Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ Γάλλοι...

...Έτοιμοι για την επίθεση...





Φωτογραφίες από γαλλικό αεροπλανοφόρο, λίγες ώρες πριν την επίθεση...

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής στα ανοιχτά της Συρίας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, που...
από αύριο θα υποστηρίξει το μεγαλύτερο βάρος της αντεπίθεσης του Παρισιού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γαλλία σκοπεύει να τριπλασιάσει τις αεροπορικές επιδρομές, καθώς το αεροπλανοφόρο, που συνοδεύεται από δύο φρεγάτες, μια βρετανική και μια βελγική, καθώς και από ένα πυρηνικό υποβρύχιο, μεταφέρει 32 βομβαρδιστικά εκ των οποίων 18 Ραφάλ.

«Το προσωπικό του, που υπερβαίνει τα 2.500 άτομα, είναι πανέτοιμο και οι βομβαρδισμοί θα ξεκινήσουν από αύριο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Στόχοι είναι τα στρατηγεία και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους, τα βομβαρδιστικά όμως θα κτυπήσουν στη Ράκα αλλά και τη Μοσούλη στο Ιράκ...
 

Η κρίση στήν πιάτσα δέν λέει νά σταματήσει...

Αποκλειστική φωτογραφία
Η κρίση τών τελευταίων ετών δέν λέει νά περάσει. 
Η φωτογραφία είναι από τό κεντρικότερο φαγοποτείο τής Βουλιαγμένης, χθές βράδυ.
(Σαββατόβραδο στίς 11.00 μ.μ., παρακαλώ!)
 Όπως βλέπετε όλα τά τραπέζια είναι άδεια πλήν ενός! 
 *
Εντούτοις, αυτοί οι δύο σπάταλοι* ξοδεύοντας, απερίσκεπτα, 
σέ μπριζόλες καί σέ κόκα-κόλες
 -σάν νά μήν συμβαίνει τίποτα
προκάλεσαν τό έντονο ενδιαφέρον τών φωτορεπόρτερς τής "πεθαμένης", πιά, κοσμικής Αθήνας 
 οι οποίοι έσπευσαν 
-από όλα τά μέρη τής πρωτεύουσας- 
νά απαθανατίσουν τό μοναδικό καί απρόσμενο, αυτό, κοσμικό γεγονός 
-πλήρους χλιδής- 
πού έλαβε χώρα εν μέσω 
-καί στήν κορύφωση- 
τής οικονομικής κρίσεως...
 *

*πρόκειται περί "γνωστών", καταγεγραμμένων καί παλαιών φανατικών-αμετανόητων θαμώνων τών "Εννέα Μουσών", τού "CAPRICE", τού "Φιλιππή" κ.τ.λ....

Σημείωση : Η "Νέα Μύκονος", πάντα μέσα στά γεγονότα, εξασφάλισε κατ' αποκλειστικότητα, τήν ανωτέρω φωτογραφία.

Ο Τσίπρας «καίει» τα (νέα) σενάρια για οικουμενική

Tvxs Ανάλυση


tvxs.gr | 22 Νοε. 2015
Από την συνεννόηση έως την – αναγκαστική - κυβερνητική συναίνεση και «συγκατοίκηση» η πολιτική απόσταση μπορεί να είναι μόλις 3 κοινοβουλευτικές έδρες. Κι αυτήν ακριβώς την απόσταση επιχειρεί να περιχαρακώσει το Μαξίμου, ζητώντας αφ’ ενός την διακομματική στήριξη στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά θέματα και επιχειρώντας ταυτόχρονα να «κάψει» ακαριαία τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης.
Η απάντηση Τσίπρα μετά το πλήγμα που επέφερε η ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία κινείται σε δύο επίπεδα: Ζητά μεν την συνεννόηση και στήριξη της αντιπολίτευσης αλλά λέει «όχι» σε «συγκυβερνήσεις με άλλου τύπου δεσμεύσεις και ομηρίες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Και, ταυτόχρονα, καθιστά σαφές στους βουλευτές της συμπολίτευσης πως δεν θα υπάρξει πλέον καμία ανοχή αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών. Η τακτική, εν ολίγοις, συμπυκνώνεται στη μετατόπιση της πίεσης τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κυβερνητικών εταίρων, με ζητούμενο την στήριξή τους στα μείζονα τα οποία, άλλωστε, έχουν αμφότεροι «συνυπογράψει» με την ψήφιση της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου.

Σκίτσο...

                                                                                                                                                       από "ΤΑ ΝΕΑ"
...

Αμεση ανάλυση: Το χαμόγελο και το μάθημα


Σαν να το 'ξερε ο Ηλίας Μακρής και αποτύπωσε με το πενάκι του (Καθημερινή 22.11.2015) το φιάσκο των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Έδειχνε στο πόντιουμ τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (τι μεγάλος και βαρύς τίτλος;) κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο με μπλε παπιόν να εκφωνεί «and the winner is...». Στα χέρια του κρατούσε ένα χρυσό αγαλματίδιο με την φάτσα του κ. Αλέξη Τσίπρα. Μετά την αναβολή των εκλογών ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Παπαχλιμίντζος συνόψισε, με λίγους χαρακτήρες αλλά πολύ περιεκτικά, στο twitter: «Σήμερα ήταν η 4η εκλογική αναμέτρηση μέσα στον ίδιο χρόνο που κέρδισε ο Τσίπρας».
Μέσα στην βαρυχειμωνιά του ΣΥΡΙΖΑ και τα χαμηλά βαρομετρικά για την κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία χάρισε μια καλή μέρα στον κ. Τσίπρα. Δεν ήταν το ηλιόλουστο πρωινό που έκανε τον πρωθυπουργό να χαμογελά. Ήταν η διαπίστωση όλων των Ελλήνων ότι ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας -αυτός που διατείνεται ότι θα σώσει την χώρα από την κρίση- δεν μπορεί να κάνει το αυτονόητο των εσωκομματικών διαδικασιών. Δεν μπορεί να διενεργήσει απλές εκλογές. Η κατάρρευση του συστήματος δείχνει την διαχειριστική ανεπάρκεια και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αποδείχθηκε έτσι ότι το πολιτικό σύστημα νοσεί βαθιά. Γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων για να κερδηθούν ελάχιστοι πόντοι στο μικροπολιτικό πεδίο και λησμονείται το βασικό: την παραγωγή στοιχειώδους έργου. Προωθούνται άτομα σε θέσει κλειδιά, όχι με βάση την αποτελεσματικότητα τους αλλά με το βλέμμα στην πολιτική και εσωκομματική σκακιέρα. Δεν νοιάζονται να κάνουν κάτι, καίγονται μόνο για να κερδίσουν πόντους στο παιγνίδι. Δεν προωθούνται οι ικανοί, αλλά μόνο οι χρήσιμοι σε πολιτικούς και εσωκομματικούς συσχετισμούς.
Έχει κάθε λόγο να χαμογελά σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά πρέπει να αναλογιστεί ότι το φιάσκο της ΝΔ είχε να κάνει μόνο με τις εκλογές ενός κόμματος. Το χτύπημα για τους αντιπάλους του είναι τεράστιο, αλλά μικρό για την χώρα. Η ΝΔ θα το πληρώσει αλλά ελπίζουμε ότι θα μάθει• θα δείξει αν μπορεί να διδαχθεί. Όμως, επειδή, διαχειριστικές ανεπάρκειες των κυβερνητικών στελεχών είναι ισάξιες με εκείνες του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, ο πρωθυπουργός εκτός από το να χαμογελά και ο ΣΥΡΙΖΑ να χλευάζει πρέπει να σκεφτούν ότι αυτό που που ζει σήμερα η ΝΔ, το χτίζουν οι ίδιοι μέρα με την μέρα για την χώρα.
Είναι τόσο μεγάλη η γελοιοποίηση της ΝΔ που δεν συμψηφίζεται με τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά το φιάσκο πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους. Είναι διακομματική η αδιαφορία για την διαχείριση των απλών διαδικασιών και αυτό χτίζει τις αποτυχίες του μέλλοντος μας. Δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια. Χρειάζεται και διαρκής προγραμματισμός, έλεγχος των δεδομένων, διορθώσεις και περισσότερος προγραμματισμός. Σε ένα τόσο σύνθετο περιβάλλον, η περιφρόνηση των μικρών πραγμάτων στο όνομα των μεγάλων ιδανικών και μεγαλύτερων υποσχέσεων διασφαλίζει το επόμενο φιάσκο, αυτό που είχε προβλέψει ο συνάδελφος Γιώργος Τερζής: «“Όλα έτοιμα” για τις εκλογές στην ΝΔ, λέει η Εφορευτική», έγραψε στο  twitter 18 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. «Μαθαίνω για αρκετά, μικρά προβληματάκια. Αρκεί να μην αθροιστούν σε ένα μεγάλο». Δυστυχώς αθροίστηκαν σε ένα τεράστιο φιάσκο...
Ο Κομφούκιος έλεγε ότι «ο άνθρωπος που μετακινεί ένα βουνό ξεκινά μεταφέροντας λίγες πέτρες». Ας ξεκινήσουν λοιπόν στην Νέα Δημοκρατία (αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα) από τα αυτονόητα. Αν καταφέρουν την απλή διαχείριση των μικρών πραγμάτων, θα πιστέψουμε ότι μπορούν να μετακινήσουν το βουνό της κρίσης.
kathimerini.gr

Χωρίς δηλώσεις έφυγε από τα Χανιά, ο Βαγγέλης...


Το εκλογικό φιάσκο στη ΝΔ έκοψε την όρεξη του Βαγγέλη, ο οποίος, εκτός του ότι ακύρωσε μια πρωινή βόλτα στα Χανιά, εφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις από το...
κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο είχε καταλύσει από χθες το βράδυ.
Ο Μεϊμαράκης είχε από το πρωί συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με συνεργάτες του στην Αθήνα, ενώ για λίγα λεπτά συναντήθηκε με στελέχη της ΝΔ που τον περίμεναν σε χώρο του ξενοδοχείου...
 

ΚΕΦΕ: Aναβάλλονται οι εκλογές στη ΝΔ...


ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Είναι επίσημο. Η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ) με ανακοίνωση της, αναφέρει, πως, αναβάλλονται οι εκλογές στη ΝΔ για...
σήμερα.

Oλόκληρη η ανακοίνωση: 

Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται. 


Η απόφαση της αναβολής ελήφθη μετά τα ανυπέρβλητα, όπως αποδείχθηκε, προβλήματα με το online σύστημα της καταγραφής των ψηφοφόρων καθώς το σύστημα δεν λειτούργησε ούτε στιγμή σε κανένα από τα 833 εκλογικά κέντρα.

Όσοι ψηφοφόροι προσήλθαν να ψηφίσουν από τις 7 το πρωί οπότε και θα ξεκινούσε επίσημα η διαδικασία αποχωρούσαν αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη. 

Όσο για το σενάριο να ξεκινήσει η διαδικασία χειρόγραφα φαίνεται ότι τελικά δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος με αποτέλεσμα η ΚΕΦΕ να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών.

Τα προβλήματα είχαν παρατηρηθεί από το Σάββατο όταν σύμφωνα με πληροφορίες για πολλούς από τους φορητούς υπολογιστές (λάπτοπ) που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στη σημερινή διαδικασία δεν υπήρχαν φορτιστές ενώ περαιτέρω πρόβλημα δημιούργησε η σειρά αντικρουόμενων οδηγιών που εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες προς τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Φιάσκο από τα λίγα...

Κικίλιας για εκλογές στη ΝΔ: Φιάσκο από τα λίγα - Επιβάλλονται παραιτήσεις τώρα
Επιβάλλονται παραιτήσεις τώρα.
Αντιδραση Κικίλια, για τις εκλογές στη ΝΔ...
Για «φιάσκο από τα λίγα» κάνει λόγο ο Βασίλης Κικίλιας, για τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν από το πρωί στα εκλογικά κέντρα για την αναδειξη προέδρου της ΝΔ. Και ζητάει παραιτήσεις. 
Οπως...
γράφει στο Twitter:
 «2 μήνες ίντριγκα, μικρότητες, ανικανότητα και πολιτική ουσία πουθενά.Επιβάλλονται παραιτήσεις τώρα και λύση από ΚΟ και ΠΕ».
 

Ραγδαίες εξελίξεις στη Ν.Δ. μετά το φιάσκο


Σε κύκλο έντονων εσωτερικών αναταράξεων εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία μετά το φιάσκο με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του κόμματος, που ουδέποτε ξεκίνησε καθώς κατέρρευσε το μηχανογραφικό σύστημα.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε την αναβολή της διαδικασίας, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα πρόβλεψης για το πότε και υπό ποιές προϋποθέσεις θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου. Εάν, δηλαδή, απλώς θα υπάρξει παράταση της διαδικασίας, με ανάθεση του έργου σε νέα εταιρεία, ή θα δρομολογηθούν άλλου τύπου εξελίξεις με προσφυγή του κόμματος σε καταστατικές διαδικασίες συνεδρίου.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά σοβαρό πλήγμα στο κύρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε μία περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας και οικονομικών προκλήσεων. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για έντονες εσωκομματικές εντάσεις που μπορεί να απειλήσουν ακόμη και την ίδια την ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζωντανεύοντας σενάρια διχασμού που, μέχρι σήμερα, συζητούνταν στο παρασκήνιο.
Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης διατηρεί ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη στάση του καθώς δεν έχει ακόμη μιλήσει επισήμως. Σύμφωνα με συνομιλητές του, πάντως, δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Προεδρία ή και από τη θέση του βουλευτή, αν και είναι δεδομένο ότι θα πιεστεί να μην προχωρήσει σε μία τέτοια επιλογή.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ήδη την αντικατάσταση του κ. Μεϊμαράκη από τη θέση του προέδρου του κόμματος και την ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας από την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, προκειμένου η Ν.Δ. να προχωρήσει εκ νέου σε διαδικασίες εκλογής Προέδρου. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει επικοινωνήσει με την πρώην Υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή και να έχει αποσπάσει την κατ' αρχήν θετική της στάση σε αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε, επίσης, την παραίτηση του Γραμματέα του κόμματος και επικεφαλής της ΚΕΦΕ κ. Ανδ. Παπαμιμίκου, τον οποίο οι περισσότεροι «δείχνουν» ως πολιτικό υπεύθυνο για το φιάσκο.
Απάντηση στη θέση του κ. Μητσοτάκη έδωσε ο στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, Θόδ. Αμπατζόγλου. «Δεν είναι ώρα για σπέκουλα πάνω στο πρόβλημα, ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα πρέπει συντεταγμένα, με βάση το ισχύον καταστατικό, να πάει στην επόμενη ημέρα. Ο κ. Αμπατζόγλου προανήγγειλε σύγκληση των οργάνων του κόμματος, ενώ σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής, σημείωσε μεν ότι το καταστατικό ειναι δεσμευτικό, πλην όμως αναγνώρισε ότι θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ως προς τις ευθύνες, φωτογράφισε το Γραμματέα και τον Γεν. Διευθυντή του κόμματος, λέγοντας πάντως ότι «ευθύνες υπάρχουν σε όσους έχουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. ΚΕΦΕ), ο κ. Μεϊμαράκης δεν είχε καμία δουλειά».
«Ψυχραιμία και ενότητα» ζήτησε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αποδίδοντας ευθύνες για το φιάσκο στην ΚΕΦΕ αλλά και αφήνοντας υπαινιγμούς ότι κάποιοι εξ αρχής δεν ήθελαν την ανοικτή διαδικασία. Πρότεινε δε να υπάρξει άμεση συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προκειμένου να αναζητηθεί η βέλτιση λύση.
kathimerini.gr

Ο χαρούμενος υπουργός...


Ο Τρύφων Αλεξιάδης ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός στον πλανήτη που χαμογελά ακόμη και όταν βάζει φόρους. Το παραδέχεται και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να κόψει αυτό το χαμόγελο, ότι είναι...
αισιόδοξος τύπος και πολλά άλλα παράξενα. Τι είδους παράξενα; Οταν τον ρώτησαν, για παράδειγμα, πώς αισθάνεται όταν βάζει φόρους, ξέρετε τι απάντησε; «Ποιους φόρους; Εβαλα εγώ φόρους;». 
Και όταν ο συνομιλητής του (πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην δήμαρχος) του είπε ως παράδειγμα τον φόρο στο κρασί, ο κ. Αλεξιάδης χωρίς να χάσει το χαμόγελό του είπε: «Αισθάνομαι χάλια, δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια όταν βάζω φόρους. Ανθρωπος είμαι κι εγώ». Τι να πεις τώρα...

"ΒΗΜΑτοδότης"

Πολλή συζήτηση γίνεται για κυβέρνηση συνεργασίας...

Όταν το είπε την Πέμπτη– για πολλοστή φορά- ο Β.Λεβέντης στην Βουλή, δεν θεωρήθηκε επαρκώς σοβαρό. Λογικό. Όταν η ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα «έβγαλε» την κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία 153 μόλις βουλευτών ο προβληματισμός μεγάλωσε. Όταν το ανέφερε όμως στο κύριο άρθρο της η Αυγή αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ το πράγμα έγινε επίσημο: Στα κέντρα του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, γίνεται κουβέντα για κυβέρνηση συνεργασίας. Είτε ως λύση είτε ως φόβητρο…

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνεται ευθέως ότι το σενάριο μίας κυβέρνησης συνεργασίας ή μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών είναι ο στόχος της … ευρείας αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική είναι η σχετική παράγραφος του κύριου άθρου της εφημερίδας ΑΥΓΗ: «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν αγωνίζονται για να ρίξουν τον Τσίπρα και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, διότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ουσιαστικά αγωνίζονται για να μπουν στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι για να προστατέψουν εγχώρια συμφέροντα που θίγονται από την επάνοδο της δημοκρατίας και στο επιχειρείν» (Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε – παρεμπιπτόντως- και ποια είναι αυτά τα εγχώρια συμφέροντα που …δεν θίγονται από την επάνοδο της δημοκρατίας).

Την ίδια εκτίμηση έκανε κατά την διάρκεια της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα στην Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Όπως είπε «πολλές πλευρές του Κοινοβουλίου, είτε με έναν μεταμοντέρνο τρόπο, είτε με έναν πιο παραδοσιακό, είτε και με έναν λίγο «αλλού γι’ αλλού», ακούστηκε ένα κοινό αίτημα. Και το αίτημα ήταν ουσιαστικά «μαζέψτε τα και φύγετε, για να έρθουμε εμείς ξανά σε αυτήν την ευθύνη, που έχουμε και επάρκεια, που έχουμε και γνώσεις, που ξέρουμε και πώς να τα διαπραγματευόμαστε και εν πάση περιπτώσει μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, εθνικής ενότητας, τεχνοκρατών».

Αυτού του είδους οι εκτιμήσεις «πατάνε» φυσικά τόσο στις προεκλογικές δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που μιλούσε ευθέως για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού όσο και στις ευθείες εκκλήσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά που έχει δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται ευκαιριακές συμμαχίες. Χρειάζεται ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα σχέδιο με προοδευτικό πρόσημο».

Όσον αφορά όμως την πολιτική λειτουργική τους είναι μάλλον προφανής: Απέναντι σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ήδη έχει δύο απώλειες (Παναγούλης-Νικολόπουλος) και μία διαφοροποίηση (Σακελλαρίδης)  απαιτείται και το κατάλληλο … σκιάχτρο! Ας μην ξεχνάμε ότι «προ των πυλών» είναι ένα τουλάχιστον «μνημονιακό» νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία και για θέματα των εργασιακών σχέσεων.
Μάλιστα τα σενάρια της πιθανής αναγκαιότητας κυβερνητικών συνεργασιών, ίσως κάποιοι εκτιμούν ότι θα αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά από το να μνημονεύεται ο κίνδυνος της πτώσης της κυβέρνησης γενικώς. Ιδίως όταν υπάρχουν και δηλώσεις όπως αυτή του Παναγιώτη Κουρουμπλή που σημείωσε την Πέμπτη (19/11) σε συνέντευξή σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «αυτή την στιγμή προέχει η χώρα να πετύχει δυο στόχους, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ρύθμιση του χρέους. Αυτό από την στιγμή που θα χρειαστεί να ζητηθεί και βοήθεια και από κάποια άλλη πολιτική δύναμη εγώ νομίζω ότι πάνω από όλους μας είναι ο τόπος αυτή τη στιγμή. Εγώ δεν θα ήμουν αρνητικός».

Όλα τούτα την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει μία στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση» για τα μείζονα πολιτικά ζητήματα. Από το Μ.Μαξίμου η δήλωση θεωρείται ως πίεση προς τα κόμματα της «ευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης, ώστε να μην καταψηφίζουν τυφλά για λόγους πολιτικού οφέλους τα νομοσχέδια που «κατεβάζει» η κυβέρνηση με βάση την ψηφισμένη από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ συμφωνία. Μάλιστα όπως δεικτικά σχολίαζε η ΑΥΓΗ  «ήδη οι συγγενείς ομάδες κομμάτων στην Ευρώπη είναι εξοργισμένες».

Εν κατακλείδι…

Για την υλοποίηση του σεναρίου μίας κυβέρνησης συνεργασίας, ή κυβέρνησης τεχνοκρατών, ή οικουμενικής, όπως θέλετε πείτε την, δεν φαίνεται να συντρέχουν για την ώρα οι υποκειμενικές προϋποθέσεις. Η σχετική φημολογία φαίνεται να χρησιμοποιείται -στην παρούσα τουλάχιστον φάση- ως φόβητρο συνοχής των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Όμως οι αντικειμενικές προϋποθέσεις ισχύουν και με το παραπάνω. Δεν είναι άλλες από τις μνημονιακές δεσμεύσεις στους δανειστές και τις λογικές του είδους «πάση θυσία στο Ευρώ» που είναι κυρίαρχες αυτή την στιγμή στους συσχετισμούς που υπάρχουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κι όσο αυτές υφίστανται η κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι πάντα μια κάποια λύση…

thepressproject.gr