Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Από έντεκα (11) χώρες "επισκέφθηκαν" προχθές τίς αναρτήσεις τής "Νέας Μυκόνου"


"...πρός ψιλο-primitive καταστάσεις, χωλαίνουμε λιγουλάκι..."
                                                                                                 *
Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ταυτόχρονη διεύρυνση τής εμβέλειας τής "Ν.Μ." στά τέσσερα σημεία τού ορίζοντα. Τό συνηθισμένο, μέχρι τώρα, ήταν τρείς-τέσσερεις (άντε πέντε) διαφορετικές χώρες τήν ημέρα.
Ήταν, άραγε, τό είδος τών θεμάτων;
Ήταν γεγονός συμπτωματικό ; 
Συνέβαλε η διάδοση κάποιων αναρτήσεων μέσω facebook πού έκαναν φίλοι; 
Θά σάς γελάσω! 
Η αλήθεια είναι -άν παρατηρήσετε τόν παρακάτω  πίνακα- ότι πρός Αφρική καί ψιλο-primitive καταστάσεις, χωλαίνουμε λιγουλάκι. 
Αλλά τί προσπέλαση νά έχουμε  στίς χώρες -κυρίως στό "αδηφάγο" πνεύμα- τού Τσόμπε καί τού Καζαβούμπου
Ή στήν Ουζουμπούρου; Πού τήν μονοπωλεί, χρόνια τώρα, o ...Τράγκας! 
Εκεί προελαύνουν καί προηγούνται άλλοι :
"μέ νέα ρήματα κι ευρήματα
ή γιά δόξα ή γιά "χρήματα"...
πού λέει καί τό τραγούδι... 
...Άσε πού, εμάς, μάς ξεφεύγει συχνά-πυκνά καί κάνα αρχαίο όπως, προηγουμένως, τό ..."προελαύνουν"!
Kαί "ζορίζονται" μέ τό πού τ'ακούνε οι δυστυχείς
...αράπαροι!
Άμα, μάλιστα, χρειαστεί νά τό πείς καί στόν Υπερσυντέλικο, 
πάλι στό γ' πληθυντ. : προεληλάκεσαν!...
...τότε ζοριζόμαστε όλοι. Μαζί καί οι ...φιλόλογοι!                                                                
                                                                   *
Οι επισκέψεις στή "Ν.Μ." από τόπους πού ζούν μυκονιάτες είναι πολλές καί καθημερινές, όπως π.χ. από τίς Η.Π.Α. 
Αλλά  καί από αλλού. Σέ μικρότερο βαθμό. 
Αυτό συμβαίνει γιατί οι Η.Π.Α. διαθετουν από παλιά μυκονιάτικες παροικίες.
                                                                  *
 Μεταξύ  τών φίλων-αναγνωστών, πού επισκέφθηκαν  χθές τό blog, πρέπει νά είναι καί μυκονιάτες ναυτικοί (επισκέψεις από Κίνα, Ινδία κλπ.).


                     *****


  Η προχθεσινή επισκεψιμότητα τής "Νέας Μυκόνου" από έντεκα (11) χώρες αφορά στίς αναρτήσεις  μέ τούς τίτλους :
























































                                                                *****
Οι έντεκα χώρες είναι οι εξής:
Ελλάδα

Ηνωμένες Πολιτείες

Ηνωμένο Βασίλειο

Ιρλανδία

Γερμανία

Ρωσία
Κύπρος

Ινδία

Κίνα

Ιταλία

Ολλανδία





                                                                *****







Αιχμηρό βρετανικό δημοσίευμα μετά τις δηλώσεις Ξυδάκη για τα Γλυπτά


Αιχμηρό βρετανικό δημοσίευμα μετά τις δηλώσεις Ξυδάκη για τα Γλυπτά

Τουλάχιστον προκλητικό είναι δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη ότι δεν θα διεκδικήσει η Ελλάδα νομικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το πρόσφατο πόρισμα της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν που καλούσε την Ελλάδα να αναλάβει νομική δράση.
Ο κ. Ξυδάκης είπε την Τετάρτη, μιλώντας στο Mega: «Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική». Και συνέχισε: «Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα».
Η δήλωση ήρθε λιγότερο από 48 ώρες μετά τη δημοσίευση του πορίσματος, το οποίο συνέταξε η Αμάλ Κλούνεϊ. Το πόρισμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προχωρήσετε νομικά. Aν δεν το κάνετε στο προσεχές μέλλον, η ευκαιρία μπορεί να χαθεί Ή τώρα ή ποτέ... H ώρα (της διεκδίκησης) έχει έρθει...»
«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι δεν έχει νομικό δικαίωμα στα Ελγίνεια και γι' αυτό δεν θα κάνει μήνυση στη Βρετανία» είναι ο  τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Telegraph.
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Με το τέλος της μήνυσης της Αμάλ Κλούνι κατά της κυβέρνησής μας, το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να συνεχίσει την τεράστια προσφορά του στον κόσμο».
Ανάμεσα στα επιχειρήματα της εφημερίδας είναι ότι...

Δήλωση Ξυδάκη γιά τά γλυπτά

  (συνέχεια τής προηγούμενης ανάρτησης)                                                             
Αιχμηρό βρετανικό δημοσίευμα μετά τις δηλώσεις Ξυδάκη για τα ΓλυπτάΔήλωση  Ξυδάκη 
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Ξυδάκης είπε:
«Οι νομικές γνωματεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό».
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε ότι η δικαστική οδός «είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας».
«Ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, και μάλιστα στη Βρετανία, διάκειται ευνοϊκά στην επιστροφή των Γλυπτών» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.
Και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του παρελθόντος, επιλέγει τα προσφορότερα μέσα, τους όρους και το πεδίο για την επίτευξη των στόχων της».

tanea.gr

Αγωγή κατά της Bild κατέθεσε ο Μάρδας...

Αγωγή κατά της Bild κατέθεσε ο Μάρδας για το έμβασμα των 80.000 ευρώ
Ο αναπληρωτ ής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



...για το έμβασμα των 80.000 ευρώ  

Στην δικαιοσύνη κατά της γερμανικής εφημερίδας «Bild», προσέφυγε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας για το ψευδές δημοσίευμα της εφημερίδας, που τον ονομάτιζε ως τον πολιτικό που δήθεν μετέφερε μέσω της Eurobank, τον Μάρτιο, 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο.
Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε κατηγορηματικά, εκτός των άλλων, από τη δήλωση πόθεν έσχες του υπουργού και τις σχετικές βεβαιώσεις της Τράπεζας, που σημειώνουν ότι «τόσο ο αναπληρωτής Υπουργός όσο και η σύζυγός του δεν έκαναν την παραμικρή μετακίνηση κεφαλαίων προς οποιανδήποτε τράπεζα του εξωτερικού είτε ως μετρητά είτε με σκοπό την αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων από τις 25/01/2015 ημέρα διενέργειας των εκλογών».
tanea.gr 

                                                                                                    

Μείωση ασφαλιστικών τιμών στα περισσότερα φάρμακα


Μείωση ασφαλιστικών τιμών στα περισσότερα φάρμακαΜειωμένες ασφαλιστικές τιμές ισχύουν από την Παρασκευή σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), εφαρμόζοντας την εναρμόνιση ασφαλιστικών τιμών σύμφωνα με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων, προχώρησε σε αλλαγές.

Ειδικότερα, μειώνεται η ασφαλιστική τιμή σε 1.877 σκευάσματα, εκ των οποίων σε 697 η μείωση υπολογίζεται πάνω από 2%, ενώ αυξάνεται η τιμή σε 876 φαρμακευτικά σκευάσματα από τα οποία σε 141 η αυξηση κυμαίνεται πάνω από 2%.

Από τις αλλαγές αυτές μεσοσταθμικά προκύπτει μια αρκετά σημαντική μείωση, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν για μια ακόμα φορά να πληρώσουν την μεγαλύτερη διαφορά ασφαλιστικής από λιανική τιμή, όπως αναφέρουν πηγές των φαρμακοποιών.

Ο ασφαλισμένος πληρώνει το 25% επί της ασφαλιστικής τιμής, καθώς και τη διαφορά με την λιανική, δηλαδή για ένα σκεύασμα με λιανική τιμή 10 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 8 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 4 ευρώ.
tanea.gr

Βαρουφάκης: Ούτε ρήξη ούτε mail Χαρδούβελη...


"Ούτε ρήξη ούτε mail Χαρδούβελη. Συνεχίζουμε με στόχο συμφωνία που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη" δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, σε συνέντευξη που...
παραχώρησε στην Ανοιχτή ΕΡΤ και την ΕΡΤ3.  
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της διαπραγμάτευσης είναι να πειστούν οι εταίροι πως το καλό το δικό τους είναι η ανάπτυξη της Ελλάδας. "Όσο κι αν απευχόμαστε τη ρήξη, αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη τότε θα πρέπει να υποταχθούμε όπως υποτάχθηκαν οι προηγούμενοι" τόνισε.
Υποστήριξε επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό δηλώνοντας σίγουρος ότι "τα οικονομικά ζητήματα μπορούμε να τα λύσουμε σε μια το πολύ δυο ώρες".
Σχετικά με τις κόκκινες γραμμές και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: "Μου αρέσει που υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα από πίσω που να με ελέγχει και να μου λέει που πας είσαι σε λάθος δρόμο".
"Είναι σημαντικό που υπάρχει αυτό στο κόμμα. Οι σύντροφοι που πιέζουν δεν έχουν προσωπικό προβλημα μ' εμένα" πρόσθεσε στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα σε αυτούς ότι: "Καμία κόκκινη γραμμή δεν έχει πατηθεί".
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα γίνουν εκλογές καθώς η κυβέρνηση έχει την αποδοχή και τη στήριξη του λαού. Μιλώντας για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει το ερώτημα που θα τεθεί θα είναι πραγματικό και όχι προσχηματικό.
Αναφερόμενος στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα και τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι διαχωρίζει τις διμερείς σχέσεις της χώρας με άλλα κράτη από την διαπραγμάτευση που είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος, σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι "ένας από τους λόγους που εκλεγήκαμε ήταν αυτό το ξεπούλημα της δημόσιας υπηρεσίας" προσθέτοντας: "Δε ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να έχουν πουληθεί όλα τα αεροδρόμια στην ίδια εταιρεία. Στη Γερμανία αυτό δε θα το δεχόντουσαν"...
enikos.gr

Στερνή μου γνώση Νικολά!...


Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ των Καννών.

Αυτό θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ως έθνος στον Νικολά Σαρκοζί, μετά τις...
τελευταίες του δηλώσεις σχετικά με το δημοψήφισμα. Σε αυτές, ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχεται ότι ήταν λάθος που δεν αξιοποιήθηκε το δημοψήφισμα, εντάσσοντάς το μάλιστα στις προτεραιότητές του.

Στο όλο θέμα δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, που δέχθηκε εχθρικά πυρά από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας τη νύχτα των Καννών. Και πάλι όμως, αντιμετωπίζει το ζήτημα με χιούμορ. "Τι υπέροχη ιδέα. Μπράβο Νικολά!", έγραψε σε ελεύθερη μετάφραση στους λογαριασμούς του στα social media o πρώην πρωθυπουργός, προκαλώντας …πανικό στους ‘φίλους’ του στα social media.

Εμ, έτσι είναι. Διότι στην Ελλάδα, έχουμε μία παροιμία που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση Σαρκοζί: "Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα"...
matrix24.gr

Brussels Group: Γράφουν το κείμενο της συμφωνίας...


Brussels Group: Γράφουν το κείμενο της συμφωνίας - MediaΑξιωματούχοι επιδιώκουν η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς να αρχίσει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται...
Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. 
Παράλληλα, σε συνέντευξή του από την Τιφλίδα στο Bloomberg ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν επεσήμανε τους κινδύνους που θα υπήρχαν από μία διάσπαση του ευρώ. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, επειδή θα υπονόμευε τους ισχυρισμούς των πολιτικών της ότι η νομισματική ένωση είναι μόνιμη, είπε ο υπουργός.
Ωστόσο, πρόσθεσε ο Πάντοαν, η Ελλάδα θα υπέφερε περισσότερο. «Ένα νέο νόμισμα θα υποτιμάτο σημαντικά και, για μία χώρα με μεγάλο χρέος σε ευρώ, αυτό θα ήταν μεγάλο οικονομικό πλήγμα», δήλωσε. Για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα δημιουργούσε «όχι μόνο οικονομικές και χρηματοπιστωτικές δυσκολίες, αλλά τεράστιες θεσμικές δυσκολίες», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός...
topontiki.gr

B. B. King (1925-2015): O τελευταίος των θρύλων (Βίντεο)

Blues Guitarist B.B. King Dead at 89 

NEW YORK TIMES
Ο "Βασιλιάς των Blues", όπως ήταν γνωστός ο B.B.King, πέθανε την Πέμπτη στο Λας Βέγκας, σε ηλικία 90 ετών. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του, Μπρεντ Μπράϊσον.

Ο αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής έπασχε από διαβήτη και ήταν γνωστός για τις δράσεις που είχε αναλάβει για την ενημέρωση του κοινού γύρω απο την ασθένεια.

Το B.B. σήμαινε "Blues Boy", το παιδί των μπλουζ, και το υιοθέτησε με την πρώτη γεύση της επιτυχίας την δεκαετία του '40. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας σε κλαμπ και μπαράκια μέσα στα γκέτο της Αμερικής. Το 1956 μέτρησε 342 εμφανίσεις σε κλαμπ, ενώ για μισό περίπου αιώνα μετρούσε 200 με 300 εμφανίσεις τον χρόνο σε θέατρα, στάδια και κλαμπ.
Στην αυτοβιογραφία του η οποία ονομάζεται Blues All Around Me είχε πει πως στόχος του ήταν να μεταφέρει συναισθήματα μέσα από τους ήχους της κιθάρας του.
Η κιθάρα του ήταν η μεγάλη αγάπη της ζωής του. Μία απο τις θρυλικές ιστορίες του είχε συμβεί το 1950. Επαιζε μουσική σε ένα κλαμπάκι, όταν δύο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια και κατά την διάρκεια του καυγά έριξαν μια λάμπα κηροζίνης και το κλαμπ πήρε φωτιά. Ο Β. Β. King βγήκε μεν τρέχοντας αλλά μόλις θυμήθηκε την κιθάρα του, μπήκε τρέχοντας στο κλαμπ και την έσωσε απο τις φλόγες. Οταν έμαθε ότι οι δύο άνδρες είχαν έρθει στα χέρια για μια γυναίκα που την έλεγαν Λουσίλ, ο Κινγκ αποφάσισε να δώσει στην κιθάρα του το ίδιο όνομα.

Παντρεύτηκε δύο φορές χωρίς επιτυχία και ήταν επίσημα εργένης από το 1966 και μετά. Έκανε 15 παιδιά με 15 διαφορετικές γυναίκες, αλλά η Lucille - η κιθάρα του - ήταν πάντα στο πλευρό του.
Γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1925, από τον Albert και τη Nora Ella king, δύο αγρότες, στο Beclair, ένα χωριουδάκι στο Μισισιπή.
Στις αρχές του '40,όταν ήταν ακόμα 14 χρονών, η μητέρα του είχε πεθάνει κι ο πατέρας του είχε φύγει. Εκείνη τη χρονιά έβγαλε 7,54 δολλάρια από την καλλιέργεια βαμβακιού. Αυτό ήταν και το πρώτο του εισόδημα ως ανεξάρτητος πολίτης.

Στα 80 του ήταν πια πολυεκατομμυριούχος. Ηταν ιδιοκτήτης μίας έπαυλης στο Λας Βέγκας, μιας ντουλάπας γεμάτης tuxedoes και smoking και μίας αλυσσίδας νυχτερινών κέντρων με το όνομά του, μεταξύ των οποίων κι ένα δημοφιλέστατο στην 42η οδό στο Μανχάταν.
kathimerini.gr

Τα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους


ΕΡΜΗΣ ΚΑΘΑΡΑΚΗΣ
 Η λογική απλή: δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι, που είτε δεν είναι προσβάσιμοι σε σταθερή ή περιοδική βάση είτε οι λειτουργίες τους τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου υπερσκελίζουν την ίδια την αρχιτεκτονική των κτιρίων που τις στεγάζουν, ανοίγουν για ένα διήμερο για να εστιάσουν ακριβώς σε αυτό, στην αξία και τον ρόλο του δομημένου περιβάλλοντος στην καλλιέργεια αρχιτεκτονικής συνείδησης.
Μία γιορτή της αρχιτεκτονικής που ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και διοργανώνεται πλέον σε πάνω από 30 πόλεις παγκοσμίως, με στόχο να αποκαλύψει στο ευρύ κοινό περισσότερο ή λιγότερο αδιόρατες πτυχές κτιρίων, χώρων, διαμερισμάτων, που συνθέτουν το αστικό παζλ της εκάστοτε πόλης όπου λαμβάνει χώρα.
Στην Αθήνα το Open House πραγματοποιείται για δεύτερη φορά, ύστερα από το περυσινό λανσάρισμα της δράσης στην πρωτεύουσα και περιλαμβάνει 70 σημεία στο κέντρο, κατά κύριο λόγο, αλλά και στα προάστια, προσκαλώντας τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν σε μία σειρά από κτίρια, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών στιλ, ρευμάτων, τάσεων, αναδεικνύοντας τις ποικίλες μορφολογικές τους, και όχι μόνο, διαστάσεις. Ο κόσμος καθόσο προσέρχεται, μαζεύεται σε μικρές ομάδες και, στη συνέχεια, ξεναγείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από εκπαιδευμένους εθελοντές. Παρόλο που δεν απαιτείται προκράτηση, τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Το Open House Athens 2015 επεκτείνεται και πέρα από τα όρια του Δήμου Αθηναίων, προτείνοντας χώρους από τον Αλιμο (σύγχρονη ιδιωτική κατοικία) και τη Γλυφάδα (Placebo Pharmacy) μέχρι την Παιανία (Κέντρο Αυτισμού «Το περιβολάκι», Μουσείο Βορρέ) και την Κηφισιά (ξενοδοχείο Semiramis). Ενδεικτικά σημειώνονται ορισμένοι από αυτούς, δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά πλούσιο: από το κτίριο Αβέρωφ και την Πρυτανεία του ΕΜΠ, το Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, το Ιλίου Μέλαθρον, τα Μουσεία Μπενάκη, Ηρακλειδών, Ελληνικής Γαστρονομίας, το νεομπαρόκ Μέγαρο Υπατία, το Θέατρο Εξαρχείων μετασκευασμένο από τον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα και δύο αξιόλογα νεοκλασικά στο Κολωνάκι (Καψάλη 4, Ν. Βάμβα 9) μέχρι πιο σύγχρονα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά iconic κτίρια της πόλης, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στα παρασκήνια, την Ολλανδική Πρεσβεία και το ξενοδοχείο Hilton, τοπόσημο της μεταπολεμικής Αθήνας.
Και στα προάστια
Η διαδρομή εμπερικλείει, ακόμη, κτίρια του μοντέρνου κινήματος, όπως το σχολικό συγκρότημα Αγίου Δημητρίου, σχεδιασμένο από τον Τάκη Ζενέτο, το Δημοτικό Σχολείο «Πάτροκλος Καραντινός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Ψυχικό και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στο Παγκράτι, σύγχρονα διακεκριμένα έργα, όπως το Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο Μαρούσι, το κτίριο γραφείων Shop & Trade στην Πειραιώς 222, μία πολυκατοικία με έκθεση γλυπτικής στα Ιλίσια και μία αναβίωση πολυκατοικίας στην οδό Δαφνομήλη 48Α, καθώς και αναδιαμορφωμένα κτίρια που προέκυψαν έπειτα από μελέτες αποκατάστασης και επανάχρησης, μεταξύ των οποίων το One Athens, το Thission Lofts και το Ρομάντσο, αλλά και μικρούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, όπως ένα art deco διατηρητέο στην οδό Οικονόμου 22, ένα vintage bar στην Κυψέλη, την αμαξοστοιχία-θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ» και τον ναό Αγίου Γεωργίου στο Μεταξουργείο.
Για όσους το επιθυμούν, το αναλυτικό πρόγραμμα με το σύνολο των κτηρίων και τα ωράρια ανά ημέρα βρίσκονται ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.openhouseathens.gr, ενώ σε κάθε προκαθορισμένο σημείο θα υπάρχουν διαθέσιμοι χάρτες και ο οδηγός-mini κατάλογος του ΟΗΑ 2015 με σχετικό πληροφοριακό υλικό.
Το Οpen House Athens 2015 ολοκληρώνεται πανηγυρικά το βράδυ της Κυριακής, 17/5 με ένα δυνατό closing-πάρτυ στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5).
kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (15.04.15)

                                                                                                                                                           από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
 


10 +1 πράγματα που έμαθα από τη δίκη Τσοχατζόπουλου...


Μερικές σκέψεις που προέκυψαν από την δικαστική διαδικασία

1) Αν δεν υπήρχαν οι προμήθειες, μερικούς δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους
2) Η θλίψη ταιριάζει στην Ηλέκτρα. Και στον Σημίτη.
3) Αυτό το ΚΥΣΕΑ ήταν το άκρον άωτον της αβρότητος. Κανείς δεν ρώταγε τι κάνει ο διπλανός του, κανείς δεν κουτσομπόλευε τις μπίζνες του αλλουνού.
4) Καλύτερα να σου βγει το όνομα, παρά να σου βγει ο Άκης.
5) Οι αγοραπωλησίες όπλων είναι σαν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Άσσο ημίχρονο, διπλό τελικό.
6) Άμα δεν ήθελε δικό της σπίτι η Βίκυ, ακόμη θα το σάρωνε το Κολωνάκι.
7) Μόνο η μαμά μου δεν έχει παρελάσει από τις ατζέντες του Τσοχατζόπουλου.
8) Τους μαύρους πολλοί εμίσησαν. Τα μαύρα λεφτά, ουδείς.
9) Όποιου του μέλλει να πνιγεί καλύτερα να μην ανακατεύεται με υποβρύχια.
10) Πάνε κι έρχονται οι μόδες. Αλλά το σουξεδάκι του Πόντιου Πιλάτου με το νίψιμο, είναι διαρκές.

10 + 1) Λιπαντικά υπάρχουν πολλά. Σαν την κασαδούρα, κανένα.

Χρηστος Ξανθάκης
newpost.gr

Tό σκίτσο τού Soloup...

Ένα μετέωρο δημοψήφισμα - Media

Παραιτήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Τήλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στο νησί της Τήλου, καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν, αναφορικά με την έλλειψη μόνιμου γιατρού και το συγκοινωνιακό, έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους του νησιού.
Όπως δήλωσε η δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά - Αλειφέρη, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε την παραίτησή του σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ η ίδια, που παραμένει στην θέση της (για την ώρα όπως είπε) κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, γιατί το νησί έμεινε και πάλι χωρίς γιατρό.
από kathimerini.gr

Αρχιτεκτονικό γεγονός τα βιβλία για τον Κ. Μπίρη και Κ. Δοξιάδη



Ιστορική ήταν η συγκυρία της χθεσινής παρουσίασης δύο αρχιτεκτονικών βιβλίων από τις εκδόσεις Μέλισσα. Και ήταν ιστορική όχι μόνο γιατί τα δύο νέα βιβλία είναι εκδοχές βιογραφίας του Κώστα Η. Μπίρη και του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη αλλά γιατί αποτέλεσαν αφορμή να συγκεντρωθεί η αρχιτεκτονική κοινότητα σε μεγάλη εκπροσώπηση τόσο στα δύο πάνελ ομιλητών όσο και στο ακροατήριο.
Στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας (το αρχικό κτίριο είχε σχεδιάσει πριν από 50 και πλέον χρόνια ο Κων. Δοξιάδης) συνέρρευσαν αρχιτέκτονες της παλαιότερες και νεότερης γενεάς, φοιτητές (αν και θα περίμενε κανείς περισσότερους) και αθηναιολάτρες που ήρθαν να ακούσουν προσεγγίσεις για το βιβλίο του Μάνου Μπίρη «Κώστας Η. Μπίρης:  Αναφορές για την Αθήνα» και το βιβλίο του Δημήτρη Φιλιππίδη «Η ιστορία του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, 1913-1975: Αναφορά στον Ιππόδαμo». Και πέρα από τα ατμοσφαιρικά βίντεο που είχαν ετοιμάσει οι εκδόσεις Μέλισσα, την εξαιρετική εισαγωγή του «οικοδεσπότη» κ. Λεωνίδα - Φοίβου Κόσκου (προέδρου του Hellenic American University) και τις ομιλίες (αυθόρμητες και βιωματικές) των ίδιων των συγγραφέων, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε για το βιβλίο του Μπίρη, τους αρχιτέκτονες Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά, Διονύση Ζήβα, Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα, Γιώργο Σαρηγιάννη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθηναίων και δημοσιογράφο, Ελευθέριο Σκιαδά (που αποκάλυψε ότι υπάρχει Κτηματολόγιο του Δήμου Αθηναίων από το 1935 και το 1965).
Οσο για το βιβλίο του Δοξιάδη, ακούσαμε τον γιό του, συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη, τον αρχιτέκτονα Σάββα Κονταράτο, την βιβλιοθηκονόμο Παναγιώτα Παυλίδου (που μίλησε για το Αρχείο Δοξιάδη), την αρχιτέκτονα-αρχαιολόγο Μάνθα Ζαρμακούπη και τον αρχιτέκτονα Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (που εντυπωσίασε με τη σκηνοθετημένη οπτική αφήγηση πάνω στον Δοξιάδη). Και τα δύο αυτά βιβλία, φρεσκοτυπωμένα, ξεχειλίζουν ιδέες, πληροφορίες και φωτογραφίες εμπλουτίζοντας με καίριο τρόπο την αρχιτεκτονική βιβλιογραφία.
Γι’ αυτό ήταν μεγάλη η προσέλευση και χάριν της ιστορίας, αναφέρουμε, με τον κίνδυνο να έχουμε παραλείψει πολλούς κάποιους από τους παρευρισκόμενους της αρχιτεκτονικής κοινότητας: Αλέξανδρος Τομπάζης, Γιάννης Βικέλας, Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη, Χαράλαμπος Μπούρας, Μάρω Αδάμη, Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ, Ανδρέας Συμεών, Αγνή Κουβελά, Γιώργος Τριανταφύλλου, Τάσος Μπίρης, Μιχάλης Λεφαντζής, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Μέμος Φιλιππίδης, Βασίλης Κολώνας, Γιώργος Κορρές, Παναγιώτης Καρύδης και πολλοί ακόμη. Hταν μία εκδήλωση που καταγράφηκε στην αρχιτεκτονική ιστορία της Αθήνας.
kathimerini.gr

Τί, ακριβώς, είναι η "Γαλάζια Σημαία" πού "απονέμεται", κάθε χρόνο, σε ακτές και μαρίνες;

Ακούμε γιά τίς "Γαλάζιες σημαίες" τών "Ακτών καί τών Μαρινών" χωρίς, οι περισσότεροι νά γνωρίζουμε περί τίνος, ακριβώς, πρόκειται. Ο πιό πολύς κόσμος νομίζει ότι τό θέμα αφορά, αποκλειστικά τήν "καθαρότητα τών υδάτων" καί τίποτε άλλο. 
Υποψιαζόμενος ότι δέν είναι -ακριβώς- έτσι τά πράγματα έψαξα καί βρήκα ότι : "πρέπει να τηρούνται επιπλέον 32 κριτήρια"
Διαβάστε τά παρακάτω διαφωτιστικά...
Δ.Ν.Α.
                                                                        *****
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, που απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Εκτός της απαιτούμενης εξαιρετικής ποιότητας των νερών κολύμβησης, πρέπει να τηρούνται επιπλέον 32 κριτήρια, τα οποία αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ωστόσο καθώς οι «Γαλάζιες Σημαίες» απονέμονται έπειτα από αίτημα παράκτιων δήμων ή ξενοδοχειακών μονάδων που διαχειρίζονται οργανωμένες ακτές και μαρίνες, δεν αντικατοπτρίζουν την καθαρότητα του συνόλου των ελληνικών ακτών, αλλά αφορούν μόνο αυτές για τις οποίες έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα
 Εξάλλου έχει προκαλέσει εντύπωση η εμφάνιση «Γαλάζιων Σημαιών» δίπλα σε λιμάνια, βιομηχανίες και άλλες πηγές θαλάσσιας ρύπανσης.
Αν, δε, θελήσει κάποιος να εξακριβώσει την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε κάποια ελληνική παραλία, θα πρέπει να προστρέξει στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ : «Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας», όπου αξιολογείται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν κατάλληλης στατιστικής επεξεργασίας των μικροβιολογικών δεδομένων. 
Ωστόσο τα πιο πρόσφατα παρεχόμενα στοιχεία αφορούν δειγματοληπτικούς ελέγχους του 2014! 
Από την άλλη, κατά παράδοξο τρόπο, κανένα από τα 1.518 ελεγχόμενα σημεία δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς» ή «ανεπαρκούς ποιότητας». 
Αντιθέτως, σχεδόν στο σύνολό τους, τα ελεγχόμενα σημεία χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας» (1.495) και ως «καλής ποιότητας» (23).
  
Γιά νά εξακριβώσετε την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε κάποια ελληνική παραλία πιέστε :
«Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας»

 στοιχεία από : 1)Τάσος Σαραντής (Εφημερίδα τών Συντακτών)
                               2)Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Μ.Κ.Ο.) καί
                               3)ΥΠΕΚΑ