Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΔΝΤ: Ανοιχτή η χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Eφικτή παραμένει ακόμη και σήμερα παρά τις καθυστερήσεις η χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στην πρώτη ενημέρωση του χρόνου προς τους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, όσο και για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Όπως διευκρίνισε, το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας, όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4. Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.
Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Ράις, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
kathimerini.gr

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.


Το κάδρο...

«Λύκος στα πρόβατα»

Το σημείο που όφειλε να μην ξεπεράσει 
ο κατ' εξακολούθηση λάτρης των μηνύσεων 
Πάνος Καμένος 
 | EUROKINISSI
Οι διευθυντές των εφημερίδων (πλην ΔΟΛ):  Σεραφείμ Φυντανίδης (Ελευθεροτυπία), Χρήστος Θεοχαράτος (Έθνος), Δημήτρης Μαρούδας (Νίκη), Κώστας Κοντοπάνος (Αυριανή), Κώστας Γερονικολός (Δημοκρατικός Λόγος), Σπύρος Καρατζαφέρης (48 Ώρες) και Κώστας Παπαϊωάννου (Ποντίκι) συνελήφθησαν επί κυβέρνησης Κων/νου Μητσοτάκη (1991) επειδή τόλμησαν να δημοσιεύσουν μία προκήρυξη της 17 Νοέμβρη. Ο Σ. Φυντανίδης συνελήφθη μάλιστα την ώρα που μιλούσε σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό.
Οδηγήθηκαν αμέσως στον Κορυδαλλό διότι δεν άσκησαν το δικαίωμα της έφεσης μετά την αυτόφωρη καταδίκη τους σε φυλάκιση. Εξω από τον Κορυδαλλό έγινε μεγάλη συγκέντρωση επώνυμων και ανώνυμων και σύντομα οι διευθυντές αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ η είδηση υποβαθμίστηκε σε αρκετά ΜΜΕ μεταξύ αυτών και της απολύτως ελεγχόμενης (τότε) από την κυβέρνηση δημόσιας τηλεόρασης.
Η αυταρχική αυτή φίμωση του Τύπου και ο διασυρμός της κυβέρνησης αποτέλεσαν στη συνέχεια ένα καλό παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε νέα κυβερνητική πλειοψηφία και κάθε πολιτικό.
Υπήρξαν έκτοτε και ορισμένα μεμονωμένα ανάλογα «μικρο»επεισόδια μέχρι την σύλληψη το 2016 των δημοσιογράφων που κατηγορήθηκαν για εκβιασμό (Μαυρίκος, Μουσας, Φράγκος), μαύρο χρήμα κλπ. για τους οποίους όμως δεν υπήρξε αντίδραση από ΜΜΕ ή συνδικαλιστικούς φορείς.
Χθες μετά τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ενδεχόμενο εκβιασμό που υπέβαλλε ο Πάνος Καμένος συνελήφθησαν τα δύο στελέχη των πειραϊκών Παραπολιτικών και όπως ήταν φυσικό η σύλληψη αυτή έγινε το πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία και τις εκπομπές ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση των κομμάτων και της ΕΣΗΕΑ. Ο υπ. Αμυνας αντέδρασε σχεδόν βίαια δεδομένου ότι...

Ατόπημα Λεβέντη στο Κυπριακό: Παραβίασε το διπλωματικό απόρρητο και αποκάλυψε τι του είπε ο Τσίπρας για τον Αναστασιάδη (video)

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες και με τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος όμως για ακόμα μια φορά απέδειξε ότι προσεγγίζει την Πολιτική με όρους τηλεοπτικού καφενείου.
Λίγες ώρες μετά, καλεσμένος στα τηλεπεράθυρα του Άκη Παυλόπουλου, ο κ. Λεβέντης παραβίασε κάθε έννοια εμπιστευτικότητας και διπλωματικής σοβαρότητας, παραθέτοντας αναλυτικές πληροφορίες για τα όσα του μετέφερε ο πρωθυπουργός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί μια μορφή εκ περιτροπής προεδρίας (2/3 Ελληνοκύπριος. 1/3 Τουρκοκύπριος) ενώ στη συνέχεια περιέγραψε αναλυτικά και κάποιες υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς!

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, το υπουργείο Εξωτερικών θα είχε διαψεύσει επίσημα τον κ. Λεβέντη και το Μέγαρο Μαξίμου θα είχε δημόσια ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τον καλέσει ξανά σε καμία εμπιστευτική συνάντηση.

Ελπίζω κάτι τέτοιο να συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες, έστω άτυπα. Διαφορετικά, θα μπω στον πειρασμό να πιστέψω ότι ξανά κάποιοι αναζητούν έναν...λαγό που θα τινάξει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα... 

10.1.17
parapolitiki.com

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σέ τίτλους


2. Την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» δείχνει η εργαστηριακή εξέταση ως την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την ένοπλη επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ, που βρισκόταν έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη. Τα τελευταία στοιχεία. 
3. Βαριές σκιές σε συγκεκριμένες πολιτικές περιόδους αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα ρίχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η έως τώρα έρευνα για την υπόθεση Novartis - μια υπόθεση, στην οποία φαίνεται πως κινήθηκε, μέσα σε μια οκταετία, μαύρο χρήμα της τάξης των 4,5 δις ευρώ.
4. Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με το ρωσικό «χάκινγκ». Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Τραμπ περί ισχυρισμών ότι οι Ρώσοι έχουν ροζ βίντεο που «καίει» τον ίδιο. Ο Τραμπ αρχικά έκανε λόγο για «ψεύτικες ειδήσεις» ενώ το Κρεμλίνο αρνήθηκε τις αναφορές. Αργότερα ο Τραμπ έκανε πάντως στροφή παραδεχόμενος ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στους Δημοκρατικούς. 
5. Στις 13 Ιανουαρίου θα δικαστούν για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης και ο αρχισυντάκτης Παναγιώτης Τζένος, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας. 
6. Γέφυρα ενδιάμεσης χρηματοδότησης αναζητούν εναγωνίως οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, προκειμένου να διατηρηθούν οι ελπίδες επιβίωσης του εκδοτικού συγκροτήματος μετά την έναρξη των διαδικασιών πτώχευσης από τις πιστώτριες τράπεζες. Όλο το ρεπορτάζ. 
7. Μια αθέατη αυτοκρατορία, αχανής και οικονομικά πανίσχυρη, απλώνεται παντού γύρω μας. Επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, την πολιτική, ελέγχει κυβερνήσεις και σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας. Είναι η αόρατη αυτοκρατορία των offshore. 
8. Σκληρή αποτίμηση της θητείας Ομπάμα και των ευθυνών του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ κάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του εν όψει της ορκωμοσίας Τραμπ.
9. Επίθεση με προσβλητικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Ρήγα, σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο Νίκος Δένδιας δεν έριξε τους τόνους παρά την παρέμβαση της δημοσιογράφου με τον Πάνο Ρήγα να αποχωρεί από το στούντιο. 
10. «Όχι» στην έκδοση ακόμη δυο Τούρκων στρατιωτών είπε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Συγκεκριμένα εισηγήθηκε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ, καθώς εκεί θα κινδυνεύσουν. 
21:46 | 11 Ιαν. 2017*

Τό "φάρμακο" γιά τό κρύο ...εφευρέθηκε τίς τελευταίες κρύες μέρες!

Εδώ εικονίζεται ο μεγαλοφυής εφευρέτης σέ ειδική -παγκόσμια πρώτη- demonstration πού λόγω τής αντιξοότητας τών συνθηκών έγινε "απουσία κοινού" πλήν, βεβαίως, τού φωτορεπόρτερ!..
Σημείωση "Ν.Μ.": Μέ μιά πρώτη ματιά, πάντως, δημιουργείται αβίαστα η εντύπωση ότι η "πατέντα" στό αμέσως προσεχές διάστημα θά γίνει αντικείμενο διαμάχης -τών πολυεθνικών τού χώρου- καθώς καί "βιομηχανικής κατασκοπείας" πρός όφελος, πάντα, τού καραδοκούντος καί διψούντος γιά υψηλή τεχνολογία σπάταλου καταναλωτικού κοινού...

«Το Brexit μπορεί να ναυαγήσει»... λόγω ευρωκοινοβουλίου


Λονδίνο: Oxford street
Ο Τζόζεφ Μουσκάτ, η κυβέρνηση του οποίου ασκεί την προεδρία των υπουργικών συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τον Ιούνιο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν έχει ξαναδεί τόσο ενωμένα τα κράτη-μέλη της ΕΕ όπως ήταν κατά την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία η οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να αφήνει τη Βρετανία σε καλύτερη θέση από αυτήν που έχει τώρα ως μέλος.
Ο Μουσκάτ, η χώρα του οποίου είναι πρώην αποικία της Βρετανίας και παραδοσιακός σύμμαχος του Λονδίνου στις Βρυξέλλες, είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτή η ενότητα με τις υπόλοιπες 27 χώρες θα καταρρεύσει έως τον Μάρτιο, όταν η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.
Προειδοποίησε, όμως, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου θα βρίσκονται εν τω μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή τους στα μέσα του 2019 όταν θα κληθούν να επικυρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει μεταξύ των κρατών-μελών, θέτει έναν κίνδυνο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
«Θεωρώ πράγματι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ένα Ευρωκοινοβούλιο τις παραμονές των ευρωεκλογών να είναι σε διάθεση να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνολική συμφωνία όσο καλή κι αν θα είναι. Έτσι θα προσέβλεπα σε μια εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου και σε γνώση κάποιων διαπραγματεύσεων».
Το επιχείρημα αυτό έχουν χρησιμοποιήσει και οι ίδιοι οι ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου όταν ασκούν πίεση για έναν πλήρη ρόλο του Σώματος στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία – κάτι για το οποίο τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιστέκονται. Συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να ενημερώνουν τους βουλευτές, όμως οι βουλευτές απογοητεύθηκαν.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος καθόταν δίπλα στον Μουσκάτ, είπε πως η ΕΕ πρέπει να δείξει πως η αποχώρηση της Βρετανίας δεν σημαίνει και το τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Αν θεωρούσαμε πως η περίπτωση του Brexit είναι η αρχή του τέλους, θα κάναμε μεγάλο λάθος», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
tvxs.gr | 11 Ιαν. 2017

Υπ. Οικονομικών Βελγίου: Θα συνεχίσουμε το ελληνικό πρόγραμμα με ή χωρίς το ΔΝΤ


«Ως Eurogroup και ως (σ.σ. οικονομική και) νομισματική ένωση θα πρέπει να προχωρήσουμε οπωσδήποτε. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε οπωσδήποτε», δήλωσε. «Εάν το ΔΝΤ πράγματι επιμείνει σε άλλα θέματα από αυτά που θεωρούμε σημαντικά στο Eurogroup, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού. Δεν θα πρέπει, όμως, να υπάρχει αμφιβολία ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι από κάθε άποψη πολύ επιθυμητή και είναι αποδοτικό να την έχουμε», πρόσθεσε.
Ο Βέλγος υπουργός επέμεινε ότι πιστεύει πως θα βρεθεί μία λύση, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. H επόμενη σύνοδος του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για την 26η Ιανουαρίου, στην οποία, όπως είπε ο Βαν Όβερτβελντ, το θέμα του ελληνικού προγράμματος θα είναι στην ατζέντα.
tvxs.gr 22:35 | 11 Ιαν. 2017

Χορός μαύρου χρήματος στην υπόθεση Novartis


Bαριές σκιές σε συγκεκριμένες πολιτικές περιόδους αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα ρίχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η έως τώρα έρευνα για την υπόθεση Novartis – μια υπόθεση, στην οποία φαίνεται πως κινήθηκε, μέσα σε μια οκταετία, μαύρο χρήμα της τάξης των 4,5 δις ευρώ.Η έρευνα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και σε επίσημη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές και το FBI, με δικαστικές πηγές να θεωρούν εξαιρετικά σημαντικά τα στοιχεία που έχουν δώσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι δύο Ελληνες, πρώην στελέχη της Novartis, που πλέον τελούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.Στο πλαίσιο της έρευνας, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου επισκέφθηκε και συνάντησε και το στέλεχος της Novartis που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει την Πρωτοχρονιά στο Hilton και που, πλέον, νοσηλεύεται σε νευρολογική κλινική.
Αιχμή το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων
Το σημείο των ερευνών στο οποίο εστιάζουν κυρίως οι δικαστικές αρχές είναι το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων – ένα σύστημα, που φαίνεται πως ήταν στημένο έτσι ώστε να διαμορφώνει εξαιρετικά ευνοϊκές, και ακριβές, τιμές για τα φάρμακα τόσο της Novartis όσο και άλλων φαρμακευτικών εταιριών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «στημένο παιχνίδι», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έως τώρα έρευνα προκύπτει πως οι μίζες και το μαύρο χρήμα δινόταν πέραν των γιατρών – Δημοσίου και ιδιωτών – και σε συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και κρατικούς λειτουργούς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, το μαύρο χρήμα διένειμε σε τακτική βάση εταιρία μάρκετινγκ και επικοινωνίας η οποία κινείτο για λογαριασμό της Novartis.
Τα πολιτικά πρόσωπα
Η πιθανή σχέση πολιτικών προσώπων παραμένει επίσης αντικείμενο της έρευνας, καθώς σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία της περιόδου 2006-2014 εντοπίζονται πολιτικές αποφάσεις που...