Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Tό σκίτσο τού Κώστα Μητρόπουλου...

...
από tanea.gr

Η αλλεργία των δανειστών

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
ΕUROKINISSI
τού Τάσου Παππά
 Δεν άρεσαν καθόλου στους δανειστές οι εξαγγελίες Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τις εισέπραξαν ως μονομερή ενέργεια και στις μονομερείς ενέργειες έχουν αλλεργία, εκτός αν τις κάνουν οι ίδιοι.
Τι κι αν τα λεφτά υπάρχουν, τι κι αν ο στόχος για το πλεόνασμα έχει πιαστεί, τι κι αν έχουμε υπεραπόδοση στα έσοδα. Δεν τους ενδιαφέρουν τα πραγματικά στοιχεία. Τους ενδιαφέρει ο συμβολισμός. Δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν κινήσεις αυτονομίας από μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής και ασφυκτικής επιτροπείας. Θέλουν να περνάει η θέση τους για όλα. Και για τα πολύ σοβαρά (λογικό) και για τα ήσσονος σημασίας θέματα (αντίληψη αποικιοκράτη).
Το μήνυμά τους στην ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές. Εμείς αποφασίζουμε και εσείς εκτελείτε. Οτιδήποτε αμφισβητεί αυτή τη σχέση δεν θα γίνεται αποδεκτό.
Πρώτος αντέδρασε ο Σόιμπλε. Σιγά την έκπληξη. Έδωσε τη γραμμή και έσπευσε ο βαστάζος του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να προσυπογράψει. Έχει όμως σημασία να προσέξουμε την ανακοίνωση που έβγαλε ο εκπρόσωπος του Ντάισεμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, για το επίμαχο ζήτημα:

Οι θεσμοί αποφάσισαν ότι οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι ευθυγραμμισμένες με τις συμφωνίες μας.
Οι θεσμοί αποφάσισαν λοιπόν για κάτι που δεν είναι σίγουροι πως ισχύει αφού λένε ότι «φαίνεται να μην ευθυγραμμίζονται». Τόσοι θεσμοί και δεν μπορούν να καταλήξουν αν οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι ή δεν είναι συμβατές με το πρόγραμμα; Εντύπωση μας κάνει.
Πάμε παρακάτω. Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup σημειώνει ότι «κάποιες χώρες -μέλη βλέπουν το ίδιο θέμα υπό την ίδια οπτική γωνία κατά συνέπεια δεν υπάρχει ομοφωνία για την ώρα». Τι συμπέρασμα βγάζουμε; Ότι η γραμμή Σόιμπλε δεν πέρασε σε όλα τα μέλη του Eurogroup. Κάτι είναι κι αυτό.
Δεν γνωρίζουμε ποιοι διαφώνησαν με την εντολή Σόιμπλε, αλλά υποψιαζόμαστε ότι ανάμεσα τους είναι η Γαλλία (ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τον Τσίπρα), η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας είναι στην ίδια λογική με την ελληνική κυβέρνηση και ίσως η Ιταλία εφόσον ο νέος πρωθυπουργός της ακολουθεί τον βηματισμό Ρέντσι.
Δεν ξέρω πώς θα καταλήξει η συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά με αυτήν την Ευρώπη όπου κάνει κουμάντο ο Σόιμπλε, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει πολλά πράγματα.


14.12.2016
efsyn.gr

Βρούτσης: Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε 10ετές πλεόνασμα 3,5% [ΕΓΓΡΑΦΟ]




tvxs.gr | 14 Δεκ. 2016
Με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή, ο Γιάννης Βρούτσης καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018.

Το έγγραφο που κατέθεσε ο Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας φέρεται να προέρχεται από την έκθεση προόδου (Compliance Report) της πρώτης αξιολόγησης που συνέταξε η Κομισιον.
Στην επίμαχη σελίδα της έκθεσης που επικαλείται ο Γιάννης Βρούτσης , αναφέρεται: «Σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Μετά η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τον στόχο του 3,5% για δέκα χρόνια, ενώ ο στόχος θα μειωθεί σταδιακά στο 1,5% μέχρι το 2040».

Ο Γιάννης Βρούτσης ανέβασε φωτογραφία του εγγράφου και στο twitter του γράφοντας: «Έχουν ναρκοθετήσει τη Χωρα! Κατέθεσα στη Βουλή το First review σελ14 ΣΥΡΙΖΑ για 3,5%πρωτογενες πλεόνασμα γ 10 χρόνια!».

Έχουν ναρκοθετήσει τ Χωρα! Κατέθεσα σ Βουλή τ First review σελ14 ΣΥΡΙΖΑ για 3,5%πρωτογενες πλεόνασμα γ 10 χρόνια!


Υπ. Οικονομικών: Άλλα αντί άλλων οι «αποκαλύψεις» Βρούτση για τα πλεονάσματα



tvxs.gr | 14 Δεκ. 2016
Το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Γιάννη Βρούτση, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία, αναφέρουν πως πρόκειται «άλλη μια φορά για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και λαθροχειρία».

Σημειώνεται πως ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ κατέθεσε και ένα έγγραφο στη Βουλή, το οποίο παρουσίασε ως συμφωνία. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω έγγραφο αποτελεί Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν και όχι δεσμευτικό κείμενο για την ελληνική κυβέρνηση ή έγγραφο συμφωνίας με τους δανειστές.
Ειδικότερα από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν:
«Η Κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Η ΝΔ, για άλλη μια φορά, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την πραγματικότητα, προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό καταθέτοντας κείμενα που ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση.
Το κείμενο που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, και υποστηρίζει ότι η χώρα έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% για μια 10ετία, αποτελεί Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν, όπου πράγματι αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Υπάρχει, όμως, και άλλη Έκθεση Συμμόρφωσης, αυτή του ΔΝΤ, που αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%! Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την ελληνική κυβέρνηση! Ούτε της Κομισιόν με το 3,5%, ούτε του ΔΝΤ με το 1,5%! Γι' αυτό και δεν υπογράφονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχεται αυτές τις υποθέσεις για τα πλεονάσματα, διεκδικώντας μια βιώσιμη λύση για το χρέος.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε με την υπογραφή της "ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος του ESM (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου" -"Greece will meet the primary surplus targets of the ESM programme (3.5% of GDP in the medium-term), without prejudice to the obligations of Greece under the SGP and the Fiscal Compact".(http://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases.2016/05/24-eurogr...)
Η ΝΔ, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στη λαθροχειρία ψευδόμενη για το τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση. Στην ίδια έκθεση, και μάλιστα στην ίδια σελίδα, η Επιτροπή μιλά και για εναλλακτικά σενάρια με πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% και 1,7% μετά το τέλος του προγράμματος! Το ξεχνά... Η ΝΔ θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όπως λέει και ο λαός μας, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Η λίστα που «χτίζει» το αφορολόγητο. Ποιές αποδείξεις θά μετράνε και ποιές όχι;

Ποιές αποδείξεις θα μπαίνουν στο αφορολόγητo

tvxs.gr | 14 Δεκ. 2016
Αλλαγές στις συναλλαγές μας φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Ποιες είναι όμως οι συναλλαγές που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο και ποιές δεν θα μετράνε;
Στη λίστα με τις δαπάνες που θα μετράνε για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου περιλαμβάνονται αγορές καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Αντιθέτως στο αφορολόγητο δεν θα μπορούν να περαστούν πάγιες δαπάνες κάθε νοικοκυριού.
Σε ρεπορτάζ του το «Έθνος» παρουσιάζει τη λίστα με τις δαπάνες που θα γίνονται δεκτές και θα περιλαμβάνουν αγορές από:

Πάγωμα από τό "πάγωμα" τών βραχυπρόθεσμων μέτρων γιά τό χρέος...

Ο ESM «παγώνει» τα μέτρα για το χρέος ώστε να εξεταστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα
Αντίποινα;

tvxs.gr | 14 Δεκ. 2016
Τελευταία ανανέωση 17:21 | 14 Δεκ. 2016
Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που έχει και την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, αποφάσισε πως μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους θα παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μια έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους από την υπεραπόδοση των εσόδων και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή στα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης.

Το θέμα προέκυψε μετά από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί αν οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατές με τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα. «Ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. 
Λίγο αργότερα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του ESM ανακοίνωσε πως «μετά από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει επιπλέον δημοσιονομικά οφέλη σε συντάξεις και ΦΠΑ το διοικητικό συμβούλιο του ΕFSF και ESM αποφάσισε να παγώσει τις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων». 
«Οι θεσμοί αξιολογούν αυτή την στιγμή τις επιπτώσεις της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το πρόγραμμα του ESM  και τους στόχους και τις δεσμεύσεις. Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πως θα συνεχίσει». 
Σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ράινς, ανέφερε: «Οι Θεσμοί κατέληξαν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζουν να βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν την ίδια αντίληψη, οπότε δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο».

*Ο υπέρτιτλος τού άρθρου γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Τζεντιλόνι...

Πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλέον ο Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, κάτω σώματος του...
ιταλικού κοινοβουλίου την Τρίτη, έλαβε την Τετάρτη την αντίστοιχη ψήφο και από τη Γερουσία.

Η νέα κυβέρνηση στηρίζεται από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις στις οποίες στηριζόταν και η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, από το Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου προέρχεται και ο νέος πρωθυπουργός.


Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι αναμένεται να έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι τις πρόωρες εκλογές, μέσα στο 2017, καθώς θα πρέπει πρώτα να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να είναι συμμετρικά τα εκλογικά συστήματα για Βουλή και Γερουσία, ώστε η χώρα να μην περιπέσει σε πολιτικό και θεσμικό αδιέξοδο...

naftemporiki.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                           Μύκονος, 13-12-2016
                                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                  ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ                                            
                                    
                             
Η «ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΔΕΠΠΑΜ

 
Ο Δήμος Μυκόνου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης παρουσίασαν, χθες Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, μια βραδιά γεμάτη μουσική και ποίηση, την Σονάτα του Σεληνόφωτος, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ποιητικά κείμενα του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Ο σκηνικός μονόλογος μιας γυναίκας με τα μαύρα , με την φωνή της Νένας Μεντή και την κιθάρα του βιρτουόζου κιθαρίστα Δημήτρη Παπαγγελίδη σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη, εντυπωσίασαν και μάγεψαν το κοινό της κατάμεστης ανακαινισμένης Δημοτικής Αίθουσας της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε πως «στόχος μας ένα νησί ζωντανό πολιτιστικά , 365 ημέρες το χρόνο», και ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Μιλτίάδη Ατζαμόγλου, χάριν στην πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η παράσταση.

Επίσης, συνεχάρη την Πρόεδρο της ΚΔΕΠΠΑΜ κα. Ανδριανή Κουφού και τους εργαζομένους της κοινωφελούς επιχείρησης, για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης.

Η διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ εκφράζει το πνεύμα του Δήμου για μορφωτική και πολιτιστική αναβάθμιση και προγραμματίζει ανάλογες δράσεις.

Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση καθώς και τους χορηγούς μας, την οικογένεια Δέδε-Πατρινού για την ευγενική παραχώρηση επίπλων , που πλαισίωσαν το σκηνικό του θεάτρου καθώς το CASA DOLCE , το Νταβελάκι και την Μαριέτα Πλουμιστού-Δακτυλίδη για τις προσφορές τους.
                           
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Μοντέλο δεύτερης ευκαιρίας φέρνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Μάλιστα, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις ο χρεοκοπημένος επιχειρηματίας θα μπορεί μετά από δύο χρόνια να πετύχει απόφαση που θα τον απαλλάσσει ακόμη και πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών του.
Nick Paleologos / SOOC
Nick Paleologos / SOOC

Δεύτερη ευκαιρία θα δίνεται σε επιχειρηματίες που πτωχεύουν λόγω πραγματικής αδυναμίας, ενώ μπαίνει «φρένο» σε δόλιες πτωχεύσεις με συνοπτικές διαδικασίες και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εξυγίανση των βιώσιμων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό κώδικα που κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή.
Ουσιαστικά ακολουθώντας το μοντέλο των προτάσεων που έκανε πριν λίγες εβδομάδες η Κομισιόν, το νομοσχέδιο δίνει δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε όσους επιχειρηματίες πτωχεύουν εξαιτίας πραγματικής αδυναμίας εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
Μάλιστα ορίζει ότι εφόσον ο επιχειρηματίας επιδεικνύει καλή πίστη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του και ο ίδιος παραμείνει συνεργάσιμος, μετά την παρέλευση δύο ετών μπορεί να πετύχει απόφαση που θα τον απαλλάσσει ακόμη και πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών του που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.
Προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης, αυτή θα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : για τη χορήγηση επιδομάτων από το Δήμο Μυκόνου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ



ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΘΕΜΑ: «Δίπλα στους συμπολίτες που έχουν ανάγκη ο Δήμος Μυκόνου για άλλη μία χρονιά με την χορήγηση επιδομάτων»
                                                                        ***
Στο πλαίσιο της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη και με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Μυκόνου διέθεσε, για άλλη μία χρονιά, ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την κάλυψη βασικών αναγκών τους. Επισημαίνεται ότι, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, το ύψος των διατιθέμενων κονδυλίων έχει αυξηθεί και τα επιδόματα συνολικά ανέρχονται στις πενήντα χιλιάδες ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με την απαλλαγή, -που ήδη θεσπίστηκε από το 2014- των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ κλπ.) από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος στα δημοτικά τέλη, καταδεικνύει την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και ευαισθητοποίηση της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής.

Στο ίδιο πνεύμα δημιουργούμε και το κοινωνικό φαρμακείο, το οποίο σύντομα θα εξυπηρετήσει αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά ότι « η στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη είναι μία αυτονόητη πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για όλους όσους πιστεύουν, ότι ο βασικός ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά όμως για το νησί μας, που είναι κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός, αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα κανένας συμπολίτης μας να μην αισθάνεται και να μην είναι μόνος, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε με βάση και τη διεθνή εμπειρία την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε τα επόμενα δύο χρόνια να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη φροντίδα και στήριξη για τους απόρους συμπολίτες μας».

 ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ                              Μύκονος, 10-12-2016

Η...κιλότα, του Βαρουφάκη...

Αποτέλεσμα εικόνας για Βαρουφάκη

Η επανεμφάνιση του Βαρουφάκη και τα διάφορα κουφά που λέει (όπως η εξομολόγηση του Σόιμπλε, στο πότε αποφάσισε να ρίξει τον Σάμαρα) ενέπνευσαν, τον Μιχάλη Τσιντσίνη ("Αγιογραφίες" - ΤΑ ΝΕΑ) για ένα άρθρο υπό τον τίτλο "Μπουγάδες".

Κορυφαίο σημείο, εκείνο που αναφέρεται στη σχέση του Βαρουφάκη με την Ιστορία: H σχέση του με την Ιστορία είναι κυρίως φανταστική - ίσα που πρόλαβε να αρπάξει μια κιλότα από την απλωμένη μπουγάδα της Ιστορίας και έκτοτε την περιφέρει σαν ερωτικό τρόπαιο.

Ακριβέστατο... 
 

Έρευνα: Η κρίση άγγιξε το 92% των Ελλήνων

11:06 | 13 Δεκ. 2016
tvxs.gr
Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και τη μεγάλη απογοήτευση και απαισιοδοξία που επικρατεί στον ελληνικό πληθυσμό, αποτυπώνουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα έχουν επιφέρει πιο βαθιά και ευρύτερα δεινά στους απλούς ανθρώπους σε σχέση με εκείνα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση της διετίας 2008-09 στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 51.000 νοικοκυριά σε 34 χώρες, κυρίως από τις υπό μετάβαση χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την Τουρκία, ενώ Ελλάδα και Κύπρος συμμετείχαν για πρώτη φορά.
Η κρίση άγγιξε τους πάντες
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 92% των Ελλήνων...

Η Κομισιόν καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Τόμσεν

Η Απάντηση

tvxs.gr| 13 Δεκ. 2016
Έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει στην Κομισιόν το άρθρο του Πολ Τόμσεν μέσω του οποίου αμφισβητεί την αξιοπιστία του προγράμματος του ESM και ζητάει επιπλέον μέτρα και περικοπές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου καταρρίπτουν έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του Τόμσεν τόσο στο θέμα των συντάξεων όσο και στο θέμα των φοροαπαλλαγών, κάνοντας λόγο για «ψεύδη» και «παραπλάνηση».
Ειδικότερα, με αναφορά στα δημοσιευμένα στοιχεία, χαρακτηρίζεται ως «παραπλανητικός» ο ισχυρισμός του Τόμσεν ότι το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων εξαιρούνται από τη φορολόγηση του εισοδήματος, καθώς εάν συνοψιστούν ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2015, ένα πρόσωπο με αποδοχές στο 67% του μέσου όρου και δύο παιδιά έχει φορολογική επιβάρυνση ύψους 15% στην Ελλάδα, η οποία είναι διπλάσια από αυτή της Πορτογαλίας και τουλάχιστον κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας...

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


tvxs.gr  20:33 | 13 Δεκ. 2016
1. Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χτεσινό άρθρο του Πολ Τόμσεν, μέσω του οποίου τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων μέτρων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό. Ιδιαίτερα ενοχλημένη με τους ισχυρισμούς Πολ Τομσεν εμφανίστηκε και η Κομισιόν, ενώ έκπληκτος δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδόμησε σημείο προς σημείο τα όσα προτείνει ο Τόμσεν. Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έναν πίνακα για τα λάθη του ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου. 

2. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη σε τηλεοπτική συνέντευξή, όπου έκανε λόγο για τους «εξ Ελλάδας επισκέπτες» που παραδίδουν «μαθήματα πατριωτισμού».
3. Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τα «μαντάτα» από την τουρκική οικονομία είναι δυσοίωνα. Το ΑΕΠ της χώρας, το τρίτο τρίμηνο του 2016, συρρικνώθηκε κατά 1,8%.
4. Μετρητά τέλος για όποιον θέλει να πιάσει το αφορολόγητο, το 2017. Ενημερωθείτε για όλες τις αλλαγές που έρχονται στις συναλλαγές σας. 
5. Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης αποτυπώνουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
6. Για μια αποκάλυψη που του είχε κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης». Δείτε ποια είναι…
7. Σοβαρό αυτοκινητικό τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά με έναν σοβαρά τραυματία, στα πόδια. Ο άντρας είναι ηλικιωμένος.
8. Τις δέκα καλύτερες φωτογραφίες για το 2016, επέλεξε το περιοδικό TIME. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η φωτογραφία του Έλληνα φωτογράφου Άρη Μεσσίνη «Μια διάσωση στη θάλασσα».
9. Μια χαμένη αρχαία πόλη που χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια αποκαλύφθηκε στο χωριό Βλοχός της Θεσσαλίας.  
10. Πώς θα διαχειριστεί η NASA την απειλή ενός Αρμαγεδώνα; Έχει έτοιμο το σενάριο…
* Σκίτσο του Σατιρικού για το Ποντίκι

Τσίπρας : «Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό»

Τσίπρας κατά Τόμσεν: Ανόητοι τεχνοκράτες…

Στην Αντεπίθεση


tvxs.gr| 13 Δεκ. 2016
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χτεσινό άρθρο του Πολ Τόμσεν, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, μέσω του οποίου τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων μέτρων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό, χαρακτηρίζοντας μη αξιόπιστους τους στόχους του ελληνικού προγράμματος   

«Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι που έφερναν συνεχώς νέα αποτυχημένα προγράμματα μέχρι σήμερα.
«Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα -τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε αυτούς δεν μας λένε σωστά. Έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Και μας λέγανε από το 2010 ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε αυτό και το επόμενο του 2012, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας, και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή κάνουν προβλέψεις ύφεσης, ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη, και προβλέψεις ελλείμματος για το 2015 και 2016, ενώ έχουμε ξεπεράσει τις προβλέψεις και έχουμε υπεραπόδοση στόχων». 
Υπενθυμίζεται πως ο Πολ Τόμσεν υπήρξε ο αρχιτέκτονας των προγραμμάτων λιτότητας από το ξέσπασμα της κρίσης, όμως το...

ΝΔ: Προβλήματα διακυβέρνησης πριν …κυβερνήσει!

                                                                                                                                                                                            ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ


Μπορεί ένα κόμμα που διεκδικεί την ανάληψη της εξουσίας να αντιμετωπίζει προβλήματα διακυβέρνησης προτού κυβερνήσει;
Μπορεί, αν είναι σαν τη ΝΔ, η οποία στην Ελλάδα του Τρίτου Μνημονίου προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει και  άλλη πολιτική. Διαφορετική από αυτή που επιβάλουν οι συμβατικές υποχρεώσεις χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίοι έχουν αναλάβει, με νόμους της ελληνικής  Βουλής, το μάνατζμεντ της χώρας -στην οικονομία τουλάχιστον.
Προσπαθεί δηλαδή να πείσει δηλαδή ότι θα λάβει  μέτρα πέρα -και σε αντιδιαστολή- με αυτά που επιβάλλουν οι δανειστές στο σημερινό οικονομικό επιτελείο -και ασκούν αυστηρό έλεγχο επί της εφαρμογής τους.  Αυτή η προσπάθεια οδηγεί ήδη την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτοπαγίδευση.
Ας το δούμε αναλυτικά: Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τη ΝΔ, η ενδεχόμενη επικράτησή της θα έχει μεταξύ των άλλων και ευνοϊκές συνέπειες στη φορολογία. «Μειώνουμε φόρους και εισφορές, απελευθερώνοντας πόρους προς όφελος της πραγματικής οικονομίας» επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στις προγραμματικές ανακοινώσεις της ΝΔ, από τη Θεσσαλονίκη και εντεύθεν, αναφέρεται: «Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά και δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας ανά έτος. Μειώνεται μεσοσταθμικά  ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών….Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών».
Εύκολο είναι να το λες. Το θέμα είναι πως το κάνεις όχι μόνο γιατί θα χαθούν έσοδα – προτού υπάρξουν προϋποθέσεις αναπλήρωσης – αλλά και γιατί η χώρα τελεί υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, που δεν θα αρθεί φυσικά επειδή θα κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές.
Το  «λεφτά υπάρχουν» του Κυριάκου
Προφανώς στο Μοσχάτο το ξέρουν και για να δώσουν επίφαση αξιοπιστίας στις υποσχέσεις τους προσέθεσαν και έναν στόχο που...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου ξεκαθάρισα, ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει, ως βασικό στόχο, την εξυπηρέτηση των ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών με τον εκάστοτε φορέα της κεντρικής εξουσίας. Αυτό έπραξα με συνέπεια τα δύο τελευταία χρόνια και αυτό θα πράξω και στη συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό οφείλω να χαιρετήσω τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, επιθυμώ, όμως, να του επισημάνω, ότι έχει λανθασμένη εικόνα (λόγω παραπληροφόρησης ή ιδεοληψίας) σχετικά με τις βασικές υποδομές και υπηρεσίες που θα έπρεπε το κεντρικό κράτος να προσφέρει και δυστυχώς δεν έχει το νησί μας, για το οποίο έκανε άλλη μία φορά δεικτική αναφορά.
Συγκεκριμένα θα ήθελα να πληροφορήσω τον κ. πρωθυπουργό, ότι το νησί μας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, που φιλοξενεί κάθε χρονιά εκατομμύρια επισκέπτες και διαφημίζει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο και συνδράμει άμεσα στην είσπραξη εσόδων για το κράτος, για τα οποία μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών πανηγύριζε αυτό το καλοκαίρι, μετά και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών νησιωτικότητας και την αύξηση του ΦΠΑ από το 9% και 16 % στο 24%.
Πόσα, όμως, από αυτά τα χρήματα επιστρέφουν στο νησί, ως υποδομές, υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό, για την διαφύλαξη αυτού του μικρού θαύματος και την περαιτέρω ανάπτυξή του;
 

Η κρατική μέριμνα μπορεί ενδεικτικά να συνοψιστεί στα εξής:
Στο Κέντρο Υγείας του νησιού μας, υπηρετούν σήμερα μόλις δύο (2) μόνιμοι ιατροί και ένας (1) επικουρικός, ενώ δίνουμε αγώνα κάθε μήνα με την συνδρομή και ιδιωτών, να καλύπτονται στοιχειωδώς, ο βάρδιες του ΕΚΑΒ.
Για την πολιτική προστασία ολόκληρου του νησιού, υπηρετεί, ένας (1) μόλις πυροσβέστης.
Το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στα καθήκοντα του με 15-17 αστυνομικούς, ενώ παράλληλα δεν υφίσταται τροχαία και τμήμα Ασφαλείας.
Η παιδεία μας στριμώχνεται μέσα στα υπερκορεσμένα σχολεία, στερούμενης, της πλειοψηφίας των ειδικών μαθημάτων.
Η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, καλούνται με δύο (2) μηχανικούς και έναν (1) κλητήρα να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης.
Οι αθλητές μας υποχρεούνται να μετακινούνται στα γειτονικά νησιά, όποτε ο καιρός το επιτρέπει, προκειμένου να αθληθούν σε κλειστό γυμναστήριο.
Δεν υπάρχει ανταποκριτής του ΟΑΕΔ στο νησί μας, έναν προορισμό με δεκάδες χιλιάδες εποχιακό προσωπικό.
Δεν υπηρετούν στο νησί, κοινωνικός λειτουργός, κτηνίατρος, επόπτης υγείας και πολλά άλλα.
Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα για έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, που αντί το κράτος να τον στηρίξει, ώστε να θέσουμε τα θεμέλια να δημιουργήσουμε άλλες δέκα «Μυκόνους», τον αντιμετωπίζει ως φοροεισπρακτικό μηχανισμό, γυρίζοντάς του την πλάτη.


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΟΥΚΑΣ