Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Eκδήλωση στό Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί»

«H νεολαία που καινοτομεί»

REUTERS/YUYA SHINO
Έλληνες και Γάλλοι «προοδευτικοί επιχειρηματίες» θα παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων, «Η νεολαία που καινοτομεί».
«Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα έχει τη χαρά για πρώτη φορά να φιλοξενήσει  στην Ελλάδα τον YAK, τον δημιουργό του εικονικού Πρέσβη των Ηνωμένων Εθνών, του Elyx. Στη συνέχεια, ο Jean-Pierre Goux, πεπεισμένος ότι το overview effect μπορεί να μεταφέρει τη συνείδησή μας σε ένα ανώτερο επίπεδο, μας προσκαλεί, χωρίς να πάμε στο διάστημα,  να υποστούμε αυτό το ψυχολογικό σοκ και, κατά συνέπεια, να αλλάξουμε στάση ζωής. Η Στεφανία Ξυδιά θα παρουσιάσει τη συμβολή της στην Place Indentity για να ενθαρρύνει τους πολίτες να δραστηριοποιούνται βελτιώνοντας τη ζωή τους στην πόλη. Η εισήγησή της θα αφορά κυρίως το πρότζεκτ «Συν-Οικία Πιττάκη», χάρη στο οποίο ομόρφυνε ένα κεντρικό σημείο της πόλης και έτσι επιλύθηκε ένα πρόβλημα της συνοικίας», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, από τις 19:00 έως τις 22:00.

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016
naftemporiki.gr

Μαξίμου κατά Μητσοτάκη...

Να απαντήσει για μέτρα-συλλογικές διαπραγματεύσεις...
maximou
Δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου, κατηγορώντας τον ότι κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ.

Το...

γραφείο τύπου του πρωθυπουργού τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ γα τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου. Ως απάντηση ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε, στη Βουλή, ότι θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα γιατί εξοργίζει το ΔΝΤ».

Το πρωθυπουργικό γραφείο κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, «αντί να επιδεικνύει το μένος του κατά της κοινωνίας και να μέμφεται την κυβέρνηση που ασκεί κοινωνική πολιτική, θα ήταν χρήσιμο να απαντήσει και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ.

1. Συμφωνεί με τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, Αδ. Γεωργιάδη, που πλειοδοτεί σε ακρότητες υποσχόμενος ακόμα περισσότερα μέτρα από όσα ζητά το ΔΝΤ και ο Β. Σόϊμπλε;

2. Θα εξακολουθεί να θεωρεί την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων “εμμονική ιδεοληψία της Αριστεράς”;».

Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου σημείωναν ότι «παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πιο εμφατικό τρόπο κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 την επόμενη κιόλας μέρα ο κυριακάτικος τύπος δημιούργησε μια φανταστική εικόνα, δίνοντας μάλιστα και ημερομηνίες εκλογών».

«Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει σκοπό να παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις των προθύμων. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «ευφάνταστα τα σενάρια για τον υποτιθέμενο κυβερνητικό σχεδιασμό για ψήφιση μέτρων που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία. Ενημερώνουμε λοιπόν όσους τροφοδοτούν αυτά τα σενάρια ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζονται έτοιμοι να αποδεχτούν τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και του κυρίου Σόιμπλε» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Το λέμε λοιπόν για μια ακόμη φορά: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων και η κυβέρνηση θα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία» καταλήγουν οι ίδιες πηγές...

aixmi.gr

Τά μέτρα πού θέλει τό ΔΝΤ είναι ...ΤΝΤ στά θεμέλια τής οικονομικής ζωής τού τόπου!...

Πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα μέτρα των 4,3 δισ. που ζητεί το ΔΝΤ


Μείωση των αποδοχών εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση, μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και περικοπές στις συντάξεις περιλαμβάνει το μείγμα των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμείνει ότι υπάρχει κενό ύψους 2,4% του ΑΕΠ για το 2018 ή διαφορετικά 4,3 δισ. ευρώ.
Βέβαια, τα μέτρα αυτά κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναγκάζουν τα νοικοκυριά να καταναλώνουν ακόμα λιγότερα για βασικά αγαθά, με αποτέλεσμα να μειώνονται η ιδιωτική κατανάλωση, τα έσοδα από έμμεσους φόρους, τα κέρδη των επιχειρήσεων και προφανώς η ανάπτυξή τους. Ουσιαστικά, η λήψη πρόσθετων μέτρων εξασθενεί οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση των νοικοκυριών, με την ανεργία ταυτόχρονα να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα το πακέτο των 4,3 δισ. ευρώ προβλέπει:

Τούρκος Ναύαρχος: Ταγίπ χάσαμε το Αιγαίο γιατί δεν είμαστε ναυτικός λαός...

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι...

Μόλις κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του περιοδικού Yeni Deniz Mecmuası που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Kırmızı Kedi.

Ο Ναύαρχος ε.α , Ozden Ornek, ο οποίος...
διετέλεσε αρχηγός Στόλου και Αρχηγός Ναυτικών Δυνάμεων, από όπου αποστρατεύτηκε το 2005, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Denizci Türkiyeyi Düşünelim” (Ας στοχαστούμε τη ναυτική Τουρκία). 

Ο κ. Ozden που ήταν κατηγορούμενος και στην υπόθεση Βαριοπούλας, στο άρθρο του περιγράφει την ναυτική Ιστορία της Τουρκίας.

Φυσικά δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις συζητήσεις που γίνονται για τη Συνθήκη της Λωζάννης . Επισημαίνει στους αναγνώστες του, ότι ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ ήταν εκείνος που εγκατέλειψε τον οθωμανικό Στόλο στον Κεράτιο και τον άφησε εκεί για να σαπίσει!

Ο Ναύαρχος υποστηρίζει ότι : “Ένα μέρος των Νησιών του Αιγαίου δεν χάθηκε με τη Λωζάννη, αλλά εξαιτίας της ανυπαρξίας Στόλου. Είναι ολοφάνερο ότι μερικοί από αυτούς που μας κυβερνούν πρέπει να μάθουν αυτή την αλήθεια.”

Επιγραμματικά ο κ. Ozden αναφέρει τα εξής:

“…Είναι εύνοια της τύχης να ζεις σε μια παράκτια χώρα. Πόσα κράτη στον κόσμο έχουν αυτή την τύχη;

Είμαστε ναυτικοί; Η απάντηση στο ερώτημα θα μειώσει το ηθικό μας. Για την μεγάλη πλειοψηφία μας η θάλασσα είναι ένα περιβάλλον που χρησιμοποιούμε για να δροσιστούμε το καλοκαίρι. Είναι ελάχιστοι αυτοί που σκέπτονται διαφορετικά. Δεν μας αρέσουν τα ψάρια. Κι ένα μεγάλο τμήμα του λαού δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ψάρι.

Όταν ήμουν υπαρχηγός ρώτησα έναν φαντάρο που είχε έρθει από τα νοτιοανατολικά κι είδε για πρώτη φορά τη θάλασσα “Σε τι μοιάζει η θάλασσα;”. Μου απάντησε τους αγρούς με τα στάχυα. Όταν τον ρώτησα “γιατί;” μου είπε “όταν φυσάει ο άνεμος η θάλασσα κυματίζει όπως τα στάχυα”. Αυτές είναι οι γνώσεις των συμπολιτών μας για τη θάλασσα.

….Κύκλοι που θαυμάζουν τον σουλτάνο Αμπντουλχαμίτ ισχυρίζονται ότι ανέπτυξε το Ναυτικό! Ο ισχυρισμός αυτός είναι σωστός κατά μια άποψη. Ο σουλτάνος δεν πίστευε στο Ναυτικό , γιατί το φοβόταν. Από το 1876 αποφάσισε να εγκλωβίσει τα πλοία του Στόλου στον Κεράτιο. Είχε βιώσει την πολιορκία των ανακτόρων του Ντολμάμπαχτσε από τον Huseyin Avni Pasa που εξεγέρθηκε εναντίον του σουλτάνου Αμπτουλαζίζ. Φοβήθηκε τόσο πολύ από το περιστατικό αυτό που δεν διέμεινε ποτέ στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.

Σύμφωνα με το πολεμικό σχέδιο που καταστρώθηκε το 1897 , στον Ελληνο-τουρκικό πόλεμο, ο οθωμανικός Στόλος θα έπληττε τις ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο. Για τον σκοπό αυτό τα πολεμικά πλοία θα έβγαιναν για πρώτη φορά έξω από τον Κεράτιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Μόλις έφτασαν στη Γέφυρα του Γαλατά άρχισαν να σκάνε τα καζάνια και να παρουσιάζονται βλάβες. Ο αρχηγός του Στόλου Hasan Rahmi Pasaκατάφερε να αγκυροβολήσει τα πλοία στον Άγιο Στέφανο, για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Εύστοχα σκέφθηκε να κάνει δοκιμαστικές βολές με τα πυροβόλα για να δει αν λειτουργούν. Από την άσκηση προκλήθηκαν καινούργιες ζημιές. Μόνο 2-3 πλοία κρίθηκαν αξιόμαχα. Έτσι, αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγή σχεδίων και να αποσύρουν το Στόλο από τον Πόλεμο. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η κατάργηση του Στόλου. Εάν δεν ερχόταν ο Ατατούρκ σήμερα δεν θα είχαμε πολεμικά πλοία”.

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις του Ναυάρχου. Την εποχή της Λωζάννης δεν υπήρχε τουρκικός Στόλος να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί τα νησιά του Αιγαίου. Γι αυτό το λόγο η τουρκική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επέμεινε στη διεκδίκηση της Μοσούλης. Ο κ. Ερντογάν βέβαια, επιμένει να αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα. Ας μην ξεχνά, όμως, ότι μπορεί να απέκτησε πλοία , αλλά αυτά χρειάζονται έμπειρους, ικανούς ναυτικούς για να είναι αποτελεσματικά. Και όπως φαίνεται σε αυτό τον τομέα οι ελλείψεις είναι ανυπέρβλητες.

ΠΗΓΗ: militaire.gr

Η ώρα του Τσίπρα και της Μέρκελ…



TVXS Ανάλυση | 12 Δεκ. 2016
Στα ραντεβού κορυφής του Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, και κυρίως στο τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο, θα κριθεί ο συμβιβασμός (ή μη) με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός θα περάσει το μεσημέρι της Παρασκευής την πύλη της γερμανικής καγκελαρίας με καθαρό αίτημα την «πολιτική λύση» - μια λύση, η οποία για την Αθήνα έχει δύο απαράβατες κόκκινες γραμμές: Τη μη λήψη πρόσθετων, προληπτικών μέτρων για το διάστημα μετά το 2018 και την διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά, ήτοι την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ζητείται «έντιμη ανακωχή» με Σόιμπλε-ΔΝΤ
Ως «αντάλλαγμα» ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφέρει την...

Ελβετία: Στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο

Θαύμα της μηχανικής

tvxs.gr | 11 Δεκ. 2016
«Είναι Χριστούγεννα!», αναφώνησε ο Αντρέας Μέγερ, επικεφαλής των ελβετικών σιδηροδρόμων (SBB)…

Η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο δόθηκε στην κυκλοφορία σήμερα στην Ελβετία. 
Η σήραγγα GBT (Gotthard Base Tunnel), μεταξύ Ζυρίχης και Λουγκάνο, έχει μήκος 57 χιλιομέτρων και διασχίζει το βουνό Σεν Γκοτάρ στις Άλπεις.
«Είναι Χριστούγεννα!», αναφώνησε ο Αντρέας Μέγερ, επικεφαλής των ελβετικών σιδηροδρόμων (SBB).
Η πρώτη διέλευση της σήραγγας από επιβατική αμαξοστοιχία έγινε σήμερα.

Το τρένο αναχώρησε από τη Ζυρίχη στις 06:09 τοπική ώρα (07:09 ώρα Ελλάδας) και έφθασε στο Λουγκάνο στις 08:17 (09:17 ώρα Ελλάδας).
Το κολοσσιαίο έργο, θαύμα της μηχανικής, χρειάστηκε 17 χρόνια εργασιών και 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο νέος διάδρομος ανάμεσα στον Ρήνο και στις Άλπεις ενώνει σε ευθεία γραμμή τη Βόρεια Θάλασσα με τη Μεσόγειο, από το λιμάνι του Ρότερνταμ μέχρι το λιμάνι της Γένοβας.
Από τη σήραγγα θα διέρχονται κάθε μέρα 260 εμπορικά τρένα με ταχύτητα 100 χλμ την ώρα και 65 επιβατικά τρένα με ταχύτητα έως 200 χλμ. την ώρα.

Είμαστε κοντά σε συμφωνία λένε κοινοτικές πηγές...

«Ακανθώδες θέμα» σε πρώτη φάση, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
Αποτέλεσμα εικόνας για Είμαστε κοντά σε συμφωνία λένε κοινοτικές πηγέςΠολύ κοντά είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων, υποστηρίζουν κοινοτικές πηγές σε συνομιλία τους με το...
ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Από σήμερα εξάλλου επιστρέφουν σταδιακά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και από αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Ακανθώδες θέμα» σε πρώτη φάση, παραμένουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ το χάσμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 - 2019 επίσης παραμένει.

Παρά ταύτα, οι ίδιες κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφραζαν αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον πολύ κοντά...

enikos.gr

Στη Γαλλία ο Παυλόπουλος...

Θα συναντηθεί με τον Ολάντ και θα αναγορευτεί σε επίτιμος διδάκτορας στη Σορβόνη...
Αποτέλεσμα εικόνας για παυλόπουλος ολάντ
Διήμερη επίσκεψη με ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα, ξεκινάει από σήμερα το πρωί ο Έλληνας Πρόεδρος της...
Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 20,15.

 Μέσα στο πρωινό, ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τον τάφο του Ναπολέοντα στο πολεμικό μουσείο των Invalides, όπου είναι προγραμματισμένη επίσημη τελετή υποδοχής..
 

Οι βασικές καινοτομίες του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα...


Τρεις βασικές καινοτομίες εισάγει το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα, το οποίο κατατίθεται άμεσα στη...
Βουλή, ενδεχομένως και αύριο, με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και οι καινοτομίες αυτές είναι:

- Πρώτον, η ευκολότερη παροχή αφορολόγητου ορίου σε όσους καταναλωτές συμπληρώνουν συγκεκριμένο ποσοστό των δαπανών τους με τη χρήση κάρτας.

- Δεύτερον, η θέσπιση αντικινήτρων για όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να εγκαταστήσουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS.

- Τρίτον, κλάδοι υψηλής φορολογικής παραβατικότητας τίθενται με την ενεργοποίηση του νομοσχεδίου σε στενό κλοιό με τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και κάρτας.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο για το άυλο (πλαστικό και ηλεκτρονικό) χρήμα, αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα που αποκαλύπτονται οικειοθελώς από τους Έλληνες καταθέτες με λογαριασμούς τηρούμενους σε τράπεζες του εξωτερικού και για τα οποία ο συντελεστής φόρου θα καθορίζεται εκτός απροόπτου στο 50%.

Η κυβέρνηση και οι επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών συνέκλιναν κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Αθήνα στην αποδοχή ενός συντελεστή φορολόγησης κινούμενου κοντά στο...

Στο εδώλιο η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί...

Στο εδώλιο η Λαγκάρντ για την υπόθεση ΤαπίΤο περιοδικό Forbes την κατατάσσει στην έκτη θέση των ισχυρότερων γυναικών του κόσμου. Εδώ και πέντε και πλέον χρόνια η πρώην υπουργός της Γαλλίας κρατάει τα ηνία του...
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχοντας αποκτήσει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Από σήμερα Δευτέρα όμως η Κριστίν Λαγκάρντ κάθεται στο εδώλιο, κληθείσα να λογοδοτήσει για μια αμφιλεγόμενη καταβολή αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων από το γαλλικό κράτος κατά το διάστημα που διατελούσε ακόμη υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην πατρίδα της.

Οι ανακριτικές αρχές επιρρίπτουν στην ισχυρή κυρία του ΔΝΤ αμέλεια κατά την άσκηση καθήκοντος η οποία και επέτρεψε την κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Το εν λόγω αδίκημα τιμωρείται στη Γαλλία με φυλάκιση έως και ενός έτους και με χρηματικό πρόστιμο ύψους μέχρι και 15.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο διακύβευμα όμως δεν είναι το οικονομικό, αλλά αφορά στην αξιοπιστία της αφού σε περίπτωση καταδίκης θα τεθεί ευλόγως το ερώτημα εάν μπορεί να συνεχίσει να ηγείται του διεθνούς οργανισμού.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η σημερινή δίκη ανοίγει ένα ακόμη κεφάλαιο ενός εντυπωσιακού οικονομικού θρίλερ που απασχολεί τη Γαλλία εδώ και μια 20ετία. Ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί είχε υποστηρίξει...

44 οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη...

Φωτογραφία: AP Photo/Emrah Gurel
Στους 44 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, όπως...
ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ.
Από τους νεκρούς, 36 είναι αστυνομικοί και 8 πολίτες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η ταυτότητα ενός θύματος παραμένει άγνωστη.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το παρακλάδι του PKK «Τα γεράκια του Κουρδιστάν»...

iefimerida.gr

«Το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ευκρινές και άθλιο...»

     Γιατί ο Τσίπρας σήκωσε παντιέρα 
– Το 2015 δεν θα επαναληφθεί Δρ. Σόιμπλε
Γιατί ο Τσίπρας σήκωσε παντιέρα – Το 2015 δεν θα επαναληφθεί Δρ. Σόιμπλε
Μάκης Ανδρονόπουλος
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ευκρινές και άθλιο, καθώς είναι το ίδιο που είχε εφαρμόσει στο α΄ εξάμηνο του 2015, όταν οδήγησε την Ελλάδα σε αδιέξοδο ρευστότητας, στα capital controls και στη συνθηκολόγηση του 3ου Μνημονίου.
Είναι οφθαλμοφανές ότι κρατάει καθυστέρηση και προβοκάρει συνεχώς την αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους για να στερήσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπει στην πιστωτική χαλάρωση του Ντράγκι, να αποκτήσει ρευστότητα και προοπτική.
Γιατί το κάνει αυτό; Το κάνει για πολλούς λόγους που διαμορφώνονται εκάστοτε ανάλογα με τη συγκυρία, αλλά και γιατί ο Σόιμπλε είναι αυτός που είναι.
Η βασική του ιδέα είναι το «προτεκτοράτο χρέους» και η παρουσία της Γερμανίας στη μοιρασιά των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου (σ.σ.: υπενθυμίζεται η επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο και το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο) και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος.
Πατάει πάνω στο ιστορικό γερμανικό πλέγμα της αρχαιότητας και του ελληνικού ρόλου -ηθικού, πολεμικού, στρατηγικού, τακτικού- στην ήττα του Τρίτου Ράιχ από τους συμμάχους και ασκεί άθλιο λαϊκισμό κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων μέσω της φυλλάδας Bild.
Τρέμει το ζήτημα του κατοχικού δανείου, τα αρχεία της Βέρμαχτ που έχουμε «αγοράσει» από τους Αμερικανούς και γενικά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.
Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν τότε πρωτάρης στο ευρωπαϊκό παίγνιο, είχε λάθος αναλύσεις, είχε κάνει μια λάθος διαπραγμάτευση που δεν άντεξε να την πάει μέχρι τέλους και σύρθηκε στην παγίδα του Σόιμπλε.
Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το παιγνίδι το έχει...