Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Η παρτίδα μετά τήν κίνηση τών "λευκών" εξελίσσεται σέ φινάλε "τρελών "...***

Από την αυτοκτονία, καλύτερα εκλογές.

Tvxs Άρθρο | 08 Δεκ. 2016
 Του Στέλιου Κούλογλου
Η ελληνική πλευρά έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να προχωρήσει η συμφωνία, του καλοκαιριού του 2015, με τους δανειστές. Η κυβέρνηση εφάρμοσε κατά γράμμα το μνημόνιο. Ο Α. Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε όσο δυνατόν καλύτερα τις διεθνείς συμμαχίες, μέχρι και ο Ομπάμα έκανε το τελευταίο του ταξίδι στην Αθήνα, πλέκοντας το εγκώμιο της Ελλάδας. Ακόμη και ο ανασχηματισμός, αν είχε κάποιο νόημα, ήταν να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραμερίσει όλα τα εμπόδια, αρκεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Με έμμεσο τρόπο, και οι Έλληνες, έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν. Για μια χώρα όπου δεν υπάρχουν θερμόμετρα σε νοσοκομεία, η αντιμετώπιση των προσφύγων δεν είχε προηγούμενο στην Ευρώπη. Η απάντηση του Βερολίνου, σε πείσμα μάλιστα και των Βρυξελλών αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θέλουν να τελειώσει η ελληνική εκκρεμότητα στην ευρωζώνη, ήταν ένα μεγάλο όχι.
Η σειρά από τρικλοποδιές που ο κ. Σόιμπλε δεν έχει σταματήσει να βάζει από το καλοκαίρι του 2015 κορυφώθηκε τη Δευτέρα στο eurogroup, όταν άφησε να διαφανεί ότι, πριν από την όποια δεύτερη αξιολόγηση, έχει κι άλλα βασανιστήρια.
Ακόμη και το ΔΝΤ, πρωτομάστορας των οικονομικών Γκουαντανάμο, υποκλίθηκε μπροστά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του, ότι δηλαδή θα απορρίψει τις γερμανικές αξιώσεις για παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και την παραπομπή της ρύθμισης του χρέους στις ελληνικές καλένδες.
Αν η στάση αυτή οφείλεται στην υποχωρητικότητα του μνημονιακού αρχιτέκτονα Τόμσεν και στις διαφωνίες του με τη κυρία Λαγκάρντ, έχει μικρή σημασία: άλλοτε μαλώνοντας και άλλοτε όχι, οι δύο γάιδαροι καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τον ελληνικό αχυρώνα.
Από αυτήν την άποψη, η απάντηση του πρωθυπουργού με το σημερινό διάγγελμα ήταν και αναπόφευκτη και ενδεδειγμένη. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει περισσότερο, υπονομεύοντας και τη χώρα με τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αλλά και την ίδια. 
Το περίσσευμα από το πρωτογενές πλεόνασμα το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως ακριβώς δικαιούνται το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ τα νησιά που δέχονται τα προσφυγικά ρεύματα.
Βεβαίως, αν οι Βρυξέλλες κατανοούν το τελευταίο μέτρο, ούτε το ΔΝΤ ούτε ο φον Σόιμπλε μπορούν να χωνέψουν εύκολα το επίδομα στις χαμηλόμισθες συντάξεις που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Με τον δικό τους τρόπο, και το ένα και ο άλλος, έχουν δηλώσει ότι οι Έλληνες δεν αξίζουν παρά συντάξεις πείνας.
Από αυτή τη άποψη, με το διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός πέταξε χωρίς αμφιβολία το γάντι στους δανειστές.  Θα το σηκώσουν, την ώρα που ο Μπέμπε Γκρίλο ζητάει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από το ευρώ,  διακινδυνεύοντας την αναθέρμανση της ανοικτής κρίσης στην ευρωζώνη;
Η κυβέρνηση θέλει φυσικά, ακόμη και σήμερα, να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μ. Ντράγκι, ελπίζοντας στην αναθέρμανση της οικονομίας.  Αλλά όχι και να αυτοκτονήσει. Στο κάτω κάτω δεν μπορεί το μέλλον μιας χώρας να εξαρτάται από τις εκλογές μιας άλλης, που θα γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο. Εκλογές, ξέρουμε να κάνουμε κι εμείς.

***Σημείωση : Ο υπέρτιτλος, παρμένος από τή σκακιστική 
                                  ορολογία, γράφτηκε από τή "Ν.Μ.".

H συμμαχία – έως και συμπαιγνία – Σόιμπλε και Τόμσεν, στο Eurogroup, οδήγησε πρός ...

Το ρίσκο Τσίπρα: 
Η (εκλογική;) αντεπίθεση σε Σόιμπλε και ΔΝΤ

Tvxs Ανάλυση  | 09 Δεκ. 2016
Νικόλ Λειβαδάρη
O «ανέντιμος συμβιβασμός» Σόιμπλε - Τόμσεν επικυρώθηκε διά στόματος Τζέρι Ράις, το εθνικό αφήγημα της fast track αξιολόγησης και της εξόδου στις αγορές με τις ευλογίες Ντράγκι προσκρούει στο τείχος Βερολίνου και ΔΝΤ και ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να απαντήσει δια του μεγάλου πολιτικού ρίσκου:

Απαντά στο αίτημα των δανειστών για περισσότερη λιτότητα σπάζοντας τη λιτότητα, απορρίπτει τα θηριώδη πλεονάσματα που αξιώνουν οι δανειστές για μετά το 2018 μοιράζοντας  προκαταβολικά  το υπερπλεόνασμα του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους, και φλερτάρει - ανοιχτά πια - με τις εκλογές αλλά και με τη ρήξη.
Είναι ένα φλερτ και μια επιλογή σαφώς πιο ώριμη πολιτικά από την «ηρωική» διαπραγμάτευση του 2015, είναι όμως και μια επιλογή που εμπεριέχει υψηλού κινδύνου αβεβαιότητες και ρίσκα. 
Πως σχεδιάστηκε η ρελάνς Τσίπρα
Επί του παρόντος, το μόνο δεδομένο είναι πως...

9ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος : Μητσοτάκης, 12+1 προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς

Μητσοτάκης: 12+1 προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κομματικοποίηση του κράτους, την ανομία στη δημόσια διοίκηση και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε με έμφαση ότι το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά βαθιά θεσμικό και παρουσίασε 12+1 σημεία για τη διαφάνεια.
«Το πρόβλημα της χώρας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι βαθιά θεσμικό και έχει στον πυρήνα του, την ρήξη εμπιστοσύνης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα... Για χρόνια, η κοινή γνώμη δηλητηριάστηκε με ψεύτικους διχασμούς μεταξύ δήθεν έντιμων και απατεώνων. Μεταξύ παρατάξεων που δήθεν εκπροσωπούσαν τη συστημική διαφθορά και διαπλοκή και αυτών που πρέσβευαν την ηθική υπεροχή όσων δεν είχαν διαχειρισθεί την εξουσία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η ίδια η ζωή διέψευσε αυτές τις δημαγωγικές υπεραπλουστεύσεις και αυτοί που ανήλθαν με τη σημαία των πολέμιων της διαφθοράς, κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να επαναφέρουν την ανομία στη δημόσια διοίκηση, να κομματικοποιήσουν το κράτος διορίζοντας κολλητούς και φίλους και - εν τέλει - να υπονομεύσουν τους ίδιους τους θεσμικούς αρμούς της Δημοκρατίας μας.
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως η επαναφορά των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, η υποβάθμιση της Διαύγειας, η επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων και η διακοπή του επανελέγχου των μονιμοποιήσεων, όσων είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
«Αποκορύφωμα όλων, όμως, είναι οι παρεμβάσεις που επιχείρησε η κυβέρνηση. Πρώτον, στο χώρο της Δικαιοσύνης – παρεμβάσεις που καταγγέλθηκαν από τις ίδιες τις δικαστικές ενώσεις με πρωτόγνωρη ένταση και φρασεολογία ασυνήθιστα σκληρή – και δεύτερον, στο χώρο των ΜΜΕ. Αλλά και η αντιμετώπιση των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως γνωρίζετε, δεν ξεφεύγει από το ίδιο μοτίβο» είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε, σε πρωτοποριακές ιδέες που κατέθεσε ως βουλευτής, καθώς και σε πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την πάταξη της διαφθοράς και την εξυπηρέτηση του πολίτη ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επίσης, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που, όπως είπε θα εφαρμόσει, ως αυριανός πρωθυπουργός με ειδική αναφορά ότι μετά τις εκλογές και τη νίκη της ΝΔ θα καταθέσει στη Βουλή, μετά από συνεννόηση, εκλογικό νόμο που θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα του πολιτικού χρήματος προβλέποντας την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από το τρίγωνο, πολιτική – επιχειρήσεις – ΜΜΕ.
(Aκολουθούν οι προτάσεις)

O Ν. Βούτσης πήρε σαφείς αποστάσεις από τίς συκοφαντίες κατά Φώφης Γεννηματά...


Νίκος Βούτσης
Ο Πρόεδρος της Βουλής 
  EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
              Αποστάσεις
                      ---
Σε «άδειασμα» της εφημερίδας «Documento» των Καλογρίτσα - Βαξεβάνη προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με αφορμή ένα δημοσίευμα που ενέπλεκε τη Φώφη Γεννηματά σε λίστα καταθετών του εξωτερικού.
Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Βούτσης πήρε σαφείς αποστάσεις κάνοντας λόγο για «νοσηρή κατάσταση» που θυμίζει «καθεστώς μακαρθισμού» και υπογράμμισε ότι το βάρος της απόδειξης το έχει ο καταγγέλλων και όχι ο καταγγελλόμενος.
Απέρριψε ωστόσο τις αιτιάσεις ότι στο δημοσίευμα εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπονοεί το ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί επιστολή της Φ. Γεννηματά προς τον Ν. Βούτση με την οποία κατήγγειλε «άθλια συκοφαντία» και «σκευωρία», ενώ σήμερα στις 12.00 η ίδια συναντάται και με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

 Χ.ΙΩ.
 09.12.2016
efsyn.gr

Απεργία ΠΝΟ : Επεισόδια μεταξύ αγροτών - ναυτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου


από tvxs.gr 18:53 | 09 Δεκ. 2016
Ένταση σημειώθηκε στο λιμάνι του Ηράκλειου όταν αγρότες από την Ιεράπετρα και τη Σητείας παραβίασαν την πύλη και μπήκαν στο λιμάνι κινούμενοι εναντίον των ναυτικών απεργών της ΠΝΟ, που έχουν μπλοκάρει τα πλοία και δεν επιτρέπουν τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων.

Οι αγρότες, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα Cretalive, κινήθηκαν προς το πλοίο της Blue Star Ferries και εκτόξευσαν φωτοβολίδες στο σημείο που ήταν συγκεντρωμένοι οι ναυτικοί και περιπολούσαν την απεργία τους. Οι ναυτικοί απάντησαν εκτοξεύοντας νερό από αντλίες.
Στον πανικό το πλοίο έβαλε μπρος τις μηχανές, έσπασε το σκοινί από το κάβο και ανοίχτηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Αυτή η κίνηση προκάλεσε πανικό και εξαγρίωσε τους αγρότες λόγω του κινδύνου που προκλήθηκε για όσους βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Ακολούθως ομάδα αγροτών έβαλε φωτιά στα γραφεία της ΑΝΕΚ στο λιμάνι, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα για να σβήσουν τις φλόγες.

Το «μυστικό» της επιτυχίας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας

Το Παράδειγμα
από tvxs.gr  | 09 Δεκ. 2016
Στη νέα έκθεση PISA του ΟΟΣΑ για το επίπεδο των μαθητών ανά τoν κόσμο, η μικρή Εσθονία κατέλαβε την 3η θέση σε σύνολο 72 χωρών. Η Εσθονία προηγείται όλων των χωρών στον σχετικό πίνακα, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην 43η θέση. Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας τους;

Πολλοί μπορεί να εξεπλάγησαν με τη διάκριση των Εσθονών μαθητών, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συνετής εκπαιδευτικής πολιτικής.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η Κάρεν Λουκ, διευθύντρια σχολείου στο Τάρτου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, εξηγεί τον βασικό λόγο:

Bomba! Η ΕΚΤ τράβηξε την πρίζα και η Ιταλική Monte dei Paschi di Siena οδηγείται σε «bail in»

H αρχαιότερη τράπεζα της Ευρώπης...

από tvxs.gr  09 Δεκ. 2016
Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της Ιταλικής τράπεζας Monte Paschi για παράταση χρόνου ώστε να πραγματοποιήσει ανακεφαλαιοποίηση ύψους 5 δις ευρώ και να αποφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης. 
Η Monte Paschi είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και η αρχαιότερη της Ευρώπης. 
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, η ταλική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε κούρεμα τουλάχιστον στους κατόχους ομολόγων της, οι οποίοι είναι ακόμη και μικροεπενδυτές. 
Βάσει της απόφασης που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διάσωση μιας τράπεζας πρώτα πληρώνουν οι μέτοχοί της, μετά οι ομολογιούχοι και στο τέλος, αν χρειαστεί, οδηγείται και σε κούρεμα καταθέσεων. 
Σε περίπτωση που η Monte Paschi δεν καταφέρει να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της, τότε υποχρεωτικά θα προχωρήσει σε κούρεμα στους κατόχους ομολόγων της και έτσι θα γίνει η πρώτη τράπεζα στην Ευρώπη μετά τις κυπριακές, που θα πράξει κάτι τέτοιο. 
Στην ανακοίνωση της είδησης η μετοχή της τράπεζας έκανε limit down  και η η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας προχώρησε στην παύση της διαπραγμάτευση της.

Νέες συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ...

...προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση
Σχετική εικόνα
Πάνω του παίρνει τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, θα συναντηθεί την επομένη εβδομάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, άλλους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα και τις εργασιακές σχέσεις.

Η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα νέο μέτρο μετά το 2018, ενώ ο πρωθυπουργός εκτός από τις Βρυξέλλες όπου θα μεταβεί για τη Σύνοδο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί και το Βερολίνο για το συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
real.gr

«Οι χθεσινές ανακοινώσεις δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων»...

... δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ)
Ρέγκλινγκ: Δεν υπήρξε διαβούλευση με τους δανειστές της Ελλάδας για τις εξαγγελίες Τσίπρα
Δεν υπήρξε διαβούλευση με τους δανειστές της χώρας αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας για την καταβολή μιας επιπλέον σύνταξης στους συνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Περιμένω...
ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στο Ελσίνκι ο επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες βράδυ από τον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων», πρόσθεσε.
 

Στον Άρειο Πάγο η Γεννηματά...



για το δημοσίευμα της «Documento»...

Στον Άρειο Πάγο προσήλθε το μεσημέρι της Παρασκευής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από...
 τον βουλευτή Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και τον δικηγόρο Αντώνη Βγόντζα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της κυρίας Γεννηματά και διήρκεσε περίπου 30΄ λεπτά.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να εκθέσει η κυρία Γεννηματά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητήματα που προκύπτουν για τη θεσμική ευθύνη της Δικαιοσύνης αναφορικά με το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.

Συγκεκριμένα ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, ενώ όπως δήλωσε προτίθεται τις προσεχείς ημέρες να καταθέσει αγωγή κατά των υπευθύνων της εφημερίδας.

Μετά τη συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η κυρία Γεννηματά δήλωσε:

«Η ανήθικη και βάναυση προσβολή της προσωπικότητας μου μέσα από το έντυπο των κυρίων Καλογρίτσα-Βαξεβάνη είναι μία επίθεση που ξεπερνά κατά πολύ το πρόσωπό μου και την οικογένειά μου.

Εξάλλου τους προκαλώ, όσο βαθιά κι αν ψάξουν δεν υπάρχει τίποτα που θα σπιλώσει το όνομα Γεννηματάς.

Πρόκειται όμως για μία απροκάλυπτη σκευωρία που πλήττει την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας και σκευωρούς ανθρώπους που συστηματικά αναλαμβάνουν τέτοιους ρόλους.

Επισκέφτηκα την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γιατί οι λασπολόγοι επικαλούνται συνομιλία με δικαστικούς λειτουργούς και αυτό δημιουργεί από πλευρά τους την υπόνοια εμπλοκής δικαστικών λειτουργών στη σκευωρία αυτή.

Γι' αυτό και ζήτησα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να λάβει άμεσα μέτρα και ενέργειες, ώστε να διαφυλάξει το κύρος της Δικαιοσύνης και των θεσμών.

Στο φως όλα, έτσι απαντάμε στο σκοτάδι»...
  efsyn.gr

Η παρτίδα μετά τήν κίνηση τών "λευκών" εξελίσσεται σέ φινάλε "τρελών "...***

Από την αυτοκτονία, καλύτερα εκλογές.

Tvxs Άρθρο | 08 Δεκ. 2016
 Του Στέλιου Κούλογλου
Η ελληνική πλευρά έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να προχωρήσει η συμφωνία, του καλοκαιριού του 2015, με τους δανειστές. Η κυβέρνηση εφάρμοσε κατά γράμμα το μνημόνιο. Ο Α. Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε όσο δυνατόν καλύτερα τις διεθνείς συμμαχίες, μέχρι και ο Ομπάμα έκανε το τελευταίο του ταξίδι στην Αθήνα, πλέκοντας το εγκώμιο της Ελλάδας. Ακόμη και ο ανασχηματισμός, αν είχε κάποιο νόημα, ήταν να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραμερίσει όλα τα εμπόδια, αρκεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Με έμμεσο τρόπο, και οι Έλληνες, έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν. Για μια χώρα όπου δεν υπάρχουν θερμόμετρα σε νοσοκομεία, η αντιμετώπιση των προσφύγων δεν είχε προηγούμενο στην Ευρώπη. Η απάντηση του Βερολίνου, σε πείσμα μάλιστα και των Βρυξελλών αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θέλουν να τελειώσει η ελληνική εκκρεμότητα στην ευρωζώνη, ήταν ένα μεγάλο όχι.
Η σειρά από τρικλοποδιές που ο κ. Σόιμπλε δεν έχει σταματήσει να βάζει από το καλοκαίρι του 2015 κορυφώθηκε τη Δευτέρα στο eurogroup, όταν άφησε να διαφανεί ότι, πριν από την όποια δεύτερη αξιολόγηση, έχει κι άλλα βασανιστήρια.
Ακόμη και το ΔΝΤ, πρωτομάστορας των οικονομικών Γκουαντανάμο, υποκλίθηκε μπροστά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του, ότι δηλαδή θα απορρίψει τις γερμανικές αξιώσεις για παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και την παραπομπή της ρύθμισης του χρέους στις ελληνικές καλένδες.
Αν η στάση αυτή οφείλεται στην υποχωρητικότητα του μνημονιακού αρχιτέκτονα Τόμσεν και στις διαφωνίες του με τη κυρία Λαγκάρντ, έχει μικρή σημασία: άλλοτε μαλώνοντας και άλλοτε όχι, οι δύο γάιδαροι καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τον ελληνικό αχυρώνα.
Από αυτήν την άποψη, η απάντηση του πρωθυπουργού με το σημερινό διάγγελμα ήταν και αναπόφευκτη και ενδεδειγμένη. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει περισσότερο, υπονομεύοντας και τη χώρα με τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αλλά και την ίδια. 
Το περίσσευμα από το πρωτογενές πλεόνασμα το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως ακριβώς δικαιούνται το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ τα νησιά που δέχονται τα προσφυγικά ρεύματα.
Βεβαίως, αν οι Βρυξέλλες κατανοούν το τελευταίο μέτρο, ούτε το ΔΝΤ ούτε ο φον Σόιμπλε μπορούν να χωνέψουν εύκολα το επίδομα στις χαμηλόμισθες συντάξεις που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Με τον δικό τους τρόπο, και το ένα και ο άλλος, έχουν δηλώσει ότι οι Έλληνες δεν αξίζουν παρά συντάξεις πείνας.
Από αυτή τη άποψη, με το διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός πέταξε χωρίς αμφιβολία το γάντι στους δανειστές.  Θα το σηκώσουν, την ώρα που ο Μπέμπε Γκρίλο ζητάει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από το ευρώ,  διακινδυνεύοντας την αναθέρμανση της ανοικτής κρίσης στην ευρωζώνη;
Η κυβέρνηση θέλει φυσικά, ακόμη και σήμερα, να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μ. Ντράγκι, ελπίζοντας στην αναθέρμανση της οικονομίας.  Αλλά όχι και να αυτοκτονήσει. Στο κάτω κάτω δεν μπορεί το μέλλον μιας χώρας να εξαρτάται από τις εκλογές μιας άλλης, που θα γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο. Εκλογές, ξέρουμε να κάνουμε κι εμείς.

***Σημείωση : Ο υπέρτιτλος, παρμένος από τή σκακιστική 
                                ορολογία, γράφτηκε από τή "Ν.Μ.".
                               

Διάγγελμα Τσίπρα : Mέτρα - ως έκτακτη ενίσχυση - για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

«13η σύνταξη» σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους δίνει ο Τσίπρας
Ανακοινώσεις

tvxs.gr | 08 Δεκ. 2016
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του ανακοίνωσε μέτρα - ως έκτακτη ενίσχυση - για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε φέτος και υπερκάλυψε τους στόχους στο διπλάσιο. 

Όπως ανακοίνωσε η υπεραπόδοση από τα έσοδα θα αναδιανέμεται στις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. «Κάθε ευρώ που πλεονάζει, στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδιανέμεται στους αδύναμους πολίτες», τόνισε.
Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ενίσχυση των συνταξιούχων κάτω των 850 ευρώ, δηλαδή περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχων, με 617 εκ. ευρώ, εν είδει έκτακτης ενίσχυσης. Όπως είπε η ενίσχυση αυτή θα ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω. Όσοι παίρνουν λιγότερα θα ενισχυθούν περισσότερο, σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση κανείς από τους επωφελούμενους συνταξιούχους δεν θα πάρει ποσό μικρότερο των 300 ευρώ.
Παράλληλα ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του...