Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό δαπεδο...


 
Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες...
Στο φως ήλθε το μεγαλύτερο τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του δεύτερου χώρου του αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη. 
Το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε...
κατά την αφαίρεση μέρους της επίχωσης, που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος. Είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος.
Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα, ενώ το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρί-μπλέ.
Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά.
Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.
Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά. Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του.

Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.
 
in.gr

“Σκηνικό Ιμίων” στην ανατολική Μεσόγειο...

«Σκηνικό Ιμίων» αναζητεί πάλι η Αγκυρα
«Κάτω από το χαλί έχουν αρχίσει και μαζεύονται πολλά». Με αυτή τη φράση περιέγραψε πρόσφατα ανώτερος παράγοντας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όσα συμβαίνουν εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.
Η πρόσφατη κίνηση της Άγκυρας να...
δεσμεύει περιοχές για σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ώστε να στείλει εκεί είτε το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» είτε εξέδρα γεωτρήσεων, εντάσσεται εκτιμούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και στη Λευκωσία, στο πλαίσιο μιας τακτικής που σκοπό έχει να αποφευχθούν αρνητικά τετελεσμένα για την Τουρκία.
Παράλληλα όμως σε κύκλους των Αθηνών έχει αρχίσει να εκφράζεται προβληματισμός για τις απρόβλεπτες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σειρά ζητημάτων.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ ένα «σκηνικό Ιμίων»: Να «παγώσει» κατά κάποιον τρόπο η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάθρακες προτού μεταβληθούν οι ισορροπίες εν όψει της εισόδου στην επόμενη και ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την οποία έχει αναλάβει να προωθήσει ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

ΒΗΜΑ

Γκίκα, κι αν σε ρωτήσει?...

Φαντάσου, Γκίκα, η Λαγκάρντ να σε ρωτήσει τι...
απέγινε η λίστα της.

"Tweet" που διαβάσαμε στο protagon.gr

Ας πρόσεχε…

«Όταν ο αποχωρών ακροδεξιός πρωθυπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας υπερασπίζεται έναν καθεστωτικό δημοσιογράφο από το βήμα της Βουλής δεν τον προστατεύει. Τον στοχοποιεί»...

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπερασπίστηκε τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη από το βήμα της Βουλής και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως...
έχει στοχοποιήσει τον Γιάννη Πρετεντέρη εξαιτίας της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετέχουν οι βουλευτές στις εκπομπές του Πρετεντέρη, μετά το άρθρο του με τον τίτλο «Ζωή Κασιδιάρη». Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Είναι ο Αντώνης Σαμαράς που στοχοποίησε τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Τον Πρετεντέρη δεν τον στοχοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον Πρετεντέρη τον στοχοποίησε ο Σαμαράς.

Όταν ο αποχωρών ακροδεξιός πρωθυπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας υπερασπίζεται έναν καθεστωτικό δημοσιογράφο από το βήμα της Βουλής δεν τον προστατεύει. Τον στοχοποιεί.

Βέβαια, ο Σαμαράς έδωσε μόνο την χαριστική βολή στον Πρετεντέρη γιατί ο Πρετεντέρης είχε φροντίσει να στοχοποιήσει τον εαυτό του, όταν ο ίδιος ήταν το παπαγαλάκι της κάθε κυβέρνησης και στοχοποιούσε -παρέα με την Όλγα και τον Παύλο- τους Έλληνες πολίτες.

Ας πρόσεχε...

pitsirikos.net

Ποιος είναι ο δεύτερος αρματηλάτης…

Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, στον τάφο της Αμφίπολης έχει εξάψει την φαντασία εκατομμυρίων ανθρώπων, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Ποιος είναι ο γενειοφόρος, πάνω στο άρμα με τα 2 άλογα, που οδηγεί ο φτερωτός Ερμής; Είναι ο «ένοικος» του τάφου; Και – το σπουδαιότερο – υπάρχει δεύτερος, πάνω στο άρμα δίπλα του, που…
ακόμη οι αρχαιολόγοι δεν έχουν αποκαλύψει, καθώς δεν έχουν αφαιρεθεί όλα τα χώματα από το ψηφιδωτό;

Όπως και να ‘χει οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Παρόμοιο ψηφιδωτό δεν έχει βρεθεί ποτέ σε μακεδονικό τάφο και απ’ ότι αφήνουν να εννοηθεί οι μετέχοντες στην ανασκαφική ομάδα, ακόμη τα πιο εντυπωσιακά, δεν τα ‘χουμε δει.

Κι ίσως, για να φτάσουμε στο μυστικό που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης, μπορεί να περάσει πολύς μεγαλύτερος χρόνος από τον 1 μήνα, που πριν από περίπου 2 εβδομάδες είχε υπολογίσει η επικεφαλής της ανασκαφής κυρία Περιστέρη…

Τους έφτυσε ο Κούλογλου…


Αρνήθηκε να πάει στην εκπομπή ο δημοσιογράφος, που έχει αποκαλύψει μια απ’ τις μεγαλύτερες μαϊμουδιές του Ευαγγελάτου, στην τηλεόραση…

Στο χθεσινό σποτάκι, μαζί με τον Ευαγγελάτο, τη Σπυράκη και τον Τατσόπουλο, ήταν ο Κούλογλου. Σήμερα αφαιρέθηκε το όνομα και η φωτογραφία του.

Ο…
Στέλιος Κούλογλου αρνήθηκε να πάει σ’ αυτή την εκπομπή, που φιλοξενεί τον Ευαγγελάτο, τον εκπρόσωπο του κιτρινισμού στην Ελλάδα.

Άλλωστε, ο Κούλογλου είναι ο δημοσιογράφος εκείνος που είχε αποκαλύψει στο παρελθόν, μια απίστευτη μαϊμουδιά, με την οποία εξαπατούσε το τηλεοπτικό κοινό, ο Ευαγγελάτος. Ο απεσταλμένος που παρουσίαζε στην εκπομπή του, δεν ήταν στην εμπόλεμη ζώνη του Αφγανιστάν όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, αλλά στο κοντινό και ασφαλές Πακιστάν!..
 

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Οι μοσχολουριές άρχισαν ν' ανθίζουν...

Άνθος μασχολουριάς (Γαζίας), από τά λεπτότερα κι "ευγενέστερα" αρώματα τής φύσης

ΔΟΛ, Πήγασε, MEGA …ΣΩΣΤΕ ΜΕ!!!

Γιατί ο Α.Σαμαράς, μνημόνευσε τον Πρετεντέρη στην Βουλή; 


Πολλά παράξενα πράγματα μπορεί να συμβούν στην ζωή ενός έλληνα δημοσιογράφου. Σας βεβαιώνω...

Τού Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Όμως σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν – μέχρι τώρα- η πιθανότητα να τον μνημονεύσει ένας πρωθυπουργός,  στο «κλείσιμο» της ομιλίας του, σε μια συνεδρίαση της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης!

Εκτός αν ο δημοσιογράφος λέγεται Γιάννης Πρετεντέρης κι πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός, δήλωσε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ : «Στοχοποιείτε κάποιον, ενοχοποιείτε τις απόψεις του και μετά προχωράτε στον επόμενο, κατηγορείτε ανθρώπους, προσπαθείτε να τους απομονώσετε. Μιλάμε για συγκεκριμένους και δημοσιογράφους, όπως τον Πρετεντέρη»

Συνέχισε -όταν από τα αριστερά έδρανα ακούστηκαν γέλια- λέγοντας: «Κοιτάξτε κάτι, να μάθετε να ακούτε, όπως πρέπει.  Και μένα ο Πρετεντέρης κατά καιρούς μου έχει ασκήσει την πιο σκληρή κριτική και πολλές φορές ένοιωσα ότι με αδίκησε, αλλά ποτέ δεν σκέφθηκα να ζητήσω εμπάργκο εναντίον ενός δημοσιογράφου. Γιατί εμείς πιστεύουμε και στην δημοκρατία και το εννοούμε όταν το λέμε».

Επειδή «πιστεύουν στην δημοκρατία», γι αυτό «πέρασαν» - στο τέλος Αυγούστου και στα απολύτως ελεγχόμενα θερινά Τμήματα της Βουλής- τροπολογία για την συγχώνευση των ομίλων Ψυχάρη και Μπόμπολα. Τών ιδιοκτητών του MEGA. Χωρίς καν να τηρηθούν οι τυπικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Τώρα – ενόψει της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας - εκλιπαρούν την «διαπλοκή» να τους ανταποδώσει την χάρη…
thepressproject.gr

Μια αλληγορία για το ...

...κοινοβουλευτικό σόου

Ο αρθρογράφος παρακολουθεί μηχανικά τη συζήτηση στη Βουλή. Αίφνης, αποσύρει την εμπιστοσύνη του και αρχίζει να παραληρεί. Το πάρτυ στήθηκε προς τιμήν όλων των στρεβλώσεων που ανεχθήκαμε, των φαντασιώσεων που ενστερνιστήκαμε, των ψευδεπίγραφων εθνικών στόχων. Καιρός να τελειώνει αυτό το πάρτυ.



Σημείο G
Ψάχνω μέσα μου επιχειρήματα και κίνητρα να υπερασπιστώ τον υφιστάμενο κοινοβουλευτισμό. Παρατηρώ τους βουλευτές να παρελαύνουν από το βήμα σαν θεατρίνοι μιας ηθοποιίας παρωχημένης. Τα λόγια τους αποσυντίθενται σε φαντάσματα ρητορικών σχημάτων που δεν λειτουργούν πια.

Ίσως και να ’ταν πάντα έτσι, αλλά η ύποπτη ευμάρεια και οι ισορροπίες της να μην άφηναν να φανεί η χασμωδία. Κι έπειτα ήρθε η κρίση και ξεγύμνωσε το σκηνικό. Δεν θέλω να γυρίσω πίσω στην ψευδαίσθηση της ισοπολιτείας.

Δεν είναι στ’ αλήθεια οι θεσμοί που χρεοκόπησαν, απλώς οι πίσω τους μηχανισμοί έχουν καταρρεύσει, οι κοινωνικές συμφωνίες έχουν αθετηθεί, οι συγκολλητικές ουσίες εξατμίστηκαν - το σύστημα δεν λειτουργεί πια. Ευτυχώς, λέω, αν και το τρέχον τίμημα είναι βαρύ.

Λένε πως η δημοκρατία είναι ατελές πολίτευμα, αλλά πως από την άλλη είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε. Μόνο που το ευρύτερο πλαίσιο τείνει στα όριά του. Η παγκόσμια δικτατορία των αγορών. Ανεξέλεγκτες υπερεθνικές εξουσίες και γραφειοκρατίες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αδυσώπητη πίεση των ιδιωτικών συμφερόντων. Το εγχώριο σύστημα εξουσίας. Η κρατική βία. Κάμερες παντού. Αυτά είναι τα όρια και οι Συμπληγάδες.

Μας μένει βέβαια η ελευθερία του λόγου. Και του συναθροίζεσθαι. Μας μένει η ανάμνηση της συλλογικότητας, τότε που -θεωρητικά τουλάχιστον- το παιχνίδι δεν ήταν όλοι εναντίον όλων. Μας μένει ακόμα η νοσταλγία της αλληλεγγύης, μιας αλληλεγγύης που ίσως ποτέ να μην υπήρξε πραγματικά. Εγώ λέω πως υπήρξε, μονάχα που ήταν φευγαλέα.

Ξέρω, παραληρώ. Άναρθρους φθόγγους εκφωνώ κι εγώ, θέλοντας να υπερκεράσω τη λεξιλαγνεία που εκπορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής.

Το πάρτυ στήθηκε προς τιμήν όλων των στρεβλώσεων που ανεχθήκαμε, των φαντασιώσεων που ενστερνιστήκαμε, των ψευδεπίγραφων εθνικών στόχων. Το πάρτυ αυτό κάπου εδώ τελειώνει.

Το θέμα είναι αν είμαστε έτοιμοι να αντικαταστήσουμε το πάρτυ της ταξικής αναλγησίας με μια μεγάλη γιορτή. Να επανεφεύρουμε τη δημοκρατία σ’ ένα επίπεδο όπου ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε αναχθεί.

Ο λογιστάκος μέσα μου ρωτάει: Τα έχεις κοστολογήσει όλ’ αυτά; Και πού τέλος πάντων θα βρεις τα λεφτά για να τα χρηματοδοτήσεις;

Ο πολιτικάντης μέσα μου ενίσταται: Μήπως να πάρουμε πρώτα τις εκλογές, και μετά βλέπουμε;

Φεύγω. Είμαστε πολλοί. Ελάτε να οργανωθούμε.

Kινητικότητα στό ΠΑΣΟΚ...


Συναντώνται στην Αθήνα-Ζητούν να φύγει ο Βενιζέλος

150 στελέχη του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν Πολιτική Κίνηση

Ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω των, σχεδόν καθημερινών, αντεγκλήσεων, των διαφοροποιήσεων και της αμφισβήτησης του Ευάγγ. Βενιζέλου, έντονες είναι πλέον οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό και τις παρυφές της Χαριλάου Τρικούπη.

pasokspasmeno2Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του matrix24 αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση τουλάχιστον 150 (νυν και πρώην) στελεχών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητηθεί η ίδρυση Πολιτικής Κίνησης, εκτός του οργανωτικού πλαισίου του ΠΑΣΟΚ και με σοσιαλιστικό προσανατολισμό.
Τα στελέχη που θα συναντηθούν θέλουν να διακόψουν, όπως λένε, οποιαδήποτε σχέση έχουν ή είχαν με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, «το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου», όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα στελέχη που αποφάσισαν να διαρρήξουν οριστικά τις σχέσεις τους με τη Χαρ. Τρικούπη στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο λεγόμενο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ». Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας.
Εκτός από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν ο Χρήστος Σπίρτζης (ΤΕΕ), ο Σπύρος Παπασπύρος (ΑΔΕΔΥ), ο Τζανέττος Καραμίχας (ΠΑΣΕΓΕΣ), ο Γιώργος Καβαθάς (ΓΣΕΒΕΕ), ο Βασίλης Βραχιώτης (ΔΣΑ), ο Βασίλης Βαλασόπουλος δήμαρχος Ηλιούπολης, καθώς και άλλοι από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς όπως ο Γιώργος Δέδες από την Αυτοδιοίκηση και ο Τάκης Κορμάς από τον χώρο των γιατρών. Στην κίνηση μετέχουν και στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα όπως ο Κώστας Μαμέλης και οι πρώην βουλευτές Παπαγεωργίου Θανάσης, Τσιόκας Χάρης, Τζιόλας Λευτέρης.
Οι επαφές που έγιναν προκειμένου να συμμετάσχουν και στελέχη από τον λεγόμενο σκληρό παπανδρεϊκό πυρήνα δεν έχουν, τουλάχιστον προσώρας, ευοδωθεί αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες για τη συνάντηση των «150» έχει ενημερωθεί και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, με τον οποίον τα περί ου ο λόγος στελέχη θέλουν να έχουν επαφή και να συζητήσουν την προοπτική του σοσιαλιστικού χώρου. Στην αυριανή συνάντηση εκτός από την ανταλλαγή απόψεων θα συμφωνηθεί και το επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι η ίδρυση, και επισήμως, Πολιτικής Κίνησης καθώς και η Διακήρυξη που θα εκδοθεί. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι η κίνησή τους έχει πανελλαδική δικτύωση και διαθέτει σοβαρές δυνάμεις στους χώρους της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και σε επιστήμονες και συνεταιριστές.
Στην κίνηση δεν συμμετέχουν πάντως στελέχη από το χώρο της ΓΣΕΕ. Κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών της αυριανής συνάντησης δήλωσαν στο matrix24 πως η απόφασή τους να μην συμμετάσχουν στο συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» που ετοιμάζει ο Βενιζέλος είναι ειλημμένη επειδή το θεωρούν «παρωδία», ενώ κάποιοι εξ αυτών θα μπορούσαν όπως λένε, «να συζητήσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σ’ ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ υπό τον απαράβατο όμως όρο να φύγει ο Βενιζέλος, να αλλάξει η πολιτική και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση». Φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν για τα καλά τα όργανα.
Τη στιγμή που ο Βενιζέλος τσακώνεται με τον Χρυσοχοΐδη, οι Σηφουνάκης – Κρεμαστινός ζητούν «κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής», ο Λοβέρδος ζητά να μην γίνει το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης λόγω μικρού ενδιαφέροντος και περιορισμένης συμμετοχής, την ίδια στιγμή στην κοινωνική και εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσονται έντονες φυγόκεντρες τάσεις και ζυμώσεις για το μέλλον του κραταιού άλλοτε Κινήματος. Και φυσικά η ατμόσφαιρα αναμένεται να …πυρακτωθεί κι άλλο καθώς σε 15 ημέρες, τη μεθεπόμενη Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Ηράκλειο της Κρήτης σε, ουσιαστικά ανοιχτή, συγκέντρωση. Τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό κάνουν μεγάλη κινητοποίηση, ενώ λέγεται ότι έχουν μαζευτεί και 3.500 υπογραφές στελεχών που ζητούν διαφορετική πορεία του ΠΑΣΟΚ…
10/10/2014
 matrix2.gr

Σταθάκης : "...άλλα τά αίτια τής ελληνικής κρίσης..."

Συμμετοχή σε συνέδριο στις ΗΠΑ

Γ. Σταθάκης: Το μνημόνιο στην Ελλάδα απέτυχε

stathakisΓια «μια νέα κατεύθυνση προς τα εμπρός» τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη γενικότερα, μίλησε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε «αποτυχία» του μνημονίου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι απαιτείται μια «ριζική αλλαγή» και «αλλαγή πολιτικής μεταρρυθμίσεων».
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται ένας «συνδυασμός αλλαγών» που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική και να περιλαμβάνουν «τη νομισματική χαλάρωση, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου και μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση». Επίσης, αναφέρθηκε σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.
Το συνέδριο διοργάνωσαν η Bank of America και η Merrill Lynch, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, ο κ. Σταθάκης παρουσιάστηκε ως «σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ».
Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε τονίσει ότι «καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει βιώσιμη», ενώ για το περιεχόμενο της ομιλίας του επεσήμανε τρία κύρια σημεία:
«Επειδή η συζήτηση είναι επικεντρωμένη και στην ευρωπαϊκή πολιτική, το ένα είναι το ελληνικό πρόγραμμα και το βασικό επιχείρημα τού γιατί απέτυχε, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του, με βάση τα αποτελέσματα τα μακροοικονομικά της ύφεσης και της ανεργίας. Το δεύτερο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική όπως έχει εξελιχθεί στη διαχείριση της κρίσης, το οποίο έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση στασιμότητας. Και το τρίτο είναι ένας συνδυασμός αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική, που περιλαμβάνει τη νομισματική χαλάρωση, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου και μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση».

Για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και σε σχέση με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο, όπως και η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξαρτώνται απολύτως από την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους πρώτα, προκειμένου να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι και ταυτόχρονα να γίνει βιώσιμη η στρατηγική της επιστροφής της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς».

Για τη «βιωσιμότητα του χρέους» υποστήριξε ότι «καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει βιώσιμη. Εξάλλου, τα ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ότι οι οικονομίες που προχώρησαν σε μια πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους, εφαρμόζοντας όμως ταυτόχρονα σκληρά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, όπως έγινε στην Ελλάδα, στο 90% των περιπτώσεων, στα τρία με πέντε χρόνια, υπάρχει και δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους, διότι προφανώς είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι βιώσιμο».

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ουάσινγκτον και της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, σε σχέση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προοπτικές που διαγράφονται, διατύπωσε την εξής άποψη:

«Νομίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επ' αφορμή της Ελλάδας ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετά από πολλές δεκαετίες. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική του ΔΝΤ, η οποία περίπου είναι πανομοιότυπη με αυτή που εφάρμοσε στη δεκαετία του '90 σε πολλές χώρες, δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχουμε τη βεβαιότητα, αν όχι την πεποίθηση, ότι συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα έχει άλλα αίτια απ' αυτά τα οποία θεωρήθηκαν από το ΔΝΤ ως αίτια της ελληνικής κρίσης και ως εκ τούτου απέτυχε πλήρως το πρόγραμμά του, στο οποίο συμμετείχε».
 matrix24.gr

Η αναγκαιότητα της λογικής




ΧΡΗΣΤΟΣ B.ΜΑΣΣΑΛΑΣ

 
Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι το μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δεν επηρεάζεται από «πυκνούς» συλλογισμούς και δεν καταλαβαίνει παρά μόνο χοντροειδείς συνδυασμούς ιδεών.
Για το λόγο αυτό η προσπάθειά τους με τις ομιλίες τους επικεντρώνεται στην επίκληση των αισθημάτων τους και ποτέ στη λογική.
Οι πολιτικοί προσπαθούν να γοητεύσουν το εκλογικό τους σώμα επικαλούμενοι τα αισθήματα με τα οποία αυτό εμφορείται και προσποιούμενοι την ταύτιση μαζί του.
Μάλιστα, αλλάζουν τη δομή και το περιεχόμενο της ομιλίας τους ανάλογα με το αποτέλεσμα που παράγεται τη στιγμή που απευθύνονται σ’ αυτό. Όπως είναι προφανές, σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα λογικά πνεύματα δεν έχουν τη δυνατότητα να πείσουν και φυσικά να καταλάβουν θέσεις εξουσίας.
Επί αιώνες τα φωτεινά πνεύματα λύγισαν κάτω από τις προκαταλήψεις που είναι πεποιθήσεις που δε γεννιούνται από τη λογική και μάλιστα αποφεύγουν κάθε αντιπαράθεση που να βασίζεται σε λογική επιχειρηματολογία.
Στην πορεία των κοινωνιών η κυριαρχία της λογικής δεν ήταν ο κανόνας, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι χίμαιρές τους. Κάθε λαός διαμορφώνει τους νόμους στους οποίους υπακούει, ακόμα και στις προκαταλήψεις. Μάλιστα οι τελευταίες είναι η αιτία των μεγάλων συγκρούσεων που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας.
Οι λαοί υπόκεινται σε δυνάμεις που δεν είναι εύκολο να τις κατανοήσουμε με τη λογική. Η πορεία τους εμφανίζει εξάρσεις, καταπτώσεις, καταστροφές που ήταν συνέπεια άλογων πράξεων ή από την ορμή και την τόλμη που οφείλονταν στις χίμαιρές τους.
Η λογική λοιπόν δεν παρεμβαίνει και πολύ ούτε στη διακυβέρνηση ούτε στην επιλογή των κυβερνώντων. Βέβαια, τα μεγάλα ελατήρια των πολιτισμών, η τιμή, η αυταπάρνηση, η θρησκευτική πίστη, η αγάπη για τη δόξα και την πατρίδα, δεν είναι αποτελέσματα της λογικής.
Αυτή τη μικρή αναδρομή στη σχέση λογικής και λαών την έχουν υπόψη τους ή τη διαισθάνονται και οι πολιτικοί μας, αν αναλύσει κανείς τις ενέργειές και συμπεριφορές τους.
Οι κορώνες και η αναζήτηση της επευφημίας κατά τις ομιλίες, η ταύτιση με ό, τι χαϊδεύει τα αυτιά των πιθανών ψηφοφόρων, η απομάκρυνση από τη λογική σε ό, τι προτείνουν, οι αβασάνιστες κριτικές για τους αντιπάλους κ. ά διαμορφώνουν το πολιτικό περιβάλλον στις μέρες μας.
Αν και η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τον ορθολογισμό και την προγραμματισμένη σκέψη, οι πολιτικοί μας ακολουθούν τρόπους συμπεριφοράς που υπαγορεύει ό, τι είναι αποθηκευμένο στη διανοητική σύνθεση του λαού μας,
Η χώρα μας είναι μέλος ενός συνασπισμού χωρών όπου οι λαοί του ενστερνίζονται κοινές αξίες και είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν σε κοινούς κανόνες. Η συνύπαρξή τους απαιτεί όπως οι στάσεις και συμπεριφορές τους να διέπονται από τη λογική.
Μια τέτοια προοπτική έχει ανάγκη το παράδειγμα και για το σκοπό αυτό οι πολιτικοί μας πρέπει να θυμηθούν τον παιδευτικό τους ρόλο...

 Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr.
( Ο καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς γεννήθηκε στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων. Γυμνασιακές Σπουδές: Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Πανεπιστημιακές Σπουδές: Στο ΑΠΘ (πολιτικός μηχανικός) και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μαθηματικός). Μεταπτυχιακές Σπουδές: Polytechnic Institute of Brooklyn. Υποτροφίες: Fullbright, Polytechnic Institute of Brooklyn, UNESCO. Διδάκτωρ και Υφηγητής της Μηχανικής. Καθηγητής μέχρι το 2006 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 1989-1990: Επισκέπτης καθηγητής στο Trinity College του Δουβλίνου. Από το Σεπτέμβριο του 2006: Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διοικητικές θέσεις: 1994-1997 Αντιπρύτανης, 1997-2003 Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2003 κ.ε. Πρόεδρος ΔΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, 2005 κ.ε. Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 2009 ισόβιο μέλος του Π.Σ. του Ριζαρείου Ιδρύματος. Institute Honorary Fellow του ΙΤΕ. Επιστημονικό έργο: περισσότερες από 120 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και 70 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή ερευνητικά κέντρα και συνέδρια, όπως επίσης και συγγραφέας διδακτικών βιβλίων. Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών του ενδιαφερόντων αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο για θέματα παιδείας και κοινωνικού προβληματισμού. Έχει τιμηθεί από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα όπως επίσης και από κοινωνικούς φορείς).

Δεν εκλογολογεί. Για εκλογές μιλάει…

grigorakos

...η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…

 Είναι κατά της εκλογολογίας, αλλά εξακολουθεί να …εκλογολογεί. 
Ο λόγος για τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, που επιμένει ότι ...
η κυβέρνηση δεν έχει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, και ως εκ τούτου οδεύει ολοταχώς σε εκλογές.
«Αφού ο κ.Κουβελης είπε ότι δεν ψηφίζει, πώς θα βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας;», επιμένει να ρωτά, ενισχύοντας την άποψή του ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών, υπονοώντας τον Μάρτιο.
Κατά τα λοιπά, πάντως, υποστηρίζει ότι η εκλογολογία –αλλά και οι εκλογές!- κάνουν κακό στην χώρα, αρνούμενος(!) ότι την τροφοδοτεί.
Μετά από αυτό, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…

matrix24.gr

Λυκούδειος όρος...




 Συμπαθής πολύ ο Σπύρος Λυκούδης, που σύντομα θα αποκτήσει το δικό του κόμμα, αλλά αυτό το «ειδικού σκοπού» πού πήγε και το βρήκε;
Διερωτώμεθα διότι ...
μέχρι πρότινος γνωρίζαμε για εταιρείες ειδικού σκοπού, κι εκεί πάει ο νους αυτόματα, αλλά για κυβερνήσεις, ομολογουμένως πρώτη φορά ακούμε. Εστω κι έτσι όμως, ας πούμε ως παραδρομή, ο όρος που εισήχθη στην πολιτική σκηνή αυτού του δύσμοιρου τόπου αναδεικνύει μια πραγματική διάσταση η οποία ταιριάζει πλήρως με την κατάσταση του δικομματικού συστήματος. Αλλωστε, οι εταιρείες ειδικού σκοπού συνήθως συστήνονται για να διαχειριστούν όπως όπως καταρρεύσεις, διασώζοντας ό,τι μπορεί να περισωθεί. Με αυτή την έννοια, ο λυκούδειος όρος αποκτά νόημα.

O Aδωνις πήγε στην Ελβετία...




...και απέφευγε να περνά έξω από τράπεζες.
Δεν αντέχει κι άλλη καζούρα...
Θυμάστε το σάλο που προκάλεσε η τηλεοπτική  δήλωση του Αδωνη Γεωργιάδη ότι εάν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει τα χρήματά από την τράπεζα. Δίπλα του ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος που διαμαρτυρόταν.
Ε, σας πληροφορώ ότι ...
οι Γεωργιάδης και Βαρεμένος ταξίδευσαν με το ίδιο αεροπλάνο και βρέθηκαν στην Ελβετία, στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΟΟΣΑ. Και άρχισαν τα ανέκδοτα: Ο μεν Βαρεμένος πρόσεχε εάν ο Αδωνις πλησίαζε κάποια τράπεζα, ο δε Αδωνις προσπαθούσε να μην περνά ούτε απ΄εξω από τράπεζες.

πηγη "ΒΗΜΑτοδότης"