Η Αγγελική Σίμωση προισταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τον Πάνο Λασκαρίδη, εφοπλιστή καί χορηγό. |
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, από τις πρώτες ημέρες της ενάλιας ερευνας έχουν ήδη εντοπιστεί σημαντικότατα ευρήματα στον βυθό. Δυστυχώς για τους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν ως τα Κύθηρα για να δουν από κοντά το σκάφανδρο και να γνωρίσουν τους δύτες, η επίσημη ενημέρωση θα γίνει εντός ολίγων ημερών από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα. Η επιβεβλημένη σιγή ιχθύος πάντως προκάλεσε τον εκνευρισμό ενός από τους κύριους χρηματοδότες της αποστολής που βρισκόταν στα Κύθηρα. Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος δάνεισε το σκάφος «Γλάρος» για τις ανάγκες της έρευνας, δήλωσε ότι «είμαστε υπό το καθεστώς λογοκρισίας» για να συμπληρώσει αργότερα στους δημοσιογράφους ότι «παρίστανται αρκετοί σημαντικοί ξένοι που παίρνουν μέρος ως χορηγοί δεν θα έχουν την χαρά να ακούσουν και εκείνοι τα πρώτα συμπεράσματα παρότι ήρθαν για τον σκοπό αυτόν στην Ελλάδα από μακρινές χώρες». (Συμπεραίνει κανείς τα Αντικύθηρα είναι επικοινωνιακά «η νέα Αμφίπολη» και το ΥΠΠΟ δεν θα επιτρέψει να του ξεφύγει ο έλεγχος των πληροφοριών από τα χέρια για ευνόητους λόγους, πολιτικούς και μη).
Ακόμα και η Αγγελική Σίμωση, η προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της κρατικής αρχής που εποπτεύει την διεθνή αποστολή (στην οποία παίρνουν μέρος Ελληνες δύτες της Εφορίας, Αμερικανοί από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης καθώς και το Πολεμικό μας Ναυτικό με το βαθυσκάφος Θέτις) ήταν φειδωλή στις δηλώσεις της: «Υπάρχουν ευρήματα, τα οποία θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας. Είναι ορατά ακόμα και από την χαρτογράφηση που έκαναν οι επιστήμονες, παρότι είναι καλυμμένα από την άμμο ή από επίπαγο. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι αγάλματα ή άλλης φύσης αντικείμενα αλλά ξέρουμε ότι βρίσκονται εκεί. Το μόνο που μπορούμε να ανακοινώσουμε είναι ότι ανασύραμε ένα μεταλλικό αντικείμενο που μάλλον προέρχεται από κλίνη». Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τα σόναρ που «ανιχνεύουν» σήματα από μεταλλικά ή άλλα υλικά, αποκάλυψαν μεγάλη διασπορά ευρημάτων, πιθανότατα με μεγάλο όγκο άρα μπορεί κάποιος να πιθανολογήσει ότι υπάρχουν γλυπτικά συμπλέγματα και όχι μόνον στον πυθμένα.
Το δεύτερο πλοίο
Ένα στοιχείο που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την έρευνα είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερο βυθισμένο αρχαίο σκαρί, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το πρώτο. Όμως η κακοκαιρία δεν έχει επιτρέψει στους δύτες να κάνουν ολοκληρωμένη αυτοψία, κάτι που είναι ο στόχος των επομένων ημερών. Μπορεί σήμερα το πρωι τα μέλη της επιστημονικής ομάδας να είχαν σφραγισμένα τα χείλη τους για τον αριθμό ή την φύση των ευρημάτων, ήταν όμως λαλίστατοι αναφορικά με την δουλειά υποδομής που έκαναν, έτσι ώστε να οδηγηθούν στα τελευταία. Το πιο καίριο είναι ότι κατάφεραν να αναπτύξουν με την τεχνολογία αιχμής που είχαν στην διάθεσή τους ένα τρισδιάστατο γεωφυσικό μοντέλο με φωτομωσαϊκή απεικόνιση που έχει εξαιρετική ακρίβεια (1 pixel αντιστοιχεί σε 4 εκατοστά), με βάση το οποίο μπορούν να δουν από την οθόνη του υπολογιστή ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια στον βυθό. Καθώς το ναυάγιο βρίσκεται σε έναν επικλινή «παγκο» σε βάθος 51 – 55 μέτρα, οι δύτες μπορούν πλέον να λειτουργήσουν με «χειρουργικές» επεμβάσεις, πηγαίνοντας στοχευμένα στα σημεία που πρέπει. Ο συνδυασμός του τρισδιάστατου χάρτη, μαζί με την άμεση επαφή με τον χώρο μέσα από τις καταδύσεις που έγιναν, τους έχει δώσει μια πλήρη εικόνα του ναυαγίου αλλά και του υποπυθμένα. Τις επόμενες ημέρες το exosuit που δίνει στον χρήστη αυτονομία παραμονής πολλών ωρών στο βυθό χωρίς αποσυμπίεση, θα βοηθήσει στην ακριβή παρατήρηση του βυθού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Αντικύθηρα ήταν ο τόπος που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η ενάλια αρχαιολογία. Το 1900 Συμιακοί σφουγγαράδες εντόπισαν τυχαία το ναυάγιο. Μέσα στον επόμενο χρόνο, κατάφεραν να ανασύρουν σπουδαία ευρήματα που ζύγιζαν τόνους, χρησιμοποιώντας την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της εποχής τους, ένα πρωτόλειο σκάφανδρο. Ενας δύτης έχασε την ζωή του και άλλοι δυο έμειναν παράλυτοι. Στην συνέχεια ο πλοίαρχος Ζακ Κουστό εντόπισε ξανά την θέση του σκαριού το 1953 και επέστρεψε το 1976, όπου έκανε άλλη μια έρευνα και ανέσυρε και αυτός αντικείμενα. Ενας από τους δύο Ελληνες δύτες που τον συνόδευαν, ο Λευτέρης Τσαβλίρης, που ήταν μόλις 22 χρονών, θυμάται σήμερα με πολύ συγκίνηση την βουτιά στα Αντικύθηρα και τον εντοπισμό ορισμένων αντικειμένων. Ηταν και αυτός παρόντας στην παρουσίαση των συμπερασμάτων.Το μόνο βέβαιον είναι ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια καθώς οι χορηγοί δεσμεύτηκαν πως θα συνεχίσουν την στήριξή τους και στο μέλλον ενώ ολη η ομάδα είναι ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας.
kathimerini.gr