Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Με άνοδο 7,21% έκλεισε το Χ.Α.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Ράλι εκτόνωσης κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά το «ξεπούλημα» των τριών προηγούμενων ημερών που προκάλεσε «ελεύθερη πτώση» του Γενικού Δείκτη κατά 13,56%.
kathimerini.gr

«Πού να σου εξηγώ…»

Γιατί δεν κινητοποιούνται οι άνεργοι

Θα μπορούσε να την αποκαλέσει κανείς «ερώτηση του 1.000.000 ευρώ», αλλά ασφαλώς δεν πρόκειται περί αυτού. Μια ερώτηση που δεν επιδέχεται απαντήσεις – εκτός εάν διατυπωθεί στο σωστό χρόνο και με τους κατάλληλους όρους.

Χριστόφορος Κάσδαγλης
 Όπου βρεθώ κι όπου σταθώ ταξιδεύοντας αυτές τις μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, το πιο δημοφιλές, όσο και αγωνιώδες, ερώτημα που αντιμετωπίζω είναι η απορία γιατί οι άνεργοι κάθονται στ’ αυγά τους και δεν κινητοποιούνται.

Δεν αντιδρούν όταν απολύονται. Δεν αντιδρούν στημένοι σε ουρές έξω από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ ή στα συσσίτια της εκκλησίας. Δεν αντιδρούν όταν τους φορολογούν αγρίως, αυτούς τους άπορους, με ΦΠΑ και με τεκμήρια διαβίωσης, με χαράτσια και ΕΝΦΙΑ. Δεν αντιδρούν όταν ο πρωθυπουργός τούς πετάει στα μούτρα το success story και το υποτιθέμενο τέλος της κρίσης. Δεν αντιδρούν όταν κι αυτό ακόμα το εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα, αντί να κατευθυνθεί σ’ εκείνους που έχουν υφίστανται το μεγαλύτερο κόστος εξαιτίας της κρίσης, διοχετεύεται στις τσέπες ενστόλων και άλλων κατηγοριών «ειδικού σκοπού».

Γιατί λοιπόν δεν κινητοποιούνται οι άνεργοι αφού, κατά το κοινώς λεγόμενο, «θα αρκούσε να μαζευτούν σε μια πλατεία και να φυσήξουν για να παρασύρουν τα πάντα»;

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι το ερώτημα προέρχεται κατά κανόνα από μη άνεργους. Κι ακόμα κι όταν διατυπώνεται καλοπροαίρετα, υποκρύπτει μια κάποια δολιότητα, έναν πατερναλισμό και μια υπόρρητη μομφή: Είναι σαν να σου λέει: «Εδώ που έχετε καταντήσει, εφόσον δεν έχετε τίποτα να χάσετε, θα περιμέναμε πολύ πιο θεαματικά πράγματα από σας». Κι ένα υπονοούμενο ακόμα, κάτι σαν άπαντες να περιμένουν από τους ανέργους να καθαρίσουν για όλους, κατ’ αναλογία με το γνωστό σύνθημα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Το ερώτημα λοιπόν το απευθύνουν συνήθως μη άνεργοι σε ανέργους. Αλλά είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει απάντηση, για τον απλούστατο λόγο ότι την ώρα που τίθεται, οι άνεργοι κατά κανόνα δεν είναι καν παρόντες, βρίσκονται σε άλλες πολιτείες, οπότε το ερώτημα παραμένει ρητορικό. Για την ακρίβεια, είναι σαν να μη διατυπώθηκε ποτέ. Το έζησα αυτό προχθές στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, στην παρουσίαση του βιβλίου «Το ημερολόγιο ενός ανέργου». Στη ζωηρή συζήτηση που επακολούθησε, οι παριστάμενοι άνεργοι απέφυγαν να τοποθετηθούν θυμίζοντάς μου εκείνο το τραγούδι όπου ο Μπιθικώτσης αποπέμπει τον ρεπόρτερ που τον ρωτάει τη γνώμη του για τον Κοεμτζή με την ανεπανάληπτη φράση: «Πού να σου εξηγώ…».

Πού να σου εξηγώ, λοιπόν, ότι δεν έχω ούτε για το εισιτήριο του μετρό για να κατέβω στο κέντρο να φωνάξω. Πού να σου εξηγώ ότι η απογοήτευσή μου απορροφά όλη μου την ενέργεια. Πού να σου εξηγώ ότι...

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                              "TA NEA"

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό...

Έκτακτη Είδηση

Αποκαλύφθηκε νέο ψηφιδωτό στην Αμφίπολη!

 tvxs.gr

Η κυβέρνηση στα σκοινιά

Tvxs Ανάλυση

Δεν χρειαζόταν το ρεπορτάζ του Reuters για να αντιληφθεί κανείς ότι στην κυβέρνηση γίνονται δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού έγινε και πάλι απαγορευτικό. Η θεωρία κατά την οποία στο τέλος του χρόνου εγκαταλείπονται τα μνημόνια και η τρόικα καταρρέει με πάταγο και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν άλλες επικοινωνιακές κατασκευές να προβάλλουν.
Τώρα, τα κεφάλια μπαίνουν μέσα, εκ των πραγμάτων, με την ευχή ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα είναι επιεικείς στην αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Αλλά ούτε αυτό είναι δεδομένο. Όλα δείχνουν ότι έχει προκληθεί μεγάλος εκνευρισμός στο εσωτερικό της ευρωζώνης, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που ανακάλυψε με καθυστέρηση τη γοητεία του αντιμνημονίου και προσπαθεί με άτσαλο τρόπο να πλειοδοτήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μία από αυτές που γίνονται πολύ σπάνια, ήταν πολύ ενδεικτική πολιτικού πανικού. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπάθησαν να φορτώσουν στον Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη για την κατάρρευση στο χρηματιστήριο και την εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι από τη στιγμή που μπήκαν στην ατζέντα καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών ενόψει της προεδρικής εκλογής άνοιξε ο κύκλος της οικονομικής αποσταθεροποίησης. Είναι, όμως, γνωστό ότι τα spreads άρχισαν να ανεβαίνουν μετά την εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά για απεμπλοκή από το ΔΝΤ και έκτοτε βρίσκονται σε διαρκώς ανοδική πορεία.

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, φέρεται ενοχλημένος για το γεγονός ότι δεν αξιοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση και δεν συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με τον οργανισμό. Σε μήνυμα που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη εκφράζει τη δυσφορία του χωρίς να έχει υποβάλει παραίτηση (ακόμη).

Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα. Μόνο ο δανεισμός από τους θεσμικούς πιστωτές είναι εφικτός και αυτό προϋποθέτει συμφωνία σε κάποιο πρόγραμμα. Αν θα λέγεται μνημόνιο ή κάπως αλλιώς, μικρή σημασία έχει. Αυτό που προέχει είναι ότι γίνεται επιστροφή σε μέρες 2010 και ενώ έχει μεσολαβήσει μια περιπέτεια με πάρα πολλά θύματα - για το τίποτα, όπως αποδεικνύεται.

Η κυβέρνηση, πάντως, θα επιμείνει στη «γραμμή» της πόλωσης («σκύλιασαν στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος) και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο είναι το επόμενο άκρο στο οποίο θα φτάσει η πολιτική αντιπαράθεση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι, βρήκε μια πιο πρωτότυπη εξήγηση για την πορεία που πήρε η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό. Από τη στιγμή που ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές και έβγαλε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις μονάδες, τι να κάνουμε κι εμείς, ήταν το νόημα των λεγομένων του. 

Το απόλυτο success story Σαμαρά σε ένα και μόνο tweet ξένου δημοσιογράφου


16.10.14


Ο Hugo Dixon είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και ένας από τους αρθρογράφους που απολαμβάνουν τεράστιο σεβασμό ανά την Ευρώπη.

Πριν από λίγο, σχολίασε στο Twitter:

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως ο Σαμαράς σπατάλησε την ευκαιρία εξόδου της Ελλάδας της από την κρίση σπεύδοντας πρόωρα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης.

Το απόλυτο success story. Συγχαρητήρια στους Έλληνες χειροκροτητές του.
parapolitiki.com

Πέθανε στα 95 του ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 Πέθανε το πρωί, σε ηλικία 95 ετών, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεωργίου Παπανδρέου το 1964, και ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Επίσης, ήταν από τους πρώτους ευρωβουλευτές.
Ειδικότερα, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι της Μεσσηνίας και προέρχεται από οικογένεια με στρατιωτική παράδοση.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1939 ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, αλλά πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940-1941, συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στις μάχιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich) της Μεγάλης Βρετανίας.
Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΣΑ απ' όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.
Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί με αντιπάλους τους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη (εξελέγη ο πρώτος).
Ήταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπούλου. Ήταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου - Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.
Το 2001, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, Κρίσιμα Χρόνια: Αγώνες για τη Δημοκρατία, 1936-1996, που θεωρούνται σημαντική πηγή για την μελέτη της μεταπολεμικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας.
kathimerini.gr