Μία ακόμη κραυγαλέα περίπτωση υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προσπαθεί να μην... μιλήσει κανονικά ελληνικά όταν ζητούνται ευθύνες στον τομέα αρμοδιότητάς του, αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στην κρατική τηλεόραση. Μία συνέντευξη που ξεκίνησε ομαλά, μέχρι να τεθεί το θέμα της πιθανότητας τοπικών lockdown σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση.
Από εκείνη την στιγμή και μετά, ο λόγος του κ. Θεοχάρη είναι μία συνεχής προσπάθεια να μην αναφερθούν υποκείμενα, δηλαδή λέξεις όπως «κυβέρνηση», «υπουργός» κτλ. Κάπως έτσι, ο κατά τα άλλα λαλίστατος υπουργός αναφέρθηκε σε «μια κατάσταση που τείνει να χάσει τον έλεγχο».
Επειδή ωστόσο το τελευταίο διάστημα η επικοινωνιακή προσπάθεια του Μαξίμου είναι να πείσει ότι φταίνε αποκλειστικά οι πολίτες για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ο κ. Θεοχάρης προσπάθησε και σε αυτή την περίπτωση να πει ότι την ευθύνη έχουν οι τοπικές κοινωνίες, με μία διατύπωση όχι απλώς «στραμπούληγμα» της ελληνικής γλώσσας, αλλά περισσότερο κάτι κοντά σε... βαρύ διάστρεμμα: «πρέπει να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε τοπικά lockdown ... Κι αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει και η ευθύνη στις τοπικές κοινωνίες να την λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν», όπως υποστήριξε.
Καθώς πέραν της Χαλκιδικής, οι περισσότερες περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα είναι νησιωτικές, είναι ενδιαφέρον να εξηγήσει ο κ. Θεοχάρης τι ευθύνη μπορεί να έχουν τοπικές κοινωνίες χωρίς επανδρωμένα νοσοκομεία, χωρίς επαρκή αριθμό ιδιωτών έστω γιατρών με ειδικότητες, σε νησιά όπου η αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού την Άνοιξη ήταν τόσο κραυγαλέα ώστε να επιστρατευτούν ακόμη και εθελοντικές ομάδες τον Μάιο για να σώσουν την κατάσταση. Πιθανώς βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, θα προκύψουν και πάλι δηλώσεις τύπου «αντιπροέδρου Εδεσσαΐκού»...