Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Τσίπρας: Χρειάζεται εθνική γραμμή στο προσφυγικό…

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Χρειάζεται μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού

Για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε πεζός στο Προεδρικό Μέγαρο από το Κοινοβούλιο, όπου μίλησε στην Ολομέλεια για το «παράλληλο πρόγραμμα», συνοδευόταν από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Παυλόπουλο την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής αντιμετώπισης για το προσφυγικό, που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας μικρής χώρας, διότι αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει με πολύ προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις, διαμορφώνοντας μια εθνική γραμμή, να δούμε και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή μας, που παραμένουν δυστυχώς ανησυχητικές. 
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και εξέφρασε την άποψη ότι η προσφυγική κρίση θα καθορίσει πολλά πράγματα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών και ότι ο ελληνικός λαός δείχνει το πρόσωπο της αλληλεγγύης, όμως πρόσθεσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά αν μοιράζει μόνο βάρη σε ορισμένους και δεν διέπεται από κοινούς κανόνες. 
Επίσης, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν θετικά διότι, όπως είπε, «καταφέραμε να τελειώσουμε τη συζήτηση για τη Σένγκεν και να θέσουμε τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στο επίκεντρο της συζήτησης». Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια ευρύτατη υποστήριξη στις προτάσεις μας και στις θέσεις μας. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μεριά του, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε από την ίδρυσή της γιατί, όπως είπε, κινδυνεύει αυτή τη στιγμή ο πυρήνας της. 
«Εμείς ξέραμε πάντοτε ότι δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Επίσης, χαρακτήρισε το πρόβλημα υπαρξιακό για την ΕΕ και εξέφρασε τη χαρά του γιατί αυτή τη στιγμή κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς λέξη. Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας, γιατί ήμασταν από εκείνους που πιστεύαμε στις αρχές και στις αξίες της ΕΕ. 
Παράλληλα, επικαλέστηκε τη φράση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ: «Η Ελλάδα είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ και της Ευρωζώνης. 
Σε ό,τι φορά το προσφυγικό και την υπεράσπιση της ιδέας της Ευρώπης, αλλά και των αρχών του ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και υπενθύμισε ότι «αυτό φάνηκε κα στην τελευταία σύσκεψη την οποία κάνουμε».
Τέλος, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, με τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και οπτικές γωνίες που έχει ο καθένας. «Πάντως στο μεγάλο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό στόχο είμαι βέβαιος ότι όλοι θα βαδίσουμε μαζί» υπογράμμισε.

Ο Μάρτιν Σουλτς γιά τόν Ουμπέρτο Έκο : πέθανε ένας ευρωπαίος διανοούμενος απεριόριστης αξίας

Ρέντσι: Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό ο θάνατος του Ουμπέρτο Έκο...Ρέντσι: Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό ο θάνατος του Ουμπέρτο Έκο
«Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε τον θάνατο του συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «θα λείψει η γραφή του, η ανθρωπιά και η οξεία και ζωντανή σκέψη του».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του διεθνούς φήμης ανθρώπου του πολιτισμού προσθέτει ότι «αποτελούσε εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαίου διανοούμενου και κατάφερνε να ενώσει μια μοναδική εξυπνάδα σε ότι αφορά το παρελθόν, με μια ανεξάντλητη ικανότητα να προλαβαίνει το μέλλον».

«Μας άφησε ο Ουμπέρτο Έκο. Ένας γίγαντας που διέδωσε τον πολιτισμό μας σε όλο τον κόσμο. Νέος και δημιουργικός μέχρι την τελευταία ημέρα», έγραψε στο Twitter o Iταλός υπουργός πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ο δε συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, γράφει, μέσω διαδικτύου, ότι «δεν θα ξεχάσει ποτέ το πόσο τον βοήθησε ο ‘Έκο», όταν «στις αρχές, ήταν άγνωστος και η ζωή του κινδύνευε να πέσει στον γκρεμό».

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τέλος, υπογραμμίζει ότι «πέθανε ένας ευρωπαίος διανοούμενος απεριόριστης αξίας» και πως «ο Ουμπέρτο Έκο αφήνει μια κληρονομιά πολιτισμού, ιδεών, μυθιστορημάτων και διδαχών που θα ζήσουν αιωνίως».
 

Καθ' οδόν πρός τό Μέγαρο Βοϊνοβιτς...


(Παραλλαγή πάνω σ΄ ένα σκίτσο τού Δημήτρη Χατζόπουλου)

Με τον τρόπο του Ουμπέρτο

Ο χθεσινός θάνατος του μεγάλου γείτονα, έβαλε όλους εμάς τους μπαουντολίνους θαυμαστές του σε σκέψεις και απολογισμούς και αμφιβολίες και αποτιμήσεις. Τι μας δίδαξε ο θρυλικός Ιταλός καθηγητής, τι εμπειρίες πήραμε από το αχανές βασίλειο των σημείων και των τεράτων του; Τι μπορεί να μάθει ένας πολιτικός συντάκτης από τον Ουμπέρτο Έκο;
Για την αντιγραφή και την προσαρμογή Άρης Βασιλάς

Το σκαρίφημα που ακολουθεί ανήκει στο κορυφαίο κατά την ταπεινή μας άποψη βιβλίο του Έκο, το Επιμύθιο για το Όνομα του Ρόδου, στην κλασική πλέον  μετάφραση της Έφης Καλλιφατίδη – αλλά είναι ελαφρά παραλλαγμένο και κάπως… «προσαρμοσμένο» για να επικεντρώνει στον επίδοξο πολιτικό αρθρογράφο.

«Ανακάλυψα...ότι μια πολιτική ανάλυση δεν έχει κατ' αρχήν να κάνει με τις λέξεις. Η συγγραφή ενός άρθρου είναι μια κοσμολογική πράξη, όπως αυτή που παρατίθεται στη Γένεση - είναι άλλωστε αναγκαίο να επιλέγουμε πρότυπα, έλεγε ο Γούντυ Άλεν.

Πιστεύω ότι για να κρίνεις πρέπει πρώτα απ' όλα να κατασκευάσεις έναν κόσμο, όσο το δυνατόν πιο εμπλουτισμένο ως τις έσχατες λεπτομέρειες. Χρειάζεται να δημιουργείς περιορισμούς για να μπορείς να καταδείξεις ελεύθερα. Στην ανάλυση, ο περιορισμός δίδεται από τον υποκείμενο κόσμο. Να καταστήσεις τα γεγονότα  κατανοητά μέσα από τα λόγια κάποιου που a priori δεν κατανοεί τίποτα. Η πολιτική έχει ένα κοινό με την τέχνη: Είναι φυγή από την προσωπική συγκίνηση.

Χρυσόγονος: Όλα παίζονται στις 6 Μαρτίου...

Χρυσόγονος: Όλα παίζονται στις 6 Μαρτίου

Για τη συμφωνία που επετεύχθη χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μίλησε ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή του...
Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή στον Real Fm 97,8.

«Φοβάμαι ότι οριστική λύση δεν μπορεί να υπάρξει στο Προσφυγικό», είπε ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε: «εάν η Ευρώπη δεν αποφασίσει να σοβαρευτεί», τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα».

Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ
 

Πέθανε ο Ουμπέρτο Eκο

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, NYT
Ο ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο, πέθανε την Παρασκευή (χθές) στην Ιταλία σε ηλικία 84 ετών.
Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο εκδότης του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ο Εκο πέθανε στο σπίτι του, στο Μιλάνο και η αιτία του θανάτου δεν έγινε επίσημα γνωστή.
Ως σημειωτιστής, ο Εκο προσπαθούσε να ερμηνεύσει τους πολιτισμούς μέσω των συμβόλων -  όπως η γλώσσα, οι θρησκευτικές εικόνες, η μουσική, η κυκλοφοριακή σήμανση κλπ. Εγραψε πάνω από 20 βιβλία επί του θέματος και ήταν καθηγητής Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης.
Στο πρώτο μυθιστόρημά του, το "Ονομα του Ρόδου", που ήταν και η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία του, ο Εκο συνδύασε την επιστήμη του με τη μεσαιωνική, αστυνομική πλοκή κι έγινε παγκοσμίως γνωστός. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1980 κι έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε περίπου 30 γλώσσες. Το 1986 έγινε ταινία από τον Ζαν Ζακ Αρνό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.
Ο Έκο γεννήθηκε στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε στις 5 Ιανουαρίου 1932. Από το 1975 έως το 2007 κατείχε την έδρα του Καθηγητή Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο.
«Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο»
«Ο Ουμπέρτο Έκο, ένας από τους πιο...