Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η Δευτέρα ήταν η χειρότερη ημέρα της ζωής μου...


«Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε την συμφωνία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας λόγο για σκληρά μέτρα και αφήνοντας αιχμές για την Ευρώπη.

«Είναι...
πολύ νωρίς να κρίνουμε την συμφωνία. Πολλά θα εξαρτηθούν σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη συζητάει για την Ελλάδα, το δημοψήφισμα και το νόημα της συμφωνίας. Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί από τα ερωτήματα που έχει θέσει η δική μας η κυβέρνηση» τόνισε από το βήμα της Βουλής.

Ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε σκληρά τα μέτρα. «Δεν έχω πλέον τα ίδια αισθήματα για την Ευρώπη. Για να επιστρέψει αυτή η Ευρώπη και η ανάπτυξη χρειάζονται συμμαχίες κατά της λιτότητας» είπε.

«Θέλουμε μία κοινωνία που δουλεύει πολλά χρόνια και πληρώνει φόρους και να έχουμε κατανάλωση» πρόσθεσε.

Και υπογράμμισε:

Αν η Αριστερά και η κυβέρνησή μας δεν χτυπήσει το παλιό πολιτικό σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «τη Δευτέρα το πρωί στις 9.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου, θα με βαραίνει όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό, αλλά δεν είχαμε άλλες επιλογές»...

Κρούγκμαν: Γιατί το ΔΝΤ λέει τη μισή αλήθεια για την Ελλάδα...

Στη μισή αλήθεια και στα μισά συμπεράσματα σταματά η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πολ Κρούγκμαν, που σε νέο άρθρο του αναλύει την περίφημη πλέον...
έκθεση του Ταμείου για τη (μη) βιωσιμότητα του χρέους.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει ότι είναι σωστό το συμπέρασμα του Ταμείου για την ανάγκη τεράστιας ελάφρυνσης του χρέους, προσθέτει ωστόσο ότι το ΔΝΤ παραλείπει να πει πως το σχέδιο για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ εφαρμόσιμο και ότι η μη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συνέπεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.«Όλοι μιλάνε για την νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», γράφει ο Πολ Κρουγκμαν, «για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υποστηρίζει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να παραδοθεί είναι καταδικασμένη να αποτύχει χωρίς μια τεράστια ελάφρυνση χρέους. Πρόκειται σίγουρα για το σωστό συμπέρασμα.Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς την διαπίστωση της έκθεσης ότι αυτή είναι μια νέα εξέλιξη, το αποτέλεσμα μιας τραπεζικής κρίσης των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς και των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία.Eάν το αρχικό σχέδιο για την Ελλάδα είχε κάποιο νόημα, όποια ζημιά και αν έγινε τελευταία θα μπορούσε να αντιστραφεί: να αποκατασταθεί η ρευστότητα στις τράπεζες, να εγκαθιδρυθεί μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και το χρέος θα αυξηθεί μόλις μερικές μονάδες του ΑΕΠ επιπλέον...»«...Ακόμα και αν επιρρίψει κανείς τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμία οικονομική ανάλυση που να λέει πως μερικοί μήνες κακής διακυβέρνησης μπορούν να βλάψουν μια για πάντα τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας», τονίζει ο Κρουγκμαν και προσθέτει:«Το ζήτημα είναι ότι το σχέδιο για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ εφαρμόσιμο. Όσο πρόθυμο και αν είναι ένα έθνος να υποφέρει, όσο πρόθυμο και αν είναι να έχει πρωτογενή πλεονάσματα σε επίπεδα πολύ σπάνια στην ιστορία, η προσπάθεια να πληρώσει ένα πολύ υψηλό χρέος μέσω λιτότητας χωρίς κανένα είδος νομισματικού αντισταθμίσματος είναι βασικά μια συνταγή για αποπληθωρισμό του χρέους και την αποτυχία».Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015 θα είχε αποδειχθεί άλλη μια απατηλή αυγή και χωρίς την πολιτική κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Αυτή η μικρή άνοδος που καταγράφηκε αποτύπωνε ουσιαστικά το μικρό διάλειμμα στην λιτότητα και θα εξαφανιζόταν όταν η τρόικα άρχιζε και πάλι να σφίγγει την δημοσιονομική μέγγενη.«Είναι θετικό που το ΔΝΤ είναι ρεαλιστικό για το χρέος, αλλά το Ταμείο παραμένει απρόθυμο να αναγνωρίσει πλήρως τα λάθη του παρελθόντος, γεγονός που έχει σημασία γιατί αυτά τα λάθη είναι ο πρόλογος στην καταστροφή στην οποία οδηγεί κάθε απόπειρα να συνεχιστεί το ίδιο μονοπάτι», καταλήγει το άρθρο...
tvxs.gr

«Πέρασε» από το γαλλικό κοινοβούλιο…


η συμφωνία για την Ελλάδα…

Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το γαλλικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα μετά τη...
συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους που επετεύχθη το πρωί της Δευτέρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα 412 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 69 κατά και 49 απείχαν από την ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το πακέτο βοήθειας για τη χώρα μας...

Γεννηματά: Ο καταστροφικός Βαρουφάκης...


...και οι δραχμολάγνοι υπουργοί...
Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι «αφέθηκε 6 μήνες να είναι έρμαιο ανάμεσα στις...
εγκληματικές και καταστροφικές θεωρίες του Γιάνη Βαρουφάκη και στη δραχμολαγνία ενός κυρίαρχου λαϊκίστικου ρεύματος στο ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλους Υπουργούς και Βουλευτές του», ασκεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε κείμενο παρέμβασή της για τη κατάσταση στη κυβέρνηση και τις εξελίξεις στη Βουλή.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι «προκαλεί θλίψη και τεράστια ερωτηματικά γιατί ο κ. Τσίπρας συνειδητοποίησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, την εθνική οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα υποστεί ο λαός και η χώρα από μια επιστροφή στη δραχμή» και καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι «ο καταστροφικός κ. Βαρουφάκης και οι δραχμολάγνοι Υπουργοί και Βουλευτές του πήγαιναν χέρι - χέρι και σε συμπαιγνία με τον μεγάλο αντίπαλο και εχθρό του κ. Σόιμπλε, με αντικειμενικό στόχο να οδηγήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες έξω από το ευρώ, έξω από την Ενωμένη Ευρώπη».
Αποδίδει μεγάλες προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό για τη στάση κι τις κινήσεις του το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και για το γεγονός ότι καλύπτει απολύτως, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τις ευθύνες για τον κ. Βαρουφάκη, που με τις πλουμιστές και χαοτικές θεωρίες του έχει αφήσει πίσω του ερείπια.
«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταλάβει ότι ένας πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ και σε καμμία περίπτωση το εθνικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό δικαίωμα να παίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες στα ζάρια, γιατί αυτό ιστορικά ισοδυναμεί με τυχοδιωκτισμό», επισημαίνει η κα Γεννηματά και συμπληρώνει ότι ευτυχώς κινήθηκε σωστά και συντεταγμένα την ύστατη και οριακή στιγμή για να κατοχυρωθεί το ιστορικό κεκτημένο της Ελλάδας, της ενωμένης Ευρώπης και τη ζώνη του Ευρώ και να δοθεί αίσιον τέλος στη διαπραγμάτευση με συμφωνία.
Στο στόχαστρό της η πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ βάζει και τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι ο συμβιβασμός, η συμφωνία και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα επικυρωθούν από την ελληνική Βουλή φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Χαρακτηρίζει θέατρο του παραλόγου τους ισχυρισμούς ότι έπεσαν «θύματα» πραξικοπήματος στις Βρυξέλλες γιατί είναι άστοχο και είπε ότι κατασκευάζουν θεωρίες συνομωσίας που είναι παραπλανητικές και διχαστικές σε κρίσιμη περίοδο, που πρέπει να κυριαρχήσει ο διάλογος και η συνεννόηση για μια βιώσιμη λύση που θα φέρει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει μια γενναία αυτοκριτική, να τερματίσει τη διπλή γλώσσα και τη διπλή γραμμή των αποφάσεων, όπως λέει και να σταματήσει να τροφοδοτεί εκλογικά σενάρια.
Τέλος για τη στάση του κόμματός της η κα Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «η εθνική Γραμμή για μια βιώσιμη και για μια ριζική έξοδο από την κρίση αποτελεί μία πυξίδα για τις εξελίξεις. Όμως αυτό δε σημαίνει λευκή επιταγή και συγχωροχάρτι για όλα και για όλους» και ζήτησε να εγκαταλειφθούν οι μικροκομματικές μανούβρες...
newsbeast.gr

Άρθρο-φωτιά τού καθηγητή Γιάννη Πανούση



"Κάποιοι σχεδιάζουν «επανάσταση» επί άλλου πλανήτη"...
                                                    ***
Grexit από τον κακό εαυτό μας

Γιάννης Πανούσης


Άδειο σακάκι στης καρέκλας τη ράχη.
Ποιος ήρθε, ποιος έφυγε
τί μένει;

Αντ. Μακρυδημήτρης, Το σακάκι

Του Γιάννη Πανούση
 Η δαμόκλεια «πολιτική ηθική» και «καθαρότητα» των μη-ευρωπαϊστών αριστερών μελών του ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε εν μία νυκτί σε μια προφανώς αντι-δεοντολογική, αντι-ηγετική και εν τέλει τυφλή ανυπακοή στην ίδια τη λαϊκή εντολή (που τόσο την επικαλούνται όταν τους βολεύει).
Το 80% του ελληνικού λαού θέλει να μείνει στο ευρώ αλλά κάποιοι λουδίτες σχεδιάζουν «επανάσταση» επί άλλου πλανήτη.
Παρασυρμένοι από καλοβολεμένους, βαθιά συστημικούς διανοούμενους της Ευρώπης και των ΗΠΑ αλλά κι από τη διπολική διαταραχή και την υφέρπουσα κατάθλιψη ενός λαού που τώρα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι περιούσιος, ορισμένοι αυτοαναγορεύονται σε ντεσπεράντος εσωστρεφούς ιδεοληπτικής αυταρέσκειας.
Σαν τις ρώσικες μπαμπούσκες είναι (απο)κλεισμένοι μέσα στα μαρξικά τσιτάτα, που είναι κλεισμένα μέσα στην προ-παγκοσμιοποίησης εποχή, που είναι κλεισμένα σε κορώνες αμφιθέατρου, που είναι κλεισμένα σε συσχετισμούς κουκιών και τάσεων, που είναι κλεισμένα σε…
Τί επικαλούνται ως έσχατο επιχείρημα; Την υπερηφάνεια του λαού.
Αναρωτιέμαι αν η εθνική (και η προσωπική) αξιοπρέπειά τους δεν είχε καθόλου θιγεί την εποχή της αστακομακαρονάδας, της ανομίας, της ατιμωρησίας, των λαμογιών, της εύκολης ζωής, της αναξιοκρατίας;

Τώρα αντιληφθήκανε ότι ζούσαμε (κι ευημερούσαν μερικοί ακόμα και «συνοδοιπόροι») ως τριτοκοσμική χώρα κι ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι συμβατός με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία;
Εξακολουθούμε να θέλουμε να είμαστε και «αριστεροί» αλλά να παίρνουμε φακελάκι, και οικολόγοι αλλά να χτίζουμε αυθαίρετο, και συνειδησιακά ανεξάρτητοι αλλά να «ρουφάμε» το Κράτος.
Δεν υπάρχει σωτηρία. Ούτε προς τα μπρος ούτε προς τα πίσω. Μόνο προς τα «μέσα» μπορεί να γίνει το θαύμα. Να ανα-γνωρίσουμε τον κακό εαυτό μας, να τον αλλάξουμε, να πείσουμε εαυτούς και αλλήλους πως δεν υπάρχει πλέον ο παλαιός έλληνας, ότι η Δημοκρατία έχει κανόνες και όρια, ότι η ιδεοληψία δεν είναι τρόπος διακυβέρνησης.
Κι όλα αυτά πρέπει να συμβούν πολύ γρήγορα.

Γιατί πίσω από την πόρτα της Ιστορίας δεν κρύβεται κάποιος «δόλιος αλλοδαπός» αλλά η εθνική καταστροφή. Αν κάτι τέτοιο αφήσουμε να γίνει τότε πια δεν θα υπάρχουν νικητές και νικημένοι, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί αλλά μόνον το Χάος.
Ένα Χάος για το βάθος και το σκότος του οποίου θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, αλλά αυτό δεν θάχει καμία σημασία.

Υ. Γ.: Πότε θα πάψουν οι αριστεροί να δολοφονούν την Αριστερά στο όνομα της «καθαρής αριστεροσύνης»; (που μόνον ορισμένοι – εξ επιφοιτήσεως του Μαρξ; – κατέχουν).
Καθηγητής Γιάννης Πανούσης.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

(από anoixtoparathyro.gr.)

«Μαϊμού» ταμειακή μηχανή εντοπίστηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Μύκονο

 Έκοβαν τίς αποδείξεις «στά ψέματα»

Την ώρα που η Σύνοδος Κορυφής «κλείνει» το παράθυρο για ρυθμίσεις χρεών που αρχίζουν να στύβουν τους μεγαλοφοροφυγάδες, το όργιο της φοροδιαφυγής στη Μύκονο συνεχίζεται και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δείχνει αδύναμος να κάνει το παραμικρό.
Ενώ η κυβέρνηση εδώ και μήνες διαπραγματευόταν σκληρά για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, στις 29 Ιουνίου κλιμάκιο ελεγκτών από την Αθήνα μπήκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην παραλία Πλατύς Γυαλός της Μυκόνου. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το ξενοδοχείο έκοβε αποδείξεις από ταμειακή μηχανή «μαϊμού» που δεν είχε δηλωθεί στην εφορία. Αυτό σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες ευρώ που εισέπραττε καθημερινά η επιχείρηση δεν θα δηλώνονταν ποτέ στην εφορία, καθώς το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει 450 δωμάτια και το δίκλινο κοστίζει από 300 ευρώ και πάνω.
Το τραγελαφικό σημείο είναι ότι ενώ ειδοποιήθηκε η ΔΟΥ Μυκόνου να προβεί σε κατάσχεση της ταμειακή μηχανής, στην εφορία υπηρετούν μόνον δύο υπάλληλοι που ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να μεταβούν άμεσα για να κατάσχουν τη μηχανή και να καταλογίσουν πρόστιμα, διότι θα έπρεπε τότε να  κλείσει για το κοινό η εφορία.
Να θυμίσουμε ότι και πέρυσι παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στα νησιά, η Μύκονος είχε αποδώσει περίπου 30% λιγότερο ΦΠΑ σε σχέση με όσα πλήρωσε σε ΦΠΑ το 2013. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ως ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δήλωναν πως έβλεπαν το πρόβλημα αλλά αντί άλλων λύσεων, πρότειναν στους φοροφυγάδες να ενταχθούν οικειοθελώς στις ρυθμίσεις χρεών για να πληρώσουν και να γλιτώσουν με κούρεμα χρεών 50%-70%.
 Δημοσιεύθηκε: 13 Ιουλίου 2015, 23:40
από sofokleousin.gr

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (15.07.15)

                                                                                                                                από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Γερμανία: Σφοδρές επικρίσεις κατά Μέρκελ - Σόιμπλε στον απόηχο της συμφωνίας

Ικανοποιημένο το 64% με τη διαπραγματευτική στρατηγική του Σόιμπλε, βάσει δημοσκόπησης


EPA/Hannibal Hanschke
Παρά τις επικρίσεις, η πλειονότητα των Γερμανών εμφανίζεται ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε η γερμανική κυβέρνηση.