Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Τό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη...

                                                                                                                   ... από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (21.10.16)

Νέα πρόκληση: Η Τουρκία διόρισε μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά...

Φωτογραφία: Shutterstock
Χωρίς σταματημό οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, αφού όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή αποφασιστήκε ο...
διορισμός μόνιμου  ιμάμη στην Αγιά Σοφιά. 

Αν και υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά από το 1935, οπότε και έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή.

Σύμφωνα με την απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φατίχ, που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, και της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.

Όπως επισημαίνουν τουρκικά ΜΜΕ «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές την ημέρα».

Οι μουσουλμάνοι μέχρι τώρα προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’.

Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς και είχε προβληθεί μάλιστα και από την τουρκική τηλεόραση...
iefimerida.gr

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι δέκα μικροί νέγροι. (Άρθρο τού Γ. Λακόπουλου)

%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%83
Του Γ. Λακόπουλου
ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, συμπαθής σε όλους ως τότε ως δημοσιογράφος, έδωσε την πρώτη συνέντευξη ως ιδρυτής κόμματος «ανέβηκε» στο «Protagon- δικό του  ακόμη- ένα άρθρο με τίτλο: » Σταύρο, άστο, δεν τόχεις».
Δεν το άφησε. Μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα επαληθεύτηκε η εκτίμηση το Βαγγέλη Βενιζέλου: ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή που προσπαθούσε να γίνει κόμμα.
Ο Σταύρος το πάλεψε- σε ευνοϊκές συνθήκες για νέο κόμμα, από μη πολιτικό πρόσωπο. Είχε υποστήριξη από μεγάλα  μιντιακά μαγαζιά,  και  τον αέρα μιας κοινωνίας που αναζητούσε  το καινούργιο.
Το πρώτο δεν ήταν αρκετό. Το δεύτερο δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Προσπάθησε να δημιουργήσει το «κόμμα του τίποτε»που θα έλεγε και ο Πάγκαλος.  Ή το κόμμα του «λίγο από όλα». Χωρίς ιδεολογία, χωρίς πολιτική, χωρίς οργάνωση.  Έπασχε και στην ουσία και στη διαδικασία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόμματος ήταν ο ίδιος. Δεν μπορούσε να σταθεί με επάρκεια στο  δημόσιο χώρο. Δεν είναι κακό. Απλώς δεν έχει  το χάρισμα της  πολιτικής παρουσίας. Δεν ακτινοβολεί και δεν εμπνέει.
Ο λόγος του, οι γνώσεις του, η κουλτούρα του, τα βιώματά του, τα οράματά του  ήταν εξ αρχής αφυδατωμένα. Ανέβαινε στο βήμα της Βουλής και διάβαζε κοινοτυπίες σα να ανακάλυπτε την πυρίτιδα. Για την παρουσία του  ίδιου και του κόμματος στην Ευρώπη καλύτερα να μην το συζητάμε.
θεοδ πο  star.gr
» μετατρέπει το Ποτάμι από κόμμα σε ένα μίζερο και κακεντρεχές lobby του Facebook».Π.χ. πήρε το λόγο στη Βουλή στην τελευταία συζήτηση και βρήκε να ασχοληθεί με κάτι περιθωριακούς μπλόγκερςς που του την πέφτουν-ασεβώντας μάλιστα σε έναν νεκρό.  Όπως του έγραψε ένα άλλος μπλόγκερ


Σε κάθε συγκέντρωση με τους δικούς τους άφηνε και μερικούς...

Ο Άδωνις ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγων διαφυγής ψήφων από τούς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...

Εμπρός λοιπόν γενναίοι δικαστές!...

«Μπράβο στους γενναίους δικαστές που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς αυτής της άθλιας κυβέρνησης» (Αδωνις Γεωργιάδης αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας).

- Δεν είναι αυτό παρέμβαση; Δεν...
έχουμε να κάνουμε με προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών λίγες μέρες πριν καταλήξουν σε ετυμηγορία για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση;

- Οχι καλέ. Απλώς, ο άνθρωπος αισθάνθηκε την ανάγκη να χαιρετίσει την απόφαση των δικαστών του ΣτΕ να μπουν επί της ουσίας στη συζήτηση για τον νόμο Παππά.

- Μήπως δείχνει και προς τα πού θέλει ο ίδιος και το κόμμα του να πάνε οι δικαστές;

- Μα γιατί το λέτε αυτό; Δεν υποδεικνύει στους δικαστές πώς πρέπει να κινηθούν, δεν επιχειρεί να τους χειραγωγήσει, απλώς σχολίασε επαινετικά επί της διαδικασίας. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα;

- Ναι, αλλά χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση άθλια δεν είναι σαν να τους λέει ότι μια άθλια κυβέρνηση μόνο άθλια πράγματα μπορεί να κάνει και εσείς κυρίες και κύριοι δικαστές αυτό οφείλετε να το λάβετε υπόψιν σας γιατί διαφορετικά θα είστε εκτεθειμένοι (-ες) στην υποψία ότι υπήρξε συναλλαγή με τους άθλιους;

- Κάνετε δίκη προθέσεων.

- Και αν οι δικαστές και οι δικαστίνες καταλήξουν σε απόφαση που δεν θα αρέσει στην αντιπολίτευση θα είναι και τότε γενναίοι και γενναίες ή μήπως θα γίνουν άθλια τσιράκια μιας άθλιας κυβέρνησης;

- Οταν έρθει εκείνη η ώρα θα δούμε.

Σύντομα θα έρθει αυτή η ώρα και θα δούμε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει τη στάση της Ν.Δ. στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι της αρεσκείας της. Και ο αρχηγός της (Κυριάκος Μητσοτάκης) και πολλά στελέχη της που είναι νομικοί (Δένδιας, Βορίδης, Τζαβάρας) και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος (Κουμουτσάκος) έχουν δικάσει και έχουν αποφανθεί: «Ο νόμος έχει καταπέσει πολιτικά, ηθικά και νομικά».

Το μήνυμα προς τους δικαστές και τις δικαστίνες είναι σαφές: Εμείς έχουμε αποφασίσει, εσείς μη διανοηθείτε να αποφασίσετε αλλιώς γιατί θα σας ξεμπροστιάσουμε (κάτι γκρίζο θα βρούμε -εν ανάγκη θα κατασκευάσουμε- στον ιδιωτικό βίο σας) και θα σας καταγγείλουμε ως φερέφωνα της σπείρας που λεηλατεί τη χώρα, ως στηρίγματα της χούντας που υπονομεύει τους θεσμούς, ως χειροκροτητές της συμμορίας που απειλεί τη Δημοκρατία και την πολυφωνία. Εμπρός λοιπόν γενναίοι, αποφασίστε χωρίς φόβο και πάθος!

ΥΓ.: Τούτες τις μέρες κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του Χρήστου Σαρτζετάκη. Πολλά μπορεί να πει κανείς για την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για τις απόψεις που εξέφρασε σε διάφορα ζητήματα. Ουδείς πάντως μπορεί να αμφισβητήσει ότι όταν χρειάστηκε έκανε το καθήκον του. Και η εποχή δεν ήταν απλώς δύσκολη, ήταν σκοτεινή.

Για να κρατήσουμε ζωντανό το νόημα των λέξεων οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν πράγματι ένας ΓΕΝΝΑΙΟΣ άνθρωπος.

Τάσος Παππάς

Κουφός και αμνήμων...

Το δήλωσε ο ίδιος: "Έσπασε ένα αγγείο στο αυτί μου από τη στεναχώρια μου για έναν τίτλο (μεροληπτικό κατά του ΣΥΡΙΖΑ) και δεν ακούω από το ένα αυτί" (κι εμείς νομίζαμε ότι είχε κουφαθεί από το πογκρόμ απολύσεων στον ΑΝΤ1).
Αλλά...
πέρα από το πρόβλημα στο αυτί - είχε πάντα, κατά δήλωσή του- κι ένα θέμα με τη μνήμη του. Όταν τον ρώτησαν πόσα λεφτά έπαιρνε στο ALTER (για τη πτώχευση του οποίου πολλοί τον θεωρούν έναν εκ των βασικών υπευθύνων) δήλωσε 12.000 ευρώ. Και συμπλήρωσε "αλλά δεν θυμάμαι καλά".
Πού να θυμηθεί!...

 

Έβαλε τον Πορτοσάλτε να κάνει στριπτίζ...

Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ. Λίγο πριν τις 9 το πρωί. 
Στο μικρόφωνο ο Άρης Πορτοσάλτε, στην άλλη πλευρά της γραμμής ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Η φωνή βραχνή - μόλις έχει ξυπνήσει- αλλά...
κατά τα λοιπά είναι πάντα... Πάγκαλος. 

Μιλάνε για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τον πειθαρχικό έλεγχο κατά του δικαστή (χαμπάρι δεν είχε για το θέμα) και για τον νόμο του Παππά. "Θα βάζουν αυτούς που θέλουν για να κάνουν ό,τι τους ζητάνε", είπε κι έδωσε ένα γλαφυρό παράδειγμα: Θα βάζουν τον Πορτοσάλτε να κάνει στριπτίζ. 

Κόκκαλο ο άλλος. "Ατυχές το παράδειγμα", του είπε, μόλις συνήλθε... 

Άσπρισαν και τα γένια του...


Σε κάποιους μεγάλωσαν τα γένια τους κι η ψυχή τους αλλιώτεψε (όπως έγραψε ο μέγιστος Ρίτσος) και σε άλλους, όπως ο -άνθρωπος των αφεντικών, που δηλώνει δημοσιογράφος- Λιαρέλης, απλώς άσπρισαν. 
Μετά την απώλεια της ακοής μας πληροφόρησε και για το άσπρο μούσι του. 
Χρόνια τώρα, από την εποχή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, περίμεναν...
είπε, να γίνει νόμος για την τηλεόραση, άσπρισαν τα γένια του κι ακόμα περίμενε.

Μέχρι που ήρθε ο Παππάς και πέσαν κορμιά στα "Δερβενάκια" της Καλλιθέας...
 

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου - θεσμών...

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη β' αξιολόγηση. Αρχικά θα...
συζητηθεί το νέο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ αμέσως μετά στο τραπέζι θα τεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στη σημερινή ατζέντα υπάρχουν επίσης τα θέματα της εκπαίδευσης, της διαφθοράς και της ενέργειας/κτηματολογίου, τα οποία θα συζητηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς.
Το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει ότι η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.
Επίσης με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα εκταμιευθεί μια δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ...
naftemporiki.gr

Deutsche Welle : άρθρο της Bild με τον προκλητικό τίτλο «Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη»

Προκλητικό άρθρο της Bild...

 Προκλητικό άρθρο της Bild: Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη  Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη...

Στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρεται σε...
άρθρο της η εφημερίδα Bild με τον προκλητικό τίτλο «Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Στόχος του Α. Τσίπρα είναι ένα κούρεμα για την χρεοκοπημένη του χώρα. Για την Α. Μέρκελ, το αίτημα έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα χάνονταν γερμανικά κεφάλαια. Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται μέσα στο κόμμα τους με την πλάτη στον τοίχο, επειδή το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφανθεί αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συμμετοχή του Ταμείου ήταν ωστόσο προϋπόθεση για το πράσινο φως της γερμανικής βουλής στο τρίτο πακέτο στήριξης. Θα πρέπει τώρα η Α. Μέρκελ να αποφασίσει μεταξύ ενός κουρέματος ή μιας άρνησης του ΔΝΤ να συμμετάσχει. 

Ο λόγος για το αίτημα του Αλ. Τσίπρα είναι ότι...

Θα υπάρχουν 4 ή 8 κανάλια – θα κατατεθεί ή όχι η τροπολογία;...

ΜΜΕ

Παράνοια για τους διαφημιστές οι εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειες...
Την απόλυτη «σχιζοφρένεια» βιώνουν οι διαφημιστές αυτήν την περίοδο με τις εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες! Από τη μία, δεν γνωρίζουν αν σε λίγες εβδομάδες θα υπάρχουν 4 ή 8 κανάλια και από την άλλη, αν θα...
εκπίπτει ως έξοδο η διαφήμιση σε σταθμούς που δεν αδειοδοτήθηκαν!
Χάος, σουρεαλισμός και αβεβαιότητα σε μια αγορά που έχει πληγεί όσο ελάχιστες από την κρίση και τα μνημόνια… Και παρόλα αυτά κανείς δεν γνωρίζει πού να δώσει διαφήμιση και με ποιους όρους!
Η παράνοια όμως, μεγαλώνει όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, αφού οι ελάχιστοι διαφημιζόμενοι που διαθέτουν έστω και πενιχρά budget… αδυνατούν να προγραμματίσουν ή να προχωρήσουν σε συμφωνίες σε ένα περιβάλλον που δεν ξέρεις τι θα ξημερώσει!
Τελευταία ελπίδα όλων η επόμενη εβδομάδα… ευελπιστώντας το ΣτΕ να δώσει οριστική λύση στο γόρδιο δεσμό!...
enimerosi24.gr

Τσίπρας: Η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής

tvxs.gr 22:23 | 20 Οκτ. 2016
Τελευταία ανανέωση 00:22 | 21 Οκτ. 2016
«Αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό»

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε., έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι «ευέλικτη αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύεται ως «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή».
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση.
«Δεν κάναμε τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχoι με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες  πηγές.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δεν δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.