Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

«Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
 Μάχη μεταξύ πολιτικής και οικονομίας στην κρίση της Ευρωζώνης εντοπίζει ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Ηopkins, Ματίας Ματίς – και προβλέπει ότι η πολιτική θα πάρει τη ρεβάνς. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο Βέλγος ακαδημαϊκός, ο οποίος μελετά την πολιτική των οικονομικών κρίσεων, επικρίνει τους Γερμανούς οικονομολόγους διότι επιμένουν να αποδίδουν την κρίση σε «εθνικές αμαρτίες» και προσπαθούν «να μετατρέψουν όλες τις Νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες σε Γερμανίες» – κάτι που εκτιμά ότι δεν θα λειτουργήσει, καθώς «η Γερμανία μπορεί να είναι αυτή που είναι διότι οι άλλες χώρες είναι διαφορετικές».

Η υπόσχεση του ευρώ

Ο κ. Ματίς εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι συστημικό και χρειάζεται διαμόρφωση των απαραίτητων θεσμών για τη λειτουργία της Ευρωζώνης. Τον ανησυχεί, όμως, η έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης. Οπως λέει στην Κ, «η τραγωδία είναι ότι δεν υπάρχει δημοκρατική επιλογή. Ο,τι και να ψηφίσουν οι Ελληνες, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα έχουν τις ίδιες πολιτικές. Μπορεί να αντιτείνει κάποιος ότι αποφάσισαν να συμμετέχουν στο ευρώ και άρα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες, αλλά είναι αυτό πολιτικά διατηρήσιμο; Η κατάσταση δοκιμάζει τη θέση της δεκαετίας του ’30, ότι δεν μπορεί να συνυπάρχει ο κανόνας του χρυσού με τη δημοκρατία. Τότε ήταν που κατέρρευσαν η Ισπανία και η Γερμανία, διότι οι πολιτικές που επιβλήθηκαν με τον κανόνα του χρυσού ήταν υποτιμητικές, δημιούργησαν υψηλή ανεργία και η δημοκρατία αντέδρασε. Σήμερα, το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η εκτίμηση ότι όσο πειθαρχούμε και ισοσκελίζουμε τον προϋπολογισμό θα είμαστε εντάξει».

Ερωτώμενος για τα πολιτικά όρια των μνημονίων και της διεθνούς εποπτείας, ο κ. Ματίς δίνει το παράδειγμα της Γαλλίας: «Οταν η Γαλλία δυσκολευόταν να περιορίσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε ότι προτιμά μία Γαλλία με 4% έλλειμμα από μία Γαλλία υπό τη Μαρίν Λεπέν. Αυτό νομίζω ότι ισχύει και για την Ελλάδα... Αν δεν υπάρξει πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα δεν βλέπω πώς θα διατηρηθεί ο υπάρχων κυβερνητικός συνασπισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες, διότι θα είναι απρόβλεπτες, η κρίση μπορεί να επιστρέψει, διότι η υπαρξιακή κρίση του αν η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ θα επανέλθει, θα επεκταθεί στην Πορτογαλία και αλλού. Προκειμένου να αποτραπεί αυτό χρειάζεται πολιτικός πραγματισμός, να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν όρια στο πόσα αντέχει μία χώρα. Και ξέρετε ότι οι δημοκρατίες της Νότιας Ευρώπης είναι ακόμη πολύ νέες... Τι θα πει κάποιος στους ψηφοφόρους, σε ανθρώπους που είναι άνεργοι τα τελευταία πέντε χρόνια, ότι σε δέκα χρόνια ίσως βελτιωθούν τα πράγματα; Δεν πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει αυτό. Είχαμε συνηθίσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής... αυτή ήταν η υπόσχεση του ευρώ».

Χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου

Στην Ευρώπη, λέει, υπάρχει χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, με σαφή επικράτηση του πρώτου: «Εχουμε ένα γερμανικό πρόβλημα, όχι πολιτικό αλλά οικονομικό. Οι Γερμανοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιβάλει τις απόψεις τους, και νομίζω ότι αυτό είναι εις βάρος της Ευρωζώνης. Το 2010 θα μπορούσαν να έχουν πει ότι φυσικά θα σώσουμε την Ελλάδα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Θα μπορούσαν να δώσουν εντολή στην ΕΚΤ να αγοράσει 60 δισ. ελληνικών ομολόγων και το πρόβλημα θα είχε λήξει. Το ερώτημα ήταν αν η Ελλάδα θα έκανε τότε τις μεταρρυθμίσεις, διότι κανείς δεν λέει ότι ήταν τέλεια. Η Γερμανία απαντά ότι έδωσε η ίδια το μεταρρυθμιστικό παράδειγμα το 2002. Αλλά η διαφορά είναι πως όταν έκαναν εκείνοι τις μεταρρυθμίσεις είχαν ελλείμματα, παραβίασαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι υπόλοιπες οικονομίες αναπτύσσονταν. Τώρα κανείς δεν αναπτύσσεται και είναι πιο δύσκολο, πάντα κάποιος θα χάνει. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις έχουν κόστος και είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει τη δημοκρατία ως στατιστικό λάθος, όπως κάνουν οι οικονομολόγοι».

Αλλαγή πολιτικής
Εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν πιο εύκολες αν υπήρχε μία συμφωνία αλλαγής πολιτικής: «Αν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ομόλογα, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να δανεισθεί με χαμηλότερα επιτόκια, και επιτραπεί μία δημοσιονομική στήριξη στον Βορρά, θα ανακάμψουν και οι ελληνικές εξαγωγές. Και τότε μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα που να συνδέει αυτά τα μέτρα με την προϋπόθεση να γίνονται μεταρρυθμίσεις. Τώρα έχουμε και λιτότητα και μη αγορά ομολόγων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η κρίση έχει διαρκέσει αρκετά στην Ελλάδα για να αντιληφθούμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Θα μπορούσε να υπάρξει μία συμφωνία, αλλά δεν βλέπω επιθυμία για κάτι τέτοιο».

Και η αναδιάρθρωση του χρέους, την θεωρεί απαραίτητη; «Απολύτως. Αυτό είναι το μάθημα που λάβαμε από την Ασία, τη Λατινική Αμερική... Ο συνάδελφός μου Κάρλος Σβενγκ έχει δουλέψει με την Κάρμεν Ράινχαρντ και υπολογίζουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Οσο πιο πολύ περιμένεις τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Αλλά οι Ευρωπαίοι επιμένουν να ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί αρκετά για να ξεπεράσει το πρόβλημα».

Ο κ. Ματίς κλείνει με μία θετική νότα, καθώς θεωρεί ότι η νέα Επιτροπή δίνει μία ελπίδα αλλαγής πολιτικής: «Θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θεσμική θωράκιση της Ευρωζώνης με εργαλεία όπως μία κοινή εγγύηση καταθέσεων και τα ευρωομόλογα, αλλά κυρίως να αλλάξει την προσέγγισή της από τη λιτότητα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Φόρος μεταβίβασης ακινήτων στην τιμή του συμβολαίου


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
 Σημαντική ώθηση στην κτηματαγορά δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μειώνοντας από το 2015 τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών, μέσω της μείωση της φορολογίας των ακινήτων κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσύνδεση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) από τις αντικειμενικές αξίες. Από το νέο έτος ο ΦΜΑ θα επιβάλλεται επί της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου, όπως αυτός θα αναγράφεται στο συμβόλαιο. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που σχετίζονται με την αποσύνδεση του τεκμηρίου απόκτησης του ακινήτου από την αντικειμενική αξία, έτσι ώστε να μην προκύπτουν –όχι μόνο– επιπλέον επιβαρύνσεις για τους αγοραστές, αλλά και να μην υπάρχει πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» τους, έρχεται μία ακόμη διάταξη που θα τονώσει την κτηματαγορά.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν αδιανόητο ο φόρος υπεραξίας που καταβάλλει ο πωλητής να υπολογίζεται στην πραγματική τιμή πώλησης, ενώ ο ΦΜΑ να υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον που δείχνουν τον τελευταίο καιρό ιδιώτες επενδυτές για εξοχικές κατοικίες προσκρούει στις δύο τιμές που εμφανίζονται στο συμβόλαιο (αντικειμενική και πραγματική), κάτι το οποίο τους φαίνεται εντελώς παράλογο.

Με την προωθούμενη ρύθμιση ο ΦΜΑ που υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 3% θα επιβάλλεται στην πραγματική τιμή πώλησης και όχι στην αντικειμενική αξία. Επί της ουσίας οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται στο σκέλος των μεταβιβάσεων και διατηρούνται μόνο για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, των δημοτικών τελών κ.λπ. Με την εφαρμογή όμως του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος αντικειμενικών αξιών, το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στην ευθυγράμμιση των τιμών (εμπορικών και εφορίας) θα υπάρχει μία αξία με βάση την οποία θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία. Βέβαια, το νέο σύστημα δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί πριν από τον Ιούλιο του 2016.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι κάθε κίνηση που οδηγεί στη μείωση των φορολογικών βαρών και των στρεβλώσεων που υπάρχουν σήμερα στην ακίνητη περιουσία δίνει ώθηση στην κτηματαγορά, και εν δυνάμει θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Παράδειγμα:

1. Εγγαμος προχωρεί στην αγορά διαμερίσματος (πρώτη κατοικία που ισχύει αφορολόγητο). Το διαμέρισμα είναι 140 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 270.000 ευρώ και πραγματικής 190.000. Δεδομένου ότι είναι πρώτη κατοικία ο φόρος μεταβίβασης 3% θα επιβληθεί στα 20.000 ευρώ δεδομένου ότι τα πρώτα 250.000 ευρώ είναι αφορολόγητα, αφού πρόκειται για πρώτη κατοικία. Ο φόρος θα ανέλθει στο ποσό των 600 ευρώ. Εφόσον ο φόρος επιβληθεί στην πραγματική τιμή πώλησης, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πληρώσει στο Δημόσιο.

2. Φορολογούμενος προχωρεί στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή του Χολαργού και η επιφάνειά του ανέρχεται στα 80 τ.μ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 144.000 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Με βάση όσα ισχύουν σήμερα ο ΦΜΑ (επιβάλλεται στην αντικειμενική) που πρέπει να καταβληθεί είναι 4.320 ευρώ, ενώ εφόσον επιβληθεί στην πραγματική αξία ο φόρος μειώνεται στα 3.000 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 3% στις μεταβιβάσεις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων: εφαρμόζεται στο ποσό της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή


...Πάμε πάλι στο Παγκράτι...


 

...Καραβάκι μου ξεκίνα
πάμε πάλι στην Αθήνα
τραγουδάνε τα πουλιά στην Αττική
Πάμε πάλι στο Παγκράτι
πού `ναι οι δρόμοι του γεμάτοι
με χαρούμενες φωνές την Κυριακή...


Τι να πω για την Ευρώπη
Τι να πω για την Αμερική
δεν αλλάζουν οι ανθρώποι...

(στίχοι : Νίκος Γκάτσος
 μουσική : Μάνος Χατζηδάκις)

Η Ευρώπη ακούει τον Ομπάμα;

Νίκος ΞυδάκηςΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
 O Μπαράκ Ομπάμα ξύπνησε ελπίδες σε όλο τον κόσμο όταν εξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ. Οταν εμφανίστηκε στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι τον υποδέχθηκαν σαν δικό τους ηγέτη, όπως ποτέ δεν έχουν υποδεχθεί Ευρωπαίο ηγέτη στο πρόσφατο παρελθόν. Η εκλογή του πρώτου μαύρου, εκπροσώπου των κυριαρχούμενων τάξεων, στην ηγεσία της υπερδύναμης ξύπνησε ελπίδες για αναζωογόνηση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, για επανεύρεση της χαμένης πίστης στην ισότητα και την αδελφοσύνη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν έφεραν πολλές απογοητεύσεις και επικρίσεις για τον χαρισματικό πρόεδρο· κυρίως για τις διαψεύσεις επιμέρους υποσχέσεων και για την απίσχνανση των οραμάτων του ενώπιον της λυσσαλέας αντίδρασης της άκρας Δεξιάς και του φονταμενταλιστικού Τea Ρarty.

Χθες, ο Ομπάμα έκανε μια ιστορική κίνηση. Παρακάμπτοντας το υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο Κογκρέσο, εξήγγειλε τη νομιμοποίηση πέντε εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ. «Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών... Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές και να πάτε προς τη νόμιμη οδό». Ο Ομπάμα ξαναβρήκε εν μέρει τη φλογερή γλώσσα του ευαγγελικού δημοκράτη, που δόνησε τα πλήθη στις ομιλίες της Φιλαδέλφειας και του Σικάγου, το 2008.

Η χθεσινή εξαγγελία δεν είναι ολοκληρωμένη, δεν είναι καν μόνιμη: από τα έντεκα εκατομμύρια μεταναστών, μόνο πέντε εκατομμύρια θα βγουν από τη σκιά και μόνο για τρία χρόνια· κατόπιν, θα χρειαστεί επέκταση του προεδρικού διατάγματος. Οι νομιμοποιημένοι θα πληρώνουν φόρους, αλλά δεν θα απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα του Αμερικανού πολίτη, δεν θα πάρουν διαβατήριο. Στο ημίφως θα βγουν.

Ακόμη κι έτσι, όμως, σαν μερική αμνηστία, μισή, υπό όρους, υπό αίρεση, η πράξη του Ομπάμα γράφει Ιστορία και αναγκάζει τους αντιπάλους του να πράξουν αναλόγως ιστορικά: είτε να πολεμήσουν την πραγματικότητα είτε να την ακολουθήσουν με σφιγμένα δόντια.

Ακόμη κι έτσι, η Ευρώπη έχει μπροστά της ένα μήνυμα κι ένα παράδειγμα.
kathimerini.gr

Ο φαύλος Βενιζέλος...

...κατηγορεί τον Γιώργο για... αποσταθεροποίηση!...
Αυτός ο κυνικός,  αδίστακτος και φαύλος τύπος (που όμοιο του,  όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν βρίσκει   στην  πολιτική σκηνή ) προσπαθεί να φορτώσει στον Παπανδρέου  τις δικές του αμαρτίες και την ανικανότητα του.
Το ΠΑΣΟΚ, τρία χρόνια  τώρα στα χερια του, κατάντησε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας  κι ο ιδιος, μια θλιβερή μαριονέτα στα χέρια του Σαμαρά. Στο MEGA , "κύκλοι" της Χαριλάου Τρικούπη -ο ίδιος δηλαδή- λένε...
πως  ο Παπανδρέου, με την κίνηση του (να ζητήσει ανοιχτό συνέδριο με κάλεσμα όσο το δυνατόν περισσοτέρων πολιτών, είναι δεν είναι ΠΑΣΟΚ, διατύπωση πολιτικών θέσεων και νέα ηγεσία), αποσταθεροποιεί την χώρα.
Οι "κυκλοι" δε αυτοί είπαν στον Χασαποπουλο, γιατί (αφού δεν θέλει να είναι πειθήνιος στα κελεύσματα της σημερινής ηγεσίας) ζήτησε συνάντηση με τον Βενιζέλο (ο Βενιζέλος δεν το ζήτησε, ή κάνουμε λάθος?).
Αυτός, με το θράσος που εχει, ειναι ικανός να φορτώσει στον Παπανδρέου  και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που κανει ο ίδιος και ο Σαμαράς, με την τρόικα...

Οι βουλευτές της ΝΔ... "έφτυσαν" τον Σαμαρά...




Παρά τα... παρακάλια του Μπούρα...
Αυτή τη φορά η πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών γύρισε την πλάτη στις εκκλήσεις του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αθ. Μπούρα να έρθουν στη Βουλή για να είναι...
παρόντες στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Στην πραγματικότητα ο κ. Μπούρας έκανε την κινητοποίηση επειδή στην κατάθεση του προϋπολογισμού θα ήταν και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θα ήθελε να αντικρίσει άδεια έδρανα. Και επιπλέον ο κ. Μπούρας ήθελε να είναι αρκετοί βουλευτές στην αίθουσα για να χειροκροτήσουν τον Αντ. Σαμαρά την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα της Ολομέλειας. Τίποτε απ' όλα αυτά όμως δεν έγινε.

 
Παρά την κινητοποίηση ελάχιστοι βουλευτές προσήλθαν, ο κ. Μπούρας αναγκάστηκε ακόμη και να τους κυνηγά στο Εντευκτήριο της Βουλής και να τους... παρακαλεί να εισέλθουν στην αίθουσα, γιατί, όπως έλεγε, «ο Πρωθυπουργός έχει ήδη έρθει και περιμένει στο γραφείο του ώσπου να γεμίσει η αίθουσα»
 Οταν ο κ. Σαμαράς τελικά εισήλθε στην αίθουσα, φαινόταν κουρασμένος και ξενυχτισμένος (από τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα). Κάθησε δίπλα στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος εν συνεχεία παρέδωσε το στικάκι με τον προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής. Το στικάκι ήταν «ασφαλισμένο» σε ένα μικρό γυάλινο κουτί (παρόμοιο με αυτό που αποθηκεύουν τις carte visite). Δύο «γαλάζιες» βουλευτίνες ήρθαν άρον-άρον από την επαρχία και διαμαρτύρονταν στον κ. Μπούρα που τις κουβάλησε σε μια άδεια αίθουσα. Μία μάλιστα εξ αυτών, η Γεωργία Μπατσαρά από την Ημαθία, απειλούσε ότι θα έγραφε και επιστολή στον κ. Σαμαρά για να διαμαρτυρηθεί γιατί την... κουβάλησαν παρασκευιάτικα.

"ΒΗΜΑτοδότης"

Τα κιλά του Κώστα Καραμανλή...


... ως δείκτης σταθερότητας του ελληνικού πολιτικού συστήματος...
Σε μια σημαντική αποκάλυψη σχετικά με τα κιλά του Κώστα Καραμανλή προχωρά σήμερα η σπουδαία εφημερίδα «Espresso» η οποία και αποκαλύπτει τους...
βαθύτερους λόγους που οδήγησαν τον πρώην πρωθυπουργό στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με το ιστορικό έντυπο του ελληνικού Τύπου, κάθε φορά που αδυνατίζει ο πρώην πρωθυπουργός, έρχονται εξελίξεις για τη χώρα, γεγονός που διαψεύδει τη δημόσια ρητορική της κυβέρνησης Σαμαρά περί σταθερότητας.

Τέλος, κορυφαίοι ξένοι αναλυτές που επικοινώνησαν με την Παραπολιτική επιβεβαίωσαν ότι πάντοτε παρακολουθούν το βάρος του πρώην πρωθυπουργού το οποίο και προσεγγίζουν ως δείκτη εξίσου σημαντικό με αυτούς που δείχνουν το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα και το επιτόκιο δανεισμού της χώρας. 


parapolitiki.com

Mωραϊτης: Ο Γιώργος εξέφρασε το αίσθημα όλων μας..

"Είναι μια πρόταση που μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και λυτρωτικά για την σταθερότητα της χώρας, την κοινωνία και την παράταξη. Εκφράζει το αίσθημα όλων όσων λένε ότι ...
κάτι πρέπει να γίνει", δήλωσε ο Θάνος Μωραΐτης στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, με αφορμή την επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: 
" Και ότι αυτό πρέπει να είναι δυναμικό, να γίνει τώρα και να συμμετέχει ο κόσμος ο οποίος είναι η δύναμη της παράταξης. Είναι το πολιτικό , δημοκρατικό σοκ που έχει ανάγκη η παράταξη»...