Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Από τι να παραιτηθεί ο Χαρδούβελης;..

Κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες κάποιες φήμες που φέρνουν τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κοντά στην παραίτηση του από την κυβέρνηση.

Τις διαβάζω και γελάω, κυρίως γιατί...
κάποιοι δείχνουν να πιστεύουν ότι ο κ. Χαρδούβελης παραμένει o πραγματικός υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Σας θυμίζω την κόντρα του με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη η οποία κατέληξε στο να τον βγάζει αγκαλιά από το Μέγαρο Μαξίμου ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Σας θυμίζω ότι αυτή την εβδομάδα του αφαιρέθηκε ένα τεράστιο κομμάτι των αρμοδιοτήτων του.

Από τι λοιπόν να παραιτηθεί ο κ. Χαρδούβελης; Από το τίποτα; Ένας άνθρωπος που δέχθηκε να αναλάβει τα συντρίμμια αυτή της κυβέρνησης στον προηγούμενο ανασχηματισμό, πιστεύετε ότι μπορεί να παραιτηθεί λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές; Προσωπικά, το θεωρώ απίθανο.

Λυπάμαι μόνο που για ακόμα μια φορά παρακολουθούμε έναν καταρτισμένο τεχνοκράτη να αποτυγχάνει τόσο εκκωφαντικά, χωρίς να μπορεί να δείξει την παραμικρή αντίσταση στο πελατειακό πολιτικό σύστημα που προκάλεσε την κρίση.

Όπως γράφει και ο Γιώργος Προκοπάκης στο Facebook, o Γκίκας Χαρδούβελης ήταν ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος ως σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου...

parapolitiki.com

Κ.Ε.Πο.Μ.: Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία...

...ουσιαστικής εκποίησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων

mykonos-airport general-viewΗ επιχειρούμενη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποίηση της εκμετάλλευσης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας συνιστά πράξη που είναι σε πλήρη αντίθεση με το συμφέρον της χώρας, την Εθνική Οικονομία, την Περιφερειακή Ανάπτυξη, το Ελληνικό Σύνταγμα και την κοινωνική συνοχή της πολιτείας μας.
Είναι ενέργεια οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια, διότι τα Περιφερειακά Αεροδρόμια:
  • Είναι κερδοφόρες Δημόσιες Επιχειρήσεις και εκποιούνται με ευτελές τίμημα.
  • Με τα υπάρχοντα έσοδα μπορούν να διπλασιάσουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα.
  • Συνεισφέρουν σημαντικά στη τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη με την αύξηση των τελών.
  • Υπηρετούν την κοινωνική συνοχή και την Εθνική Άμυνα.
Ζητούμε

  • Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία, ουσιαστικής εκποίησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων.
  • Να διασφαλιστεί ο Δημόσιος χαρακτήρας τους, η λειτουργική τους αναβάθμιση και το χαμηλό κόστος χρήσης τους που αποτελούν  σημαντικές παραμέτρους  για την κοινωνική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.
Για τον λόγο αυτό η ΚΕΠΟΜ συντάσσεται με τα πρόσωπα, τους θεσμικούς φορείς και τις συλλογικότητες της ” ΚΟΙΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων” και υπέβαλε αίτημα στον Δήμο να εντάξει το θέμα  στην ημερήσια διάταξη  στο επόμενο ΔΣ .
Η επιστολή της ΚΕΠΟΜ...

Βρήκαν 6 εκ. ευρώ σε λογαριασμούς του Καρατζαφέρη...


Κάτοχος της offshore Catalina Ltd, δήλωνε το 1993 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σύμφωνα με το "Πόθεν Έσχες" εκείνης της χρονιάς.

Όπως αναφέρει "Το...
Βήμα της Κυριακής", στο μικροσκόπιο των ορκωτών λογιστών, έχουν μπει δύο εταιρείες. Ειδικότερα, πρόκειται για την Catalina International LTD, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI.



Από τη σχετική έρευνα της δικαιοσύνης έχει προκύψει ότι η Catalina International, έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους, τα οποία φέρονται να προέρχονται από άτομο που αποτέλεσε τον μεσάζοντα για το κλείσιμο συμφωνίας για αγορά ελικοπτέρων Super Puma το Δεκέμβριο του 2000.

Πριν από 20 χρόνια, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε για πρώτη φορά ως νεοεκλεγείς με τη ΝΔ βουλευτής δήλωση "Πόθεν Έσχες". Στον κωδικό "Α1.3" σχετικά με τη "συμμετοχή σε οποιαδήποτε κερδοσκοπική επιχείρηση", αναφέρονται η City News SA και η Catilina Ltd (όπως ακριβώς αναγράφεται).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που παρουσιάζει και το σχετικό έγγραφο της δήλωσης από το 1994, στις μεταγενέστερες δηλώσεις της περιόδου μετά το 2007, που υπέβαλε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ως πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τα ίχνη της Catalina Ltd, χάνονται.

Η μοναδική εταιρική συμμετοχή, που υπάρχει στα "πόθεν έσχες" του κ. Καρατζαφέρη, είναι της συζύγου του, η οποία εμφανίζεται ως "εταίρος ΕΠΕ" σε επιχείρηση "παροχής υπηρεσιών" με έτος έναρξης το 2000 και κεφάλαιο εισφοράς τα 17.608 ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία αυτή εμφανίζεται στη δήλωση του 2011 να πέρασε με γονική παροχή στον γιο του κ. Καρατζαφέρη, ενώ στη δήλωση του 2012 δεν αναφέρεται.


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1994, όταν ο κ. Καρατζαφέρης δήλωνε την Catalina Ltd, δεν ήταν παράνομο ένας πολιτικός να κατέχει υπεράκτια εταιρεία, χωρίς βέβαια αυτό να είναι και ηθικό.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε το 2010 όμως, η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε υπεράκτιες εταιρείες, ισοδυναμεί με έκπτωση από το αξιώμά τους, ενώ απειλούνται με ποινές φυλάκισης 2-5 ετών και χρηματικά πρόστιμα από 10.000 έως 500.000 ευρώ, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής τους.

Ο κ. Καρατζαφέρης ερευνάται αν έχει συμπεριλάβει στις δηλώσεις "πόθεν έσχες" του τις δύο υπεράκτιες εταιρείες και η διαδικασάι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το αργότερο ως την προσεχή Τετάρτη, αναμένονται τα αποτελέσματα, ώστε η Επιτροπή να αποφασίσει την παραπομπή ή μη της υπόθεσης (ως προς το σκέλος των "πόθεν έσχες"), στον αρμόδιο εισαγγελέα.
ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Πορεία φοιτητών

Straight Out Of Camera
Nikos Libertas / SOOC
thepressproject.gr

Ανήκει η Αφροδίτη τής Μήλου στήν Αριστερά;...

Η Αφροδίτη τής Μήλου. Στό Λούβρο
Πληροφορούμαι ότι κάποιο "ζωντανό" -από τήν κουστωδία πού πήγε, τίς άλλες,  στό Λούβρο- είχε κρυφό "απωθημένο" νά φωτογραφηθεί δίπλα στήν Αφροδίτη τής Μήλου (άγαλμα ύψους 2μ καί 5εκ., παρακαλώ!).
Κι αφού τήν έκανε τήν ...αποκοτιά, έστειλε απ' τό κινητό τή "selfie", σέ φίλους καί γνωστούς, δηλώνοντας από κάτω : 
"Εγώ καί η Αφροδίτη. Εγώ είμαι δεξιά"!
Σημείωση Νέας Μυκόνου : Κατόπιν διακριτικής έρευνας πού διεξήγαγαν, επιτούτου, ειδικοί πολιτικοί επιστήμονες δέν προκύπτει -καίτοι κοψοχέρισσα η Αφροδίτη- γενικότερη ανάμειξή της μέ τήν Αριστερά αλλά ούτε πρόθεση υπαινιγμού, από τήν ανωτέρω δήλωση, γιά τόν πολιτικό προσανατολισμό τής Θεάς. Τουναντίον, χωροταξικό ήταν τό ζήτημα...
 Δ.Ν.Α.

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                     από  "TA NEA"

Χριστούγεννα με την Εφορία

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν κοντά στα 3 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 95 ημέρες

Χριστούγεννα με την Εφορία

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι μπορούσαν να ελπίζουν ότι έως τα Χριστούγεννα δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι όσο πιο βαθιά φτάνει στην τσέπη για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.
Ολος ο ΕΝΦΙΑ και η τρίτη δόση φόρου εισοδήματος μαζί με την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος ή τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που ενσωματώνεται κατά περίπτωση στο εκκαθαριστικό θα μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, αφήνοντας ως μόνη μεγάλη εκκρεμότητα έως το τέλος του έτους την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Τα υπόλοιπα έμπαιναν σε πολλές χαμηλότοκες δόσεις. Οι τέσσερις λέξεις που διεγράφησαν στον νόμο για τις εκατό δόσεις με τη γνωστή τροπολογία φέρνουν όλους αυτούς τους φορολογουμένους προ τετελεσμένων. Θα κάνουν Χριστούγεννα με την Εφορία κι αν δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων μετά το άτυπο πάγωμα έως τις γιορτές θα πρέπει να καταβάλουν κοντά στα 3 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 95 ημέρες.
Τόσος είναι ο λογαριασμός της Εφορίας. Κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης και άλλο 1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Καμία από τις παραπάνω οφειλές δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, με εξαίρεση τη δόση Σεπτεμβρίου για τον ΕΝΦΙΑ αν έχει μείνει απλήρωτη.
Κάθε μήνα έως και το τέλος Φεβρουαρίου, οι φορολογούμενοι με το χέρι στην τσέπη και στην οθόνη του υπολογιστή, συνδεδεμένοι με το Τaxis, θα τυπώνουν εκκαθαριστικά και Ταυτότητες Οφειλής για τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας, των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, αλλά και για τις διορθώσεις στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που άνοιξε χθες.

Εως τοN Φεβρουάριο. Ο ΕΝΦΙΑ, για όσους δεν τον έχουν εξοφλήσει - εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων με μικρές σχετικά οφειλές έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ όλο τον φόρο - θέλει ακόμα τέσσερις δόσεις. Μία κάθε τέλος του μήνα από τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2015. Στον λογαριασμό μπαίνει και η δόση του Οκτωβρίου, την οποία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη, πιστεύοντας ότι θα την εντάξουν σε πολλές δόσεις. Υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000 οι φορολογούμενοι με ΕΝΦΙΑ άνω των 1.500 ευρώ και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ο φόρος ακινήτων είναι ασήκωτος ακόμα και σε 12 δόσεις. Εως το τέλος του μήνα, άλλωστε, πρέπει να εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος (η τρίτη δόση), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας.
Το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει το γεγονός ότι θα παραμένει σε ισχύ - εκτός από τις εκατό δόσεις - και η ρύθμιση των 12-24 δόσεων στην οποία μπορούν να στραφούν όσοι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους.
Υπάρχουν όμως ουσιαστικές διαφορές. Στη ρύθμιση των 12 δόσεων το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%, ενώ στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων το επιτόκιο είναι στο μισό, μόλις 4,56%. Επιπλέον, στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, σε αντιδιαστολή με την πάγια ρύθμιση στην οποία η αύξηση των δόσεων από τις 12 στις 24 συνοδεύεται από σωρεία προϋποθέσεων. Στη νέα ρύθμιση ο φορολογούμενος επιλέγει τον αριθμό των δόσεων που τον βολεύουν, με μοναδική διαχωριστική γραμμή το ύψος της οφειλής. Αν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ οι δόσεις είναι έως 72, αν η οφειλή είναι χαμηλότερη οι δόσεις μπορεί να φτάσουν και τις 100. Στην πάγια ρύθμιση τις δόσεις τις βγάζει η Εφορία.
Επιπλέον, ουδείς παρά μόνο ο κάθε οφειλέτης ξέρει πόσα χρέη έχουν συσσωρευθεί ως ληξιπρόθεσμα κατά τη διάρκεια της κρίσης και έρχονται να προστεθούν στις οφειλές ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος που εξαιρέθηκαν τελικά από τη μάξι ρύθμιση.


Υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000 οι φορολογούμενοι με ΕΝΦΙΑ άνω των 1.500 ευρώ και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ο φόρος ακινήτων είναι ασήκωτος ακόμα και σε 12 δόσεις
tanea.gr