Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Πλάκα μας κάνετε;... Οξύτατο άρθρο γιά τη στάση των δανειστών τού νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν

Παρέμβαση για το ελληνικό θέμα

undefinedΜε ένα οξύτατο άρθρο γιά τη στάση των δανειστών, ο Πολ Κρούγκμαν παρεμβαίνει στην πιο δραματική στιγμή των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κρίση λέγοντας σκληρές αλήθειες για το ΔΝΤ και...
την Ευρώπη.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος καταγγέλλει ευθέως τους πιστωτές ότι επιχειρούν «να υπαγορεύσουν την εσωτερική πολιτική», τους καταλογίζει «παταγώδη αποτυχία» στις προβλέψεις τους, ερωτά εάν «ο στόχος είναι κατατροπώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» και προειδοποιεί ότι «εάν συμβεί τελικά το Grexit θα είναι επειδή οι δανειστές, ή τουλάχιστον το ΔΝΤ, ήθελαν να συμβεί».

Ειδικότερα στο άρθρο του στο ιστολόγιο που διατηρεί στους New York Times ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τιτλοφορείται «Η συνείδηση ​​ενός φιλελεύθερου» και αναφέρει: 

 
«Έχω κάτσει αρκετά ήσυχος στο θέμα της Ελλάδας, μην θέλοντας να ουρλιάξω Grexit μπροστά σε ένα κατάμεστο θέατρο. Όμως, όταν ακούει κανείς τις πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι πρέπει να πει, κι αυτό είναι: τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ;

Οι διαπραγματεύσεις αυτές υποτίθεται ότι αφορούσαν τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και κατόπιν για μια ελάφρυνση του χρέους η οποία θα προλαμβάνει τις ατελείωτες μελλοντικές κρίσεις. Και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσίαζε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, αν η οικονομία δεν ήταν σε τόσο μεγάλη ύφεση.

Αλλά οι δανειστές συνεχίζουν να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις για τον λόγο ότι βασίζονται υπερβολικά στους φόρους και όχι αρκετά στις περικοπές δαπανών. Άρα λοιπόν συνεχίζουμε το παιχνίδι της υπαγόρευσης εσωτερικής πολιτικής.

Ο υποτιθέμενος λόγος για την απόρριψη των προτάσεων που είναι βασισμένες σε φόρους, είναι ότι θα πλήξουν την ανάπτυξη: η σωστή απάντηση σε αυτό είναι: μας κάνετε πλάκα; Αυτοί που απέτυχαν παταγωδώς να δουν τη ζημιά που θα προξενούσε η λιτότητα – δείτε το γράφημα, που συγκρίνει τις προβλέψεις της συμφωνίας του 2010 με την πραγματικότητα – τώρα κάνουν μαθήματα στους άλλους για την ανάπτυξη; Επιπροσθέτως, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη είναι όλες στην πλευρά της προσφοράς, σε μια οικονομία η οποία λειτουργεί τουλάχιστον 20% κάτω από τις δυνατότητές της.

Ρωτήστε τους ανθρώπους του ΔΝΤ και θα σας μιλήσουν για την αδυναμία να διαπραγματευτεί κανείς με το ΣΥΡΙΖΑ, για την ενόχλησή τους έναντι των θεατρινισμών του κ.τ.λ. Αλλά δεν είμαστε στο λύκειο εδώ πέρα.

Κι αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, πολύ περισσότερο από τους Έλληνες, οι οποίοι εξακολουθούν να αλλάζουν τους κανόνες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως ο στόχος είναι να κατατροπώσουν το ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως είναι να εξωθήσουν την Ελλάδα σε μια πιθανώς καταστροφική χρεοκοπία, για να παραδειγματίσουν τους υπόλοιπους;

Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για ένα Graccident. Εάν συμβεί το Grexit θα είναι επειδή οι δανειστές, ή τουλάχιστον το ΔΝΤ, ήθελαν να συμβεί
».


                            Ολόκληρο τό άρθρο στήν Αγγλική

Ο Καραγκιόζ μπερντές τών Βρυξελλών, ο Μπαρμπαγιώργος καί τό Σαράϊ τής Ευρωπαϊκής Ένωσης...


Περνώντας χτές τό βράδυ ο Καραγκιόζης έξω από τό "Σαράϊ" τής "Ευρωπαϊκής Ένωσης" καί ακούγοντας όσους μπαινόβγαιναν νά λένε μέσα στίς κουβέντες τους όλο τή λέξη "Κομισιόν" -σέ διάφορες εκδοχές καί προφορές- δέν μπορούσε νά κατασταλάξει μέ τά κακά Γαλλικά πού ...γνώριζε (βούϊζαν καί τ' αυτιά του από τή λόρδα), άν -αυτό πού άκουγε- έχει σχέση μέ "οικονομισιόν" ή μέ ..."ψωμισιόν"! 
Δύο πράγματα πού, ως αντιλαμβάνεστε, τόν ενδιέφεραν -ανέκαθεν- απολύτως... 
Έτσι αποφάσισε νά διακριβώσει αυτοπροσώπως τί ακριβώς ισχύει. 
Μέ ένα υποτυπώδες καί παράτολμο σχέδιο εισέβαλε, αστραπιαία, από πλαϊνή είσοδο τού κτιρίου συλληφθείς βεβαίως, πάραυτα, από τούς σύγχρονους απογόνους τού Βεληγκέκα, δηλαδή από αυτούς τούς  ημιτασιόν μπάτσους πού τούς λέν' σεκιουριτάδες! 
Κι άρχισαν νά πέφτουν οι φάπες η μιά μετά τήν άλλη "στρέϊτ θρού" -πού έλεγε κι ο Ζαμπέτας- καί νά συγχέονται οι φωνές μέ κείνες απ' τά ψηλά πατώματα γιατί -συμπτωματικά- μόλις είχε αρχίσει καί τό Γιουρογκρούπ μέ τόν Αλέξη...
 
Τήν ίδια στιγμή, ο αγαπημένος θείος τού Καραγκιόζη ο λαοφιλής, τουλάχιστον στή Ρούμελη, Μπαρμπαγιώργος, έχων μεταβεί στό Βέλγιο γιά "συμπαράσταση στόν Τσίπρα", ήταν κάπου απορροφημένος μέ τό νά χαζεύει τό χάος από τίς τσούπρες στούς δρόμους τών Βρυξελλών όταν ξαφνικά θυμήθηκε τόν ανιψιό του. Όλος ανησυχία, ο λεβεντόβλαχος, άρχισε μανιωδώς νά ψάχνει, φοβούμενος ή καί διαισθανόμενος τά χειρότερα. Ήξερε κι από άλλες φορές μέ τί "ατίθασο παιδί" είχε νά κάνει καί τρέχοντας -από 'δώ κι από 'κεί- έφτασε κάποια στιγμή  μπροστά στό κτίριο ("Σαράϊ") τής Κομισιόν...

Καί, εκεί, ακούγοντας τίς φωνές -από τά κάτω κι από τά πάνω πατώματα- κατάλαβε ο πονηρός βλάχος, εν ριπή οφθαλμού, τή σοβαρότητα τών στιγμών καί ανέκραξε γιά πολλοστή φορά στή ζωή του: 

-"Άϊι, μαννούλαμ΄τού έερμου! 
Τού στουμπίζουν..."

Δ.Ν.Α.  

Οριστική διακοπή του Eurogroup...


Ντάισελμπλουμ: Θα ενημερώσω τους ηγέτες για το που βρισκόμαστε
-Πιθανό έκτακτo Eurogroup το Σαββατοκύριακο...
Οριστική διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup είχαμε λίγο μετά τις...
5:30 το απόγευμα, χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές.

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «θα ενημερώσω τους ηγέτες για το που βρισκόμαστε».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα...
newsbeast.gr

Σημείωση : Tό σκίτσο έχει προστεθεί από τή "Νέα Μύκονο"

ΔΝΤ: Οι τρεις θεσμοί παρουσίασαν κοινή θέση...


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε πριν από λίγο ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποβάθμισε μάλιστα, με δηλώσεις του, τα...
σενάρια περί διαφωνιών μεταξύ του Ταμείου και της Κομισιόν, δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ βρίσκεται «στην ίδια σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν στο θέμα της Ελλάδας και ότι οι τρεις θεσμοί παρουσίασαν κοινή θέση.

Τόνισε, δε, ότι από την πλευρά τους περιμένουν να δουν πρώτα την Ελλάδα να συμφωνεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και να τις εφαρμόζει και μετά θα συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του χρέους.

Ερωτηθείς για το θέμα της αποπληρωμής της δόσης της Ελλάδας στις 30 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι για το ΔΝΤ δεν τίθεται θέμα παράτασης καμίας προθεσμίας και ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής, ενώ είπε ότι αναμένεται από την επικεφαλής του ΔΝΤ να ενημερώσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αν εκπνεύσει οποιαδήποτε προθεσμία για την αποπληρωμή δόσης...
left.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (25.06.15)

                                                                                                                                                          από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Τι κρύβει η επικοινωνία του Τσίπρα με τον Παυλόπουλο...


Για τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες ενημέρωσε πριν από λίγο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε...
τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παυλόπουλο από τη βελγική πρωτεύουσα για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, με κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα να αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο.
Η ελληνική πλευρά εξετάζει στην παρούσα φάση όλα τα ενδεχόμενα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε όλες τις απαιτούμενες υποχωρήσεις, όμως, όπως υπογραμμίζουν, «η “συμμαχία” των εταίρων έχει χαράξει άλλους στόχους».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει η ελληνική αντιπροσωπεία από τις Βρυξέλλες με στόχο να ζητήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να χαραχτεί από κοινού η στρατηγική για τα επόμενα βήματα.
Η οργή του πρωθυπουργού για την επιμονή των πιστωτών είχε φανεί ήδη από χθες όταν κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες έλεγε σε συνεργάτες του: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
newsbeast.gr

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Αθήνα και θεσμοί

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Το δικό της κείμενο, που ουσιαστικά είναι η πρόταση που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα με μικρές διαφοροποιήσεις, πρόκειται να καταθέσει στο Eurogroup που αρχίζει σε λίγο η ελληνική πλευρά. Οι θεσμοί, απο την πλευρά τους, θα παρουσιάσουν το δικό τους έγγραφο, το οποίο παρουσιάζουν οι Financial Times, με τα σημεία στα οποία είναι εφικτή η συμφωνία, σύμφωνα με την δική τους εκτίμηση. Οπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην "Κ", στο Eurogroup θα τεθούν επί τάπητος οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο δε κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει αρνητικό κλίμα και ασφυκτικές πιέσης στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.   

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εμμένει στις θέσεις της, "οι οποίες είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πρν απο λίγες μέρες". Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, "οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε."

Μια από τις αλλαγές είναι πως η Ελλάδα παίρνει πίσω την πρότασή της για τον ΦΠΑ στα νησιά.

"Οι προτάσεις μας αποτελούν μία άκρως ρεαλιστική προσέγγιση γιά άμεση συμφωνία, στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup" τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός..."

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο,...

Ντ. Τουσκ: «Έχω ένα προαίσθημα...»...



Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, πως, η δουλειά συνεχίζεται, αλλά...
θα απαιτηθούν πολλές ώρες ακόμα.
«Οι τελευταίες ώρες είναι κρίσιμες», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Έχω καλό προαίσθημα ότι σε αντίθεση με την τραγωδία του Σοφοκλή, αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει καλό τέλος»...

Σουλτς: "Η Ελλάδα θέλει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας"...


"Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί" τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

"Η λογική πρέπει να υπερισχύσει. Η κατάσταση...
στην Ελλάδα είναι τραγική και πρέπει η χώρα να βοηθηθεί. Ο Τσίπρας πρέπει να αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών. Η Ελλάδα θέλει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αν οι προτάσεις δεν έχουν βάθος χρόνου και είναι μόνο φοροεισπρακτικές δεν είναι σωστές προτάσεις. Οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και πρέπει να βρεθεί κοινό σημείο", δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς...
newsbeast.gr

Ο Καραγκιόζης, ο Μπαρμπαγιώργος καί τό Σαράϊ τής Ευρωπαϊκής Ένωσης...


Περνώντας χτές τό βράδυ ο Καραγκιόζης έξω από τό "Σαράϊ" τής "Ευρωπαϊκής Ένωσης" καί ακούγοντας όσους μπαινόβγαιναν νά λένε μέσα στίς κουβέντες τους όλο τή λέξη "Κομισιόν" -σέ διάφορες εκδοχές καί προφορές- δέν μπορούσε νά κατασταλάξει μέ τά κακά Γαλλικά πού ...γνώριζε (βούϊζαν καί τ' αυτιά του από τή λόρδα), άν -αυτό πού άκουγε- έχει σχέση μέ "οικονομισιόν" ή μέ ..."ψωμισιόν"! 
Δύο πράγματα πού, ως αντιλαμβάνεστε, τόν ενδιέφεραν -ανέκαθεν- απολύτως... 
Έτσι αποφάσισε νά διακριβώσει αυτοπροσώπως τί ακριβώς ισχύει. 
Μέ ένα παιδαριώδες καί παράτολμο σχέδιο εισέβαλε, αστραπιαία, από πλαϊνή είσοδο τού κτιρίου συλληφθείς βεβαίως, πάραυτα, από τούς σύγχρονους απογόνους τού Βεληγκέκα, δηλαδή από αυτούς τούς  ημιτασιόν μπάτσους πού τούς λέν' σεκιουριτάδες! 
Κι άρχισαν νά πέφτουν οι φάπες η μιά μετά τήν άλλη "στρέϊτ θρού" -πού έλεγε κι ο Ζαμπέτας- καί νά συγχέονται οι φωνές μέ κείνες απ' τά ψηλά πατώματα γιατί -συμπτωματικά- μόλις είχε αρχίσει καί τό Γιουρογκρούπ μέ τόν Αλέξη...
Τήν ίδια στιγμή, ο αγαπημένος θείος τού Καραγκιόζη ο λαοφιλής, τουλάχιστον στή Ρούμελη, Μπαρμπαγιώργος, έχων μεταβεί στό Βέλγιο γιά συμπαράσταση στόν Τσίπρα κάπου ήταν ξεχασμένος νά χαζεύει τό χάος από τίς τσούπρες στούς δρόμους τών Βρυξελλών όταν ξαφνικά θυμήθηκε τόν ανιψιό του. Όλος ανησυχία άρχισε μανιωδώς νά ψάχνει, φοβούμενος ή καί διαισθανόμενος τά χειρότερα. Ήξερε κι από άλλες φορές μέ τί "ατίθασο παιδί" είχε νά κάνει καί τρέχοντας -από 'δώ κι από 'κεί- έφτασε κάποια στιγμή  μπροστά στό κτίριο ("Σαράϊ") τής Κομισιόν...

Καί, εκεί, ακούγοντας τίς φωνές -από τά κάτω κι από τά πάνω πατώματα- κατάλαβε ο πονηρός βλάχος, εν ριπή οφθαλμού, τή σοβαρότητα τών στιγμών καί ανέκραξε γιά πολλοστή φορά στή ζωή του: 

"Άϊντε τού έρμου, τού στουμπίζουν..."

Δ.Ν.Α.