Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τό επίκαιρο σκίτσο...

                                                                                               ...
από tanea.gr

Στις Κάλπες σήμερα οι Η.Π.Α. Το όνομα του νικητή μετά τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης. Πώς εκλέγεται ο (η) πρόεδρος;

Οι 12 πολιτείες «κλειδιά» που βγάζουν πρόεδρο στις ΗΠΑ

tvxs.gr 17:30 | 08 Νοε. 2016
Τελευταία ανανέωση 18:43 | 08 Νοε. 2016
Μια ντουζίνα πολιτείες θεωρούνται ως οι «πολιτείες κλειδιά» που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση των ΗΠΑ. Πρόκειται για πολιτείες όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι οριακή και δεδομένου του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Από το πρωί οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ντόναλντ Τραμπ ή Χίλαρι Κλίντον; Στη συνείδηση των περισσότερων, πρόκειται περί μιας επιλογής για τον «λιγότερο κακό», όπως επισημαίνουν αναλυτές.  Αν και δύο υποψήφιοι, καθένας για διαφορετικούς λόγους, δεν συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς πολιτικούς και κρίνονται ως «μη ικανοί» - χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί λένε πως ψηφίζουν βάσει του ποιον αντιπαθούν περισσότερο - το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι μεγάλο καθώς οι υποστηρικτές του κάθε υποψήφιου πιστεύουν πως η επικράτηση του αντιπάλου θα αποτελεί καταστροφή για τις ΗΠΑ.
Σε εξέλιξη η διαδικασία
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν το πρωί στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας). Πρώτοι έσπευσαν στις κάλπες οι ψηφοφόροι των ανατολικών πολιτειών στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, το...

Παζάρι : Το σχέδιο συμβιβασμού Ευρώπης και ΔΝΤ για το χρέος

tvxs.gr 14:17 | 08 Νοε. 2016
Μ’ έναν ακόμη «ευέλικτο», κατά την πάγια πρακτική της, συμβιβασμό επιχειρεί η Ευρώπη να κλείσει το μέτωπο του ελληνικού χρέους και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου - έναν συμβιβασμό που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μπήκε για πρώτη φορά στο τραπέζι στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup.

«Σιωπηρή συμφωνία» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα
Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο σε πρώτη φάση φάνηκε να συζητά ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, προβλέπει κλείσιμο της συμφωνίας και εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έως το τέλος του χρόνου και, ταυτόχρονα, μια παράλληλη μεν, σιωπηρή δε, «συμφωνία κυρίων» για την δρομολόγηση και των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Μια τέτοια συμφωνία, κατά την οποία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μεν και θα καθοριστούν μεταξύ των δανειστών αλλά δεν θα ανακοινωθούν, θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα με μικρή χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα δεν θα έπληττε και το πολιτικό - και πρωτίστως προεκλογικό - κύρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο που συζητείται...

''Η Σκωτία θα παρέμβει στη νομική διαμάχη για το Brexit''...

...λέει η Νίκολα Στέρτζον...
Η Σκωτία θα παρέμβει κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη νομική διαμάχη για την εξασφάλιση της έγκρισης του κοινοβουλίου πριν μπορέσει να...
ξεκινήσει το επίσημο διαζύγιο της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία με την επίσημη ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας πριν το τέλος του επόμενου Μαρτίου. Η Μέι υποστηρίζει ότι μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο τον επόμενο μήνα αμφισβητεί το δικαίωμά της να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή χωρίς να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τους βουλευτές.
«Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντα και δικαιώματα που έχουν δοθεί στη Σκωτία και θα στερήσει από τη Σκωτία δικαιώματα και ελευθερία», δήλωσε η Στέρτζον σε δημοσιογράφους.
«Αναγνωρίζω και σέβομαι τα δικαιώματα της Αγγλίας και της Ουαλίας να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν είναι μια απόπειρα να ασκηθεί βέτο σε αυτή τη διαδικασία, αλλά η δημοκρατική βούληση του λαού της Σκωτίας, δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί», δήλωσε.

«Θα πρέπει να απαιτηθεί νομοθεσία στο Γουέστμινστερ και θα πρέπει να ζητηθεί η συναίνεση του Κοινοβουλίου της Σκοτίας μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.

Η Στέρτζον είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Σκωτίας θα καταθέσει επίσημη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να παρέμβει στην υπόθεση...


thepressproject.gr

Ραντεβού για το χρέος τον Δεκέμβριο, σύμμαχος η Κομισιόν

Θετικό κλίμα στη συνεδρίαση - Στην Αθήνα έρχεται ο Μοσκοβισί
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ  
Η Κομισιόν μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί εμφανίστηκε χθες υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας (ολοκλήρωση αξιολόγησης, ελάφρυνσης χρέους-συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα) και τη θέση αυτή αναμένεται να την υποστηρίξει μέχρι τέλους.
Από την έντυπη έκδοση
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016
Του Νίκου Μπέλλου
 nbellos@naftemporiki.gr
Σε καθοριστικής σημασίας για τη χώρα εξελίσσεται η συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η Κομισιόν ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας, αντίβαρο στην αρνητική στάση του Βερολίνου. Στην Αθήνα έρχεται ο επίτροπος Μοσκοβισί για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup.
Το θετικότερο στοιχείο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup και τις δηλώσεις που έγιναν από κορυφαίους αξιωματούχος και εταίρους πριν και μετά από αυτήν, είναι ότι παρά τις διαφωνίες το κλίμα δεν είναι πολωτικό, αντίθετα φαίνεται μια διάθεση αναζήτησης συμφωνίας τον επόμενο μήνα.
Κι αυτό γιατί, οι περισσότεροι, ακόμη και οι Γερμανοί, γνωρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει τώρα μια δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, έστω κι αν τα βασικά μέτρα ληφθούν το 2018 και υπό προϋποθέσεις (εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση), και δεν ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν πρόκειται η οικονομία να ανακάμψει και η χώρα να βγει στις αγορές. Γνωρίζουν επίσης ότι χωρίς ισχυρή δέσμευση των Ευρωπαίων για το χρέος, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα.


Η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup 
Η μοναδική αλλά αναμενόμενη παραφωνία χθες ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος...

Τo σχέδιο επιβολής φόρου 5% για τη φορολόγηση τής ευκαιριακής μίσθωσης ακινήτων

Σχέδιο επιβολής φόρου 5% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις  
ΥΠΟΙΚ: Φορολόγηση του εισοδήματος από ενοικιάσεις εξοχικών κατοικιών - Στόχος η άντληση εσόδων από την παραξενοδοχία
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 
Η μη φορολόγηση του εισοδήματος των δραστηριοτήτων «σκιώδους φιλοξενίας» προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 250 εκατ.
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
 gpal@naftemporiki.gr
Τo σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των δραστηριοτήτων ευκαιριακής μίσθωσης ακινήτων -οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως ενοικιάσεις εξοχικών κατοικιών σε τουρίστες κατά τους θερινούς μήνες οι οποίες δεν δηλώνονται στις φορολογικές αρχές- αποκαλύπτεται μέσα από τον τόμο των 130 σελίδων με τον απολογισμό έργου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή φόρου βραχυχρόνιας μίσθωσης 5% στην αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών διανυκτέρευσης, καθώς και την υπαγωγή των εισπραττόμενων μισθωμάτων σε φόρο εισοδήματος με βάση την ισχύουσα κλίμακα συντελεστών 15%-45%. Πρόκειται για το σχέδιο το οποίο είχε παρουσιάσει η «Ν» με δημοσίευμά της από τις 23 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο του τόμου, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των νομίμως λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή και εν τέλει να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα επισημαίνονται στο κείμενο:

Τό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου...από

                                                                                            ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (08.11.16)

Τι έδειξαν οι επτά πρώτες ψήφοι..

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών - «Συντριπτικό» προβάδισμα Τραμπ - Media
Οι επτά ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, στα Απαλάχια Ορη, στο ακρώτατο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κήρυξαν συμβολικά την...
έναρξη της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Στις 00.00, ο Κλέι Σμιθ έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες αυτή της κοινότητας που είναι χαμένη στα βουνά του Νιου Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μια παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation» (πρώτο στη χώρα).
Λίγα λεπτά μετά, και λαμβάνοντας υπόψη την έβδομη επιστολή-ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.
Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Για την πρώτη συμμετοχή της στη νυχτερινή ψηφοφορία στο Ντίξβιλ Νοτς η Νάνσι ντε Πάλμα επέλεξε τη Χίλαρι Κλίντον.
«Είναι μια ισχυρή, προσωπικότητα, έχει εμπειρία, θα οδηγήσει τη χώρα μας προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η υπάλληλος ξενοδοχείου, που είχε υποστηρίξει τον Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές.
«Όλοι πρέπει να ψηφίσουν αύριο και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί», συμπλήρωσε η ίδια.
Συνηθισμένος να ψηφίζει τα μεσάνυχτα στο Ντίξβιλ Νοτς από το 1982, ο Πίτερ Τζόνσον δήλωσε ότι «ένα λαϊκιστικό κίνημα εξαπλώνεται στον πλανήτη» και πιστεύει ότι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, «ο Τραμπ έκανε καλό στη χώρα».
Με την εξαίρεση ακόμη δύο χωριών, στο Νιου Χαμσάιρ και τη Νέα Αγγλία αντίστοιχα, που ψηφίζουν τη νύχτα, η ψηφοφορία στην ανατολική ακτή αρχίζει επισήμως στις 06.00 (11.00 GMT)...

efsyn.gr

Καστοριά: Δύο μικρές αρκούδες εμφανίστηκαν στο κέντρο της πόλης

«Στο σημείο έσπευσαν 4 περιπολικά μαζί με τα πληρώματα τους και δύο συμβατικά αυτοκίνητα που έκλεισαν τις δύο κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Ξεκινήσαμε λοιπόν, με αναμμένους φάρους και κορνάροντας, να προσεγγίζουμε τα ζώα με τρόπο τέτοιο ώστε να τα οδηγήσουμε προς την έξοδο του Καστοριάς. Όμως αυτά, αντί να γυρίσουν προς τα πίσω, ανέβηκαν στα νεκροταφεία και μετά μπήκαν και έκαναν βόλτα στο κέντρο της Καστοριάς» εξιστορεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση και προσπάθησε, ακόμα και με κροτίδες, να διώξει τα ζώα προς το βουνό. Ωστόσο, τα αρκουδάκια που είχαν εντοπισθεί και άλλες φορές, μαζί με την μητέρα τους, στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται να εξοικειώθηκαν με την ανθρώπινη παρουσία γι αυτό και, σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτόπουλο, δεν φοβήθηκαν καθόλου αλλά ήταν εξαιρετικά ήρεμα στην... αναγνωριστική τους βόλτα στο αστικό περιβάλλον.
Τελικά, ύστερα από 4 ώρες και αφού αναστατώθηκε μεγάλο μέρος των κατοίκων, οι αρκούδες έφυγαν προς το βουνό.
«Φοβόμαστε όμως ότι θα ξαναγυρίσουν γιατί μεγάλωσαν κοντά στον αστικό ιστό και θα έρθουν και πάλι αναζητώντας τροφή. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στους πρόποδες του βουνού απ΄ όπου κατεβαίνουν, στην άκρη της Καστοριάς, υπάρχει μια παιδική χαρά που τα αρκουδάκια τρελαίνονται να παίζουν με τα όργανα, ειδικά με την τραμπάλα και τα παιχνίδια με το ελατήριο!» καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος. 
kathimerini.gr

Süddeutsche Zeitung : «Αυτό που ζητεί ο Σόιμπλε απλά δεν γίνεται»

SOOC/Aris Oikonomou
 Η Tageszeitung του Βερολίνου εκτιμά ότι «ο Σόιμπλε απομονώνεται ολοένα περισσότερο», παρατηρώντας ότι «εντός του Eurogroup το κάλεσμα για ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα γίνεται πιο ηχηρό».

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις...

λίγο πριν τις Αμερικανικές εκλογές...
«Παροξυσμός» επικρατεί στις ΗΠΑ λίγες ώρες πριν την ανάδειξη του νέου Προέδρου, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν...
σαφές προβάδισμα στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό των Washington Post/ABC News και του CBS News, η Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να...