα που απ ότι μαθαίνω επισκέπτεται συχνά». 

Και κατέληξε: 

«Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια κύριε Χατζηνικολάου; Η γάτα Ιμαλαΐων»…  

Τό καϊκι τού καπτα-Λοϊζου Γαλούνη, αρχές δεκαετίας τού '60...

Φωτογραφία του χρήστη Παραδοσιακά Καϊκια.
Τό καϊκι "Άγιος Ελευθέριος"

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

21:09 | 29 Φεβ. 2016
tvxs.gr
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. To Plan B για το προσφυγικό τίθεται σε πλήρη εφαρμογή, Ευρώπη και Ελλάδα αποδέχονται σιωπηρά το τετελεσμένο των κλειστών συνόρων και ο σχεδιασμός μετατοπίζεται πλέον στην διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που προδιαγράφει ο εγκλωβισμός – τουλάχιστον – δεκάδων χιλιάδων προσφύγων επί ελληνικού εδάφους. Την ενεργοποίηση ενός Plan B για το προσφυγικό που περιλαμβάνει μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα επιβεβαιώνει η Κομισιόν. Απροθυμία συζήτησης μέτρων για μείωση των προσφυγικών ροών καταλογίζει ο αυστριακός ΥΠΕΞ στην ελληνική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως η Αθήνα στις «αμέτρητες συνεδριάσεις ήθελε μόνο να συζητήσει πώς θα μεταφερθούν πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη». Την ίδια στιγμή, απροθυμία συζήτησης μέτρων για μείωση των προσφυγικών ροών καταλογίζει ο αυστριακός ΥΠΕΞ στην ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ τονίζει ότι «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα».
2. Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κινήθηκαν προς τον φράχτη μόλις έγινε γνωστό ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, με σκοπό να τον ρίξουν. Καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ πραγματοποιούν εκατοντάδες πρόσφυγες.
3. Η αλληλεγγύη είναι πια πιο αναγκαία από ποτέ. Μπορείτε να βοηθήσετε. Δείτε πού και πώς. Το παράδειγμα δείχνουν δύο μικρές πόλεις της Ελλάδας, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη, κάνοντας αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει. Βρίσκοντας λύση.
4. Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και την αξιολόγηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Η απόσταση είναι τέτοια που η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να υπάρξει απεμπλοκή.
5. Ένα μυθιστόρημα της διαπλοκής (με τη σφραγίδα μιας… «γάτας Ιμαλαΐων»), η αντεπίθεση ενός εκδότη που διώκεται ποινικά για δάνειο 57 εκατ. χωρίς εξασφαλίσεις κι ένα σκληρό πολιτικό μπλοκ που χωρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έως σύσσωμη τη νυν και πρώην «κεντροαριστερά»: Είναι το διπλό μέτωπο το οποίο κινείται σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία με ανοιχτή την προσφυγική κρίση αλλά και την αξιολόγηση. Στο μεταξύ, ευνοϊκό καθεστώς για το Mega και να μην γίνει αυστηρός έλεγχος στα δάνειά του. Αυτά φέρεται να ζήτησε ο ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) Σταύρος Ψυχάρης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως αυτές ήταν οι βασικές έγνοιες του εκδότη, αλλά και η ουσία των συναντήσεων που ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των εις βάρος του δημοσιευμάτων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέστειλε εξώδικο στον ΔΟΛ.
6. Μόνο το 1% του φαινομένου της ελληνικής φοροδιαφυγής έχει έλθει στο φως, δήλωνε ο πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC στην Ελβετία Φαλσιανί πριν ένα χρόνο, αναφερόμενος στις καταθέσεις στο εξωτερικό. Οι πρόσφατες δηλώσεις των Ελλήνων στην Εφορία για το 2015 δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζεται ακάθεκτη. Επιπλέον, μετά από τις αποκαλύψεις των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, νέα φορολογικά «καταφύγια», λιγότερο προσβάσιμα από την Ελβετία για τις αρμόδιες αρχές, έχουν γίνει πιο ελκυστικά για όσους φοροδιαφεύγουν. Αυτές είναι οι «νέες Ελβετίες» της φοροδιαφυγής.
7.«Kαταπέλτης» για τη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων είναι το πόρισμα για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη καθώς σύμφωνα με την δικογραφία υπήρχε μία ιδιότυπη «ομερτά» στο Ίδρυμα στο οποίο φοιτούσε ο άτυχος νέος, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μίλησαν για «πολιτικές παρεμβάσεις».
8. Αγροτικές κινητοποιήσεις τέλος. Αποχώρησαν όλα τα τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας. Η απομάκρυνση είχε ξεκινήσει από την Κυριακή, σταδιακά λόγω του μεγάλου αριθμού γεωργικών μηχανημάτων που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο μπλόκο. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά, μετά από 39 ημέρες.
9. Δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» της Ελληνικός Χρυσός στο Στρατώνι της Χαλκιδικής. Νεκρός είναι 52χρονος γομωτής πυροδότης, ο οποίος - σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός - είχε 20ετή και πλέον εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η αστυνομία και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.
10. Το «Spotlight» απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (δείτε όλες τις υποψηφιότητες) - και Πρωτότυπου Σεναρίου -, ενώ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, μετά από τέσσερις υποψηφιότητες, κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του στην ταινία «Επιστροφή». Δείτε τους νικητές των βραβείων Όσκαρ 2016 καθώς και τα γεγονότα, τους αριθμούς και τα ρεκόρ της βραδιάς σε ένα γράφημα. Διαβάστε επίσης ποιός είναι ο Έλληνας που πήρε Όσκαρ.
* Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού για την Εφημερίδα των Συντακτών