Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

24 Οκτωβρίου 1963: Το νόμπελ του Σεφέρη και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας


Πριν από ακριβώς 53 χρόνια, στις 24 Οκτωβρίου του 1963, ο Γιώργος Σεφέρης γινόταν ο πρώτος Έλληνας που κέρδιζε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ένα γεγονός πολύ σημαντικό για την πνευματική Ελλάδα, το οποίο ωστόσο δεν βρήκε την εποχή εκείνη την απήχηση που του άρμοζε.
Χαρακτηριστικό είναι πως από την μέρα που βραβεύτηκε μέχρι το τέλος της χρονιάς, στην Ελλάδα και την Κύπρο δημοσιεύτηκαν μόλις 29 καταμετρημένα δημοσιογραφικά και κριτικά, κείμενα, με αφορμή το σημαντικό αυτό γεγονός. Τα άμεσα, δημοσιογραφικά άρθρα, είναι επίσης ελάχιστα και τα περισσότερα φιλοξενούνται στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Το Βήμα» και στο περιοδικό «Ο ταχυδρόμος».
Εντυπωσιακή είναι ωστόσο και η αδιάφορη στάση της πολιτείας την οποία αφηγείται ο κριτικός Αντρέας Καραντώνης στο βιβλίο του «Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης». Επιστρέφοντας αεροπορικώς από την Στοκχόλμη είχε τηλεγραφήσει σε κάποια μέσα, αριθμό πτήσης και ώρα αφίξεως, υποδεικνύοντας την οργάνωση κάποιας υποδοχής. «Στο Ελληνικό βρήκαμε να μας περιμένουν δύο γυναίκες: η μάνα μου και η Ιωάννα Τσάτσου. Κανείς άλλος» αναφέρει ο ίδιος.
Η ιστορική ομιλία
Στις 10 Δεκεμβρίου το 1963 έγινε η τελετή απονομής των βραβείων. Ο Γιώργος Σεφέρης εξεφώνησε την παρακάτω ομιλία στο δείπνο που παρατέθηκε στους νομπελίστες στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης. Μία ομιλία ωδή στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της, που αναφέρεται στην αδιασπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας αλλά και στην αναγκαιότητα και την λειτουργία της ποίησης στο σύγχρονο κόσμο.
Αναλυτικά:
(ακολουθεί η ιστορική ομιλία τού Γιώργου Σεφέρη)

Έλενα Ακρίτα: Λύγισε μιλώντας για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη (Βίντεο...)

  
Έχω παιδί στην ίδια ηλικία

Στα Ιωάννινα βρέθηκε η  γνωστή
δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, η οποία και κατέθεσε για την υπόθεση. Η δημοσιογράφος, βγαίνοντας από την αίθουσα, μίλησε στις κάμερες, ωστόσο, δεν...

μπόρεσε να συγκρατήσει την συγκίνησή της και λύγισε μιλώντας για τον αδικοχαμένο νέο.
«Όπως ίσως είναι γνωστό και με βάση
αυτά που κατέθεσα στην ΓΑΔΑ, υπέπεσαν κάποια φρικαλέα πράγματα στην αντίληψή μου τότε για την περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Με όλη μου την ευαισθησία σαν μητέρα, όφειλα να διασταυρώσω και αργότερα να δημοσιοποιήσω την έρευνά μου αυτή. 

Η άποψή μου η προσωπική είναι ότι κάποτε πρέπει να σταματήσουν δύο πράγματα στην Ελλάδα… 
Το παιδί μου είναι στην ίδια ηλικία με τον Βαγγέλη και αυτό καταλαβαίνεται ότι είναι και δικό μου παιδί κατά κάποιον τρόπο. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτόν τον σχολικό εκφοβισμό, για την κακοποίηση, για τον δυνατόν που χτυπάει τον αδύνατο και για την σιωπή.
Όταν ο Βαγγέλης έλεγε “μου κάνουν πλάκα” το έλεγε γιατί φοβόταν να πει την αλήθεια και βεβαίως το δεύτερο η στάση του όποιου βουλευτή που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι : 
η ρουσφετολογία, το ρουσφέτι μάλλον, ο κομματάρχης του, ο νομός του, ο παλαιοκομματισμός του και φυσικά όλα αυτά με την ρομφαία της ασυλίας. Πώς ότι και να κάνω εγώ δεν πρόκειται να πάθω τίποτα. Θα απειλώ τους άλλους για την δικαιοσύνη, λες και η δικαιοσύνη είναι μια εκδικητική εξουσία και όχι μια δημοκρατική εξουσία, αλλά εγώ δεν μπορώ να πάθω τίποτα. 

Κάποια στιγμή όλοι πρέπει να λογοδοτήσουμε, όλοι. Και πρέπει να
ανοίξουν τα στόματα. Eίναι ακόμα κλειστά

Ο καθένας, όμως, κρίνει κατά την συνείδηση και τον δικό του αξιακό κώδικα», είπε η Έλενα Ακρίτα...

topontiki.gr

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung για την αναδιάρθρωση του τηλεοπτικού τοπίου

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στην αδειοδότηση των καναλιών στην Ελλάδα αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα.
«Μεγάλοι επιχειρηματίες, συχνά από τον εφοπλιστικό χώρο επεδίωκαν πολιτική επιρροή με τη βοήθεια των καναλιών. Εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δίνονταν μόνο προσωρινές άδειες, ο νεποτισμός γιγαντωνόταν. Η παράταση μιας προσωρινής άδειας από έναν υπουργό ήταν μια χάρη η οποία ενδεχομένως να συνοδευόταν από κάποιο αντάλλαγμα. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να είναι ικανοποιημένοι αφού δεν πλήρωσαν για άδειες που διήρκησαν χρόνια. Οι κυβερνώντες ανεξάρτητα εάν ήταν συντηρητικοί ή σοσιαλδημοκράτες προσπαθούσαν να ευνοήσουν τους φίλους τους με κρατικές παραγγελίες για να χρηματοδοτήσουν έμμεσα φίλα προσκείμενα κανάλια. Ακόμα και ελληνικές τράπεζες ήταν αναμεμειγμένες σε δάνεια που αργότερα παραγράφηκαν».
Στο δημοσίευμα της FAZ υπάρχει αναφορά και στην εξέταση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει αύριο για τη συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η κυβέρνηση Τσίπρα επικαλείται στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τηλεοπτικού τοπίου όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος».
Ο δημοσιογράφος επισημαίνει όμως τις έντονες αμφιβολίες που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο και παραθέτει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα άρθρου της γερμανόφωνης εφημερίδας Griechenland-Zeitung που εκδίδεται στην Αθήνα: «Το νέο σύστημα δεν αίρει την εδώ και χρόνια επικρινόμενη διαπλοκή μεμονωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, μιντιακής εξουσίας και κρατικών προνομίων. Στη θέση των παλιών μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών, που έκαναν κατάχρηση των διαύλων τους ώστε να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, έχουν εμφανιστεί απλά νέοι, ίσως ακόμη πιο αδίστακτοι».

  Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 10:10 
UPD:10:12
naftemporiki.gr

Αθώος ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος για φερόμενη ζημία του ΙΚΑ

Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος (φωτ. αρχείου).
EUROKINISSI






«Πράσινο φως» του Euroworking για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

Αύριο αναμένεται η εκταμίευση των 2,8 δισ. από τον ESM

Το τελικό «πράσινο φως» αναμένεται να πάρει η εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM).
Από σήμερα το βράδυ, κατά την διάρκεια του Euroworking group, ήταν ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά είχε καταθέσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεν υπήρχε κάτι που να εμποδίζει το τελικό «οκ» για το σύνολο της δόσης, που αναμενόταν να είχε δοθεί κατά την διάρκεια του προηγούμενου Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Τo ποσό των 2,8 δισ. αναμένεται στα ελληνικά ταμεία πριν το τέλος της εβδομάδας.

kathimerini.gr

Άρθρο - μνημείο γλυψίματος στον Θόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου...


Τρέχουν τα σάλια από το Ανοιχτό Παράθυρο του Γιώργου Λιακόπουλου...
Θα μας πει πως λέει τη γνώμη του. Μα τι γνώμη είναι αυτή όταν αντιμετωπίζεις μια κυρία σαν την Γιάννα κι έναν επιχειρηματία σαν τον σύζυγό της, Θόδωρο με ουρανομήκη επιφωνήματα θαυμασμού και ματώνοντας, πίσω από κάθε λέξη, τα χέρια σου από τα παλαμάκια. Είναι δημοσιογράφος και καλός δημοσιογράφος ο Λακόπουλος αλλά με αυτό το κείμενο αναστέλλει αυτή την ιδιότητα και...
γίνεται μάλλον υπάλληλος. 

Είμαστε σκληροί; Διαβάστε, αν αντέχετε, το κείμενο και πείτε μας... :

Μερικές σκόρπιες φωτογραφίες από τό "MYKONOS OLYMPIC CLASSIC RALLY 2016"

Ένα mini 1000άρι



TRIUMPH TR2 (τό μοντέλο παρήχθη από 1953 έως 1955)

Mercedes 230 SL, η "Παγόδα". Παρήχθη από τό 1963 έως τό1971

Mercedes 190 SL. Tό μοντέλο παρήχθη από τό 1955 έως τό 1963