Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Καθ' οδόν πρός τό κεραμοσκεπές...


(Παραλλαγή σ' ένα σκίτσο τού Δ. Χατζόπουλου)

Ογδόντα Γάλλοι οικονομολόγοι συνιστούν το τέλος της λιτότητας!

"Αυτοί ξέρουν"...

...συνιστούν oγδόντα Γάλλοι οικονομολόγοι...
Ογδόντα Γάλλοι οικονομολόγοι συνιστούν το τέλος της λιτότητας! Υπογράφοντας ένα κείμενο με παραλήπτη τόσο την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, όσο και τα νεοφιλελεύθερα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης, οι οικονομολόγοι ασκούν σκληρή κριτική στις πολιτικές που ακολουθούνται και προτείνουν...
το δικό τους σχέδιο για να βγει η οικονομία από το σημερινό αδιέξοδο.


«Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την πολιτική αυτή που οδηγεί σε μια αέναη περιδίνηση στην κρίση. Για να απαντήσουμε στις επείγουσες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, για να ξαναδώσουμε την ελπίδα στις λαϊκές τάξεις, προτείνουμε στους συμπολίτες μας, στα συνεταιριστικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά κινήματα, να ξεκινήσουν έναν διάλογο με θέμα την εφαρμογή ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση», λένε χαρακτηριστικά.

Το κείμενο τους δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde»:

«Δεν είναι αδύνατο να ξανακερδίσει κανείς το μέλλον, ακόμη και το οικονομικό. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα της έκκλησης αυτής. Το απαιτεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ παρόντες ως οικονομολόγοι, παρά τις σημαντικές διαφορές απόψεων που μας χωρίζουν: για να υπογραμμίσουμε ότι...

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Έρωτας: Η πιο φοβερή εξουσία...

TVXS Βιβλίο

tvxs.gr 14 Φεβ. 2016
Φωτεινή Λαμπρίδη
Δώδεκα κλασικοί Γάλλοι συγγραφείς του 18ου και 19ου αιώνα ανθολογούνται και μιλούν για τον έρωτα μέσα από κορυφαία έργα τους.

Από την πένα του Τζάκομο Καζανόβα, του Mαρκήσιου ντε Σαντ, του Ντενί Ντιντερό, αλλά και του Ζεράρ ντε Νερβάλ, του Γκυστάβ Φλωμπέρ, του Σταντάλ και άλλων ακόμα, ο έρωτας αναδύεται άλλοτε παιγνιώδης, εφήμερος, ματαιόδοξος, δαιμονικός, κυνικός, άλλοτε παράφορος και καταστροφικός και άλλοτε ανιδιοτελής, αγγελικός, ρομαντικός. Και πάντα ανεξάντλητος, παλλόμενος και ζωντανός.
Μέσα από αυτά τα κείμενα του Amour που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιώρα» ο έρωτας ψιθυρίζει, χαϊδεύει, σαρκάζει, περιπαίζει αλλά και συγκλονίζει. Αλλάζει πρόσωπα και μορφές πότε για να εκπληρώσει και πότε για να γκρεμίσει τα όνειρα των «θυμάτων» του.
Αυτό το βιβλίο δεν είναι μια πραγματεία για τον έρωτα. Τα κείμενα που περιλαμβάνει αναδεικνύουν όλες τις μορφές του έρωτα: άλλοτε μοιραίος και τραγικός, άλλοτε παιγνιώδης, άλλοτε διασκεδαστικός, άλλοτε ρομαντικός, άλλοτε πεζός, άλλοτε άγουρος και άλλοτε δοκιμιακός, αλλά και διαχρονικά συναρπαστικός.
Η έκδοση συμπεριλαμβάνει σύντομα αλλά ουσιώδη και περιεκτικά βιογραφικά των συγγραφέων καθώς και σαφείς αναφορές για το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο των έργων τους που περιέχονται στο παρόν βιβλίο.
Ο έρωτας δεν είναι μόνο αίσθημα, «είναι και τέχνη», λέει ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ και ευχόμαστε αυτή η έκδοση να αποτελέσει έναυσμα για να ανακαλύψουμε ή και να ξαναγαπήσουμε τους δημιουργούς που ανθολογούνται εδώ.
Την επιλογή των αποσπασμάτων και την επιμέλεια της έκδοσης έκανε η Έφη Κορομηλά, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Από το 1983, άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση. Από το 2000 διδάσκει λογοτεχνική μετάφραση στα Εργαστήρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το νόημα του μπλόκου στο Σύνταγμα

Ηχηρό μήνυμα έστειλε η συγκέντρωση των αγροτών στην πρωτεύουσα και προς την κυβέρνηση αλλά και προς κάθε εμπλεκόμενο για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκέντρωση των αγροτών από όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα που ξεκίνησε από την Παρασκευή το απόγευμα, με νέες ομάδες να καταφθάνουν έως αργά το βράδυ, αναφέρθηκαν εκτενώς και τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σημειώνοντας μάλιστα πόσο «εναντίον του Τσίπρα» είναι οι αγρότες.
Η «κατάληψη» οργανώθηκε από έναν μάστορα του είδους τον αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα από το μπλόκο της Νίκαιας, που εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκεται στους δρόμους.
Η κινητοποίηση μπροστά στη Βουλή όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 10.000 αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις που είχαν διατυπωθεί από τα μπλόκα της Πανελλήνιας Ενωσης του Συντονιστικού των Αγροτικών μπλόκων αλλά και από τα Τέμπη, αξιολογείται και από αυτούς που έμειναν «πίσω» ως θετική για τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους.
Η παρουσία των τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας, ακόμα και αν επρόκειτο για συμβολικό αριθμό, και η θετική υποδοχή τους από τους κατοίκους της πρωτεύουσας και τους άλλους εργαζόμενους πιέζει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «για τα άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιβαρύνει γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς» επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας «έρχεστε σήμερα εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη συγκυρία, να ξεπλύνετε τα χέρια σας σε μια νύχτα».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε προσπάθεια να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες, επιμένοντας ακόμα μια φορά στον διάλογο και υποσχόμενος υποχωρήσεις και ειδικές ρυθμίσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπολόγισε ότι δεν ξεπερνούν τους 275.000 (όσοι δηλαδή πάνω από το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτικές εργασίες). Υποστήριξε ότι οι αγρότες το 2014 θα πλήρωναν φόρο και προκαταβολή φόρου 670 εκατομμύρια ευρώ ενώ τελικά πλήρωσαν 225 εκατομμύρια ευρώ, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» ρύθμιση για το αφορολόγητο των επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ.
Ο υπουργός, πάντως, επανέλαβε ότι ο ΟΓΑ και συνολικά το ασφαλιστικό των αγροτών αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από ό,τι άλλων κλάδων. «Σήμερα το 90% των δαπανών του ΟΓΑ (3,35 δισ. τον χρόνο) καλύπτεται από τον αγροτικό προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα 350.000 αγρότες δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους».
Το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες μοιάζει αγεφύρωτο, καθώς ακόμα και εκείνοι που δεν κατέβηκαν στην Αθήνα αλλά παρέμειναν για να κρατήσουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο προς συζήτηση προκειμένου να προσέλθουν στον διάλογο. Οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων που αριθμεί συνολικά 60 μπλόκα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να αποστείλουν έως αύριο τα αιτήματά τους, τα οποία έχουν συζητηθεί στις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων. Μεταξύ άλλων, ζητούν να παραμείνει ο ΟΓΑ αυτόνομο ταμείο μόνο για τους αγρότες, αφορολόγητο εισόδημα ύψους 12.000 ευρώ και επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, διατήρηση της φορολογίας στο 13%.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παυλόπουλος: Στα πρόθυρα της έκρηξης η ελληνική κοινωνία....

Μήνυμα αγωνίας εκπέμπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διαπιστώνοντας πως «η κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης». Λίγες ημέρες πριν...
συμπληρωθεί ένας χρόνος παρουσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο- είχε εκλεγεί στις 18 Φεβρουαρίου- ο  Παυλόπουλος αφήνει σαφείς αιχμές για τις ευθύνες του ΔΝΤ στην αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα, ενώ στέλνει και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και την ΕΕ, πως, η χώρα μας δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε στο ελάχιστο την εθνική της κυριαρχία, αλλά θα τη θωρακίσει ακόμα περισσότερο.

Σε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Real News", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως οι θεσμοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τουλάχιστον δύο πράγματα: πως οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες και η κοινωνία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και στα πρόθυρα της έκρηξης, και δεύτερος πως για την αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων φέρουν μεγάλη ευθύνη εκείνοι που τα σχεδίασαν.

«Ας μη διανοηθεί κανείς εντός ή εκτός ΕΕ ότι η Ελλάδα θα εκχωρήσει με αφορμή αυτή την κρίση, έστω και στο ελάχιστο, την εθνική της κυριαρχία. Το αντίθετο, θα τη θωρακίσει ακόμα περισσότερο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος εκτιμά πως «οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες στο προσφυγικό» καθώς «μόνο έτσι μπορούμε να απαιτούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει πως «μετά την εκπλήρωση των δικών της υποχρεώσεων, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει και να απαιτήσει την αλληλεγγύη των εταίρων της. Πολλώ δε μάλλον όταν η ΕΕ αντέδρασε, παρά τις επανειλημμένες έγκαιρες προειδοποιήσεις μας, πολύ καθυστερημένα. Πρώτον ως προς τη ρίζα του κακού, που είναι ο πόλεμος στη Συρία. Και δεύτερον, ως προς την αντιμετώπιση των ίδιων των προσφύγων».

Τέλος ο κ. Παυλόπουλος απορρίπτει τις εκλογές σημειώνοντας πως «ευτυχώς όλες, σχεδόν, οι δημοκρατικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται, με όρους ευθύνης, πως δεν είναι η λύση των προβλημάτων». Επισημαίνει την ανάγκη συνεννόησης στα μεγάλα και τα σημαντικά προσθέτοντας: «δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω το αυτονόητο: όταν μιλώ για συνεννόηση δεν εννοώ συγκυβέρνηση. Κάθε άλλο».

Συμμαχία «αντι-Τόμσεν» ψάχνει ο Τσίπρας

TVXS Ανάλυση


tvxs.gr | 14 Φεβ. 2016
Η – άτυπη κι αμφίρροπη – «ρήτρα» του προσφυγικού και η (νέα) πολιτική διαπραγμάτευση επιστρατεύονται από την κυβέρνηση στον υπέρ πάντων αγώνα να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και, μαζί, η απειλή της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο χαράσσουν την στρατηγική τους πάνω στα – μικρότερα ή μεγαλύτερα – χάσματα μεταξύ των δανειστών και αναζητούν συμμαχίες «αντι-Τόμσεν» και πολιτικές διόδους κόντρα στην σκληρή ατζέντα ΔΝΤ και Σόιμπλε. Εξ ου και ο πρωθυπουργός αναχωρεί από την Τετάρτη για Βερυξέλλες για να συναντήσει τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της18ης Φεβρουαρίου.
Το Μαξίμου, μετά και το προκλητικό άρθρο Τόμσεν, εξακολουθεί να βλέπει διάσταση μεταξύ των δανειστών και επενδύει στην πιο «πολιτική» και «ευέλικτη» στάση των Ευρωπαίων κόντρα στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα και μειώσεις συντάξεων.
Ακριβώς αυτό το μήνυμα, άλλωστε, έστειλε ο Αλεξης Τσίπρας, καλώντας τους θεσμούς να πάψουν να κωλυσιεργούν διαφωνώντας μεταξύ τους, και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για «καμία μείωση στις συντάξεις».
Η ευρωπαϊκή «ευελιξία» ωστόσο, και κυρίως ο βαθμός αυτής, δεν μπορεί να θεωρείται – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – δεδομένη. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν, όντως, την Κομισιόν αλλά και άλλους πολιτικούς παράγοντες της ευρωζώνης ιδιαίτερα ενοχλημένους από την «τορπίλη» Τόμσεν, ενώ και τα μηνύματα Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί μετά το τελευταίο Eurogroup ήταν σαφώς πιο διαλλακτικά από εκείνα του ΔΝΤ.
Ωστόσο, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, «το ΔΝΤ παραμένει ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης» - κοινώς, και παρά κάποιες νέες, θερμές εισηγήσεις των τελευταίων ημερών στο Μαξίμου – θέμα αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα δεν υφίσταται.
Εξίσου ξεκάθαρο είναι πως οι δανειστές διαφωνούν μεν ως προς την… δοσολογία της λιτότητας, είναι σύμφωνοι όμως ως προς το – σκληρό για την κυβέρνηση – αίτημα μείωσης υφιστάμενων συντάξεων και λήψης πρόσθετων μέτρων. Η Κομισιόν, άλλωστε, αναφέρθηκε ευθέως σε ανάγκη νέων μέτρων για το 2016 στην τελευταία έκθεσή της. Η διαφορά είναι πως το ΔΝΤ υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 – 2016 (δηλαδή, το ύψος των νέων μέτρων) σε 1,8 δισ. ευρώ και οι ευρωπαίοι περίπου στο μισό, στα 900 με 950 εκατομμύρια ευρώ.
Το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, θεωρεί «διαχειρίσιμη» τη διαφορά με τους Ευρωπαίους, έχει ως έσχατο plan B την κλιμακωτή μείωση των επικουρικών και, ενδεχομένως, των υψηλών συντάξεων (1500 ευρώ), ενώ βλέπει περιθώρια «ταξικής και δίκαιης» κατανομής των βαρών και στο νέο φορολογικό. Στα παράλληλα αγκάθια της πώλησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων εξακολουθεί να προσβλέπει στην χρονική μετάθεση και την πολιτική ανοχή των δανειστών και με αυτή την ατζέντα θα οδεύσει την Τετάρτη προς τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο «χαρτοφυλάκιό» του ο πρωθυπουργός θα κομίζει και το, άτυπο, όπλο του προσφυγικού, επί του οποίου όμως δεν μπορούν να υπάρξουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις. Τα δύο θέματα, ελληνική οικονομική κρίση και προσφυγικό, έχουν ντε φάκτο συνδεθεί, η ήπια στάση της Αθήνας στο σχέδιο Μέρκελ για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θεωρείται από αρκετές πλευρές ως «αντιπαροχή» για μια ανεκτική στάση του Βερολίνου στην αξιολόγηση και η θέση Τσίπρα παραμένει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί δύο κρίσεις ταυτόχρονα».
Ωστόσο, ουδεμία εγγύηση και διαβεβαίωση υπάρχει ακόμη πως η «ρήτρα» του προσφυγικού θα ενταχθεί, έστω και σιωπηλά, εν τέλει στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από Βερολίνο και Βρυξέλλες, όμως το ΔΝΤ ουδόλως ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά σύνορα και τα προσφυγικά κύματα και βλέπει με εξαιρετική καχυποψία κάθε απόπειρα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και το άρθρο Τόμσεν στόχευε σε μεγάλο βαθμό, ακριβώς στην από-πολιτικοποίηση της αξιολόγησης και τον τορπιλισμό του όποιου παρασκηνιακού, ενδοευρωπαϊκού «παζαριού»…

Την Τρίτη το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Καλαϊτζή...


Την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, στις 14.00 στο Γ΄ Νεκροταφείο συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο σκιτσογράφο Γιάννη Καλαϊτζή, που έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο.

Η...
οικογένεια του επιθυμεί αντί στεφάνων να προσφερθούν τα χρήματα για την Πανπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποδοχής και Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, στην τράπεζα Πειραιώς, (αρ. λογ. 6053-040030-938).

* Σκίτσο του Soloup για τον Γιάννη Καλαϊτζή

Οι αγρότες έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αποχωρούν από την Αθήνα...

Ραντεβού στα μπλόκα έδωσαν οι αγρότες, αποχωρώντας από το Σύνταγμα

14:44 | 13 Φεβ. 2016
Πάνω από 12.000 αγρότες έδωσαν το πρωί του Σαββάτου δυναμικό παρών μπροστά από τη Βουλή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση. Μετά την κινητοποίηση οι αγρότες έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αποχωρούν από την Αθήνα, με ελάχιστους να παραμένουν στην πλατεία.

από tvxs.gr

Κάποιος να τον μαζέψει…



Το ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης αρέσκεται στο να προκαλεί το κοινό αίσθημα, με τις ευλογίες των συστημικών ΜΜΕ, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το έκανε...
από τότε που περιφερόταν σε παρακμιακά κανάλια, το έκανε και ως μέλος του ΛΑΟΣ το συνέχισε και όταν είδε... το φως του και έγινε εν μια νυκτί κεντροδεξιός (και υπουργός βεβαίως βεβαίως).

Πλέον, ο κ. Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον εμποδίζει να συνεχίζει να στάζει «δηλητήριο» εναντίον κοινωνικών ομάδων για τους δικούς του μικροπολιτικούς σκοπούς.

Τώρα στην προσπάθειά του να πάρει τους αγρότες με το μέρος του τους εγκαλεί επειδή ψήφισαν... ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και επειδή ψήφισαν «Όχι» στο δημοψήφισμα.

«Το 70% τους ψήφισαν για κυβέρνηση, το 60% ψήφισε "όχι" στο δημοψήφισμα... Να καταλαβαίνουμε τι πρέπει να ψηφίζουμε όταν γίνονται εκλογές» είπε στον (φιλόξενο) ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης παραδίδοντας μαθήματα... δημοκρατίας (ως γνωστόν το τι θα ψηφίσουμε πρέπει να μας το λέει ο εκάστοτε βουλευτής, υπουργός, κυβερνήτης κλπ).

Ωστόσο, όσον κι αν φωτογραφίζεται δίπλα στον Κυριάκο, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν μπορεί εύκολα να κρύψει τα βαθύτερα αισθήματά του και για τον λόγο αυτό δηλώνει ευθαρσώς ότι «Η ψήφος είναι χειρότερη από τη σφαίρα, με τη σφαίρα σκοτώνεις το διπλανό σου, με την ψήφο το μέλλον των παιδιών σου».

Μήπως ο κ. πρόεδρος να μαζέψει λίγο τον κ. αντιπρόεδρο;

Από τη στήλη «Παρασκήνια», της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Καθ' οδόν πρός τό κεραμοσκεπές...


(Μιά παραλλαγή σ' ένα σκίτσο τού Δ. Χατζόπουλου)