Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Διπλό χτύπημα…

Δύο ημέρες μετά το ραντεβού της με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στο «παρά πέντε» της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ όπου θα γίνει και το τελικό, μεγάλο παζάρι για τον συμβιβασμό, η επικεφαλής του Ταμείου έδειξε χθες το βράδυ ως πιθανή λύση για το χρέος την «επιμήκυνση ή τη μείωση των επιτοκίων», συναινώντας – διακριτικά μεν, εμφανώς δε – την γραμμή της ήπιας ελάφρυνσης που προωθούν οι ευρωπαίοι και όχι της γενναίας απομείωσης που ζητούσε έως τώρα το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα όμως, σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη, διαμήνυσε ότι απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ασφαλιστικό πηγαίνει προς τον τοίχο».

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων»» είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το ασφαλιστικό πάει στον τοίχο»
Το έτερο μήνυμα, όμως, της Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόταν στην Αθήνα και αφορούσε το ασφαλιστικό: «Από τη συμφωνία του Ιουλίου και μετά», είπε, «το ΔΝΤ λέει δύο απλά πράγματα: Ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και ότι το φορτίο του χρέους είναι πολύ μεγάλο… Για να σταθεί στα πόδια της, να είναι πλήρως ανεξάρτητη και κυρίαρχη, αυτά τα δύο θέματα πρέπει να λυθούν. Το ένα από αυτά επαφίεται στους ίδιους τους Έλληνες. Πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να δουν το ασφαλιστικό, που πάει προς τον τοίχο έτσι όπως είναι δομημένο τώρα, και το γνωρίζουν. Και αντί να επικεντρώνονται σε κάποια ζητήματα, πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερη εικόνα της φορολογικής τους βάσης, πρέπει να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή, υπάρχει πολλή δουλειά εκεί που πρέπει να γίνει»...

tvxs.gr

Συνεχίζουν... αμετανόητοι!..


«Ακούστηκαν δεκατρείς απόψεις, όλες από τη μία πλευρά. Αυτή είναι δημοσιογραφία»...
 
Είναι να τρελαίνεσαι. Βγαίνουν δημοσιογράφοι και κανάλια (κυρίως) και διαμαρτύρονται για την ΕΣΗΕΑ και τις ποινές του Πειθαρχικού αλλά την ίδια ώρα συνεχίζουν απτόητοι στο ίδιο μοτίβο.

Ποιο; Να μην...
κάνουν δημοσιογραφία αλλά προπαγάνδα. Να παραβιάζουν ασυστόλως τον κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ανερυθρίαστα. Όπως έκαναν και με το δημοψήφισμα.

Δείτε λοιπόν πως παρουσίασε το Mega την Τετάρτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων (με την Όλγα Τρέμη φυσικά) το επίμαχο θέμα με τις διαγραφές της ΕΣΗΕΑ.

To ρεπορτάζ κράτησε 2 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα. Στα πρώτα 22 δ. ακούσαμε από το σπικάζ τις ποινές και αμέσως μετά ξεκίνησε να μιλάει ο Πάσχος Μανδραβέλης. «Η απόφαση είναι χειρότερη από έγκλημα, είναι λάθος» είπε μεταξύ άλλων για 30 δευτερόλεπτα. Στο 00:54 βγήκε ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. «Όχι στη λογοκρισία και η ΕΣΗΕΑ πρέπει να αντιληφθεί πως η δημοκρατία παίζεται στις λεπτομέρειες» δήλωσε και αυτός με τη σειρά του. Στο 1:08 είδαμε τον Πέτρο Τατσόπουλο. Το Mega διάβασε το σχόλιο του συγγραφέα στο facebook! «Η ΕΣΗΕΑ έπρεπε να κρατήσει ίσες αποστάσεις όπως έκανε η κυβέρνησή μας. Προπαγάνδισε εναντίον του ΝΑΙ κι έγραψε στα αρχ... το ΟΧΙ». Σκεφτείτε κατάντια του δελτίου, να διαβάζει τέτοια αποσπάσματα από το facebook αλλά τέλος πάντων.

Είμαστε ήδη στο 1:33, στο μέσο του ρεπορτάζ. Τη σκυτάλη παίρνει ο Ανδρέας Πετρουλάκης, που έγραψε στο Protagon εναντίον των 30 δημοσιογράφων που ήταν με το ΟΧΙ. Ακούσαμε ένα απόσπασμα από το κείμενό του βλέποντας εικόνες από προεκλογικές συγκεντρώσεις του (!) Αλέξη Τσίπρα. Φτάσαμε ήδη στο 2:22, δηλαδή ακούγαμε Ανδρέα Πετρουλάκη για 50 δευτερόλεπτα περίπου. Αντίθετη άποψη ακόμα δεν έχει ακουστεί.

Συνεχίζουμε. Στο 2:23 αρχίζει το «πάρτι αντιδράσεων στο twitter». Διάβασαν tweets του Κώστα Στούπα (Η ΕΣΗΕΑ δεν δέχεται όσους έχουν διαφορετική άποψη από το Σοβιέτ), του Παύλου Χρηστίδη, εκπρόσωπου τύπου του ΠΑΣΟΚ (Που ήταν η ΕΣΗΕΑ τα χρόνια του αντιμνημονιακού ψέματος;) και του Γιάννη Ραγκούση (Αυτές οι διαγραφές είναι στην ουσία περγαμηνές).

Κι εδώ τελειώνει το ρεπορτάζ. Το καθ' όλα «αντικειμενικό» ρεπορτάζ του Mega που δεν έβαλε ούτε ψήγμα από την άλλη άποψη. Επτά άνθρωποι μίλησαν και οι επτά από την ίδια πλευρά! Ούτε τα προσχήματα ρε φίλε.

Ελάτε τώρα και πείτε μου αν το Mega κάνει προπαγάνδα ή όχι; Αν αυτό είναι δεοντολογικό και σωστό από δημοσιογραφικής απόψεως; Ή, αν είναι, ξεφτίλα;

update: Και στο σημερινό δελτίο ειδήσεων του Mega συνέχισαν στο ίδιο, «αντικειμενικό», στυλ. Μίλησαν οι Κουμουτσάκος, Βούλτεψη, Άδωνις, Βενιζέλος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Αμυράς (πάλι), Γιώργος Ρωμαίος, ΕΙΤΗΣΕΕ (τα κανάλια δηλαδή), Γιαννακίδης (Protagon), Γυπάκη (πρόεδρος του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ που ψήφισε εναντίον των ποινών), Σταμάτης Μαλέλης και Άρης Πορτοσάλτε. Ακούστηκαν δεκατρείς απόψεις, όλες από τη μία πλευρά. Αυτή είναι δημοσιογραφία...

Δημήτρης Κανελλόπουλος 
efsyn.gr

Πηγές Ευρωζώνης: Αναγκαία συμφωνία για συνολικό πακέτο μέτρων τα επόμενα 24ωρα

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου. REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, υπογράμμισαν πηγές της Ευρωζώνης.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι».
Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

naftemporiki.gr 

(Σαν να) πετούν τον Ψυχάρη έξω από το Mega


Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 22,5 εκατομμύρια ευρώ αποφασίστηκε στο χθεσινό Δ.Σ. των μετόχων του Mega.
Και οι τράπεζες ζήτησαν να κατατεθούν άμεσα 2 εκατ. ευρώ για τις τρέχουσες υποχρεώσεις (είναι και πολλές) του καναλιού. 
Τα χρήματα, λένε, θα τα βάλουν οι δύο νέοι «παίχτες» στο παιχνίδι, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (συνεργάτης του Βαρδινογιάννη) και ο Δημήτρης Μάρης (συνεργάτης του Μπόμπολα). Πληροφορίες θέλουν να συμμετέχουν στον κονσόρτσιουμ και άλλοι επιχειρηματίες.
Έτσι όμως μειώνεται δραματικά το ποσοστό του Σταύρου Ψυχάρη στο Mega, οι δύο άλλοι συνεταίροι μοιάζουν σαν να τον πετούν στην άκρη, να τον βγάζουν από τη μέση.
Ο ΔΟΛ πάντως ανέφερε στην επιστολή που έστειλε η Τηλέτυπος ΑΕ (το Mega δηλαδή) προς το ΧΑΑ, πως
1ον) «δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας» και
2ον) «διάκειται θετικά προς τη συμμετοχή νέων επενδυτών».
Περίεργο. Άλλα έγραφαν προ ημερών στο in.gr εναντίον του Δημήτρη Μάρη. Πώς ξαφνικά άλλαξαν; Τι συνέβη; 
Προοιωνίζονται εξελίξεις. Έχει πολλά επεισόδια ακόμα το σίριαλ. Μη βιάζεστε...

efsyn.gr

Τσίμπλες στα μάτια + κερί στα αυτιά = φλεγμονή στο μυαλό

Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ Μήπως ήθελε αυτά που είπε ιδιωτικώς να δημοσιοποιηθούν;  
| COUNCIL OF THE EU

Τάσος Παππάς
«Δεν είμαι θυμωμένος με τις διαρροές του Wikileaks, ξέρουμε ότι οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες» είπε ο Πόουλ Τόμσεν στον συνάδελφο Παντελή Βαλασόπουλο ανταποκριτή της «Εφ. Συν» και του Μέγκα στο Βερολίνο.
Ώπα! Οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες μας λέει ο κ. Τόμσεν και το λέει φόρα-παρτίδα. Οπότε; Δύο είναι οι πρόχειρες εξηγήσεις:
-Αφού οι πάντες μπορούν να παρακολουθούν τους πάντες, οι τάξεις των υπόπτων για τις υποκλοπές και τη διαρροή πυκνώνουν θεαματικά. Δηλαδή: οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες του Δ.Ν.Τ , οι μυστικές υπηρεσίες των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Και δεν μιλάμε για τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο, αλλά για τη Γερμανία, τη Γαλλία που διαθέτουν μηχανισμούς υψηλού επιπέδου και έχουν μεγάλη παράδοση στον τομέα αυτό. Άλλωστε, χτες η αγγλόφωνη ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Σπήγκελ σ' ένα πλούσιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν συστηματικά πολλούς διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσα τους και το Δ.Ν.Τ. Τόμπολα.
-Αφού ο κ. Τόμσεν γνωρίζει ότι οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες γιατί λέει στις υποτίθεται εμπιστευτικές συνομιλίες του με τους υφισταμένους του, πράγματα που εύκολα μπορούν να παρεξηγηθούν αν τα ακούσουν τρίτοι-άσχετοι ή σχετικοί με το αντικείμενο; Είναι βλαξ; Όχι φυσικά. Είναι αφελής; Δεν το νομίζω. Άρα; Μήπως ήθελε αυτά που είπε ιδιωτικώς να δημοσιοποιηθούν; Κι ακόμη χειρότερα: Μήπως είναι αυτός που έκανε τη διαρροή γιατί έτσι πίστεψε ότι θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του Ταμείου;
Συμπέρασμα:
*Να μην καταπίνουμε αμάσητα όσα μας σερβίρουν οι κυβερνήσεις (ελληνικές και άλλες).
*Τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα αυτό που είναι κυβέρνηση σε αναμονή ( Ν.Δ) να χαλιναγωγήσουν κάπως το αντιπολιτευτικό πάθος τους και να μην υιοθετούν χωρίς δεύτερη σκέψη όσα διακινούνται από διάφορους τύπους του εσωτερικού και του εξωτερικού γιατί διατρέχουν τον κίνδυνο της γελοιοποίησης.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Δραγασάκης: Συμφωνία Ελλάδας - Κίνας για επενδύσεις σε τουρισμό, εμπόριο και πολιτισμό...




Για επενδύσεις σε τουρισμό, εμπόριο και πολιτισμό,  
έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco.

Κατά...
τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Κίνα έχουν συμφωνήσει σε ένα τριετές πρόγραμμα συνεργασίας, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

Οι δυο λαοί εκπροσωπούμε πολιτισμικές παραδόσεις ιστορικού βάθους, είμαστε πολιτισμοί που επηρέασαν την εξέλιξη του κόσμου κατά τρόπο μοναδικό.

Οι πολιτικές σχέσεις των δυο χωρών, παρά τις διαφορετικές διαδρομές, είναι ανέφελες, χωρίς γκρίζες ζώνες και προβλήματα, υπήρξε και θα υπάρχει στενή πολιτική συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις και πολλά διεθνή φόρα.

Υπάρχει στρατηγική σύμπτωση συμφερόντων ανάμεσα στον σχεδιασμό της Κίνας και την επιλογή της να δημιουργήσει εμπορική λεωφόρο συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και η λεωφόρος αυτή περνά από το λιμάνι του Πειραιά.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η στρατηγική της Κίνας συμπίπτει με τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική, με τρεις τρόπους:

Με την ανάγκη επενδύσεων και συνεργασιών σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυπηγική βιομηχανία. «Ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό της Κίνας, εμείς πρέπει να αναβαθμίσουμε τα λιμάνια και το σιδηροδρομικό δίκτυο και να δημιουργήσουμε υποδομές logistics» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Η στρατηγική της Κίνας συμπίπτει με τη δική μας επιλογή για πολυδιάστατες διεθνείς σχέσεις ως μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Η θαλάσσια λεωφόρος, πρόσθεσε, πρέπει και μπορεί να γίνει λεωφόρος διπλής κατεύθυνσης, όχι μόνο με τις εισαγωγές προς την Ελλάδα με κατεύθυνση την Ευρώπη, αλλά και των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Ειδική αναφορά έκανε τέλος, και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της τουριστικής συνεργασίας, στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, αλλά και στη σύσφιγξη συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της έρευνας.

Ανακατατάξεις στη Δεξιά… πολυκατοικία…



«Εθνική Ενότητα» θα ονομάζεται το νέο κόμμα που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, από τους Γιώργο Καρατζαφέρη και Τάκη Μπαλτάκο. Ο πρώτος αναλαμβάνει επικεφαλής και ο δεύτερος το ρόλο του γενικού γραμματέα.

Ο...
νέος πολιτικός φορέας αναμένεται να κινηθεί μεταξύ Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής, με πολλούς από τους κατά καιρούς πρωταγωνιστές του χώρου να κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους, αναζητώντας ρόλο στο σκηνικό ανακατατάξεων στη Δεξιά.
Για το υπό ίδρυση νέο κόμμα μίλησε στα τέλη Μαρτίου ο πάλαι ποτέ γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί κυβερνήσεων Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος.

Χαρακτήρισε το νέο κόμμα «δεξιά σκέτο», όπως οι Γκολικοί του Σαρκοζί, οι Ιταλοί Χριστιανοδημοκράτες και οι Γερμανοί Χριστιανοκοινωνιστές, και όχι κεντροδεξιό ή ακροδεξιό.

efsyn.gr

Στους Κινέζους τό λιμάνι τού Πειραιά...

Και επισήμως στην Cosco το 67% του ΟΛΠ - Στο 1,5 δισ. η αξία της συμφωνίας


tvxs.gr | 08 Απρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 14:50 | 08 Απρ. 2016
Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης να σημειώνουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τσίπρας: Συντομότερος ο δρόμος του Μεταξιού με τη συμφωνία Cosco για ΟΛΠ
Ένταση και χημικά στην πορεία των λιμενεργατών κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών

Σε 1,5 δισ. ανέρχεται η συνολική αξία της συμφωνίας
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης, η συμφωνία για τη σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην China COSCO Shipping Corporation Limited που υπογράφηκε, είναι τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία (της συμφωνίας) να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία της οικονομικής συμφωνίας αναλύεται ως εξής:
- 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.
- 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.
- 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.
- 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

Εντός του Ιουνίου η μεταβίβαση των μετοχών στην Cosco
Επισημαίνεται, ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.

«Το Λιμάνι δεν πωλείται, παραμένει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου»
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου και προσθέτουν ότι πωλείται η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές, όχι ο λιμένας του Πειραιά, ιδιοκτήτης του οποίου είναι το ελληνικό Δημόσιο.
Επίσης, επισημαίνουν ότι ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένος μέχρι το 2052 (master concession) και όχι ιδιοκτήτης του και ότι ο ΟΛΠ έχει ουσιαστικά, ήδη, αποκρατικοποιηθεί με την είσοδό του στο ΧΑ το 2003, με την πώληση 26% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτήν την εξέλιξη επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Tό λιμάνι τού Πειραιά, ποιός ξέρει πότε!..

...άν κρίνουμε από τά πλοία καί τήν ενδυμασία τού κυρίου δεξιά... 
...μάλλον βρισκόμαστε κάπου μεταξύ τών δύο μεγάλων πολέμων. 
Μπροστά από τά άχτιστα χωράφια η ακτή Κονδύλη καί αριστερά της η ακτή Καλλιμασιώτη. 
Ο Δημήτριος Καλλιμασιώτης (Σύρος 1869 – Αθήνα 1929) Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του. Ανέπτυξε πολύμορφη οικονομική δραστηριότητα , του εφοπλιστή, ναυτιλιακού πράκτορα και εμπόρου γαιανθράκων. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπείας Λιμένος Πειραιώς επί πολλά χρόνια, από το 1911 έως το 1928. Εργάσθηκε με ζήλο για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του λιμανιού. Ασχολήθηκε με την πολιτική και εξελέγη βουλευτής Αττικοβοιωτίας με το κόμμα των εθνικοφρόνων. Λόγω των αντιβενιζελικών του πεποιθήσεων εξορίστηκε στη Σκόπελο (1917). Ήταν ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (ΔΝΕ).
Άν κρίνουμε από τήν ημερομηνία θανάτου του... 
...διόλου απίθανο ο εικονιζόμενος πού ποζάρει νά είναι : 
"ο πέριξ τού λιμένος -αεί- τυρβάζων Δημήτρης Καλλιμασιώτης"!
Δ.N.A.


Τα καλύτερα «πλυντήρια» παγκοσμίως

Πλυντήριο χρημάτων 

Δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που ανέδειξαν τα Panama Papers ήταν η τεράστια εμπλοκή της Βρετανίας στο κύκλωμα διακίνησης του βρόμικου χρήματος του πλανήτη, αλλά από την άλλη πλευρά και η σχεδόν παντελής απουσία των ΗΠΑ.
Οι διαρροές αποκάλυψαν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου μαζί με τις στρατιές των κτηματομεσιτών, των δικηγορικών γραφείων, των εταιρειών δημοσίων σχέσεων και των εμπόρων έργων τέχνης ήταν εθισμένα στο βρόμικο χρήμα.
Εδειξαν ότι το Λονδίνο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κυκλώματος που περιλαμβάνει τον Παναμά, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τις Σεϊχέλες και τα άλλα υπεράκτια κέντρα.
Αποδείχθηκε ότι ανεξαρτήτως του αν είσαι Ρώσος ολιγάρχης, Αφρικανός δικτάτορας ή αξιωματούχος κάποιου εμιράτου στον Περσικό, η Βρετανία και οι υπεράκτιες κτήσεις της είναι πάντα έτοιμες να προσφέρουν μια ζεστή αγκαλιά στο πολύτιμο ρευστό σου.
Μόνον η Mossack Fonseca φέρεται να έστησε για τους πελάτες περί τις 2.800 εταιρείες-βιτρίνα, οι οποίες ήταν ιδιοκτήτριες περιουσιών στη Βρετανία.
Τα βρετανικά κτηματομεσιτικά γραφεία γνώριζαν ότι όταν πωλούσαν πολυτελή ακίνητα των 3-15 εκατ. στερλινών στο Λονδίνο συναλλάσσονταν με βρόμικο χρήμα.
Γι’ αυτό και συνιστούσαν εταιρικές μορφές που θα βοηθούσαν τους αγοραστές να παραμείνουν ανώνυμοι.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον γνώριζε όταν δήλωνε ότι «οι υπεράκτιες εταιρείες κατέχουν σε Αγγλία, Ουαλία μια περιουσία συνολικού ύψους 122 δισ. λιρών... ένα μέρος αυτής -ειδικά στο Λονδίνο- έχει αγοραστεί με λεηλατημένο ή ξεπλυμένο χρήμα».
Ηταν η απόλυτη παραδοχή αδράνειας από έναν πρωθυπουργό ο οποίος προβάλλει όμως εαυτόν εδώ και δύο χρόνια ως σταυροφόρο κατά της διαφθοράς και της φοροαποφυγής.
Ο Κάμερον χρειάστηκε να διαβεβαιώσει δημοσίως τουλάχιστον τρεις φορές από την περασμένη Δευτέρα ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν πρόκειται να έχουν όφελος στο μέλλον από τις υπεράκτιες εταιρείες που είχε στήσει μέσω Mossack Fonseca ο πατέρας τους Ιαν προκειμένου να μην πληρώνει φόρο στο βρετανικό κράτος.
Χωρίς να πείσει βέβαια, αφού η Telegraph αποκάλυψε χθες ότι η επενδυτική εταιρεία του πατρός Κάμερον Blainmore Holdings είχε μεταφέρει τις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία (του μειωμένου εταιρικού φόρου 10%) από το 2010 - τη χρονιά που ο υιός Κάμερον έγινε πρωθυπουργός, προκειμένου να μην υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο.
Η αδράνεια όμως του Βρετανού πρωθυπουργού και συνολικά των κυβερνήσεων, της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Γηραιάς Αλβιώνος να ελέγξουν την μετατροπή της χώρας τους σε παγκόσμιο πλυντήριο βρόμικου χρήματος δεν σταματά εδώ.
Από το 2011 μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωνε ότι οι 17 υπερπόντιες κτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν από τα πιο δημοφιλή μέρη του κόσμου για το στήσιμο εταιρειών-κελύφη.
Ομως η βρετανική κυβέρνηση δεν έπραξε κάτι. Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι ήταν, σύμφωνα με τη μελέτη, ιδιαίτερα δημοφιλείς για το επίπεδο της μυστικότητας που προσέφεραν.
Δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά 113.000 από τις 214.000 εταιρείες που έστησε η Mossack Fonseca ήταν εκεί.
Xιλιάδες ακόμη εταιρείες-σφραγίδα στήθηκαν και σε άλλες βρετανικές κτήσεις.
Επειτα από έντονες πιέσεις, τόσο οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι όσο και άλλες υπεράκτιες κτήσεις υποχρέωσαν στα τέλη του 2015 τις εταιρείες που ιδρύονταν στην επικράτειά τους να καταχωρίζουν τα ονόματα των διευθυντών και των ιδιοκτητών τους.
Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιοποιούνται στο ευρύ κοινό προφανώς για να μη χαθεί η... ανταγωνιστικότητα.
Παρ’ όλα αυτά ο ΟΟΣΑ θεωρεί σήμερα ότι, επειδή συμμορφώθηκαν με τα πρότυπα ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι είναι… «σε μεγάλο βαθμό συμβατές» με τη φορολογική συμφωνία που έχουν υπογράψει 100 χώρες του κόσμου.

«Παράδεισος» οι ΗΠΑ

Εκείνη η χώρα που δεν έχει υπογράψει ακόμη αυτή τη συμφωνία είναι πάντως οι ΗΠΑ.
Τυχαίο αυτού δεν είναι το γεγονός ότι...

Πώς αποκαλεί ο Μητσοτάκης ένα δημοσιογράφο που αυτοφιμώνεται;...


Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την απόφαση της ΕΣΗΕΑ αναφέροντας ότι «όταν φιμώνονται οι δημοσιογράφοι κινδυνεύει...
η δημοκρατία».

Τι γίνεται όμως κύριε πρόεδρε όταν κάποιοι δημοσιογράφοι αυτοφιμώνονται; Δεν κινδυνεύει η Δημοκρατία αν για παράδειγμα ξέρουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν το λένε για να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση ή αν δεν μεταδίδουν σοβαρές ειδήσεις που μαθαίνουν στο ρεπορτάζ όπως ας πούμε ότι έρχονται μυστικά αεροπλάνα με λεφτά που γεμίζουν τα ΑΤΜ; Πώς χαρακτηρίζει ένα τέτοιο δημοσιογράφο ο πρόεδρος της ΝΔ και τι ζημιά προκαλεί στη Δημοκρατία;

enimerosi24.gr

Έως τέλος Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις


Η απόφαση για δίμηνη παράταση (αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 30η Απριλίου), ελήφθη λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros
Παράταση δύο μηνών, μέχρι την Πέμπτη 30.6.2016, παίρνει η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Η απόφαση για δίμηνη παράταση (αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 30η Απριλίου), ελήφθη λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα το υπουργείο σημειώνει ότι εάν εμφανιστούν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων (μηχανογραφικά κλπ.) η ημερομηνία αυτή θα μετακινηθεί ανάλογα, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους φορολογούμενους.
Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, στόχος του υπουργείου είναι να υποβληθούν έγκαιρα οι δηλώσεις και για τον λόγο αυτό καθορίζεται από την αρχή διάστημα τριών μηνών για την υποβολή τους. «Επιδίωξή μας είναι να μην υπάρξουν άλλες παρατάσεις και να ολοκληρωθεί έγκαιρα όλη η διαδικασία», υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Καλεί επίσης τους φορολογούμενους να μην αφήσουν την υποχρέωσή τους αυτή για τις τελευταίες ημέρες, όπου εντοπίζονται συνήθως τα περισσότερα προβλήματα, αλλά και τους λογιστές - φοροτέχνες «να επιλέξουν άλλες μορφές κινητοποίησης για τα υπαρκτά προβλήματά τους». «Σε συναντήσεις με τους φορείς τους άμεσα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των δηλώσεων», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.
naftemporiki.gr

Ο Τσίπρας και το «χαρτί» της Μέρκελ...

Το χαρτί Μέρκελ… και η μουρμούρα στη ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός ως γνωστόν συνομιλεί πολύ τακτικά με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για μια καλή συμφωνία στο θέμα της αξιολόγησης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θορυβήθηκε από την συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο ίδιος, όπως λέει σε συνομιλητές του, με τη στάση του βοήθησε την Ευρώπη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και αναμένει να είναι και η γερμανική πλευρά αρωγός στις ελληνικές προσπάθειες. Προφανώς δεν αναμένει μια «σούπερ» γενναία ρύθμιση του χρέους, αν και ελπίζει σε μια ευεργετική ρύθμιση, ακόμα και με το ΔΝΤ παρόν. Ο ίδιος θέλει όμως μια λάιτ αξιολόγηση και εμμένει να λέει ότι θα τα καταφέρει… ίδωμεν.

Από τη στήλη «Μαύρο Κουτί»
Newpost.gr

Ιαβέρηδες στα κάγκελα...



Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι (συγγνώμη για τον αναχρονισμό) στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, όπου υπήρχαν υπαινιγμοί για την ταυτότητα των δραστών που έκαναν τις υποκλοπές και... τη διαρροή (φωτογραφίζονταν το Μαξίμου και ο βραχίονάς του, η ΕΥΠ), και έσπευσαν τα ανιδιοτελή μέσα ενημέρωσης να υιοθετήσουν το περιεχόμενό της. Καπάκι ήρθε και ένα δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας (αναπαράχθηκε δεόντως), σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από το γεγονός και έτσι ξεκίνησε το μεγάλο καλαμπούρι.
Η διάψευση του επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη δεν κατάφερε να διασκεδάσει τη βεβαιότητα που είχαν στο κεφάλι τους αυτοί που ανησυχούν για την ασφάλεια των επικοινωνιών. Το δάσος (οι συνομιλίες και τα συμφραζόμενά τους) πέρασε στα ψιλά και οι προβολείς έπεσαν στον θάμνο (πρακτική). Δημοσιολόγοι, κόμματα της αντιπολίτευσης, τυφλωμένοι από το μίσος ρεβανσιστές κάθε είδους και περιφερόμενοι μετά Χριστόν προφήτες δεν διστάζουν να ταυτιστούν με τον οποιοδήποτε, αρκεί να γίνει η δουλειά τους.
Και η δουλειά τους είναι ιερή, εξόχως πατριωτική και συνάμα πλέρια δημοκρατική: αυτός ο συρφετός ανικάνων, επικίνδυνων και τυχοδιωκτών πρέπει να φύγει με κάθε μέσο γιατί όσο μένει στα πράγματα η οικονομία βουλιάζει, η εδαφική ακεραιότητα της χώρας απειλείται, οι θεσμοί καταρρακώνονται και οι άλλοι θεσμοί (το κουαρτέτο) έχουν θυμώσει και αρχίζουν να ξανασκέφτονται το Grexit.
Τόσο μεγάλη συσσώρευση δεινών σε τόσο μικρό διάστημα δεν έχει ζήσει το έθνος ποτέ. Ούτε την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Για την ώρα, η κομπανία των Ιαβέρηδων προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης πολιτικής αστάθειας. Πάντως μια εκτροπή σαν κι αυτή που είχαμε το 2011 δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί -πρέπει να βρεθούν πρόθυμοι από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να συμπράξουν- αν και έχουν σκάσει μύτη διάφοροι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία, έτοιμοι να σώσουν την πατρίδα από τον όλεθρο και εν ανάγκη να θυσιαστούν για το καλό της, βεβαίως βεβαίως. Το σχέδιο όμως χωλαίνει γιατί οι εμπλεκόμενοι δεν μπορούν να ομονοήσουν ως προς τη μεθόδευση.
Θέλουν εκλογές (Ν.Δ.); Θέλουν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή (Δημοκρατική Συμπαράταξη); Θέλουν κυβέρνηση επαϊόντων χωρίς τον Τσίπρα (Ποτάμι); Θέλουν οικουμενική (Ενωση Κεντρώων και λοιποί πικραμένοι); Ψαρεύουν στα θολά νερά. Θα συνεχίσουν να το κάνουν και ενδεχομένως να διευρύνουν το ακροατήριό τους, όσο η κυβέρνηση μένει εγκλωβισμένη σε μια λογική μίζερης διαχείρισης της πραγματικότητας.
 
Τάσος Παππάς
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr