Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Την κορυφή του Λιμενικού αγγίζει η έρευνα για το κύκλωμα δουλεμπόρων


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
 Το σύνολο, σχεδόν, της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος φέρεται, κατά πληροφορίες, να αγγίζει η έρευνα για τη διασύνδεση δουλεμπόρων με επίορκους αξιωματικών Αστυνομίας, Λιμενικού και Ε.Υ.Π. Άριστα πληροφορημένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. εμπλέκουν στην υπόθεση τρεις κορυφαίους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος. Ο βαθμός ανάμειξής τους, πάντως, στη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων θα προσδιοριστεί επακριβώς από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, στους οποίους διαβιβάστηκε το πόρισμα - «φωτιά» της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Ενήμερος για την υπόθεση φέρεται να είναι ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας.
Για την ίδια υπόθεση και τους κυβερνητικούς χειρισμούς που απαιτούνται πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Βούτση, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και τον διοικητή της Ε.Υ.Π. κ. Γιάννη Ρουμπάτη. Συμφωνήθηκε να ενημερωθεί για τα ευρήματα της έρευνας ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση μαζί του θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η έρευνα εξάλλου για τη διασύνδεση δουλεμπόρων με επίορκους αξιωματικούς Αστυνομίας - Λιμενικού φέρεται να έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Οι καταγραφές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ υπόπτων φέρεται να αποκαλύπτουν ανάμειξη στη υπόθεση και 66χρονου πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταγράψει τηλεφωνικές συνομιλίες του με αξιωματικό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ο οποίος φέρεται να προέβαινε σε αποφυλακίσεις παράτυπων μεταναστών καθ’ υπόδειξη δουλεμπόρων.
Στις επίμαχες συνδιαλέξεις φέρονται να προωθούσαν την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Πανούση θεωρώντας τον εμπόδιο στη δράση τους και ταυτόχρονα να μετείχαν σε παρασκηνιακές ζυμώσεις ώστε στις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου να τοποθετούνταν πρόσωπα της αρεσκείας τους σε κρίσιμα πόστα.
Παλαιότερα, την περίοδο 2008 - 2009 η Αντιτρομοκρατική είχε θέσει στο στόχαστρό της τον 66χρονο καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι τροφοδοτούσε με όπλα οργανώσεις του «αντάρτικου πόλης». Την εκτίμηση ισχυροποιούσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο «γέρος» (όπως ήταν το παρατσούκλι του) διατηρούσε επαφές με δραστήρια άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
kathimerini.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                           από "ΤΑ ΝΕΑ"

Αγεφύρωτες οι αποκλίσεις, αλλά… πιθανή η συμφωνία


«Brussels Group» τέλος, στόχος η «πολιτική λύση» 
Παρότι οι συνεδριάσεις του Brussels Group συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και θα διαρκέσουν ως την Κυριακή, η κυβέρνηση πλέον παραδέχεται πως οι διαφορές σε επίπεδο τεχνοκρατών είναι αγεφύρωτες και έτσι το Μαξίμου αναζητεί την επίτευξη συμφωνίας μέσω «πολιτικής λύσης».
tsiprasτου Γιώργου Μελιγγώνη
Προς τούτο, δεν ήταν τυχαία η χθεσινή τηλεδιάσκεψη, διάρκειας μίας ώρας, του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα  Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός έλαβε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο, αμέσως μετά αφότου το Μαξίμου έλαβε γνώση του αδιεξόδου στο οποίο κατέληξε η συνεδρίαση του Brussels Group αλλά και της αρνητικής τροπής που πήραν τα πράγματα στη συνεδρίαση του Euroworking Group.
Επί της ουσίας, οι θεσμοί, με τις δυο παραπάνω συνεδριάσεις, παραδέχθηκαν πως παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, τον ΦΠΑ και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, παρά τις τελευταίες επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στο Brussels Group προσήλθαν με νέες απαιτήσεις και εμφανίστηκαν αμετακίνητοι σε θέματα –όπως τα εργασιακά- για τα οποία είχαν οι ίδιοι δεχθεί να βάλουν νερό στο κρασί τους στην προηγούμενη φάση της συζήτησης.
Διαρκής επικοινωνία για λύση
Τούτων δοθέντων, φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας ως την Κυριακή, καίτοι χθες η κυβέρνηση παραδέχθηκε δημοσίως και επισήμως, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ότι στόχος του Μαξίμου είναι να έχουν κλείσει τα πάντα ως την Κυριακή.
Παράλληλα, η Αθήνα συνεχίζει να λαμβάνει σκληρά μηνύματα από εκπροσώπους των δανειστών, καθώς χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι «παραμονή στο ευρώ χωρίς την εκπλήρωση των όρων και των υποχρεώσεων δεν γίνεται».
Έτσι, μιας και ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο πως πρέπει να έχουν διαρκή επικοινωνία ώστε να βρεθεί λύση, χθες ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε όλα τα θέματα-αγκάθια στους δύο συνομιλητές του, ζητώντας τους εκ νέου να υπάρξουν οι κατάλληλοι πολιτικοί χειρισμοί που θα «ξεκλειδώσουν» τις εξελίξεις.
Άλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει, πλέον, κάθε λόγο να ανησυχεί: Μπορεί κυβερνητικές πηγές να διαψεύδουν ότι η συνεδρίαση του Euroworking Group έληξε με τη μορφή… τελεσιγράφου προς την Ελλάδα, ωστόσο είναι σαφές πως ο χρόνος έχει αρχίσει να εξαντλείται. Τα χρήματα για την πρώτη δόση στο ΔΝΤ, στις 5 Ιουνίου, έχουν μεν βρεθεί, όμως ο Ιούνιος έχει αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Ταμείο που φτάνουν το 1,55 δισεκατομμύρια. Συν τοις άλλοις, κυβερνητικά στελέχη φοβούνται πως μπορεί να υπάρξουν νέες πιέσεις και από τη Φρανκφούρτη: προχθές, η ΕΚΤ, με την απόφαση να μην αυξήσει το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, έστειλε μήνυμα στην Αθήνα πως είναι αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το θέμα της πιστωτικής ασφυξίας και κάτι τέτοιο θα έφερνε την κυβέρνηση αντιμέτωπη εκ νέου με το «ατύχημα».
Με άλλα λόγια, ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων παραμένει, με τα θέματα-αγκάθια να βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και την κυβέρνηση να προσδοκά σε μία «πολιτική λύση», που θα αφορά είτε στην υπέρβαση των θεμάτων αυτών, είτε στην επίτευξη μίας μερικής συμφωνίας τώρα –με ταυτόχρονη αποκατάσταση της χρηματοδότησης- και στην παραπομπή των «αγκαθιών» για τη νέα διαπραγμάτευση του φθινοπώρου. Έτσι, το τριήμερο που ξεκινά αύριο θα είναι κρίσιμο για τον πρωθυπουργό, ενώ δεν αποκλείεται να οριστεί νέα συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ώστε η νέα εβδομάδα να «φέρει» τη λύση που μία έρχεται κοντά και μία απομακρύνεται…
matrix24.gr

Τι είπε τελικά η Λαγκάρντ για το Grexit...

Τι είπε τελικά η Λαγκάρντ για το GrexitΧαμένη στη μετάφραση η FAZ...
Σάλος και σύγχυση έχει προκληθεί από τη δήλωση-βόμβα της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, πως η...
έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ «είναι μια πιθανότητα».

Λίγες ώρες μετά την προδημοσίευση του επίμαχου τμήματος της συνέντευξης της κ. Λαγκάρντ, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αποφάσισε να αναρτήσει νέο τίτλο και διαφορετική εισαγωγή στο προδημοσίευμα.

Στον αρχικό τίτλο αναφερόταν πως η κ. Λαγκάρντ βλέπει ένα Grexit ως «πιθανότητα», δήλωση που εμφανιζόταν μάλιστα σε εισαγωγικά και στην πρώτη παράγραφο του προδημοσιεύματος.

Ο νέος τίτλος αναφέρει πως η επικεφαλής του Ταμείου «δεν αποκλείει Grexit», και στην πρώτη παράγραφο του κειμένου σημειώνεται αντίστοιχα πως το ΔΝΤ δεν αποκλείει πλέον ξεκάθαρα το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Από το νέο κείμενο έχει επίσης αφαιρεθεί η δήλωση της κ. Λαγκάρντ πως τυχόν Grexit θα προκαλούσε μεν προβλήματα στη νομισματική ένωση, όμως «κατά πάσα πιθανότητα» δεν θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κοινού νομίσματος.

Το ΔΝΤ έκανε λόγο για λανθασμένες αναφορές στη μετάφραση της συνέντευξης που η Κριστίν Λαγκάρντ παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οεκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις ανέφερε ότι «οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην κυρία Λαγκάρντ δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές» ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «γενικά υπήρξαν προβλήματα με την μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης»...
newsbeast.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (29.05.15)

                                                                                                                                          από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ταχύρρυθμα μαθήματα ναυτιλιακών startup στον Πειραιά


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
 Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες στον Πειραιά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Θάλασσας είναι το Startup Weekend Βlue Growth Piraeus, που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ στις αίθουσες μαθητείας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Πρόκειται για ένα τριήμερο πρόγραμμα υπερ-ταχείας εκπόνησης επιχειρηματικών σχεδίων από τους συμμετέχοντες, υπό την επίβλεψη έμπειρων «καθοδηγητών» (mentors), στις τάξεις των οποίων συμπεριλαμβάνονται από εφοπλιστές σύμβουλοι ναυτιλιακών επιχειρήσεων ως ειδικοί στην ανάλυση δεδομένων στελέχη start-ups που σχετίζονται με τα ναυτιλιακά.
Ο Σταύρος Μεσσήνης, ένας εκ των πιο δραστήριων παικτών στο χώρο της προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και εμπνευστής του ιδιαίτερου αυτού Startup Weekend, το περιγράφει ως μία προσπάθεια γόνιμης σύζευξης του «παραδοσιακού κλάδου» της ναυτιλίας με την ευέλικτη νοοτροπία των start-ups. «Οι καινοτομίες που έχουν υλοποιήσει οι νέοι επιχειρηματίες έχουν ανατρέψει τα δεδομένα σε πολλούς παραδοσιακούς κλάδους», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Μεσσήνης, υπονοώντας ότι ίσως ήλθε η ώρα και της ναυτιλίας.
Ένας επιπλέον λόγος υπέρ της διοργάνωσης της εκδήλωσης, στην οποία συνέβαλλαν ο δήμος Πειραιά, το ΕΒΕΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, είναι, κατά τον Μεσσήνη, και το γεγονός ότι η εφοπλιστική κοινότητα αποτελεί «την πιο πιθανή πηγή» ιδιωτικών επενδύσεων στο αναδυόμενο οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.
Τι είδους τεχνολογικές καινοτομίες μπορούν να υπηρετήσουν των κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών; Μία εντυπωσιακή απάντηση έχει δώσει ο Δημήτρης Μέμος, διευθυνών σύμβουλος της Marine Traffic και ένας εκ των «καθοδηγητών» στο Startup Weekend του Πειραιά. Το Marine Traffic είναι σήμερα η πιο δημοφιλής εφαρμογή διεθνώς για την παρακολούθηση της κίνησης πλοίων κάθε είδους στις θαλάσσιες οδούς, και χρησιμοποιεί τον πλούτο των πληροφοριών συλλέγει για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε εταιρείες στο χώρο της ναυτιλίας ανά τον κόσμο.
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μέμος χαρακτηρίζει το θεσμό του Startup Weekend «μία πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία, καθώς συμπυκνώνει τη διαδικασία ανάπτυξης μιας ιδέας σε επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από μια δοκιμασμένη διαδικασία και ομαδική δουλειά». Όπως σημειώνει, η προσωπική του εμπειρία από την επιχειρηματική του διαδρομή - καθώς και αυτή άλλων μελών της Marine Traffic που θα συνεισφέρουν ως mentors - θα είναι χρήσιμη για τους συμμετέχοντες «τόσο στον τομέα της μετατροπής ιδεών σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα όσο και στο ευρύτερο θέμα των πιθανών τεχνολογικών εφαρμογών στη ναυτιλία».
Από την πλευρά της, η Δαναή Μπεζαντάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της Navigator, μίας συμβουλευτικής εταιρείας με εξειδίκευση στη ναυτιλία, που επίσης θα εκτελέσει χρέη καθοδηγήτριας στην εκδήλωση, τονίζει ότι «δυστυχώς οι απόφοιτοι σε κλάδους τεχνολογιών αιχμής στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν για τις ευκαιρίες εργασίας ή ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης που παρέχει η ναυτιλία» σε ανθρώπους με τις δικές τους γνώσεις. Το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι ναυτιλιακές συνήθως αγοράζεται από το εξωτερικό, σημειώνει η κ. Μπεζαντάκου, «ενώ θα μπορούσε να παράγεται στην Ελλάδα.»
Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τεχνολογικά καταρτισμένων αποφοίτων και ναυτιλιακών εταιρειών δεν οφείλεται μόνο στην ευρύτερο (και οξύ) πρόβλημα της ανεπαρκούς διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Όπως αναφέρει ο κ. Μέμος, παρά την αισθητή ροπή προς την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της ναυτιλίας παραμένει «σε μεγάλο βαθμό εσωστρεφής και με αυξημένη αντίσταση στην αλλαγή. Επίσης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη αλληλεπίδραση με αποφοίτους σε κλάδους εκτός των ναυτιλιακών και των χρηματοοικονομικών».
Ένα παγκόσμιο φαινόμενο
Η τριήμερη εκδήλωση στον Πειραιά ακολουθεί τα πρότυπα που έχει θέσει διεθνώς για το το Startup Weekend η UP Global, η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ξεκίνησε το θεσμό. Την τελευταία πενταετία έχουν διοργανωθεί πάνω από 1800 εκδηλώσεις σε 100 χώρες, με την Ελλάδα να έχει ήδη φτάσει σε διψήφιο αριθμό.
«Είμαστε εθελοντές και αναζητούμε πάντα καινούρια άτομα που θα γίνουν μέλη της ομάδας» σημειώνει ο Μεσσήνης. «Οποιοσδήποτε εθελοντής έχει συνεισφέρει σε τουλάχιστον δύο προηγούμενες εκδηλώσεις μπορεί να οργανώσει ένα Startup Weekend.» Η φράση ηχεί σαν ένα κάλεσμα στα όπλα - κατά της παθητικής αποδοχής μίας Ελλάδας εσωστρεφούς, δύσκαμπτης, χωρίς μέλλον.
από kathimerini.gr

Πανούσης: «Αντιεξουσιαστές, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και οργανωμένο έγκλημα θέλουν να με διώξουν»


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
 Τη δική του ερμηνεία για τα «δίκτυα» που απεργάζονταν την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δίνει σήμερα ο ίδιος ο υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης.
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Ανοικτό Παράθυρο» (http://www.anoixtoparathyro.gr), ο κ. Πανούσης αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Οι αντιεξουσιαστές, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και δίκτυα μυστικών υπηρεσιών συμφωνούν σ’ ένα σημείο: πρέπει να με διώξει ο Τσίπρας μέχρι το καλοκαίρι. Παράξενο; Όχι τόσο».
Η σοβαρότατη αυτή αναφορά - καταγγελία του κ. Πανούση, έρχεται ως συνέχεια των αποκαλύψεων για διασυνδέσεις δουλεμπόρων με επίορκους αξιωματούχους ΕΛ.ΑΣ., Ε.Υ.Π. και Λιμενικού. Συγκεκριμένα, κεντρικό ρόλο στο εν λόγω κύκλωμα φέρεται να διαδραματίζει πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε γίνει το 2007 πρόταση να κατέβει υποψήφιος στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά. Ο πολιτευτής είναι 66 ετών, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για κλοπές και σήμερα εμφανίζεται να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Το διάστημα της κράτησής του είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολιτευτών, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργών της Κυβέρνησης. Επερώτηση για την υπόθεσή του είχε καταθέσει το 2008 ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τ. Κουράκης. Οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταγράψει τηλεφωνικές συνομιλίες του με αξιωματικό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ο οποίος φέρεται να προέβαινε σε αποφυλακίσεις παράτυπων μεταναστών καθ’ υπόδειξη δουλεμπόρων. Στις επίμαχες συνομιλίες φέρονται να προωθούσαν την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Πανούση θεωρώντας τον εμπόδιο στη δράση τους και ταυτόχρονα να μετείχαν σε παρασκηνιακές ζυμώσεις ώστε στις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου να τοποθετούνταν πρόσωπα της αρεσκείας τους σε κρίσιμα πόστα. Επικαλούνταν γνωριμία τους με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος θα αναλάμβανε να υλοποιήσει τις επιλογές τους.
Στο ίδιο κείμενο ο κ. Πανούσης αναφέρει ακόμα ότι «οι τομές δεν γίνονται με “αριστερίστικα” γιουρούσια»: «Θέλει χρόνο και τρόπο η αλλαγή συνειδήσεων και στάσεων. Ούτε μόνον ο νόμος, ούτε οι υπουργικές διαταγές, ούτε βέβαια η βία των «άλλων» συμβάλλουν ώστε η αριστερή διακυβέρνηση να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας και να κατοχυρώσει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα».
από kathimerini.gr

Προθεσμία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται πιθανό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τότε δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκταμίευση μέσα στον Ιούνιο, ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε χθες στην Αθήνα το Euroworking Group. Μη εκταμίευση κάποιας δόσης έως το τέλος Ιουνίου σημαίνει βασικά χρεοκοπία, καθώς θα είναι σχεδόν αδύνατον η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εξυπηρετώντας το χρέος της και πληρώνοντας μισθούς και συντάξεις.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε επίπεδο Βrussels Group τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ έγινε σαφές ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συγχρόνως τονίστηκε ότι θέλει ακόμα δρόμο για να κλείσει η συμφωνία, όταν πια είναι σαφές ότι υπάρχουν κυριολεκτικά περίπου 10 ημέρες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Εκτός από την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, που είναι η μόνη για την οποία αναφέρθηκε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων, η απόκλιση σε ασφαλιστικό, εργασιακό αλλά και στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού είναι ακόμα μεγάλη. Το μέγεθός της αποδεικνύεται από το ότι ακόμα και στη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ -που συζητήθηκε την Τετάρτη στο BG- οι θεσμοί με την ελληνική πλευρά είχαν μία απόκλιση περίπου 1 δισ., καθώς οι εταίροι επιμένουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ πρέπει να αναλογούν στο 1% του ΑΕΠ.

Συγχρόνως έγινε και εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες με την αύξηση των εκροών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και των «κόκκινων» δανείων. Επίσης έγινε σαφές στον Ελληνα εκπρόσωπο, κ. Γ. Χουλιαράκη, ότι η παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν είναι θετική, καθώς εκτός του ότι επηρεάζει τη φορολογική βάση του κράτους, δεν βοηθάει και στη φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων, ένα θέμα που πάντα απασχολεί ιδιαίτερα τους εταίρους.

Χθες, εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν συμφωνεί σε νέο «κούρεμα» χρέους. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλούς δημοσίους υπαλλήλους και υψηλό κατώτατο μισθό, υπονοώντας ότι πρέπει να υπάρξουν περικοπές, καθώς η χώρα βρίσκεται στη δυσμενή θέση να ζητάει οικονομική βοήθεια. Ο ίδιος τόνισε ότι παραμονή στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα δεν γίνεται και πρόσθεσε ότι δεν θα εμπιστευόταν Αμερικανούς οικονομολόγους για τις επιπτώσεις ενός Grexit, αφήνοντας έτσι αιχμές και κατά του Αμερικανού ομολόγου του Τζακ Λιου, που την Τετάρτη δήλωσε ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί το ακριβές κόστος από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι δηλώσεις του έγιναν έπειτα από «διαρροή» δηλώσεων αξιωματούχου του ΔΝΤ ότι «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι οι Ελληνες «πρέπει στα αλήθεια να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να μπουν στην τελική ευθεία».
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Online διακρίσεις για Μύκονο, Σαντορίνη




Η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι οι προορισμοί που προτιμούν περισσότερο, μέσω on line κρατήσεων, οι ξένοι τουρίστες για το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας.

Αυτό δείχνει έρευνα που διεξήγαγε η διεθνής μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών trivago, για αναζητήσεις που έγιναν μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 11 Μαΐου, για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 1ης Ιουλίου και 31 Αυγούστου στην Ελλάδα. Στη Μύκονο, η μέση on line τιμή σε δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτέρευση φθάνει σε 262 ευρώ και στη Σαντορίνη σε 218 ευρώ. Τα δύο νησιά συγκεντρώνουν αυξημένο όγκο οn line κρατήσεων από Ιταλία, Αυστραλία και Τουρκία. Τη λίστα με τους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς συμπληρώνουν η Ρόδος με μέση τιμή 111 ευρώ, η Κρήτη με 93 ευρώ, η Χαλκιδική με 109 ευρώ, η Θάσος με 86 ευρώ, η Πάργα με 88 ευρώ και η Ζάκυνθος με 96 ευρώ. Η Ρόδος συγκέντρωσε υψηλό αριθμό on line κρατήσεων από Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία, η Κρήτη από Βρετανία, Ισραήλ και σκανδιναβικές χώρες, η Χαλκιδική και η Θάσος από Βρετανία, Σερβία και Ρουμανία, ενώ η Ζάκυνθος και η Πάργα από Ιταλία, Βρετανία και Σερβία.

Σε άλλη έρευνα που πραγματοποίησε η Travelplanet24 για τους δημοφιλέστερους μεσογειακούς προορισμούς των Ευρωπαίων, την καλοκαιρινή περίοδο, με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών της, την 1η θέση καταλαμβάνει η Αθήνα, την 5η το Ηράκλειο, την 8η η Θεσσαλονίκη και τη 10η τα Χανιά. Οι κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων προς μεσογειακούς προορισμούς για το καλοκαίρι παρουσιάζουν αύξηση κατά 17%, σε σχέση με το 2014.

από kathimerini.gr

Οι διαπραγματεύσεις Μηλίων - Αθηναίων


Προτομή Θουκυδίδη
Ο Θουκιδίδης
τού Χάρη Ναξάκη*
«Αθηναίοι: Κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξία έχει όπου ίση υπάρχει δύναμη για την επιβολή του, όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει οι δυνατοί κάνουν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους και ο αδύνατος παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του». Θουκυδίδης

Ο Θουκυδίδης στην Ξυγγραφή, βιβλίο 5ο, αφηγείται τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το 416 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων, όταν οι πρώτοι, υπό την απειλή των όπλων (βλέπε Grexit), ζήτησαν από τους δεύτερους, που είχαν μείνει ουδέτεροι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, να ενταχθούν στην Αθηναϊκή Συμμαχία (βλέπε νέο Μνημόνιο).
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι διαπραγματευτές της Αθηναϊκής Συμμαχίας, Κλεομήδης και Τεισίας (βλέπε σήμερα θεσμοί) καθιστούν στους Μηλίους απολύτως σαφές ότι η συζήτηση που κάνουν δεν μπορεί να στηριχτεί στην έννοια του δικαίου αλλά στο συμφέρον του ισχυρού, την άνευ όρων δηλαδή ένταξή τους στην Αθηναϊκή Συμμαχία.
Οι αντιστοιχίες με τη σημερινή διαπραγμάτευση είναι σαφείς: ανταλλάξτε την παραμονή στο ευρώ με νέο Μνημόνιο και διαρκή λιτότητα.
Η επίκληση του δικαίου από τους Μηλίους ή η αντίστοιχη σήμερα αναφορά από την κυβέρνηση στο δίκαιο ως μέρος του διαφωτιστικού προτάγματος ή η αναφορά στην ισότητα μεταξύ εταίρων, στον ορθό λόγο ή στο «κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι», ήταν και είναι ένα αφελές διαπραγματευτικό χαρτί.
Διότι, όπως τονίζει ο Παν. Κονδύλης, η επίκληση της δικαιοσύνης, η πίστη στην υπερίσχυση των ηθικών κανόνων γεννά φρούδες ελπίδες διότι παραβλέπει ότι ένα από τα αληθινά πρόσωπα της ανθρώπινης φύσης, που φέρνει στην επιφάνεια ο πόλεμος (βλέπε σήμερα η οικονομική κρίση), είναι οι παλιοί δαίμονες της ύβρεως και της βούλησης για ισχύ, που ο πολιτισμός καλύπτει με έναν λεπτό υμένα.
Οι Μήλιοι στη συνέχεια απαντούν στους Αθηναίους ότι είναι καθήκον μας να αντισταθούμε γιατί τέτοια εντολή μάς έδωσε ο λαός για να μείνουμε ελεύθεροι -δες το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για τις κόκκινες γραμμές της νωπής λαϊκής εντολής- και οι Αθηναίοι ανταπαντούν: Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα έσχατα, αν σκεφτείτε φρόνιμα. Διότι δεν αγωνίζεστε περί αρετής εναντίον ίσων αντιπάλων, οπότε θα ήταν ντροπή να υποχωρήσετε, αλλά αγωνίζεστε για τη σωτηρία σας. Επομένως δεν πρέπει να αντισταθείτε σε πολύ ανωτέρους σας… Θέλουμε και χωρίς κόπο να σας εξουσιάζουμε και για το συμφέρον και των δύο να σωθείτε.
Απορημένοι οι Μήλιοι ρωτούν: Και πώς μπορεί να συμβεί να είναι ίδιον συμφέρον σε εμάς να γίνουμε δούλοι, όπως και σε εσάς να γίνετε κύριοί μας;
Για να τους απαντήσουν οι Αθηναίοι: «Επειδή εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να υποταχθείτε πριν πάθετε τις πιο μεγάλες συμφορές (βλέπε Grexit) κι εμείς, αν δεν σας καταστρέψουμε, θα έχουμε κέρδος (δες αποπληρωμή του χρέους). Η φιλία σας -λένε με πολιτικό κυνισμό οι Αθηναίοι- είναι επιζήμια για μας διότι οι υπήκοοί σας θα έβλεπαν στη φιλία ένα σημάδι αδυναμίας μας. Προτιμούμε το μίσος σας γιατί είναι απόδειξη της δύναμής μας πάνω στους συμμάχους και τους υποτελείς μας».
Ο έντιμος συμβιβασμός που επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση δεν γίνεται δεκτός γιατί αμφισβητεί τον ηγεμόνα, εκλαμβάνεται ως αδυναμία του, ενθαρρύνοντας και άλλους να γίνουν στασιαστές.
Οι Μήλιοι ρίχνουν στη διαπραγμάτευση το τελευταίο τους χαρτί, την απειλή γενίκευσης του πολέμου, γιατί οι φίλοι τους οι Σπαρτιάτες θα προστρέξουν σε βοήθεια, για να πάρουν ως απάντηση από τους Αθηναίους: «Το συμφέρον σας βρίσκεται στην ασφάλεια, ενώ το δίκαιο και το έντιμο κατορθώνεται με κινδύνους τους οποίους οι Λακεδαιμόνιοι τις περισσότερες φορές ελάχιστα αποτολμούν… Γιατί να στείλουν στρατό σε ένα νησί την ώρα που εμείς είμαστε θαλασσοκράτορες;».
Η καταστροφή της Μήλου, παρατηρεί ο Κ. Παπαϊωάννου, «δείχνει σε ποιο βαθμό μηδενισμού είχε φτάσει η δίψα των Αθηναίων για την απόκτηση ισχύος».
Στα ανθρώπινα όμως την ύβριν τη διαδέχεται η νέμεσις, η τιμωρία της αλαζονείας.
Η αλαζονική υπερεκτίμηση της δύναμής τους οδήγησε τους Αθηναίους στην ήττα κατά τη Σικελική Εκστρατεία και στην οριστική διάλυση της ηγεμονίας τους.
Αργά ή γρήγορα η νέμεσις είτε λόγω αντίστασης των λαών είτε λόγω του ανταγωνισμού από άλλους επίδοξους υβριστές θα πέσει βαριά πάνω και στη γερμανική αλαζονεία.
Ισως λοιπόν στην παρούσα κατάσταση πρέπει να αναληφθεί το ρίσκο της ρήξης, η ελπιδοφόρα προοπτική της αντίστασης και της συνακόλουθης νεμέσεως για τις αλαζονικές ευρωπαϊκές ελίτ ή να γίνει αποδεκτός ο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων για το κίνημα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Αυτό σημαίνει άρνηση του λεγόμενου τίμιου συμβιβασμού (τρίτο Μνημόνιο), αποχώρηση της Αριστεράς από την εξουσία και προετοιμασία της για τις επόμενες μάχες.
Η εξουσία άλλωστε δεν είναι αυτοσκοπός.

*καθηγητής Οικονομικών στο ΤΕΙ Ηπείρου, συγγραφέας
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Για τον ΦΠΑ στα νησιά δέσμευση, στο διηνεκές, δεν μπορεί να υπάρξει

«Στις διαπραγματεύσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση σε ό, τι αφορά τις ανάγκες των νησιών μας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά

«Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται και σήμερα, το τονίζω σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική σε όλα τα επίπεδα. Τις προτάσεις μας τις καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, και εγώ και ο πρωθυπουργός, και στο Brussels group και στους θεσμούς» είπε, υπογραμμίζοντας:
 
«Τα επιχειρήματά μας είναι αδιάσειστα και αυτό το παραδέχονται και άλλοι ομόλογοί μου από άλλες χώρες. Όμως βλέπουμε ότι αυτά τα σημαντικά επιχειρήματα τα προσπερνούν οι θεσμοί. Όχι οι εταίροι μας, αλλά οι θεσμοί. Γι' αυτό έχει σημασία να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση απέναντι στη μνημονιακή αναλγησία».
 
«Είχα διατυπώσει μια κατηγορηματική δέσμευση, την οποία τίμησα παρά την ασφυκτική πίεση που δεχόμαστε, να μην υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν» σημείωσε.
 
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αποδοθούμε σε έναν αγώνα με την Τουρκία για το ποιος θα έχει τον πιο χαμηλό ΦΠΑ. Όμως, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα φορολογίας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί ο τουρισμός μας.
 
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να συζητάμε αυτά τα θέματα στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και όχι εν μέσω ενός αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές».
από thepressproject.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα (28 Μαίου)

Σε τίτλουςundefined
22:31 | 28 Μάιος. 2015

1. Τηλεδιάσκεψη μίας ώρα είχαν σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Eπίθεση… σύγκλισης είναι η στρατηγική Τσίπρα στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, με τους πιστωτές να περνάνε στην αντεπίθεση με νέες, πιο σκληρές αξιώσεις. Χρειάζεται πολιτική λύση, δήλωσε ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να προβλέπει συμφωνία μέχρι την Κυριακή.
2. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, το μήνυμα πως η συμφωνία είναι δυνατή, αλλά πως ακόμη απομένει δουλειά, στέλνουν Κομισιόν και ΔΝΤ. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «είναι μια πιθανότητα». Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και χρειάζεται «περαιτέρω πρόοδος» στις τεχνικές διαβουλεύσεις, ήταν το μήνυμα της Κομισιόν. «Η Αθήνα ήταν πάντα περισσότερο αισιόδοξη», σήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να δώσει ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα, διαμήνυσε ο Έβαλντ Νοβότνι, εκ μέρους της, την ίδια στιγμή που χωρίς συμφωνία κινδυνεύουν και τα ομόλογα άλλων χωρών. Στο μεταξύ, μία στις τρεις είναι οι πιθανότητες ενός Grexit  εκτιμούν 70 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Reuters, ενώ σκηνοθεσία πίσω από τη χρεοκοπία βλέπει ο γερμανικός Τύπος.
3. Η τρόικα είχε θέσει ως στόχο μισθούς 300 ευρώ για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κορκίδης κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια. Ο Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για «τραγικά λάθη» και για «κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια», ενώ σημείωσε πως αν η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είχε γίνει νωρίτερα «από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα». Κάπως έτσι η Ευρώπη κέρδισε από την ελληνική κρίση. Μόνο η Γαλλία κέρδισε 2 δις ευρώ.
4. Μέρκελ και Σόιμπλε μοιράζονται για μια ακόμη φορά τους ρόλους του «καλού» και του «κακού» στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης – ρόλους, που μένει να φανεί μέσα στις επόμενες εάν, και σε ποιόν βαθμό, υπηρετούν την ίδια πολιτική και στόχευση.
5. Προβλήματα προκλήθηκαν στο λεκανοπέδιο της Αθήνας από την έντονη καταιγίδα που σημειώθηκε το μεσημέρι, με την κίνηση να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία και την ηλεκτροδότηση να διακόπτεται σε κάποιες περιοχές του λεκανοπεδίου. Τέξας γίναμε...
6. Τους προσωρινούς διευθυντές επέλεξε το νέο ΔΣ της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διοίκηση της ΕΡΤ επιθυμεί να προχωρήσει τάχιστα στην κατάρτιση οργανογράμματος, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης του προσωπικού όπως ήταν στις 11 Ιουνίου του 2013, πριν πέσει το μαύρο στην ΕΡΤ.
7. Οι εικόνες της κρίσης τα τελευταία 5 χρόνια έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα γύρω μας, αλλά και τις οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών μας όπως και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν την κρίση αλλά και τις επιπτώσεις που αυτό είχε στην ψυχολογία μας εξετάζει μεγάλη έρευνα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών & Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωταγωνιστής το ανθρώπινο δράμα, αλλά άφαντες οι λύσεις
8. «Πρέπει να παραμείνει η Βρετανία μέλος της ΕΕ;». Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο οι Βρετανοί θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο δημοψήφισμα το οποίο θα διεξαχθεί έως το τέλος του 2017.
9. Ίσως το να κατακτήσει ο άνθρωπος την αιωνιότητα να μην είναι πλέον όνειρο επιστημονικής φαντασίας, καθώς μία νευροεπιστήμονας του πανεπιστημίου του Cambridge έρχεται να υποστηρίξει ότι ο άνθρωπος θα έχει ενδεχομένως στο μέλλον τη δυνατότητα να ζήσει για πάντα μεταφορτώνοντας τον εγκέφαλο του σε έναν σκληρό δίσκο.
10. Κυριακή πρωί στο κτήμα Τατοΐου βλέπεις μια εικόνα που ίσως δεν περιμένεις. Στην καταπράσινη έκταση των 42.000 στρεμμάτων συρρέει πλήθος κόσμου. Οικογένειες, νεανικές παρέες, ηλικιωμένες παρέες, ποδηλάτες, πεζοπόροι, προσκοπικές ομάδες και φυσικά αμέτρητα τετράποδα με ή χωρίς οικογένεια!
Και οι ταινίες της εβδομάδας όπως τις επέλεξε ο Γιώργος Ρούσσος:

* Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου

Ραγδαίες εξελίξεις! Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Ολάντ -Μέρκελ

Αγωνία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μεσούσης της τελικής διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς στις 5.30 το απόγευμα, όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη, διάρκειας μίας ώρας, με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο..

Του Γιώργου Μελιγγώνη
Στον απόηχο της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως απαιτείται πολιτική λύση σε επίπεδο κορυφής για να επιτευχθεί συμφωνία και να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στη σκιά και των δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Κατά πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης των τριών ηγετών τέθηκαν τα θέματα-αγκάθια της διαπραγμάτευσης, ήτοι οι απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, οι αξιώσεις για επώδυνες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, αλλά και ορισμένες πτυχές των εργασιακών σχέσεων.
από thetoc.gr

Φορολογούμενος πλήρωσε 14,8 εκατ.ευρώ που χρωστούσε επί χρόνια

Ποσό 14.800.606.00 ευρώ που όφειλε στην εφορία επί σειρά ετών πλήρωσε ένας φορολογούμενος όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσοδων.


Ποσό 14.800.606.00 ευρώ που όφειλε στην εφορία επί σειρά ετών πλήρωσε ένας φορολογούμενος  όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσοδων. 
Σε ενημερωτικό της σημείωμα η ΓΓΔΕ  ενημερώνει πως την 26η Μαΐου 2015 μετά από συντονισμένη ενέργεια των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της, υπό την επίβλεψη της Φορολογικής Περιφέρειας Πειραιά, διεκπεραιώθηκε σημαντικού ενδιαφέροντος φορολογική υπόθεση η οποία αφορούσε σε παλιότερα έτη και βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα. 
Αποτέλεσμα ήταν η είσπραξη από έναν και μόνο φορολογούμενο του ποσού των 14.800.606,00 ΕΥΡΩ.
Η Γ.Γ.Δ.Ε. στα πλαίσια της επίτευξης των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου που έχει εκπονήσει, θα συνεχίσει να εστιάζει σε σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν επί μακρόν και που δύναται να αποφέρουν σημαντικές και πολύτιμες εισροές στα Δημόσια Ταμεία κατά την κρίσιμη δημοσιονομικά περίοδο που διανύει η χώρα μας
από thetoc.gr

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα ΚΕΠ για μείωση της γραφειοκρατίας

Εγκύκλιος Κατρούγκαλου

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα ΚΕΠ για μείωση της γραφειοκρατίας
Αποσκοπώντας στην περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος εξέδωσε εφαρμοστική εγκύκλιο, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα ΚΕΠ, η επέκταση των δικαιωμάτων των πολιτών και σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών και η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών.
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας» και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, καθώς και στις ΔΕΚΟ και στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, υποχρεούνται πλέον να παρέχουν πρόσβαση σε έγγραφα.

Ως εκ τούτου τονίζεται ότι άμεση συνέπεια της εν λόγω ρύθμισης είναι η κατά ενιαίο τρόπο άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και η δίκαιη, αναλογική και ισότιμη μεταχείρισή τους από όλες τις υπηρεσίες, αλλά και τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Οι υπηρεσίες, από τον προσεχή Νοέμβριο, θα αναζητούν αυτεπαγγέλτως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πληρούν τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων, δηλαδή αυτά που εκδίδονται από το δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επιπροσθέτως, ορίζεται ότι όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται ηλεκτρονικά, μέσω κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων των υπηρεσιών του δημοσίου, ή μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των συστημάτων αυτών με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΜΗΣ - ΚΕΠ»:

θα ενταχθούν στις διαδικασίες που διεκπεραιώνουν τα ΚΕΠ και θα εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά και από τα ΚΕΠ.
θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα με ηλεκτρονικό τρόπο από τις υπηρεσίες, στις οποίες τα πιστοποιητικά αυτά υποβάλλονται ως δικαιολογητικά στις διαδικασίες που αυτές διεκπεραιώνουν.
Η ως άνω διάταξη αποσκοπεί αφενός στη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πολιτών με την αύξηση της παροχής online πιστοποιητικών μέσω των ΚΕΠ, για χρήση στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες και αφετέρου στην καθιέρωση και προώθηση της ηλεκτρονικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης των πιστοποιητικών από το δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι την πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 12 του Ν. 4325/2015, δηλαδή των έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, οι υπηρεσίες, των οποίων οι οργανικές μονάδες διεκπεραιώνουν διοικητικές διαδικασίες, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασύνδεσή τους με τα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου τομέα, που εκδίδουν ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά που απαιτούνται, ως δικαιολογητικά στις διαδικασίες που οι ανωτέρω οργανικές μονάδες διεκπεραιώνουν.

Νέα καινοτομία αποτελεί και η υποχρεωτική πλέον ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων που εκδίδουν ή διαχειρίζονται οι φορείς του δημοσίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, χρησιμοποιώντας, ιδίως, ως μέσο διακίνησης το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με την επιφύλαξη των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στην έντυπη μορφή των ΦΕΚ, τα οποία κατά το παρόν διατίθενται από το Εθνικό Τυπογραφείο, καθώς θα διατίθενται και από τα ΚΕΠ.
tanea.gr