Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Αχ Λευτεράκη!

-Να το πάρωμεν απόφασιν ότι δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ, “Θεός της Ελλάδος”. Ενας είναι ο Θεός δι΄ όλα τα έθνη. Η φρόνησις, η διορατικότης, η προορατικότης, η επαφή με την πραγματικότητα. Ιδού τι θα μας βοηθήση θετικά να επανορθώσωμεν ό,τι είναι επανορθώσιμον. (Ελευθέριος Βενιζέλος, 1922).




Χαζεύοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ και τη συνέντευξη Τύπου του στενού του συνεργάτη Ευάγγελου Βενιζέλου, αναπόλησα έναν άλλον Βενιζέλο, αυτόν που πριν γίνει αεροδρόμιο, υπήρξε μια σπουδαία μορφή της Ελλάδας.

Δεν θέλω να σας κουράσω με περισσότερα σχόλια. Να τρεις φράσεις των παραπάνω πολιτικών ανδρών:

-Εγώ πιστεύω ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί ο Θεός της Ελλάδος είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία. Πιο ισχυρός. Γιατί όταν έχεις να παλέψεις ταυτόχρονα με δυο τόσο μεγάλους αντιπάλους και τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία, πρέπει να έχεις και το Θεό μαζί σου.  (Ευάγγελος Βενιζέλος, 7 Σεπτεμβρίου 2014).

-Σήμερα με αντιμετωπίζουν ως τον υπεύθυνο Πρωθυπουργό μιας Ελλάδας που όλοι σέβονται, που όλοι υπολογίζουν. Αυτό το μεγάλο στοίχημα το έχει κερδίσει ο λαός με τις θυσίες του! Όμως σε αυτό τον αγώνα να κερδίσουμε το μέλλον μας, έχουμε κι ένα στήριγμα από καλό οιωνό από το παρελθόν μας. Γιατί στην ένδοξη γη της Μακεδονίας μας, ανακαλύφθηκε ένα μοναδικής σημασίας και οικουμενικής απήχησης αρχαιολογικό μνημείο. (Αντώνης Σαμαράς, 6 Σεπτεμβρίου 2014).

-Να το πάρωμεν απόφασιν ότι δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ, “Θεός της Ελλάδος”. Ενας είναι ο Θεός δι΄ όλα τα έθνη. Η φρόνησις, η διορατικότης, η προορατικότης, η επαφή με την πραγματικότητα. Ιδού τι θα μας βοηθήση θετικά να επανορθώσωμεν ό,τι είναι επανορθώσιμον. (Ελευθέριος Βενιζέλος, 1922). 
parapolitiki.com

Όπως ο Καραμανλής το 2009...

tanea



Το παρατηρήσατε; Μετά την ομιλία Σαμαρά, η «γραμμή» της κυβέρνησης και όλων των στελεχών της είναι: «Ο Πρωθυπουργός μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας, όχι στην παροχολογία, ναι στην υπευθυνότητα». Όπως ο Κ. Καραμανλής δηλαδή το 2009, όταν...
στη Δ.Ε.Θ. “ανακάλυψε” – επειδή έφευγε φυσικά – την υπευθυνότητα, αφού βέβαια είχε στήσει για μια πενταετία το πιο οργιώδες πάρτι ανευθυνότητας στην ιστορία της χώρας και εις βάρος της, πάρτι που κορυφώθηκε το 2009.
Αλλά τα πιο συστημικά μέσα ενημέρωσης, όπως ΤΑ ΝΕΑ, Ελεύθερος Τύπος, κινούνται σε τελείως άλλη κατεύθυνση, λέγοντας ουσιαστικά: «Ο Σαμαράς άνοιξε το πουγκί».
Κάποιο φωτισμένο μυαλό θα σκέφτηκε: «Αφήστε εμάς να παίξουμε υπευθυνότητα και κλείστε εσείς το μάτι για παροχές».
Για αυτό και ο τίτλος «Λεφτά στην τσέπη» είναι τίτλος μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. Καμία αμφιβολία επί τούτου.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι ο τίτλος – μνημείο εκμαυλισμού, λαϊκισμού και πελατειακής λογικής «Λεφτά στην τσέπη» γίνεται πρωτοσέλιδο από την εφημερίδα που κατηγόρησε όσο καμία άλλη τον Γ. Παπανδρέου για…λαϊκισμό, διαστρεβλώνοντας χυδαία και αυτή την πρόταση με την φράση «Λεφτά υπάρχουν, αν…»

smartpost.gr

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΝΕΑ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Φελνίκος
Αναμφίβολα οι ειδήσεις του Σαββατοκύριακου για την Ελλάδα ήταν πρωτευόντως οι ήττες των εθνικών μας ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ και δευτερευόντως οι δηλώσεις Σαμαρά και Βενιζέλου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για μένα όμως η είδηση στην οποία πρέπει να σταθούμε περισσότερο προκύπτει από μια δημοσκόπηση.
Όχι από αυτές που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, αλλά από μια δημοσκόπηση που έγινε στην Γαλλία και η οποία δείχνει ότι η Μαρίν Λεπέν είναι το πρώτο φαβορί για να διαδεχθεί τον Ολάντ στον προεδρικό θώκο. Φυσικά οι προεδρικές εκλογές αργούν ακόμη. Θα γίνουν σε τρία χρόνια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο Ολάντ θα αντέξει ή δεν θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα καταδείξουν, όπως όλα δείχνουν, τη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα και τον οδηγήσουν σε παραίτηση. Πάντως ο Μανουέλ Βαλς, ο Γάλλος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση συμφώνησε πως η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας
Εάν αυτό συμβεί και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο επαναλάβει το θρίαμβο των ευρωεκλογών (όπου ανεδείχθη πρώτο κόμμα με 25%, αφήνοντας δεύτερη τη συντηρητική δεξιά με 20% και τρίτο το Σοσιαλιστικό κόμμα με 15%) η Ευρωπαϊκή Ένωση παύει να υπάρχει. Τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε και την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της. Οι άνεμοι του ευρωσκεπτικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας θα τη σαρώσουν.
Μια Γαλλία της Λεπέν είναι λογικό να υποθέσουμε πως θα γίνει το σημείο αναφοράς όλων των εθνικιστικών, ρατσιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο, που γνωρίζουν άνθιση λόγω της κρίσης υπερχρέωσης, των πολιτικών λιτότητας και των φαινομένων αυξανόμενης ανεργίας, φτωχοποίησης και μετανάστευσης, ιδιαίτερα στο Νότο και την περιφέρεια της ΕΕ.
Η γερμανική επικυριαρχία θα αμφισβητηθεί και το πρώτο θύμα, ως είναι φυσικό, θα είναι...

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Peltes

Πελτές

Μια επισκέπτρια της γιορτής Τοματίνα στο χωριό Μπουνιόλ, έξω από τη Βαλέντσια της Ισπανίας γλιστρά πάνω στον πελτέ από 50 τόνους εκτοξευμένων τοματών.

Ο Σκλαβενίτης ...εξαγοράζει τον Βερόπουλο!

Έγινε το πρώτο βήμα


Η εταιρεία Βερόπουλος ενισχύεται με περίπου 20 εκατ. ευρώ που είναι σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα για εξαγορά του 60% της Χαλκιαδάκης από τη Σκλαβενίτης. Το εν λόγω ποσοστό το κατέχει η Βερόπουλος αλλά οι μετοχές αποτελούν ενέχυρο στην Τράπεζα Πειραιώς στην οποία έχει αυξημένη δανειακή έκθεση...


sm1Κάπως έτσι η Βερόπουλος βελτιώνει την οικονομική της θέση που βρίσκεται στο κόκκινο καθώς υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη η Σκλαβενίτης κάνει την πρώτη δυναμική έξοδο στην επαρχία αποκτώντας ισχυρή παρουσία στην αγορά της Κρήτης και αποκτά ένα δίκτυο το οποίο είναι κερδοφόρο. Το δίκτυο της Χαλκιαδάκης αποτελείται από 38 καταστήματα, εκ των οποίων 5 υπέρ μάρκετ, 20 σούπερ μάρκετ, 1 cash & carry και 7 «καταστήματα γειτονιάς» (convenience stores). Με όλα αυτά η Βερόπουλος παίρνει βαθιά οικονομική ανάσα, χωρίς ωστόσο να λύνει τα προβλήματα ρευστότητας και υποχρεώσεων που έχει.
Να πούμε ότι η Πειραιώς είναι χρηματοδότης και της Σκλαβενίτης η οποία είναι εταιρία που παράγει κέρδη και καταβάλει στους μετόχους της μερίσματα. Πληροφορίες λένε ότι η Πειραιώς έχει εκπονήσει σχέδιο εξυγίανσης της Βερόπουλος το οποίο καταλήγει στη συγχώνευση με τη Σκλαβενίτης με πρώτο βήμα τη μεταβίβαση του δικτύου της Χαλκιαδάκης.
 matrix24

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στήν «Κ.Ε.» τού νέου Δημάρχου Κώστα Κουκά

Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΑΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.» ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΠΛΕΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Στη Μύκονο τη διαφθορά την παίρνει ο άνεμος

Θα δρομολογήσουμε την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, θα διασφαλίσουμε την καθαριότητα και την οδοποιία
«Μυκονιάτης γέννημα θρέμμα, δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος, δήμαρχος. Σε κάθε περίπτωση ένας ενεργός πολίτης που πιστεύω ότι τίποτα στη ζωή δεν μας χαρίζεται και ότι όλα απαιτούν πολλή δουλειά και πολύ μεράκι. Πάντως να είστε βέβαιοι ότι εάν μου λέγατε πριν από ένα χρόνο ότι θα κατέβαινα για δήμαρχος, θα σας έλεγα ότι δεν είναι και το πλέον πιθανό».
Διαφάνεια - Συμμετοχή - Εξωστρέφεια: το τρίπτυχο του νέου δημάρχου Μυκόνου, Κώστα Κουκά Διαφάνεια - Συμμετοχή - Εξωστρέφεια: το τρίπτυχο του νέου δημάρχου Μυκόνου, Κώστα Κουκά  Ετσι μας συστήνεται ο νέος δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς, ετών 32, κάτοχος δύο πανεπιστημιακών πτυχίων: της Νομικής του Πανεπιστημίου Θράκης και του τμήματος Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, από το ίδιο πανεπιστήμιο. Το πρώτο μεταπτυχιακό του το έλαβε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, στις «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές». Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα μας μιλά για το όραμά του για τη Μύκονο, τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης του δήμου, την ανάδειξη της Δήλου.
* Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;
- Από την αίσθηση που είχα από την επαφή μου με τον κόσμο. Λόγω επαγγέλματος, λόγω ηλικίας, αλλά και λόγω χαρακτήρα βρισκόμουν καθημερινά με πολλούς ανθρώπους και αντιλαμβανόμουν -όσο πλησίαζαν οι μήνες για τις εκλογές- ότι υπήρχε η ανάγκη για μία νέα αρχή. Για σύνθεση απόψεων, ήπιο πολιτικό λόγο, νέο όραμα για το νησί. Οταν είδα τη δυναμική στους νέους ανθρώπους και έκανα τις πρώτες κουβέντες με σοβαρούς και καταξιωμένους Μυκονιάτες, με θετική κατάληξη, αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο. Ηταν μία πολύ δύσκολη εκλογική διαδικασία, αλλά τη χάρηκα πολύ, γιατί σε καμία στιγμή της δεν έκανα έκπτωση στις αρχές και τις αξίες μου.
«Η Μύκονος προσελκύοντας επωνύμους και υψηλού εισοδήματος τουρίστες κερδίζει και σε έσοδα, και το κυριότερο, σε φήμη» «Η Μύκονος προσελκύοντας επωνύμους και υψηλού εισοδήματος τουρίστες κερδίζει και σε έσοδα, και το κυριότερο, σε φήμη» * Τα τελευταία χρόνια ανέκυψαν σκάνδαλα κακοδιαχείρισης. Πώς θα τα ξεπεράσει το νησί;
- Με την απονομή δικαιοσύνης μέσα από τα αρμόδια δικαστήρια (που είναι και τα μόνα που μπορούν να κρίνουν βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων) και πέρα και πάνω από όλα με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών διαφάνειας, ώστε όλοι να αντιληφθούν ότι υπάρχει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς. Εγώ προσωπικά μπορεί να συγχωρήσω λάθη, να κατανοήσω ολιγωρίες, να σεβαστώ διαφορετικές απόψεις. Για ένα πράγμα όμως θα είμαι αμείλικτος: για τα ζητήματα σεβασμού του δημόσιου χρήματος και της εντιμότητας της δημοτικής αρχής.
* Ποιες οι βασικές αρχές της πολιτικής σας για τη Μύκονο;
- Διαφάνεια - Συμμετοχή - Εξωστρέφεια. Διαφάνεια γιατί όπως είπα είναι αδιαπραγμάτευτη θέση αρχής. Συμμετοχή γιατί μόνο αυτή διασφαλίζει την...

Σκίτσο τού Βαγγέλη Παυλίδη από τή συλλογή "ΠΛΑΚΕΣ"


H παρθενική συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

 Τό νέο προεδρείο και τά μέλη τών Επιτροπών τού Δήμου Μυκόνου

Περατώθηκε χθές (Κυριακή) αργά τό βράδυ η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάδειξη προεδρείου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και εκπροσώπων του Δήμου Μυκόνου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.).
Το νέο προεδρείο του Δ.Σ. αποτελείται από τούς:
Πρόεδρος:: Λάμπρος Παναγιωτακόπουλος
Αντιπρόεδρος:: Ζήσης Ασημομύτης
Γραμματέας:: Άννα Καμμή

Τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
Νίκος Γκέλος (Πρωτοβουλία Δράσης)
Βαγγέλης Μπόνης (Πρωτοβουλία Δράσης)
Δημήτρης Κοντιζάς (Πρωτοβουλία Δράσης)
Γιώργος Ρουσσουνέλος (Πρωτοβουλία Δράσης)
Παντελής Ρούσσος (Επόμενη Μέρα)
Ντίνα Σαμψούνη (Επόμενη Μέρα)

Αναπληρωματικά μέλη:
Μιλτιάδης Ατζαμόγλου (Πρωτοβουλία Δράσης)
Ελένη Καλπουρτζή (Πρωτοβουλία Δράσης)
Γρυπάρη Ειρήνη (Πρωτοβουλία Δράσης)
Πέτρος Σταυρακόπουλος (Επόμενη Μέρα)
Μιχάλης Αποστόλου (Επόμενη Μέρα)

Μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:
Τακτικά μέλη
Ξυδάκης Αναστάσιος (Π.Δ.)
Κουκάς Αλέξανδρος (Π.Δ.)
Μπουγιούρης Γεώργιος (Π.Δ.)
Κουσαθανάς Θεοχάρης (Π.Δ.)
Κουσαθανάς Αντώνης (Ε.Μ.)
Σταυρακόπουλος Πέτρος (Ε.Μ.)

Αναπληρωματικά μέλη:

Κουερίνης Λουκιανός (Π.Δ.)
Ζουγανέλης Μιχάλης (Π.Δ.)
Τόνια Ανδρονίκου (Π.Δ.)
Παντελής Ρούσσος (Ε.Μ.)
Ντίνα Σαμψούνη (Ε.Μ.)

Εκπρόσωποι Περιφερειακής Ένωσης Δήμων
Δήμαρχος: Κωνσταντίνος Κουκάς
Σύμβουλοι Πλειοψηφίας: Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, Λάμπρος Παναγιωτακόπουλος
Σύμβουλος Μείζονος Μειοψηφίας: Αντώνης Κουσαθανάς