Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Τό πολιτικό σκίτσο τού...

                                                    ...Γιάννη Ιωάννου (25/2/2018)
από τήν:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Το εμβληματικό «Ζ» γίνεται όπερα

Στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Μετά από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Μηνά Μπορμπουδάκη, μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, εμπνέει για πρώτη φορά το λυρικό ρεπερτόριο, μέσα από το εμβληματικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, «Ζ», που γίνεται όπερα.
Σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, μουσική διεύθυνση Μηνά Μπορμπουδάκη και Νίκου Βασιλείου, σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και με τη συμμετοχή του συνόλου σύγχρονης μουσικής, Ergon Ensemble, η παράσταση παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364 - Καλλιθέα), για δώδεκα παραστάσεις, στις 2, 3, 8, 10, 11, 15, 17 και 18 Μαρτίου και στις 14, 15, 17 και 18 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ...

«...η χώρα υπήρχε και πριν από αυτόν και θα υπάρχει και μετά από αυτόν»

Ο Γιάννης Στουρνάρας «λυπάται γι’ αυτή  τη χώρα». Γιατί όχι και η χώρα γι’ αυτόν;


Μόλις πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας έχασε μια δίκη. Όχι προσωπικά ο ίδιος, αλλά, επειδή  είχε σπεύσει να μπει στην εικόνα, η απώλεια τον συμπεριλαμβάνει. Άλλωστε  ο ίδιος συναρτά με την Τράπεζα υποθέσεις που δεν την αφορούν, ή μάλλον αφορούν υποθέσεις που έχει η επιχειρηματίας σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου. Αυτή για την ακρίβεια  έχασε από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη τον οποίο είχε μηνύσει για όσα έγραψε στην εφημερίδα του για τις δουλειές της με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Παρά την οκτάμηνη καταδίκη του σε πρώτο βαθμό στο Εφετείο αθωώθηκε. Η απόφαση δεν άρεσε στην κυρία. Τη βρήκε «προφανώς εσφαλμένη» και «πρωτοφανή δικαστική πρωτοτυπία που εμβάλλει σε σκέψεις και προβληματισμό σχετικά με την ορθή και αμερόληπτη δικαστική κρίση». Έτσι ακριβώς!
Πάντως όσα έγραψε ο Βαξεβάνης στην εφημερίδα του για τις σχέσεις της συζύγου Στουρνάρα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανταποκρίνονται στην αλήθεια -και με δικαστική βούλα. Ο Βαξεβάνης μπορεί να τα γράφει  όσες φορές θέλει- και οποιασδήποτε άλλος φυσικά.
Έτσι κατά κάποιο τρόπο πήγε στο βρόντο η συνηγορία που της προσέφερε -προν τιμήν του- παντοιοτρόπως  ο σύζυγός της. Ακόμη και από το βήμα της Βουλής – στο οποίο βρέθηκε πρόσφατα, όχι λόγω του αξιώματός του. Γιατί αναφέρεται  το όνομά του στις μαρτυρίες για τα λαδώματα της Novartis -και η ακρίβειά τους θα ερευνηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, όπως προβλέπεται.
Ποιος παραβιάζει την ανεξαρτησία της ΤτΕ

Μας πέφτει λίγο το «χάλκινο» της Κατερίνας;..

Για την Κατερίνα Στεφανίδη δεν θα βρείτε πολλά να διαβάσετε, σήμερα. Την είχαμε για το «χρυσό». Το «χάλκινο» μας έπεσε λίγο. 

Από τις επτά κυριακάτικες αθλητικές εφημερίδες, μόνο μια έκρινε ότι η κατάκτηση της τρίτης θέσης σε παγκόσμιο πρωτάθλημα άξιζε για πρώτο θέμα. 

Μας έχει καλομάθει στις πρωτιές, η κορυφαία ελληνίδα αθλήτρια του καιρού μας. Οτιδήποτε λιγότερο μας φαίνεται ασήμαντο. Δεν έχουμε αντιληφθεί, ακόμη, πόσο σκληρός είναι ο πρωταθλητισμός. Και, πάνω απ’ όλα, αγαπάμε τη νίκη – όχι την προσπάθεια...

Για να διαβάσετε την συνέχεια, πατήστε εδώ

Βίζερ: Έτσι έχασε η Ελλάδα 200 δις το 2015

Τα μαθηματικά του τέως επικεφαλής στο EWG για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και Τσίπρα



Τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει ότι η ζημιά για την ελληνική οικονομία από την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα το πρώτο 6μηνο του 2015 ξεπερνά τα 200 δις ευρώ ανέλυσε ο τέως πρόεδρος του EWG Τόμας Βίζερ.
Μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Βίζερ είχε χαρακτηρίσει ασφαλή και ίσως συντηρητική την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο, δηλαδή, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ.
«Αν π.χ. έχεις μια χρονιά πτώση ΑΕΠ 20% και επιτρέψεις τον επόμενο χρόνο στο φυσιολογικό επίπεδο, έχεις χάσει 20% και δεν πρόκειται να το πάρεις ποτέ πίσω. Αλλά αν αρχίσεις να αυξάνεις το ΑΕΠ σου μετά τον πρώτο χρόνο ώστε η απώλεια να μην 20% αλλά 19% σε σχέση με το τι θα είχες και τον επόμενο χρόνο 18% σε σχέση με το τι θα είχες και μετά 17%, αν τα προσθέσεις όλα αυτά, συν τω χρόνω, τότε βέβαια οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η απώλεια εισοδήματος είναι μεγαλύτερη, η απώλεια απασχόλησης είναι μεγαλύτερη και εκεί είναι που ένας πολύ πρόχειρος υπολογισμός θα έδινε το ισοδύναμο ενός ετήσιου ΑΕΠ»
Η απάντηση Βαρουφάκη...

Ιταλία: Άνοιξαν οι κάλπες...

... για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές...
Ιταλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές
Πάνω από σαράντα έξι εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν, σήμερα, για την ανανέωση της βουλής και της γερουσίας. Πρόκειται να εκλεγούν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων Ιταλών. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι τις 11 το βράδυ.
Βάσει του νέου εκλογικοί νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.
Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν διακόσιες χιλιάδες εκλογικά ψηφοδέλτια.
Παρά την παραδοσιακή χθεσινή «ημέρα της σιωπής», ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, (ο οποίος μετέβη για τουριστική επίσκεψη στην Νάπολη με την σύντροφό του), συνομιλώντας με κατοίκους, δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης της Φόρτσα Ιτάλια, με μια μόνον κλίμακα, στο 23%.
Στελέχη των Πέντε Αστέρων, επίσης, αποφάσισαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με δηλώσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, και με τους υποψήφιους υπουργούς που οι «πεντάστεροι» παρουσίασαν την Πέμπτη.

Μεγάλο μέρος, τέλος, των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, αναφέρει ότι ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι το τελικό ποσοστό των πολιτών που, τελικά, θα επιλέξει την αποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«...μας λένε ότι μια χώρα με ΑΕΠ 180 δισ. ευρώ είχε ζημιά 200 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε μήνες...»

Η μεγάλη των ηλιθίων σχολή
Τόμας Βίζερ
Το έχουν κάνει σύστημα οι τέως να μας τσιτώνουν τα νεύρα. Μετά τον οικονομικό επικεφαλής του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που παραδέχτηκε δημοσίως ότι το Ταμείο είχε επιλέξει λάθος πολλαπλασιαστή (το είπε αφού είχε φύγει από το πόστο του), τον Γερούν Ντάισελμπλουμ που παραδέχτηκε ότι το πρώτο μέλημα των δανειστών το 2010 ήταν να σώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα (το είπε αφού είχε αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup), ήταν η σειρά του Τόμας Βίζερ ο οποίος επισήμανε στο συνέδριο των Δελφών ότι «λυπάμαι που δεν κάναμε το 2010 απομείωση του ελληνικού χρέους».
Κατά διαβολική σύμπτωση κι αυτός το είπε σήμερα που δεν είναι το αφεντικό του Euroworking group. Τι να πεις τώρα σ' αυτούς τους τύπους; Ότι είναι κοινοί απατεώνες; Δεν το επιτρέπει η αγωγή σου. Άλλωστε δεν έχουν κατηγορηθεί για κάτι ποινικώς κολάσιμο. Ότι είναι άσχετοι; Για να βρέθηκαν σε τόσο σημαντικές θέσεις, δεν μπορεί, κάποια προσόντα θα είχαν. Ότι είναι κυνικοί; Σιγά την προσβολή. Θα τους κάνεις τη μούρη κρέας.
Απλώς οι τύποι αυτοί είναι βαποράκια του συστήματος. Νεοφιλελεύθεροι με τη βούλα, καλά αμειβόμενοι για τις βρώμικες υπηρεσίες που προσφέρουν.
Ο Βίζερ όμως, εκτός από την καθυστερημένη κρίση ειλικρίνειας είπε ένα χοντρό ψέμα και μια παχιά-παχιά ανοησία.
Το ψέμα:

«Υπάρχει τσίπα;»

Παραμύθι χωρίς όνομα (αλλά με μίζες!)
Όταν οι Γερμανοί παραδέχονται ότι τα χώνανε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και κόμματα

του Χρήστου Ξανθάκη

Όταν ήμουν πιτσιρίκι είχα διαβάσει όλα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα. Σχεδόν όλα δηλαδή, λόγω τεράστιας παραγωγής, αλλά της είχα ιδιαίτερη αδυναμία. Και πιο πολύ απ’ όλα τα έργα της, μ’ άρεσε το «Παραμύθι χωρίς όνομα». Όπου είναι μια χώρα, το βασίλειο των Μοιρολατρών, ρημαγμένη απ’ άκρου εις άκρον, αλλά ο βασιλιάς της ο Αστόχαστος εξακολουθεί να ζει στα περασμένα μεγαλεία.
Και απαιτεί από τον αρχικαγκελάριό του τον Πανουργάκο να του φτιάξει γεύμα.. βασιλικό, παρότι είναι άδεια τα κελάρια του παλατιού. Τι να κάνει κι αυτός, βγαίνει στο δρόμο εις αναζήτησην κορόϊδο, πέφτει πάνω στον Κακομοιρήδη τον σιδερά, του τσουρνεύει δυο κότες, ένα παστίτσιο και δυο κρασιά, τα πάει στον Αστόχαστο τα παρουσιάζει ως δώρα από τον εξάδελφό του. Μόνο που το Βασιλόπουλο έχει τις αμφιβολίες του. Ακολουθεί διάλογος ανάμεσα στον πατέρα και στον γιό: 

Δέν ...γουστάρει νά τόν ψηφίζουν γύφτοι...!


Ο βουλευτής της ΝΔ που απαγορεύει στους…γύφτους να τον ψηφίζουν
Ο βουλευτής της ΝΔ που απαγορεύει στους…γύφτους να τον ψηφίζουνΑκολούθησε δήλωση μεταμέλειας - Έντονα ενοχλημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάση Δαβάκη, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, καταφέρθηκε κατά των Ρομά.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον δήμο Σπάρτης, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας».
Η ανακοίνωση μεταμέλειας του βουλευτή
Αργότερα, σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής ζήτησε συγγνώμη για την τοποθέτησή του, τονίζοντας παράλληλα πως η θέση του δεν εκφράζει το κόμμα του...