Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΣΚΑΝΕ ΕΞΙ ΒΑΡΕΛΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...


 
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να διέγνωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να έλθει σε πολιτική συμφωνία μαζί του προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, όμως πριν ακόμη σβήσει ο απόηχος των δηλώσεών του ήρθε, από τη Ρίγα της Λετονίας, η απόφαση του Γιούρογκρουπ για να τον διαψεύσει.
Έκτακτο Γιουρογκρούπ, την ερχόμενη Πέμπτη, για να εγκρίνει μια ενδιάμεση, μέχρι τον Ιούνιο, συμφωνία δεν θα υπάρξει. Και δεν θα υπάρξει επειδή όπως,για μια ακόμη φορά, διαπίστωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχει επιτευχθεί, με ευθύνη της ελληνικής κυβερνήσεως, η αναγκαία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι εταίροι-δανειστές μας επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους ότι προαπαιτούμενο της οποιασδήποτε νέας συμφωνίας είναι η θετική αξιολόγηση, εκ μέρους των Θεσμών, του υφιστάμενου Προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Με απλά λόγια, χρήματα γιόκ. Ούτε τα 1,9 δισ. ευρώ που οφείλει η ΕΚΤ θα λάβει η χώρα ούτε εκταμίευση κάποιου άλλου μέρους της εκκρεμούσης δόσης των 7,2 δισ. θα υπάρξει αν δεν δεν κατατεθεί και εγκριθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που απαιτούνται για να καλυφθεί, με αξιόπιστο τρόπο, οι δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές "τρύπες" που υπάρχουν και οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, συνεχώς διευρύνονται.
Βεβαίως, η καγκελάριος της Γερμανίας μπορεί να δήλωσε πως "θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα" όμως αυτό "τα πάντα" της Μέρκελ κακώς το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου το μετέφρασε ως σήμα της καγκελαρίου στους Θεσμούς να κάνουν τα στραβά μάτια. Αποτελούσε μια ακόμη δήλωση βουλήσεως ότι θέλει και αυτή η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Και φυσικά μια έκφραση ευχαριστίας προς τον Τσίπρα επειδή αυτός μεταξύ άλλων συμφώνησε, όπως λέγεται, να δοθούν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στους Γερμανούς. Όπως η ίδια εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό η επιτυχής ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να συζητηθεί μια συμφωνία πακέτο, που θα περιλαμβάνει δηλαδή και την αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτή θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, εφόσον βεβαίως μέχρι τότε όλα εξελιχθούν ομαλά ή δεν υπάρξει, όπερ και το πιθανότερο, κάποιο "ατύχημα". Η φράση της Μέρκελ "θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα" είναι μισή καθώς το συμπλήρωμά της είναι "...εφόσον βεβαίως η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει".
Η εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της Αθήνας είναι το καλύτερο χαρτί στα χέρια του Βερολίνου στο "πόκερ θανάτου" που παίζεται, εδώ και τρεις μήνες, μεταξύ Βαρουφάκη και Σόιμπλε. Μάλιστα τις αμέσως προσεχείς ημέρες η ασφυξία της χώρας θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη καθώς το υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σ' έναν απίστευτο αγώνα δρόμου προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των μισθών και κυρίως των συντάξεων του ΙΚΑ. Την Πέμπτη 23 Απριλίου στα ταμεία του ΙΚΑ υπήρχαν μόνον 143 εκατ. ευρώ όταν για τις συντάξεις Απριλίου χρειάζεται 893,6 εκατ. Οι ιθύνοντες θεωρούν πως τελικά τα χρήματα θα βρεθούν όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το ίδιο θα συμβεί και για το μήνα Μάιο. Σημειώνουμε πως το ΙΚΑ δεν έχει πληρώσει και τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, με τις συσσωρευμένες οφειλές να ανέρχονται στα 498.744.254 ευρώ, από τις οποίες τα 210.167.961 εκατ. είναι οφειλές του πρώτου τριμήνου του 2015. Αντίστοιχα προβλήματα, ενδεχομένως και πιο οξυμμένα, εμφανίζονται σε σειρά άλλων εταιρειών, οργανισμών και ιδρυμάτων του Δημοσίου.
Ο εσωτερικός δανεισμός και η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο δεν οδηγεί σε Grexit όμως σε συνδυασμό με την ιδιότυπη υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των ΟΤΑ και άλλων φορέων του δημοσίου που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, δείχνει ανάγλυφα τη δραματική εικόνα στην οποίαν έχει περιέλθει το ελληνικό κράτος. Εικόνα η οποία αντανακλάται και στην κυβέρνηση, η οποία, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε κατά το παρελθόν, αναγκάζεται τώρα και αυτή να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), κάτι που προκαλεί ένταση στο Κοινοβούλιο, αλλά και δυσθυμία στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και οι εξηγήσεις αλλά και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα, μπορεί να διασφάλισε την υπερψήφιση της ΠΝΠ όμως δεν εκτόνωσε τη δυσαρέσκεια που έχει εμφιλοχωρήσει στο κυβερνητικό στράτόπεδο. Δυσαρέσκεια η οποία επιτείνεται από τον άγαρμπο έως και ακατανόητο τρόπο με τον οποίον ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής προσπαθεί, νομοθετώντας, να διορθώσει τα κακώς κείμενα στο ποδόσφαιρο. Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ γίνονται καθημερινά δέκτες παραπόνων ένεκα της προοπτικής να αποβληθούν από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις οι ελληνικές ομάδες όλων των κατηγοριών και τα συμπαραμαρτούντα αυτής της εξέλιξης. Το πιθανότερο είναι το αθλητικό νομοσχέδιο να αλλάξει γιατί διαφορετικά, όπως μας λέει υπουργός, "η κυβέρνηση δεν θα πέσει από τη Μέρκελ και τις Βρυξέλες, αλλά από τον Κοντονή και το Καραϊσκάκη".

Αν λοιπόν το ασφυκτικό οικονομικό πρόβλημα είναι το πρώτο "βαρελότο" που κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια του Τσίπρα και το αθλητικό το δεύτερο, υπάρχουν ακόμη άλλα τρία που κινδυνεύσουν, αν εκραγούν, να τραυματίσουν σοβαρά την κυβέρνηση. Το ένα, το μεταναστευτικό, ήδη έχει πυροδοτηθεί και αν δεν ελεγχθεί, όχι φυσικά με τον ακτιβίστικο τρόπο της αρμοδίας υπουργού Χριστοδουλοπούλου, μπορεί να κατακάψει ολόκληρη τη χώρα. Το δεύτερο, που επίσης μπορεί να κατακάψει τη χώρα και ιδίως τα αστικά της κέντρα είναι η ανεξέλεγκτη δράση, με μολότοφ και καταλήψεις, του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου. Μπορεί με την ψήφιση του νόμου για τις φυλακές να έχει εκτονωθεί η ένταση όμως εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και νέα έκρηξη. Ο τρόπος που η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τα θέματα δημόσιας τάξης και τρομοκρατίας είναι κρίσιμος καθώς, όπως έδειξαν οι ανακοινώσεις του αμερικανικού Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και του βρετανικού φόρεϊν όφις, διαπλέκεται και με θέματα διεθνούς διπλωματίας.
Το πέμπτο "βαρελότο" είναι το κομματικό. Ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να βαδίσει, όπως έχει αποφασίσει, το δρόμο του ρεαλισμού και του συμβιβασμού, έχει ανάγκη στηριγμάτων και συμμαχιών. Οι αντιστάσεις γι' αυτή τη στροφή είναι σημαντικές και στην Κουμουνδούρου και στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Προσπαθεί λοιπόν να δημιουργήσει μια νέα κομματική πλειοψηφία που θα τον στηρίξει στο δρόμο του ρεαλισμού που έχει επιλέξει. Η "Αριστερή Ενότητα" στην οποίαν στηρίχθηκε μέχρι τις εκλογές έχει διασπαστεί. Τώρα ένα τμήμα της μαζί με την "Πλατφόρμα 2010" (Παπαδημούλης, Δούρου, Μπαλάφας κ.α) συν κάποιους από τους "53" του Τσακαλώτου, τους "τριαντάρηδες" (Μπουρνούς, Ηλιόπουλος κ.α. τους οποίους ελέγχει ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Κορωνάκης) και φυσικά το υπουργικό και κυβερνητικό πυροβολικό (Σταθάκης, Σκουρλέτης, Παππάς, Φλαμπουράρης, Φίλης, Πουλάκης, Μπασκόζος κ.α.) θα επιχειρήσουν το αργότερο έως τις 24 Μαΐου να δημιουργήσουν την "Ενωτική Κίνηση", η οποία, όπως μας λέει εις εκ των πρωταγωνιστών της, "θα στηρίξει την κυβέρνηση να βαδίσει το δρόμο του ρεαλισμού προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και σε ευρωπαϊκή τροχιά και τον Αλέξη Τσίπρα να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σ' ένα μαζικό κόμμα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας που θα σφραγίσει, για πολλά χρόνια, τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις".
Στα ως άνω πέντε "βαρελότα" θα πρέπει όμως να προσθέσουμε κι άλλο ένα: 
το κοινωνικό. Προσώρας οι πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε στις εκλογές. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει, λίαν συντόμως, να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές τότε η οικονομία της χώρας θα εκθεμελιωθεί και το κοινωνικό κράτος θα μετατραπεί σε ερειπιώνα λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να ανταποκριθεί σε βασικές της υποχρεώσεις που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την απονομή δικαιοσύνης και την ασφάλεια των πολιτών. Το κλίμα, ως είναι φυσικό, θα μεταστραφεί και οι αντιδράσεις θα είναι οξύτατες. Στην περίπτωση αυτή, και προκειμένου να αποφευχθούν φυγόκεντρες και ακραίες καταστάσεις, το πιθανότερο είναι στο πολιτικό σύστημα να αναπτυχθούν, και για λόγους αυτοπροστασίας, κεντρομόλες τάσεις, στις οποίες όμως ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επείγει λοιπόν ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει οριστικά προς τα που θέλει να στρίψει το καράβι. Και να το στρίψει. Αμέσως και όσο είναι καιρός...
matrix24.gr

Οργισμένη η κυβέρνηση με το συγκρότημα Λαμπράκη

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που «άναψε φωτιές»

Η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να έχει «ειδοποιήσει» δημάρχους και περιφερειάρχες, προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των ΟΤΑ.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζουν ότι για το εν λόγω θέμα ενημερώθηκαν επίσημα και συντεταγμένα τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) τόσο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα  όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς καμία διάκριση σε «ημετέρους» και μη.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε τους φίλα προσκείμενους αιρετούς της αυτοδιοίκησης για να τακτοποιήσουν τα οικονομικά του δικού τους δήμου ή περιφέρειας, ώστε να αποφύγουν τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διασπορά ανακριβειών και για σκόπιμη παραπληροφόρηση και προκαλούν όποιον έχει σχετικά στοιχεία για έστω έναν δήμαρχο ή περιφερειάρχη να τα παρουσιάσει. «Όσο κι αν μερικοί αρνούνται να το πιστέψουν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Σε ό,τι μας αφορά, η κυβέρνηση δεν παίζει εν ου παικτοίς», καταλήγουν.
matrix24.gr

Νέα αναφορά Τσίπρα σε δημοψήφισμα...


Δεύτερη αναφορά σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε λίγες ώρες, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην...
τετράωρη συνεδρίαση των δύο οργάνων, ο πρωθυπουργός θέλησε να ενημερώσει αναλυτικά τα στελέχη του κόμματός του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αυτό έκανε, επιμένοντας ότι στόχος είναι ο «έντιμος συμβιβασμός» με τους εταίρους. 

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος ότι εντός των επόμενων ημερών, θα καταλήξουμε σε συμφωνία, υποστήριξε όμως ότι αν αυτή είναι εκτός των ορίων που του θέτει η λαϊκή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον λόγο θα έχει ο λαός. 

«Είμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι ο έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι οδεύουμε προς συμφωνία με τους εταίρους. «Αν και εφόσον η συμφωνία που θα μας προτείνουν όμως, δεν είναι εντός των ορίων που θέτει η λαϊκή εντολή που έχουμε, τότε θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού», είπε, αναφερόμενος εκ νέου σε δημοψήφισμα. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προσφύγει σε κάτι τέτοιο...
real.gr

Ανακαλείται τριμμένη καρύδα με σαλμονέλα...


Ανακαλείται τριμμένη καρύδα με σαλμονέλα από τα Carrefour – Μαρινόπουλος - MediaΤριμμένη καρύδα στην οποία ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella spp ανακαλεί η εταιρεία...
ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία "Καρύδα Τριμμένη CRF", προέλευσης Ινδίας, σε συσκευασία 200g, με αριθμούς παρτίδας L151209 και L151212, που παρασκευάζεται για λογαριασμό της εταιρείας "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε." (Αγ. Δημητρίου 63, Άλιμος), ενώ οι έλεγχοι από πλευράς ΕΦΕΤ είναι σε εξέλιξη.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν...
undefined
topontiki.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (28.04.15)



Νεπάλ: Αυξάνεται ο τραγικός αριθμός των νεκρών...


Πάνω από 4.000 τα θύματα του σεισμού...
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ο οποίος έπληξε το Νεπάλ ανέρχεται σε...
4.310 νεκρούς, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Κατμαντού. 
Εξάλλου οι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή φθάνουν τους 7.953, όπως διευκρίνισε ο Λάκσμι Πράσαντ Ντακάλ.
Στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με το Νεπάλ, όπου η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση επίσης προκάλεσε καταστροφές, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά περίπου 100 νεκρούς, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ...

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο...


...για επίσπευση της συμφωνίας...
Νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσμοθετούνται οι βασικές μεταρρυθμίσεις που...
θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα.
Με το πολυνομοσχέδιο θα κωδικοποιούνται οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της "λίστας Βαρουφάκη" στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. 
Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά και στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα "κόκκινα" δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Στα φορολογικά, στις διατάξεις του σ/ν θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.
Η προώθηση του νομοσχεδίου θα αποτελέσει το έναυσμά της κυβέρνησης να ισχυριστεί ότι πλέον δεν διαπραγματεύεται «στον αέρα» αλλά με βάση συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές. 
Αποχωρώντας από την σύσκεψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα κ. Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η ομάδα δημιουργήθηκε για να δίνει άμεσα λύση σε βασικά αλλά και επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου και ίσως πριν τελειώσει και ο Απρίλιος.
Στη σύσκεψη, εκτός του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, και του κ. Δραγασάκης, συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.
Στο μεταξύ, με μικρή καθυστέρηση ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η διαπραγμάτευση οικονομικού επιτελείου με την Ομάδα των Βρυξελλών όπου θα τεθεί υπόψιν και το νομοσχέδιο που θέλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση...
Τάσος Δασόπουλος
real.gr

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καί τό ξήλωμα τού πουλόβερ


Εντείνονται και πάλι τις τελευταίες ημέρες οι προσωπικές επιθέσεις στον υπουργό Οικονομικών, εντός κι εκτός της χώρας.
undefined

 του Μέτοικου
Σε ένα έξαλλο κρεσέντο προσβολών και ύβρεων, στελέχη της αντιπολίτευσης, μέρος των συναδέλφων του στο Eurogroup της Ρίγας και τα φερέφωνα τους στα media, απαιτούν – οι ξένοι έμμεσα, οι ντόπιοι άμεσα – την αποπομπή του Γιάννη Βαρουφάκη. 
Απ' όσο γνωρίζω υπάρχουν 3 μόνον θεμιτοί λόγοι για να απομακρύνει ο πρωθυπουργός έναν υπουργό που ο ίδιος επέλεξε:
  1. Να κριθεί υπεύθυνος για χάραξη εσφαλμένης πολιτικής στον τομέα αρμοδιότητας του
  2. Να κριθεί ανεπαρκής στην εφαρμογή της κοινά συμπεφωνημένης κυβερνητικής πολιτικής
  3. Να έχει εμπλακεί σε αθέμιτες, σκανδαλώδεις δραστηριότητες

Δεδομένο είναι ότι στην περίπτωση που εξετάζουμε δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω. Αντίθετα, καθίσταται φανερό πως την απομάκρυνση του Βαρουφάκη ζητούν ακριβώς εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την σταθερή του στάση κατά την διαπραγμάτευση, την σθεναρή υπεράσπιση δηλαδή των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Κι αυτοί κυρίως είναι οι αλλοδαποί πραιτοριανοί του Wolfgang Schaeuble και οι losers της ελληνικής πολιτικής σκηνής. 

Οι πρώτοι έχουν πράγματι κουραστεί να ακούν συγκροτημένα, αναλυτικά και εύλογα επιχειρήματα, για σειρά ζητημάτων που ελλείψει πειστικών απαντήσεων από την πλευρά τους, οι ίδιοι έχουν εκχωρήσει την επίλυση τους στο 'δίκαιο του ισχυρού (αφεντικού τους)'. Και σ' ένα πολιτικό προσωπικό αυτού του επιπέδου φαίνεται αδιανόητο έως θρασύ, να μην συμμορφώνεται ο χαμογελαστός, χρεωμένος Έλληνας, για όσα ήδη απεφάνθη ο βλοσυρός νταβατζής της Ευρώπης. 
Την δόξα των μνημονιακών poulains που περιφέρονται στους σταύλους της διαπλοκής κραυγάζοντας εναντίον της κυβέρνησης, ζήλεψαν πρόσφατα δυο διαχρονικοί losers κι αποφάσισαν να μπουν δυνατά στο παιχνίδι. Πάλαι ποτέ δελφίνοι και οι δυο, εκείνος του ΠΑΣΟΚ εκείνη της ΝΔ, είδαν πρωθυπουργικά βαγόνια να έρχονται και να φεύγουν, επιχείρησαν κάποτε την ίδρυση δικών τους πολιτικών σχημάτων, και τελικά επέστρεψαν στα κομματικά μαντριά υπό την εξουσία τσομπαναρέων τους οποίους ελάχιστα υπολήπτονταν και αντί ευτελούς ανταμοιβής. Αυτοί λοιπόν σήκωσαν τώρα το αντι-Βαρουφάκειο λάβαρο, εξαπολύοντας υβριστικές επιθέσεις σε ό,τι ακριβώς τους λείπει περισσότερο· το θάρρος και την αξιοπρέπεια. Θλιβεροί όσο και αναμενόμενοι. 
Δεν γνωρίζω προσωπικά τον Γιάννη Βαρουφάκη, αν και παρακολουθώ τις δημόσιες παρεμβάσεις του εδώ και χρόνια. Είχα την εντύπωση πως είναι ευφυής, συγκροτημένος, ευθύς, πληθωρικός, αντισυμβατικός αλλά ιδιαίτερα ευγενής. Στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας επιβεβαίωσα τα παραπάνω και διαπίστωσα πως διαθέτει ένα ακόμη χαρακτηριστικό, σπανιότατο για την ράτσα μας. Είναι cool κατά κυριολεξία, διατηρεί την ψυχραιμία και την ευπρέπεια του σε δύσκολες συνθήκες, εκεί όπου τα αλαλάζοντα κύμβαλα στη βουλή και στα κανάλια, θα είχαν εκραγεί ή/και καταρρεύσει. Γιατί η αλήθεια είναι πως δύσκολα άνθρωπος θα μπορούσε να αντέξει ψυχικά την αντιμετώπιση που του επιφυλάσσουν οι κομπάζοντες εχθροί του, χωρίς να γονατίσει ή να χειροδικήσει. Ο ίδιος ωστόσο, ως εκ της θέσεως του οφείλει και με αγνώστου άσκησης νευρικό σύστημα, επιδεικνύει πρωτοφανή αυτοέλεγχο παραδίδοντας μαθήματα πολιτικού ήθους. 
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Στους τρεις αυτούς μήνες ο υπουργός Οικονομικών δεν ακολούθησε προσωπική πολιτική. Όσοι από τους χειρισμούς του αποδειχθούν τελικά σωστοί ή λανθασμένοι, αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Αυτό το γνωρίζουν καλά και όσοι ζητούν την εκπαραθύρωση του. Γιατί εκείνο που στην πραγματικότητα επιδιώκουν δεν είναι απλά να φύγει από την μέση το "εμπόδιο Βαρουφάκης". Το ζητούμενο δεν είναι καν η τοποθέτηση ενός πιο ευέλικτου προσώπου, αφού έτσι κι αλλιώς αντιλαμβάνονται ότι κανένα μέλος αυτής της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους αδιαπραγμάτευτους μνημονιακούς τους όρους. 
Η προφανής επιδίωξη των δανειστών και των εγχώριων φερέφωνων τους είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους, μέσω της ακύρωσης ενός από τα λίγα πια θεσμικά δικαιώματα που απέμειναν στον Έλληνα πρωθυπουργό: να επιλέγει ελεύθερα τους υπουργούς του. Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος και διατηρώντας στη θέση του τον Γιάννη Βαρουφάκη, κάνει το αυτονόητο. Αρνείται να ενδώσει στο "ξήλωμα του πουλόβερ". Με όση προπέτεια κι αν του το ζητούν οι κοστουμαρισμένοι εκπρόσωποι των ευρωπαίων 'εταίρων' και όση απελπισία κι αν εκφράζουν οι υστερικές κραυγές εκείνων που ο Ελληνικός λαός άφησε πολιτικά ξεβράκωτους στις εκλογές της 25η Ιανουαρίου. 
Στο κάτω-κάτω και εν όψει του επερχομένου θέρους, πουλόβερ, πουκάμισο ή γυμνόστερνοι, η απόφαση ας είναι αποκλειστικά δική μας, χωρίς καθόλου φόβο αλλά με δικαιολογημένο πάθος. 
 thepressproject.gr

Η συμφωνία τώρα είναι μονόδρομος!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ 
 Οταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, η εσωτερική υποτίμηση περίπου ολοκληρωνόταν. Κάπου, άλλωστε, θα φρέναρε, αφού προηγήθηκε 25% κατάρρευση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων 40% σε μέσο όρο – με το εισόδημα ενός εκατομμυρίου συμπολιτών μας, νέων ανέργων, να μηδενίζεται. Το «Μνημόνιο» με την έννοια ενός προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης πρακτικά είχε λήξει.

Ποιο ήταν το ζητούμενο; Η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους, που θα είχε δύο κεντρικά στοιχεία: Αμεσο, η εξασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση των δομών ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, αναστροφή της ύφεσης, ανάπτυξη. Δεύτερο, η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους ώστε να σμικρύνουν τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και να καταστεί εφικτή η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς νέα ελλείμματα. Το ζητούμενο δεν μπορούσε να ήταν η αποφυγή κάθε επώδυνου μέτρου. Αφενός γιατί ορισμένα επώδυνα (για αρκετούς...) μέτρα είναι αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης (π.χ., η αντι-πελατειακή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο...), αφετέρου διότι σε μια διαπραγμάτευση με το σημερινό ευρωπαϊκό κατεστημένο αναπόφευκτα θα κάνεις και, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές, υποχωρήσεις. Αλλά το θέμα δεν είναι κάθε δέντρο ξεχωριστά, είναι το δάσος – το συνολικό πακέτο.

Το θέμα είναι και ήταν συνολικά η νέα συμφωνία να ευνοεί ή να επιτρέπει την εφαρμογή ενός νέου μείγματος πολιτικής. Που θα προωθεί στην πράξη τη γενική κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της προσέλκυσης ξένων μακροπρόθεσμων ιδιωτικών κεφαλαίων, της επέκτασης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που θα αναχαιτίζει την καταστροφή υπαρχουσών θέσεων εργασίας και θα ευνοεί τη δημιουργία νέων. Μια πολιτικής με αιχμή την αύξηση της απασχόλησης.

Προς τούτο, λογικό ήταν να κερδίσουμε τον χρόνο: Να ζητήσουμε ευθέως μια παράταση του προγράμματος, να επισπεύσουμε μια πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση με αριθμούς/μέτρα, να κλείσουμε συμφωνία που θα αποκαθιστά την ασφάλεια εντός της Ευρωζώνης – άνευ της οποίας η ύφεση και η λιτότητα θα προελαύνουν. Εγινε το αντίθετο: Θυσιάστηκε χρόνος στον βωμό της υποκρισίας λεκτικών εφευρημάτων, ραντεβού σε Παρίσι, Βρυξέλλες και σε ξενοδοχεία, των ερμαφρόδιτων διατυπώσεων και των ανόητων λεονταρισμών.

Ακολουθήθηκε λανθασμένη στρατηγική. Αντί να επισπεύδουμε τις εξελίξεις, χάναμε χρόνο. Αντί να διαπραγματευθούμε όταν ακόμα δεν ξύναμε τον πάτο των δημόσιων και άλλων ταμείων, φτάσαμε να μπαίνουμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση μόνο όταν η χώρα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, με άδεια ταμεία. Αποδυναμωμένη οικονομικά, κοινωνικά. Με την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και της διεθνούς κοινότητας προς την Ελλάδα στο ναδίρ – με κόστος που θα υποχρεωθούμε να πληρώσουμε όχι μόνο τώρα, αλλά και αύριο, τον Ιούνιο, στη διαπραγμάτευση του νέου Προγράμματος.

Και τώρα, τι; Συμφωνία, με τους καλύτερους όρους, αλλά πάντως συμφωνία με τους εταίρους μας, τώρα!

Πρώτον, διότι αν δεν σταθεροποιηθεί οριστικά η θέση μας στην Ευρωζώνη, η οικονομία θα βυθίζεται στην ύφεση και η ανεργία θα αυξηθεί. Κι έτσι, με βροντερά συνθήματα εναντίον της η λιτότητα θα διευρύνεται, και με δικανικούς εθνικής αδιαλλαξίας τα ταμεία θα χάσκουν άδεια και η Ελλάδα θα απομένει με απλωμένο το χέρι. Η ανάπτυξη προϋποθέτει άμεση και οριστική άρση της αβεβαιότητας όσον αφορά τη θέση της χώρας εντός της Ευρωζώνης.

Δεύτερον, διότι μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένας σταθερός συμβιβασμός μαζί τους είναι απολύτως αναγκαίος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να επιδιωχθεί το μείζον: Να αντιμετωπισθούν οι εσωτερικές αιτίες της κρίσης που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Να ανοίξει ο δρόμος για να ανατραπεί το καθεστώς της κλεπτοκρατίας, της διαφθοράς, της ανομίας, να τσακιστεί το κράτος των πελατών. Ολα αυτά, δηλαδή, που μας έσυραν στο σημερινό σημείο.

Η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας είναι μονόδρομος.

Η μη επίτευξη συμφωνίας θα πυροδοτούσε ένα απίστευτο ντόμινο κατάρρευσης σε χρόνο-ρεκόρ. Κατάρρευσης των τραπεζών από ένα πολύ άγριο κύμα φυγής των καταθέσεων, κατάρρευσης της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων και επιβολής ελέγχων στη διακίνησή τους και στην ανάληψη των καταθέσεων, πλήρους εξαφάνισης των τελευταίων ιχνοστοιχείων εμπιστοσύνης, κατακερματισμού της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και κατάρρευσης της ίδιας της κυβέρνησης.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ας μην κουράζονται στο Μέγαρο Μαξίμου να επεξεργάζονται επιχειρηματολογίες και τακτικές για πρόκληση εκλογών. Είναι εκ του περισσού. Γιατί οι εκλογές θα διεξαχθούν αναπόφευκτα, είτε θέλουν είτε δεν θέλουν. Και η λαϊκή ετυμηγορία, σε εκείνο το κλίμα γενικής κατάρρευσης και πραγματικού φόβου, θα είναι αισθητά έως πάρα πολύ διαφορετική από αυτήν που φαντασιώνονται όταν βλέπουν τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σήμερα...

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
26/4/2015

Ν. Βούτσης: Ανάγκη τομής στον χώρο των μέσων ενημέρωσης...


Την ανάγκη να υπάρξει μία τομή στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το...
νομοσχέδιο με το οποίο θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.
Μάλιστα ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως υπάρχει ασυμβίβαστο στο θέμα της DIGEA, ενώ αναφέρθηκε και στον βασικό μέτοχο λέγοντας πως «είναι ανοιχτό θέμα δεν μπορούμε να το βάζουμε κάτω από το τραπέζι».
«Κλασσικό ασυμβίβαστο των καναλαρχών, ο πάροχος να αποτελείται από τους πέντε οι οποίοι παίρνουν το φάσμα από τον εαυτό τους; Είναι διαπλοκή πατεντάτη του πολιτικού συστήματος», υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης αναφερόμενος στο ότι στην ψηφιακή πλατφόρμα οι πάροχοι προγράμματος (δηλαδή τα ιδιωτικά κανάλια) είναι και οι πάροχοι δικτύου μέσω της DIGEA την οποία δημιούργησαν τα ιδιωτικά κανάλια.
Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε και στην «καθιερωμένη» τροπολογία που ερχόταν κάθε 31-12 και αφορούσε την μη είσπραξη του φόρου επί του τζίρου των διαφημίσεων των τρηλεοπτικών καναλιών, η οποία είναι γνωστή ως ο «αναβαλλόμενος φόρος».
Υπενθύμισε ακόμη ο Υπουργός ότι το ΕΣΡ «έβγαζε αποφάσεις για κάτι τηλεοπτικά παιγνίδια και ερχόταν η πολιτική τάξη δύο μήνες πριν τις εκλογές και διέγραφε τα πρόστιμα, δηλαδή έβαζε μπόνους γι’ αυτά».
«Δεν τα βάζω ούτε με τον κ. Ψυχάρη, ούτε με τον κ. Μπόμπολα ούτε με τον κ. Βαρδινογιάννη ότι η πολιτική έγινε όμηρος και θεραπαινίδα των μεγαλακαναλαρχών. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Εδώ όμως είναι η ευθύνη», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών και είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν πρωτοπήγαινα στα κανάλια και έβλεπα τους πολιτικούς υπουργούς και μεγαλοστελέχη να τους πιάνουν το μαγουλάκι και όχι μόνο, σαν να είναι άνθρωποι που τους είχαν ζητήσει χάρες, να τους βγάζουν και βρισκόντουσαν σε μια θέση συνεργασίας, μην πω και υποτέλειας».
«Αυτή η πολιτική τάξη και αυτό το πολιτικό σύστημα δεν δώσανε δείγματα και αξίες και σεβασμό ως πρόσωπα και ως κόμματα προς τα ιδιωτικά κανάλια. Αντίθετα με νομοθετικές ρυθμίσεις επαναλαμβανόμενα φερόντουσαν ως θεραπαινίδες σε αυτό το σύστημα», τόνισε...
naftemporiki.gr