Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΣτΕ: Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου η Χριστιάνα Καλογήρου...

symvoulio-epikrateiasΔεκτή έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση αναιρέσεως που υπέβαλε η Χριστιάνα Καλογήρου, κατά της δικαστικής απόφασης που κήρυσσε άκυρη την εκλογή της ως...
περιφερειάρχη στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είχε προηγηθεί ένσταση πολιτών της Μυτιλήνης που έκαναν λόγο για κώλυμα εκλογιμότητάς της και απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (2360/2014) που την έκανε δεκτή, ακυρώνοντας τον περασμένο Αύγουστο την εκλογή της.
Ακολούθως, το ΣτΕ ακύρωσε με τη σειρά του την εν λόγω απόφαση και επικυρώνει την (116/2014) εκλογική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, με την οποία ανακηρύσσεται περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου η Χριστιάνα Καλογήρου.

Το ΣτΕ έκρινε εσφαλμένη την απόφαση του Δ'  Εφετείου κρίνοντας ότι στα κωλύματα εκλογιμότητας του 3852/2010 δεν περιλαμβάνεται κώλυμα λόγω κατοχής θέσης ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρίς η παράλειψη αυτή να αντιβαίνει στο Σύνταγμα λόγω της στενής ερμηνείας των διατάξεων για τα κωλύματα εκλογιμότητας. Το ΣτΕ απέρριψε την ένσταση των κατοίκων κατά της περιφερειάρχου καθώς και κατά της ανακήρυξης του Ευστράτιου Κύτελη ως αντιπεριφερειάρχη της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου με τον ίδιο συνδυασμό. Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν συνέτρεχε στο πρόσωπό του κώλυμα εκλογιμότητας επειδή είχε ασκήσει καθήκοντα διευθυντή νομαρχιακής μονάδας υγείας Μυτιλήνης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ...
efsyn.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ο Σαμαράς, ο Παπανδρέου και μία ουσιώδης διαφορά…





Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Παππάς) υπενθυμίζουν από χθες ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και μερικές ημέρες μετά έδωσε τη θέση του στον Λουκά Παπαδήμο, παρά τη «νωπή» εμπιστοσύνη της Βουλής. Ωστόσο...
στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν την κίνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ξεχνούν μία λεπτομέρεια: Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2011 για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, όντας αντιμέτωπος με μία τεράστια αποστασία και με τους βουλευτές του να τον πιέζουν να παραιτηθεί. Και πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας εκ των προτέρων δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί και θα κάνει κινήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης. Θέμα αποστασίας στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει και η κίνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι απλώς η κλασική πρακτική όλων των κυβερνήσεων στις δύσκολες στιγμές τους, όταν προσπαθούν να κάνουν «φυγή προς τα εμπρός».
matrix24.gr

Σάν τόν Σιλβέστρο κάθε φορά που καταφέρνει να καταπιεί προσωρινά τον Τουίτι

Με τι μοιάζει, με τι μοιάζει...




 Μας το είπε βουλευτής της Ν.Δ., ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε: Τι θύμιζε το πρόσωπο του Ευάγγ. Βενιζέλου την ώρα που...
ανακοίνωνε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αρχίσουν τον Μάρτιο κατά τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες;
 Τη φάτσα του Σιλβέστρο κάθε φορά που καταφέρνει να καταπιεί προσωρινά τον Τουίτι. Για την αντιγραφή…

Α.Ε.Μ.
"Παρασκήνια" ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Διάψευση από τήν Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Διαψεύδει η Ελλάδα τα περί κινδύνου «κατάρρευσης» της Ακρόπολης

Διαψεύδει η Ελλάδα τα περί κινδύνου «κατάρρευσης» της Ακρόπολης


Απάντηση στο δημοσίευμα των Times του Λονδίνου με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει» έδωσε η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το άρθρο «δεν αντανακλά καθόλου την πραγματικότητα», καθώς παρουσιάζει ένα μικρό απομονωμένο περιστατικό ως απειλή για την Ακρόπολη, αναφέρεται σε επιστολή που έχει αποστείλει στην εφημερίδα, μέσω της πρεσβείας στο Λονδίνο, η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του Αθναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έγραψε την Πέμπτη ότι έλληνες μηχανικοί «ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν έλληνες μηχανικοί», «κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή, εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ελληνική πρωτεύουσα».

Το δημοσίευμα των Times προσθέτει πως κρίνεται απαραίτητη η αναστήλωση της νότιας πλαγιάς του λόφου, με το πρόβλημα να αποδίδεται στις σωληνώσεις όμβριων υδάτων του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης.

Οπως σημειώνεται στην απαντητική επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αναπληρωτή διευθυντή της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ Κωνσταντίνο Κίσσα, ένα μικρό θραύσμα σχιστόλιθου (μήκους 60 εκατοστών) αποκολλήθηκε μετά από σφοδρή βροχόπτωση τον περασμένο χειμώνα.

Λόγω αυτού, συνεχίζει η επιστολή, η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διεξήγαγε μία τεχνική μελέτη για μικρής κλίμακας προληπτικά σταθεροποιητικά έργα στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα έργα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνεχούς φροντίδας από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναστήλωση και συντήρηση όχι μόνο των διασήμων μνημείων, αλλά και του γεωλογικού υποστρώματός τους.

Ολα τα έργα, καταλήγει η επιστολή, θα πραγματοποιηθούν από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.
tanea.gr

Μήνυμα από τον Ανδρέα

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Στο μόνο που ομονοούν όλα τα κόμματα, όλες οι ομιλούσες κεφαλές των παραθύρων, όλα τα ΜΜΕ και συνεπώς όλος ο λαός, είναι ο «κεϊνσιανισμός α λα Γκρέκα». Η ελληνική ερμηνεία των οικονομικών της ζήτησης –την οποία παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, αλλά ασπάζεται και ο κ. Σαμαράς– θέλει έναν τρόπο εξόδου από την κρίση: «Ξόδευε για να ’χεις και σκόρπισε για να σου μείνουν».

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο είχε πει για τις περιόδους ύφεσης ο μεγάλος Βρετανός οικονομολόγος, αλλά –όπως προσφυώς είχε παρατηρήσει ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης– ο Κέινς δεν είχε μόνο αριστερές σελίδες. Είχε και δεξιές, στις οποίες έγραφε ότι σε περιόδους ανάπτυξης της οικονομίας πρέπει να εφαρμόζεται περιοριστική πολιτική, κάτι που δεν έκανε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία.

Υπάρχει κι ένα επιπλέον πρόβλημα με τον κεϊνσιανισμό· ακόμη και τον ορθόδοξο, πόσο δε μάλλον για την ελληνική αίρεση. Το είχε παρατηρήσει –όσο κι αν φανεί παράδοξο– ο Ανδρέας Παπανδρέου 25 χρόνια πριν. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1987 στο αμερικανικό περιοδικό New Perspectives Quaterly (NPQ) επεσήμαινε ότι ο Κέινς «ανέπτυξε τη θεωρία της “ενεργού ζήτησης” ... μέσα στα εθνικά σύνορα... Ο διεθνής καταμερισμός της εργασίας σήμερα τα άλλαξε όλα. Αν τονώσουμε την καταναλωτική δύναμη εδώ στην Ελλάδα δημιουργούμε θέσεις εργασίας στην Ιταλία και τη Γερμανία... Οι καταναλωτές μας αγοράζουν ιταλικά παπούτσια ή τα καλύτερα γερμανικά αυτοκίνητα και δημιουργούν πρόβλημα στο ελληνικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Σήμερα ένας οπαδός του Κέινς θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα στην πτώχευση μέσα σε δύο χρόνια!».

Πραγματικά: δύο χρόνια αλόγιστων δαπανών για ενίσχυση της ζήτησης (2007-2009) χρειάστηκαν για να πέσει η οικονομία στα βράχια από τον θαυμαστή –όπως θρυλείται– του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα υπερδιογκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα εκείνων των ετών όχι μόνο δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά διόγκωσαν το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Κάποιοι άλλοι διάβαζαν μόνο τις αριστερές σελίδες του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Εάν η Ελλάδα», έγραφε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, «θέλει ένα κράτος πρόνοιας με υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ασφαλείς συντάξεις, πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε υπόψη μας τη μάχη για την αύξηση της παραγωγικότητας. Εάν πρέπει να επιζήσουμε σε αυτόν τον νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας και της παραγωγής, όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού έχουν γίνει πολύ σκληρές, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν αυτή η στάση δεν υιοθετηθεί από την εργατική και τη μεσαία τάξη, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές...».

«Η Ελλάδα έχει έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα που καταπνίγει την ιδιωτική επιχείρηση...», συνέχιζε το ίνδαλμα πολλών σημερινών χουβαρντάδων. «Στην Ελλάδα οι οικονομικοί πόροι για επενδύσεις συνθλίβονται από τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα... Το θέμα είναι το κέρδος και είναι θέμα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία... Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στην τεχνολογική επανάσταση, τότε είναι καταδικασμένη να παραμείνει μια τουριστική χώρα. Οι νέοι μας θα μεταναστεύσουν και θα έχουμε έναν πληθυσμό γερόντων που θα φροντίζει τα ξενοδοχεία...».

Ακούει κανείς από τους όψιμους κεϊνσιανούς του πολιτικού συστήματος;
kathimerini.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή


Μάταιες κινήσεις...


photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com


Γιάννης Παντελάκης Γιάννης Παντελάκης
 Yπάρχουν μερικές φορές που τα πράγματα δεν αλλάζουν. Ό,τι και αν προσπαθήσεις να κάνεις. Είναι τέτοια η δυναμική που έχει διαμορφωθεί που συμπαρασύρει οτιδήποτε προσπαθήσει να αντισταθεί. Συμβαίνει παντού, συμβαίνει και στην πολιτική. Συμβαίνει και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. 
Το κοινότοπο Ανδρεϊκό σύνθημα για «το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω», ισχύει.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι πιθανότητες να αλλάξει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι απο ελάχιστες έως μηδαμινές. Τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν συμβούν, θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα, δεν θα εβαζα στοίχημα για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του, ωστόσο θα εβαζα τα τελευταία μου ευρώ για τις πιθανότητες πρωτιάς του.
Το σκηνικό που εχει διαμορφωθεί, το έχουμε βιώσει σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος. Η πιο πρόσφατη, εκείνη του 2009 οταν όλοι γνώριζαν πως το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου θα κερδίσει τις εκλογές με περίσσεια ανεση. Το γνώριζε και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και απλά επεδίωκε μια αξιοπρεπή ήττα. Που τελικά δεν ήρθε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Οι συντριπτικά μεγάλες πιθανότητες είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να το διατυπώσουμε πιο σωστά, η δυναμική που έχει διαμορφωθεί είναι κατά της συγκυβέρνησης. Έτσι συμβαίνει τουλάχιστον τα τελευταία εκλογικά χρόνια. Τις εκλογές τις χάνει το κυβερνητικό κόμμα. Και το αντίπαλο κόμμα εξουσίας ανεβαίνει σ' αυτήν με ποσοστά ωστόσο πολύ χαμηλότερα από εκείνα των παλιών χρόνων που έδιναν αυτοδυναμίες, χωρίς να χρειάζονται κυβερνητικοί εταίροι.
Η κίνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για ψήφο εμπιστοσύνης και ξεκίνημα των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο δείχνουν αμηχανία. Και ηττοπάθεια. Επιχειρούν να δώσουν εικόνα συσπείρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει τίποτα. Την ερχόμενη Πέπτη το βράδυ, όταν η κυβέρνηση θα έχει επιβεβαιώσει (κατά πάσα πιθανότητα) τη δεδηλωμένη, η εικόνα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας για την κυβέρνηση δεν θα έχει αλλάξει σε τίποτα. Ούτε το κλίμα σε βάρος της.
Οι τάσεις του εκλογικού σώματος είναι πια διαμορφωμένες και με δεδομένο ότι δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές σε οποιοδήποτε επίπεδο, οι τάσεις αυτές δεν θα έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Όταν μάλιστα υπάρχουν κάποιες σταθερές που έχουν διαμορφωθεί. Οι δανειστές που δεν έχουν δείξει σημεία υπαναχώρησης από τις απαιτήσεις τους και τις οποίες δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία. Η Μέρκελ, όπως έδειξε λίγες ημέρες πριν, δεν έχει ως μέλημα τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Θα το προτιμούσε, αλλά δεν αποτελεί και διακαή πόθο της. Και βέβαια, η εικόνα της κυβέρνησης η οποία από τον μετασχηματισμό και μετά κινείται σε επίπεδο... Βούλτεψη. Και ό,τι αυτό σημαίνει.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για μετάθεση των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο, επίσης δεν σημαίνει τίποτα. Αποτελεί μια προσπάθεια να διαλυθεί το προεκλογικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο λειτουργεί αρνητικά, σχεδόν διαλυτικά και για την ίδια και για την οικονομία.
Μάταια όλα αυτά όμως. Ενδεχομένως να κερδηθεί λίγος πολιτικός χρόνος, αλλά τίποτα δεν μας δείχνει πως αυτός είναι ικανός για να συμβεί κάτι θεαματικά διαφορετικό...
  protagon.gr

Ψήφο εμπιστοσύνης για να τη βγάλουν έως τον Μάρτιο...

Η συγκυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να...
συσπειρωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
         
Σε μια σπασμωδική κίνηση που δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με την οποία:

Δίνεται παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση έως τον Μάρτιο. Το είπε άλλωστε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο.
Aφαιρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα υποβολής πρότασης μομφής, την οποία είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει, αφού πλέον έχει παρέλθει το εξάμηνο που απαιτείται από το Σύνταγμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ για την πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που πάντως δεν μπορεί να υπολείπεται των 120 ψήφων, ακόμη κι αν οι παρόντες είναι μόλις 121 από τους 300.

Παράλληλα, με την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιτύχει την επανασυσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών.

Τον τόνο έδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού…».

Η ψηφοφορία στη Βουλή μετά την τριήμερη συζήτηση δεν πρόκειται να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να δημιουργήσει έστω και μια θετική έκπληξη παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από ανεξάρτητο βουλευτή ή έστω ψήφο ανοχής με λευκά και "παρών"...
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αμφίπολη: Aποκαλύφθηκε μαρμάρινη θύρα...

 
 Αποδεικνύει μακεδονικό τάφο...
Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.
Η θύρα είναι κατασκευασμένη από...
θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει “στροφέας” (μεντεσές)...

Δεν "μασάει" από ψήφο εμπιστοσύνης η τρόικα...

Δεν «μασάει» από ψήφο εμπιστοσύνης η τρόικαΚανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα αξιολόγησης - Επί τάπητος το Ασφαλιστικό...


Η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα δεν έχει καμία επίδραση στην αξιολόγηση που ...
διενεργεί η τρόικα στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κύκλοι της τρόικας διευκρίνιζαν ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν απασχολούν την αξιολόγηση ή την διαπραγμάτευση στο βαθμό που δεν αναφέρονται σε αυτές τα κυβερνητικά στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση των κλιμακίων της τρόικας από την Αθήνα είχε ήδη καθορισθεί για την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.

Ο μόνος που επηρεάζεται είναι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος φαινομενικά θα παραμείνει στην Αθήνα -η κρίσιμη ψηφοφορία είναι την Παρασκευή τα μεσάνυχτα - και ως εκ τούτου δεν θα προλάβει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εφόσον η κυβέρνηση λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής εκτιμάται πως θα μπορέσει να περάσει με μεγαλύτερη ευκολία τους δύσκολους εφαρμοστικούς νόμους που θα προκύψουν από την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας και θα αφορούν κυρίως στα εργασιακά, στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο , στα ασφαλιστικά, αλλά και στα τραπεζικά.

Σήμερα Πέμπτη οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) θα συναντηθούν το πρωί με την Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου και εν συνεχεία στις 5.30 το απόγευμα θα έχουν εκ νέου συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης - παρουσία των κ.κ. Σταύρου Παπασταύρου και Χρύσανθου Λαζαρίδη- , ενώ στις 6.30 το απόγευμα θα συναντηθούν στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση...
 

Οι τέσσερις "δεξαμενές" για τις απολύσεις στο Δημόσιο...

Οι τέσσερις «δεξαμενές» για τις απολύσεις στο Δημόσιο -Από πού θα φύγουν 5.500 υπάλληλοι έως το τέλος του 2014 [λίστα]Συνάντηση με την Τρόικα είχε την Τετάρτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, με τον υπουργό να...
αναλύει τον προγραμματισμό για την υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης των 15.000 απολύσεων τη διετία 2014-2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 5.500 απολύσεις που απομένουν μέχρι τέλος του 2014 και οι οποίες μπορεί να πάρουν και μια μικρή παράταση για το πρώτο δίμηνο του 2015, θα προέλθουν από:

Times: Mηχανικοί προειδοποιούν ότι η Ακρόπολη καταρρέει...


acropolitimes
«Οι Έλληνες μηχανικοί προειδοποιούν ότι η Ακρόπολη καταρρέει» αναφέρει ο τίτλος άρθρου που φιλοξενείται στους βρετανικούς Times.
Οι Έλληνες μηχανικοί στέκονται στην πτώση βράχων. «Η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα», γράφουν οι Times.

Αφορμή για το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν οι δηλώσεις που έκανε χθες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δ. Σβολόπουλος, ο οποίος ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο χαρακτηριστικά ότι οι πτώσεις βράχων και οι αστάθειες σε περιοχές της νότιας πλευράς της Ακρόπολης, «αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης ειδικών πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα».
«Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί», αναφέρει το άρθρο.
«Ομάδες από το Συμβούλιο Αρχαιοτήτων διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή αφότου εξέτασαν πτώση βράχων των Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από την περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της ελληνικής πρωτεύουσας», προσθέτει.

Η Ραχήλ έστειλε εξώδικο στον Καμμένο...


Εξώδικο κατά του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, έστειλε η βουλευτής του κόμματος Ραχήλ Μακρή, με αφορμή την...
παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος που θα συνεδριάσει την Τρίτη 7 Οκτωβρίου.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία η κ. Μακρή επισημαίνει ότι «αν και δεν μου προκαλεί καμία κατάπληξη πλέον ο ασυνήθης και εξωθεσμικός -μη συνάδων με τα κοινοβουλευτικά ήθη- τρόπος με τον οποίο και αυτή τη φορά ενεργήσατε, σας επαναφέρω στην τάξη, υπενθυμίζοντάς σας τις προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της κατά το άρθρο 30 Επιτροπής Δεοντολογίας του Κινήματος».

Η κ. Μακρή ζητά εντός τριών ημερών να της γνωστοποιηθούν εγγράφως:

«Α. Πότε συνεκλήθη η Επιτροπή, και με πρωτοβουλία τίνος εκ των (ανεξάρτητων) μελών της;

Β. Ποιο είναι το σκεπτικό της παραπομπής μου, που κρίθηκε (sic) ως απαραίτητη για τον "πειθαρχικό μου έλεγχο", για μια ανάρτηση στο facebook, όπου δεν αναφερόμουν ονομαστικά σε κανένα βουλευτή ή στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά χρησιμοποιούσα γενικούς και αφηρημένους χαρακτηρισμούς για να στιγματίσω προσβλητικές και αήθεις συμπεριφορές εναντίον μου;

Γ. Με ποιο έγγραφο και πότε μου κοινοποιήθηκε η σχετική "παραπομπή" μου;»

Η κ. Μακρή, απευθυνόμενη προς τον κ. Καμμένο επισημαίνει επίσης ότι «εάν οι δηλώσεις σας για την παραπομπή μου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δεν στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου, σας καλώ να μου κοινοποιήσετε πάραυτα την υποτιθέμενη "αιτιολογημένη αναφορά" αυτής της Επιτροπής όπως ορίζει το καταστατικού του Κινήματος. Ειδάλλως θα σας καταγγείλω δημόσια για πρωτοφανή αντικαταστατική συμπεριφορά που με στοχοποιεί και με υπονομεύει προσωπικά και πολιτικά».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στις 29 Σεπτεμβρίου, είχε πει ότι η κ. Μακρή θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις  στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος για τη συμπεριφορά της απέναντι σε συναδέλφους της έτσι όπως εκφράστηκε αυτή μέσω αναρτήσεων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Καμμένος είχε προσθέσει τότε ότι «για το μέλλον της κ. Μακρή στους ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν η Επιτροπή Δεοντολογίας και φυσικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα».

topontiki.gr

Ο Βενιζέλος επέλεξε να ταυτίσει οριστικά το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία

Δεν έχω καταλάβει από τις πολλές διαφορετικές κυβερνητικές διαρροές αν η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν ιδέα του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά νομίζω ότι έχω κατανοήσει πλήρως σε τι εξυπηρετεί τους προσωπικούς σχεδιασμούς του.

Αρχικά, αξίζει κανείς να υπενθυμίσει ότι πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Ελιάς και αρχηγός της Δημοκρατικής Παράταξης είχε μιλήσει για «κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο» κλείνοντας το μάτι για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο να χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναν κυβερνητικό εταίρο δεν είναι μακρινό, καθώς από τη στιγμή που το σενάριο Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας κάηκε, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να συγκεντρώσει 180 ψήφους βουλευτών κι άρα οι εκλογές πλησιάζουν.

Με την πρόταση όμως να ανανεωθεί η ψήφος εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μια (ακρο)δεξιά κυβέρνηση που καταρρέει από εβδομάδα σε εβδομάδα, ο Βενιζέλος εξασφαλίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί καν να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο ίδιος θα μπορεί να παραμείνει αρχηγός του ακόμα πιο συρρικνωμένου κόμματος καθώς κανένα αίτημα περί «αλλαγής πολιτικής» δεν θα μπορεί να διατυπωθεί στα σοβαρά από ανθρώπους που λίγους μήνες πριν θα έχουν ανανεώσει ξανά την εμπιστοσύνη τους στον Αντώνη Σαμαρά.

Ουσιαστικά, ο Βενιζέλος ταυτίζει οριστικά και αμετάκλητα το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, ευελπιστώντας από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια «αριστερή παρένθεση» η οποία θα οδηγήσει ξανά σε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας. Ο Βενιζέλος αποδέχεται ως ενδεχόμενο το να στείλει ακόμα περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς για τον ίδιο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το αν θα είναι αρχηγός ενός κόμματος του 8% ή του 6%. Του αρκεί να είναι το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ώστε ο ίδιος να παραμένει «στα κόλπα».

Η παγίδα που έστησε σε όσους πιθανώς σχεδίαζαν να τον αμφισβητήσουν μοιάζει τέλεια. Κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λάβει ατομικά την απόφαση να ανατρέψει την κυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη ψήφος εμπιστοσύνης ζητείται αόριστα επί του συνόλου της ασκούμενης πολιτικής κι όχι για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα.

Να τον χαίρονται αυτοί που τον στήριξαν κι αυτοί που τον ανέχθηκαν.
parapolitiki.com