Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Τό Πασχαλινό τού Αρκά


Αμήν, Αμήν (Διήγημα)

Ξωκλήσι στο χωριό Λέκκα της Σάμου. Φωτογραφία: Νίκος Χατζηιακώβου.
Ξωκλήσι στο χωριό Λέκκα της Σάμου.
Φωτογραφία: Νίκος Χατζηιακώβου.
Ο ​​ένας είχε στόφα αυλικού, ο άλλος τρόπους τελετάρχη, ενώ του τρίτου τα χαρακτηριστικά σχημάτιζαν αόριστα τον καλλιτέχνη και έπειθε και τους υπόλοιπους πως ανέκαθεν διέθετε «φλέβα». Τους ονόμαζες επετειακές φυσιογνωμίες και ας είχαν μια καθημερινότητα αδιάφορη όσο και οι ρίγες των φτηνών σακακιών τους. Τις μέρες που είχε γενικό σημαιοστολισμό έπαιρναν τα ηνία, ενώ εμείς οι υπόλοιποι κινούμαστε υπνωτισμένοι από τις πένθιμες καμπάνες. Τις άγιες μέρες ειδικά ξεπρόβαλλαν από το μισοσκόταδο, έκαναν το εντυπωσιακό τους πέρασμα και ίσως μια δυο κρυφές υποκλίσεις στο κοινό τους. Στο τέλος γύριζαν πάντα αθόρυβα στα οικογενειακά τους δράματα, για τα οποία πιστεύαμε πως ήταν προβλέψιμα όπως η κάπνα στο ταβάνι ενός καφενείου.
Ο Ηρακλής Π. προερχόταν από τον κύκλο αυτών των ανεπίσημων «αξιωματούχων». Ηταν ένα είδωλο της Μεγάλης Βδομάδας. Τις ανεόρταστες μέρες θα τον έβρισκες σε σπίτια και μαγαζιά για επισκευές παντός τύπου. Είχε στο χέρι ένα βαλιτσάκι με γαλλικά κλειδιά, με πένσες και κόφτες κάθε μεγέθους αλλά βέβαια αυτός ο άχρωμος μάστορας ήταν ένας άλλος, όχι ο Ηρακλής.
Αν τον παρακολουθούσες λίγο περισσότερο, θα περνούσε από το μυαλό σου η ιδέα ότι τον είχαν φυτέψει από παιδί στην εβδομάδα της μεγάλης λάμψης του. Σαν να έλαβε «σάρκα και οστά» ανάμεσα στον Νυμφώνα σου βλέπω της Μεγάλης Δευτέρας και στο Χριστός Ανέστη. Το απροσδιόριστα λυπημένο του πρόσωπο τον έφερνε πάντως πιο κοντά στις εμπειρίες του μαρτυρίου παρά στα βακχικά ξεσπάσματα της Λαμπρής.
Δεν είχε ορατές πληγές...

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

                                                                                                           από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (30.04.16)

Xαιρετίσματα από τό Amsterdam!

 

Φίλοι πού πήγαν νά ψήσουν τό αρνί τους στό μακρινό τό Άμστερνταμ, έστειλαν αυτή τήν όμορφη κάρτα πού μοσχοβολάει θυμάρι τής Ολλανδικής υπαίθρου καί μάς κάνει νά ριγούμε από χαρά γιά τή διάδοση τών ωραίων εθίμων μας. 
Καί τού χρόνου μέ τή μικρή Ολλανδέζα!
Δ.Ν.Α.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! 
Από τή "Νέα Μύκονο" σ' όλους τούς φίλους  αναγνώστες καί  
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Η «Ανάσταση» του Λέων Τολστόι

tvxs.gr 16:53 | 30 Απρ. 2016
Κρυσταλία Πατούλη
Η ρίζα του κακού βρίσκεται στο ότι οι άνθρωποι πιστεύουν πως υπάρχουν περιστάσεις που επιτρέπεται να μεταχειρίζονται τους άλλους χωρίς αγάπη, όμως στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν τέτοιες περιστάσεις. 

Με τ' άψυχα μπορούμε να φερθούμε σκληρά κι ανελέητα: μπορούμε να πελεκήσουμε τα δέντρα, να ψήσουμε τούβλα, να σφυροκοπήσουμε αλύπητα το σίδερο στ' αμόνι.  
Όμως στους ανθρώπους δεν μπορούμε να φερόμαστε άκαρδα, χωρίς αγάπη, όπως δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσουμε το μελίσσι χωρίς μέτρα προφύλαξης.  
Αυτή είναι η φύση της μέλισσας εξ ορισμού: αν της συμπεριφερθούμε χωρίς προσοχή τότε και σ' αυτή θα κάνουμε κακό και τον εαυτό μας θα βλάψουμε.  
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Κι αλλιώς δεν μπορεί να είναι, γιατί η αμοιβαία αγάπη των ανθρώπων είναι ο βασικός νόμος της ανθρώπινης ζωής.  
Είναι αλήθεια βέβαια πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να εξαναγκαστεί ν' αγαπήσει τον άλλον, όπως μπορεί να εξαναγκαστεί να εργαστεί, όμως απ' αυτό δεν συνάγεται πως μπορεί να συμπεριφέρεται στους συνανθρώπους του χωρίς αγάπη, και μάλιστα όταν τους ζητάει κάτι.  
Αν δεν είσαι ικανός να νιώσεις αγάπη για τους άλλους, τότε κάθισε στη γωνιά σου ασχολήσου με τον εαυτό σου, με πράγματα που θέλεις εσύ ο ίδιος ή μ' ό,τι άλλο επιθυμείς, εκτός απ' τους ανθρώπους.  
Όπως δεν μπορείς χωρίς βλαβερές επιπτώσεις να τρως παρά μόνο όταν νιώθεις την επιθυμία να φας, έτσι και στους ανθρώπους μπορείς να φέρεσαι χωρίς δυσάρεστες συνέπειες μονάχα όταν τους αγαπάς.

Αβραμόπουλος: Κάποιοι ίσως επιζητούν αδιέξοδο στην αξιολόγηση


tvxs.gr 17:10 | 30 Απρ. 2016
Προβληματισμό για την πορεία της αξιολόγησης εκφράζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του διερωτάται εάν τελικά «κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο».
«Η περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδυνεύει να πάρει χαρακτηριστικά αδιεξόδου και το σημαντικό ερώτημα που τίθεται, εν προκειμένω, είναι αν κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο, κάτι που προβληματίζει πολύ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι ανησυχητικό για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά στη Realnews.
Συμπληρώνει, δε, ότι «η τελευταία εξέλιξη στη διαπραγμάτευση προκαλεί νέο πεδίο αγωνίας για το κρίσιμο θέμα της εκταμίευσης και της αναδιάρθρωσης του χρέους, από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης».
Ως προς το προσφυγικό, ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ επαναλαμβάνει πως καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο ρεύμα των προσφύγων από μόνη της και είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ευρωπαϊκή συνδρομή.
Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για την απροθυμία κρατών - μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, καθώς και για το γεγονός ότι κερδίζουν έδαφος ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, «που παρασύρουν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας σε μία στάση αμφισβήτησης των αρχών της Ευρώπης».
«Με αυτή την έννοια, ναι, υπάρχει έντονη ανησυχία και ως έναν βαθμό κίνδυνος. Και οι ευθύνες των ηγεσιών αλλά και των πολιτικών συστημάτων είναι μεγάλες και εκθέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα» προσθέτει.

Στην Ελλάδα το Άγιο Φως


από tvxs.gr 20:30 | 30 Απρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:39 | 30 Απρ. 2016
Με τιμές αρχηγού κράτους, Άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων υποδέχθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», επισήμως το Άγιο Φως, το οποίο «ταξίδεψε» από τα Ιεροσόλυμα συνοδεία ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.
Στην αποστολή συμμετείχε και η υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στην υποδοχή του Αγίου Φωτός την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Στην αποστολή συμμετείχε και η υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στην υποδοχή του Αγίου Φωτός την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Με αρχικό προορισμό την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα, το Αναστάσιμο Φως ταξίδεψε εν συνεχεία σε 17 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας, με πτήσεις της Aegean και της Olympic Air.

Μαραθώνιος εννέα ημερών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αγώνας δρόμου
tvxs.gr 13:20 | 30 Απρ. 2016
Αγώνας δρόμου εννέα ημερών για να κλείσει η αξιολόγηση έως και τις 9 Μαΐου οπότε και έχει προγραμματιστεί η νέα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Το 9ήμερο πάντως δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση ανέφελο - με δεδομένη τη σκληρή στάση του ΔΝΤ που επιμένει σε προληπτικά μέτρα - παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από πλευράς κυβέρνησης και δανειστών.

Από το Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς εκτιμάται ότι το «αγκάθι» του προληπτικού μηχανισμού έκτακτων μέτρων, θα ξεπεραστεί. Πάντως, σύμφωνα και με κυβερνητικές πηγές αλλά και με κύκλους του υπ. Οικονομικών η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή λίστα προληπτικών μέτρων.
Όσων αφορά το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ εξάλλου τα μηνύματα είναι αρνητικά και από πλευράς ευρωπαίων εταίρων. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα χαρακτήρισε αντισυνταγματικά και παράλογα ενώ χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ - που τάσσεται πάντα στο πλευρό του σκληρού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - υποστήριξε ότι δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα που θα μπορούσαν να μην τεθούν σε ισχύ.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι υπάρχει μία συμφωνία επί της αρχής για την πρώτη δέσμη μέτρων, και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά ενώ τόνισε ότι μόλις βρεθεί τρόπος θέσπισης αυτού του πακέτου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Στην ίδια γραμμή και ο Πιερ Μοσκοβισί εκτιμά ότι δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθούν από τώρα προληπτικά μέτρα.  
Τι θέλει τώρα το ΔΝΤ
Όσον αφορά το προληπτικό πακέτο...