Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Ενημερωτικά μέσα διοικούμενα από κυβερνητικά στελέχη (γιά τήν εποχή μας ...ψιλά γράμματα)

Π. Μπουκάλας: Ενημερωτικά μέσα λειτουργούν ως διοικούμενα από κυβερνητικά στελέχη...
...καθιστώντας έτσι περιττά τα καθοδηγητικά non papers

Ευθείες βολές κατά του υπουργού Υγείας, του πρωθυπουργού και συνολικά κατά της κυβέρνησης
για τους χειρισμούς στην διαχείριση της πανδημίας, άφησε εκ νέου ο αρθρογράφος της Καθημερινής Παντελής Μπουκάλας.
Ο αρθρογράφος αφήνει αιχμές και για «κάποια» ενημερωτικά μέσα που, όπως γράφει, συνηθίζουν να λειτουργούν αυθορμήτως ως διοικούμενα από κυβερνητικά στελέχη, καθιστώντας έτσι περιττά τα καθοδηγητικά non papers.
Ακολουθεί το κείμενο του Παντελή Μπουκάλ στην «Καθημερινή» (03.11.20) υπό τον τίτλο «Το καμπανάκι που χτυπάς, το ακούς πρώτος»:
Δεν πρωτοτύπησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν επιβληθεί καθολικό απαγορευτικό στην πόλη, που μόλις ένα μήνα πριν παρουσιαζόταν ως παράδειγμα προς μίμηση: «Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς. Κάποιοι όμως δεν άκουσαν». Οι «κάποιοι» έμειναν απροσδιόριστοι. Οπως και στο πρόσφατο πρωθυπουργικό διάγγελμα, ο τόνος του οποίου άλλωστε δίνει τη γραμμή στα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και σε «κάποια» ενημερωτικά μέσα που συνηθίζουν να λειτουργούν αυθορμήτως ως διοικούμενα από κυβερνητικά στελέχη, καθιστώντας έτσι περιττά τα καθοδηγητικά non paper.
Είτε καμπανάκια κινδύνου τα πούμε είτε κώδωνες, υπάρχει ανέκαθεν πρόβλημα μαζί τους. Κανονικά, με βάση όλους τους νόμους της Φυσικής, και κυρίως της Ηθικής, ο πρώτος που πρέπει να τα ακούει είναι αυτός που τα χτυπάει, που τα κινεί προς παραγωγή προειδοποιητικού ηχητικού σήματος. Κι όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο προειδοποιών, ικανοποιημένος από τον ρόλο του αποστολέα σήματος κινδύνου, παραβλέπει πως είναι συγχρόνως ο πρώτος παραλήπτης του. Ο πρώτος που οφείλει να το μεταφράσει σε πράξη.
Παραβλέπει επίσης κάτι εξίσου σημαντικό: Για να νομιμοποιηθεί ως πομπός SOS, οφείλει να ακούει προσεκτικά όσα παρόμοια σήματα εκπέμπουν οι άλλοι: ειδικοί (γιατροί εν προκειμένω), πολίτες που είχαν την ατυχία να βρεθούν το καλοκαίρι σε κάποιο από τα δημόσια νοσοκομεία, ήδη απορρυθμισμένα και με σχεδόν εξοντωμένο προσωπικό, ΜΜΕ που τιμούν την καταστατική υποχρέωσή τους να ασκούν κριτική προς κάθε εξουσία, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, αυτοκριτικώς συμπολιτευόμενοι (είδος σπάνιο όσο ο μονόκερος).
Οπως θα διαπίστωνε και ο υπουργός Υγείας, και ο πρωθυπουργός, συνολικά η κυβέρνηση, αν διάβαζαν αναδρομικά όσα συνέβησαν μετά το πρώτο κύμα, ήδη με το ξεκίνημα της θερινής περιόδου ακούγονταν σήμαντρα και καμπάνες σαν της Αγια-Σοφιάς, όχι ταπεινά καμπανάκια. Βρισκόμασταν όμως σε μια συνεχώς δια-στελλόμενη περίοδο αυτοθαυμασμού, βεβιασμένων αποφάσεων για άνοιγμα του τουρισμού με ελάχιστα τεστ, λειψής έγνοιας για τα λεωφορεία-υπερμεταδότες και για τα νοσοκομεία πίσω από τη βιτρίνα των διαφόρων εγκαινίων (λ.χ. για μεταφερόμενες κλίνες εντατικής). Σε περίοδο εκπομπής αντιφατικών σημάτων, που έτρεφαν τους ψεκασμένους και τους κορωνοπαρτάκηδες: μάσκες που μπαινόβγαιναν απερίσκεπτα σε υπουργικά πρόσωπα, ασπασμοί ιερών χειρών κ.λπ.
Δεν ακούστηκαν εγκαίρως τα καμπανάκια. Και πια οι καμπάνες ηχούν πένθιμα όλο και πιο συχνά.

  Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020

Από τίς ιδιότητες τού φελλού : Ελάχιστο ειδικό βάρος λόγω μικρής μοριακής πυκνότητας...

Περί φελλών
Οι φελλοί επιπλέουν στον αφρό. Ετσι κι ο ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ. Αφού έφερε σε πέρας την -αυτόκλητη- αποστολή του, το Brexit (λειτουργώντας ως εθνολαϊκιστικός καταλύτης για την προκήρυξη του σχετικού δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση Κάμερον), πέτυχε επίσης να φέρει το ομώνυμο κόμμα του πρώτο στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Στις βρετανικές κάλπες, όμως, πάτωσε κι έκτοτε τον έφαγε η πολιτική μαρμάγκα.

Είδε κι απόειδε, βρίσκοντας τελικά τρόπο να βγει από την αφάνεια στον αφρό: μετονομάζει το κόμμα από «Brexit Party» σε «Reform UK» (Μεταρρυθμίστε το Ηνωμένο Βασίλειο) και το εντάσσει στο -ψεκασμένο- κίνημα κατά του λοκντάουν!

Η αποθέωση του δημαγωγικού καιροσκοπισμού...

 3/11/2020

Β.Κ. 

Οι Βρετανοί πού βρέθηκαν (λόγω ιού) νά κάνουν τηλεεργασία από τήν Ελλάδα είναι ξετρελαμένοι...

 Πέντε (ενθουσιασμένοι) Βρετανοί σε Κουκάκι και Παγκράτι


Πέντε Βρετανοί συνάδελφοι μου από το LSE είναι στην Ελλάδα και δουλεύουν μέσω τηλεργασίας. Μένουν στο Κουκάκι και στο Παγκράτι και μου είπαν ότι δεν θα επιστρέψουν στην Αγγλία μέχρι την άνοιξη. Όλοι έκαναν τεστ πριν αναχωρήσουν από το Λονδίνο.
Είναι ενθουσιασμένοι με τους Έλληνες, τον καιρό, τη διατροφή, την Ελλάδα. Σκέφτομαι πόσες ευκαιρίες μπορούν να δημιουργηθούν για τη χώρα μας μετά το τέλος της πανδημίας.
Η τηλεργασία θα επεκταθεί διεθνώς και πολλοί νέοι άνθρωποι θα αναζητήσουν χώρες που μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής με μικρότερο κόστος. Αν μάλιστα αποκτήσουμε κάποτε ταχύτερο και φθηνότερο Ίντερνετ τότε οι συνθήκες για τηλεργασία θα είναι ιδανικότερες.
Ηλίας Μόσιαλος (fb)