Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Εγκρίθηκε η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά από μία ώρα συνομιλιών, οι 19 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως στην λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Αθήνα χθες το βράδυ. Τώρα το αίτημα για παράταση περνάει στα έξι εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών που θα πρέπει να το εγκρίνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η δήλωση μετά την λήξη του  Εurogroup είναι η ακόλουθη:
Tο Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.
Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης εως και 4 μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκληρωση της αξιολόγησης.
kathimerini.gr

"Επαρκής η λίστα μεταρρυθμίσεων"...


Θετική η αντίδραση και του M. Nτράγκι στην ελληνική πρόταση...


Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελλάδα στους εταίρους και δανειστές της. 
"Η...
αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει ευρεία κλίμακα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς εκτενές για να αποτελέσει έγκυρη αφετηρία για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης" αναφέρει o Μ. Ντράγκι στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ...
thepressproject.gr

Η ανακοίνωση του Eurogroup για τη συμφωνία...


Η ανακοίνωση του Eurogroup για τη συμφωνία Το 'πράσινο φως' επί του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε η Ελλάδα, έδωσε και επισήμως -με ανακοίνωση- το Eurogroup, που...
συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκεσε μια ώρα.

Σε σχετική του ανακοίνωση το Eurogroup αναφέρει ότι συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασαν οι ελληνικές Αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο έως το τέλος του Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και τέσσερις μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας» αναφέρει το Eurogroup.

Η Ευρωζώνη τόνισε ακόμη ότι «καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης»...
enikos.gr

Το μήνυμα του Μοσκοβισί για την Ελλάδα...


Το μήνυμα του Μοσκοβισί για την Ελλάδα Μήνυμα προς την Ευρώπη έστειλε, μέσω twitter, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβίσι, μετά την...
ολοκλήρωση του Eurogroup.

undefined

"Μετά από τη σημερινή συμφωνία στο Eurogroup πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προχωρήσει και να αναπτυχθεί μέσα στην Ευρωζώνη", έγραψε ο κ. Μοσκοβισί...
enikos.gr

Παπαδημούλης: Θλιβερός ο Βενιζέλος...


undefined


"Όσο πιο γρήγορα αποτελέσει παρελθόν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο", έγραψε, μεταξύ άλλων, στο Twitter, ο Παπαδημούλης, με αφορμή τις...
δηλώσεις Βενιζέλου, μετά τη συνάντηση του με τον Κ. Παπούλια. 
Οπως έγραψε στο διαδίκτυο: 
undefined

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                  από "ΤΑ ΝΕΑ"

Η Μεσόγειος τρώει τα ψάρια της

Οι τέσσερις απειλές για εξαφάνιση των ειδών


 Σε «νεκρά θάλασσα» για τα αλιεύματά της τείνει να μετατραπεί η Μεσόγειος, καθώς η υπεραλίευση και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των πληθυσμών των ειδών σε θάλασσα και στεριά, «η βιοποικιλότητα κινδυνεύει παγκοσμίως». Ο κορυφαίος Γάλλος βιολόγος, Ζιλ Μπεφ, λέει στην «Κ» ότι κατά τα τελευταία χρόνια εξοντώθηκε το 83% των ψαριών της Μεσογείου.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε το γεγονός ότι η φύση είναι σημαντική. Μένουμε σε πόλεις, ένα περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι άνθρωποι για τους ανθρώπους και για επιλεγμένα ζώα και φυτά. Στις πόλεις είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι η βιοποικιλότητα είναι η αιτία που είμαστε ικανοί να ζούμε τόσο καλά πάνω στη Γη και να χάσεις την αίσθηση ότι είμαστε μέρος της φύσης και εξαρτημένοι από αυτή. Ο διακεκριμένος Γάλλος βιολόγος Zιλ Μπεφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί του Παρισιού και στο Collège de France, ήρθε μέχρι την Αθήνα για να μας το υπενθυμίσει.

Με αφορμή την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Collège de France, η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο δρ Μπεφ, πρόεδρος επίσης του γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι, μίλησε στην «Κ» για τον σημαντικό ρόλο της βιοποικιλότητας στη διατήρηση της ευημερίας του ανθρώπινου είδους.

– Πώς θα ήταν οι πόλεις μας χωρίς τη βιοποικιλότητα; 

– Θα ήταν ανόητο να φανταστεί κανείς την πόλη χωρίς τη βιοποικιλότητα. Εξυπακούεται ότι είναι παρούσα και στις πόλεις, όχι βέβαια με την ίδια ένταση όπως σε ένα τροπικό δάσος βροχής ή στον ωκεανό. Tον περασμένο μήνα ήμουν στο Χονγκ Κονγκ και συζητώντας με πολίτες διαπίστωσα ότι ανησυχούν όλο και λιγότερο για θέματα που αφορούν τη φύση ή τη μείωση της βιοποικιλότητας, και αυτό γιατί περιτριγυρίζονται από τσιμέντο και δρόμους, ενώ επισκέπτονται σπάνια την εξοχή ή τις ακτές. Τα τελευταία 50 χρόνια όμως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα, όχι τόσο εξαφάνισης, αλλά δραματικής μείωσης των πληθυσμών των ειδών. Tα τελευταία χρόνια έχουμε εξοντώσει το 83% των ψαριών της Μεσογείου. Εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό θα καταλήξουμε βέβαια στην εξαφάνισή τους.

– Ποιες είναι οι κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα; 

– Τέσσερις είναι οι μεγαλύτερες απειλές με πρώτη την κοινωνική ρύπανση, όπως τα μικρά σωματίδια πλαστικού, τα χημικά προϊόντα, τα παρασιτοκτόνα και πολλές άλλες πηγές ρύπανσης που απορρέουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η δεύτερη απειλή είναι οι υπερεξαγωγές, με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα την υπεραλίευση στη θάλασσα και την υπερυλοτόμηση στα τροπικά δάση βροχής. Η τρίτη απειλή είναι η εισβολή ξενικών ειδών. Πλήθος επιστημονικών μελετών αποδεικνύουν ότι η είσοδος ειδών που προέρχονται από άλλα σημεία του κόσμου σε ένα οικοσύστημα όπου δεν ζουν οι θηρευτές τους, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την εγγενή βιοποικιλότητα. Η τέταρτη απειλή είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία επιδεινώνει το πρόβλημα της μείωσης της βιοποικιλότητας.

– Ποιες πτυχές της καθημερινότητάς μας συνδέονται άμεσα με τη βιοποικιλότητα;

– Από την κατανάλωση φρούτων μέχρι τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, όλα έχουν σχέση με τη βιοποικιλότητα. Το ανθρώπινο σώμα έχει μέσα του δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι ανθρώπινα κύτταρα. Ο άνθρωπος είναι κομμάτι της βιοποικιλότητας.

Η βιοποικιλότητα συνδέεται επίσης...

Αναμένοντας το «πράσινο φώς» από το Eurogroup

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις 15:00 ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται ότι θα επικυρώσει την συμφωνία, με βάση την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα.
Αυτή την στιγμή η ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ αξιολογούν ττον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ώστε να ενημερώσουν το Eurogroup που θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης  και το οποίο πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την επέκταση του προγράμματος. Στη συνέχεια  πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επικύρωσης της τετράμηνης παράτασης  από τα έξι εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίζουν οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η πρώτη αποτίμηση της Επιτροπής επί του ελληνικού καταλόγου είναι θετική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.
Ο κ. Νταισελμπλούμ σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις αυτές, το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου. «Να μη χανουμε χρόνο, ας περάσουμε στις πράξεις» είπε χαρακτηριστικά
Επανέλαβε μάλιστα, ότι μόνο η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα). «Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα να βρίσκεται σε σωστή τροχιά» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε ότι -όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ έχουν ήδη επισημάνει- το «GREXIT" δεν βρίσκεται υπό συζήτηση. «Η ευρωζώνη πρεπει να μείνει ενωμένη στα δύσκολα» τόνισε και υπογράμμισε: «Επιθυμούμε το ίδιο που θέλει η νέα ελληνική κυβέρνηση, να έχει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωζώνη». Ανέφερε, δε, ότι οι μόνοι που προετοιμάζονταν για GREXIT ήταν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.
 από kathimerini.gr

Ολόκληρη η λίστα Βαρουφάκη προς τους δανειστές...


Ολόκληρη η λίστα Βαρουφάκη προς τους δανειστές
Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το Reuters ολόκληρη την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη προς τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Στη λίστα γίνεται λόγος για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, χωρίς να αναλύεται τι ακριβώς εννοεί ο κ. Βαρουφάκης, ενώ τονίζεται ότι θα γίνουν προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα και τεχνολογικές καινοτομίες. 

Τα βασικά στοιχεία της επιστολής
- Για τον ΦΠΑ γίνεται λόγος για εξορθολογισμό και βελτίωση είσπραξης.
- Σταδιακή εφαρμογή από την κυβέρνηση του νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με στόχο την αύξηση στο μέλλον του κατώτατου μισθού.
- Υπόσχεση πως ο χρόνος και οι αλλαγές στο βασικό μισθό θα συναποφασιστούν με τους θεσμούς.
- Αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου χωρίς όμως κατάργηση του βασικού μισθού και αύξηση του μισθολογιού κόστους.
- Κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και παράλληλα συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
- Δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμό των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και ταυτόχρονα νέα αξιολόγηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.
- Προγράμματα για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά και δωρεάν γεύματα σε άπορους.
- Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας του Δημοσίων Εσόδων (GSPR), εάν είναι απαραίτητο μέσω και νέας νομοθεσίας αν είναι απαραίτητο.
- Επανεξέταση των δαπανών σε εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικές παροχές
- Σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων σε τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

Δείτε εδώ ολόκληρο το e-mail Βαρουφάκη στα αγγλικά.

newsbeast.gr

Στις 15:00 συνεδριάζει το Eurogroup...


Στις 15:00 συνεδριάζει το Eurogroup
Τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης του Eurogroup στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε ο  Γ. Ντάισελμπλουμ, μέσω Τwitter.

Στην τηλεδιάσκεψη θα κριθεί αν ...
η επιστολή Βαρουφάκη ικανοποιεί τους Ευρωπαίους.

Στις 20:00 συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ...


undefinedΓια σήμερα, στις 20:00 ορίσθηκε η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθυμίζεται ότι μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει ...
προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής...

Το τρίλημμα του Τσίπρα ...


undefined...σύμφωνα με το "Bloomberg"...
Όπως αναφέρει το Bloomberg η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ένα αδύνατο τρίλημμα με τις εξής περιπτώσεις: Πρώτον να παραμείνει στο ευρώ, δεύτερον να παραμείνει στην εξουσία και τρίτον να...
αποφύγει το μνημόνιο. Μια από τις τρεις υποθέσεις θα πρέπει να απορριφθεί για να ισχύσουν οι άλλες δύο.
Συγκεκριμένα δύο οικονομόλογοι της Morgan Stanley, ο Daniele Antonucci και η Elga Bartsch θεωρούν ότι η ελληνικήγ κυβέρνηση δεν αύξησε τις πιθανότητες της να παραμείνει στην Ευρωζώνη πάρα τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Και οι δύο κάνουν λόγο για την προοπτική λάθους.
undefinedΠιθανότητα εξόδου από το ευρώ: Αμετάβλητη έως τώρα, αλλά με τους κινδύνους να αυξάνονται.

«Στο πλαίσιό μας επικεντρωθήκαμε σε τρία πιθανά σενάρια: την έξοδο από την Ευρωζώνη, την παραμονή στην Ευρωζώνη και ένα ενδιάμεσο σενάριο που οδηγεί στον έλεγχο κεφαλαίων, αλλά όχι οριστική έξοδο για κάποιο διάστημα, το οποίο θα φέρει την ένδειξη «staycation». Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες ενός πολιτικού παραστρατήματος που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός της νομισματικής ένωσης δεν έχουν μειωθεί. Ενώ οι συμμετέχοντες στις αγορές μπορεί να αντιληφθούν ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, θεωρούμε ότι ακόμη βρίσκεται στο 25%, κάτι που θα ισχύει για 3-6 μήνες ακόμη. Και τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, θα μπορούσαμε να δούμε την αύξηση κινδύνων από ένα τέτοιο παραστράτημα να συμβαίνουν. Δεν υπάρχει ακόμη κάποια αξιόπιστη ανάλυση και υπάρχουν πολλά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα, κάτι το οποίο καθιστά το τρίλημμα που θέσαμε δύσκολο να λυθεί»
thepressproject.gr

Θετική η πρώτη αντίδραση για το κείμενο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης

Κομισιόν: Επαρκώς περιεκτική για να αποτελέσει βάση συζήτησης η λίστα Βαρουφάκη

Κομισιόν: Επαρκώς περιεκτική για να αποτελέσει βάση συζήτησης η λίστα Βαρουφάκη



Η Κομισιόν θεωρεί ότι η λίστα Βαρουφάκη με τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εστάλη προς έγκριση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) είναι επαρκής, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν.
«Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε η πηγή. 
«Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ελήφθη εγκαίρως η λίστα με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
 Το Βήμα

Ο Κώστας Μητρόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

undefined

Πέθανε ο σπουδαίος βιολιστής Αχιλλέας Χαλκιάς

Πρέσβης της παράδοσης και στο εξωτερικό

 Ένας από τους κορυφαίους της δημοτικής μουσικής παράδοσης έφυγε από τη ζωή. Ο Αχιλλέας Χαλκιάς, που με το βιολί του, διήνυσε μια ξεχωριστή πορεία, για πολλά χρόνια δίπλα στον αδελφό του, τον κορυφαίο Πέτρο Λούκα- Χαλκιά, άφησε την τελευταία του πνοή.

xalkias 
Είχε συμμετάσχει σε συναυλίες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φλόριντα, Νιού Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια, Μασσαχουσέτη, Φιλαδέλφεια, Τέξας και Νέο Μεξικό) και σε άλλες χώρες του κόσμου όπως: Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Αλβανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστραλία και Νότια Αφρική. σε πολλές συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και σε διάφορες δισκογραφικές δουλειές.
Ο Αχιλλέας Χαλκιάς γεννήθηκε στην Ήπειρο. Προέρχεται από την ξακουστή μουσική οικογένεια των Χαλκιάδων και είναι αδερφός του Πετρο-Λούκα Χαλκιά. Επαιζε βιολί και το ρεπερτόριό του περιελάμβανε κυρίως ηπειρώτικους σκοπούς και τραγούδια. Είχε συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και σε διάφορες δισκογραφικές δουλειές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δίσκοι: Λεβεντογέννα Ήπειρος (1981), Πατήματα (2001), και Ηπειρώτικα (2002).
Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο ανιψιός του Μπάμπης.
 epiruspost.gr

Επειδή άρχισε η γκρίνια..


undefinedΕπειδή άρχισε το εθνικό σπορ της γκρίνιας.
Επειδή τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητες πρωτόγνωρες.
Κάνω μια στάση , ένα...
"pause", για να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου και έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:
Α. Αν δεν κάνω λάθος δεν ψήφισα και δεν ψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει σοσιαλιστική επανάσταση. Αλλά για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της πολύπλευρης κρίσης της χώρας και για να θέσει τις βάσεις μιας άλλης πολιτικής φιλολαϊκής, αντιολιγαρχικής και αντιαποικιακής .
Β. Αθέτησε άραγε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις;

Μέχρι στιγμής :
1. Απέφυγε πιθανότατα την χρηματοπιστωτική θηλιά της 28ης Φεβρουαρίου, που είχε στήσει η «Ελληνική κυβέρνηση» Σαμαρά – Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές. Έτσι δεν γίναμε μια δεύτερη κυπριακή περίπτωση.
2. Ακύρωσε την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την εξαΰλωση των επικουρικών , που είχε ήδη συμφωνήσει η » Ελληνική κυβέρνηση » Σαμαρά-Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές.
3. Ακύρωσε την περικοπή του ΕΚΑΣ από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που είχε ήδη συμφωνήσει η «Ελληνική» κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές .
4. Ακύρωσε την διάταξη για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που είχε ήδη συμφωνήσει η «Ελληνική» κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές, γεγονός που θα οδηγούσε στη ανεργία χιλιάδες συμπολίτες μας και παραπέρα συμπίεση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
5. Ακύρωσε την δέσμευση για εξωπραγματικά δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5% – 5% , που είχε ήδη συμφωνήσει η «Ελληνική» κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές και που θα σήμαινε παραπέρα περικοπές 4-5 δισ. ευρώ από κοινωνικές δαπάνες (υγεία, παιδεία, δημόσια έργα κ.λ.π. )
6. Συμφώνησε σε ένα ενδιάμεσο τετράμηνο πρόγραμμα ( πρόγραμμα -γέφυρα όπως το χαρακτήριζε προεκλογικά) το οποίο:
– Παρέχει μια άνεση χρόνου για την σύνταξη ενός ολοκληρωμένου αντιολιγαρχικού, φιλολαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος .
– Αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα της εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο λαός μας.
– Σκοπεύει στην αναμόρφωση του κράτους, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό και φιλικό για τον πολίτη .
– Αρχίζει την δύσκολη μάχη κατά της γνωστής ομάδας των ολιγαρχών που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες την χώρα (οικονομία, πολιτικό σύστημα , ΜΜΕ κ.λ.π.)
Όταν η πολιτική σου επιμένει να έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όταν για πρώτη φορά υπάρχει κυβέρνηση που σκοπεύει να τα βάλει με τις διάφορες ολιγαρχίες προς τι η γκρίνια;
Προς τι οι «αριστερές» κορώνες;
Τώρα αρχίζει το πανηγύρι...
pitsirikos.net