Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Οι Γερμανοί ελέγχουν τις πτήσεις από την Ελλάδα...

Παράνομες αφίξεις επικαλείται η Γερμανία για τους αυστηρούς ελέγχους επιβατών από Ελλάδα
EPA/FEDERICO GAMBARINI
Την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν επικαλούνται οι γερμανικές αρχές, για να δικαιολογήσουν τους συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν από τις 12 Νοεμβρίου σε επιβάτες πτήσεων προερχόμενων από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, το οποίο επικαλείται η Deutsche Welle, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, αριθμός που χαρακτηρίζεται ως πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν.
Αίσθηση μάλιστα προκαλεί αναφορά της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας στη Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο».
Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί υποχρεώνουν...

Νίκος Μπελαβίλας(καθ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ) : Tο 2003 εγκρίθηκε η επέκταση της πόλης της Μάνδρας μέσα στο ρέμα

Η καταστροφή στη Μάνδρα ερχόταν... από το 2003 
Αλέξανδρος Ζέρβας
 

Ως «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» περιγράφουν οι ειδικοί την τραγωδία της Μάνδρας, η οποία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μετράει  νεκρούς. Όπως αποκαλύπτεται μάλιστα, όλα φαίνεται να έγιναν «νομότυπα» με τις υπογραφές υπουργών, τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκηση αλλά και τη σχετική έγκριση κρατικών φορέων λίγο πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.Ήταν λοιπόν το 2003 όταν, όπως αποκάλυψε σε σχετική ανάρτησή του στα social media ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας,  εγκρίθηκε η επέκταση της πόλης της Μάνδρας μέσα στο ρέμα. Πιο συγκεκριμένα...

"Hic Rodhus hic salta..."

''Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα''...

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στη ΝΔ για τον προϋπολογισμό...

Απάντηση στην ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει η Νέα Δημοκρατία λίγο μετά τηνκατάθεση του Προϋπολογισμού 2018 στη Βουλή, δίνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι " δεν απαντά ούτε σε ένα "και" της Εισηγητικής Έκθεσης και ανάλογα δεν έχει απολύτως τίποτε να αντιπροτείνει".

Όπως αναφέρουν "Αρκέστηκε, βεβαίως, σε μία επαναλαμβανόμενη κατακλείδα για την "ανάγκη νέας οικονομικής πολιτικής" και στην εξ ίσου πολιτικά απέλπιδα ευχολογία για «νέα πολιτική και νέα διακυβέρνηση». Γενικώς.Όμως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στις Επιτροπές, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στην Αντιπολίτευση να αποκαλύψει την ατζέντα της και να απαντήσει στο ερώτημα που επανειλημμένως έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών στον αρχηγό της:

Από ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους; Από την Παιδεία; Από την Υγεία; Από την ασφάλιση; Από το Δημόσιο;
Hic Rodhus hic salta...".

ΠΗΓΗ: enikonomia

Bloomberg : Η καταιγίδα στη Μάνδρα είχε τροπικά και υποτροπικά χαρακτηριστικά

Η καταιγίδα στη Μάνδρα ήταν «τροπική»...
Η καταιγίδα που προκάλεσε τον θάνατο 21 ανθρώπων στην Ελλάδα ήταν ένα φαινόμενο τροπικού είδους που αναπτύχθηκε στα ύδατα της Μεσογείου και περιλάμβανε ένα τείχος νεφών, όπως οι τυφώνες, αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο την Υπηρεσία, η καταιγίδα αυτή είχε τροπικά και υποτροπικά χαρακτηριστικά, ήταν δηλαδή υβριδική και ασυνήθιστη για τα σχετικά ρηχά νερά της Μεσογείου.

Αν και οι καταιγίδες αυτού του τύπου ονομάζονται συχνά «μεσογειακοί τυφώνες», ελάχιστες είναι οι φορές που αποκτούν την ισχύ ενός πραγματικού τυφώνα, δήλωσε στο Bloomberg ο μετεωρολόγος Μπομπ Χένσον. Η χαμηλή πίεση, ωστόσο, τους προσδίδει τροπικά χαρακτηριστικά, όπως συμμετρική δομή και μικρό πυρήνα θερμού αέρα, συμπλήρωσε...


left.gr

Ο λαϊκισμός ως… αθώα παιδούλα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 
Εχουμε διαβάσει πολλούς ορισμούς -πολιτικούς και επιστημονικούς- του «λαϊκισμού». Παρακολουθώντας όμως τι λέει και τι κάνει και η σημερινή αντιπολίτευση, τείνω να πιστεύω ότι, τελικά, ο λαϊκισμός στην Ελλάδα είναι «συνώνυμο» της «αντιπολίτευσης»!
Τι κι αν αυτοαποκαλείται «ευρωπαϊκή» και «αντιλαϊκίστικη»; Τι κι αν φέρει τεράστιες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας; Τι κι αν από το 2010 μέχρι το 2015 έχει υλοποιήσει σκληρότατα προγράμματα αυστηρής λιτότητας και υπερφορολόγησης (25% μείωση ΑΕΠ, 27% ανεργία); Τι κι αν έχει μεγάλη εμπειρία από τους «εκβιαστικούς» τρόπους άσκησης της εποπτείας των δανειστών μας; Συμπεριφέρεται σαν να μην ξέρει τίποτε απ’ όλα αυτά! Σαν να είναι «αμέτοχη» της καταστροφής… Αθώα παιδούλα.
Και κάτι ακόμα: μεταθέτει, διά της μεθόδου της διολισθήσεως, το σημείο της καταστροφής στο… 2015-2017!
Γιατί; Μα γιατί στο τέλος του 2014 η ΝΔ θα είχε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια! Ξεχνάει όμως ότι δεν είχε ακόμα κλείσει τη σχετική αξιολόγηση (τη… βασάνιζε για κάμποσους μήνες) και δεν υπήρξε συμφωνία. Γνώριζε επίσης το πολιτικό κόστος της συμφωνίας και δεν ήθελε να το αναλάβει.
Γι’ αυτό έφερε νωρίτερα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο όνομα της «αριστερής παρένθεσης» και της παγίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά… Μιλάμε για μεγάλη «υπευθυνότητα»!
Σήμερα η ΝΔ, που διαπιστώνει ότι το αφήγημά της περί «αντιευρωπαϊκού» ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, δεν ευσταθεί, εγκαταλείπει τη σχετική «καταστροφολογία». Στρέφει την αντιπολίτευσή της σε...

Ο Θ. Χαριτόπουλος εκ νέου ..."πρόεδρος" τού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου!!!

 Κάποιος στό Γραφείο τού Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου "δουλεύει" μέ ...χρονοκαθυστέρηση... 
...αισθητά μεγαλύτερη, αλίμονο,
τού παλαιού ημερολογίου...
Γιά τού λόγου τό αληθές διαβάστε τή συνέχεια
κόκκινη επισήμανση δικιά μας) 
******************************************** 

Ρόδος, 21 Νοεμβρίου 2017



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  2. Γραφείο Περιφερειάρχη
                                                                                 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τρία μεγάλα λιμενικά έργα των Κυκλάδων, εντάσσονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών


Μετά από πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών η σύμφωνη γνώμη για την προέγκριση ένταξης στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ), στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησής του,  τριών μεγάλων λιμενικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 8,08 εκατ. ευρώ, τα οποία ανήκουν στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και διαθέτουν υψηλή ωριμότητα.
Τα έργα αυτά, που θα συμπεριληφθούν στην επικείμενη αναθεώρηση του ΣΠΕΜ είναι:


Κατασκευή εμπορικού κρηπιδώματος λιμένα Σύρου, προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ, με δικαιούχο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου.
Κατασκευή νέων αιθουσών αναμονής επιβατών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου λιμένα Παροικιάς, προϋπολογισμού 1.469.830 ευρώ, με δικαιούχο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου – Αντιπάρου
Αναβάθμιση συστήματος προσκρουστήρων λιμένα Μυκόνου, προϋπολογισμού 3.508.828 ευρώ, με δικαιούχο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου.


Κατόπιν της προένταξης των παραπάνω έργων στο ΣΠΕΜ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απέστειλε επιστολή στους προέδρους των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, Σύρου, κ. Δ. Κοσμά, Πάρου, κ. Στ. Καραχάλιο και Μυκόνου, κ. Θ. Χαριτόπουλο, τους οποίους ενημερώνει για την προένταξη των έργων και ζητά να προχωρήσουν στις ενέργειες ολοκλήρωσης των απαραίτητων υπολοίπων διαδικασιών ωρίμανσης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η υποβολή και η ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», μετά από τη σχετική πρόσκληση η οποία προγραμματίζεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.


Σημειώνεται ότι εκτός από τα τρία παραπάνω έργα που υποβλήθηκαν από τα αντίστοιχα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία νησιών των Κυκλάδων, από τα Δωδεκάνησα υπεβλήθησαν δύο προτάσεις από τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Νότιας Δωδεκανήσου και Καλύμνου, τα οποία δεν είχαν τον απαιτούμενο βαθμό ωριμότητας και κατά συνέπεια, προγραμματίζονται για να υποβληθούν στο πλαίσιο της οριστικής τροποποίησης του  Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ), που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2018.


Επισυνάπτονται το έγγραφο σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και  η επιστολή του Περιφερειάρχη

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιδωτού για τους μαθητές της Μυκόνου

Η νέα γενιά της Μυκόνου γνωρίζει τα ψηφιδωτά της Δήλου


Ακόμη μια σημαντική πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στα πλαίσια της βιωματικής εμπειρίας των μικρών Μυκονιατών με την αρχαία παράδοση της Δήλου.

Ο Δήμος Μυκόνου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, την αρχαιολόγο κ. Μαρία Κουτσουμπού και την εικαστικό κ. Ειρήνη Συριανού, υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Αστερία», το οποίο απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών σχολείων της Μυκόνου.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν τα ψηφιδωτά της Δήλου, ήρθαν σε επαφή με την τέχνη του ψηφιδωτού και δημιούργησαν το δικό τους ψηφιδωτό.

Η Δημοτική Αρχή Μυκόνου, πιστή στο τρίπτυχο "Παιδεία-Πολιτισμός-
Αθλητισμός", θα συνεχίσει να υλοποιεί σημαντικές δράσεις, επενδύοντας συστηματικά στο παρόν και στο μέλλον του Νησιού, που δεν είναι άλλο από τη νέα γενιά Μυκονιατών.

...κι απέ σκούζουνε κι απορούνε γιάντα οι κυκλοφορίες πήρανε τήν κατηφόρα...!

Κακόμοιροι αναγνώστες...
Ο Λαμπράκης, η Βλάχου, ο Τεγόπουλος και οι... άλλοι

Την περασμένη Παρασκευή είδε το φως της δημοσιότητας μια λίστα με τους Ελληνες που αναφέρονται στα Paradise papers. Πλήρης, έγκυρη και με στοιχεία απολύτως διασταυρωμένα. Είναι η λίστα της ντροπής. Οχι γι αυτούς που αναφέρονται αλλά επειδή η δημοσίευσή της επικύρωσε κάτι: την υποταγή της πολιτικής και της ενημέρωσης στην οικονομική ελίτ που ποδηγετεί τον δημόσιο βίο, απομυζά την οικονομία, στέλνει τα κέρδη σε παραδείσιους προορισμούς και στο τέλος επιβάλλει τη σιωπή.
Σε ορισμένες εφημερίδες ούτε η λίστα δημοσιεύτηκε ούτε καν αναφορά δεν έγινε - στην έντυπη ή την ηλεκτρονική τους έκδοση. Κακόμοιροι αναγνώστες... 

Δεν συνιστά είδηση κι ας έχει ...επιληφθεί ο εισαγγελέας. Είχαν χώρο για τις δραστηριότητες εργολάβων ή για να λασπολογούν κατά του Τσίπρα στην Μάνδρα. Ο Λαμπράκης, η Βλάχου, ο Τεγόπουλος θα είχαν τουλάχιστον «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα - κι ας ήταν το μισό σόι τους στη λίστα.
Η σιωπή των ΜΜΕ ερμηνεύεται από μια ματιά στη λίστα. Για τη σιωπή του προέδρου της ΝΔ επίσης υπάρχει εξήγηση - και δεν βρίσκεται στο όνομα της συζύγου του, όπως επιδερμικά επιμένουν ορισμένοι κυβερνητικοί. Η επίσημη θέση της ΝΔ είναι αυτή που διατύπωσε ο αντιπροεδρός της: στείλτε τα λεφτά σε φορολογικούς παραδείσους, για να μην πληρώνετε υψηλούς φόρους, θα πληρώσουν άλλοι για εσάς - ακόμη υψηλότερους.
Για τη δεξιά το καταλαβαίνει κανείς. Το ΠαΣοΚ όμως; Η λαλίστατη Φώφη Γεννηματά; Ξέρει πώς θα «νικήσει τον Τσίπρα», αλλά δεν ξέρει πως θα νικήσει την φοροαποφυγή. Η σιωπή της κυρίας έχει την ίδια εξήγηση με του Μητσοτάκη: σε αυτήν τη λίστα υπάρχει η ταξική ταυτότητα της πολιτικής τους. Με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Υπ' αυτών πολιτεύονται - πως να ζητήσουν έλεγχο;
Τελικά, όπως έλεγε ο Τζον Λένον: «Δεν χρειάζεσαι κανέναν να σου πει ποιος είσαι ή τι είσαι. Είσαι αυτό που είσαι».
 
Γιώργος Λακόπουλος 
(από τη στήλη Σκιαγραφίες, υπό τον τίτλο «Σιωπή», στην εφημερίδα Εθνος 20/11/2017)


ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος δικός μας

Τά ίδια Παντελάκη μου, τά ίδια Παντελή μου...

Ο γνωστός Πρετεντέρης

Συνεχίζει στο ραδιόφωνο αυτό που άφησε στα τηλεοπτικά στούντιο
 
Με ενδιαφέρον καθίσαμε να ακούσουμε την εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο ΘΕΜΑ FM. Από το καλημέρα ο Γιάννης Πρετεντέρης φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι στοχεύει αποκλειστικά στο κοινό που τον παρακολουθούσε στο δελτίο ειδήσεων και στην εκπομπή του στο Mega το διάστημα πριν το κανάλι κατεβάσει ενημερωτικά ρολά. Βέβαια είχε αποδειχθεί ότι το κοινό αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα πολυπληθές αν κρίνουμε τουλάχιστον από τα… πολικά νούμερα της εκπομπής του, αλλά και την κατάρρευση του δελτίου. Είναι γνωστό ότι ο Πρετεντέρης καταγράφηκε ως «τοξικός» στην κοινή γνώμη και κατηγορήθηκε δημόσια σχεδόν από το σύνολο των συναδέλφων του στο κανάλι για τη στάση του. Τώρα ο Βασίλης Χιώτης παίρνει το ρίσκο να τον τοποθετήσει στην prime time πρωϊνή ζώνη. Εμείς πάντως καθίσαμε να τον ακούσουμε αναμένοντας κάτι διαφορετικό, κάτι πιο φρέσκο, κάτι καλύτερο τελοσπάντων μετά από δύο χρόνια απουσίας από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ από τον Πρετεντέρη και όχι την ίδια κασέτα που ακούγαμε στο Mega. Κασέτα την οποία καταδίκασε και το τηλεοπτικό κοινό, αλλά και οι πολίτες στην κάλπη. Ειλικρινά προσπαθήσαμε καλόπιστα να ακούσουμε την εκπομπή, αλλά μετά από 5 λεπτά δεν αντέξαμε άλλο… Και για να μην παρεξηγηθούμε δεν λέμε το ραδιόφωνο του Θέματος να αλλάξει πολιτική στόχευση. Καμία σχέση. Ας κρατήσουν υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους αν αυτό θεωρούν ότι τους εκφράζει πολιτικά, αλλά θα φέρει και νούμερα ακροαματικότητας. Απλά θέλει και αυτό τον τρόπο του.

 Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017
enimerosi24.gr

Το επίκαιρο πολιτικό σκίτσο...

                                      ...του Γιάννη Δερμεντζόγλου (21 Νοε. 2017)