Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) - Ιστορικές φωτογραφίες μιας κοσμοπολίτισσας από την Μύκονο/ Εγκαίνια Παρασκευή 14 Ιουλίου

Δελτίο Τύπου
Μύκονος 10-7-2017                          
Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) – Ιστορικές φωτογραφίες
μια κοσμοπολίτισσας από τη Μύκονο.
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης
Μυκόνου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση
φωτογραφίας: « Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) - Ιστορικές φωτογραφίες μιας
κοσμοπολίτισσας από τη Μύκονο» στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.
Η έκθεση παρουσιάζει 47 φωτογραφίες της Μαίρης Παρασκευά, επιλεγμένες από το συνολικό της έργο το οποίο κατέθεσε στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, ο ανιψιός της Πέτρος Γρυπάρης. Η επιλογή των εικόνων έγινε από τον Γιάννη Σταθάτο (Θεωρητικό και Ιστορικό της Φωτογραφίας, Ιδρυτή των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων) με τη συνεργασία της Αλίκης Τσίργιαλου (Υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη). Η Μαίρη Παρασκευά καταγόταν από την παλιά Μυκονιάτικη οικογένεια Γρυπάρη. Μεγάλωσε στο κτήμα της οικογένειας στη Μπαράνoφκα της Ουκρανίας. Έζησε στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα, ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην Μύκονο. Οι Μυκονιάτες που την θυμούνται μιλούν με ιδιαίτερη αγάπη για την Κυρία Μαίρη που πάντα είχε κάτι να προσφέρει στους συμπολίτες της. Η Μύκονος όπως απεικονίζεται μέσα από το φακό της, οι Κάτω Μύλοι, το Κάστρο, το Ναμμουδάκι του Περρή, μας συγκινεί και μας ταξιδεύει σε μιαν άλλη εποχή.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Σταθάτος σημειώνει: «Οι φωτογραφίες της, που την καθιστούν πρώτη Ελληνίδα φωτογράφο με ολοκληρωμένο και σε βάθος χρόνου προσωπικό έργο, συμπεριλαμβάνουν λήψεις από την Κριμαία, την Αίγυπτο, την Μύκονο και άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και άλλες Μεσογειακές χώρες. Πολυτιμότερες ίσως είναι οι εικόνες από τη ζωή στην προεπαναστατική Κριμαία, φωτογραφίες που αποπνέουν λυρισμό, ευαισθησία και νεανικό ενθουσιασμό συχνά εφάμιλλου των οικογενειακών φωτογραφιών του Jacques Lartigue». Η έκθεση αποτελεί το Εικαστικό Αφιέρωμα της χρονιάς για την Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου και θα διαρκέσει από 14 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου 2017. Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ομιλία του επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Σταθάτου που κατάγεται από την ίδια Μυκονιάτικη οικογένεια των Γρυπάρηδων στις 20.30 την αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι (1ος όροφος). Θέμα ομιλίας: «Οι τρείς κόσμοι της Παρασκευά»
Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Ιουλίου ώρα 20.30΄.
Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουλίου – 10 Αυγούστου 2017.
Ώρες λειτουργίας: 11.00΄-14.00΄ και 19.00΄- 24.00΄.

Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου « Μαρία Ιγγλέση», αίθουσα Ματογιάννι.
Τηλ.: 22890 27190, φαξ: 22890 27192, e-mail:deppam@otenet.gr.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κατερίνα Ζουγανέλη

Τσίπρας: Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας...

"O σκύλος για να προστατεύει, δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει".
Αποτέλεσμα εικόνας για Τσίπρας Μαξίμου

Νέες απειλές Τσαβούσογλου, για τις γεωτρήσεις: Η Άγκυρα θα λάβει μέτρα!...
Επικίνδυνα ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων για τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει δικαιώματα στα κοιτάσματα.
Άμεση ήταν η απάντηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ειδικότερα, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως...

Πτήσεις μέ θέσεις ...ορθίων...!!!

Ryan Air, ο νεοφιλελευθερισμός έρχεται!...




Ποιο είναι το επιχείρημα του ιδιοκτήτη της εταιρείας: «σήμερα ο κόσμος δεν νοιάζεται να ταξιδέψει όρθιος προκειμένου να πληρώσει λιγότερα». Το θέμα της ασφάλειας το ξεπετάει με μια αληθοφανή μπούρδα: αν πέσει το αεροπλάνο, όλοι σκοτώνονται. Ψέμα βέβαια, πάμπολλα τα παραδείγματα (βλ. Γιάννο Κρανιδιώτη, από τα γνωστά θύματα θανάσιμου τραυματισμού, επειδή το ατύχημα τον βρήκε όρθιο, ενώ σώθηκαν οι καθιστοί επιβάτες).
Αλλά ας πάρουμε το θέμα από την αρχή. Σε τι χρησιμεύει η «πρόοδος». Αυτονόητη απάντηση: στο να ζούμε καλύτερα και ασφαλέστερα. Παραδείγματος χάρη, στα αυτοκίνητα μπήκαν ζώνες ασφάλειας, airbag κοκ. Παρά τον ταξικό του χαρακτήρα, αυτό ίσχυε και στο καπιταλιστικό σύστημα. Μέχρι πρότινος τουλάχιστον. Δηλαδή μέχρι την έλευση του νεοφιλελευθερισμού...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Αίρεται η διαδικασία ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα...

ΥΠΟΙΚ: Βήμα εξόδου από την κρίση...

ΥΠΟΙΚ: Βήμα εξόδου από την κρίση η άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος - Media...η άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος...

Ως ακόμη ένα βήμα προς την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ομαλότητα χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει την άρση της διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Όπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, «η Ελλάδα γυρνά σελίδα και η κυβέρνηση εισέρχεται με σταθερό βηματισμό στο κεφάλαιο της υλοποίησης ενός σχεδίου κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης ανάπτυξης»...

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 

Νομοσχέδιο για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος...

Μέτρα προστασίας όσων καταγγέλλουν τη διαφθορά
Διαφθορά
Νομοσχέδιο για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο την πάταξη φαινομένων διαφθοράς που προέρχονται είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.
Η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί στην πλήρη προστασία των λεγόμενων whistleblowers, δηλαδή πληροφοριοδοτών που αποκαλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς, απάτης, δωροδοκίας, κατάχρησης εξουσίας ή ακόμη και επιρροής μεσαζόντων, άρα και την ενθάρρυνσή τους να προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές σχετικά στοιχεία.
Ο όρος των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος θεωρείται συνυφασμένος με το κράτος δικαίου. Η ενθάρρυνση, ωστόσο, για την καταγγελία φαινομένων απάτης ή κακοδιοίκησης προϋποθέτει την αποτροπή ενδεχόμενων αντιποίνων, είτε για τους ίδιους τους πληροφοριοδότες είτε για τους οικείους τους.
Βασική καινοτομία της υπό επεξεργασία πρότασης, σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.», είναι η επέκταση της προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στόχος είναι και η μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση των σοβαρών αδικημάτων που θα προστατεύεται η καταγγελία τους, όπως π.χ. παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας.
Η νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι ευθυγραμμισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Η ανάγκη προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς επισημάνθηκε...