Ειδήσεις καί σχόλια τής ημέρας. Τά ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τόν συντάκτη τους, χωρίς νά συμπίπτουν κατ' ανάγκη μέ τήν άποψη πού έχει η "Νέα Μύκονος". ................................... επικοινωνία : neamykonos@gmail.com
Δευτέρα 18 Απριλίου 2016
Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα
Σε τίτλους
tvxs.gr 21:23 | 18 Απρ. 2016
2. Εμμένει το Βερολίνο στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το μήνυμα επανέλαβε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φριντερίκε Φον Τίσενχαουζεν. Σημείωσε πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως το Πάσχα. Ρεαλισμός στα μέτρα και βιωσιμότητα στο χρέος. Αυτά είναι, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν στις συζητήσεις που γίνονται με την Ελλάδα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
3. Η Επιτροπή Ελέγχου «Πόθεν Έσχες», με ομόφωνη απόφαση, διαβίβασε στον αρμόδιο εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση την υπόθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του Σταύρου Ψυχάρη. Ο εκδότης και ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, έχει υποβάλλει ανακριβείς και ελλιπείς δηλώσεις καθώς δεν προσκόμισε τα παραστατικά που του ζητήθηκαν καθώς εξέπνευσε η νέα προθεσμία μια εβδομάδας που του είχε δοθεί.
4. Ολοκληρωτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη ΝΔ επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την παραίτηση του υπέβαλε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος και προς διαγραφή οδεύει και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη.Οι νέες «πολεμικές» εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση έρχονται μετά το φιάσκο των εκλογών στην ΟΝΝΕΔ.
5. Σε διαβούλευση ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται να τεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος προτίθεται να το καταθέσει άμεσα στη Βουλή. Δείτε τι προβλέπει το ασφαλιστικό για νέες και καταβαλλόμενες συντάξεις.
6. Όσους κάνουν λόγο για «μέγα πολιτικό σκάνδαλο» φαίνεται πως δικαιώνει η έκθεση - φωτιά για το Ελληνικό. H έκθεση θέτει μείζονος σημασίας ζητήματα για τον διαγωνισμό και τη σύμβαση που έχει ήδη υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development του Ομίλου Λάτση.
7. Με νέες απειλές κατά της ΕΕ για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό επανέρχεται η Τουρκία. Στο μεταξύ, μία νέα προσφυγική τραγωδία σημειώθηκε στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες 4 πλοιάρια ανατράπηκαν και βυθίστηκαν με τις αναφορές να κάνουν λόγο έως και για 400 αγνοούμενους. Μειωμένες κατά 50% ήταν το Μάρτιο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η Frontex. Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα νούμερα από την Ιταλία επιβεβαιώνουν την αλλαγή διαδρομής των προσφύγων. Ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε, ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, άνοιξε ο μεσογειακός.
8. Η αρχή του τέλους για την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ; Ίσως, καθώς, χθες αργά το βράδυ, η Κάτω Βουλή της χώρας ψήφισε υπέρ της αποπομπής της. Την τελική απόφαση θα πάρει η Γερουσία στις 10 ή 11 Μαΐου. Πρόκειται για πόλεμο κατά της διαφθοράς ή πραξικόπημα;
9. Συντριπτικό όχι στη συνεργασία του κόμματος με το Σοσιλιαστικό Κόμμα και τους «Πολίτες» είπαν, στο εσωτερικό δημοψήφισμα οι Podemos, βάζοντας την Ισπανία ξανά σε τροχιά εκλογών.
10. Δύο φονικοί σεισμοί μεγέθους 7και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν την Ιαπωνία και το Εκουαδόρ αντίστοιχα το Σάββατο, με διαφορά μόλις λίγων ωρών. Οι δύο χώρες μετρούν ακόμη τους νεκρούς τους, ο αριθμός των οποίων όλο και αυξάνεται, την ίδια ώρα που και η παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται εξίσου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία παγκόσμια επιδημία σεισμών; Οι επιστήμονες απαντούν… Και η απάντηση είναι όχι.
Κι ακόμη:
Η μικρή Μάια κινδυνεύει από βαριά επιληψία. Υπάρχει θεραπεία που έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη. Αλλά στην Ελλάδα ένας νόμος-ταμπού απαγορεύει στο κοριτσάκι το φάρμακο, επειδή προέρχεται από το φυτό της κάνναβης! Σε 48 ώρες, η μητέρα της Μάιας θα συναντήσει τον υπουργό Υγείας, αλλά για να επιτρέψει εκείνος τη θεραπεία πρέπει να δει ότι έχει τη στήριξη χιλιάδων πολιτών. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα!
* Σκίτσο του Vasco Gargalo
Σε αυτούς που έλαχε
Υπάρχει μια έντονη αίσθηση τέλους
εποχής, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η παλαιά τάξη πραγμάτων αμφισβητείται
ολοένα και περισσότερο σε πολλές χώρες έπειτα από μια μακρά περίοδο
χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, που στη νότια περιφέρεια της Ευρώπης πήρε
αρνητικό πρόσημο με το ξέσπασμα της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης,
καθώς και τις διευρυνόμενες οικονομικές ανισότητες. Η ευρωπαϊκή
ενοποίηση έγινε και αυτή κομμάτι μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που
παράγει άνισα αποτελέσματα, ενώ το μεταναστευτικό αποκτά εκρηκτικές
διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η εμπιστοσύνη στις πολιτικές ηγεσίες
έχει φτάσει στο ναδίρ και τα σκάνδαλα σκάνε το ένα μετά το άλλο.
Βρισκόμαστε πιθανότατα σε μια μεταβατική περίοδο που εγκυμονεί σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις, αλλά προς το παρόν κάνουν πάρτι οι δημαγωγοί. Εκμεταλλεύονται την εύλογη δυσαρέσκεια και το άγχος ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας που αισθάνεται ότι οι σύγχρονες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις το αφήνουν πίσω και βρίσκουν την ευκαιρία να συνδέσουν τη δυσαρέσκεια και το άγχος με τον φόβο του Αλλου, του μετανάστη της διπλανής πόρτας. Οσοι χάνουν από οικονομική άποψη είναι συνήθως οι γείτονες των μεταναστών – οι υπόλοιποι μένουν σε πιο προνομιούχες γειτονιές. Συνδυάζοντας τον πρωτόγονο εθνικισμό με την οικονομική απειλή, έχεις τα καλύτερα υλικά για να κάνεις πολιτικό πάρτι, ακόμη περισσότερο όταν ο αριθμός αυτών που αναμένεται να ζητήσουν καταφύγιο στη δική σου χώρα είναι όντως επικίνδυνα μεγάλος. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, δεν είναι ψεύτικα, και οι παλαιές πολιτικές ηγεσίες που χάνουν το έδαφος (και τη νομιμοποίηση) κάτω από τα πόδια τους βρίσκονται σε αμηχανία. Οσο για τους δημαγωγούς, αυτοί προσποιούνται ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνάμα αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, εντός και εκτός συνόρων.
Αποτελεί άραγε η Ελλάδα μοναδική ή μάλλον ακραία περίπτωση της σημερινής Ευρώπης σε κρίση; Πάντως, κοντά στον μέσο όρο σίγουρα δεν είναι. Στη χώρα μας, η παλαιά πολιτική τάξη πραγμάτων κυριολεκτικά και μεταφορικά χρεοκόπησε. Φέρει αναμφισβήτητα τεράστιες ευθύνες για το ότι η μεγάλη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρήκε την Ελλάδα εξαιρετικά ευάλωτη, ενώ η παλαιά πολιτική ηγεσία δεν είχε πλέον ούτε τη νομιμοποίηση ούτε και τη βούληση, με λιγοστές εξαιρέσεις, για να διαχειριστεί με στοιχειώδη επάρκεια τη μεγάλη κρίση που προέκυψε. Είχε, είναι αλήθεια, να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά ανεύθυνη αντιπολίτευση και μια κοινωνία παντελώς ανέτοιμη για ένα τέτοιο σοκ. Και είχε επίσης απέναντί της εταίρους και δανειστές με τιμωρητική διάθεση που συνήθως ενδιαφέρονταν κυρίως για το δικό τους βραχυπρόθεσμο συμφέρον. Ο συνδυασμός υπήρξε καταστροφικός, και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε εδώ και έξι χρόνια.
Αυτοί που ήρθαν από το πολιτικό περιθώριο στην εξουσία στη χώρα μας, όταν μαζί με την οικονομία κατέρρευσε και το παλαιό πολιτικό σύστημα, καταγγέλλοντας (δικαίως) τις μεγάλες ανισότητες και την εκτεταμένη διαφθορά και σηκώνοντας ψηλά τα εθνικά λάβαρα, δεν είχαν δυστυχώς ιδέα για το πώς είναι ο κόσμος εκτός συνόρων. Είχαν μάθει να διεκδικούν (πολλές φορές αποτελεσματικά) στα αμφιθέατρα και στους δρόμους, αλλά δεν είχαν επίσης μάθει ποτέ πώς παράγεται πλούτος. Τα μαθήματα διεθνούς πολιτικής και πολιτικής οικονομίας είναι πολύ ακριβά όταν τα ξεκινάς όντας ήδη στην εξουσία ― και τα δίδακτρα δυστυχώς τα πληρώνει ο κόσμος. Αντιμέτωποι με μεγάλους κινδύνους, συνεχίζουμε προς το παρόν να αναδιανέμουμε τη μιζέρια μας. Και η χώρα βουλιάζει καθημερινά.
Οι δικοί μας εθνικιστές και οι δογματικοί αριστεροί (έχουμε αρκετούς και στις δύο κατηγορίες με σημαντική πλέον αλληλοεπικάλυψη) δείχνουν συχνά να χαίρονται για την κρίση που περνάει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Δεν τους έλεγε, άλλωστε, ποτέ τίποτα αυτό το δημοκρατικό πείραμα συνδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κοινών. Μόνον που θα πρέπει να ξανασκεφθούν, αν μπορούν, τι πρέπει να εύχονται (και να επιδιώκουν). Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο αδύναμα και ευάλωτα κομμάτια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σε μια γειτονιά που έχει πάρει φωτιά. Αν τα πράγματα πάνε ακόμη πιο στραβά, εμείς θα είμαστε από τους πρώτους που θα πληρώσουν ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα και όχι μόνον οικονομικό. Μήπως μερικοί άρχισαν ήδη να το καταλαβαίνουν;
Σε κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας της, η Ελλάδα ευτύχησε να έχει ηγέτες που έκαναν τις σωστές στρατηγικές επιλογές, αν και οι επιλογές αυτές δεν είχαν συνήθως συνέχεια και βάθος, είτε γιατί έλειπε η στοιχειώδης πολιτική συναίνεση, έστω και στα βασικά, είτε λόγω της ανεπάρκειας των θεσμών. Αποτελούν και τα δύο συστατικά στοιχεία του νεοελληνικού κράτους. Η εποχή που ζούμε σήμερα είναι από τις πιο επικίνδυνες εδώ και δεκαετίες. Σε μια εποχή μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή περίγυρο, εμείς οικονομικά εξασθενημένοι, με περιορισμένα αποθέματα αξιοπιστίας εκτός συνόρων και έντονη πόλωση εντός, με την απόγνωση να τρέφει την ακραία συνωμοσιολογία και τον ανορθολογισμό, καλούμαστε ως χώρα να αποφύγουμε τα χειρότερα. Σε αυτούς που έλαχε να έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους αυτήν την εποχή, η ευθύνη είναι τεράστια.
* Ο κ. Λουκάς Τσούκαλης είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Βρισκόμαστε πιθανότατα σε μια μεταβατική περίοδο που εγκυμονεί σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις, αλλά προς το παρόν κάνουν πάρτι οι δημαγωγοί. Εκμεταλλεύονται την εύλογη δυσαρέσκεια και το άγχος ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας που αισθάνεται ότι οι σύγχρονες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις το αφήνουν πίσω και βρίσκουν την ευκαιρία να συνδέσουν τη δυσαρέσκεια και το άγχος με τον φόβο του Αλλου, του μετανάστη της διπλανής πόρτας. Οσοι χάνουν από οικονομική άποψη είναι συνήθως οι γείτονες των μεταναστών – οι υπόλοιποι μένουν σε πιο προνομιούχες γειτονιές. Συνδυάζοντας τον πρωτόγονο εθνικισμό με την οικονομική απειλή, έχεις τα καλύτερα υλικά για να κάνεις πολιτικό πάρτι, ακόμη περισσότερο όταν ο αριθμός αυτών που αναμένεται να ζητήσουν καταφύγιο στη δική σου χώρα είναι όντως επικίνδυνα μεγάλος. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, δεν είναι ψεύτικα, και οι παλαιές πολιτικές ηγεσίες που χάνουν το έδαφος (και τη νομιμοποίηση) κάτω από τα πόδια τους βρίσκονται σε αμηχανία. Οσο για τους δημαγωγούς, αυτοί προσποιούνται ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνάμα αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, εντός και εκτός συνόρων.
Αποτελεί άραγε η Ελλάδα μοναδική ή μάλλον ακραία περίπτωση της σημερινής Ευρώπης σε κρίση; Πάντως, κοντά στον μέσο όρο σίγουρα δεν είναι. Στη χώρα μας, η παλαιά πολιτική τάξη πραγμάτων κυριολεκτικά και μεταφορικά χρεοκόπησε. Φέρει αναμφισβήτητα τεράστιες ευθύνες για το ότι η μεγάλη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρήκε την Ελλάδα εξαιρετικά ευάλωτη, ενώ η παλαιά πολιτική ηγεσία δεν είχε πλέον ούτε τη νομιμοποίηση ούτε και τη βούληση, με λιγοστές εξαιρέσεις, για να διαχειριστεί με στοιχειώδη επάρκεια τη μεγάλη κρίση που προέκυψε. Είχε, είναι αλήθεια, να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά ανεύθυνη αντιπολίτευση και μια κοινωνία παντελώς ανέτοιμη για ένα τέτοιο σοκ. Και είχε επίσης απέναντί της εταίρους και δανειστές με τιμωρητική διάθεση που συνήθως ενδιαφέρονταν κυρίως για το δικό τους βραχυπρόθεσμο συμφέρον. Ο συνδυασμός υπήρξε καταστροφικός, και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε εδώ και έξι χρόνια.
Αυτοί που ήρθαν από το πολιτικό περιθώριο στην εξουσία στη χώρα μας, όταν μαζί με την οικονομία κατέρρευσε και το παλαιό πολιτικό σύστημα, καταγγέλλοντας (δικαίως) τις μεγάλες ανισότητες και την εκτεταμένη διαφθορά και σηκώνοντας ψηλά τα εθνικά λάβαρα, δεν είχαν δυστυχώς ιδέα για το πώς είναι ο κόσμος εκτός συνόρων. Είχαν μάθει να διεκδικούν (πολλές φορές αποτελεσματικά) στα αμφιθέατρα και στους δρόμους, αλλά δεν είχαν επίσης μάθει ποτέ πώς παράγεται πλούτος. Τα μαθήματα διεθνούς πολιτικής και πολιτικής οικονομίας είναι πολύ ακριβά όταν τα ξεκινάς όντας ήδη στην εξουσία ― και τα δίδακτρα δυστυχώς τα πληρώνει ο κόσμος. Αντιμέτωποι με μεγάλους κινδύνους, συνεχίζουμε προς το παρόν να αναδιανέμουμε τη μιζέρια μας. Και η χώρα βουλιάζει καθημερινά.
Οι δικοί μας εθνικιστές και οι δογματικοί αριστεροί (έχουμε αρκετούς και στις δύο κατηγορίες με σημαντική πλέον αλληλοεπικάλυψη) δείχνουν συχνά να χαίρονται για την κρίση που περνάει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Δεν τους έλεγε, άλλωστε, ποτέ τίποτα αυτό το δημοκρατικό πείραμα συνδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κοινών. Μόνον που θα πρέπει να ξανασκεφθούν, αν μπορούν, τι πρέπει να εύχονται (και να επιδιώκουν). Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο αδύναμα και ευάλωτα κομμάτια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σε μια γειτονιά που έχει πάρει φωτιά. Αν τα πράγματα πάνε ακόμη πιο στραβά, εμείς θα είμαστε από τους πρώτους που θα πληρώσουν ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα και όχι μόνον οικονομικό. Μήπως μερικοί άρχισαν ήδη να το καταλαβαίνουν;
Σε κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας της, η Ελλάδα ευτύχησε να έχει ηγέτες που έκαναν τις σωστές στρατηγικές επιλογές, αν και οι επιλογές αυτές δεν είχαν συνήθως συνέχεια και βάθος, είτε γιατί έλειπε η στοιχειώδης πολιτική συναίνεση, έστω και στα βασικά, είτε λόγω της ανεπάρκειας των θεσμών. Αποτελούν και τα δύο συστατικά στοιχεία του νεοελληνικού κράτους. Η εποχή που ζούμε σήμερα είναι από τις πιο επικίνδυνες εδώ και δεκαετίες. Σε μια εποχή μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή περίγυρο, εμείς οικονομικά εξασθενημένοι, με περιορισμένα αποθέματα αξιοπιστίας εκτός συνόρων και έντονη πόλωση εντός, με την απόγνωση να τρέφει την ακραία συνωμοσιολογία και τον ανορθολογισμό, καλούμαστε ως χώρα να αποφύγουμε τα χειρότερα. Σε αυτούς που έλαχε να έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους αυτήν την εποχή, η ευθύνη είναι τεράστια.
* Ο κ. Λουκάς Τσούκαλης είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Γιατί το 2016 ξεπέρασε κάθε ρεκόρ αύξησης της θερμοκρασίας;
Κλιματική «Ανωμαλία»
tvxs.gr 17:56 | 18 Απρ. 2016
Οι δορυφορικές μετρήσεις που έγιναν υπό την επίβλεψη του Έρικ Χολτχάους κατέγραψαν για το μήνα Φεβρουαρίου μια σημαντική ανωμαλία στη θερμοκρασία η οποία κυμάνθηκε κατά μέσο όρο μεταξύ των 1.15C και 1.4C.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα που έγινε το περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5C.
«Ακόμη και ο χαμηλότερος δείκτης αυτής της κλίμακας είναι εξαιρετικά υψηλός», δήλωσε ο Γουίλ Στέφεν, στο Guardian, ο ομότιμος καθηγητής Κλιματικών & Περιβαλλοντικών επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και σύμβουλος στην επιτροπή Κλίματος της χώρας.
Η θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 2C. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν ξεπεραστεί αυτό το όριο η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας καθίσταται «επικίνδυνη» για το μέλλον.
Στην Αρκτική υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς ο υδράργυρος στο βόρειο πόλο πλησίασε τους 0C στα τέλη Δεκεμβρίου, - 30C έως 35C βαθμούς δηλαδή άνω του μέσου όρου.
Ο Μαρκ Σέρεζ, διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο, περιέγραψε τις συνθήκες ως «πρωτοφανείς».
«Η θερμότητα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη καθ’ όλη τη σεζόν. Μελετάω το Αρκτικό κλίμα εδώ και 35 χρόνια και ποτέ δεν έχω συνάντηση κάτι παρόμοιο» πρόσθεσε.
Όλη αυτή η κλιματική ανωμαλία έρχεται να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ που σημειώθηκε για το έτος 2015, το οποίο ήταν 0.9C πάνω από τον μέσο όρο ολόκληρου του 20ου αιώνα ενώ το 2014 η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει το μέσο όρο κατά 0.16C.
Αυτές οι εναλλαγές στη θερμοκρασία συχνά συνοδεύονται με αναφορές στο φαινόμενο Ελ Νίνιο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπό την αίρεση ότι βιώνουμε τις επιπτώσεις του σε πολύ έντονο βαθμό, όμως θα πρέπει να δοθεί στο Ελ Νίνιο αποκλειστικά η ευθύνη για τη κλιματική αλλαγή του πλανήτη;
«Όχι», σύμφωνα με τον καθηγητή Μίκαελ Μαν, διευθυντή του Κέντρου Επιστημών του Penn State, ο οποίος υποστηρίζει ότι «το Ελ Νίνιο είναι υπεύθυνο συμμετοχής για λιγότερο από 0.1C και ότι τα ρεκόρ αύξησης θα είχαν σπάσει έτσι και αλλιώς ακόμη και χωρίς καμία βοήθεια από εκείνο».
Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της γης αποτελεί το βασικό κριτήριο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αλλαγών στο κλίμα.
Αλλά η ατμόσφαιρα δεν σταματά στην επιφάνεια. Στην πραγματικότητα, το 93% της επιπλέον ενέργειας που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπει η ανθρωπότητα βυθίζεται στους ωκεανούς και μόλις το 1% καταλήγει στην ατμόσφαιρα, όπου η θερμοκρασία μετριέται πολύ πιο συχνά και διεξοδικά. Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε τρία έως έξι χρόνια, τα ρεύματα στον Ειρηνικό Ωκεανό φέρνουν ζεστό νερό στην επιφάνεια της θάλασσας και θερμαίνουν τον αέρα.
«To συμπέρασμα είναι ότι η συνεισφορά του Ελ Νίνιο για τις πολύ θερμές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το τελευταίο δίμηνο είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με την ανθρωπογενή» δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ από το Hadley Centre, ενώ ο Γουίλ Στέφεν συμπλήρωσε ότι τελικά, «η οριστική αξιολόγηση του Ελ Νίνιο και η επίδρασή του στη θερμοκρασία του πλανήτη θα είναι δυνατή από τη στιγμή που θα έχει κάνει τον κύκλο του (τώρα έχει κορυφωθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους)».
Αλλά συμφώνησε ότι η σύγκριση με τις καταγραφές στο παρελθόν προηγούμενων κύκλων του Ελ Νίνιο «θα μπορούσε να αποτελέσει κατάλληλο οδηγό για τη πλήρη αξιολόγηση των επιπτώσεων».
Παραιτήσεις μετά το φιάσκο στην ΟΝΝΕΔ
Την παραίτησή του φέρεται να έχει δώσει
στην Συγγρού ο Γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, κάτω από την
πίεση της απειλής διαγραφής που είχε διατυπωθεί από νωρίς το πρωί από
την ηγεσία του κόμματος και μετά την απόφαση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να
προχωρήσει στη διάλυση της ΟΝΝΕΔ και την επανίδρυσή της. Ακολουθεί ο
Πρόεδρος της οργάνωσης Βασίλης Γεωργιάδης.
"Οι ευθύνες για το φιάσκο στην ΟΝΝΕΔ έχουν ονοματεπώνυμο" σημείωναν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Αιτία αποτέλεσε η μακρά διελκυστίνδα των κομματικών στελεχών προκειμένου να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν ερείσματα στον γαλάζιο μηχανισμό. Παρά το γεγονός ότι η νεολαία ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε κανονικά και, μάλιστα, εκδόθηκαν και αποτελέσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τους "εκλεγμένους" του Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ και ότι προχωρά στην επανίδρυση της Οργάνωσης.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος ΝΔ είχε δηλώσει:
«Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά και απευθύνεται πρώτα από όλα στη νέα γενιά, αυτήν που αποζητά την αλήθεια και εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας» τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη. «Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ιστορικής νεολαίας της παράταξης εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής. Όλα όσα έγιναν σε μια τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Στην ομιλία μου στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή, είπα ξεκάθαρα ότι “δεν θα ανεχθώ μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών που θα αναπαράγει τις παθογένειες του χθες” Στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο Συνέδριο του Κόμματος αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας.
Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό. Τιμούμε την ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Δίνουμε ισχυρή προοπτική στη σχέση μας με τους νέους και για αυτό προχωράμε αμέσως μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Αφήνουμε στο χθες τις αρνητικές νοοτροπίες και πρακτικές, τους μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και διανομής προνομίων, που διάβρωναν τη νεολαία του Κόμματος και την απήχησή της στους νέους. Η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της θα είναι μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία. Ανοιχτή σε όλους τους νέους. Συλλογική χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες. Μια νεολαία που θα προβάλλει και θα υπηρετεί ιδέες και πολιτικές υπέρ των νέων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας».
kathimerini.gr
"Οι ευθύνες για το φιάσκο στην ΟΝΝΕΔ έχουν ονοματεπώνυμο" σημείωναν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Αιτία αποτέλεσε η μακρά διελκυστίνδα των κομματικών στελεχών προκειμένου να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν ερείσματα στον γαλάζιο μηχανισμό. Παρά το γεγονός ότι η νεολαία ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε κανονικά και, μάλιστα, εκδόθηκαν και αποτελέσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τους "εκλεγμένους" του Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ και ότι προχωρά στην επανίδρυση της Οργάνωσης.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος ΝΔ είχε δηλώσει:
«Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά και απευθύνεται πρώτα από όλα στη νέα γενιά, αυτήν που αποζητά την αλήθεια και εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας» τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη. «Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ιστορικής νεολαίας της παράταξης εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής. Όλα όσα έγιναν σε μια τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Στην ομιλία μου στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή, είπα ξεκάθαρα ότι “δεν θα ανεχθώ μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών που θα αναπαράγει τις παθογένειες του χθες” Στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο Συνέδριο του Κόμματος αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας.
Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό. Τιμούμε την ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Δίνουμε ισχυρή προοπτική στη σχέση μας με τους νέους και για αυτό προχωράμε αμέσως μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Αφήνουμε στο χθες τις αρνητικές νοοτροπίες και πρακτικές, τους μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και διανομής προνομίων, που διάβρωναν τη νεολαία του Κόμματος και την απήχησή της στους νέους. Η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της θα είναι μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία. Ανοιχτή σε όλους τους νέους. Συλλογική χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες. Μια νεολαία που θα προβάλλει και θα υπηρετεί ιδέες και πολιτικές υπέρ των νέων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας».
kathimerini.gr
NOOR ONE: «Διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση»
Καταπέλτης η πρόταση της εισαγγελέως που αποδεχόμενη το παραπεμπτικό βούλευμα του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Πειραιά, ξεκίνησε την πρόταση της κάνοντας λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που είχε στόχο τη μεταφορά και πώληση 2,1 τόνων, του πλοίου NOOR ONE.
Η εισαγγελέας, άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η ποσότητα να ήταν μεγαλύτερη.
Στη μέχρι τώρα κατάθεση της πρότασης της εισαγγελέας Τρουπή -μέχρι στιγμής- ως βασικά μέλη της διεθνούς εμβέλειας εγκληματικής οργάνωσης αναφέρονται οι παρακάτω κατηγορούμενοι:
Α. Κοτσώνης, Π. Φάρος, Β. Κουρούβανης, Γ. Μπουρδούβαλης, Π. Καλαφάτης και Ν. Γιαννουσάκης.
Τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης σύμφωνα με την εισαγγελέα διακρίνει η ιεραρχία και η διακρατική δομή με κοινή δράση και καλοπροετοιμασμένο σχέδιο.
Στους παραπάνω, προσθέτει το νεκρό πλέον Τούρκο Σ. Μπασκάλ (πέθανε στις φυλακές Κορυδαλλού) καθώς και άγνωστα στο δικαστήριο μέλη της οργάνωσης από Ελλάδα και εξωτερικό.
Συνενοχή του πληρώματος, του Ιρανού επιβάτη καθώς και των Τούρκων κατηγορουμένων (τέσσερις) αλλά και των Λάγιου και Καρτσώνη, οι οποίοι γνώριζαν για την εγκληματική οργάνωση, για το φορτίο και συνειδητά αποδέχτηκαν τους σκοπούς της διακίνησης, πρότεινε λίγο αργότερα, η εισαγγελέας.
Η πρόταση της εισαγγελέας έρχεται στη σκιά του θανάτου, του Ινδού κατηγορουμένου, την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Τρουπή οι Αιμίλιος Κοτσώνης, Γ. Μπουρδούβαλης, Μάκης Γιαννουσάκης, Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κορούβανης, Παντελής Καλαφάτης συγκρότησαν από κοινού εγκληματική οργάνωση σε βάθος χρόνου με ιεραρχική δομή και κατανομή ρόλων.
Ένα εγκληματικό δίκτυο μεταφοράς, εισαγωγής, αποθήκευσης, κατοχής και διακίνησης 2,1 τόνων ηρωίνης με πλήρη εποπτεία σε όλη τη διάρκεια της τέλεσης της πράξης. Σκοπός το οικονομικό όφελος, το οποίο ανερχόταν σε ποσό πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Ένοχοι ως μέλη της οργάνωσης κατά την εισαγγελική πρόταση είναι και το πλήρωμα που γνώριζε και συνέπραξε στις παραπάνω πράξεις με στόχο το οικονομικό όφελος.
Ένοχοι ως μέλη οι συνεργάτες και μεταφορείς Λάγιος και Καρτσώνης χωρίς την επιβάρυνση της διεύθυνσης και οργάνωσης.
Ένοχοι κρίθηκαν, πάντα με βάση την πρόταση της εισαγγελέως, ως μέλη της οργάνωσης οι τρεις από τους τέσσερις Τούρκους κρατούμενους, ο πέμπτος έχει ήδη πεθάνει.
Αθώοι σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση είναι η τέως σύζυγος Γιαννουσάκη, η μητέρα της, ο σύντροφός της και η οικιακή βοηθός. Δεν επιβεβαιώθηκε με κανένα στοιχείο η εμπλοκή τους.
Τέλος αθώα κρίθηκε η Κωνσταντίνα Αλεξανδρή, σύζυγος του πλοιοκτήτη Καλαφάτη διότι κατά την εισαγγελική πρόταση απεδείχθη ότι ενεργούσε για λογαριασμό του συζύγου της.
Αναμένονται στις επόμενες συνεδριάσεις οι αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr
Από τον Μέγα Αλέξανδρο στην Κλεοπάτρα
Εγκαινιάστηκε επίσημα χθες στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και ανοίγει σήμερα για το κοινό η έκθεση «Η Πέργαμος και τα ελληνιστικά βασίλεια του αρχαίου κόσμου». Επικεντρώνεται στην αρχαία πόλη της Περγάμου, που ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Ατταλιδών και εκτεινόταν σε μεγάλο τμήμα της Μικράς Ασίας.
Παρουσιάζει περισσότερα από 265 αντικείμενα εξαιρετικής ομορφιάς και σπάνιας τέχνης, που διατρέχουν τρεις αιώνες τέχνης και Ιστορίας, από τον Μέγα Αλέξανδρο και τους ελληνιστικούς χρόνους έως τον Ιούλιο Καίσαρα και την Κλεοπάτρα.
Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται φυσικά από το Μουσείο...
Η αθέατη πλευρά της ανακύκλωσης
Η βιομηχανία της ανακύκλωσης
θεωρείται μια θετική δραστηριότητα για το περιβάλλον, αλλά, σε ό,τι
αφορά τις συνθήκες εργασίας, η κατάσταση αποδεικνύεται τραγική, καθώς
καταγράφονται θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και τραυματισμοί την ίδια
στιγμή που οι μισθοί είναι πενιχροί.
Η ανακύκλωση στις ΗΠΑ άρχισε να απογειώνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έπειτα από ένα περιστατικό που έμεινε στην Ιστορία: μια φορτηγίδα, η «Mobro 4000», απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη με 3.000 τόνους σκουπιδιών.
Η φορτηγίδα πέρασε μήνες προσπαθώντας να βρει έναν χώρο υγειονομικής ταφής που θα παραλάμβανε τα απόβλητα που μετέφερε, γεγονός που συγκέντρωσε την προσοχή των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Εξι αμερικανικές Πολιτείες και τρεις χώρες δεν δέχτηκαν να παραλάβουν το φορτίο της «Mobro», υποψιαζόμενες ότι μετέφερε επικίνδυνα υλικά, πριν τελικά επιστρέψει στη Νέα Υόρκη όπου τα σκουπίδια αποτεφρώθηκαν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν,
Η ανακύκλωση στις ΗΠΑ άρχισε να απογειώνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έπειτα από ένα περιστατικό που έμεινε στην Ιστορία: μια φορτηγίδα, η «Mobro 4000», απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη με 3.000 τόνους σκουπιδιών.
Η φορτηγίδα πέρασε μήνες προσπαθώντας να βρει έναν χώρο υγειονομικής ταφής που θα παραλάμβανε τα απόβλητα που μετέφερε, γεγονός που συγκέντρωσε την προσοχή των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Εξι αμερικανικές Πολιτείες και τρεις χώρες δεν δέχτηκαν να παραλάβουν το φορτίο της «Mobro», υποψιαζόμενες ότι μετέφερε επικίνδυνα υλικά, πριν τελικά επιστρέψει στη Νέα Υόρκη όπου τα σκουπίδια αποτεφρώθηκαν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν,
Στον εισαγγελέα παραπέμπεται ο Σταύρος Ψυχάρης
Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, καθώς η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη του ΔΟΛ είναι ανακριβείς και ελλιπείς. Ο Σταύρος Ψυχάρης παραπέμπεται στον εισαγγελέα για τα πόθεν έσχες της περιόδου από 2008 έως 2015.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, το οποίο διαβιβάζεται στον αρμόδιο εισαγγελέα, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης από 2008 έως 2015 είναι ανακριβείς και ελλιπείς.
Μετά την εκπνοή και της δεύτερης προθεσμίας που του είχε δοθεί, προκειμένου να υποστηρίξει τα δηλωθέντα εισοδήματα του, ο κ.Ψυχάρης δεν προσκόμισε κανένα νέο στοιχείο, όπως ανέφερε μέλος της Επιτροπής.
Το ίδιο μέλος διευκρίνισε ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής στη Δικαιοσύνη του κ. Ψυχάρη για μη υποβολή «πόθεν έσχες» επί μία δεκαετία, από το 1997-2007, καθώς το αδίκημα λόγω του πλημμεληματικού του χαρακτήρα, έχει παραγραφεί.
«Καθαρός» ο Χαρδούβελης
Η επιτροπή εξέτασε και τα Πόθεν Έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, συμπεραίνοντας ότι δεν υπάρχουν σφάλματα ή παραλείψεις.efsyn.gr
Wall Street Journal : Δαμόκλειος σπάθη πάνω από το βρετανικό δημοψήφισμα η Ελλάδα
REUTERS/LUKE MACGREGOR
«Από
τώρα έως τις 23 Ιουνίου, δεν θα πρέπει να επιτραπεί να συμβεί τίποτα
που ενδεχομένως θα ενισχύσει το στρατόπεδο υπέρ του Brexit – μια έκβαση
που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι
θα πυροδοτήσει ένα σοβαρό περιφερειακό και διεθνές σοκ».
Ενώ απέχουμε δύο μήνες έως το δημοψήφισμα της Βρετανίας, η Ένωση είναι αποφασισμένη να βάλει σε τάξη τα του οίκου της, εξηγεί ο αρθρογράφος. Από τώρα έως τις 23 Ιουνίου, δεν θα πρέπει να επιτραπεί να συμβεί τίποτα που ενδεχομένως θα ενισχύσει το στρατόπεδο υπέρ του Brexit – μια έκβαση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι θα πυροδοτήσει ένα σοβαρό περιφερειακό και διεθνές σοκ.
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)