Κυριακή 10 Απριλίου 2016

«Θρίλερ», ξανά, με τη διαπραγμάτευση...

Χωρίς τον Κατρούγκαλο η συνάντηση κυβέρνησης - Τρόικας...

Από τις 4 το απόγευμα, πήγε για τις 5, στη συνέχεια μετατέθηκε για τις 8 το βράδυ, κατόπιν -με απαίτηση των Θεσμών- πήρε παράταση μίας ώρας για τις 9 και, τελικά, ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής.

Ο...
λόγος για τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου -και, κυρίως, των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη- με την Τρόικα των ελεγκτών, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά ότι, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα έχει βγει «λευκός καπνός» και οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε συμφωνία.

Η καθυστέρηση αυτή στο κρίσιμο ραντεβού δεν ήταν, προφανώς, γνωστή στους ανθρώπους των Θεσμών, καθώς ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, μαζί με το επιτελείο του, ανέβηκε στην αίθουσα συσκέψεων ήδη από τις 16:50, για το ραντεβού των 17:00, ωστόσο εκεί ενημερώθηκε για την αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και αποχώρησε.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι, όταν τελικά το ραντεβού ξεκίνησε, στις 21:30, παρών, στην αρχή τουλάχιστον, δεν ήταν ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Προηγήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπάρξει κεντρικός συντονισμός για τους χειρισμούς που θα ακολουθήσουν, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Και αυτό, καθώς, παρά την αισιοδοξία που...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξηγήσεις…

Να πάρει θέση για τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ καλεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το σημερινό δημοσίευμα, αποκαλύπτει πως στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται και τα ονόματα δύο πρώτων εξαδέλφων του κ. Σαμαρά. 

Πλέον σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκανε τα πάντα προκειμένου η λίστα που περιέχει χιλιάδες ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή να παραμείνει στο σκοτάδι...
 

Οι ολέθριες επιπτώσεις της λιτότητας στην υγεία



11:51 | 10 Απρ. 2016
Γιώργος Βήχας
Τα τελευταία 7 χρόνια η Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή και παρατεταμένη οικονομική κρίση η οποία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Κυρίως έχει επηρεάσει την Δημόσια υγεία με επιπτώσεις στους δείκτες,  τόσο της νοσηρότητας όσο και της θνητότητας,  με επιπτώσεις και την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του πληθυσμού. Οι παράγοντες που καθόρισαν αυτές τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία είναι πολύ συγκεκριμένοι και έχουν άμεση σχέση με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το 2010 και μετά.

Πρώτος παράγοντας και πολύ καθοριστικός ήταν και είναι η μεγάλη μείωση των δαπανών, κυρίως της δημόσιας υγείας, μια μείωση που οδήγησε με την σειρά της στις τραγικές ελλείψεις που διαπιστώνουμε κάθε μέρα στις δημόσιες δομές υγείας. Σε φάρμακα, σε νοσοκομειακά υλικά κτλ. Ελλείψεις που έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών κάτι που παρατηρούμε καθημερινά πλέον στα νοσοκομεία.
Το 2009 οι δαπάνες για την δημόσια υγεία ήταν στα 17 δισεκατομμύρια  περίπου,  ενώ το 2014 στα 9 δισεκατομμύρια. Ή σε ποσοστό του ΑΕΠ, το 2009 ήταν στο 8% του ΑΕΠ, το 2014 λίγο λιγότερο από το 5% του ΑΕΠ.

Δεύτερος παράγοντας  είναι η μεγάλη ανεργία και η μεγάλη αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών. Από 4% το 2009 στο 27% σήμερα! Η Ελλάδα είναι η δεύτερη μετά τη Βουλγαρία χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά...

Πολ Μέισον : «Η Γερμανία είναι ο κύριος ένοχος για την κρίση»...

Πολ Μέισον: Η Γερμανία είναι ο κύριος ένοχος για την κρίση

Τη Γερμανία «δείχνει» ως κύριο ένοχο για την κρίση στο σύνολό της, ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην...
εφημερίδα "RealNews" και κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι είναι παγιδευμένη «σε μια αντίληψη της πραγματικότητας που εδράζεται στους κανόνες, την ώρα που αυτοί δεν λειτουργούν». Παράλληλα, κάνει λόγο για «ψύχωση» από μεριάς ΔΝΤ κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Κόρμπιν στη Βρετανία.

Επιχειρώντας μια πρόβλεψη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ο Βρετανός δημοσιογράφος πιθανολογεί ότι η ΕΕ θα εγκρίνει την πρώτη αξιολόγηση, ο ESM θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ και «οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα αποδεχτούν πως για να αποφύγουν την κατάρρευση της Ελλάδας οφείλουν να ξεχάσουν τη συμμετοχή του Ταμείου».

Εξάλλου, εκτιμά ότι αυτό που πήγε στραβά με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «δεν πίστεψαν πως μια αναμέτρηση με την ένταση του Ιουλίου ήταν πιθανή» και παράλληλα, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει για να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δεν έπαψε να πιστεύει στη λύση του Grexit.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, επισημαίνει ότι δεν είναι ευθέως υπέρ του Brexit, ωστόσο θεωρεί χρήσιμο να λειτουργήσει το δημοψήφισμα σαν μοχλός μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ: Να μην υπάρξει ένταξη της Τουρκίας, να θεσμοθετηθεί ένα πανευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης με υποχρεωτική ανακατανομή και να σωθεί η βιομηχανία χάλυβα.

Επίσης, αναλύει την άποψή του περί «μετακαπιταλισμού», τονίζοντας ότι ο μη καπιταλιστικός συνεργατικός τομέας που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να αποτελέσει «ένα μέρος της απάντησης στη στασιμότητα».

Τέλος, ο κ. Μέισον επισημαίνει την ανάγκη αφύπνισης του φιλελεύθερου Κέντρου, για να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη, σε απάντηση της ακροδεξιάς ρητορικής. «Οι δεξιές και εθνικιστικές απαντήσεις δείχνουν πιο πειστικές», παραδέχεται και προσθέτει: «Το μάθημα από τη δεκαετία του '30 είναι, πρώτον, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προστετέψουν τους πολίτες τους και, δεύτερον, οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλδημοκράτες, οι αναρχικοί και η Αριστερά πρέπει να ενωθούν σε προσωρινές συμμαχίες για να νικήσουν τον φασισμό».
 

Χόρεψαν Ποντιακά σε αγώνα του ΝΒΑ, όλο το γήπεδο στο πόδι! (video)

Πόντος καί στό ΝΒΑ!
Στον αγώνα των Σίξερς με τους Νικς
 
Έλληνες από την Κορομηλιά Κιλκίς κατάφεραν να σηκώσουν όλο το γήπεδο στο πόδι στον αγώνα των Σίξερς με τους Νικς στο ΝΒΑ . 
Ο λόγος που στο ημίχρονο δεν είδαμε μαζορέτες έχει να κάνει με την ημέρα της Ελληνικής κληρονομιάς που γιορτάζεται στις ΗΠΑ. 
Θαυμάστε στο παραπάνω video τα ελληνόπουλα από τον Ποντιακό Σύλλογο της Φιλαδέλφεια, «ΑΚΡΙΤΑΙ» να τα δίνουν όλα στο κέντρο του Wells Fargo Center 
thetoc.gr

Σημείωση "Ν.Μ." : Αυτό δέν είναι Πόντος. Αυτό είναι τρί- Ποντο!!!...

Οι υπερασπιστές των …ιδιωτικών στιγμών του ΔΝΤ.

«Μέτωπο» υπέρ των δικαιωμάτων των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συνολικά της στάσης του, από Νέα Δημοκρατία - Ε.Βενιζέλο -Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Κινδυνολογία για διεθνή έκθεση της χώρας εξαιτίας των αποκαλύψεων των Wikileaks
Alexandros Michailidis / SOOC

Παρά το γεγονός ότι  οι διάλογοι Τόμσεν - Βελκουλέσκου που δημοσιοποίησαν τα Wikileaks έδειξαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινείται στην λογική της εκβιαστικής εφαρμογής ενός νέου πακέτου μέτρων που θα φέρουν φτωχοποίηση και ανεργία (όπως ακριβώς και η Τρόϊκα το καλοκαίρι του 2015) το ταμείο έχει ήδη έχει βρει τους εγχώριους υπερασπιστές του.
Δευτέρα 4 Απριλίου 2016
Ενώ –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- επιδιώκεται ένα σαρωτικό πρόγραμμα που θα αυξήσει φόρους και θα μειώσει ασφαλιστικά δικαιώματα η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων αλλά και ο Ε.Βενιζέλος μιλώντας εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη αυτοδιοριστεί υπερασπιστές του δικαιώματος της …ιδιωτικότητας των στελεχών του ΔΝΤ.
Ξεκάθαρο ήταν το σχόλιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Προσπερνώντας το περιεχόμενο των συνομιλιών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών». Πρόσθεσε μάλιστα πως «κανείς δεν ξέρει ποιος και γιατί υπέκλεψε τη συγκεκριμένη συνομιλία. Αλλά στο κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία σκιά». Στην ίδια λογική αλλά με υπονοούμενα για την κυβέρνηση κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ ‘Αδωνις Γεωργιάδης αφού σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Λίγο περίεργο πάντως δεν είναι να υπάρχει τέτοια διαρροή εν μέσω της διαπραγματεύσεως; Ποιός τους κατέγραφε και γιατί; Πού έγινε η καταγραφή;». Δεκάδες οι αντίστοιχες δηλώσεις και από άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη πιο ένθερμος υπερασπιστής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε ακόμη και στο ενδεχόμενο προσφυγής της Κριστίν Λαγκάρντ στην δικαιοσύνη. Οπως υποστήριξε σε δηλώσεις του πως  «έχουμε πάει σε μια τρισχειρότερη θέση και εκθέτουμε τη χώρα διεθνώς σε μια συζήτηση περί του αν είμαστε μια ασφαλής χώρα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ή είμαστε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να κάνει υποκλοπές τηλεφωνικές και να τα δημοσιεύουν αυτά μετά τα Wikileaks». Πρόσθεσε μάλιστα πως «κατηγορείται ευθέως η ελληνική κυβέρνηση ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα και υποκλέπτει συνομιλίες και ότι υπάρχει ζήτημα ασφάλειας των στελεχών (του ΔΝΤ), τα οποία στηρίζει η κυρία Λαγκάρντ. Αν αύριο η κυρία Λαγκάρντ δώσει εντολή προσφυγής στην ελληνική Δικαιοσύνη, τι θα γίνει; Δεν πρέπει να εξεταστεί η υπόθεση αυτή;»

Στο «μέτωπο» υπεράσπισης της ιδιωτικότητας του ΔΝΤ και το Ποτάμι αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε θέτει το ερώτημα: «Ποιος έκανε τις υποκλοπές; Έγιναν από ελληνικές υπηρεσίες ή ξένες υπηρεσίες που δρουν σε ελληνικό έδαφος; Ισχύει το απόρρητο των επικοινωνιών στην Ελλάδα κι από ποιους παραβιάζεται; ». Μάλιστα σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την διαρροή.

Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Βασίλης Λεβέντης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διαρροής. Όπως σημειώνει σε δήλωσή του «τις τελευταίες μέρες γινόμεθα μάρτυρες μιας εικόνας για τη χώρα που δεν είναι καθόλου κολακευτική. Αξιοποιώντας μια τηλεφωνική υποκλοπή ερχόμεθα ως χώρα σε σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Από το «πάνελ» των υπερασπιστών των ατομικών δικαιωμάτων των στελεχών του ΔΝΤ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ακραίοι νεοφιελελύθεροι κύκλοι. Ετσι σε άρθρο της η αντιπρόεδρος της Δράσης Μιράντα Ξαφά αναφέρει: «Το γεγονός ότι το όνομα της κ. Velculescu έχει γραφεί με «ελληνική» ορθογραφία στο Wikileaks (VELKOULESKOU), και το γεγονός ότι η συζήτηση καταγράφηκε όταν η ίδια ήταν στο Χίλτον της Αθήνας, δημιουργεί ερωτήματα για το ποιός κατέγραψε την συζήτηση και ποιός την διέρρευσε».


thepressproject.gr

FAZ: Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αποδίδει καρπούς

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας αποδίδει και έχει μετρήσιμα αποτελέσματα δεδομένου ότι οι αριθμοί των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά μειώνονται σημαντικά και σε αυτό συμβάλλει και η παρουσία του ΝΑΤΟ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgmeine Zeitung 
Alexandros Michailidis / SOOC

Σύμφωνα με τη FAZ, τρεις εβδομάδες αφότου ετέθη σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία ήρθαν στην Ελλάδα 80% λιγότεροι πρόσφυγες, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία της FRONTEX. 


Όπως υπολογίζει η εφημερίδα, έρχονταν στην Ελλάδα από τις 18 Μαρτίου (ημερομηνία κατά την οποία έγινε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επαναπροώθηση) κατά μέσον όρο 1676 πρόσφυγες ημερησίως. Από τις 20 Μαρτίου, ο αριθμός μειώθηκε σε 337 ημερησίως, γράφει η εφημερίδα.


Η FAZ εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Κομισιόν, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμα ευρέως, διότι αναμένει να δει αν θα επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο διάστημα. 


Μια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η οποία ρωτήθηκε από την ίδια εφημερίδα, δεν θέλησε να βγάλει οριστικά συμπεράσματα. Ωστόσο τόνισε πως «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η παρουσία μας στο Αιγαίο έχει θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση».
thepressproject.gr

«Ο καλός (ΕΕ), ο κακός (ΔΝΤ) και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»...

«Ο καλός (ΕΕ), ο κακός (ΔΝΤ) και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»

Τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τη συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου για την Ελλάδα σχολιάζει με άρθρο του...
στο Έθνος της Κυριακής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας στο άρθρο υπό τον τίτλο «Ο καλός (ΕΕ), ο κακός (ΔΝΤ) και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» αναφέρει ότι «είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι η δημοσίευση αυτών των συνομιλιών, σε αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά κι όσα ακολούθησαν, όπως η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ, έχουν να κάνουν μόνο με την πορεία της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης και τη στάση τεχνοκρατών τύπου Τόμσεν και Βελκουλέσκου. Τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα κι αφορούν τη διαχείριση του χρέους συνολικά κι όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και την ίδια την πορεία της ευρωζώνης».


Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Κουτσούμπα

Οι συζητήσεις των στελεχών του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο Wikileaks, έφεραν στην επιφάνεια τις οξύτατες αντιθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ, τμήματα του κεφαλαίου των ΗΠΑ από τη μία και την ΕΕ και ειδικότερα τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου από την άλλη, οι οποίες εκδηλώνονται με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα και τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Γιατί είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι η δημοσίευση αυτών των συνομιλιών, σε αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά κι όσα ακολούθησαν, όπως η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ, έχουν να κάνουν μόνο με την πορεία της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης και τη στάση τεχνοκρατών τύπου Τόμσεν και Βελκουλέσκου.
Τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα κι αφορούν τη...

Δεν υπάρχει ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις...

Δεν υπάρχει ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις
Ρευστότης μηδέν! Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά με το διαθέσιμο μετρητό των επιχειρήσεων από τις αρχές του χρόνου να βρίσκεται στα...
χαμηλότερα επίπεδα από την εμφάνιση της κρίσης.
«Οι δυο τρεις τελευταίοι μήνες είναι άθλιοι» ανέφερε στην "Καθημερινή" κορυφαίος τραπεζίτης.
Μάλιστα αναμένεται η κατάσταση να δυσκολέψει εξαιτίας της διαφαινόμενης αύξησης της φορολογίας και των εισφορών που θα στραγγίξει ότι έχει μείνει στα ταμεία.
«Προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε στην κυβέρνηση, αλλά στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν ή δεν θέλουν να το αντιλαμβάνονται», ανέφερε.

Πλέον το μήνυμα από τις επιχειρήσεις είναι ότι το ρευστό αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Η πρώτη κίνηση που έκαναν επιχειρήσεις αρκετές εβδομάδες, ίσως και 2-3 μήνες νωρίτερα από τις 28 Ιουνίου 2015, που επεβλήθησαν οι περιορισμοί στην οικονομία, ήταν να μεταφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό. Μάλιστα, όπως καταγράφεται στις ετήσιες εκθέσεις αρκετών εισηγμένων, το 2015, σήμερα το ποσοστό διάθεσης των ταμειακών τους διαθεσίμων κυμαίνεται από 70% έως 80% στο εξωτερικό – το υπόλοιπο 20% είναι τοποθετημένο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ», υπολογίζεται ότι το 80% των ταμειακών διαθεσίμων των υγιών επιχειρήσεων, που δεν ξεπερνούν τις 55, ανήλθε κατά το 2015 λίγο χαμηλότερα από τα 10 δισ. ευρώ και είναι τοποθετημένο σε ξένες τράπεζες.

Μιλώντας στην «Κ» διευθύνοντες σύμβουλοι εισηγμένων με μέση κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζουν τα εξής: «Στην Ελλάδα κρατάμε μετρητά μόνο για τις λειτουργικές ανάγκες και τα υπόλοιπα τα ανασύρουμε κάθε εβδομάδα. Ετσι έχουμε κάποια επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας». Οι εταιρείες από την πρώτη μέρα επιβολής των capital controls έθεσαν ως προτεραιότητα να διασφαλίσουν την προμήθεια των απαραίτητων για την παραγωγή πρώτων και λοιπών υλών από το εξωτερικό, διατηρώντας έτσι επαρκή χρηματικά διαθέσιμα σε διεθνείς τράπεζες εκτός Ελλάδος. Επόμενη κίνηση ήταν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, προμηθευτές αλλά και εργαζομένους, προκειμένου να προστατεύσουν τη φήμη και το κύρος της επιχείρισης.
 

Πρόεδρος: Να σκύψουμε πάνω από τους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού

«Όχι» σε φοβικά σύνδρομα

Πρόεδρος: Να σκύψουμε πάνω από τους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού
«Φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού δεν ταιριάζουν σε λαούς της Ευρώπης» τονίζει ο Πρόεδρος    
(Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αμφισσα
Μήνυμα για το προσφυγικό, με αποδέκτες και εκτός Ελλάδας, έστειλε ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως «φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν σε λαούς της Ευρώπης». Ο Πρόεδρος έστειλε επίσης μήνυμα ενότητας, λέγοντας πως «ενωμένες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους» κατά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης του κάστρου των Σαλώνων.
«Ενωμένες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, φυσικά με πλήρη σεβασμό των πολιτικών ιδιατεροτήτων της κάθε μίας, και αναγνωρίζοντας ότι αυτά που μας ενώνουν είναι απείρως περισσότερα απ' αυτά που μας χωρίζουν, πρέπει να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, κυρίως στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και της θωράκισης της κοινωνικής συνοχής, υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αειφόρου ανάπτυξης» τόνισε.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «παραμένοντας αταλάντευτα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, να διαμηνύσουμε στους εταίρους μας και τούτο: Αν η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλώ μάλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι αυθεντική, κατά τις ιδρυτικές της αρχές, δίχως την Ελλάδα».

Το μήνυμα αυτό, όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, αφού επί του πεδίου τούτου η Ευρώπη, αν θέλει να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει, πρέπει να συνειδητοποιήσει πως στο επίκεντρό της δεν βρίσκεται το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος».

Μάλιστα, όσον αφορά τους πρόσφυγες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί, σε ένα πλαίσιο ειλικρινούς και δημιουργικής αλληλεγγύης, πρέπει να σκύψουμε πάνω στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού», τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι «φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές, που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν σε λαούς της Ευρώπης».

Σχετικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «απέναντι στην τρομοκρατία πρέπει να δράσουμε με τον τρόπο που ταιριάζει στη νέα βαρβαρότητα, η οποία διαπράττει, κατά συρροήν και κατ' εξακολούθηση, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή η νέα βαρβαρότητα θέλει να ξυπνήσει τους χειρότερους εφιάλτες ενός φρικτού παρελθόντος, κατά την διάρκεια του οποίου επιχειρήθηκε η κατεδάφιση του πολιτισμού και της δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι σε ότι «σε ό,τι αφορά εμάς, τους Έλληνες, κι ελπίζω και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα τους το επιτρέψουμε».

Αναφερόμενος στην σημερινή επέτειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Η σημερινή επέτειος και τα κατορθώματα των προγόνων μας αγωνιστών της Εθνεγερσίας του 1821 μας διδάσκουν πολλά και σημαντικά. Ιδίως δε ότι ο τόπος μας, με τα μεγάλα κατορθώματα των Ανθρώπων του διαχρονικώς, είναι το κατάλληλο χωράφι εθνικής περισυλλογής, για να σπείρουμε και να θερίσουμε τα στάχυα του δικού μας ιστορικού χρέους απέναντι στο Έθνος μας και τον Λαό μας, κυρίως σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.»

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στην συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του επισκόπου Σαλώνων, Ησαΐα.

Στις σημερινές εκδηλώσεις στην Άμφισσα την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.
in.gr

Οι διαφωνίες με τους δανειστές και τα 2 κείμενα ΔΝΤ και ΕΕ


TVXS Ανάλυση | 10 Απρ. 2016
Με σοβαρές λογιστικές, αλλά και πολιτικές, διαφορές και με δημοσιονομικό χάσμα ανάμεσα στα δύο κείμενα, Ευρωπαίων και ΔΝΤ, μπαίνει στην τελική ευθεία η επιχείρηση για άμεσο προσχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η διαπραγμάτευση ει δυνατόν και σήμερα, και το αργότερο έως την Τρίτη, μέχρι στιγμής όμως παραμένουν ανοιχτά κομβικά ζητήματα. Τα τρία βασικά εξ αυτών είναι ο στόχος για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, η έκταση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια και η αποτύπωσή τους αναμένεται ιδιαίτερα ευκρινείς στα δύο κείμενα που θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές τα δύο ξεχωριστά κείμενα, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ήταν έτοιμα από χθες το βράδυ και γίνονταν οι τελευταίες διορθώσεις. «Σβήνουμε και γράφουμε», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας που πέρασε αρκετές ώρες στο Χίλτον, επιβεβαιώνοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επέστρεψαν από την διαβούλευση-εξπρές με τους προϊσταμένους τους στη Βρυξέλλες χωρίς «εμφανή εντολή για υπαναχωρήσεις».
Χάσμα ΕΕ – ΔΝΤ για το πλεόνασμα
Κατά τις .ίδιες πληροφορίες πρώτο – και αγεφύρωτο – χάσμα μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ παραμένει ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ο στόχος αυτός διατηρείται αμετακίνητος από την πλευρά των Ευρωπαίων και θα αναγράφται στο κείμενο της Κομισιόν, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.
Αντιθέτως, ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% δεν θα υπάρχει στο κείμενο του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει ότι η επίτευξή του είναι ανέφικτη με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιπροτείνει στόχο για πλεόνασμα 1,5%. Παράλληλα, το Ταμείο θα θέτει στα προαπαιτούμενα και την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς ωστόσο σ’ αυτή τη φάση να περιγράφεται το επιθυμητό μοντέλο απομείωσης.
«Θέλουν αίμα στις επικουρικές»
Δεύτερο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο – κι αυτό όχι μόνον με το ΔΝΤ, αλλά με όλους τους πιστωτές – παραμένει το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει νέο ραντεβού με το κουαρτέτο, τα μηνύματα όμως μετά την χθεσινή συνάντηση ήταν δυσοίωνα.
«Μας χωρίζει χάος», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για το θέμα των επικουρικών, ενώ κυβερνητικός παράγοντας περιέγραψε την σκληρή στάση του Ταμείου λέγοντας ότι «το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ευρωπαίοι διαπιστώνουν κενό 700 εκατομμυρίων ευρώ και δεν δέχονται την κάλυψή του από παράλληλη αύξηση των εισφορών και κλιμακωτή μείωση των επικουρικών. Στην πράξη, δηλαδή, ζητούν περικοπές στις επικουρικές πολύ μεγαλύτερες από το μοντέλο «10% έως 40%» που προτείνει η κυβέρνηση και, κυρίως, δεν αποδέχονται την «κόκκινη γραμμή» προστασίας των 1.400 ευρώ στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (από κύριες και επικουρικές).
Το ΔΝΤ, επιπροσθέτως, φέρεται να ζητά επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε όλα τα επικουρικά ταμεία, ενώ επιμένει και στις περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Τρίτο ανοιχτό ζήτημα είναι τα κόκκινα δάνεια όπου όλοι οι πιστωτές επιμένουν στην, άνευ ουσιαστικών εξαιρέσεων, πωλησή τους σε ξένα funds – ακόμη, και σε περιπτώσεις που πρόκειται για εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση εδώ είναι να πετύχει μια αναβολή , δύο ή τριών μηνών, στη λήψη των τελικών αποφάσεων, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Όχι» σε σπάσιμο της αξιολόγησης
Συνολικά, άλλωστε, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες το βράδυ ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει «σπάσιμο» της αξιολόγησης και ο στόχος παραμένει να κλείσουν όλα έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Σ’ αυτή την κατεύθυνση έδειξε χθες ξανά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι στην χειρότερη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα και για έκτακτο Eurogroup στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Με αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση και στη δύσκολη διαπραγμάτευση της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγηκτον – 15 εως 17 Απριλίου -, όπου θα γίνει και η τελική πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ Ταμείου και ευρωπαίων για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η πρώτη συζήτηση για το θέμα του χρέους.
Εάν, δε, δεν υπάρξει εμπλοκή τόσο το φορολογικό, όσο και το ασφαλιστικό σχεδιάζεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή είτε μεσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, είτε την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Ο πόλεμος των φορολογικών παραδείσων

φορολογικός παράδεισός
Το περίφημο «σπίτι της γέφυρας» στο Αμπλσάιντ... ο διατηρητέος μίνι φορολογικός παράδεισος της Αγγλίας

Ο πόλεμος των φορολογικών παραδείσων

10/04/2016
Οι αποκαλύψεις των Panama Papers προσφέρουν κάτι περισσότερο από αποδείξεις για διαφθορά πολιτικών και επιχειρηματιών. Είναι ο καθρέφτης της νέας αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
Οταν ρώτησαν τον Mossack (της Mossack Fonseca) πού έχει τα χρήματά του, απάντησε στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ  
Τζέιμς Χένρι, οικονομολόγος
Στο Αμπλσάιντ, μια περιοχή ξεχασμένη και από τον θεό στη βορειοδυτική Αγγλία, υπάρχει ένα πέτρινο σπιτάκι χτισμένο πάνω (και όχι μέσα) από το ρέμα που διατρέχει την κωμόπολη. Οι κάτοικοι δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι εδώ βρισκόταν το πρώτο apple store (λογοπαίγνιο με τις λέξεις «κατάστημα μήλων», που σήμερα χρησιμοποιείται για τα υποκαταστήματα της Apple) αλλά και ένας από τους παλαιότερους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης. Για την ακρίβεια το κατάστημα χτίστηκε πάνω από το ποτάμι προκειμένου οι ιδιοκτήτες του να μη χρειάζεται να πληρώνουν έγγειο φόρο.
Οι φορολογικοί παράδεισοι, βέβαια, θεωρούνται από αρκετούς ερευνητές τόσο παλιοί όσο και η ίδια η έννοια της φορολογίας. Η λεγόμενη βιομηχανία των οffshore, όμως, άρχισε να παίρνει τη σημερινή μορφή της μετά το 1815 και το συνέδριο της Βιέννης, όταν οι υπερδυνάμεις της εποχής καθόρισαν τη νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς συστήματος και επιβεβαίωσαν τη διαρκή «ουδετερότητα» της Ελβετίας – επιτρέποντάς της να μετατραπεί σε τραπεζικό κέντρο.
Εκτοτε οι φορολογικοί παράδεισοι, αν και αντιμετωπίζονται σαν αυτόνομα κέντρα φορολογικής ανομίας, ακολουθούν και υπηρετούν τις εκάστοτε ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ των οικονομικών υπερδυνάμεων του πλανήτη. Η παλαιά διάκριση π.χ. ανάμεσα στους φορολογικούς παραδείσους των βρετανικών αποικιών και των χωρών Benelux έδωσε αργότερα τη θέση της σε νέα γεωγραφική κατανομή που αντικατόπτριζε καλύτερα την ισχύ των νέων οικονομικών κέντρων.
Οταν λοιπόν κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες από τα Panama Papers, τέθηκαν αμέσως δύο εύλογα ερωτήματα: Γιατί τα πρώτα 24ωρα όλοι ασχολούνταν με τις (ατράνταχτες και πέραν πάσης αμφισβήτησης) κατηγορίες εναντίον του Πούτιν αφήνοντας στην άκρη εκατοντάδες ανάλογες υποθέσεις και γιατί απουσίαζαν προκλητικά από τις λίστες οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και οι πολιτικοί.
Στο πρώτο ερώτημα βρήκε αρκετές απαντήσεις όταν ξέσπασε η σύγκρουση ανάμεσα στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τα Wikileaks. Οταν ο διευθυντής της ICIJ κατηγόρησε τα Wikileaks για «ανεύθυνη δημοσιογραφία», η ομάδα του Ασάνζ παρουσίασε τις πηγές χρηματοδότησης της σύμπραξης: το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος, που κατηγορείται για την αποσταθεροποίηση φιλορωσικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη, το Ιδρυμα Ροκφέλερ αλλά και το Ιδρυμα Φορντ, που επίσης κατηγορείται για επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.
Η ουσία του ζητήματος, βέβαια, όπως επισήμαναν εκπρόσωποι των Wikileaks, δεν βρίσκεται μόνο στη χρηματοδότηση αλλά στο γεγονός ότι η βάση δεδομένων των Panama Papers δεν είναι διαθέσιμη στο κοινό, όπως συμβαίνει με τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
«Δεν θέλω να αποφασίζουν τα κυρίαρχα, ιδιωτικά ΜΜΕ ποιες πληροφορίες θα δούμε και ποιες όχι» έλεγε λίγο αργότερα ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης Κρεγκ Μάρεϊ συμπληρώνοντας ότι αν κάποιο έγγραφο αφορά τους ιδιοκτήτες αυτών των μέσων ενημέρωσης ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα «θαφτεί» αν δεν έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων.
Οι βάσιμες αυτές καταγγελίες έδωσαν, δυστυχώς, πάτημα σε αρκετούς συνωμοσιολόγους να απαντήσουν στο δεύτερο ερώτημα (γιατί υπάρχουν αναλογικά λιγότερες αμερικανικές εταιρείες στα Panama Papers) καταγγέλλοντας απόκρυψη στοιχείων. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούσε στο The Real News Network o οικονομολόγος και αναλυτής Τζέιμς Χένρι, «οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να πάνε στον Παναμά για να κρύψουν τα χρήματά τους. Μπορούν να το κάνουν στο Ντέλαγουερ ή σε πολλές ακόμη Πολιτείες όπου τα στοιχεία τους προστατεύονται».
Η συγκεκριμένη απάντηση είναι ενδεικτική της νέας αρχιτεκτονικής οικονομικής ισχύος που αντικατοπτρίζουν οι φορολογικοί παράδεισοι. Για τις ΗΠΑ ο Παναμάς είχε μετατραπεί σε ένα ανταγωνιστικό χρηματο-οικονομικό κέντρο και συνεπώς είχαν κάθε λόγο να χειροκροτήσουν μια διαρροή εγγράφων που μειώνει την αξιοπιστία του.
Μήπως όμως αυτό ακριβώς δεν συνέβη και στην Κύπρο μετά τη δήμευση καταθέσεων που αποφάσισε η Ε.Ε.; Οπως μας εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε για το ντοκιμαντέρ This is not a coup, «κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κρίση για να χτυπήσουν και το ρωσικό κεφάλαιο» που έβρισκε καταφύγιο στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
«Οι Γερμανοί δεν ήθελαν να υπάρχει ένα χρηματοοικονομικό κέντρο που να μην ελέγχεται» μας είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, θυμίζοντάς μας επίσης ότι «πριν από την επιβολή του bail in είχε προηγηθεί μια φοβερή επικοινωνιακή επίθεση και η διαρροή έκθεσης των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που έλεγε ότι η Κύπρος είναι τόπος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος».
Αν και ελάχιστοι είναι αυτοί που θα αμφισβητήσουν τη συγκεκριμένη κατηγορία, εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν υπήρξαν ανάλογες καταγγελίες για χρηματο-οικονομικά κέντρα που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του Βερολίνου;
Αυτή όμως ήταν πάντα η «μαγεία» των συγκρούσεων ανάμεσα σε φορολογικούς παραδείσους και τις οικονομικές υπερδυνάμεις που τους ελέγχουν και τους χρησιμοποιούν. Εκτός από τις πολύτιμες ειδήσεις που μας προσφέρουν για τη σάπια ψυχή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καταγράφουν και τις τεκτονικές μετακινήσεις των οικονομικών κέντρων ισχύος.

Άρης Χατζηστεφάνου
info-war.gr

Ronnie O' Sullivan : Απολαύστε τό γρηγορότερο 147άρι (full score) στήν ιστορία τού snooker- 5΄λεπτά καί 20΄δεύτερα - τό 1997 ...

 

Maximum break

The maximum break in snooker under normal circumstances is 147.[1] This is often known as a maximum, a 147, or verbally a one-four-seven, and is amassed by potting all fifteen reds with fifteen blacks for 120 points, followed by all six colours for a further 27 points.[1]
Joe Davis compiled the first officially recognised maximum break in a 1955 exhibition match in London. In 1982 Steve Davis achieved the first official maximum in professional competition, which was also the first televised one. The following year, Cliff Thorburn became the first player to make a maximum in the World Championship. In total, only 59 snooker players have achieved maximums in professional competitions, totaling 118 such breaks. Ronnie O'Sullivan holds the record of thirteen competitive maximum breaks and he also has the record for the fastest competitive maximum break at 5 minutes 20 seconds, set at the 1997 World Championship.
Maximum breaks have gradually become more commonplace in professional snooker. Only 8 maximums were achieved in the 1980s, but 26 were attained in the 1990s and 35 in the 2000s. Thus far in the 2010s, 49 maximums have been achieved. The landmark 100th official maximum break in professional competition was achieved by Mark Selby at the UK Championship on 7 December 2013.[2]
Breaks greater than 147 are possible in a free ball situation. This has been achieved only once in professional competition, when Jamie Burnett made a 148 break in the qualifying stages of the 2004 UK Championship.



Ronnie O'Sullivan's maximum at the 1997 World Championship
From Wikipedia, the free encyclopedia