Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Νομοσχέδιο για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος...

Μέτρα προστασίας όσων καταγγέλλουν τη διαφθορά
Διαφθορά
Νομοσχέδιο για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο την πάταξη φαινομένων διαφθοράς που προέρχονται είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.
Η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί στην πλήρη προστασία των λεγόμενων whistleblowers, δηλαδή πληροφοριοδοτών που αποκαλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς, απάτης, δωροδοκίας, κατάχρησης εξουσίας ή ακόμη και επιρροής μεσαζόντων, άρα και την ενθάρρυνσή τους να προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές σχετικά στοιχεία.
Ο όρος των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος θεωρείται συνυφασμένος με το κράτος δικαίου. Η ενθάρρυνση, ωστόσο, για την καταγγελία φαινομένων απάτης ή κακοδιοίκησης προϋποθέτει την αποτροπή ενδεχόμενων αντιποίνων, είτε για τους ίδιους τους πληροφοριοδότες είτε για τους οικείους τους.
Βασική καινοτομία της υπό επεξεργασία πρότασης, σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.», είναι η επέκταση της προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στόχος είναι και η μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση των σοβαρών αδικημάτων που θα προστατεύεται η καταγγελία τους, όπως π.χ. παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας.
Η νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι ευθυγραμμισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Η ανάγκη προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς επισημάνθηκε...
συνέχεια
...στη χθεσινή έναρξη του διήμερου φόρουμ του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενισχύοντας την Ακεραιότητα στο Δημόσιο», από στελέχη εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών αρχών.
Αρχικά, από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία σημείωσε ότι η διασφάλιση της ανωνυμίας αποτελεί δικλίδα προστασίας ώστε ο πολίτης να προχωρά σε καταγγελίες τέτοιων φαινομένων.
Στη συνέχεια, από τον T. Strijker, συντονιστή της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και την αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, όσο και τον L. De Mello, αναπληρωτή επικεφαλής Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ.
Ο κ. De Mello ενημέρωσε ότι συγκροτείται ομάδα ειδικών κατά της διαφθοράς (υπό τον ΟΟΣΑ), με την εφαρμογή σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων να ξεκινά πρώτα από τον τομέα της Υγείας και στη συνέχεια να ακολουθούν ο τομέας της Αμυνας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ακολούθως τομείς δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Σε περίπτωση που κάποιος έθετε το ερώτημα κατά πόσο είναι εύκολη η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η απάντηση που θα έπαιρνε από τον κ. Strijker θα μπορούσε να ήταν ως εξής: «Πρέπει να βουτήξουμε στα βαθιά νερά τη μούρη μας. Η διαφθορά έχει πολύ μεγάλο εύρος και η αντιμετώπισή της θα ισοδυναμούσε με θαύμα» - έτσι το διατύπωσε μιλώντας στο χθεσινό φόρουμ, υπολογίζοντας λίγο νωρίτερα (επικαλούμενος στοιχεία του 2010) σε 8% του ΑΕΠ το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι ο υπολογισμός του δεν περιλαμβάνει τη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα.
«Οι συνέπειες μιας διεφθαρμένης δημόσιας διοίκησης αυξάνουν τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών, υπονομεύουν σοβαρά την εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς, κάτι που δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ίδια τη δημοκρατία», παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης, ενώ η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη τόνισε ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξάλειψη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με τα φαινόμενα αυτά και τα αποτελέσματά τους.
«Πρέπει να γίνει κοινό κτήμα ότι η κακοδιοίκηση και η διαφθορά κοστίζουν τελικά πολύ περισσότερο σε όλους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

12.07.2017
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.