Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Selfie και... test drive στα άρματα μάχης πριν την παρέλαση

Πόλος έλξης τα τεθωρακισμένα οχήματα για μικρούς και μεγάλου

Πάντα όταν πραγματοποιείται στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, μικροί και μεγάλοι, που βρίσκονται εκείνη την ώρα στο κέντρο της πόλης, δεν χάνουν την ευκαιρία να κοντοσταθούν και να θαυμάσουν τον αριθμό και τον όγκο των δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης, που ζεσταίνουν τις μηχανές τους προτού κατευθυνθούν προς την λεωφόρο Αμαλίας.

Ετσι και την Παρασκευή, πολλοί γονείς πήγαν με τα παιδιά τους στους Στύλους του Ολυμπίου Διός όπου βρίσκονταν τα τεθωρακισμένα οχήματα. Πολλά από τα παιδάκια κρατώντας ελληνικές σημαίες και ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες, φωτογραφήθηκαν πάνω στα άρματα ενώ δεν έλειψαν και άλλοι περαστικοί που εκμεταλλεύτηκαν το εντυπωσαικό «τοπίο» για να βγάλουν μια selfie!

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι αξιωματικοί του στρατού, βοήθησαν άντρες και γυναίκες να ανέβουν σε κάποιο άρμα μάχης και να κάτσουν στη θέση του χειριστή ώστε να πάρουν μια γεύση για το πώς είναι να «οδηγείς» ένα τέτοιο όχημα 
tanea.gr

Οι επιπτώσεις από μιά πιθανή έξοδο τής Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα καί την Ευρ. Ένωση

Τι σημαίνει Brexit για Ελλάδα και Ε.Ε.



REUTERS/TOBY MELVILLE

Αϊτή, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας (Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΑΗ)

Στα χρόνια της Επανάστασης του 21 παράλληλα με τους αγώνες για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, Έλληνες λόγιοι έδιναν την δική τους μάχη για να ενισχύσουν το φιλελληνικό κίνημα. Με όπλο την πέννα τους βομβάρδιζαν με φλογερές επιστολές όσα πρόσωπα είχαν επιρροή στην διεθνή σκηνή και ζητούσαν επίσημη αναγνώριση για την κρατική οντότητα της Ελλάδας. 

ο κ. Ιβέλτ Λεμπρέν

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή είχε ο Αδαμάντιος Κοραής και μάλιστα μετά από μία επιστολή του ήρθε η θερμή ανταπόκριση από μια μακρινή γωνιά της.
Το νεοσύστατο κράτος της Αιτής ήταν η πρώτη χώρα η οποία επισήμως αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας ενώ ακόμα ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο Αγώνας.
Ήταν μια απρόσμενη εκδήλωση συμπαράστασης καθώς η επιστολή με την οποία αναγνωριζόταν η κρατική μας υπόσταση ήταν γεμάτη αναφορές από την ελληνική ιστορία για τα τρόπαια από την ναυμαχία της Σαλαμίνας και τον θρίαμβο στον Μαραθώνα.
Την ιστορία αυτή ανέσυρε από την σκόνη της λήθης ο κ. Ιβέλτ Λεμπρέν ως επίτιμος πρόξενος της Αιτής στην Ελλάδα κατά την διάρκεια μεγάλης ημερίδας για τον Φιλελληνισμό, την οποία διοργάνωσε χθές το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με την αφήγησή του εξιστόρησε την επικοινωνία που ανέπτυξε ο Κοραής με τον πρόεδρο της Αιτής Πιέρ Μπουαγιέ και παρουσίασε την επιστολή συμπαράστασης που έστειλε στους επαναστατημένους Έλληνες.
Όμως και ο ίδιος ο κ. Λεμπρέν είναι συνδεδεμένος με την Ελλάδα, καθώς σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκτοτε ρίζωσε εδώ όπου εργάζεται ως ορθοπαιδικός -χειρουργός.

Αϊτή, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας
Όπως εξηγεί ο κ. Λεμπρέν η Αϊτή (το λεγόμενο Χαΐτιον, σύμφωνα με τα ελληνικά της εποχής) ήταν το πρώτο κράτος που προσέφερε αναγνώριση στην Επανάσταση του '21 και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, όπως προκύπτει από την επιστολή του προέδρου της Ιωάννου Βόγιερ (Jean Pierre Boyer) προς τον Αδαμάντιο Κοραή. Η επιστολή αυτή φέρει ως ημερομηνία την 15 η Ιανουαρίου του 1822 και ήταν η απάντηση του Πιέρ Μπουαγιέ στο αίτημα βοήθειας που είχε στείλει η Ελληνική Επιτροπή στο Παρίσι. Με επιστολή τους οι Α.Κοραής, Κ. Πολυχρονιάδης, Α. Βογορίδης και Χρ. Κλωνάρης ζητούσαν βοήθεια για την Επανάσταση, κατόπιν συστάσεων του Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ και του Επισκόπου Βλαισών Γρηγορίου, ο οποίος είχε επισκεφθεί το νησί της Καραιβικής.
“Ο Κοραής είχε ζητήσει βοήθεια απο την Αιτή η οποία όμως ως μια φτωχή χώρα δεν ήταν δυνατόν να στείλει χρήματα στην Ελλάδα. Όμως ανταποκρίθηκε θερμά με συμβολικό τρόπο” λέει ο επίτιμος πρόξενος και συμπληρώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία είχαν αποσταλεί μερικοί Αιτινοί για να πολεμήσουν μαζί με τους αγωνιστές αλλά είναι αμφίβολο εάν έφτασαν τελικά στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο κ. Ιβέλτ Λεμπρέν γεννήθηκε στην Αιτή αλλά ζεί εδώ και χρόνια μόνιμα στην Ελλάδα. “Ήρθα εδώ για σπουδές μαζί με τα έμαθα την γλώσσα και και τελείωσα το Α.Π.Θ. Είμαστε τρία αδέλφια που σπουδάσαμε εδώ. Στην Αιτή πάντα λέγαμε ότι όποιος θέλει να αποκαλείται επιστήμονας πρέπει να πάει στην Ελλάδα”.
Το γράμμα προς τον Κοραή και τους τρείς άλλους Έλληνες, διασώθηκε, σε ελληνική μετάφραση, στο Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως του φιλικού και αγωνιστή του '21, Ιωάννου Φιλήμονος:
Ελευθερία… Ισότης
Ιωάννης Πέτρου Βόγερ, πρόεδρος του Χαϊτίου, προς τους Πολίτας της Ελλάδος Α. Κοραήν, Κ. Πολυχρονιάδην, Α. Βογορίδην και Κ. Κλωνάρην.
Εις τα Παρίσια
Πριν ή δεχθώμεν την επιστολή υμών, σημειουμένην εκ Παρισίων τη 20η παρελθόντος Αυγούστου, έφθασεν ενταύθα η είδησις της επαναστάσεως των συμπολιτών υμών κατά του δεσποτισμού, του επί τρεις περίπου διαρκέσαντος εκατονταετηρίδας. Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς αναγκασθείσα τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίαν αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε.
Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις, οίτινες, ως οι Ελληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας.
Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου , εσκέφθημεν ίνα συντρέξωμεν τας γενναίας δυνάμεις τούτων, ει μη διά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων, τουλάχιστον διά χρημάτων, ως χρησίμων εσομένων διά προμήθειαν όπλων, ών έχετε ανάγκην. Συμβεβηκότα όμως, επιβαλόντα τη πατρίδι ημών μεγάλην ανάγκην. επησχόλησαν όλον το χρηματικόν, εξ ού η Διοίκησις ηδύνατο καταβάλει μέρος. Σήμερον έτι η επανάστασις, η κατά το ανατολικόν μέρος της νήσου επικρατούσα, υπάρχει νέον προς την εκτέλεσιν αυτού του σκοπού κώλυμα. Επειδή το μέρος όπερ ηνώθη μετά της Δημοκρατίας, ής προεδρεύω, υπάρχει εν μεγίστη ενδεία και προκαλεί δικαίως μεγάλην του ταμείου ημών την δαπάνην. Εάν δ' επέλθωσι κατάλληλοι, ως επιθυμούμεν, αι περιστάσεις, τότε βοηθήσωμεν προς τιμήν ημών τοις τέκνοις της Ελλάδος, όσον δυνηθώμεν.
Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, άς λαός του Χαϊτίου αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών. Οι μεταγενέστεροι Ελληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιοι τοις προγόνοις αυτών αποδεκνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως, ήν επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος. Είθε, τέλος, διά των φρονίμων διατάξεων αυτών μνημονευθώσιν εν τη ιστορία οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων.

Τη 15η Ιανουαρίου 1822 και 19η της Ανεξαρτησίας
ΒΟΓΕΡ
Γιώργος Αποστολίδης
ethnos.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr | 24 Μαρ. 2016

1. Βελγικός Τύπος: Σχεδίαζαν επίθεση στα πυρηνικά του Βελγίου. Αμπντεσλάμ: Δεν ήξερα τίποτα για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. «Φαίνεται ως εισαγόμενη τρομοκρατία, αλλά εκείνοι οι οποίοι διαπράττουν αυτές τις πράξεις γεννήθηκαν στην Ευρώπη, πέρασαν από τα σχολεία μας και έλαβαν ενεργά μέρος στην κοινωνική μας ζωή» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Κλειστό τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Συναγερμός στο Βέλγιο - Έρευνες και για πέμπτο τρομοκράτη. Αλλά και... Ο τρόμος του Βελγίου μπλοκάρει το ευρω - τουρκικό deal.
2. Πέθανε ο «ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ. Δείτε τις μεγαλύτερες στιγμές του σε ένα video, διαβάστε τις... 12 εντολές του για το ποδόσφαιρο και την απίστευτη ατάκα του για τον καρκίνο
3. Ένοχος για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα ο Κάρατζιτς, για εγκλήματα πολέμου αλλά κι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή ήταν η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον οποίο και καταδίκασε σε 40 χρόνια φυλάκισης.
4Σχέσεις Βενιζέλου - Βγενόπουλου αποκαλύπτει επιστολή - φωτιά του Σηφουνάκη προς τη Γεννηματά. Θάψιμο δηλώσεων και μυστικές συναντήσεις. Τι υποστηρίζει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ποιά η αντίδραση του Μαξίμου
5. Έρευνα: Τα γερμανικά ΜΜΕ δεν κάλυψαν αντικειμενικά την ελληνική κρίση. Έρευνα του ιδρύματος Χανς-Μπέκλερ υποστηρίζει ότι η ενημέρωση των γερμανικών ΜΜΕ για την ελληνική οικονομική κρίση συχνά δεν ήταν αντικειμενική και υπήρξε επιφανειακή, ενώ τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν κυρίως με αρνητικό τρόπο. Χαρακτηριστικό ότι στην Bild δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό άρθρο για την ελληνική κυβέρνηση. 
6. Σαράντα χρόνια μετά τη δικτατορία ο Ομπάμα χορεύει αργεντίνικο τάνγκο. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αργεντινή συνέπεσε με τη μαύρη επέτειο. Η επίσκεψη έγινε -μετά την Κούβα- στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ομπάμα για βελτίωση των ψυχρών - έως και «παγωμένων» - διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με τις χώρες της λατινικής Αμερικής.
7Ο συριακός στρατός «μπήκε» στην αρχαία Παλμύρα. Η συριακή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πως κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην Παλμύρα, καθώς ο στρατός, με τη βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προσπαθεί να ανακαταλάβει την ιστορική πόλη από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
8Μόνον πόλεμο έχουν γνωρίσει 87 εκατ. παιδιά στον κόσμο. Στοιχεία της UNICEF δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 1 στα 11 παιδιά, ηλικίας 6 ετών ή μικρότερα, έχουν περάσει την πιο κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου μέσα σε συγκρούσεις.
9. Rolling Stones και «Hola Cuba!»: Η ιστορική συναυλία αύριο στην Αβάνα [ΒΙΝΤΕΟ]
10. To Τvxs προτείνει: Οι τρεις καλύτερες ταινίες της εβδομάδας
* Σκίτσο του Soloup

Πέθανε στα 68 του ο «ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ



«Το ποδόσφαιρο μου έδωσε τα πάντα, το τσιγάρο μου τα πήρε πίσω». Ο Χέντρικ Γιόχαν Κρόιφ, ο Ολλανδός γητευτής της μπάλας και μηχανή των γκολ, μέλος της σπουδαίας ομάδας των «οράνιε» και του μεγάλου Αγιαξ της τριετίας 1971-73, που εφήρμοσε πιο επιτυχημένα το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που οραματίστηκε ο Άγγλος προπονητής, Τζακ Ρέινολντς, έφυγε από τη ζωή ύστερα από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 68 ετών στη Βαρκελώνη.
Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» ως παίκτης κατέκτησε με τον Άγιαξ το πρωτάθλημα Ολλανδίας οκτώ φορές (1966, 1967, 1968, 1970, 1972, 1973, 1982, 1983), πέντε κύπελλα (1967, 1970, 1971, 1972, 1983), τρία κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης(1971, 1972, 1973), δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ (1972, 1973), ένα Διηπειρωτικό (1972), με τη Μπαρτσελόνα, ένα πρωτάθλημα Ισπανίας (1974) κι ένα Κύπελλο (1978), ενώ με τη Φέγενορντ, ένα πρωτάθλημα Ολλανδίας (1984) κι ένα κύπελλο (1984). Δύο χρόνια μετά ακολούθησε το δρόμο της προπονητικής από τον Αγιαξ με τον οποίο κατέκτησε το κύπελλο Κυπελλούχων (1987). Με τη Μπαρτσελόνα πανηγύρισε ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1992), τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας (1991, 1992, 1993, 1994), ένα κύπελλο (1990), τρία Σούπερ Καπ (1991, 1992, 1993) κι ένα κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1989).
Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε µανιώδης καπνιστής. Στην αρχή της καριέρας του, πιτσιρικάς ακόµα, προσπαθούσε να είναι διακριτικός. Ο συµπαίκτης του στον Αγιαξ Σγιάακ Σβαρτ διηγούνταν ότι µια µέρα ο Ρίνους Μίχελς, προπονητής της οµάδας τότε, είδε από µακριά τον Κρόιφ να καπνίζει και πλησίασε για να τον επιπλήξει. Ο νεαρός Γιόχαν προσπάθησε να κρύψει το τσιγάρο στην τσέπη του, µε αποτέλεσµα να κάψει τα δάχτυλά του! Οσο βέβαια εξελισσόταν σε σπουδαίο σταρ, άρχισε να καπνίζει δηµόσια (περισσότερα από 20 τσιγάρα τη µέρα), χωρίς να κρύβεται από κανέναν. Είχε µάλιστα καθιερώσει µια ρουτίνα για τους αγώνες, ανάβοντας ένα τσιγάρο στη φυσούνα κατά τη διάρκεια του ηµιχρόνου και ένα δεύτερο µετά το φινάλε κάθε µατς, στα αποδυτήρια.
Ακολούθως, στην προπονητική του καριέρα ήταν παγιωµένη η συνήθεια του τσιγάρου στον πάγκο κατά τη διάρκεια του αγώνα - τα τελευταία χρόνια, έπειτα από οδηγία της UEFA, το κάπνισµα στους αγωνιστικούς χώρους απαγορεύεται ρητά. Βέβαια, έχει να καπνίσει 24 χρόνια. Το έκοψε οριστικά το 1991 («µου είπαν ότι διαφορετικά θα πεθάνω», είχε πει τότε), µετά το έµφραγµα που υπέστη και την τετράωρη επέµβαση διπλού bypass που ακολούθησε.
από kathimerini.gr