Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Μά τί γίνεται στή Μύκονο;...

Είμαστε, τελικά, ανεπίδεκτοι ...μαθήσεως;...  


Εκσυγχρονισμός : Οι μαριονέτες στή θέση τού Καραγκιόζη!
Μυκονιάτες, 
η γνωστή καί μή εξαιρετέα,  στά πέρατα τού κόσμου ξακουστή, ημετέρα -πλήν- όχι προσφιλής,  
     "τοπική  διαπλοκή"
δέν "καταλαβαίνει μέ τίποτα". 
 Όπως  λέει ο κόσμος : 
"Δέν καταλαβαίνουν Χριστό"! 
Λυτοί, "δεμένοι" καί μωροφιλόδοξοι -όοολοι ένας αχταρμάς- αγωνίζονται μέ νύχια καί μέ δόντια νά αποπροσανατολίσουν τό εκλογικό σώμα "μαγειρεύοντας συνδυασμούς". 
Συγχρόνως λαμβάνουν χώρα, αλλεπάλληλες, συνεδριάσεις -εν κρυπτώ καί παραβύστω- γνωστών πολιτικών μετριοτήτων πού μιά ζωή λειτουργούν "χωρίς ευκρινείς αρχές"
Τούς γνωρίζετε καί τούς γνωρίζουμε. Είναι...
...άνθρωποι πού διακινούν ως πρόσχημα τήν "ανανέωση"

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της η Γκερέκου...




Την απόφαση να κατέλθει στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου έλαβε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες της.
Με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την πρόθεση της να είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι ένα από τα πλέον εγκαταλειμμένα κομμάτια της χώρας.

«Ξεκινώ τη διεκδίκηση της Περιφέρειας, μπαίνοντας μπροστά σε μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινή την αγάπη για τον τόπο μας και την πίστη στις προοπτικές του», σημειώνει η κ. Γκερέκου και τονίζει: «Στόχος μας είναι τα Επτάνησα να εξελιχθούν σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Ελλάδας. Ένα πρότυπο αυτό-οργάνωσης και αυτονομίας που θα δίνει πραγματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους του. Και που πάνω απ' όλα δεν θα αφήνει ΚΑΝΕΝΑΝ στη μοίρα του».

 
 

ΣΥΡΙΖΑ: Οφείλει να παραιτηθεί άμεσα η η κα. Χ. Καλογήρου...

Επιμένει να ασκεί τα καθήκοντά της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ως διορισμένη Γενική Γραμματέας από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα είναι ...
υποψήφια Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, εγείροντας σοβαρό ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

Παρά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η κ. Χριστιάνα Καλογήρου εξακολουθεί να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ως διορισμένη Γενική Γραμματέας από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Και διερωτόμαστε : Πως συμβιβάζεται ηθικά και πολιτικά η υποψηφιότητα της ως Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου με την ιδιότητα της ως ελεγκτή νομιμότητας των αποφάσεων των αιρετών συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Είναι δυνατόν να συνεχίζει η κ. Καλογήρου να ασκεί έλεγχο νομιμότητας - και πολλές φορές όπως επανειλημμένα αποδείχθηκε και έλεγχο σκοπιμότητας - στις αποφάσεις των αιρετών συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης του Β. Αιγαίου και ταυτόχρονα να διεκδικεί, αντιπαραθετικά ενδεχομένως με κάποια από τα στελέχη των συλλογικών αυτών φορέων, την ψήφο των πολιτών του Β. Αιγαίου;

Οι πρόσφατες ακυρωτικές της πράξεις κατά των αποφάσεων του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου που έθιγαν επιχειρηματικά συμφέροντα στη Προκυμαία της Μυτιλήνης, αποδεικνύουν ενδεχομένως τους λόγους για τους η ίδια επέλεξε να παραμείνει στη θέση της.

Η συνέχιση της παραμονής της στην Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, πέρα από τα ζητήματα ηθικής τάξης που δημιουργεί, είναι και σοβαρό πολιτικό ατόπημα...
left.gr

Ιερά Σύνοδος για Νίκο Δήμου: Είναι προπαγανδιστής ξεπερασμένων ιδεολογιών...

"Στη θέση του" βάζει η Ιερά Σύνοδος τον συγγραφέα Νίκου Δήμου και το άρθρο του για την Επανάσταση του 1821, το οποίο, όπως φαίνεται συνεχίζει να...
δημιουργεί έντονες αντιδράσεις.

Η Ιερά Σύνοδος αποκαλεί το Νίκο Δήμου «προπαγανδιστή» και τονίζει ότι «όσοι αδειάζουν με τέτοιο τρόπο την Εκκλησία μέσω τηλεοπτικών σταθμών και δημοσιευμάτων αποδεικνύονται ανιστόρητοι και εμπαθείς».

Στη συνέχεια παραθέτει ιστορικές αναφορές σχετικά με την Επανάσταση για να αποδείξει πως υπήρξαν εκπρόσωποι του κλήρου που συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση κατά των Τούρκων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Χωρίς τον ορθόδοξο κλήρο δεν θα πετύχαινε η μεγάλη εθνική εξόρμηση του 1821. Ορισμένοι προπαγανδιστές ξεπερασμένων ιδεολογιών αρνούνται τον ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως φάνηκε και από δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές των τελευταίων ημερών. Αποδεικνύονται ανιστόρητοι και εμπαθείς.

Ο Γάλλος Πρόξενος Πουκεβίλ, ο οποίος έζησε τα γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως, γράφει ότι 100 Πατριάρχες και Επίσκοποι θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του Αγώνος. 80 κινήματα έκαναν οι Έλληνες πριν από το 1821 και στα περισσότερα πρωτοστατούσαν Επίσκοποι. Θυμίζω ότι από το 1680 έως το 1700 η Ανατολική Στερεά ήταν ελεύθερη μετά από την εξέγερση δύο Επισκόπων, του Θηβών Ιεροθέου και του Σαλώνων Φιλοθέου.

Το 1821 βάφεται με το αίμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και του Πατριάρχη Κυρίλλου Στ΄, του από Ανδριανουπόλεως. Εκτός από τον Επίσκοπο της Πάτρας Γερμανό που ευλόγησε το λάβαρο στην Αγία Λαύρα (17 Μαρτίου 1821) και στην Πάτρα (25 Μαρτίου 1821), ο Σαλώνων Ησαΐας κηρύσσει την Επανάσταση στη Φωκίδα και θυσιάζεται στην Αλαμάνα. Στην Πάτμο έρχεται γι” αυτόν τον σκοπό ο Πάτμιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Παγκώστας και υψώνει και αυτός λάβαρο επαναστατικό. Από τότε δεν ξαναγύρισε στον θρόνο του.

Οι περισσότεροι Επίσκοποι της Πελοποννήσου κλείσθηκαν στη φυλακή του πασά της Τριπολιτσάς από τις αρχές Μαρτίου 1821 και μόνον τρεις βρέθηκαν ζωντανοί όταν μπήκαν οι Έλληνες μετά από 6,5 μήνες. Αυτή τη θυσία των κληρικών ας μην την λησμονούμε.

Στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρία. Οι Τούρκοι το πληροφορήθηκαν και στις 9 Ιουλίου 1821 έγινε η μεγάλη σφαγή στη Λευκωσία. Θανατώθηκε ο Κυπριανός και όλοι οι Επίσκοποι και οι Αρχιμανδρίτες του νησιού μαζί με τους προκρίτους.

Πολλοί άλλοι Επίσκοποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Αγώνα όπως ο Έλους Άνθιμος, ο Βρεσθένης Θεοδώρητος, ο Ανδρούσης Ιωσήφ, ο Ταλαντίου Νεόφυτος. Και στη μεγαλειώδη Έξοδο του Μεσολογγίου ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, βοηθός του Μητροπολίτη Άρτης Πορφυρίου, θυσιάζεται ανατινάζοντας τον Ανεμόμυλο.

Αλλά και στην ηθική και πνευματική προετοιμασία του 1821 ο ρόλος της Εκκλησίας και του Ράσου είναι μαχητικός και πανθομολογούμενος. Το ελληνορθόδοξο φρόνημα και η εθνική ταυτότητα διαφυλάχθηκαν με τη βοήθεια της Παιδείας, η οποία ήταν κατ” εξοχήν έργο του ορθοδόξου κλήρου. Σε κρυφά και φανερά σχολεία, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούσαν, τα ελληνόπουλα μάθαιναν από τους ιερείς την Πίστη τους, την γλώσσα τους και εγαλουχούντο με τον πόθο για Ελευθερία. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια, ήταν ιερομόναχος, ίδρυσε διακόσια σχολεία και κήρυξε σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά την ελπίδα για το «ποθούμενον», την απελευθέρωση. Οι Νεομάρτυρες, οι πρώτοι αντιστασιακοί της δουλείας, αρνήθηκαν να τουρκέψουν και δεν φοβήθηκαν τον δήμιο. Την πνευματική τους υποστήριξη και ενθάρρυνση είχαν αναλάβει οι κληρικοί που τους εξομολογούσαν, οι λεγόμενοι «αλείπται».

Ορισμένοι διαδίδουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο». Τούτο είναι ανακριβές. Η αλήθεια είναι ότι μετά από τις απειλές και τις φορτικές πιέσεις του Σουλτάνου ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ απέστειλε επιστολή στον Μητροπολίτη Σμύρνης Άνθιμο, με την οποία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το κείμενο του Ρήγα που είχε τίτλο «Νέα Πολιτική Διοίκησις», χωρίς να απαξιώνεται η προσωπικότητα του Εθνομάρτυρος.

Είναι εύκολο να ξαναγράφει κάποιος την Ιστορία κατά το δοκούν. Όμως Ιστορία είναι η μελέτη των πηγών. Οι προσωπικές ερμηνείες και παρερμηνείες καταδεικνύουν φανατισμό, εθελοτυφλία και άγνοια των πηγών. Όσοι έζησαν τα γεγονότα, Έλληνες και ξένοι, αγωνιστές και λόγιοι, παραδέχονται ότι χωρίς τον ορθόδοξο κλήρο οι Έλληνες δεν θα είχαν ελευθερωθεί. Διαβάστε τον Νικόλαο Κασομούλη, τον Φωτάκο Χρυσανθόπουλο, τον Ιωάννη Μακρυγιάννη και τόσους άλλους αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων. Ακούστε τι λέει ο λαός μας μέσω του δημοτικού τραγουδιού. Επισκεφθείτε τα αμέτρητα πεδία των μαχών και τους τόπους του μαρτυρίου των ορθοδόξων κληρικών, Πατριαρχών, Επισκόπων, ιερέων, ιερομονάχων, διακόνων και απλών μοναχών.

Η Εκκλησία της Ελλάδος επιχειρεί μία ψύχραιμη και τεκμηριωμένη προσέγγιση της Τουρκοκρατίας και του 1821 μέσω μιας σειράς δέκα επιστημονικών συνεδρίων, τα οποία διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος. Τα δύο πρώτα συνέδρια έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και κυκλοφορείται ο Τόμος με τα Πρακτικά του Α΄ Συνεδρίου, του 2012. Το δέκατο και τελευταίο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ το 2021, όταν θα συμπληρώνονται ακριβώς διακόσια χρόνια από την κήρυξη της Μεγάλης Ελληνικής Επαναστάσεως»...
iefimerida.gr

Παραιτήθηκε ο Παυλόπουλος...


Την αντικατάστασή του από τη διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος με την επιστολή του επικαλείται φόρτο εργασίας τόσο ως βουλευτής όσο και ως ακαδημαϊκός δάσκαλος.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Πρ. Παυλόπουλο είχε προταθεί η προεδρεία της Επιτροπής, πλην όμως το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε για τη θέση τον Κώστα Τζοβάρα. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ενόχληση προς το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου.
Πληροφορίες επιμένουν πως βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Μανόλη Γλέζο να είναι αυτός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, μετά από αυτές τις εξελίξεις.

 real.gr

Τσιμουδιά για τον Φαλτσιανί



Μια μεγάλη αποκλειστικότητα που φωτίζει το απόλυτο σκάνδαλο των καιρών μας πάει να περάσει στο ντούκου, ελέω του σιωπητηρίου που επικρατεί στα συστημικά ΜΜΕ και μικροϋπολογισμών που πρυτανεύουν στα εναλλακτικά.
Ο Ερβέ Φαλτσιανί είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η ύπαρξη της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Πληροφοριακάριος της HSBC, υπεύθυνος για την ασφάλεια των συστημάτων της στα κεντρικά της Γενεύης, είδε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του ολόκληρο το κουβάρι που συγκροτεί τον μηχανισμό της σκιώδους τραπεζικής -ενός διεθνούς δικτύου απόκρυψης πλούτου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος- και αποφάσισε να κινηθεί, παίρνοντας όλα τα ρίσκα, προς την κατεύθυνση της αποκάλυψής του.

Χρησιμοποιώντας τη «λίστα Φαλτσιανί», πολλές σοβαρές κυβερνήσεις (ή, τουλάχιστον, πιο σοβαρές από τις διαδοχικές δικές μας) κατάφεραν να στριμώξουν χιλιάδες καταθέτες, επενδυτές, λαμόγια (ή όπως αλλιώς θέλει ο καθένας να αποκαλέσει άτομα που φυγαδεύουν στο εξωτερικό αδήλωτα εισοδήματα) και να εισπράξουν μεγάλα ποσά διαφυγόντων φόρων, ενώ παράλληλα φώτισαν σε μεγάλο βαθμό τις διαδρομές του χρήματος σε τραπεζικούς και φορολογικούς παραδείσους, με την προοπτική να πάρουν μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Μικρό υποσύνολο της λίστας Φαλτσιανί είναι η δική μας «λίστα Λαγκάρντ», που έχει οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες έναν πρώην υπουργό Οικονομικών, κλυδώνισε σοβαρά την κυβερνητική ευστάθεια, έχει στερήσει τον ύπνο από χιλιάδες κεφαλαιούχους που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα αλλά πέραν τούτου ουδέν, αφού το περιεχόμενό της έχει μείνει στην Ελλάδα -για τους γνωστούς λόγους- αναξιοποίητο.

Μια συνέντευξη του Ερβέ Φαλτισνί σε ελληνικό ΜΜΕ αποτελεί λοιπόν αντικειμενικά μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία και, προφανώς, είδηση. Και τίποτα σημαντικό να μην έλεγε ο Φαλτσιανί, και πάλι η δημοσιογραφική επιτυχία θα ήταν δεδομένη.

Ε, λοιπόν, ο Φαλτσιανί έδωσε συνέντευξη σε ελληνικό έντυπο, στο περιοδικό HotDoc (δημοσιεύθηκε στο χθεσινό τεύχος Νο 49), μια συνέντευξη άκρως ουσιαστική που φωτίζει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Και όμως λίγο πολύ πέρασε στο ντούκου, ακόμα κι από έντυπα που θεωρούνται εναλλακτικά.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου, η Τάνια Ιακωβίδου και η Νέα Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά

FOSPHOTOS
Η παραίτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου από τη βουλευτική έδρα που κατείχε στη Β΄ Αθήνας, έφερε στην επιφάνεια άλλη μία παθογένεια του πολιτικού συστήματος, που εξακολουθεί να διατηρείται: αυτή του βολέματος στο κράτος των αποτυχημένων πολιτευτών των εκάστοτε κυβερνητικών κομμάτων
Της Βασιλικής Σιούτη

Η έδρα της Β’ Αθήνας μετά την παραίτηση του υποψηφίου δημάρχου της Ν.Δ κανονικά θα περνούσε στον πρώτο επιλαχόντα. Δηλαδή στον Γιάννη Παπαθανασίου, τον τελευταίο υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης Καραμανλή. Ένα από τα μοιραία πρόσωπα εκείνης της περιόδου που οι πολίτες, αποδοκίμασαν στις τελευταίες εκλογές, αφήνοντας τον έξω από τη Βουλή.

Ήρθαν όμως έτσι τα πράγματα, που η καλή του τύχη τον ξαναέφερε σύντομα στην είσοδο του ελληνικού κοινοβουλίου. Δεν τη χρειάστηκε ωστόσο, γιατί ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο αποτυχημένος υπουργός μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, είχε ήδη προλάβει να βολευτεί από τη Ν.Δ. Στο κράτος φυσικά, όπου απολαμβάνει μία δημόσια θέση και πληρώνεται με έναν μισθό μερικών χιλιάδων ευρώ, από αυτά που δίνουν οι φορολογούμενοι πολίτες που στύβονται καθημερινά.

Φυσικά και αρνήθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- ο Γιάννης Παπαθανασίου να καταλάβει την έδρα του Άρη Σπηλιωτόπουλου στη Βουλή. Δεν είναι κοροΐδο για να αφήσει μία περιζήτητη και καλοπληρωμένη θέση κύρους, όπως αυτή του προέδρου των ΕΛΠΕ (και αρκετά προστατευμένη από την αρνητική δημοσιότητα), για μια θέση βουλευτή, που δεν έχει καμία εξουσία, καθώς το μόνο που κάνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι να επικυρώνουν τις ντιρεκτίβες των δανειστών, προκαλώντας την οργή των πολιτών.

Κάπως έτσι, η έδρα του Άρη Σπηλιωτόπουλου πέρασε στη δεύτερη επιλαχούσα, παρουσιάστρια ελαφρών προγραμμάτων και πολιτικό παιδί του Γ. Καρατζαφέρη, την κα Παναγιώτα-Τάνια Ιακωβίδου.

Και ω, τι έκπληξη! Και η κυρία αυτή είχε προλάβει να βολευτεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, ως πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ πριν είχε διοριστεί και ως σύμβουλος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης, .Γ.Σούρλα. Προφανώς κανένα άλλο προσόν, πλην εκείνου της ατυχήσασας πολιτευτού της Ν.Δ δεν χρειαζόταν για τις θέσεις αυτές, που μισθοδοτούνται από τον φορολογούμενο πολίτη.
Κατά τ’ άλλα, η «ευρωπαϊκή» κυβέρνηση Σαμαρά έβαλε μυαλό από τον κρίση, μεταρρυθμίζει το κράτος και περιορίζει τις σπατάλες. Και πάνω απ’ όλα στελεχώνει το ευέλικτο και μεταρρυθμισμένο κράτος με στελέχη που επέλεξε με διαφάνεια και αξιοκρατία. Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα του κ.Σαμαρά.

Εδώ που τα λέμε, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου και η κα Τάνια Ιακωβίδου συμβολίζουν με τον καλύτερο τρόπο το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Σαμαρά και τη νέα Ελλάδα που οραματίζεται.

«Μαζική αυταπάτη στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, η Τρόικα βοήθησε στη σωτηρία, όχι στην ανοικοδόμηση»


 


Κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ευρωβουλευτής Φρανκ Ένγκελ από το Λουξεμβούργου, ο οποίος δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

-Γνωρίζω ότι παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές. Ποιοί είναι κατά τη γνώμη σας οι αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα; Είναι μόνο θέμα εσωτερικής διαχείρισης ή κάτι άλλο;

Για την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αιτίες, περιλαμβανομένης και της πολιτικής που ακολούθησε πριν τη κρίση το πολιτικό σύστημα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε σήμερα βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να εμπιστεύονται περισσότερο δυνάμεις της δεξιάς ή της αριστεράς που δεν θα ψήφιζαν δέκα χρόνια πριν. Αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι που με ευχαρίστηση έπαιρναν ότι τους έδιναν στο παρελθόν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς πιστεύω ότι σήμερα υπάρχει μια μαζική αυταπάτη σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και αυτή είναι μια διαδικασία που φοβάμαι ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί.

-Πιστεύετε ότι η τρόικα -το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ- βοήθησε τελικά τους Έλληνες, την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της;

Υπό την έννοια ότι χωρίς όλα αυτά η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει και τα φώτα θα είχαν σβήσει, ναι βοήθησε. Για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας όμως, όχι. Διότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα, περιόρισαν αυτό που είχε απομείνει από την οικονομία και δεν βλέπω ακόμη προοπτικές ανάκαμψης. Και αν συνεχιστεί το κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα δεν βλέπω να μένει κανείς στο τέλος στη χώρα για να συνεχιστεί η ανάκαμψη, όταν θα έλθει. Άρα πρέπει να βρούμε κάτι άλλο...

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η διάκριση μεταξύ της βοήθειας της Τρόικας στην αποφυγή της σωτηρίας και στην ευθύνη της για την ανοικοδόμηση είναι μια από τις πιο σπουδαίες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο διάλογο.

Στο σχέδιο της σωτηρίας της Τρόικας δεν είχαμε άλλη επιλογή. Στο σχέδιο της ανοικοδόμησης όμως; Αν δεν μας αρέσει αυτό που μας προτείνουν, γιατί δεν καταθέτουμε ένα δικό μας; Μήπως γιατί δεν έχουμε;

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Να επιστρέψει εντόκως 136 εκατομμύρια ευρώ η ΛΑΡΚΟ από κρατικές ενισχύσεις


 Παραπολιτική
Με σημερινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία ΛΑΡΚΟ (ΑΕ) προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ, για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εγγυήσεις του Δημοσίου ανέρχονταν συνολικά σε 136 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΛΑΡΚΟ πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση.
Ορισμένα στοιχεία ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, που είναι κρατική επιχείρηση, βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση, σημειώνει η Επιτροπή, η οποία αποφάνθηκε ακόμη ότι η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές αυτών των στοιχείων.

Τον Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για ορισμένα μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αύξηση κεφαλαίου ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ το 2009 και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων την περίοδο 2008-2010. Τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ. Από την έρευνα προέκυψε ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν θα είχε δεχθεί να επενδύσει στη ΛΑΡΚΟ υπό τέτοιους όρους και ότι, επομένως, τα εν λόγω μέτρα συνιστούσαν κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.

Πηγή: Ημερησία

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ακόμα ένα...success story του ελληνικού Δημοσίου με την ιδιότητα του επιχειρηματία. Και δεν ήταν εύκολα να χρεοκοπήσει μια εταιρεία με τις προοπτικές και το προϊόν της ΛΑΡΚΟ...