Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Vivere pericolosamente!

Γερμανικό "ναι" στη δίμηνη παράταση...


undefinedΕνέκρινε σήμερα η γερμανική βουλή τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής ενώ...
έδωσε και το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη προληπτική γραμμή πίστωσης που ζητά η Αθήνα.

«Ναι» στην παράταση του προγράμματος ψήφισαν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι, ενώ αρνητικά ψήφισε το κόμμα της Αριστεράς. 

Μέρκελ: Καλύτερη η προοπτική της Ελλάδας - Μένουν πολλά να γίνουν 

Η προοπτική της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια, αν και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Αυτό δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη ομιλία της πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στις χώρες οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την κρίση, η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει, ελλείμματα προϋπολογισμών συρρικνώνονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία -τρεις από τις πέντε χώρες- έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους. Και παρότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, είναι και στην Ελλάδα οι προοπτικές σημαντικά καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια», είπε.

Σόιμπλε: Οι μεταρρυθμίσεις της Αθήνας αποδίδουν

«Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Αργότερα η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει και το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο μήνες και την εξουσιοδότηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης την ένταξη της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή...
real.gr

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ...

Φελνίκος
Aς είμαστε ρεαλιστές. Τα 160 «ναι» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πιστέψουμε ότι μπορούν να γίνουν 180 στην τρίτη ψηφοφορία. Κι αυτό σίγουρα είναι άδικο για τον ευπατρίδη, εκ Κορινθίας, πολιτικό.
Μπορεί οι της κυβερνήσεως να υποστηρίζουν πως στις άλλες δύο ψηφοφορίες τα πράγματα θα είναι διαφορετικά όμως τα λεγόμενά τους είναι περισσότερον ευχή και ελπίδα παρά ρεαλιστική αποτίμηση της πραγματικότητας.
Και να ψηφίσουν οι Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης, ο Κασαπίδης και ο Γιοβανόπουλος που απουσίαζαν και ν’ αλλάξει την ψήφο του ο Μελάς ή και ο Οικονόμου πάλι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν.
Μάλιστα φοβάμαι πως κάποιοι από αυτούς που το όνομά τους, από σήμερα, θα ακούγεται ως υποψήφιοι για ν’ αλλάξουν γνώμη θα ζητήσουν σοβαρά ανταλλάγματα για να το πράξουν.
Θα είναι τραγικό για τη Δημοκρατία και θα συνιστά ευτελισμό του κοινοβουλευτισμού εάν όσοι χθες ψήφισαν παρόν το έκαναν ακριβώς γι’ αυτό. Για να ανταλλάξουν την ψήφο τους. Και θα είναι η απόλυτη ξεφτίλα εάν αυτά τα ανταλλάγματα δεν είναι πολιτικά, αλλά άλλης φύσεως.
Τα πολιτικά ανταλλάγματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν, απ’ όσα τουλάχιστον έχουν ακουστεί μέχρι τώρα, είναι: α) αλλαγή υποψήφιου προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία, β) κυβέρνηση ειδικού σκοπού, γ) κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ή εθνικής σωτηρίας δ) εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή και ορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.
Μέχρι στιγμής όλα αυτά ο πρωθυπουργός τα έχει απορρίψει. Το ίδιο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα αλλαγή ψήφου χωρίς ευδοκίμηση κάποιας εκ των ανωτέρω προτάσεων θα είναι, εκ των πραγμάτων, ευάλωτη σε κάθε κατηγορία για άνομη και αθέμιτη συναλλαγή.
Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει, και πιθανώς να έχει δίκαιο, πως, δεδομένης της ποιότητας της παρούσας Βουλής, ορισμένοι βουλευτές, τον ψόγο της συναλλαγής δεν τον τοποθετούν στις υψηλές βαθμίδες του κώδικα αξιών τους.
Μπορεί όντως αυτούς να μην τους ενδιαφέρει, όμως ακόμη και οι ατεκμηρίωτες καταγγελίες που, σίγουρα, θα υπάρξουν καθώς και η εκτεταμένη σπερμολογία θα πλήξουν ευθέως και καίρια το πολιτικό σύστημα.
Είναι που είναι απαξιωμένο αν δηλητηριαστεί και από τέτοιου είδους υποψίες και φήμες θα είναι σαν να έχει αυτοπυροβοληθεί. Η παρούσα Βουλή ακόμη και να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει ευτελιστεί. Από ναός της Δημοκρατίας, στη συνείδηση των πολιτών, θα έχει μετατραπεί σε άντρο αργυραμοιβών.
Ακόμη και καμμία ύποπτη συναλλαγή να μην υπάρξει, σχεδόν όλοι θα είναι πεπεισμένοι για το αντίθετο. Και δεν πλήττεται μόνον η Βουλή, αλλά και η κυβέρνηση.
Η εντύπωση που θα κυριαρχεί, και κατ' επέκτασιν και η βάση στην οποίαν θα διεξάγεται εφεξής η πολιτική αντιπαράθεση, θα είναι ότι η παράταση του βίου της κυβέρνησης δεν είναι προϊόν πολιτικής ηγεμονίας ή έστω ανοχής για να ολοκληρώσει την τριπλή συμφωνία (αξιολόγηση, πιστωτική γραμμή, χρέος) με την τρόϊκα, αλλά απότοκο επονείδιστων συμφωνιών και παράνομων συναλλαγών.
Έτσι όμως δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Η, βασίμως πιθανολογούμενη, πολιτική όξυνση που θα ακολουθήσει θα επιδράσει διαβρωτικά ακόμη και στη θεσμική υπόσταση του κράτους και τη δημοκρατική λειτουργία της πολιτείας. Και οπωσδήποτε θα προσθέσει μεγαλύτερα και περισσότερα εμπόδια στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές μας και ειδικότερα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Τούτων δοθέντων η προσφυγή στις κάλπες μοιάζει μονόδρομος. Εάν δεν υπήρχαν οι συνταγματικοί περιορισμοί, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ζητήσει να σταματήσει εδώ η ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου, να μεταβεί στον Κάρολο Παπούλια να υποβάλει την παραίτηση της κυβερνήσεως και να προκηρύξει, σήμερα κιόλας, εκλογές.
Δυστυχώς δεν μπορεί να το κάνει. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι στις 29 Δεκεμβρίου για ν' ακούσουμε αυτό που από χθες όλοι λένε: εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Εκτός κι αν εν τω μεταξύ επισυμβεί κάτι το δραματικό που θ' αλλάξει άρδην το σκηνικό. Χριστούγεννα είναι, θαύματα γίνονται.
Αν πάντως περιμένουν το πνεύμα των Χριστουγέννων για να φωτίσει τους "παρόντες" και ν' αλλάξουν μυαλά και ψήφο, θα διαψευστούν αυτοί που το πιστεύουν. Βέβαια, στις έντονες διεργασίες, που λέγεται ότι συντελούνται στο παρασκήνιο, από σήμερα μπαίνει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και όταν μπαίνει ο Μητσοτάκης στο "μαγέρικο" πάντα κάποιο φαγητό ετοιμάζεται. Δεν ξέρω όμως αν αυτό θα το αντέξει το στομάχι του Σαμαρά...
 matrix24

Bloomberg: Το ελληνικό δράμα της Ε.Ε. χρειάζεται φινάλε


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
 Τις ευθύνες που έχουν όλες οι πλευρές, το Eurogroup, η κυβέρνηση Σαμαρά και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, για την επανεμφάνιση της ελληνικής κρίσης αναλύουν οι συντάκτες του Bloomberg στο κύριο άρθρο του πρακτορείου. Η Ευρωζώνη επικρίνεται γιατί δεν αναγνωρίζει πως είναι ανάγκη και δίκαιο να διαγράψει μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Σαμαράς κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ότι ενέδωσε στο λαϊκισμό, ότι εναντιώθηκε στην πρώτη διάσωση της ελληνικής οικονομίας το 2010. Οι προτάσεις του Σύριζα για την οικονομία, πλην της πρότασης για διαγραφή του χρέους, χαρακτηρίζονται ως “ανέφικτη αριστερή ουτοπία”  και η ελπίδα ότι η Ευρωζώνη θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του Σύριζα χαρακτηρίζεται ως “τρέλα”.
Μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ίσως να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τις ψήφους που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να αποφύγει την χρεοκοπία, εκτιμούν οι συντάκτες του Bloomberg. “Η δική του πρόταση είναι η υπεύθυνη, αλλά είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Ελληνες δεν θέλουν να την ακολουθήσουν”, αναφέρεται στο άρθρο. Η κρίση επανεμφανίζεται εξαιτίας της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικότερα και της Γερμανίας ειδικότερα να διαγράψουν τμήμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με το Bloomberg. “Ομως όπως αναγνωρίζουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποτινάξει το βουνό χρέους που την πλακώνει. Η προοπτική να ξοδευτούν ατελείωτα χρόνια προσπαθώντας αποτελεί πολιτικό δηλητήριο”.  Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι συντάκτες του Bloomberg αποτυπώνουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ελληνες πολίτες και συνολικά η οικονομία μετά από έξι χρόνια άγριας λιτότητας. “Με τα κεντρώα πολιτικά κόμματα να προσφέρουν ακόμη περισσότερη λιτότητα- ακόμη και τώρα που η κυβέρνηση έχει εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα- πολλοί Ελληνες στρέφονται προς τον Σύριζα. Υπόσχεται να αυξήσει τις δαπάνες, να αναστρέψει τις δημοσιονομικές περικοπές, να δώσει τζάμπα ηλεκτρικό ρεύμα και παρ' όλα αυτά να αποφύγει με κάποιο τρόπο μια επίσημη χρεοκοπία ή την επιστροφή στη δραχμή. Ο Σύριζα υποστηρίζει ότι θα πείσει τους διεθνείς πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος και να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των δαπανών. Φυσικά πρόκειται περί τρέλας με εξαίρεση την αναδιάρθρωση του χρέους, πράγμα που είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας”.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι το Bloomberg αναγνωρίζει πως τα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να σωθεί η ίδια από μια άτακτη χρεοκοπία, αλλά και για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που...

Guardian: οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν...


Guardian: οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν 
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, αναφέρει σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή:
«Πρόωρες εκλογές που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα την
επόμενη...

χρονιά, αφού οι 300 βουλευτές της χώρας απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ψηφοφορία».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν» από το γεγονός ότι μόνον 160 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητά Σταύρου Δήμα, ενώ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη δύο γύροι μπροστά μας».
Στο ρεπορτάζ του Guardian, φιλοξενούνται δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου έχει καταρρεύσει. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται».
Επίσης, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις» ενώ το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τις «ριζοσπαστικές δυνάμεις έχει τρομάξει τις διεθνείς αγορές, αναβιώνοντας φόβους ότι η Αθήνα, που έχει διασωθεί ήδη δύο φορές, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση της ευρωζώνης». 

Ξερνάμε ελεύθερα...


 Τατσόπουλος: Ξερνάμε ελεύθερα 
Επίθεση σε όσους έκαναν λόγο για «εξαγορά βουλευτών» εξαπολύει μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου.
«Όλα αυτά τα σκουλήκια που ...

ούρλιαζαν τόσες μέρες για "εξαγορά βουλευτών", βγήκαν σήμερα με πηχυαίους τίτλους "Απέτυχε η εξαγορά βουλευτών". Ελλάδα 2014 μ.Χ. Ξερνάμε ελεύθερα», αναφέρει στο σχόλιό του ο κ. Τατσόπουλος.
newsbeast.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                      "TA NEA"

Reuters: Πριν ρίξει τη «βόμβα» ο Σαμαράς...

...ζήτησε στήριξη από την Ευρώπη

«Οι Ελληνες έμαθαν με τον χειρότερο τρόπο το 2011» σημειώνει το Reuters, αναφερόμενο στην κίνηση Σαμαρά να ρισκάρει με πρόωρες εκλογές αφού, όμως, είχε ενημερώσει του «λίγους και εκλεκτούς» σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Πηγή: INTIME NEWS
Reuters: Πριν ρίξει τη «βόμβα» ο Σαμαράς ζήτησε στήριξη από την Ευρώπη


«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ποντάρει στο μέλλον της Ελλάδας με πρόωρες εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλά σε αντίθεση με πρόσφατο προκάτοχό του, πριν ρίξει τη βόμβα φρόντισε να βεβαιωθεί ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα σταθούν εμπόδιο» σημειώνει το Reuters.

Το πρακτορείο παραπέμπει στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει το 2011 τη διενέργεια δημοψηφίσματος χωρίς να έχει ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους τους, εκπλήσσοντάς τους και εξοργίζοντάς τους.

«Οι Ελληνες έμαθαν με τον χειρότερο τρόπο το 2011» σημειώνει το Reuters, αναφερόμενο στην κίνηση Σαμαρά να ρισκάρει με πρόωρες εκλογές αφού, όμως, είχε ενημερώσει του «λίγους και εκλεκτούς» σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και η απόφαση Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή προκάλεσε έκπληξη στο ελληνικό κατεστημένο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, «λίγοι εκλεκτοί», μεταξύ των οποίων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήξεραν ότι ερχόταν.

«Με το Βερολίνο να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Σαμαράς και ο Σόιμπλε μίλησαν επανειλημμένως από τηλεφώνου κατά τις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της επίσπευσης της ψηφοφορίας, στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης με άμεση γνώση των συνομιλιών» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι δύο άνδρες «συζήτησαν τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, από το οποίο ο Σαμαράς επιθυμεί να αποχωρήσει ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Συζήτησαν επίσης για επίσπευση της ψηφοφορίας», ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters, το οποίο σημειώνει ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για τον νέο Πρόεδρο «υπολείπεται πολύ από την απαιτούμενη πλειοψηφία».
tanea.gr

«Η διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων προκαλεί ζημιά στον τουρισμό, όχι οι δημοκρατικές εξελίξεις» 17.12.14


undefined

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Σχετικά με τις κρατήσεις για το 2015 λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας:

Εδώ και δέκα ημέρες που έχει αρχίσει να παίζει η Ελλάδα ως πρώτη είδηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χωρών που μας ενδιαφέρουν, βλέπουμε μια απότομη ανάσχεση των κρατήσεων. Είναι στο μισό απ' ότι ήταν τις προηγούμενες ημέρες. Κάποιες αεροπορικές εταιρίες μεταθέτουν τις αποφάσεις τους για νέες πτήσεις που είχαν προγραμματίσει για το 2015. Δεν παίρνουν αποφάσεις. Κάποια συνέδρια αρχίζουν και συζητούν μήπως το ξαναδούν. Δεν έχει γίνει ακόμα μεγάλη ζημιά, αλλά μπορεί να γίνει, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση... Η διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων προκαλεί ζημιά και όχι οι δημοκρατικές εξελίξεις. Άρα, πρέπει να σοβαρευτούν όλοι οι πολιτικοί, να συνεννοηθούν και να οδηγήσουν τη χώρα σε ομαλές πολιτικές εξελίξεις...

Κάθε τέτοια εποχή, ο ΣΕΤΕ δίνει μια εκτίμηση για την επόμενη χρονιά, η οποία είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Φέτος, είναι δυστυχώς η πρώτη χρονιά που δεν δίνουμε εκτίμηση, διότι δεν μπορούμε υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Θα περιμένουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο παίρνουμε το 50% των κρατήσεων για την επόμενη χρονιά, άρα έχουμε μπροστά μας δύο πολύ σημαντικούς μήνες για τον τουρισμό της επόμενης χρονιάς. Συνεπώς, καταλαβαίνετε τη σημασία που έχει να υπάρξουν ομαλές πολιτικές εξελίξεις».
parapolitiki.com

Εξ αιρετών τά ...κάλλιστα




Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον :

Με το βλέμμα στην Αθήνα...

(δημοσίευμα τής Real πρίν τήν ψηφοφορία γιά τήν εκλογή Προέδρου τής Δημοκρατίας)

undefinedΜε το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα οι Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον υπολογίζουν μεθοδικά τις κινήσεις της επόμενης ημέρας, εν αναμονή της...
σημερινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. 

Προς το παρόν η Κομισιόν βρίσκεται κομμένη στα δύο, ακροβατώντας ανάμεσα στις γνώμες όσων υποστηρίζουν πως πρέπει να τηρηθεί αυστηρή θεσμική ουδετερότητα και σε όσους προκρίνουν μία στάση ανάδειξης των κινδύνων από τον εκτροχιασμό του σημερινού προγράμματος. 

Στη μεν πρώτη τάση εντάσσονται οι περισσότεροι γενικοί διευθυντές και υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες της ΕΕ, οι οποίοι μεταξύ άλλων θεωρούν πως “το να μιλάμε σήμερα ξανά για Grexit και να θέτουμε μόνοι μας ζήτημα αμφισβήτησης της συνοχής της ευρωζώνης είναι καταστροφικό και θα το πληρώσουν σε πραγματικό χρήμα πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία”.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται άτομα του περιβάλλοντος Γιούνκερ, προερχόμενα από το λαϊκό κόμμα και στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι θεωρούν ηθική τους υποχρέωση να παρουσιαστούν σήμερα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα διλήμματα μπροστά στα οποία βρίσκεται το ελληνικό Κοινοβούλιο, ίσως αύριο και το εκλογικό σώμα. 

Αυτή η δεύτερη κατηγορία προσώπων θεωρεί ότι σε παλαιότερες περιπτώσεις, όπως στις εκλογές του 2009 αλλά και σε μικρότερο βαθμό το 2012, η Κομισιόν δεν παρουσίασε με σαφήνεια τα δεδομένα στον ελληνικό λαό και θεωρεί ότι η φράση του Χουακίν Αλμούνια “όλα τα πολιτικά κόμματα ξέρουν” για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απείχε από την πραγματική αποτύπωση της κατάστασης. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
real.gr

Κάτω και από τα 59 δολ. το πετρέλαιο


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
 Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στο Λονδίνο υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα των 59 δολαρίων το βαρέλι έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Πρόκειται για μια πτώση που προσεγγίζει, σχεδόν, το 50% από τα 115 δολάρια το βαρέλι που ίσχυαν τον Ιούνιο. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε σε επίπεδα κάτω των 55 δολαρίων το βαρέλι, με το χαμηλό ημέρας να καταγράφεται στα 53,60 δολάρια, ωθώντας τους αναλυτές εμπορευμάτων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το κόστος του «μαύρου» χρυσού στις διεθνείς αγορές.

Η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, η οποία παρουσιάζει τη δεύτερη υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, προστίθεται σε μια σειρά παραγόντων που αποδυναμώνουν τις τιμές πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποφασίσει μείωση της ημερήσιας παραγωγής «μαύρου χρυσού» των κρατών-μελών του ώστε να ενισχυθούν οι τιμές στις διεθνείς αγορές λόγω του ανταγωνισμού από την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ. «Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις αγορές. Κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου στο Κατάρ, Μοχάμεντ Αλ-Σάντα, αναφερόμενος στις προθέσεις του ΟΠΕΚ. Από τη Ρωσία, ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξέι Νόβακ, έστειλε ανάλογο μήνυμα για τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης. «Εάν μειώσουμε την παραγωγή μας, τότε άλλες χώρες θα αυξήσουν τη δική τους για να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), μείωσε τις προβλέψεις για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου κατά 230.000 βαρέλια στα 93,3 εκατ. την ημέρα για το 2015. Σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών έχουν προχωρήσει αρκετοί παράγοντες των αγορών όπως η Standard & Poor’s. Η Goldman Sachs εκτιμά, πάντως, πως η πτώση των τιμών πετρελαίου θα παγώσει επενδυτικά σχέδια 930 εκατ. δολαρίων για την εξόρυξη πετρελαίου, οδηγώντας σε πτώση της ημερήσιας παραγωγής κατά 7,5 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2025.
kathimerini.gr

Με το χλωμό «160»…


έληξε η πρώτη ψηφοφορία…

160 «ναι» στον Σταύρο Δήμα και 135 «παρών» ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θεωρείται έκπληξη η περίπτωση του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, Μελά, που ψήφισε «παρών» ενώ είχε προαναγγείλει να ψηφίσει Σταύρο Δήμα.

Επίσης 2 βουλευτές, οι…
Μπούκουρας και Αλεξόπουλος της Χρυσής Αυγής που ήταν πιθανόν να ψήφιζαν Δημα, απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Το «160» πάντως, είναι κάτω από τις προσδοκίες της κυβέρνησης…

Ντερμπεντέρης: Μετά την 2η, θα ‘χουμε μόνο μελομακάρονα και κουραμπιέδες…


undefined
Το ‘ριξε στην πλάκα, για να διασκεδάσει τον πόνο του. Το σχόλιο δε για τα 160 «ναι», ήταν ανάλογο των κουραμπιέδων.

«Πιασαν την βάση» είπε. «Αυτά ήταν τα...
προκαταρκτικά. Στη 2η θα ανέβει το κλίμα, αλλά μετά τη 2η έρχονται τα Χριστούγεννα. Θα ‘ναι όλα κλειστά και θα αναλωθούμε στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες».

Ο Ντερμπέντερης ελπίζει στην 3η ψηφοφορία (για το θαύμα)…

Μελάς: Ψήφος με δόσεις…


undefined
Κουβέλης: Εκλογές…

Μπακογιάννη: Αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών…

Με μια γελοία δήλωση, ο Π. Μελάς δικαιολόγησε το «παρών»: Σήμερα ψήφισα το 20% τo 80% που θα ακολουθήσει, θα είναι καλύτερο (είναι για κλωτσιές ο άνθρωπος)!

Ο Κουβέλης, βγαίνοντας από τη Βουλή, δήλωσε πως τώρα ανοίγει ο…
δρόμος προς τις εκλογές.
Υπογράμμισε επίσης πως η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσει την ίδια στάση και στις επόμενες 2 ψηφοφορίες.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έριξε την καρφάρα της: Δεν μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα από την 1η ψηφοφορία. Πάντως το αποτελέσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μου...

Αλλάζουν τον Δήμα…


Φουλαριστοί πάνε ντουγρού (στην λεωφόρο της Συγγρού, που ‘ναι και τα γραφεία της Νου Δου), για αλλαγή υποψηφίου. Το πρώτο πουλάκι που κελάηδησε ήταν η Ντόρα (αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών μου).

Στη συνέχεια ήρθε το ρεπορτάζ του Τζόρνταν στο MEGA. Μίλησε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ…
δυσαρεστημένοι μ’ αυτό που είδαν στην 1η ψηφοφορία.

Κάτι πρέπει να γίνει.

Αυτό το «κάτι», μυρίζει από μακριά. Κλαύτον τον συμπαθή, χαλαρό και αξιοπρεπή κ. Δήμα…

Δεν βγαίνει η αριθμητική…

undefined
Χατζηνικολάου (προς Βορίδη): Μήπως έχετε αποφασίσει να μην βγάλετε Πρόεδρο και να πάτε σε εκλογές;..

Τι 162, τι 163, είπε ο Βορίδης, για να πάρει την απάντηση από τον Χατζηνικόλαου, πως η αριθμητική δεν τους βγαίνει.

Σε...
άλλο σημείο της συνέντευξης, η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Μάκη Βορίδη αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάτι, αν έχει ληφθεί κάποια απόφαση ή αν θα πάρουν κάποια πρωτοβουλία για να βρουν τους βουλευτές που υπολείπονται.

Ο Βορίδης απάντησε: τίποτε από αυτά, με τον σχολιαστή του STAR να τον ρωτά: Μήπως έχετε αποφασίσει να πάτε σε εκλογές και να μην βγάλετε Πρόεδρο;..
 

Τα διεθνή ΜΜΕ για την πολιτική ήττα της συγκυβέρνησης...


 
Ψηλά στην ατζέντα των διεθνών ΜΜΕ η πολιτική ήττα της συγκυβέρνησης στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας 
Bloomberg: Η Ελλάδα απέτυχε να...
συγκεντρώσει υποστήριξη για την εκλογή νέου Προέδρου
 

Tο ίδιο μήκος κύματος η αγγλόφωνη  Deutsche Welle και το France 24:
 

Οι «160» δημιουργούν αρνητική δυναμική…




Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ…

Ικανοποίηση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας και εκτιμούν ότι η τακτική τους δικαιώθηκε.

Σύμφωνα με...
κομματικές πηγές το μήνυμα που εξέπεμψε απόψε η Βουλή είναι ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε παταγωδώς και προσθέτουν ότι οι 160 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα, όχι μόνο δεν δημιουργούν δυναμική, αντίθετα δημιουργούν αρνητική δυναμική.

Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύουν και το άνοιγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου περί ομάδας διαπραγμάτευσης και συναίνεσης, το οποίο όμως, όπως σημειώνουν, θα πέσει στο κενό.

Αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να κάνει την πρώτη αποτίμηση της ψηφοφορίας στη Βουλή και να καθοριστεί η τακτική για την επόμενη φάση καθώς, εκτιμάται από τις ίδιες πηγές, ότι το κλίμα θα ενταθεί και οι πιέσεις προς βουλευτές θα αυξηθούν…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάνουν πλάκα...



boulipasok

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στην ...πλάκα το έριχναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λίγο μετά το «απογοητευτικό» για την κυβέρνηση αποτέλεσμα των 160 στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν μπήκε γκολ. Η μπάλα χτύπησε...
δοκάρι», έλεγε ο ένας, «παίρνουμε ώθηση τώρα για να πετύχουμε το επιθυμητό στην τρίτη ψηφοφορία», έλεγε ο άλλος, για ...ανάγκη εκλογής Προέδρου μιλούσε ο ο τρίτος.
Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πάντως, ήταν άφαντη.
Πιθανότατα, ετοίμαζε την ...επίσημη αντίδραση.

matrix24.gr

Μία εικόνα χίλιες λέξεις…


undefined
Το κυβερνητικό δράμα σε όλο του το μεγαλείο...

Παγωμάρα. Απογοήτευση… Πολλές λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψουν τα κυβερνητικά συναισθήματα μετά το τέλος της 1ης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όμως…
πολλές φορές μία εικόνα αρκεί.

Ο φωτογραφικός φακός αποθανάτισε τα κυβερνητικά στελέχη στη λήξη ακριβώς της διαδικασίας.

Δράμα…