Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Tέσσερα σκίτσα τού Κώστα Μητρόπουλου από τά σημερινά ΝΕΑ (20/6/'15)







Θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα ; Σταθάκης : «Το επιδιώκουμε...»

Κυβερνητικό Συμβούλιο την Κυριακή ενόψει Συνόδου Κορυφής

Κυβερνητικό Συμβούλιο την Κυριακή ενόψει Συνόδου Κορυφής

Στο τελικό τους στάδιο έχουν εισέλθει πλέον οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών προκειμένου να βρεθεί κοινή βάση συζήτησης μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία τη Δευτέρα, όταν θα συνεδριάσουν τόσο το Eurogroup όσο και οι ηγέτες των κρατών -μελών της ευρωζώνης.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με σκοπό να αποσαφηνιστούν οι νέες προτάσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, και σε ερώτηση εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, απάντησε «το επιδιώκουμε». Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα από κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και για τον λόγο αυτό, την Κυριακή στις 11:00, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία κίνηση που θα αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ώστε να εξοικονομηθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ, που θα κλείσουν την ψαλίδα του δημοσιονομικού κενού.

Θεωρείται σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλες επαφές κυρίως με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια επικοινωνώντας διαδοχικά με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολαντ και τον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και αυτό φρόντισε να το καταστήσει σαφές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ, ο οποίος σε μήνυμα του την Παρασκευή, έστειλε τελεσίγραφο προς την Αθήνα λέγοντας πως την Δευτέρα είτε θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών είτε να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία.

Παρόμοια μηνύματα στην Αθήνα έστειλαν ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος κάλεσε την ελληνική πλευρά να λάβει σκληρές αποφάσεις ώστε να μην αναλάβει μεγάλο ρίσκο, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εμφανίστηκε μάλιστα απαισιόδοξος για την έκβαση των διαβουλεύσεων την Δευτέρα.
από tanea.gr

Οι Έλληνες δεν είναι «ανήλικοι» που υπακούν σε «ενήλικες»...



Σκληρή απάντηση Κωνσταντοπούλου σε Λαγκάρντ και Τουσκ.
Τα νεύρα με τον δημοσιογράφο.

Η πρόεδρος της βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εδωσε συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο "Channel 4" και ήταν... χείμαρρος.  
Εδωσε σκληρή απάντηση στις ειρωνείες της Κριστίν Λαγκάρντ (πού είχε πεί : "είναι...
ανάγκη να συνεχίσουμε το διάλογο ως ενήλικες στην αίθουσα"): «Ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανήλικος που θα πρέπει να υπακούει κυβερνήσεις ως ενήλικες».
Από τα βέλη της, δεν ξέφυγε ούτε ο Ντόναλτ Τουσκ και η αναφορά του σε «chicken game». «Θα συμβούλευα τους πάντες να μην κάνουν σα να πρόκειται για παιχνίδι γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία».

Παράλληλα η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε ότι το χρέος είναι παράνομο και απεχθές και ζήτησε «ειλικρινή διάλογο χωρίς εκβιασμούς».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η άλλη πλευρα πιστεύει ότι η Ευρώπη εκβιάζεται από την Ελλάδα με τις αναφορές για τις συνέπειες από ένα Grexit η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να θεωρείται εκβιασμός η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί το δικαίωμα των πολιτών της να επιλέξουν μια διαφορετική πολιτική».

Τέλος, υπήρξε ενταση στη συνέντευξη, με αφορμή την διατύπωση της  ερώτησης του δημοσιογράφου, σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία. «Πώς νιώθετε ως δικηγόρος που υπερασπίζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον πρωθυπουργό σας που κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, λέγοντας ότι δεν φοβάται να αναζητήσει νέες θάλασσες και νέα λιμάνια;».
Η πρόεδρος της βουλής, απάντησε αμέσως: «Με συγχωρείτε, αλλά πιστεύω ότι βγάζετε... ότι στα αλήθεια κάνετε ερωτήσεις που περιλαμβάνουν απαντήσεις οι οποίες με τη σειρά τους βασικά οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα και δεν θα ήθελα μπω σε αυτό το είδος της απόρριψης προειλλημμένων απαντήσεων που περιλαμβάνονται σε ερωτήσεις».
Ο δημοσιογράφος φυσικά επέμεινε: «Είδαμε τον κ. Τσίπρα σήμερα στη Ρωσία. Πιστεύετε ότι η Ρωσία έχει απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας;».

«Πιστεύω ότι η ερώτηση δεν είναι ποιος έχει απαντήσεις για τα προβλήματα της Ελλάδας. Η αληθινή ερώτηση είναι κατά πόσο η ΕΕ θα ανταποκριθεί στην ευθύνη της για να λύσει ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό», απάντησε ψύχραιμα η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (20.06.15)

                                                                                                                                       από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό ενόψει Eurogroup


 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.06.2015 :15:58
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 Υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει αυτή την ώρα η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, προκειμένου να σχεδιασθεί η στρατηγική με την οποία η Αθήνα θα προσέλθει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Εurogroup και τη σύνοδο ηγετών της Ευρωζώνης.
Από τους εταίρους έχει διαμηνυθει με κατηγορηματικό τρόπο ότι τη Δευτέρα θα πρέπει να καταγράφει σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει νέες προτάσεις.
Η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης αναμένεται να συζητήσει τις εναλλακτικές, τα περιθώρια που υπάρχουν για συμβιβασμό, αλλα και τι μπορεί να διεκδικήσει η Αθήνα σε αυτές τις συνεδριάσεις, προκειμένου να επιτύχει αυτό που διεκδικεί ως έντιμο συμβιβασμό. Ο κ.Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, πιθανότατα σήμερα, στη  διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα ορισμένες βελτιωτικές προτάσεις από την πλευρά των εταίρων. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασισθεί εάν η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αύριο ή νωρίς τη Δευτέρα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο την Τρίτη, μια μέρα μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.
από kathimerini.gr

43,5 δισ. κάτω από τα στρώματα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
 Η μείωση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά μέσω ανάληψης μετρητών, αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή. Πρόκειται για χρήμα που κυκλοφορεί τις τσέπες των Ελλήνων ή τοποθετείται σε θυρίδες και σε σημεία προς φύλαξη.
Στοιχεία της ΤτΕ τον Απρίλιο του 2015, το χρήμα που κυκλοφορούσε στην αγορά εκτοξεύθηκε στα 43,5 δισ. ευρώ από 30,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά και τις πρόσφατες εκροές, το ποσό έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 45 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι «καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του Ευρωσυστήματος των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ» ανέβηκε από τα 3,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο στα 16,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή καλύπτεται είτε από αποθεματικά που υπάρχουν είτε από πρόσθετες εισροές από το Ευρωσύστημα. Στο ποσό αυτό προστίθενται περίπου 27,3 δισ. ευρώ που είναι το ύψος του κυκλοφορούντος χρήματος που διακινείται κατά μέσο όρο στην ελληνική αγορά και το οποίο είναι περίπου σταθερό όλους αυτούς τους μήνες.
Το ύψος του φυσικού χρήματος που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύει το 25% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες είναι 6%-8% και μία αιτία είναι το γεγονός ότι οι συναλλαγές στη χώρα μας δεν είναι ηλεκτρονικές. Η τάση αυτή επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης, καθώς αύξησε το ποσό που διακρατούν οι Ελληνες στα σπίτια τους ή σε θυρίδες υπό τον φόβο τυχόν περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι και οι θυρίδες μπορεί να περιληφθούν σε αποφάσεις για περιορισμό κεφαλαίων. 

Διαβάστε επίσης : Οι άμυνες των τραπεζών για να κρατήσουν τη ρευστότητα στα ταμεία και τα ΑΤΜ
 από kathimerini.gr

Η απάντηση του ΔΝΤ για τις καταγγελίες Ρουμελιώτη

 ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
 Δεν κάνουμε σεμινάρια, από το 2006 μόλις 2 Έλληνες έχουν παρακολουθήσει ​τις Συνόδους του Ταμείου.
Αυτό είναι το δια ταύτα της απαντητικής επιστολής του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Gerry Rice σε σχετικό ερώτημα που του απηύθυνε ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ, με αφορμή όσα κατήγγειλε στην Επιτροπή της Βουλής για το χρέος ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο κ. Παν. Ρουμελιώτης.
Ο κ. Κουίκ είχε στείλει σχετικό ερώτημα προς το ΔΝΤ σχετικά με τις καταγγελίες Ρουμελιώτη περί σεμιναρίων για δημοσιογράφους προκειμένου να «περάσουν» οι θέσεις του ΔΝΤ στην κοινή γνώμη (σ.σ. τις οποίες αργότερα ο κ. Ρουμελιώτης επιχείρησε να ανασκευάσει). Από πλευράς Ταμείου, πάντως, ο κ. Rice σημειώνει ότι δεν διοργανώνονται σεμινάρια ενώ στο πρόγραμμα του Ταμείου, μέσω του οποίου προφανώς καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής δημοσογράφων προκειμένου να παρακολουθήσουν την εαρινή ή την ετήσια Σύνοδο στην Ουάσιγκτον, από το 2006 και σε σύνολο περίπου 300 δημοσιογράφων από 90 χώρες περιλαμβάνονται και... δύο έλληνες.
​Σε δήλωσή του ο κ. Κουίκ, ευχαριστεί τον κ. Rice για την άμεση ανταπόκριση και προτρέπει «οι ίδιοι οι δύο  δημοσιογράφοι να δώσουν το όνομά τους, για να τελειώσει η συνολική λάσπη. Αν δεν το πράξουν, θα πρέπει πάλι να απευθυνθώ στο ΔΝΤ. Και αν το ΔΝΤ αρνηθεί να βοηθήσει, τότε ενοχοποιεί μία διαδικασία την οποία το ίδιο το Ταμείο παρουσιάζει ως θετική πρωτοβουλία του».
από kathimerini.gr

κύριε Ρουμελιώτη μου;...

Πώς κοιμάστε τα βράδια;




το κορίτσι του διπλανού portal
 Παίδες μου αγαπημένοι, αυτή τη φορά είχα υποσχεθεί στον φίλο αναγνώστη Θωμά να γράψω κάτι άσχετο με την πολιτική, κάτι ευχάριστο, κάτι στο στυλ τα πουλάκια τσίου-τσίου, τα ψαράκια τίποτα. Αγαπητέ Θωμά, όπως βλέπεις, άκυρον. Μόλις είδα μια τηλεοπτική δήλωση μετανοίας του Ρουμελιώτη, ταράχτηκα και μου γεννήθηκε μια απορία. Και όταν εμένα μου γεννιέται μια απορία, ρωτώ. Οπότε δώστε βάση, κύριε Ρουμελιώτη μου:
Αγαπητέ κύριε, μόλις σας είδα στις ειδήσεις και σας λυπήθηκα. Ξεροκαταπίνατε και τραυλίζατε πως δεν είστε σίγουρος ότι οι έλληνες δημοσιογράφοι πληρώνονταν για να γίνουν όργανα του ΔΝΤ. Βεβαίως το είχατε πει εμμέσως πλην σαφέστατα πριν λίγα 24ωρα αλλά άλλο εννοούσατε, αλλά και αυτό να εννοούσατε, ελληνική δεν είναι η έκφραση «είπα, ξείπα, χέζω την παρόλα μου;». Ε, λοιπόν τη χέσατε κι εσείς ως Έλληνας 100% που είστε, και αίφνης λησμονήσατε αν είδατε κανέναν δημοσιογράφο με τα μάτια σας, έχετε και λίγο καταρράκτη άλλωστε, μια φωτοφοβία, μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
Πρώτα απ΄ όλα για να μη σας αποπάρω γιατί μου φαίνεσθαι και ευαίσθητος άνθρωπος στις πιέσεις (Ζωή, μ΄ ακούς; Λίγο κράτει στο μέλλον) σας ενημερώνω ότι η μαμά μου, γνωστή λαμογιοπασόκα των oh les beaux jours, πολύ σας αγαπούσε. Βέβαια αυτό δεν είναι τεράστιο κομπλιμέντο γιατί αυτή θεωρούσε τον Κατσιφάρα τρομερό τζέντλεμαν και τον Θόδωρο Κατσανέβα σέξι. Την ίδια αδυναμία όμως μαθαίνω σας είχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου – άλλος με ροπή στους ευέλικτους (με την καλή έννοια). Σας έχωσε λοιπόν, εσάς που ποτέ δεν εκτεθήκατε στην κρίση του λαού, ωραία-ωραία στη διαχείριση του δημόσιου κορβανά όπου περάσατε φίνες μέρες. Ίσως υπερβολικά φίνες μέρες, δεν ξέρω. Τόση αδυναμία σας είχε πάντως (σε σας αλλά και στις φίνες μέρες) που μόλις έγινε γνωστό ότι θα παραπεμφθείτε για το σκάνδαλο Κοσκωτά, σας έκανε ευρωβουλευτή και τσουπ, βρεθήκατε στη Βρυξέλλα, ένθα απέδρα κάθε μνήμη και στεναγμός σκανδαλόπληκτων. Ο Ανδρέας δικάστηκε και εν συνεχεία απέδρα εις τόπον χλοερόν, τόπον αναψύξεως (και, όχι, δεν εννοώ το σεξ με τη Μιμή). Εσείς όμως συνεχίσατε χαμηλόφωνα την καριέρα σας μέσω των απογόνων του: ο γιος του Τζωρτζ, γνωστός για την ευθυκρισία του στην επιλογή στελεχών (Κουρουπλής, Τζάκρη, Κατσέλη, Παναρίτη, όλοι αυτομολήσαντες για πρώτη φορά Αριστερά μόλις βυθίστηκε η βαρκούλα του στο Καστελόριζο) φρόντισε και για τη δική σας ανάψυξη: Σας διόρισε εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ, όπου γίνατε και αναπληρωτής διευθυντής! Θεσάρα, φίλε… Πάλι τυχερός! Αντίθετα από την Παναρίτη που έφαγε βουντού, εσείς τη βγάλατε εντελώς καθαρή.
Όπως όλα τα ωραία πράγματα όμως έχουν ένα τέλος, τελείωσε και ο Τζωρτζ και η θητεία σας, οπότε έπρεπε να σκεφτείτε την καριέρα σας – το καταλαβαίνω. Την τέχνη την ξέρατε. Σαν ηλιοτρόπιο στραφήκατε προς την πλευρά που ανατέλλει ο ήλιος και ανοίγουν οι θέσεις. Και, ω του ελληνικού θαύματος, εσείς ο τραπεζίτης βρεθήκατε επικεφαλής του ΔΣ του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, διορισμένος απ΄ αυτούς που μισούν τους τραπεζίτες, με μισθουλάκι 10.000 ευρώ όπως πληροφορούμαι δια του Τύπου! Δεν νομίζω ότι σας επηρέασε αρνητικά η θέση αυτή που τιμά τον αέρα κι αρχίσατε να αμολάτε λόγια του αέρος. Νομίζω ότι απλούστατα επειδή τιμάτε όσους σας τιμούν (είπαμε, είστε τζέντλεμαν, τύφλα να ‘χει ο Κατσιφάρας) ενισχύσατε (ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΣΑΣ, να μην ξεχνιόμαστε) την (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ να μην ξεχνιόμαστε) «επιτροπή ενισχύσεως σκανδάλων ενισχυόντων καριέρα Ζωής» καταγγέλλοντας πως το ΔΝΤ (το οποίο σας είχε ενισχύσει) πλήρωνε δημοσιογράφους για να προμοτάρουν την πολιτική του. Μόλις γύρισε όμως όλο το αγριεμένο αυτό συνάφι εναντίον σας, σαν την κότα την καλή, αρχίσατε να τραυλίζετε μπροστά στις κάμερες ότι δεν θυμάστε να είδατε κανέναν δημοσιογράφο στο ΔΝΤ, ποτέ δεν είπατε ότι είδατε, άλλωστε τι να δείτε, έχετε μια ξηροφθαλμία, μια ωχρά κηλίδα, μια ποντικοματίαση που λέει και ο Χατζηχρήστος.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά ενώ τα 'χουν γράψει τόσοι άλλοι; Γιατί είμαι εδώ με την παρέα μου, όλοι εκπρόσωποι μια γενιάς που δεν μπορεί να κοιμηθεί διαπιστώνοντας ότι δεν έχει μέλλον σ΄ αυτή τη χώρα, σας ακούμε και ειλικρινά αναρωτιόμαστε: εσείς πώς κοιμάστε, κύριε Ρουμελιώτη μου;
από protagon.gr

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) : μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές κοινωνικού ψέματος. Άρθρο τού καθηγητή Χ.Ναξάκη

Το ΑΕΠ ως δείκτης ψευδούς ευημερίας

undefined
Η θεολογία της ανάπτυξης, έχει οδηγήσει στην οικοδόμηση ενός ανθρώπινου φαντασιακού μοντέλου που ταυτίζει την ευτυχία με την κατανάλωση
τού
Χάρη Ναξάκη*
«Το επίπεδο, η σύνθεση και η άκρα σπουδαιότητα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ευθύνονται για μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές κοινωνικού ψέματος»

Τζ. Κ. Γκαλμπρέιθ
Η τυραννία της οικονομίας, η θεολογία της ανάπτυξης, έχει οδηγήσει στην οικοδόμηση ενός ανθρώπινου φαντασιακού που έχει καταληφθεί από την παράλογη ιδέα ότι κάθε ανθρώπινη επιλογή καθοδηγείται από την οικονομική λογική και ταυτίζει την απόλαυση και την ευτυχία με την απεριόριστη κατανάλωση και κατοχή πραγμάτων. Για κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και ανθρωπολογικούς λόγους απαιτείται σήμερα μια άμεση απο-αποικιοποίηση του ανθρώπινου φαντασιακού από την αναπτυξιολαγνεία και τον καταναλωτικό ηδονισμό, μια επανανοηματοδότηση της ύπαρξης.
Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα κίνημα για έναν οικονομικό αθεϊσμό, που θα έχει ως πρόταγμα την ελάττωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αποανάπτυξη, την ανάπτυξη ενός νέου ανθρώπινου φαντασιακού για μια κοινωνία λιτής αφθονίας (Σ. Λατούς). Για να γίνει όμως αυτό, εκτός των άλλων, πρέπει να καταρριφθεί ένα από τα ιερά και τα όσια της οικονομικής θρησκείας, το ΑΕΠ. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι η συνολική αξία σε χρηματικές μονάδες των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα σε ένα έτος.
Το ΑΕΠ, τέκνο της κυρίαρχης νεοκλασικής ή κεϊνσιανής οικονομικής σκέψης που ταυτίζει την ευημερία με την παραγωγή και κατανάλωση εμπορευμάτων, είναι πλήρως ακατάλληλος ως ποιοτικός δείκτης όπως θα δούμε στη συνέχεια, αλλά έχει εμφανείς αδυναμίες, ακόμα και ως ποσοτικός δείκτης αποτίμησης της πραγματικής διάστασης του παραγόμενου προϊόντος.
Για παράδειγμα, για να μετρηθεί το ΑΕΠ πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί κάποια συναλλαγή μέσω της αγοράς. Αρκετά όμως αγαθά και υπηρεσίες παράγονται και καταναλώνονται χωρίς να ανταλλαχθούν με χρήματα, είτε γιατί παράγονται για ίδια κατανάλωση είτε γιατί ανταλλάσσονται με άλλα προϊόντα είτε γιατί προσφέρονται χωρίς αμοιβή (καλλιέργεια κήπων για οικογενειακή χρήση, εργασία των γυναικών στο σπίτι, ανατροφή των παιδιών από τους γονείς, συντήρηση και επισκευή σπιτιών από τους ιδιοκτήτες τους, μη αμειβόμενη προσφορά ιατρικών υπηρεσιών σ’ ένα κοινωνικό ιατρείο, εθελοντική εργασία για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος κ.λπ.).
Ετσι το ΑΕΠ δεν υπολογίζει το μέρος της παραγωγής που δεν είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας στην αγορά, οπότε το μέγεθος της παραγωγής που μετράει είναι σοβαρά υποτιμημένο.
Αν όμως οι ποσοτικές αδυναμίες του ΑΕΠ θα μπορούσαν ίσως να λυθούν με τεχνικές βελτιώσεις του δείκτη ή με αστυνομικά μέτρα (σε ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής απαγορεύεται να φυτεύονται για ιδιοκατανάλωση μαρουλάκια στους κήπους!), οι ποιοτικές του αδυναμίες είναι άλυτες, γιατί είναι σύμφυτες με την εμπορευματική κοινωνία που μετράει. Και να γιατί. Οταν η διαρκής ανάπτυξη της οικονομικής σφαίρας θεωρείται το μέτρο της ευημερίας, τότε οδηγούμαστε στους ακόλουθους παραλογισμούς:

  • Μια χώρα που εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, μολύνει το περιβάλλον ή δαπανά χρήματα για την εισαγωγή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας να έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ από μια άλλη χώρα που εξοικονομεί πόρους και δεν ρυπαίνει.
  • Ενώ ο σταθερός στόχος όλων των κυβερνήσεων είναι η αύξηση του ΑΕΠ, ωστόσο μέτρα που κάθε λογικός άνθρωπος θεωρεί ευεργετικά θα είχαν αποτέλεσμα τη μείωσή του. Για παράδειγμα, αν ο περιορισμός της ταχύτητας των αυτοκινήτων ή η μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων με τον σιδηρόδρομο μείωνε τον αριθμό των δυστυχημάτων, οι δουλειές των νοσοκομείων, των μηχανικών, των κατασκευαστών αυτοκινήτων, των ασφαλιστών θα έπεφταν με αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ.
  • Η αυξανόμενη παραγωγή από τις επιχειρήσεις προϊόντων μιας χρήσης ή με προγραμματισμένη τη γρήγορη παλαίωσή τους αυξάνει το ΑΕΠ αλλά μειώνει την ευημερία που θα προερχόταν από την παραγωγή προϊόντων διαρκούς χρήσης, που θα μείωνε όμως το ΑΕΠ.
  • Το ΑΕΠ αυξάνεται (η ευημερία όμως;) όταν πολλαπλασιάζεται η εγκληματικότητα και οι συνακόλουθες δαπάνες για ασφάλεια και φυλακές, όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο συχνά και πιο βαριά, γιατί βέβαια αυξάνονται τα έξοδα για γιατρούς και φάρμακα, όταν αυξάνονται τα δάνεια των νοικοκυριών και άρα τα κέρδη των τραπεζών.
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στις χωματερές ή στα σκουπίδια, αυξάνοντας το ΑΕΠ των χωρών που τα παράγουν και μειώνοντας βέβαια την ευημερία εκατομμυρίων φτωχών του πλανήτη. Τελικά όλα τα παραπάνω δεν είναι παραλογισμοί, αλλά η καρδιά του κτήνους, η ανάπτυξη μέσω της καταστροφής.
Η ανεπάρκεια λοιπόν του ΑΕΠ ως ποσοτικού και ποιοτικού δείκτη της ευημερίας δεν είναι αποτέλεσμα των τεχνικών του ελλείψεων αλλά ανεπάρκεια του ίδιου του δυτικού υποδείγματος της προόδου και της ανάπτυξης. Το ΑΕΠ μετράει έναν παρακμιακό πολιτισμό.
Η ανθρωπότητα πρέπει να εφεύρει ένα νέο πρόταγμα που να περιθωριοποιεί την εμπορευματική σφαίρα, καθιστώντας έτσι τους δείκτες μέτρησής της άσκοπους. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δημιουργία νέων αναγκών, που προκαλεί τις συνθήκες έλλειψης της ικανοποίησής τους, και άρα τροφοδοτεί συνεχώς τον φαύλο κύκλο της παραγωγής αγαθών για την ικανοποίηση ενός όντος που έχει μετατραπεί σε ατομοκεντρική εμπορευματική μηχανή.
*καθηγητής Οικονομικών στο ΤΕΙ Ηπείρου, συγγραφέας
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  

Σαν σήμερα στα 1951 πέθανε ο Αγγελος Σικελιανός

Αλαφροΐσκιωτος

Αλαφροΐσκιωτος
Ο Αγγελος Σικελιανός, πέθανε σαν σήμερα στα 1951, προτάθηκε πέντε φορές για Νόμπελ
  ΡΩΜΑΛΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, πλατιάς ανάσας και έκτασης και ισχυρού μέταλλου ο Αγγελος Σικελιανός, που πέθανε σαν σήμερα στα 1951, προτάθηκε πέντε φορές για Νόμπελ.

ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΑ Καταμεσίς ανέμου η τρεχαντήρα,/ με τα πανιά της τόξα τεντωμένα,/ του διακιού τη στερνήν επήρε γύρα/ στα γαλανά βουνά τα γυμνωμένα./ Κι ο αιθεροδρόμος βόγγος που 'πλημμύρα/ στα ξάρτια, στα πρυμνήσια, στην αντένα/-δελφίνια παρατρέχαν ολοένα-/ την έκρουε μες στο κύμα, ολόρτη λύρα!/ Δίκοπη σπάθα ξέσκιζε η καρίνα./ Κι ο αφρός στην πρύμνα, χώριος σε δυο κρίνα,/ των σταλιών ανατίναζε το σείστρο,/ σαν μ’ ένα «λάσκα!» -ο ήλιος μεσουράνει-/ στων Σαλώνων εμπήκε το λιμάνι/ με τον καταμεσήμερον μαΐστρο!

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΗ ΔΕΛΦΙΚΗ ΙΔΕΑ στον μεσοπόλεμο με το ανέβασμα του «Προμηθέα Δεσμώτη» και των «Ικέτιδων» του Αισχύλου, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο πνευματικό πυρήνα για τη συναδέλφωση των λαών.

ΓΙΑΤΙ ΒΑΘΙΑ ΜΟΥ ΔΟΞΑΣΑ και πίστεψα τη γη/ και στη φυγή δεν άπλωσα τα μυστικά φτερά μου,/ μα ολάκερον ερίζωσα το νου μου στη σιγή,/ να που και πάλι αναπηδά στη δίψα μου η πηγή,/ πηγή ζωής, χορευτική πηγή, πηγή χαρά μου./ Γιατί ποτέ δε λόγιασα το πότε και το πώς,/ μα εβύθισα τη σκέψη μου μέσα στην πάσαν ώρα,/ σα μέσα της να κρύβονταν ο αμέτρητος σκοπός,/ να τώρα που, η καλοκαιριά τριγύρα μου είτε μπόρα/ λάμπ' η στιγμή ολοστρόγγυλη στο νου μου σαν οπώρα,/ βρέχει απ’ τα βάθη τ’ ουρανού και μέσα μου ο καρπός!/ Γιατί δεν είπα: «εδώ η ζωή αρχίζει, εδώ τελειώνει...»/ μα «αν είν’ η μέρα βροχερή, σέρνει πιο πλούσιο φως.../ μα κι ο σεισμός βαθύτερη τη χτίση θεμελιώνει,/ τι ο ζωντανός παλμός της γης που πλάθει είναι κρυφός...»/ να που, ό,τι στάθη εφήμερο, σα σύγνεφο αναλιώνει,/ να που ο μέγας Θάνατος μου γίνηκε αδερφός!

Ο ΓΕΡΟΣ ο εκατοχρονίτης,/ οπού εγνώρισα στο ίδιο νησί μου, τη Λευκάδα,/ αφού πέρασε βοσκός σαράντα χρόνια/ στη βουνοκορφή, στα Σταυρωτά,/ κατέβηκε να παντρευτεί μια μέρα/ στο γιαλό, στο Μεγανήσι/ κι από τότε γίνηκε ψαράς/ κι απόχτησε τρεις θυγατέρες/ κι όσο ήτανε μικρές, κυβέρναε μονάχος/ το ψαροκάικο, το πεζόβολο, τα παραγάδια και τα δίχτυα/ κι άμα η πρώτη θυγατέρα ήρθε στο χνούδι της/ την πήρε στα κουπιά να δέσει το κορμί της,/ έπειτα την πάντρεψε και πήρε την κατοπινή/ κι αφού έδεσε και τούτη,/ κράτησε λίγο καιρό τη ρωμαλέα τρίτη στα κουπιά/ και σα την πάντρεψε κι αυτήν,/ έμεινε πάλι μες στη βάρκα μοναχός,/ προσμένοντας το θάνατο, ήσυχα να τον 'γγίξει,/ καθώς σβει στρωτά ο αγέρας/ στο νερό τα δειλινά...
Δημήτρης Νανούρης

Και παλαβοί και αριστεριστές...

Έχουν μπερδευτεί οι θεσμοί και οι εδώ υποστηρικτές τους. Προσπαθώντας να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του Τσίπρα και των συνεργατών του αναρωτιούνται:
Μήπως είναι...
παλαβοί;

Μήπως είναι αριστεριστές;
Μήπως, που είναι και το χειρότερο, πρόκειται για ένα σχήμα παλαβού αριστερισμού;
 
Όσοι πιστεύουν ότι είναι απλώς παλαβοί επικαλούνται την αποκοτιά του πρωθυπουργού να τα βάζει με υπέρτερες δυνάμεις και να απαιτεί η όποια συμφωνία να μην είναι επονείδιστη για τη χώρα.
Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με αριστεριστές παραπέμπουν στις απόψεις αξιωματούχων που διαφωνούν με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που επιμένουν να μην μειωθούν οι συντάξεις και να μην αυξηθεί ο Φ.Π.Α σε προϊόντα και υπηρεσίες μαζικής κατανάλωσης.
Τέλος υπάρχουν και αυτοί που αθροίζουν τα παραπάνω και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση είναι και τα δύο.
Το ίδιο προφανώς είχαν στο μυαλό τους και κάποιοι απο τους διαδηλωτές της Πέμπτης, διαφορετικά δεν θα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα «δεν θα γίνουμε η τελευταία σοβιετία στην Ευρώπη»!! και «όχι στο σταλινισμό»!!!.
Με ανθρώπους που είναι φανατικοί, κολλημένοι σε δογματισμούς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να συζητήσεις και να συμφωνήσεις ακόμη και για τα αυτονόητα.
Αν οι δανειστές και οι φίλοι τους στην Ελλάδα ήταν στοιχειωδώς ισορροπημένοι πολιτικά και ιδεολογικά, θα παραδέχονταν ότι οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι κομμουνιστικού προσανατολισμού. Είναι αμυντικού χαρακτήρα σοσιαλδημοκρατικοί στόχοι.
Δυστυχώς, στη σημερινή Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, ακόμη και η ντροπαλή σοσιαλδημοκρατική πλατφόρμα είναι ...εκτός νόμου, πρώτα και κύρια από τα ίδια τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, αυτά τα πολιτικά πτώματα, σύμφωνα με τον Ετιέν Μπαλιμπάρ... 
Τάσος Παππάς
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (19.06.15)

                                                                                                                                                  από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

NATO: Κίνδυνος για την ασφάλεια της συμμαχίας πιθανό Grexit



To NATO ανησυχεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για την συμμαχία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου.

Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχει κάνει ανοίγματα στην Ελλάδα όσο εκείνη «ταλαντεύεται» σε σχέση με το μέλλον της στο κοινό νόμισμα, διαπραγματευόμενη με τους πιστωτές της.

Η Ρωσία αναβάθμισε μάλιστα τις σχέσεις της με την Ελλάδα την Παρασκευή, με το προσύμφωνο σχετικά με αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα περνά από το ελληνικό έδαφος.

«Eχει όντως επιπτώσεις για το NATO», δήλωσε ο κ. Βέρσμποου στο συνέδριο ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα και πρόσθεσε: «Επομένως αυτό μας ανησυχεί».
από kathimerini.gr