Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Η έφεσή μας στις αυταπάτες φθάνει καί στά "μετρημένα κουκιά" τής εξωτ. πολιτικής...

Ο Μόσκοβος και η εθνική μας εθελοτυφλία

Στο νεοελληνικό φαντασιακό ο Μόσκοβος κατέχει ξεχωριστή θέση από τις αρχές του 18ου αιώνα και τον Μεγάλο Πέτρο, όποιο κι αν είναι το καθεστώς της Ρωσίας, η οποία άλλωστε λειτουργεί πάντα ως αυτοκρατορία, τσαρική, σοβιετική ή μετασοβιετική. Στους προεπαναστατικούς καιρούς η χρεία συμμάχων εμφάνιζε κάθε τόσο τον Μόσκοβο έτοιμο «να φέρει το σεφέρι, Μοριά και Ρούμελη». Σήμερα, αλλεπάλληλες «προφητείες» ανακοινώνουν από κίτρινα πρωτοσέλιδα ή στη διάρκεια νυχτερινών τηλεοπτικών συνωμοσιολογικών παραληρημάτων ότι ο Μόσκοβος ξανάρχεται. Το «ξανθό γένος» αντιμετωπίζεται όχι απλώς σαν ο μεγάλος αδερφός του κατά τα λοιπά ανάδελφου ελληνικού λαού, αλλά σαν το έθνος που ο Θεός του ορθόδοξου δόγματος του ανέθεσε να μας υπηρετεί πρόθυμα και ανελλιπώς.
Στα όνειρα μιας κάποιας εθνικοφροσύνης, που συμφύρει τον Νοστράδαμο, τον Κοσμά τον Αιτωλό, τον όσιο Παΐσιο και ποικίλες μαντικές γερόντισσες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας νέου τύπου πατερούλης. 'Ενας ηγέτης ουρανόθεν επιφορτισμένος με το χρέος να...

Τά βρωμόδεντρα...

Οι βρομοκαρυδιές ανθίσανε και φέτος
Αείλανθος ο υψηλότατος
Δύσκολο να μην προσέξουμε αυτό το φυτό που φυτρώνει παντού: σε πόλεις και χωριά, στους φράχτες, τις πέτρινες μάντρες, τους ακάλυπτους των πολυκατοικιών, ανάμεσα στις πλάκες των πεζοδρομίων, σε σκαλοπάτια, πλάι σε λεύκες και πικροδάφνες. Φυτρώνει και φουντώνει. Εχει πολλές ονομασίες: βρομοκαρυδιά, βρομοκαστανιά, βρομόδεντρο, βρομούσα, βρομοκάτι τέλος πάντων γιατί αν κόψουμε έναν νεαρό βλαστό ή ένα φύλλο του αναδύεται μια δυσάρεστη οσμή. Αείλανθος ο υψηλότατος (Ailanthus altissima) είναι το βαφτιστικό του, όμως κανείς δεν το λέει έτσι. Το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει και τα 20 μέτρα, όμως καθώς υψώνεται κατακόρυφα λογχίζοντας τον ουρανό δεν δημιουργεί ίσκιο για να ξαποστάσει κανείς.Δεν πρόκειται για νέο είδος, όμως τα τελευταία χρόνια και ιδίως φέτος το καλοκαίρι το βλέπουμε παντού. Αρκεί μια χούφτα χώμα, μια μικρή σχισμή στο τσιμέντο ή την άσφαλτο για να ξεφυτρώσει και να γιγαντωθεί. Αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα χωρίς να το πτοούν η ξηρασία, η σκόνη της ασφάλτου, η ρύπανση, ο καύσωνας, οι αέρηδες. Είναι τρομερά ανθεκτικό και, όταν περάσουν ένα-δυο χρόνια, δεν ξεριζώνεται χωρίς εργαλεία.
Το ριζικό του σύστημα έχει χαρακτηριστεί επιθετικό και ικανό να πνίξει άλλα φυτά και να προκαλέσει φθορές στους σωλήνες ύδρευσης. Επιπλέον, το βρομόδεντρο έχει τις ιδιότητες της Λερναίας Υδρας: