Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Στή Μύκονο μέσα σ' ένα κήπο, πρωί-πρωί, είχα ραντεβού μέ τόν Ελευθέριο Βενιζέλο...

(Απόσπασμα εκ τού συνολικού διαλόγου μέ τόν Εθνάρχην)
*******  
-Eξοχώτατε, πώς είσθε τόσον κατηγορηματικός ότι θά κατέλθει,  
εκ νέου, 
εις τάς προσεχείς εκλογάς;
-Αγαπητέ Δημήτριε, αι σκιαί τάς οποίας 
-σύ, μόνον-  
διακρίνεις, εις τήν διαυγεστάτην εικόνα
τής τοπικής πολιτικής κονίστρας  
εξαλείφονται διά μιάς 
-ουχί μέ τήν "αφ΄υψηλού" αλλά- 
μέ τήν υψηλήν ρεαλιστικήν θεώρησιν 
τών πολιτικών πραγμάτων καί πεπραγμένων...
-Προφανώς, εξοχώτατε, εννοείτε ότι, ο επισπεύδων, 
έχει λάβει τάς σχετικάς διαβεβαιώσεις 
εκ τών οποίων ήχθη εις τό ασφαλές συμπέρασμα 
πώς ετούτην τήν φοράν "Τήν έχει εις τό τσεπάκιον"! 
-Η Διπλωματική Ιστορία τών Εθνών μάς εδίδαξεν, φίλτατε,
 δι'ευαρίθμων παραδειγμάτων, 
μεταξύ τών οποίων περίοπτον θέσιν κατέχουν αι συνθήκαι 
τής Λωζάννης, τών Σεβρών κ.λ.π., κ.λ.π.
 ...ότι εις τήν πολιτικήν, 
τό πλέον σοφόν δίδαγμα παραμένει -εισέτι- τό,
 εμπνευσθέν καί -κατά πρώτον- λεχθέν
  εις τούς αμπελώνας  τής πατρίδος μας,
λυσιτελές 'ρητόν
 "ΜΑΖΕΥΕ... ΚΙ ΑΣ ΕΙΝ' ΚΑΙ ...ΡΩΓΕΣ"!... 
   Δ.Ν.Α.
(Παραλλαγή πάνω σ' ένα σκίτσο τού Δημήτρη Χατζόπουλου)

Eυνοϊκό το 2017 για τον τουρισμό...

Οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank: ευνοϊκό το 2017 για τον τουρισμό  - Media
Οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank...
Η προοπτική της τουριστικής δραστηριότητας για το 2017 είναι ευνοϊκή, καθώς σημειώνεται άνοδος των προκρατήσεων και...
εξακολουθεί η αστάθεια στους γειτονικούς προορισμούς, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα ασφαλή προορισμό, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στην εβδομαδιαία οικονομική τους ανάλυση.

Η θετική αυτή προοπτική αποτυπώνεται και από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ κατά τα οποία ο σύνθετος τουριστικός δείκτης «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια-Τουριστικά Πρακτορεία» ανήλθε τον Οκτώβριο στις 109,1 μονάδες, έναντι των 82 μονάδων τον Οκτώβριο του 2015, αναφέρουν οι αναλυτές.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι...

Τό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη...

                                                                        ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (27.11.16)

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζητά «πολιτική συμφωνία»



TVXS Ανάλυση
Τελευταία ανανέωση 12:06 | 27 Νοε. 2016
Στα μεταμνημονιακά πλεονάσματα και στην επιμονή ή μη των δανειστών να προσδιοριστούν από τώρα τα πρόσθετα μέτρα για την επίτευξή τους θα κριθεί η συμφωνία για την αξιολόγηση και το χρέος – μια συμφωνία, που η κυβέρνηση επιδιώκει, και αυτή τη φορά, να είναι «πολιτική» σε μια Ευρώπη υψηλής αστάθειας και πολλαπλών ανοιχτών μετώπων.

Ο ψωνισμός με τα ημίγυμνα ...και οι δήθεν του διαδικτύου...

Ο ψωνισμός με τα ημίγυμνα και οι δήθεν του διαδικτύου


Δεν είμαι, ούτε ήμουν ποτέ ηθικολόγος η σεμνότυφος, αλλά αυτό που συμβαίνει με το διαδίκτυο με ξεπερνάει..
Κάθε...
νάρκισσος/η και κάθε μωροφιλόδοξος/η βρήκε το ταίρι του, βρήκε δηλαδή το ιδανικό μέρος για να εκτονωθούν από μέσα του  και να δημοσιοποιηθούν προς τέρψη του ορεξάτου  κοινού  ένα κάρο χρόνιοι κομπλεξισμοί, προσωπικές ανασφάλειες και  ανικανοποίητες ορέξεις πάσης φύσεως..Αυτό που κυριαρχεί, με τις ημίγυμνες φωτογραφίες που αναρτούν σε ιστοσελίδες του διαδικτύου πάμπολλες κοπελίτσες και από την άλλη τα λόγια που εκτοξεύουν σχολιάζοντας το κάθε τι εκλεκτοί νεαροί η μεσήλικες, το ελάχιστο που μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει είναι ότι συνιστούν παλιμπαιδισμό, ανωριμότητα αλλά και ένδειξη πληγωμένης έπαρσης και ανικανοποίητης αλαζονείας.  

Ανοίγεις τις γνωστές παγκόσμιες διαδικτυακές αλλά και πολλές ελληνικές ιστοσελίδες και κατακλύζεσαι από τον ναρκισσισμό των πολλών. Των κοριτσόπουλων που ανεβάζουν φωτογραφίες "ντυμένες" σχεδόν όπως τις γέννησε η μάνα τους και με ύφος ενζενύ (ύστερα κατηγορούν τους άνδρες ότι της βλέπουν ως κρέας ενώ οι ίδιες αυτό κυρίως  επιδεικνύουν) και από την άλλη οι άνδρες.

Αυτοί κυρίως δεν επιδεικνύουν τα σωματικά τους προσόντα (με εξαίρεση ορισμένα ψώνια που θεωρούν το ψωνισμό τους ως προτέρημα και όχι ως μειονέκτημα) αλλά το δήθεν.

Δήθεν σε αυτά που θα σχολιάσουν με εξυπνακισμούς και σοφιστικέ ατάκες, δήθεν στην έτοιμη απάντηση που έχουν για σερβίρισμα πάντα σε όλους και όλα, δήθεν στην κακομοιριά και μιζέρια των άλλων που όμως δεν αγγίζει τους ίδιους.

Τελικώς το διαδίκτυο κατάντησε η θα καταντήσει σε ένα βαθμό το πλυντήριο για να ξεπλυθούν "αμαρτίες" και επιθυμίες των μαζών που στο διάβα της ιστορίας ήταν ανώνυμοι με εξαίρεση τους άρχοντές τους. Το δικαίωμα στη δημοσιότητα και στην επωνυμία η αναγνωρισιμότητα (μέσω ενός μέσου όπως το διαδίκτυο που δεν έχει αποκλεισμούς όπως π.χ η TV) το έχουν όλοι. Το πως θα το χρησιμοποιήσουν είναι θέμα παιδείας και σεμνότητας.

Η προβολή ενέχει πάντα τον κίνδυνο να καταντήσει κάποιος ηλίθιος. Και δυστυχώς μέσω του διαδικτύου αποκαλύπτονται πολλοί και πολλές...

Θανος Πασχάλης (newpost.gr)

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ : «ο εθνικισμός οδηγεί στον πόλεμο»

Γιούνκερ: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε Ελλάδα και Ιταλία μόνες τους»

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Στάμπα" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ιταλία αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και υπενθυμίζει ότι συνολικά στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.
«Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», εξηγεί στην "Λα Στάμπα" ο λουξεμβουργιανός πολιτικός. Επιμένει, δε, ότι οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να γίνουν πράξη, αν και παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» από την στιγμή που «επανεγκαταστάθηκαν μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και...

Bank run και στην Ιταλία;...

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία τόσο για τη ίδια τη χώρα και τον Ματέο Ρέντσι όσο και...
για την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Γερμανικό περιοδικό, πάντως, αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό στην Ελβετία. Ο λόγος είναι η ανασφάλεια για την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo) οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία. Ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τισσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παραγγέλνουν σε αυξανόμενο βαθμό...

Από τά ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ τής ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Η μάχη των φύλων. Έτσι ονομάζεται η έκθεση στο μουσείο Staedel της Φρανκφούρτης που διερευνά τον ρόλο ανδρών και γυναικών όπως αποτυπώνεται σε πίνακες από τα μέσα του 19 αιώνα μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πλήρης τίτλος της έκθεσης είναι «Η μάχη των φύλων. Από τον Franz von Stuck στην Frida Kahlo». Στην φωτογραφία ο πίνακας «Σαλώμη» του Jean Benner του 1899.
EPA/ANDREAS ARNOLD
kathimerini.gr 

ΠΝΟ : Χωρίς πλοία στίς 8/12

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία στις 8/12 λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν εκ νέου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου τα πλοία, καθώς η Πανελληνία Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Η ΠΝΟ, η οποία ζητά τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και την εξαίρεση τους από τις επίμαχες διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), αναφέρει ότι «η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας δεν μπορούν να συνεχίζουν να μένουν αναπάντητα». Επίσης, θέτει θέμα υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία που εκκρεμεί από το 2010, αλλά και τροποποίηση του νόμου 4150/13 που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό για τα πλοία της ακτοπλοΐας- που προσεγγίζουν σε λιμάνια του εξωτερικού- να καθορίζει τη σύνθεση κατ εξαίρεση.
«Οι μνημονιακές δεσμεύσεις και πολιτικές είναι σταθερά προσανατολισμένες και υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των τοκογλύφων δανειστών οι οποίοι τα τελευταία 7 χρόνια έχουν ρημάξει τη χώρα, έχουν γονατίσει το λαό και έχουν καταστρέψει κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση», τονίζει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη νέα κινητοποίηση η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). Προσθέτει ότι «η μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο, με τον οξυδερκή και δαιμόνιο εφοπλισμό, επιφυλάσσει ανεργία για τους Έλληνες ναυτικούς που αγγίζει το 50%!!!».

Σημειώνεται ότι το συνδικαλιστικό σωματείο των Ελλήνων ναυτικών είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός είχε δηλώσει προς στους εκπροσώπους της ΠΝΟ ότι μελέτησε το υπόμνημά τους, ενώ υποσχέθηκε πνεύμα καλοπροαίρετης συνεργασίας με τους συνδικαλιστές, ώστε να βρεθούν σημεία συμφωνίας και να προωθηθούν και από τις δύο πλευρές.

από kathimerini.gr

Απεβίωσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γ. Χωματάς

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Χωματάς, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. 
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο κοιμητήριο του Ζωγράφου.
Ο Γιάννης Χωματάς γεννήθηκε στο Δαμαριώνα Νάξου το 1933 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Κεντάκι, Κολοράντο και στο Westminster Hospital του Λονδίνου, ενώ πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε δύο κόρες με την σύζυγό του, Ελένη Μαμάη.
Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Κυκλάδων με τη ΝΔ στις εκλογές του 1989 ενώ επανεκλέχθηκε και στις εκλογές 1990,  1993,του 1996 και του 2000.
Το 2000, εξελέγη κοσμήτορας της Βουλής ενώ υπήρξε μέλος και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, των Επιτροπών Οικονομικών της Βουλής, της Βιβλιοθήκης της Βουλής και της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Χωματά και έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
«Υπηρέτησε ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με ήθος και ευπρέπεια την παράταξη, αλλά και το δημόσιο βίο. Διακρίθηκε, ως γιατρός, για την προσφορά του στον άνθρωπο, ενώ ξεχωριστή θέση στην καρδιά του είχαν οι Κυκλάδες και ιδιαίτερα η Νάξος. Στην οικογένειά του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μητσοτάκης.
kathimerini.gr

Η παντοδυναμία των ηλιθίων...

Κατά κανόνα οι άνθρωποι παίρνουν την πραγματικότητα ως δεδομένη. Σου λένε: «Ετσι είναι τα πράγματα, έτσι τα βρήκαμε και έτσι πάντοτε ήταν».
Και αφού λοιπόν τα πράγματα είναι ίδια και απαράλλαχτα, μήπως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προσαρμοστούμε, όσο γίνεται καλύτερα, και να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας, όσο γίνεται καλύτερα;
Και αυτό σημαίνει, κατά κανόνα, κυνήγι χρημάτων, σπίτι, αυτοκίνητο, δάνειο και κατανάλωση μέχρις εσχάτων και πλήρης αδιαφορία για την κοινωνία και τον διπλανό μας.
Και δημιουργούνται ανεπαίσθητα τείχη γύρω μας για να μας προστατέψουν από τον ξένο και τον διαφορετικό, που δεν είναι σαν κι εμάς, άρα είναι μια εν δυνάμει απειλή, αφού η ύπαρξη του άλλου, με το «αλλιώτικο» που είναι, βάζει υπό αμφισβήτηση το κανονικό που είμαστε εμείς. Αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν και μια δικιά τους γλώσσα.
Είναι κατά κανόνα πομποί και καθόλου ή ελάχιστα δέκτες. Είναι σίγουροι πως ξέρουν, γι’ αυτό δεν κάνουν τον κόπο να ακούσουν τι λένε οι άλλοι, γιατί εκ των προτέρων είναι πεισμένοι πως οι άλλοι δεν ξέρουν ή, στην καλύτερη περίπτωση, είναι διαφορετικοί.
Αυτή η μεγάλη κατηγορία ανθρώπων έλκεται από τα κόμματα εξουσίας και ψηφίζει σαν να παίζει τις οικονομίες της -αλλά με κομπίνα- στο Χρηματιστήριο.
Και αυτοί οι άνθρωποι πόνταραν λάθος μια φορά, μπορεί να το διορθώσουν τζογάροντας στο επόμενο ή στο μεθεπόμενο κόμμα εξουσίας, πριν καταλήξουν στο συμπέρασμα πως όλοι είναι «ίδιοι» και αρχίσουν να προαλείφονται για ψήφο στη Χρυσή Αυγή.
Το βασικό επιχείρημα είναι: «Τους δοκιμάσαμε όλους. Να δοκιμάσουμε και αυτούς». Στον αντίποδα αυτής της πλειονότητας υπάρχει και μια μειονότητα που βάζει πάντα ένα «γιατί» και θέτει μια σειρά από ερωτήματα, συχνά με την περιέργεια ενός παιδιού.
Αυτοί οι άνθρωποι κατά κανόνα είναι ενοχλητικοί. Και όταν, μάλιστα, αρχίζουν και δίνουν τις δικές τους απαντήσεις και αποδεικνύουν πως τα πράγματα θα μπορούσε να ήταν και αλλιώς, και αναλαμβάνουν δράση για να αλλάξουν μια άδικη κατάσταση, τότε γίνονται επικίνδυνοι... Δεν έχουμε μάθει ποτέ, τίποτα, από την ιστορία των εκτελεσθέντων και το δίκιο τους, γιατί;
Και εδώ, άθελά μου, έκανα μια άλλη προσέγγιση για το τι είναι Δεξιά και Αριστερά. Μια διάκριση που ποτέ δεν θα πάψει να υπάρχει, όσο κι αν πια, αυτές οι ορολογίες, συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οι κρατικοποιήσεις που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την πρώτη περίοδο της Μεταπολίτευσης ήταν αριστερή ή δεξιά πολιτική;
Το ξεπούλημα της εθνικής, κοινής περιουσίας αυτού του λαού που κάνει η κυβερνώσα ομάδα Τσίπρα, είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική;
Μιας περιουσίας που δεν είναι του κράτους, αλλά του λαού; Εδώ ποιος από τους δύο υπηρέτησε το κοινό καλό και ποιος υπηρέτησε το Κεφάλαιο; Η απάντηση δική σας. Υπουργός της σημερινής κυβέρνησης έχει παραδεχτεί πως η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή.
Με κάποιες προϋποθέσεις, να συμφωνήσω μαζί του. Αφού λοιπόν η χώρα βρίσκεται υπό ξένο ζυγό, τότε σημαίνει πως έχουμε μια κυβέρνηση δωσίλογων την οποία υπηρετεί ο εν λόγω υπουργός. Κουίσλινγκ και αριστερός γίνεται; Φαίνεται πως στην Ελλάδα τα πάντα είναι δυνατά.
Και ο καθένας όπως βολεύεται, ελλείψει κριτικής σκέψης, ενός λαού εν υπνώσει. Οι βλάκες εξαιρούνται, γιατί δικαιώνονται. Αλλά ας γυρίσουμε στα καθ’ ημάς και να δούμε μερικά δεδομένα όπου στηρίζεται η σημερινή ελληνική πολιτική.
Και να πάρουμε μερικά στερεότυπα που αναπαράγονται αμάσητα από τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. «Ελάφρυνση χρέους», «Αξιολόγηση», «Κουαρτέτο», «Επενδύσεις», «Ιδιωτικοποιήσεις».
Αυτά γεννούν μια ακατάσχετη λογοδιάρροια τόσο σε εκτενή ρεπορτάζ που αλληλοτροφοδοτούνται όσο και σε πληκτικά πάνελ, σχεδόν πάντα με τους ίδιους πανελολόγους που αναλύουν το τίποτα χωρίς ποτέ να βάζουν ένα γιατί. Και τα ερωτήματα που θέτει ο κόσμος των «Γιατί-δων» είναι πολλά και αναπάντητα. Χρέος: Σύμφωνοι.
Αλλά πριν το πληρώσουμε, ας μάθουμε πώς δημιουργήθηκε. Μήπως πληρώνουμε τα χρέη της χούντας για τα έξοδα που έκανε για εκτελέσεις, βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξορίες;
Αξιολόγηση: Θα δεχόταν ποτέ μία κυρίαρχη χώρα, π.χ. Γερμανία, Γαλλία κ.λπ., ένα διεθνές κουαρτέτο να την αξιολογεί σαν να ήταν δημόσιος υπάλληλος; Καλές οι επενδύσεις. Αλλά επενδύσεις έχουμε και στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, στη Μαλαισία κ.α.
Πλούτισαν αυτές οι χώρες; Μήπως όταν λένε επενδύσεις εννοούν στρατόπεδα εργασίας; Δώδεκα ώρες εργασίας την ημέρα, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο και αμοιβή λιγότερο από πενήντα λεπτά την ώρα. Αυτή είναι η προοπτική μας;
Αν ένα λιμάνι, ένα αεροδρόμιο, μία ΔΕΚΟ είναι κερδοφόρα για τον ελληνικό λαό, τότε γιατί τα δίνουμε; Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως μόνο διεφθαρμένες κυβερνήσεις Τρίτου Κόσμου το πράττουν αυτό, με αντικειμενικό σκοπό τη μίζα.
Ωραία δουλειά, πουλάς κάτι που δεν είναι δικό σου και τα κονομάς γερά.
Μήπως αυτό σήμερα είναι το ανώτατο στάδιο της πολιτικής; Και μήπως αυτά εκφράζει η καλή μας αριστερή κυβέρνηση, με το επαγγελματικό χαμόγελο του Τσίπρα;

Περικλής Κοροβέσης
από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 

Στην Μύκονο για την μεταφορά των οστών της μητέρας του ο Κώστας Καραμανλής

Την τελευταία επιθυμία της μητέρας του Αλίκης Καραμανλή πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Χθες έκανε την εκταφή των οστών της από την Ραφήνα, που είχε ταφεί τον Νοέμβριο του 2009, για να μεταφερθούν στην Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Μαράθι στην Μύκονο.
Η Μύκονος ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα της και εκεί υπάρχει μέχρι σήμερα το πατρικό της σπίτι.
Τα οστά της Αλίκης Καραμανλή θα μεταφερθούν στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Μαράθι, ένα μοναστήρι το οποίο χτίστηκε το 1665.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν επιθυμία της ίδιας της Αλίκης Καραμανλή η τελευταία της κατοικία να είναι η Μύκονος, κάτι που πραγματοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την εκταφή των οστών της.

Ποια ήταν

Η Αλίκη Καραμανλή, το γένος Γεωργούλη, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1920 και μεγάλωσε στις Κυκλάδες, με πατέρα καταγόμενο από τη Σύρο και μητέρα από τη Μύκονο. Παντρεύτηκε τον Αλέκο Καραμανλή, πατέρα του πρώην πρωθυπουργού, τον Σεπτέμβριο του 1944 και έζησαν μαζί για περισσότερα από 60 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του το 2005. Απέκτησαν δύο γιους, τον Γιώργο και τον Κώστα.
thepressroom.gr

Μιά -σχετικά- πρόσφατη φωτογραφία γιά νά τή θυμούνται όσοι τήν εγνώριζαν
Δ.Ν.Α.

Φύλακες φαντασμάτων


Παντελής Μπουκάλας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ 
Η είδηση δημοσιεύεται σε πολλές και κατά τεκμήριο σοβαρές ιστοσελίδες, κι ωστόσο διατηρεί γνωρίσματα τρολιάς: Δύο παλικάρια της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να βιοπορίζονται σχεδόν επί ένα τέταρτο του αιώνα, τουλάχιστον για τον μισό εργασιακό τους βίο δηλαδή, φρουρώντας τη Μελίνα Μερκούρη, παρότι είχε ήδη αποχωρήσει από τον κόσμο τούτο. Να πεις ότι στήνονταν στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, να επιτηρούν το άγαλμά της και να ελέγχουν τη φρεσκάδα των λουλουδιών, θα το καταλάβαινες, ίσως και να το συγχωρούσες. Αλλά το φάντασμά της;

Απίστευτο; Αδιανόητο; Φαιδρό; «Δεν υπάρχει»; Απ’ τ’ άγραφα; Εφιαλτικά αποκαλυπτικό; Ολα αυτά. Μαζί. Ας μη βιαστούμε πάντως να το χαρακτηρίσουμε «αποκλειστικά ελληνικό», γιατί όποτε σπεύδουμε να αποδώσουμε πρωτεία και αποκλειστικότητες, ανακαλύπτουμε πως έχει κι αλλού φαιδρές πορτοκαλιές, και σε χώρες που τις θεωρούμε υποδείγματα ηθικά ή πολιτικά. Αλλά όπως κι αν το δει κανείς, τα 22 χρόνια που συμπλήρωσαν φρουρούντες τη νεκρή Μελίνα Μερκούρη οι δύο αστυνομικοί είναι ένα ρεκόρ. Ρεκόρ αντικοινωνικής και αντισυναδελφικής μαγκιάς, απ’ τη μεριά τους. Ρεκόρ «αλληλεγγύης» απ’ όσους συναδέλφους τους κάτι γνώριζαν, αλλά φέρθηκαν όπως οι φιλάλληλοι απουσιολόγοι των γυμνασίων κάποτε, που προστάτευαν όσους συμμαθητές τους δυσκολεύονταν στο πρωινό ξύπνημα. Ρεκόρ απάθειας από τους προϊσταμένους τους, που δεν μπορεί, όλο και κάτι θα χρειάστηκε να επικυρώσουν με την υπογραφή τους επί 22 χρόνια. Ρεκόρ γραφειοκρατικής τσαπατσουλιάς και αδιαφάνειας. Ρεκόρ υπναλέου υπηρεσιακού πνεύματος.

Από το 1994 κι έπειτα πέρασαν καμιά δεκαριά πρωθυπουργοί, αν μετρήσουμε και τους υπηρεσιακούς, κι άλλοι τόσοι πολιτικοί προϊστάμενοι ενός υπουργείου που αλλάζει τίτλους κι ωστόσο στη συνείδηση των πολλών παραμένει Δημοσίας Τάξεως, στην ξυλοκοπική του καθαρεύουσα. Και πέρασαν ποιος ξέρει πόσοι προϊστάμενοι των δύο εργασιομανών αστυνομικών. Μυστηριωδώς, η συνέχεια του κράτους ίσχυσε μόνο για τους δύο λουφαδόρους. Αυτοί παρέμειναν ανενόχλητοι στη σκιώδη δουλειά τους. Αν προλάβαιναν να χτυπήσουν και κάνα μεροκάματο σαν σεκιουριτάδες όσο υποτίθεται ότι φρουρούσαν μιαν οριστικά απούσα, θα το διαλευκάνει η ΕΔΕ. 

Ε, δεν θέλει ρώτημα ποιες απαντήσεις θα δοθούν.
 
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
                                 kathimerini.gr

 Σημείωση : Η φωτογραφία τού άρθρου έχει προστεθεί από τή "Νέα Μύκονο".

Tίς ...ψεκάζουν!

Ψεκασμένες. Η νέα τρέλα στο μαύρισμα έρχεται από την Βραζιλία και λέγεται αυτοκόλλητη ταινία. Το ζητούμενο είναι τα τέλεια σημάδια από το μπικίνι στο σώμα και επειδή τα άτιμα είναι πια μικροσκοπικά και μετακινούνται, μια έξυπνη Βραζιλιάνα αποφάσισε να αντικαταστήσει το μαγιό με μονωτική ταινία. Έφτιαξε μάλιστα και ένα χώρο στην ταράτσα της, τον ονόμασε spa και προσέλαβε και υπαλλήλους να ψεκάζουν με νερό τις αποφασισμένες να αποκτήσουν τα καθαρότερα σημάδια που υπάρχουν στο σώμα τους. 
REUTERS/P
     από τά "ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ" τής ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ
       στήν      ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ    
                        kathimerini.gr
 
Καί ερωτώ :

Όταν δέν λιάζονται... 
...μήπως : όλο τρώνε, όλο τρώνε!...
 Δ.Ν.Α.

Γιατί αγαπήσαμε τον Κωστή Στεφανόπουλο


Σωκράτης Τσιχλιάς  ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ 
Εάν δεν κάνω λάθος, στο χθεσινό φύλλο της «Καθημερινής», έξι αρθρογράφοι ασχολούνται με το ίδιο θέμα και ομονοούν. Ολοι, άνθρωποι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, πλέκουν το εγκώμιο του αποθανόντος πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εισφέροντας στοιχεία και απόψεις, αναπόφευκτα παρόμοια αλλά και διαφορετικά καθώς ο καθένας αναδεικνύει πλευρές του ανδρός, προσωπικές και πολιτικές, που εκτιμά περισσότερο. Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια τόσο πολλοί δημοσιογράφοι να έχουν νιώσει την ανάγκη να γράψουν ταυτοχρόνως για το ίδιο γεγονός, όσο μεγάλο κι αν ήταν. Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας πολύ σπάνιος πολιτικός. Πατριώτης που δεν θυσίασε ποτέ ούτε γραμμάριο της δημοκρατίας στο όνομα του πατριωτισμού, αμαρτία στην οποία υπέπεσαν πολλές φορές ομοϊδεάτες και συνοδοιπόροι του στην δεξιά παράταξη. Σεμνός, αξιοπρεπής, ανιδιοτελής, φύσει και θέσει αντιλαϊκιστής. Οταν τα αγριεμένα πλήθη ξεσηκώθηκαν γιατί ένας αριστούχος Αλβανός μαθητής έγινε σημαιοφόρος, ο πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος τον υπερασπίσθηκε χωρίς περιστροφές. Μας θύμισε ότι όποιος φοιτά αριστεύων στο ελληνικό σχολείο δικαιούται να σηκώνει την ελληνική σημαία. Οταν ο μακαριστός Χριστόδουλος του ζήτησε δημοψήφισμα για τις ταυτότητες καταθέτοντας χιλιάδες υπογραφές, αυτός, ο βαθιά θρησκευόμενος, απάντησε ως απόλυτος θεματοφύλακας της νομιμότητας: εφόσον οι υπογραφές συλλέχθηκαν με τρόπο μη προβλεπόμενο από το Σύνταγμα, δεν ισχύουν. Αλλά το πλέον εντυπωσιακό, σ’ αυτή την άτυπη σύγκρουσή του με τον λαοπρόβλητο θρησκευτικό ηγέτη τον οποίο ακολουθούσε ασθμαίνουσα η Νέα Δημοκρατία, ήταν η φωτισμένη του απάντηση στη ρητορική περί της ανάγκης επιστροφής του έθνους στις ρίζες: «Διαφωνώ. Οι ρίζες υπάρχουν για να δίνουν νέα τροφή στα κλαδιά, τα οποία διαρκώς μεγαλώνουν και καλύπτουν υπό την σκιά τους μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων». Εδωσε με μεγαλύτερη οξύνοια και αποτελεσματικότητα απ’ όλους τους προοδευτικούς της εποχής τη μάχη απέναντι σ’ ένα απαστράπτον σκότος. Το μέλημά του ήταν να ενώσει τους Ελληνες που ζούσαν έναν ακόμη ανόητο διχασμό.
Πρωτοάκουσα τον Κωστή Στεφανόπουλο μετά τη μεταπολίτευση σε προεκλογική περίοδο, να εκφωνεί λόγο στην πλατεία της γειτονιάς μου. Ημουν περαστικός, περίπου είκοσι ετών, η φωνή του ρυθμική, ελαφρώς θυμωμένη, στρογγυλή εκφορά, μιλούσε για τον κομμουνιστικό κίνδυνο σε άπταιστη καθαρεύουσα, ομολογώ ότι ανατρίχιασα. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, με συγκίνησε με εκείνον τον μετρημένο, υπερήφανο, αξιοπρεπή, διπλωματικά άψογο λόγο του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ηταν ο ίδιος άνθρωπος, αλλά εντελώς άλλος. Λένε ότι μεγαλώνοντας πολύ δύσκολα αλλάζουμε, ο Κωστής Στεφανόπουλος εξαιρείται. Ως μεσήλικας υπουργός αμφισβητούσε την ύπαρξη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ως ηλικιωμένος πρόεδρος κυκλοφορούσε με ποδήλατο... Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μαχητής δεξιός που θα επιθυμούσε μια Ελλάδα χωρίς αριστερούς και την έκλεισε ως ο πρόεδρος όλων των Ελλήνων, μάλλον ο καλύτερος που είχαμε. Ενας ευπατρίδης, που πολλές φορές δεν κατάφερε να κερδίσει την ψήφο μας αλλά τελικά κέρδισε την καρδιά μας. 

 
23.11.2016
kathimerini,gr