Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

''Όποιος δεν τηρεί τη Συνθήκη της Λωζάνης θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Διεθνές Δίκαιο''...

Παυλόπουλος: Όποιος δεν τηρεί τη Συνθήκη της Λωζάνης θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Διεθνές Δίκαιο - Media
τόνισε ο Π. Παυλόπουλος...
«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, η τήρηση της είναι υποχρεωτική και οποιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την...
επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικράς Ασίας και Μικρασιατών στην πόλη της Καλαμάτας.

Με αφορμή την πρόσφατη επικαιρότητα αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: « Η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non* για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας. Και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, άρα η τήρησή της είναι υποχρεωτική και, επομένως, οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «Πριν απ' όλα εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να διατηρούμε άσβεστη στην συλλογική μας μνήμη την συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην διατήρηση της Εθνικής και Πολιτισμικής συνείδησης. Διότι -και μεσ' από την διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού ν' αντιμετωπίζει με ηρωισμό τις συμφορές και να μην τους επιτρέπει ν' ανακόψουν την ιστορική του πορεία- η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά που επακολούθησε ήταν το «μπόλι» που γονιμοποίησε, στο διηνεκές, το δέντρο της εθνικής και πνευματικής συνείδησης του Έθνους των Ελλήνων».

Επισήμανε, επίσης, ότι πρωτίστως οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι και εθνικό χρέος, το οποίο πηγάζει και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998...

topontiki.gr 

*Σημείωση "Ν.Μ.": Η λατινική έκφραση «conditio sine qua non» σημαίνει «η απαραίτητη προϋπόθεση».  
Αρχικά ήταν μια λατινική νομική έκφραση που σήμαινε «χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να». 
Σε πολλές γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά ή τα ιταλικά, η έκφραση χρησιμοποιείται σε κάθε τομέα, πέραν της νομικής και της οικονομίας... 
...ενώ στην ελληνική γίνεται αντίστοιχη χρήση της έκφρασης : 
"εκ των ων ουκ άνευ".

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

από υήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (01.10.16)

Τα Θρησκευτικά είναι μάθημα!


Σωκράτης Τσιχλιάς
Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι επιστημονικός οργανισμός ειδικών περί τη θεολογία και τη διδασκαλία. Οι αρχιερείς και οι ιερείς της διακονούν το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, τη θρησκεία που, κατά το Σύνταγμα, είναι η κρατούσα στην πατρίδα μας. Δεν επιφορτίζεται με τη μόρφωση του Ελληνοπαίδων αυτή την ιστορική περίοδο, δεν είναι στα καθήκοντά της. Μπορεί, βεβαίως, στα κατηχητικά να επιμορφώνει όσους νέους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην ουσία της ορθόδοξης πίστης, στις διδαχές της αγάπης, της καλοσύνης και της μετάνοιας.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, επομένως, δεν έχει λόγο να ασκεί βέτο σε ζητήματα εκπαίδευσης, ούτε η πολιτεία υποχρεούται να της ζητάει την άδεια όταν επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Αυτό είναι δουλειά των επιστημόνων της εκπαίδευσης αποκλειστικά και, βεβαίως, της συντεταγμένης πολιτείας που θέτει τους γενικούς στόχους και κανόνες.

Το μελόδραμα που έστησε ο υπουργός Παιδείας με την Ιεραρχία, άλλοτε πληγωμένη και άλλοτε έξαλλη, επιβεβαίωσε την καθυστέρησή μας. Παρενέβη ο πρωθυπουργός και βεβαίως τον κόμπο έλυσε ο ευσεβής της κυβέρνησης Π. Καμμένος, ο οποίος δήλωσε καμαρωτός ότι το κόμμα του θα ψηφίσει ό,τι θέλει η Ιερά Σύνοδος!

Κρίμα για την αντιπολίτευση που σύρθηκε στην παλαιοκομματική θέση «να αλλάξουμε το μάθημα μαζί με την Εκκλησία» και δύο φορές κρίμα που φλερτάρει ακόμα με την κοσμική πλευρά της Εκκλησίας, την πλέον αμφιλεγόμενη.

Τρεις φορές κρίμα για τον υπουργό Παιδείας, που, με απίστευτη προχειρότητα, ετοίμασε μια δήθεν αλλαγή, χωρίς διάλογο κοινωνικό, πολιτικό, επιστημονικό, για να ακυρώσει, εν τέλει, ένα τόσο δα εκσυγχρονιστικό βήμα που, υποτίθεται, ότι επιθυμούσε να κάνει.

Και για να μην παρεξηγούμαστε: Οχι, δεν πιστεύω σε ένα μάθημα Θρησκευτικών χωρίς διδασκαλία του χριστιανισμού, μου μοιάζει το ίδιο γελοίο με τα αρχαία από μετάφραση. Και ναι, βεβαίως να ερωτηθεί η Εκκλησία να πει τη δική της γνώμη σε μια πιθανή αλλαγή. Τη γνώμη της.
 
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πέτσωμα, στραβόξυλα και ακριβά σκαριά

«Θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ η θάλασσα και περισσότερο απ’ όλα τα ξύλινα καράβια. Παιδική μου επιθυμία ήταν να γίνω καπετάνιος», λέει στην «Κ» ο κ. Μάρας.
«Θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ η θάλασσα και περισσότερο απ’ όλα τα ξύλινα καράβια. Παιδική μου επιθυμία ήταν να γίνω καπετάνιος», λέει στην «Κ» ο κ. Μάρας.
4
«Να βαρεθώ; Ποτέ! Ισα ίσα, επειδή αυτές τις ημέρες είμαι απασχολημένος με την έκθεση και δεν ασχολήθηκα με την κατασκευή, μου έλειψε πολύ». Και κάπως έτσι ο 65χρονος μηχανολόγος-μηχανικός Δημήτρης Μάρας βάζει τα γυαλιά σε όλους εμάς που έχουμε κατά καιρούς καταπιαστεί με διάφορα χόμπι και δραστηριότητες τα οποία έχουμε εγκαταλείψει σύντομα. Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια ασχολείται με την κατασκευή μοντέλων πλοίων, έχοντας σήμερα τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα, με 150 διαφορετικά ξύλινα ομοιώματα παραδοσιακών ιστιοφόρων πλοίων της χώρας και της Μεσογείου που ακολουθούν τη ναυπηγική ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα. Σαράντα από αυτά τα ομοιώματα, διαστάσεων από 60 εκ. έως 1,5 μ., παρουσιάζονται από σήμερα στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Πλεύσις» για τη ναυπηγική και ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.
«Από μικρός, όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, μου άρεσαν οι κατασκευές», λέει ο κ. Μάρας στην «Κ». «Κατασκεύαζα μόνος...

Από λόγους ευγένειας πρίν μπούμε σ' ένα δωμάτιο πού βρίσκονται άλλοι... πρέπει νά βήχουμε!..

wiselwisel:
“
[vídeo]
”

Υψηλού εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες αντί Τουρκίας πήγαν Ισπανία και Κύπρο...

Τον φτωχό τουρισμό της Τουρκίας πήρε η Ελλάδα
Χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες με κρατήσεις τελευταίας στιγμής προσέλκυσε η χώρα μας φέτος, οι οποίοι απέφυγαν να κάνουν διακοπές στην Τουρκία εξαιτίας των προβλημάτων τρομοκρατίας και αναταραχής που αντιμετώπισε η γειτονική χώρα με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στον αντίποδα, το ποιοτικό και μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που δεν επέλεξε την Τουρκία ή άλλες χώρες με επικινδυνότητα για τις διακοπές του, έστρεψε από νωρίς στη σεζόν το ταξιδιωτικό του ενδιαφέρον στην Ισπανία και στην Κύπρο. Γι’ αυτό άλλωστε οι δύο χώρες καταγράφουν σημαντική αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ενώ η Ελλάδα έχει μικρή αύξηση στις αφίξεις και πτώση, μέχρι στιγμής, στις εισπράξεις. H κατάρρευση του τουρκικού τουρισμού φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με αυτά, οι αφίξεις ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου μειώθηκαν κατά 31,8%, φθάνοντας στα 17,39 εκατ. Οι συνολικές απώλειες ξένων τουριστών για την Τουρκία στο οκτάμηνο ανήλθαν σε 8,1 εκατ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία είχε φέτος στο οκτάμηνο 2,4 εκατ. λιγότερους Ρώσους τουρίστες σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, δεχόμενη μόλις 336.165 αφίξεις από τη Ρωσία. Μόνον τον Αύγουστο οι συνολικές διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 38%.

Στην Ελλάδα οι οδικές αφίξεις στο οκτάμηνο μειώθηκαν κατά 3,8% (8,23 εκατ.), ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν 6,5% (12,41 εκατ.), σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΣΕΤΕ. Οι επιπλέον αφίξεις για τη χώρα μας στο οκτάμηνο ανήλθαν σε 431.265. Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Ρωσία τα κέρδη της Ελλάδας είναι περιορισμένα, αν ληφθούν υπόψη οι μεγάλες απώλειες της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επιπλέον αφίξεις των Ρώσων τουριστών φέτος στη χώρα μας σε σχέση με το 2015 στην καλύτερη περίπτωση θα φθάσουν τις 300.000. Η Κύπρος, που αναμένει φέτος συνολικά σε όλο το έτος οι αφίξεις ξένων τουριστών να ξεπεράσουν τα 3 εκατ., πέτυχε στο οκτάμηνο αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 19,2% (2,19 εκατ.). Οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 43,1%, φθάνοντας τις 555.797. Οι διεθνείς αφίξεις στην Ισπανία αυξήθηκαν στο οκτάμηνο κατά 11,6% ή κατά 5,7 εκατ., φθάνοντας στα 54,97 εκατ.
kathimerini.gr

Wall Street Journal : Ο παραλληλισμός της Deutsche Bank με τη Lehman Btothers είναι παραπλανητικός...


Ο παραλληλισμός της Deutsche Bank με τη Lehman Brothers, η οποία χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι παραπλανητικός, αναφέρει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Τζέιμς Μάκιντος, με ανάλυσή του στην εφημερίδα.

Πριν από οκτώ χρόνια τον ίδιο μήνα, η Lehman Brothers χρεοκόπησε, σε...
μεγάλο βαθμό λόγω των πανικόβλητων επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), που απέσυραν τα χρήματά τους από την τράπεζα. «Με ορισμένα μεγάλα hedge funds να ανησυχούν αρκετά, ώστε να μειώνουν το άνοιγμά τους στη Deutsche Bank, ο παραλληλισμός είναι προφανής - αλλά και πολύ παραπλανητικός», σημειώνει ο Μάκιντος.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας έκανε βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε στην τράπεζα να πληρώσει 14 δισεκ. δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες σχετικά με τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (που έδινε στην περίοδο της κρίσης). Η Deutsche αναμένει ότι θα...

Μυστική επικοινωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου...

tsiprasieronimos
... πριν την προ ημερησίας...
Παρά την τροχιά σύγκρουσης στην οποία έχει εισέλθει η κυβέρνηση με την Εκκλησία, με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να έχει...
καλή σχέση και άμεση επαφή με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
 Μάλιστα, αργά το βράδυ της Τρίτης υπήρξε και επικοινωνία των δυο τους, χωρίς συνεργάτες και «μάρτυρες», με στόχο να μπορέσουν να βρουν έναν δίαυλο επαφής και να μην διαρραγεί η σχέση τους. Βεβαίως, όπως πληροφορείται ο Neo, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξηγήσει στον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών θα γίνουν, όμως ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ακούει τα αιτήματά του για περισσότερο διάλογο και κάποιες… περαιτέρω υποχωρήσεις. Σημειωτέον ότι υπάρχουν πληροφορίες για μυστική συνάντηση των δύο ανδρών, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών επί της οδού Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μακράς διαρκείας τηλεφώνημα. Από το Μαξίμου επιβεβαιώνουν απλώς την επικοινωνία, χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτή ήταν δια τηλεφώνου ή δια ζώσης.
 matrix24.gr

Τσίπρας: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης...

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για...
την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, τόνισε πως «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχη, ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου»...
naftemporiki.gr

Το δικαστήριο αποφάσισε την δέσμευση της περιουσίας της οικογένειας Μαρινόπουλου...

Το δικαστήριο αποφάσισε την δέσμευση της περιουσίας της οικογένειας Μαρινόπουλου
Την απόφαση να δεσμευθεί προσωρινά η ατομική περιουσία των μελών της οικογένειας Μαρινόπουλος και συγκεκριμένα των...
Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου εξέδωσε o Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών.

Αποδίδοντας έτσι την ευθύνη στους ίδιους ενώ θεώρησε ότι τα μέλη του ΔΣ κατ’ εντολή του ενέργησαν κατ'εντολή τους.

Ο Δικηγόρος των προμηθευτών Νίκος Αγαπηνός δήλωσε ότι «πρόκειται για απόφαση-σταθμό και είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σηματοδοτεί την ευθύνη των μελών της της οικογενείας Μαρινόπουλος»

Η ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας Αγαπηνός:

«Μετά από αίτημα της Δικηγορικής Εταιρίας Νίκος Αγαπηνός, χορηγήθηκε σήμερα Προσωρινή Διαταγή από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών με αντικείμενο την μη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας των μελών της οικογένειας Μαρινόπουλος και συγκεκριμένα των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου.

Η ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σηματοδοτεί την ευθύνη των μελών της της οικογενείας Μαρινόπουλος με την ατομική τους περιουσία με την ιδιότητα των μετόχων που άσκησαν κυριαρχική επιρροή στην εταιρία για τις ακάλυπτες επιταγές που εξέδωσαν τα μέλη του ΔΣ κατ’ εντολή τους

Η απόφαση διέσπασε το καταρχήν ανεύθυνο του μετόχου με την ατομική του περιουσία για τα εταιρικά χρέη με την νομική βάση της αδικοπρακτικής ευθύνης των μετόχων στην οποία στηρίχθηκαν οι αιτήσεις μας. 

Πρόκειται για τέσσερεις αποφάσεις «σταθμό» και ήδη η εταιρία μας προχωράει άμεσα στις νόμιμες διαδικασίες για την υλοποίηση του περιεχομένου των ανωτέρω Προσωρινών Διαταγών»...

iefimerida.gr

Τι θα κάνεις Κυριάκο;..

Θανάσης Σκόκος 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ακολουθεί το πεπρωμένο των κυβερνήσεων στα χρόνια των μνημονίων. Κέρδισε εκλογικές νίκες εξαπατώντας τους...
απελπισμένους, της κρίσης και αξιοποιώντας φυγάδες του παλιού δικομματισμού. Τα λάφυρα της πολιτικής του μοιάζουν με τα κλεμμένα λεφτά Χάνονται εύκολα και δεν κάνεις προκοπή με αυτά.. Η σχέση του Σύριζα με τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα είναι ίδια με εκείνη της γάτας με τα αφρόλουτρα. Τις απεχθάνονται και δεν το κρύβουν. Έτσι, η πιο βολική πλέον και υπάκουη στους δανειστές , στα χαρτιά τουλάχιστον, κυβέρνηση της κρίσης παραπαίει, ένα χρόνο μετά τον εκλογικό της θρίαμβο.

Η πιθανολογούμενη ήττα των κομμάτων αυτής της συγκυβέρνησης έχει αξία κυρίως σαν τιμωρία μιας πολιτικής απάτης . Η άλλη πλευρά που ετοιμάζεται να την διαδεχτεί είναι πάνω – κάτω αυτή που είναι υπεύθυνη και διαχειρίστηκε την κρίση πριν τον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταρρέει από την πολιτική αντεπίθεση της ΝΔ και σίγουρα όχι από κάποιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της για έξοδο από την κρίση. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ή, αν υπάρχει, είναι καλά κρυμμένο κάπου. Η ΝΔ κερδίζει την πρωτιά της απογοήτευσης, ενώ η δυσπιστία των πολιτών περιλαμβάνει και την ίδια. Η παγιωμένη δυσπιστία και απογοήτευση είναι το κοινό εύρημα όλων των δημοσκοπήσεων. Το «αντισυστημικό» 60% του δημοψηφίσματος παραμένει εγκλωβισμένο, αλλάζοντας συνιστώσες ανάλογα με τη συγκυρία.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχτηκε πριν από εννέα μήνες, σε...